Get Podcast

@berattaomdittliv_

Berätta om ditt liv

En finlandssvensk podcast utan filter där lyssnarna får ta del av mina modiga gästers otroliga livshistorier.

Avsnitt 23 – Att leva med PNES

I dagens avsnitt har jag med mig Sarah som berättar om sin diagnos PNES. PNES är en neurologisk sjukdom som är väldigt lik epilepsi men det finns väldigt lite forskning kring diagnosen och ännu ingen medicin. Sarah berättar om hur hon och hennes omgivning hanterade hennes första anfall och vägen till sin diagnos som var allt annat än enkel. Hon blev först inlagd på en avdelning för cancersjuka barn men förflyttades snabbt till en psykavdelning eftersom de inte visste vad som var fel. Hur påverkar det en tonåring att bli slussad fram och tillbaka mellan felaktiga avdelningar och bli diagnostiserad med depression när den egentliga diagnosen är något annat? Hur gör man om man råkar hamna i en situation där någon får ett anfall och vad behöver man veta? Lyssna och lär, det kan en dag rädda någons liv. Har man frågor eller feedback angående ämnet är man välkommen att kontakta Sarah. Betygsätt gärna podden på Spotify, det tar bara några sekunder och skulle göra mig så glad! Tack på förhand! 🥰 #podcast #finlandssvenskapoddar #podd #mentalhälsa #psykiskhälsa #pnes #epilepsi Hur gör man om man råkar hamna i en situation där någon får ett anfall och vad behöver man veta? Lyssna och lär, det kan en dag rädda någons liv.Avsnitt 25 – Drömmen om att bli kvinnlig militärpolis

I dagens avsnitt så gästas podcasten av Sofie. Hon hade en dröm om militärtjänstgöring och att få möjligheten att utbilda sig till militärpolis. Men hur går det till? Hur var det att vara den enda kvinnan som steg på bussen till Ekenäs när det äntligen blev dags?

Vad är barettmarschen och vad betyder "hajoo" och vad har Pokémon att göra med militären?

Som kvinna hör man till en minoritetsklass och det gäller att ha skinn på näsan ifall man väljer att åka i militären. Även andra minoriteter kan tyvärr ännu i dagens läge ha svårigheter och i dagens avsnitt spekulerar vi varför det kan vara så även fast vi idag har 2024.

Sofie hade drömmen om att få utbilda sig till militärpolis med titeln undersergeant, men av någon orsak var det åtminstone inte då möjligt för kvinnor att få den titeln. Titeln militärpolis bär hon idag med stolthet, dock inte undersergeant.

Orsaken bakom pratade ingen om, men alla visste att det beror på den manliga enhetschefen som ansåg att de som utbildar sig bör vara stereotypa, vita män.

Trots den militäriska hierarkin ångrar hon ingenting och ser tillbaka på militärtiden med värme i hjärtat och något av det bästa hon gjort för sig själv.Avsnitt 24 – Kom ihåg att andas.

I dagens avsnitt så berättar jag, Angelica som står bakom podcasten om min resa till att bli andningscoach och varför jag har valt den vägen.

Med en hel del tungt bagage från uppväxten + utmattning och depression efter 5 år som företagare där ångestattackerna ökade och trauman från tidigare började stiga upp till ytan så hittade jag äntligen rätt väg att gå för att börja läka alla inre sår.

Efter åratal hos olika psykologer så upptäckte jag andningens läkande kraft och valde att utbilda mig inom området för att kunna dela med mig av denna otroliga medicin vi besitter själva och idag är det möjligt att boka in en personlig andningsresa till mig ifall man är redo att börja läka sig själv.


Det är lätt att tro att bara för att vi andas naturligt så andas vi korrekt. Faktum är att största delen av världens befolkning har en felaktig andning vilket resulterar i att vi konstant är fast i fel nervsystem där kroppen konstant signalerar till hjärnan att vi är i fara trots att vi inte är det. Detta beror på för snabb och ytlig andning som i långa loppet orsakar mental ohälsa, hjärndimma och trötthet.Avsnitt 26 – Au Pair i Australien

I förra avsnittet berättade Sofie om hennes tid i militären. I dagens avsnitt kommer ni få lyssna till hennes berättelse om hur det var att åka som Au Pair till Australien – endast 4 veckor efter att ha kommit ur militären flög hon iväg till Australien på nästa äventyr.

Hur går man till väga och vad behöver man tänka på om man har tankar kring att åka och jobba som Au pair?

Hur är det att lämna livet hemma och resa längst bort i världen och bo hos en okänd familj?

Har man frågor efter avsnittet får man gärna kontakta Sofie på instagram under namnet @sofie_r_rAvsnitt 27 – Utesluten från Jehovas Vittnen

Dagens gäst har valt att vara anonym. Avsnittet idag handlar om hur det är att bli utesluten från Jehovas Vittnen. Min gäst är idag i 30-års åldern och blev utesluten ur Jehovas Vittnen i 20-års åldern och tappade därmed all kontakt med vänner och familj över en natt. Hon berättar om hur hennes uppväxt präglades av rörelsen och hur hon i tonåren blev allt mer nyfiken på livet utanför rörelsen och började leva dubbelliv. Trots viljan att stanna kvar i rörelsen och leva enligt deras förväntningar, valde de s.k äldste att utesluta henne. Kvinnor har ingen möjlighet att bli en äldste inom rörelsen och i hushållen är det männen som har sista ordet. Enligt dem själva menar de att uteslutningen baseras på kärlek.Avsnitt 28 – Emelie utnyttjades som 12-åring

