Get Podcast

Hälsorevolutionen

I Hälsorevolutionen får du det senaste inom den internationella hälsoforskningen och antiinflammatorisk livsstil, speglat i de gamla beprövade hälsotraditioner som finns jorden runt. Mycket skratt, mycket kunskap, mycket inspiration. Det västerländska möter det österländska.

AVSNITT 10: DITT ANDLIGA GYM – Lika viktigt som att träna kroppen?

Visste du att kvinnor som går i kyrkan lever längre? Att utforska sitt andliga rum – eller ha andligt gym, som Maria kallar det – är en ofta bortglömd väg till ökat välmående, vid sidan av det mer självklara att träna yoga, kondition eller att äta bra. 

Möt författaren Louise Boije af Gennäs som inte bara skriver om det existensiella utan även är en andlig sökare till vardags. ”Att ägna sig åt frågorna kring meningen med livet, och vad jag kan göra för andra, är jätteviktigt”.  Gäst är även Thomas Idergard, pr-konsulten som bytte liv och konverterade till katolsk präst. 

Carina provar på schamansk healingmassage och får ett ”power animal”. Maria berättar om sin bästa kvällsritual, examen och hur hon kopplar upp sig till sitt ”större batteri”.

Dessutom: Veckans testare, Katarina Ek från Växjö som testar Kirtan, sjungyoga. Veckans hälsosamma krydda är basilika inklusive ett härligt recept. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGFAVORIT! TILLSAMMANSEFFEKTEN! Hur påverkar relationer vår hälsa?

GOD JUL! Här kommer ett av våra favoritavsnitt i repris!

Högtider är lika med att vara tillsammans med nära och kära, men det är inte alltid helt okomplicerat.Kost, träning och sömn har länge varit grunden för god hälsa. Men nu pekar mer och mer forskning på att goda sociala relationer kan vara avgörande både för att vi ska må bra och leva länge. Veckans gäst är Katarina Blom, leg psykolog, föreläsare och författare (som ni även kommer att möta i “Hälsopanelen” som vi kommer presentera inom kort). I sin nya bok Tillsammanseffekten öppnar hon dörren till människans evolution och ger oss en djupare förståelse för vår sociala hjärna och hur relationer påverkar vår hälsa, lycka och motståndskraft. Lär dig att steg för steg skapa bättre relationer, och därigenom ett starkare välmående.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 202: NYA MATTRENDER MED RENÉE VOLTAIRE

“Matglad och nyfiken.” Så beskriver hon sig själv, veckans gäst, matpionjören och entreprenören Renée Voltaire. Hon har varit passionerat intresserad av mat ända sedan hon var liten, och nästa år firar hennes företag 20 år. Mottot är “peace, love and sustainable food” och att verka för hållbarhet i alla led. Samtidigt som den konventionella livsmedelsindustrin blir allt bättre på att utveckla snabbmat, som trycker på vårt nervsystem och får oss att längta efter än mer sött eller fetter som skadar oss, så kommer det också en våg av hälsoinnovationer på matfronten. Välkommen till ett spännande avsnitt om hur våra matvanor har förändrats.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 204 – DEL 1: DEN VIKTIGA FÖRSTA TIDEN EFTER FÖRLOSSNINGEN

I detta uppsnack berättar Carina om livet som nybliven småbarnsmamma med mjölkstockning och kolikbebis och Maria om sömnlösa nätter med en bebis som fick RS-virus.

Den första tiden i livet – den mest fantastiska och mest sköra tiden kanske i våra liv – både för barnet och för föräldrar…. Över hela jorden är den födande kvinnan omgiven av andra människor den här perioden. Men i vår kultur lämnar man BB och kommer ofta hem, två ensamma föräldrar, som med första barnet knappt har någon aning om vad som ska ske….

I nästa del möter du veckans gäster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, som tillsammans med antropologen Maria Borda har skrivit boken ”När livet börjar”. Den handlar om vad vi kan göra för att skapa en starkare postpartumkultur.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 203: LÖPARGLÄDJE – SÅ KOMMER DU IGÅNG MED VÅRJOGGEN!

Maria springer till arabisk musik och Carina joggar till Daft punk och the Killers. Veckans gäst är advokaten Helena Bjälkemo som delar sitt härliga löparliv på Instagram. I det här extra energifyllda avsnittet lär vi oss ordet “gogga”, men framförallt får vi massor av konkreta inspirerande tips på hur man kan komma igång med vårlöpningen. Vinsterna är många. Utmaningen är att ta det i sin takt och att försöka göra det till en vana.

