Get Podcast

Skam- och Sårbarhetspodden

I skam och sårbarhetspodden samtalar vi på ett lättförståeligt sätt kring psykisk ohälsa. Podden vänder sig till unga och andra som vill förstå bakomliggande orsaker till psykisk ohälsa. I programmen utforskar vi också hur vi vägen till äkta och sunda relationer till oss själva och till andra kan se ut? Varje avsnitt innehåller en kort undervisning om till exempel ångest, gränser, ätstörningar, medberoende, porr, andra missbruk, dysfunktionella relationer, trauma eller förlåtelse Lyssnaren får dessutom ta del av personliga samtal där teamet delar sina egna erfarenheter av det aktuella ämnet samt får lyssna till ett case där en person berättar om sin brottning med psykisk ohälsa.

Hur vet man att en kultur är dysfunktionell?

Går det att göra något åt en dysfunktionell kultur eller relation? Kropps-och träningshets, ortorexi, vad har det med skam att göra? 



Finns det en modell för själen?

Går det att beskriva hur själen fungerar? Vad är det som triggar ätstörningar och vad kan det finnas för bakomliggande orsaker?



Vad är medberoende?

Vad är medberoende, och hur vet jag om jag är det? Går det att vända ett medberoende? Hur funkar ångest och är det något naturlig? Social fobi vad har det med skam att göra?



Själavård kontra terapi och vård?

Vad är skillnaden mellan själavård, terapi och sjukvård? Hur ska jag veta vad jag ska söka mig till eller rekommendera till andra? Självskadebeteende vad har det med skam att göra?



Vad är triggers egentligen?

Kan porr vara skadligt? Är det bara killar som tittar på porr? Kan man bli beroende av pornografi och vad är triggers egentligen?



Hur påverkas vår hjärna av trauma?

Vad är ett trauma och hur påverkas hjärnan av det? Går det att bli hel och hur gör man för att bli det? Apati och nedstämdhet. Vad beror det på och vad har det med skam att göra?



Hur har våra föräldrar påverkat oss?

Kan det finnas spår i mitt liv från min barndom? Går det att ändra de mönster och tankar som jag har med från barndomen? Vad har tvångsmässig religion med skam att göra?



Vad är sunda gränser?

Vad är en gräns? Hur vet man vad man har för gränser och hur ska man upprätthålla sunda gränser? Vad beror problem med tvångstankar på?

 



Kan jag ha självkontroll?

Hur kan man ha en sund och god självkontroll till exempel vid problem med ilske-utbrott? Hur påverkar skam vår förmåga att ha kontroll över våra tankar, känslor och beteende.



Vad förlåtelse, försoning och förtroende?

Hur kan vi både förlåta oss själva o andra och vad gör vi med ett skadat förtroende? Vi reder ut begreppen förlåtelse, försoning och förtroende är? Vad har spelberoende med skam att göra?