När Emelie var 12 år gammal blev hon tillsammans med sin första pojkvän. Kompisarna hade också partners och pressen på sex var stor redan då. Hon minns hur pojkarna brukade turas om att ta in sina flickvänner i sovrummet för att ha sex och hur man inte vågade säga nej. Emelie hade inte ens då fått sin första mens. I början av deras förhållande ljög pojkvännen om att han var 15 år när han i själva verket skulle fylla 18 år. Han blev mer och mer svartsjuk och kontrollerande och vid varje träff skulle de ha sex på hans villkor. Han kunde bli våldsam och om Emelie sa nej så beskyllde han henne för att vara otrogen. Hon försökte göra slut men fick inte eftersom han ansåg att det är han som bestämmer eftersom det är han som är mannen. Det var först när hennes pappa hittade porr på Emelies dator som hon bröt ihop och berättade att det var pojkvännens. De åkte iväg till hans och med hjälp av hennes föräldrar kunde hon göra slut. Emelie började kort därefter må väldigt dåligt pga allt som hänt och började skada sig själv. En av hennes största orsaker till att hon är med i podden är för att hon vill berätta om hur otroligt viktigt det är att anmäla när man blir utnyttjad och våldtagen och att det faktiskt går att få någon dömd för sina brott. Obs! Sämre ljud pga distansinspelning och sämre internetanslutning.Avsnitt 29 – Lenas väg till erfarenhetsexpert

I höstas hade jag med mig @erfarenhetsexpert_lena som medverkade i podcasten för att berätta om hennes väg till att bli erfarenhetsexpert. Redan som väldigt ung började hon må väldigt psykiskt dåligt men visst inte då vad ångest eller depression är. Hon slutade att äta i samband med att hela familjen drabbandes av magsjuka, i rädsla för att spy. Hon kände sig annorlunda jämfört med andra i skolan och i tonåren hamnade hon på en ungdomsavdelning för att få hjälp med sitt mående. Hon berättar om hur den tiden påverkade henne och hur hon redan som 17-åring blev ensamstående mamma till sin dotter som idag är 21 år. De första åren var väldigt tunga eftersom hon inte hade en partner och hennes vänner var unga och inte hade barn. I senare skede träffade hon sin nuvarande partner och fick ett gemensamt barn. Tiden som följde efter blev tung pga utmattning och depression och en kamp med vården för att hitta orsaken till hennes trötthet. Sjukskrivningarna skrevs ut tillsammans med antidepressiva och Lena sökte sig senare desperat till privata sektorn eftersom hon inte fick den hjälp hon önskade från vården. Hon blev där diagnostiserad med flera olika sjukdomar så som hypotyreos, fibromyalgi, endometrios, IBS, diabetes, m.m. Idag är hon väldigt tacksam till Psykosociala Förbundet och föreningen Livsgnistan där hon hade möjlighet att göra sin utbildning till erfarenhetsexpert och hon är också idag styrelsemedlem i @livsgnistanrf som är en kamratsstödsförening som är en lågtröskelverksamhet som är tillgänglig för alla i behov av den. Avsnitt 30 – Att jobba på lyxyacht som stewardess

I dagens avsnitt gästas podden av Julia Viiala som sedan 2021 har jobbat som stewardess på olika lyxyachter runtom i världen.

Hon berättar om vad som krävs för att kunna jobba inom branschen och hur hon stötte på sin idol i Monaco.

Vad är det bästa och värsta med att jobba på lyxyacht? Hur mycket pengar kan man tjäna och hur var det att ha världskändisen Bono från bandet U2 som gäst?


Vill man följa julias resa kan man följa henne på instagram: @juliaviialaAvsnitt 1 – Tiden i fängelset

I det första avsnittet av Berätta om ditt liv får vi lyssna till Simons berättelse om när han dömdes för grovt narkotikabrott och hamnade i fängelse. Strax efter att han hamnar in går hans pappa bort i cancer. Hans dåvarande flickvän är gravid och kommer föda under tiden han sitter inne. Vi tar upp en massa viktiga frågor och funderar kring det finländska systemet i de finska fängelserna. Är det bättre än på ålderdomshem? Hur påverkar det självkänslan?Avsnitt 11 – Vem hade trott att glada jag skulle bli deprimerad och få social fobi?

Vad är social fobi? Hur blir man av med depression? Hur vet man om man är deprimerad? Detta är frågor som jag och dagens gäst Sonja funderar över. 2015 så märkte Sonja att det var något som inte kändes bra inombords. Hon började isolera sig mer och mer och hade svårt med stora folksamlingar. Hon sökte sig till mentalvårdsbyrån för att få hjälp, men insåg tyvärr ganska snabbt att hennes tro blev ifrågasatt och utpekad för att eventuellt kunna vara grunden till hennes psykiska ohälsa trots att hon aldrig ens nämnt att den skulle påverka henne negativt. Hon kände också att hon inte blev tagen på allvar och sökte sig vidare inom privatvården och fick där bättre hjälp med sin social fobi. I dagens avsnitt delar hon med sig av sina erfarenheter och man får gärna kontakta henne personligen om man har frågor kring ämnet eller bara behöver någon att bolla sina tankar med.  Hon finns på instagram under namnet: @sonjaliljestrom.Avsnitt 12 – När det regnar så är pappa ledsen och saknar dig extra mycket.

En morgon i november 2019 fick Linn ett samtal om att hennes tidigare partner hade valt att avsluta sitt liv. Deras gemensamma son Alex var då 9 år gammal.  I dagens avsnitt berättar Linn om hur hon önskat att hon hade blivit bemött i den stora sorgen, hur man berättar åt sitt barn att ena föräldern tagit sitt liv och hur man som nära till någon beroende behöver tänka för att inte bli så medberoende att man själv börjar må dåligt. Hon berättar också om deras missfall som inträffade nästan samtidigt och hur hon först i efterhand har haft möjlighet att bearbeta all sin egen sorg eftersom hennes största fokus var på sonen Alex och att resten av livet skulle kunna fungera så bra som möjligt trots all motgång.Hon berättar också mera om Alex Warriors som hon skapade tillsammans med Alex och Project liv. Man får gärna kontakta Linn direkt på instagram: linnidacarolina.Avsnitt 13 del 1 – När vården och skolsystemet sviker gång på gång