Vi får även recept på en energirik bulletproof coffee med kollagen och kardemumma.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 196: VÄGEN TILL SUNDARE MATVANOR

Veckans gäst, den erfarna kostrådgivaren Ulrika Davidsson, har gjort en opinionsundersökning som visar att nästan hälften av svenska folket vill ändra sina matvanor. Med sina böcker och sina kostprogram coachar hon tusentals människor som vill komma igång med en sundare livsstil. Vad är det som hindrar oss egentligen? Ulrika menar att det största hindret är att vi gärna prioriterar alla andra utom oss själva.

I den tredje delen i hennes bokserie 21 Day Challenge ger hon härlig inspiration till lättlagade, näringsrika och framför allt välsmakande recept.

Ulrika Davidsson är bästsäljande författare till snart 40 böcker. Hennes onlinekurser har hjälpt tiotusentals personer att nå sin målvikt och finna en mer hållbar och hälsosam livsstil.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 194: ÄLSKADE OLIVOLJA!

Olivoljan har med sina många hälsoeffekter fått en framskjuten plats i dagens kök. Vi steker, dippar, smörjer in oss och provsmakar olivolja. Veckans gäst är Sanna Töringe, frilansjournalist, författare, olivoljeälskare, olivoljeimportör och matkreatör, aktuell med boken ”Olivoljeboken – från träd till bröd” (Bokförlaget Arena). Häng med henne till Italien och lär dig mer om olivoljans fantastiska egenskaper.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 200: WARRIOR DIET – KRIGARDIETEN, SÅ FUNKAR DEN!

I dagens samhälle har vi ofta tillgång till mat och snacks dygnet runt. Kroppen är inte gjord för det, och hinner inte vila och reparera sig.

När Maria nyligen intervjuade långlevnadsforskaren David Sinclair vid Harvard Universitet i USA, världens främste långlevnadsforskare, menade han att det främsta man kan göra för att förlänga livet är att minska sitt matfönster. Det innebär oftast att man förlänger nattens fasta, antingen innan man lägger sig genom att äta middag tidigt, eller vänta med dagens första måltid. En del går längre och äter enligt krigar-dieten, “Warrior diet”. Vad är det och varför kan det vara bra?

Veckans gäst är Sebastian Lindberg, hälsocoach och personlig tränare (för bland annat Carina) som bara äter en gång om dagen under ett matfönster på 2–4 timmar. Han är också vegan. Vi får veta hur Sebastian lägger upp sina måltider och hur han upplever att hans kropp och välmående har påverkats.

Veckans växt och recept: Sparris. Du får även ett blodsockerbalanserande recept med äggröra, sparris och citronsalsa som passar perfekt när man ska bryta sin fast.a

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 198: ÄLSKADE OXYTOCIN – Så kan du stimulera det heta må-bra-hormonet

Oxytocin är det urgamla däggdjurshormonet som människan delar med både hästar och valar. Det kan binda oss samman med andra människor, stötta oss när vi föder barn, dämpa ångest och öppna upp vår mänsklighet. Veckans gäst är forskaren och professorn Kerstin Uvnäs Moberg som är en av världens främsta experter på oxytocin och har vigt sitt liv åt att missionera kring kvinnors hälsa och välbefinnande. Maria och Carina diskuterar hur de själva påverkas av oxytocin, bland annat när det gäller relationer, och fascineras av Kerstin och den spännande kunskap hon delar.

Kerstin Uvnäs Moberg är läkare och professor i fysiologi, en mycket efterfrågad och uppskattad föreläsare världen över och fyrabarnsmor. Hon har bedrivit forskning kring oxytocin i 40 år och har haft ett livslångt intresse för kvinnors fysiologi och hälsa. Hon har därtill skrivit ett flertal böcker, översatta till en rad olika språk, om oxytocin och dess positiva effekt på olika processer i kroppen. Just nu är hon aktuell med nya boken ”Medfödd – Om förmågan att vara förälder och oxytocinets effekter”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 11: VINTERBAD, SÅRBARHET & ISKALLA INSIKTER – Är vi lika sjuka som våra hemligheter?