Ica föddes som prematurbarn i vecka 26 och det ledde till att hon idag har underutvecklade lungor. I skolåldern hade hon det tufft eftersom hon inte orkade lika bra som andra barn utan blev väldigt trött i kroppen. Hon blev mobbad i skolan bl.a för sin övervikt och det har satt djupa spår i henne eftersom skolan svek henne och tog aldrig tag i mobbningen ordentligt vilket gjorde att den fortsatte år efter år.  Hon har kämpat med både psykiska och fysiska problem och försökt få vård, men även där har vården svikit henne gång på gång.  Hon fick i vuxen ålder också diagnosen ADD och berättar mera om den. Tics har hon också blivit diagnostiserad med.  Vikten ökade trots bra kost och hon vägde som mest 125 kg och bad om en gastric bypass operation som hon också fick kämpa sig till för att få igenom, eftersom läkarna inte ville lyssna på henne. Hon berättar mera om operationens för- och nackdelar och hur den har påverkat henne.  Hon har också blivit diagnostiserad med fibromyalgi trots att det inte är det hon har, och hon har försökt få remiss till specialläkare utan resultat.  Hennes värk i kroppen har gjort att hon har så ont ibland att hennes vän har fått fungera som personlig assistent i flera års tid de gånger Ica inte klarar sig själv på egen hand pga fysisk smärta. Hon har kämpat sig fram, blivit kallad psykfall och har gjort allt i sin makt för att bli vidareutredd. Hon har blivit utmattad och deprimerad och mått så dåligt ibland att hon velat ta sitt liv. Trots att hon berättat det för läkare så har de ändå inte valt att ta henne på allvar.   Avsnittet är indelat i två delar. Vill du lyssna redan nu på del 2 så kan du klicka här och bli VIP-lyssnare och samtidigt stöda podden. Tack för ditt stöd!Avsnitt 13 del 2 – När vården och skolsystemet sviker gång på gång

Ica föddes som prematurbarn i vecka 26 och det ledde till att hon idag har underutvecklade lungor. I skolåldern hade hon det tufft eftersom hon inte orkade lika bra som andra barn utan blev väldigt trött i kroppen. Hon blev mobbad i skolan bl.a för sin övervikt och det har satt djupa spår i henne eftersom skolan svek henne och tog aldrig tag i mobbningen ordentligt vilket gjorde att den fortsatte år efter år.  Hon har kämpat med både psykiska och fysiska problem och försökt få vård, men även där har vården svikit henne gång på gång.  Hon fick i vuxen ålder också diagnosen ADD och berättar mera om den. Tics har hon också blivit diagnostiserad med.  Vikten ökade trots bra kost och hon vägde som mest 125 kg och bad om en gastric bypass operation som hon också fick kämpa sig till för att få igenom, eftersom läkarna inte ville lyssna på henne. Hon berättar mera om operationens för- och nackdelar och hur den har påverkat henne.  Hon har också blivit diagnostiserad med fibromyalgi trots att det inte är det hon har, och hon har försökt få remiss till specialläkare utan resultat.  Hennes värk i kroppen har gjort att hon har så ont ibland att hennes vän har fått fungera som personlig assistent i flera års tid de gånger Ica inte klarar sig själv på egen hand pga fysisk smärta.  Hon har kämpat sig fram, blivit kallad psykfall och har gjort allt i sin makt för att bli vidareutredd. Hon har blivit utmattad och deprimerad och mått så dåligt ibland att hon velat ta sitt liv. Trots att hon berättat det för läkare så har de ändå inte valt att ta henne på allvar.Avsnitt 14 – Hjärtats nystart

När Heidi, Mojan var 34 år fick hon en hjärtinfarkt. Det är väldigt ovanligt att få en hjärtinfarkt i så ung ålder och hon hade inga symptom alls innan hon blev tvungen att ringa efter ambulans eftersom hon blev så dålig. Hon var en timme från döden när hon kom in. Idag lever hon ett helt vanligt liv förutom att hon som hon beskriver det – får köra i någon växel lägre än andra. Hon är positiv till livet och gör det mesta av det, eftersom hon också lärt sig att inte ta livet för givet. Vill man kontakta Heidi med feedback eller frågor får man gärna höra av sig till henne på instagram: mmmojan.Avsnitt 15 – Historien bakom pladdercentralen

I dagens avsnitt gästas podden av Johnny Aho som är en av grundarna till pladdercentralen som är en finlandssvensk plattform för främst finlandssvenska poddar. Pladdercentralen fick sin start 2021 och har sedan dess utvecklats i snabb takt. De har nyligen startat ett kreatörs-program där du som poddare kan få hjälp att utöka din podcast samt nå fler lyssnare.För dig som lyssnare så är Pladdercentralen en registreringsfri tjänst där du lätt hittar massor av olika poddar att lyssna till – utan registrering.  Johnny berättar i detta avsnitt mera om hur deras idéer gick från drömmar till verklighet, och var man som företagare kan söka stöd och hjälp när man är i startgroparna med sitt företag. Förutom Johnny så hör även Johannes Sundqvist och Axel Lehtinen till deras team. Vill man gå in och bekanta sig med deras sida så hittar ni den här: https://www.pladdercentralen.com/Avsnitt 16 – Vägra väggen! Gränssättning, peoplepleasing, utmattning

I det första avsnittet av säsong 2 gästas podden av Maria Ergül i Sverige som står bakom det framgångsrika instagramkontot @vagravaggen. Hon jobbar som HR-chef och har skrivit boken “Vägra väggen – facit till hållbara medarbetare” som år 2021 var Sveriges bäst säljande bok. I dagens avsnitt pratar vi om hur man sätter gränser både i arbetslivet och privat, vad people pleasing är och hur man riktigt vet om man är utmattad. Vi pratar också om hur man kan bemöta någon som är utmattad.Hur är man riktigt en bra chef och hur bör man som chef/arbetsledare tänka på sin personal ifall de visar tecken på utmattning?  Kika gärna in på hennes instagram för ännu fler tips: @vagravaggen!Avsnitt 17 – Livet som tidigare spelmissbrukare

Sören har sedan ung ålder spelat mycket videospel. I vuxen ålder upptäckte han nätkasinon och började spela på dem istället. I dagens avsnitt pratar vi mycket om hur man blir en spelmissbrukare, hur tänker man och hur påverkar det ens nära och kära? Eget mående försämras drastiskt och summorna man spelar bort blir småningom bara till siffror på en skärm. Hur blir man bemött av andra när man berättar att man har ett spelmissbruk och var kan man söka hjälp? Spelberoende är en sjukdom precis som andra beroenden och därför behöver man även bemöta sjukdomen som en sjukdom och inte något man väljer. Han har sökt hjälp både via beroendekliniken och Pixne-kliniken och verkligen kämpat för att bli frisk från sitt beroende eftersom att han mådde så psykiskt dåligt och skammen blivit för svår att leva med. I detta avsnitt får ni lyssna till hans berättelse och hur spelmissbruket påverkat hans liv. Sören ser sig idag som en spelfri spelmissbrukare och har idag en stödgrupp som håller möten varannan måndag i Jakobstad för andra med spelmissbruk. Det finns även facebook-sidan “Spelfri spelberoende” där man som beroende eller anhörig kan få stöd. Han står också bakom hemsidan: spelberoendegruppen.comAvsnitt 18 – Spiritualitet, katastroftankar och mediumskap

I dagens avsnitt har jag med mig medium Linda Liv som står bakom hemsidan  communicera.se. Hon jobbar som medium och i detta avsnitt pratar vi om hennes bakgrund med psykisk ohälsa och självskadebeteende. Vi pratar också om hur hon lärt sig hantera sina katastroftankar och hennes väg till att utbilda sig till medium. Är alla människor mediala? Hon är uppvuxen i Vasa och bosatt på Åland idag tillsammans med sin fru och deras barn. Hur var det för henne att komma ut som lesbisk? Hon fick höra av sin psykolog att det troligen bara är en fas som hon går igenom.  Hon har djup kommunikation speciellt till djur och hjälper ibland till med att hitta försvunna djur och har lätt att kommunicera med djur som gått över till andra sidan.Avsnitt 19 – Kampen mot ett bättre välmående

I dagens avsnitt har jag Maria Andersson med mig som gäst. Hon och hennes man är hyresvärdar för Villa Rosenlund i Jakobstad och hon jobbar idag som bl.a kost & hälsocoach och är också utbildad kosmetolog. Hon brinner för hälsa och välmående.  För ca 20 år sedan skadade hon ryggen i en arbetsolycka och har fått kämpa hårt för att få den vård hon önskat. Hon har många gånger fallit mellan stolarna i vårt system och vi diskuterar kring vården hon fick när skadan uppkom, samt hur hon lever idag med sina ryggsmärtor och hur hon blivit bemött. Ska man verkligen få utskrivet en depressions medicin istället när man uppsöker vård för en ryggolycka som orsakar så mycket smärtor att man psykiskt också till sist börjar må dåligt?Vart vänder man sig när man uppsöker vård men de påstår att ingenting är fel på dig trots att du själv vet att allting inte är som det ska? Hur kan man förbättra vården och hur borde man bemöta en patient när hen uppsöker vård? För henne så gick det så långt att ryggen försämrades eftersom hon blev tvungen och vänta för länge på vård och det har gett henne kroniska smärtor som hon tvingas leva med resten av livet. Det är en stor orsak till varför hon finns där hon finns idag och jobbar med andra som är kunniga inom välmående och hälsa.Maria finns på instagram på @lifestyle_by_maria. Villa Rosenlunden är ett företagarhus i Jakobstad med mångfald av möjligheter till hälsa, friskvård och välmående. De ser människan som en helhet och bemöter dig med respekt i en harmonisk miljö. De hjälper dig att må bra och hittar lösningar för att förstärka din livskvalité.Avsnitt 2 del 1 – När livet blir för tungt

I del 1 av avsnitt 2 så gästas podden av Jeanette. Hon berättar om hur hennes alkoholberoende började redan som 15-åring och hur det utvecklades till drogberoende. Vi pratar om självdestruktivitet och om när livet blir så tungt att man också försöker ta sitt liv. Hon berättar om flertal försök att bli nykter – och om sina återfall.Avsnitt 2 del 2 – När livet blir för tungt

I del 2 av Jeanettes berättelse så berättar hon om hur hon efter ett försök att bli nykter fick återfall och föll tillbaka i drogberoendet. Hon berättar om hur hon blev våldtagen av en vän och mådde psykiskt väldigt dåligt. Efter en mångårig kamp mot beroendet, så lever hon idag ett nyktert liv och hon berättar om sin väg ut. Vi pratar om var man kan söka hjälp när man själv är i ett beroende, vid psykisk ohälsa, självmordstankar samt vid medberoende.Kontakter vid beroende/medberoende:Pixnekliniken i Malax ( svenskspråkig ) +358406508112Minnesota-hoito i Lapua ( finskspråkig ) +35880004500Familjen Hemåt i Larsmo: +358447966584Beroendevårdskliniken Jakobstad: +35867862607Kokenet: OnlineUSM – Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvårdValoVid självmordstankar:Suicide Zero Finland: +35810195202Vid psykisk ohälsa: Ungdomsstationen ( Fiilis i J:stad 12-29 år ), Klaara i Vasa 13-24 år )Mentalvårdsbyrån Psykiatriska vuxenmottagningenPsykosociala förbundetMera info hittas på: https://www.pepp.fi/stodtjansterAvsnitt 20 – Jag föddes med fel kön