I vintras började Maria Borelius vinterbada. Hon är en av många som fastnat för denna iskalla, välgörande hälsotrend. Tillsammans med Helena Kubicek, psykologen och författaren bakom succéboken Wild swimming: bada för livet, hoppar hon i från bryggan i västra hamnen i Malmö och får med sig Helenas bästa erfarenheter kring hur kallbad kan vara en metafor för hela livet.

Veckans huvudgäst är Mia Törnblom, aktuell med boken Sårbar och superstark och podden med samma namn. Mia berättar om när hon är som mest sårbar. Hur vågar vi gå utanför vår comfort zone? Hur blir vi mer modiga? Hur kan sårbarheten hjälpa oss att ta mer ansvar i relationer? 

Dessutom: Veckans hälsosamma krydda, chili, som kan minska smärta + recept på ”Bulletproof coffee” samt veckans testare, Pauline Olovsdotter, som ger en rapport från hur hon började bada varje dag i en småländsk sjö.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 208: MÖT CARINAS MEDIUM – Frida hjälper människor att komma i kontakt med döda anhöriga

Carinas självbiografiska roman “Vi ses på andra sidan” handlar om hennes väg genom sorgen och hur hon tar hjälp av en rad terapeuter och coacher, däribland veckans gäst, Frida Westerdahl, medium och andlig rådgivare. “Jag var nyfiken på att utforska det mediala rummet. Frida hjälpte mig att förlösa gråten och komma i kontakt med Anders efter hans död. Känslan var oerhört stark. Jag spelade in alla våra samtal för att försöka förstå och återge det så exakt som möjligt”. Sedan boken kom ut har hundratals läsare hört av sig och skickat meddelanden och många av dem har frågat om Frida för att få hjälp att läka sorg och försöka nå anhöriga som inte längre finns i livet. Intresset för spiritualitet och att hitta en andlig väg i livet har blivit allt större. Vad ska man tro på? Det är förstås upp till var och en. Tron på änglar och andevärlden är stark inom många kulturer, till exempel blåzonerna och forskning visar att den som går i kyrkan lever längre. Andlig tro sätter även igång den läkande substansen oxytocin.

I veckans avsnitt öppnar vi dörren till detta gränsland. Frida berättar hur hon hittade sitt kall och hur hon som medium kan hjälpa till att kanalisera, vägleda och förmedla kontakt med de döda.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGBONUS! AVSNITT 210: MARIAS OCH CARINAS SOMMARDRÖMMAR

Jobbstressen, träningen, avkopplingen, grillfesterna, alkoholen, relationerna, släkten, resorna, platserna där du kan landa. Hur hittar man en sommarbalans som gör att man mår så bra som möjligt utan att drunkna i olika förväntningar och måsten? Maria och Carina diskuterar sina förhoppningar och farhågor att navigera runt, för att uppfylla sina sommardrömmar.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 209: VAGUSNERVEN – Kroppens största förbindelselänk

Veckans gäst är forskaren Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi, som har vigt sitt liv åt att missionera kring kvinnors hälsa och välbefinnande. Sedan många år undervisar hon läkarstudenter i hur vagusnerven, den största förbindelselänken som binder ihop hjärna och mage, påverkar hjärtrytm och i stort sett alla funktioner på en rad olika sätt. Ja, detta avsnitt är önskat av många er lyssnare. Äntligen ska vi fördjupa oss i vagusnervens betydelse och vad man kan göra för att stärka den – sjunga, chanta, gurgla, bada kallt och mycket mer.

Kerstin är en mycket uppskattad föreläsare världen över, dessutom fyrabarnsmor och författare, aktuell med nya boken ”Medfödd – Om förmågan att vara förälder och oxytocinets effekter”. Missa inte heller det maffiga avsnitt om oxytocin, överregleraren till vagusnerven, som vi spelade in nyligen.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 211: ANTIDEPRESSIVA, BRA FÖR ALLA? LÄKAREN OM FORSKNINGEN, EFFEKTEN OCH NEDTRAPPNINGEN

En av tio svenskar tar antidepressiv medicin – kanske du själv eller någon i din närhet – och 60 procent har ätit dem i minst 9 år, enligt siffror från Socialstyrelsen 2019. Den som söker vård för nedstämdhet och oro går ofta hem med ett recept på SSRI i fickan, övertygad om att medicinen ska korrigera en kemisk obalans i hjärnan. Men så är inte alltid fallet.