I dagens avsnitt gästas podden av Charlie 27 år från Österbotten. Charlie är biologiskt född som kvinna men kände redan som liten att något inte stod helt rätt till. Hon ville helst inte klä sig i klänningar eller ha långt hår och i tonåren märkte hon snabbt att hon var intresserad av flickor och inte pojkar. Hon vantrivdes i sin kropp och mådde dåligt eftersom hon ständigt kände att hon inte passar in. Hon kom senare ut som homosexuell för några nära kompisar, men vantrivseln i sin egen kropp gick hon och bar på ensam.Det var först i senare tonåren som hon fick veta att man kan genomgå en könskorrigering och då flyttade hon till Sverige för att studera och det var där det första steget mot en könskorrigering togs. Där började resan till att bli den han velat bli. Det var en tuff och svår väg att gå och till en början levde han dubbelliv innan han vågade komma ut som Charlie hemma i Österbotten.I dagens avsnitt berättar han om hur processen går till och hur han till slut var tvungen att berätta för sin familj och hur han bemöttes när han äntligen vågade berätta. Har man frågor eller vill kontakta Charlie kan man skicka e-post till: astrand.charlie@gmail.com eller kontakta honom på Facebook på Charlie Åstrand.Avsnitt 21 – Intervju med psykosociala förbundet och en erfarenhetsexpert som berättar om bipolär sjukdom

I höstas åkte jag iväg till Psykosociala förbundet i Jakobstad för att intervjua dem och få reda på lite mera information om deras organisation.De är det enda finlandssvenska förbundet i Finland som jobbar med psykisk hälsa och till dem kan man vända sig om man behöver stöd eller rådgivning.2024 ordnar de även följande evenemang och kurser och de är helt kostnadsfria. Läs mera genom länkarna: – https://www.fspc.fi/kurs/kul-unga – https://www.fspc.fi/kurs/angestskolan – https://www.fspc.fi/kurs/kurs-i-skargarden   De sprider kunskap om psykisk hälsa och jobbar aktivt med intressepolitiska frågor. De hjälper dig att göra din röst hörd och säkerställa att du får den vård och service som du har rätt till. Hos dem är din hälsa i fokus och det är kostnadsfritt. Jag har också med mig erfarenhetsexperten Krister Hjulfors som via Psykosociala förbundet gick utbildningen till erfarenhetsexpert och har berättar om hur det är att ha bipolär sjukdom och hur det påverkade hans liv väldigt negativt. Han berättar om den stora skammen över att bli diagnostiserad med en psykisk sjukdom och hur det gick så långt att han blev akut intagen och även självmant valde att söka hjälp på Roparnäs när han mådde dåligt.  Vill man läsa mera om psykosociala förbundet kan man göra det här: https://www.fspc.fi/Avsnitt 22 – Vad innebär holistisk hälsa?

I dagens avsnitt har jag med mig Marina Andersson som gäst.  Hon står bakom företaget Eco Holistik i Nykarleby och jobbar med holistisk hälsa. Hon erbjuder många olika tjänster och är också Finlands första Eco frisör. Hon berättar om sin väg till alla sina olika utbildningar och hon har också skrivit en bok. Vad är E.I.S scanning och hur kan man mäta sina energier? Vad är EFT? Hon berättar också vad giraffspråket innebär och har gått en kurs i Non violent communication som hon berättar mera om.Hon erbjuder många olika alternativ och även samtalsstöd.  Vi pratar även om tidigare liv och spiritualitet.Avsnitt 3 – Att jobba som Onlyfans-kreatör

I dagens avsnitt gästar Sarah podden. Hon jobbar idag som Onlyfans-kreatör på heltid. Vad är riktigt Onlyfans och hur bör man tänka om man funderar på att börja jobba som kreatör? Kan man tjäna pengar och hur stor del tar Onlyfans av det du tjänar? Allt detta + en hel del annat pratar vi om i dagens avsnitt.  Vill man ställa frågor direkt till Sarah så hittar ni henne på Instagram under namnet: Saraheveliina.Avsnitt 4 – Att leva med ocd och att bli förälder

I dagens avsnitt pratar vi en hel del om psykisk ohälsa med Sabina som gästar podden. Hon har sedan liten haft ocd och ångest. Vi reder ut vad ocd betyder och pratar om hur de upptäckte hennes diagnoser och hur de har påverkat uppväxten. 2019 blev hon förälder. Men hur hanterar man sina känslor när man inte upplever att man älskar sitt barn från första stund? Vi pratar om skammen, känslorna och hur man mår när man tänker väldigt mörka tankar om sitt barn. Hon berättar även om hur hon i dagens läge mår mycket bättre och hur hon har lärt sig hantera sina tankar. Har du frågor gällande t.ex ocd så får du väldigt gärna ta direkt kontakt med Sabina. Hennes instagram är: sabinaannadaniela. Du kan även vid all typ av psykisk ohälsa kontakta psykosociala förbundet : https://fspc.fi/Avsnitt 5 – Min man var fängslad – jag var gravid med vår son

I det allra första avsnittet så fick ni lyssna till Simons berättelse om hans tid i fängelset.  I dagens avsnitt som släpps så får ni lyssna på Katjas berättelse, som då var Simons flickvän och gravid med deras son.  Ni får lyssna till hennes sida av berättelsen, om hur det kändes för henne att ha sin partner frihetsberövad. Hur tungt och ensamt det kunde kännas att vara gravid. Hon berättar bl.a om deras möten på fängelset, hur socialen fanns med i bilden och gav stöd och om att de var tvungna att gifta sig för att Simon skulle få rätten till faderskapet och för att få hälsa på sin son på förlossningen. Stöd finns i Finland, men åter igen så går det mesta på finska.Avsnitt 6 del 1 – Att vara snäll mot sig själv – även de dagar man tror man förtjänar det minst

@sandraantfolk gästade podden för ett par veckor sedan. Hon studerar idag till mental coach och peppar människor till att lära sig vara snälla mot sig själva. ❤️Men vägen dit har inte varit så enkel. Hon berättar också om hur hon i lågstadiet blev mobbad och har kämpat med att hitta kärlek till sig själv och sin egen kropp. Hon har även en utmattning bakom sig som har lärt henne att sätta bättre gränser för egen hälsa. Vi pratar även en hel del om anti-depressiva mediciner och vården kring psykisk ohälsa.Detta är hennes historia. ❤️Del 2 släpps nästa söndag. Vill du lyssna på hela hennes historia redan idag? Bli VIP-lyssnare och få tillgång till hela avsnittet + bonusavsnitt. Tack för ditt stöd. ❤️Avsnitt 6 del 2 – Att älska sig själv – även de dagar man tror man förtjänar det minst

@sandraantfolk gästade podden för ett par veckor sedan. I del 2 pratar vi om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Vi pratar också mycket om hennes resa till att börja tycka om sig själv. Hon har pendlat mycket i vikt under åren och trots viktnedgång ändå inte fått en bättre självkänsla. Vi pratar också om hur  skolcoacher hela tiden blir vanligare i högstadieskolor och vilken roll de har. Vi funderar hur man kunde redan från liten lära sig mer om hur viktig självkänslan är, och om hur man kan tänka kring vila, sömn och hur man kan göra när tankarna blir för många.Detta är hennes historia. ❤️Avsnitt 7 – Mitt inre krig mot ätstörning, medberoende och psykisk ohälsa

Sedan väldigt ung har Corinne kämpat med olika stadier av sin ätstörning, medberoende och psykisk ohälsa. När hon var 11 år blev hon våldtagen, och det är också en av de största orsakerna till att hon mått väldigt dåligt. Ätstörningen är något hon vill lyfta fram extra mycket, och hur den har sett ut under åren. Hon gick ner 60 kg på 10 månader, och det är inte alls hälsosamt att gå ner så mycket på så kort stund. Men från både bekanta och även vården hördes heja-ropen. Det var aldrig fråga om HUR hon gick ner. Människor blev intresserade av vad hon gjort för att kunna gå ner så mycket under så kort period. Ingen som frågade om det var hälsosamt och hur hon mådde. Hon berättar om konsekvenserna som kom efteråt och som hon troligen är tvungen att leva med resten av sitt liv.Hon berättar också om sin ADHD-diagnos som hon fått i vuxen ålder, och vi diskuterar kring uttrycket “ADHD är en superkraft”.Idag jobbar hon som skolgångsbiträde och trivs med det hon gör. Tack vare sin erfarenhet är hon också väldigt duktig på att se de elever som behöver extra stöd eller som mår dåligt. Hon har också gått en erfarenhetskurs och har nu även sökt in till utbildningen erfarenhetsexpert.  Har man frågor efter avsnittet så får man gärna kontakta henne direkt på instagram: @corinneees.Avsnitt 8 – vad står HBTQIA+ för och vad behöver vi lära oss?

När Ellinor växte upp på 70-talet så kände hon redan som liten att hon inte ville klä sig i klänningar. Hon ville klippa håret kort och var en så kallad pojkflicka som gärna ville spela fotboll istället för att leka med dockor. Hon växte upp i ett samhälle där hon kände sig helt fel.När hon kom upp i tonåren försökte hon intala sig att hon kunde bli kär i det motsatta könet, för hon ville så gärna passa in och kunna känna sig som alla andra. Först som vuxen vågade hon komma ut som lesbisk och bor idag på Åland tillsammans med sin fru och deras barn. Hon jobbar med att åka ut till skolor och företag för att ge mer kunskap om hur man bemöter HBTQIA-personer.Detta är hennes berättelse. Har ni frågor så får man gärna höra av sig till hennes instagram: elli.wrangtorp.Avsnitt 9 – Vi måste prata om svåra känslor också

Idag får ni lyssna till @elincassandra som kommer prata om ämnen som andra helst undviker – och som hon älskar att prata om.Nämligen smärta, döden, lidande och skam.Hon är utbildad mental coach och tränare och pratar mycket om mental hälsa. När hon var i tonåren miste hon tyvärr sin mamma i en ovanlig tumörsjukdom, en sjukdom hon själv blev diagnostiserad med som 11-åring och som gör att hon behöver opereras ofta. Vi pratar mycket om vården kring psykisk ohälsa.Avsnitt10 – Min kamp mot anorexin

I dagens avsnitt så får ni lyssna till Fridas berättelse om sin kamp mot anorexin i vuxen ålder. Hon berättar om hur hon levde med den i många år och hur den påverkade henne både fysiskt och psykiskt. Hon trodde inte att hon skulle ha möjligheten att bli gravid, men har idag 2 fina barn tillsammans med sin man Kaj som har varit en viktig stöttepelare och som har haft stor inverkan på hennes tillfrisknande. Hon fick också förlossningsdepression med deras första barn och berättar också om kampen som medberoende.    Man får gärna kontakta Frida personligen på hennes instagram med feedback eller frågor: @fridasfridasfridas.Bonusavnitt: Kärlek – Tankar & känslor i ett samkönat förhållande

Idag på Alla Hjärtans Dag så släpps podcastens allra första bonusavsnitt! Jag har haft Sara som har gästat podden, och berättar om hur hon träffade sin blivande fru! Vi pratar om hennes tankar och känslor kring ett samkönat förhållande, bonusfamilj och vi funderar även över hur man vet om man har träffat sin själsfrände. Nu hittar Sara på instagram under namnet: @saragunmarie.Bonusavsnitt ( De första 15 min ) – Jag valde att föda hemma

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här Idag gästas podden av Irene som ska få berätta om hur hon valde att föda båda barnen hemma med hjälp av stödpersoner. Hon läste på mycket innan förlossningarna och tycker att det är magiskt att föda och skulle gärna göra det flera gånger trots att hon i dagens läge tycker det räcker med två barn. ❤️Bonusavsnitt ( Första 10 min ) – Låt oss prata om endometrios

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 10 första minuterna. Bli VIP-lyssnare härIdag gästar Maria podden och ska prata mera om endometrios som är väldigt vanligt bland kvinnor men som det pratas om väldigt lite.Hon fick sin mens vid 12 års ålder, och började äta p-piller när hon var 15 år. Under den tiden var smärtorna under bra kontroll, men när hon slutade ta dem så började hon få svåra smärtor före och under menstiden. Hon gick på läkarkontroller men fick till svar att det var vanligt att ha smärtor.Smärtorna blev bara värre och många gånger fick hon ligga ihopkuren i sängen och andas igenom attackerna, som kändes som knivar i underlivet.Hennes diagnos kom först när hon och hennes sambo började kolla upp deras barnlöshet. Där såg gynekologen direkt hennes endometrios, och hon fick då svar på varför hon hade haft problem. Då var hon 28 år gammal. Nu har de kämpat i flera år med att bli gravida, och även påbörjat ivf-behandling som inte går så bra pga hennes sjukdom.Detta är något som man sällan hör om i svenskfinland, utan bara i sverige där det talas mer om problemet. Nu hoppas hon att hennes berättelse ska belysa även andra att söka hjälp och få mer kunskap.Bonusavsnitt ( de första 15 min ) – Att leva med en psykopat