En del psykiatriker anser, baserat på forskning, att patienter börjar medicinera för sent, och slutar för snabbt. Andra att evidensen inte är tillräckligt stark för att medicinen fungerar i längden. Hur känns det att bli deprimerad och hur behandlar vi depression idag? Hur många får allvarliga biverkningar? Hur påverkas barn av att ta antidepressiv medicin? Och hur svårt är det egentligen att sluta?

Veckans gäst är Andre Marx, läkare, specialist i allmänmedicin och författare till boken “Älskade hatade antidepp” (Mondial)

Åren 2020–2023 var han ansvarig läkare på Nedtrappningsmottagningen i Björkhagen, där han hjälpte patienter att trappa ner och sluta med antidepressiva mediciner.

Veckans ört är gurkmeja och du får ett recept på solsoppa.

OBS! Tala alltid med din läkare om din medicinering.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 2: DEN NYA FASTAN – Hitta ditt matfönster

Vi zoomar in allt om den stora fastetrenden. Varför är det klokt att låta magen vila ibland? Varför har fasta så många hälsovinster? Och vad finns det för olika fasteformer?

Gäster: Kerstin Brismar, professor och forskare på Karolinska Insitutet (KI) – Sveriges främsta expert på blodsockerreglering som har gjort ett flertal fastestudier. Ulrika Davidsson, bästsäljande hälsoförfattare, snart aktuell med en ny bok om just perodisk fasta. Rita Catolino – Marias PT och hälsocoach. 

Maria fascineras av ketoner, småätande möss och blodsockerkurvor. Du får även ”veckans krydda ”+ testpanelen: journalisten Libbe som testar att få in fastan i sitt liv.

Hälsorevolutionen är en ny personlig, inspirerande podcast med vetenskapsjournalisten och hälsoförfattaren Maria Borelius och Carina Nunstedt, förläggare och producent.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 212: HUR MÅR DU EXISTENSIELLT?

Var fjärde svensk tycker att livet är meningslöst. Vad är egentligen skillnaden mellan lycka och mening? Hur vill du att livet ska se ut och vad känns rätt för dig? Hur vill du spendera den tid som blir över när du inte jobbar eller sover? Frågorna är många. Vi befinner oss i en existensiell kris, där det är alltför lätt att jaga lyckokickar på kort sikt och missa det längre perspektivet. Då kan tomheten och meningslösheten slå till.

I veckans podd får vi en rad verktyg kring hur vi ska boosta vår existensiella hälsa, bland annat med självmedkänsla. Gäst är Siri Helle, författare och leg, psykolog, aktuell med nya, forskningsbaserade boken “Existensboosten” (Bonnier Fakta).

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 201 – DEL 2: MOT DÖDEN – Filosofen Patrick Linden i ett livsbejakande samtal

Dags för del 2 av veckans dubbelavsnitt: möt vår spännande gäst, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken “Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi” (Volante) Boken bygger på de populära kurser som Patrick hållit under flera år vid New York University, till exempel kursen “Death, longevity and values”.

Hur gamla kan vi bli? Vad är ett gott liv? Och måste vi ens acceptera att vi ska dö? Det är frågor som vi ställer oss i detta hisnande avsnitt. Häng med! Och stort tack för att du lyssnar!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 207: BLI VÄN MED DIN SÖMN – Henrik Ståhls bästa tips

Veckans gäst är skådespelaren, författaren och dramatikern Henrik Ståhl, poddaren bakom succépodden “Somna med Henrik”, där han med sin lugna stämma guidar lyssnare från vaket till sovande tillstånd. Hör honom berätta om varför han blev en röst i natten, varför han slutade dricka alkohol, tränar intensivt och om bästa knepen för hur vi kan sova bättre, bland annat genom att inte koppla det lika mycket till prestation. “Jag vill vara som en kompis som sover över hos en och bara pratar och pratar … det är som en meditation för mig att spela in avsnitten.”

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 201 – DEL 1: MOT DÖDEN – Maria och Carinas tankar inför veckans spännande möte

Detta är uppsnacket, del 1 av veckans dubbelavsnitt – i del 2 möter du veckans spännande gäst, filosofen Patrick Linden, aktuell med boken “Mot döden – en radikalt livsbejakande filosofi” (Volante) Boken bygger på de populära kurser som Patrick hållit under flera år vid New York University, till exempel kursen “Death, longevity and values”.