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här “Dagens modiga gäst har valt att vara anonym. Som väldigt ung blev hon tillsammans med sin dåvarande partner. Till en början var allt bra. De blev snabbt gravida och då började den psykiska misshandeln. Hon fick höra att hon var äcklig och att han inte ville vara nära henne. Han var manipulativ och övertygade henne om att hon var sjuk, så hon vågade inte lämna i tron om att hon aldrig skulle klara sig på egen hand. Hon blev straffad när hon inte gjorde som han önskade, och var tvungen att betala med sex om hon ville ha något från affären. Hon gästar podden tillsammans med sina två döttrar, en av dem har också valt att medverka. ”Bonusavsnitt ( de första 15 min ) – Jag kämpar varje dag för att få må bättre än igår

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här   I dagens bonusavsnitt så gästas podden av Jenny. Redan som 9-åring mådde Jenny väldigt dåligt, och hade stor prestationsångest vilket ledde till att skolan försökte hjälpa genom att ge mindre läxor till henne, men som resulterade i att hon kände sig sämre än alla andra i klassen. I vuxen ålder har hon blivit diagnostiserad med ADD, vilket förklarar varför hennes skolgång var svårare än för andra. I lågstadiet bytte de ofta lärare, vilket gjorde att hon inte kunde känna stabilitet och trygghet och som hon nu senare i livet förstått att påverkade hennes mående mycket, eftersom hon hade ADD. Hon mådde så dåligt som barn att hon ville ta sitt liv. Mentalvårdsbyrån fick hon gå till först efter ett par år, eftersom de ansåg att ett barn inte kan må så psykiskt dåligt. Hon fick inte heller där den hjälp som hon behövde. Hon utvecklade ett självskadebeteende som blev så dåligt att hon fick remiss till Roparnäs i Vasa där hon tyvärr fick ett väldigt dåligt bemötande som hon berättar mera om i avsnittet. Hon har också varit på barnskyddsenhet och inne på avdelning i Karleby.Som tonåring blev hon också tyvärr våldtagen av två personer under samma kväll, hon berättar mer om händelsen och rättegången i avsnittet. Hon har i dagens läge varit på flertal ECT-behandlingar för sin depression, och berättar mera om den och hur den kan vara till hjälp om man är deprimerad.Man får gärna kontakta Jenny direkt på instagram om man har frågor eller feedback: jennysjoskog.Bonusavsnitt ( de första 15 minuterna ) – Dansa för hälsa

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här Heidi jobbar som projektkoordinator i Österbotten för Dans för Hälsa. “Dans för Hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga. Eftersom ungas psykiska ohälsa idag är ett centralt samhällsproblem efterfrågas nytänkande, resurssmarta insatser. Det handlar om kravlös dans efter skoltid med fokus på rörelseglädje och social gemenskap. Metoden togs fram under en randomiserad studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro Universitet. Studien visar att regelbunden dans gav hälsoeffekter för tonårsflickor med stressrelaterade kroppsliga och emotionella problem. Metoden utgör därför ett värdefullt komplement till sedvanlig behandling. ” – FolkhälsanVid mer info och kontaktuppgifter: https://www.folkhalsan.fi/aktivitet/barn-och-ungdomar/dans-och-rytmik/ Ni kan också direkt kontakta Heidi via @slow_motion_physio på Instagram.Bonusavsnitt ( de första 15 minuterna ) – Emmas berättelse om vägen till en bättre hälsa genom animalisk kost

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här   Vad är Karnivor kost och varför finns det människor som väljer att följa den kosten?  Emma är en av dem och som idag är 25 år och som under många års tid har varit tvungen att testa sig fram med olika dieter för att få en fungerande vardag och kroniska symptom under kontroll. Hon äter endast animalisk kost och dricker endast vatten. Hon har lämnat bort kolhydrater, socker och ämnen med hög histaminhalt eftersom hon också är histaminintolerant. Hon har också varit tvungen att lämna bort alkohol vilket gör att hon ofta blir ifrågasatt av bekanta under fester och hon berättar mera om hur det är att vara ung och inte dricka alkohol när de flesta andra gör det.  Hur är det att lämna bort mat och dryck som man älskar men som får kroppen att må dåligt? Hur kan kroppen påverkas av långvarig antibiotika-kur och hur viktigt är det faktiskt att äta mjölksyretabletter i samband med en kur? Emma är också noggrann med att påpeka att detta har varit hennes resa till en bättre hälsa och att dieten fungerar för henne, men att man alltid ska göra det som känns bäst för egen hälsa och kropp – inte följa en diet bara för att andra rekommenderar den.Har man frågor får man gärna ställa dem till Emma på instagram: @emmaaeklofBonusavsnitt ( de första 15 minuterna ) – Skaparen bakom podcasten: Du måste våga misslyckas – Det viktiga är att du stiger upp igen.