Maria och Carina värmer upp genom att prata om sina attityder till åldrande och döden.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 206: SJÄLVLEDARSKAP & SJÄLVMEDKÄNSLA

Snabba förändringar, tidspress och höga krav gör att många av oss går runt med ständigt höga kortisolnivåer. Hur kan vi lära oss att planera tiden bättre och få in återhämtning så att vi orkar må bra och prestera i längden? Hur ökar man motståndskraften och minskar stressen? Veckans gäst är Karin Otterbjörk, organisationskonsult och tidigare chef, nu aktuell med boken “Palla trycket: Leda sig själv och andra till ett hållbart självledarskap”. Du får konkreta verktyg och tips, kopplade till de tre fundamenten i självledarskap:

 • självkännedom
 • riktning och mål
 • självreglering och vanor.


Dessutom hyllar vi kanelen, veckans blodsockerbalanserande krydda och du får ett recept på hälsopannkakor med kanel och päron.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 199: Helgbonus! 💚MATCHA – RENÉE VOLTAIRE OM DEN HÄLSOSAMMA, JAPANSKA TECEREMONIN

Nyfiken på matcha, den japanska téceremonin? Idag ska vi dyka ner i en urgammal ritual, tillika en stark hälsotrend. Gäst i detta inspirerande helgbonusavsnitt är Renee Voltaire, matrevolutionär och passionerad matchaexpert efter många resor till Asien. 

Är vi te- eller kaffemänniskor? Det pratar även Maria och Carina om.

Veckans ört är förstås matcha och ni får även Marias recept på banan-matcha smoothie.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 205: MATEN SOM MOTAR CANCERN

Maten är ett viktigt verktyg i kampen mot cancer, det vet vi från en rad forskningsstudier. Veckans gäst Anna Ottosson, jobbar med cancerrehabilitering och är legitimerad dietist med över 25 års erfarenhet. Nu har hon skrivit boken “Kraften i maten” för den som vill veta mer om de senaste rönen, fylld med tips, recept, konkreta verktyg och råd som vilar på Världscancerfondens kostrekommendationer.

Varje år får över 70,000 människor ett cancerbesked. Bakom varje besked står en drabbad människa och anhöriga, familj, vänner, arbetskamrater. Alla frågar sig: “vad kan vi göra nu?” Och den som fått diagnosen tänker: “Hur skall jag leva för att få bästa chansen att klara mig?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 197: DEN LIVSVIKTIGA ÅTERHÄMTNINGEN – FORSKARENS BÄSTA TIPS

Vi undersöker nya tekniker för återhämtning – både snabba knep och mer långsiktiga tänkesätt som kan göra att vi orkar mer utan att bränna ut oss i en krävande värld. Människan är inte bara gjord för att vara PÅ, vi har behov av AV också. Ett AV som inte bara handlar om att ligga på soffan, utan om variation, delaktighet, mikropauser och bra arbetskamrater vi kan skratta med. Veckans gäst är Lina Ejlertsson, hälsovetare, känd som @aterhamtningsforskaren som forskar just om psykosocial stress och hur man bryter den bäst. 

Du får även på återhämtande inspirationsmusik från underbara Tina Turner “Beyond”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 204 – del 2: DET NYA LIVET – DEN FJÄRDE TRIMESTERN

Veckans gäster, Opokua Britton Cavaco, sjuksköterska och doula, har tillsammans med Maria Borda, antropolog, skrivit boken ”När livet börjar”. Vad kan vi göra för att skapa en starkare postpartumkultur? Hur kan vi hjälpas år att stötta den nyblivna mamman under “den fjärde semestern” – de första tre månaderna efter förlossningen? Något som varit självklart sedan urminnes tider i många kulturer, medans det i Sverige handlar mycket om att snabbt lämna BB och snabbt komma på benen. “Se det gärna som en förlängning av graviditeten”, säger Opokua och Maria.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 195: Exklusivt möte! DR GABOR MATÉ OM HUR TRAUMA OCH STRESS KAN GÖRA DIG SJUK

Vi är så stolta över att presentera veckans gäst, den världskända kanadensiska läkaren Gabor Maté, vars banbrytande bok nu är aktuell på svenska: Myten om det normala – att läka trauma och sjukdom i en toxisk kultur. Trots alla framsteg inom medicin och sjukvård ökar kroniska sjukdomar lavinartat i västvärlden, och allt fler unga lider av mental ohälsa. Hur går det ihop?