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare härNi har varit många som önskat att jag Angelica som står bakom podden skulle göra ett eget avsnitt, så nu kände jag att det var dags! Jag kommer prata om hur det är att vara företagare, chef, mamma och försöka få allt att rulla på trots motgångar. Jag pratar också om hur det är att växa upp utan sin pappa och hur mitt medberoende har påverkat mig i livet, samt hur man går igenom en separation och bör tänka kring barnen. Jag lyfter upp det fina och fula med företagandet och berättar även om min utmattning, ångest och depression och hur jag idag strävar efter att försöka må så bra som möjligt. Jag pratar om min utbildning till andningscoach som jag går nu och hur jag hoppas den kan hjälpa andra med psykisk ohälsa. Ni får gärna kika in på instagram o följa min resa där: breathcoach_angelica. Hoppas ni finner avsnittet intressant och ni får gärna lämna feedback 🙂 Kram!Bonusavsnitt ( de första 15 minutrarna ) – Att växa upp bland alkohol och våld

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare härI dagens bonusavsnitt berättar Jonna om hur det var att växa upp i en familj där alkohol och våld hör till vardagen. Vi pratar om i ungefär vilken ålder man börjar förstå vad ett beroende är och hur det påverkar en under hela uppväxten samt gör en medberoende. Vad är medberoende och hur kan du hjälpa den som insjuknat i ett beroende? Hennes pappa blev också fysiskt våldsam mot Jonnas mamma när han var onykter, vilket skapade en otrygghet. När Jonna var kring 11 år blev det skilsmässa och det var till en början väldigt jobbigt för henne. Hennes mamma hittade en ny partner ganska snabbt och efter att de flyttat ihop började även Jonnas bonuspappa visa tecken på aggressionsproblem vilket gjorde att hon åter igen hade en ständig oro i kroppen. I tonåren valde Jonna att flytta in på en barnskyddsenhet eftersom familjesituationen kändes för ostabil både hos hennes mamma och hennes pappa. Hon berättar också om den stora sorgen efter sin pappa som tyvärr avled för ca 3 år sedan. Idag jobbar Jonna som sjuksköterska och går själv i terapi för att bearbeta sin uppväxt. Hon mår bra och vill genom podden berätta att man kan lyckas i livet och börja må bättre trots en svår uppväxt.Bonusavsnitt ( första 15 min ) – Osynliga sår måste också få läka

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här I dagens bonusavsnitt så gästas podden av Martina. Hon är 27 år idag och jobbar som både poledance-instruktör och erfarenhetsexpert.  Hon hade en väldigt tuff uppväxt som hon ännu idag försöker bearbeta. När hon var på resa tillsammans med sin dåvarande partner till hans hemland blev hon våldtagen av en man mitt i natten som hade brutit sig in. Trots flera försök till att prata med psykolog så kände hon inte att hon blev tagen på allvar, vilket ledde till att hon till sist utvecklade ett beroende till cannabis. Hon flyttade bort från Österbotten och flyttade in i ett kollektiv. Där insåg hon ganska snabbt att där bor personer med svårare missbruk och mycket psykisk ohälsa, som gör att även hennes mående blir sämre. Så hon flyttade hem tillbaka och började läsa på om trauma och holistisk hälsa som hon delar med sig av i avsnittet. Hon väntar nu på beslut från Kela för att få beviljat psykoterapi men får vara beredd att vänta mellan ett halvår till ett år innan den blir beviljad. Man får också kontakta henne privat på @tinas_tankar.Bonusavsnitt – Psoriasis och mobbning

I dagens bonusavsnitt berättar Simone om hur hon blev mobbad under skolgången pga. att hon redan som liten blev diagnostiserad med hudsjukdomen psoriasis och för hennes vikt. Detta ledde till att hon började må så dåligt att hon ville ta sitt liv. Vad är psoriasis? Hur påverkar hudsjukdomen ditt liv? Hur påverkade mobbningen Simone? Vad är det viktigaste att tänka på när man blir mobbad? Vid mera info om psoriasis så kan ni gå in på instagramkontot: “ungmedpsoriasis” Blir du mobbad? Prata om det med någon. Kurator, psykolog, vän, familj. Håll det inte för dig själv. Sök stöd i skola eller på jobb.Bonusavsnitt de första 15 minutrarna – Jag är inte min sjukdom

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet.Detta är de 15 första minuterna. Bli VIP-lyssnare här När Linda kom till världen så föddes hon som en av Finlands mest allergiska barn. Det har påverkat henne starkt under skoltiden eftersom hon inte kunde äta samma saker som hennes klasskompisar eller vänner. Vid kalas var hon tvungen att ha med sig egna godsaker eftersom hon inte kunde äta det som andra barn kunde. Det orsakade att hon i tonåren började kontrollera sitt matintag för att ha kontroll över den situationen, som i sin tur gjorde att hon utvecklade anorexi. TRIGGERVARNING mellan 10:45-11:00 där det pratas om vikten.I våras blev hon diagnostiserad med en väldigt ovanlig ögonsjukdom som hon för tillfället är sjukskriven för. De försöker nu hitta rätt medicin eftersom hon redan fått nedsatt syn och utan rätt medicin kommer mista synen helt på ena ögat. Hon har också blivit diagnostiserad med bipolär sjukdom vilket har varit väldigt tungt och svårt att acceptera, men som hon genom podden nu vill få ut mera kunskap om eftersom många går i tron att de som har bipolär sjukdom är lite “smågalna” som hon beskriver det. Man är heller inte bipolär, utan man har bipolär sjukdom – eftersom man inte är sin sjukdom.Bonusavsnitt första 15 min – Jag var ett skilsmässobarn med dyslexi som blev mobbad i skolan

Hur är det att som 8-åring se sina föräldrar välja att gå skilda vägar? Hur mår man som barn och hur behöver man tänka när man går i tankarna om att separera eller skilja sig – för att göra det lättare för barnens skull? I dagens bonusavsnitt gästar Monia podden och berättar om detta. Vi pratar också om hur det är att bli en nyfamilj både från mammas och pappas sida, och vilka komplikationer det kan ge. Hur kommer man som bonusförälder in i familjen? Monia har också kämpat med dyslexi hela sitt liv och har ännu idag svårt att läsa böcker för sina barn i rädsla för att säga fel. Hon har också blivit mobbad i skolan vilket har gjort att hennes självkänsla påverkats negativt. Detta är hennes historia.Introduktion

Varmt välkomna till den nya finlandssvenska podden “Berätta om ditt liv”. Här kommer en kort introduktion. Jag söker hela tiden efter nya gäster med intressanta livsberättelser, så om just du har något du vill komma och prata om så är du varmt välkommen att höra av dig till: berattaomdittliv@gmail.com eller skicka meddelande direkt till min instagram berattaomdittliv_ .