Hur påverkar våra känslor vår fysiska hälsa? Ja en ny gren av immunologin, psykoneuroimmunologi visar just hur vårt sjukdomsförsvar kan sänkas av mycket stress ….

I det här samtalet pratar Gabor Maté bland annat om:

 • “The good die young” heter ett uttryck. Är det farligt att vara för snäll och omtänksam? Ja, säger Maté, det finns faktiskt forskning som visar hur det kan göra dig sjuk. Hur gamla barndomstrauman dyka upp och skapa ångest och sjukdom, om vi inte sätter gränser. Fråga dig själv, var i ditt liv säger du inte nej?
 • “Om du lever i ett dysfunktionellt förhållande med en neurotisk partner, tänk inte att du kan göra om honom/henne. Du behöver välja mellan din partner eller dig själv, och det beslutet kommer vara smärtsamt.”
 • ... en rådande “ensamhetspandemi” – han menar att ensamhet är vårt enskilt största hälsoproblem.
 • Du behöver inte vara perfekt”, uppmanar han alla föräldrar.Var nyfiken och fråga vad som stressar barnen, men tänk inte att du ska fixa allt.”

Gabor Maté förklarar hur individens och samhällets mående är tätt sammankopplat, och visar vägen till läkning.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 16: HÄLSODAGBOKEN – vägen till mer reflektion och djupare välmående?

Maria ringar in vad som ger mest liv, genom en så kallad ”examen” varje kväll (vilket även veckans testare får i uppgift) och Carina skriver tacksamhetsdagbok. Andra loggar sin träning eller planerar in må-bratid. Vad finns det för olika dagbokstekniker för ett hälsosammare liv?

Gäst:  THERÉSE LINDGREN, en av Sveriges största youtubers och framgångsrik författare till bland annat Ibland mår jag inte så bra. Nu aktuell med Mitt bästa år – En bullet journal för att må bättre.

Dessutom: Veckans krydda – oregano, som visat sig bra för att motverka virusspridning.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 128: DEN NYA MATPYRAMIDEN… OCH ANDRA SMARTA KNEP FÖR EN ANTIINFLAMMATORISK LIVSSTIL

I sin nya kokbok “Hälsorevolutionen – kokboken” har Maria tagit fram en helt ny matpyramid för antiinflammatorisk mat. Med en grön bottenplatta, istället för tunga kolhydrater, läggs grunden för ett varaktigt välmående. Därefter kommer proteinerna, följt av fetterna. Fettnojan är ett minne blott. Hon tar ut svängarna med nya, egna kryddblandningar och toppar med choklad och rödvin (obs, inte varje dag).

Ett annat knep är mealplanning. Att planera måltider veckovis, i förväg … men vi tar det från början.

Carina och hennes son Oscar testar att laga en härlig kyckling med morötter och chilicrisp.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 155: LÖPNING – EN KÄRLEKSHISTORIA: Hitta din inre kraft, få bättre driv och upptäck ditt varför

Vill du börja springa men vet inte riktigt varför? Eller vill du ta din löpning till nästa nivå? Då är detta ett avsnitt för dig.

Vad är ditt varför? Vem är ditt varför för? Varför vill du det? Vad vill du göra med ditt varför? Hur ska du nå ditt varför och hur ska du upprätthålla det? Det är några av frågorna som löparen och hälsocoachen Joanna Swica brukar ställa till sina klienter när hon löptränar dem. Hennes bok, “Alla mina steg” handlar om att springa för sig själv, med sig själv, från sig själv. Det är en kärleksförklaring till löpningen, och till drivet som gör dig starkare, bara du vågar utmana dig själv genom livets alla lager. 

Maria delar sin glädje till löpningen och bollar sina nästa steg i löpspåret tillsammans med Joanna. Carina, som inte springer så mycket, funderar på om intervaller kan vara det bästa om man vill komma igång.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 161: MINIFASTA DEL 3 – SÅ BRYTER DU FASTAN PÅ BÄSTA SÄTT

Sista delen i vår miniserie om att minifasta med 16-8. Alltså 16 timmars fasta, och 8 timmars matfönster. Hur har det gått? Har du inte redan satt igång, börja gärna med del 1 och del 2 i serien.

Nu handlar det om att bryta fastan klokt. När vi fastat blir vi nämligen mindre känsliga för insulin och därmed MER känsliga för kolhydrater… Du får tips om hur du ska tänka och vad du ska äta rent konkret.

OBS gör alltid en minifasta i samråd med läkare, om du går på någon form av behandling. Om du har diabetes 1 eller 2, eller någon form av cancersjukdom eller ätstörning rekommenderar vi dig inte att fasta alls.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 3: HANTERA DIN CORONAÅNGEST – Hur mår vi efter 6 månader med en pandemi?


Möt en av Marias favoritforskare, Martin Schalling, professor på KI och ordförande för Fonden för psykisk hälsa, som ger råd om hur vi ska hänga i och fortsätta hantera de mentala aspekterna av Corona-pandemin. Vi ringde också upp bokaktuella magasinsdrottningen Amelia Adamo i Italien som berättar hur hon fixat isoleringen, stressen, stormen och oron, bland annat med sömnpiller och Losec – och varför hälsa är en ny religion!

Dessutom: JOMO – The Joy of Missing out. Och veckans krydda – honung! 

Hälsorevolutionen är en ny personlig, inspirerande podcast med Maria Borelius, vetenskapsjournalist och författare och Carina Nunstedt, förläggare och producent. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 167 – DEL 2 – ETT FRIARE LIV MED YOGAFILOSOFI, MEDITATION OCH ANDNING

Möt Josefine Bengtsson, yogalärare och författare, aktuell med boken “Yoga och meditation: Släpp dig själv fri” (Bookmark förlag). Hör om hennes spännande livsomvändning, när hon lämnade Handelshögskolan och det prestigefyllda konsultjobbet och åkte till Indien. Nu lever hon sitt drömliv och driver Soulspace.

Och missa inte uppsnacket – del 1av veckans avsnitt, där Maria och Carina samtalar om vad ett friare liv är för dem.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 164: SERIESTART! DIN BÄSTA HÖST – DEL 1

Hur får man en bra höst? Kanske din bästa höst någonsin? Där man hittar bästa balansen, och får gjort det som betyder något på riktigt? Idag kör vi igång en miniserie i tre delar.

Del 1: Sätta målen som lyfter dig. Del 2: Hitta mer balans, lugn och ro. Del 3: Få ny energi och mer ork.

I detta första avsnitt går vi bland annat igenom olika tekniker för att sätta mål: från “sten/burk-modellen” till att visualisera sin egen begravning och göra en moodboard. Del 2 och del 3 kommer imorgon och på torsdag.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


JUST NU HAR VI ETT ERBJUDANDE FRÅN VÅR SAMARBETSPARTNER BIOTHERM: Som lyssnare kan du beställa gratisprover av Biotherms Blue Pro-Retinol Eye Cream, Blue Retinol Night Serum och Blue Pro-Retinol Cream. Använd länken nedan. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. 

 https://biotherm-se.beauty-campaigns.com/quiz/1258356_1221/RetinolRoutine.html?utm_source=podcast&utm_medium=audio&utm_campaign=biotherm_bluetherapyeyeq3_halsorevolutionenHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! AVSNITT 173: GODA BAKTERIER – NYCKELN TILL TARMHÄLSA OCH HÄLSA I STORT

Välkommen till ett spännande bonusavsnitt av Hälsorevolutionen, ett betalt samarbete med SuperSynbiotics. Det här med goda bakterier är ju nyckeln till tarmhälsa och det i sin tur är en nyckel till hälsa för hela kroppen. SuperSynbiotics är specialister inom mag- och tarmhälsa och är idag det ledande företaget inom sin kategori. Många människor lever idag ett mer antiinflammatoriskt och friskt liv, tack vare professor Stig Bengmarks forskning och SuperSynbiotics produkter. 
Produkterna köper du på SuperSynbiotics hemsida supersynbiotics.se. JUST NU HAR VI ETT VÄLDIGT FINT ERBJUDANDE: Använd koden hälsorevolutionen så får du 10 procents rabatt på Synbiotic. Erbjudandet går inte att kombinera med andra erbjudanden.
På SuperSynbiotics hemsida finns även recept och massor av inspiration, till exempel det recept på granola som Maria gör i det här avsnittet.
https://supersynbiotics.se/maghalsa/recept/glutenfri-granola/

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 170: ATT SKRIVA SIG IGENOM KRISEN

En tung cancerdiagnos slutar med att Carinas man dör bara 51 år gammal, i juni 2021… Vad hände egentligen efter att Carina förlorade Anders, efter 26 år – ett halvt liv – tillsammans? Hur börjar man om mitt i livet?Och hur är det att skriva om det svåra, samtidigt som man bearbetar sorgen? I nya boken “Vi ses på andra sidan – en änkas manifest för resten av sitt liv” (Bookmark förlag) har Carina skrivit sig igenom denna period och hon uppmuntrar andra att börja skriva för att sätta ord på känslorna.

“Det här är en storslagen, svepande läsupplevelse om djupaste sorg och vägen vidare”, säger Maria.

Här kan du beställa boken: https://www.adlibris.com/se/bok/vi-ses-pa-andra-sidan-9789189750043

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 188: DEL 1 – UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE, DEN NYA FETMAMEDICINEN

Diabetesmedicinen Ozempic, som har spritts världen över som bantningspreparat, spås bli ett av de bäst säljande läkemedlet någonsin. Det här är inga bantningspiller man köper i mataffären, och poppar lite på vinst och förlust, det här är läkemedel för den med rejäl övervikt och kriterierna är strikta. Men hypen är ett faktum. Maria och Carina delar sina tankar kring vikt och bantning.

Enligt WHO, har idag över 2 miljarder människor en fetma som har enormt negativa konsekvenser för hälsan. Å ena sidan, är den nya medicinen svaret? Å andra sidan, varför har vi inte gått till botten med varför all denna fetma uppstår i västvärlden och i uvecklingsvärlden, så fort även de börjar äta västerländsk processad mat …

I del 2, som släpps på torsdag, möter vi veckans gäst, Linda Engström Ruud, hjärnforskare och specialist på hur hunger och mättnad.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚 AVRUNDNINGEN – NYÅRSUTMANINGEN! HÄNG MED I HÄLSOREVOLUTIONENS KICKSTART 2024

Så utvärderar du maten, massagen, meditationen, tacksamhetsdagboken, förundranspromenaden och tar med dig vilka hälsoknep som passar dig. Vad gav energi och vad tog energi?

Hoppas du har inspirerats av Hälsorevolutionens Kickstart 2024, ett av Maria specialdesignat må bra-program, som du kan göra när det passar dig, och som kan hjälpa till att få bort känslan av svullenhet, balansera tarmflora och blodsockerbalans, få tillbaks lite glow och go inför det nya året. 

I denna miniserie har vi släppt totalt 5 avsnitt:

 • En lite längre introduktion, där vi gick igenom alla tekniker.
 • DAG 1 (en halvdag)
 • DAG 2 (en heldag).
 • DAG 3 (också en heldag).
 • + Denna avrundning på programmet.

För att det ska bli så enkelt som möjligt för dig som vill hänga med på denna nyårsutmaning, så har vi skrivit ner hela programmet inklusive alla metoder, övningar, inköpslistor och tips. Du hittar hela schemat för Hälsorevolutionens Kickstart på mariaborelius.com Så roligt att du vill hänga med oss för en härlig start på det nya året. Stort lycka till!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 189: GLUKOSREVOLUTIONEN SOM BLEV EN VÄRLDSRÖRELSE – MÖT BIOKEMISTEN JESSIE INCHAUSPÉ

För ett år sedan kom den ut, den fantastiska succén Glukosrevolutionen, skriven av den franska biokemisten och Instagramprofilen Jessie Inchauspé @glucosegoddess. Boken är utgiven i 40 länder och handlar om hur man balanserar sina glukostoppar, för bättre hälsa och välmående. Och nu kommer uppföljaren Glucose Goddess Metoden, där man får ett konkret program för att få balans på blodsockret i sitt liv. 

Carina är svensk förläggare för båda böckerna. Maria har sedan länge varit intresserad av varför glukosbalans är så viktigt för oss.

I det här första avsnittet av två denna vecka, berättar Jessie om den omvälvande tiden sedan Glukosrevolutionen kom ut och varför en revolution varit nödvändig.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 188: DEL 2 – FORSKAREN OM DEN VÄXANDE ÖVERVIKTEN OCH DEN NYA FETMAMEDICINEN

Möt veckans spännande gäst, Linda Engström Ruud, hjärnforskare och specialist på hunger och mättnad, som leder en forskargrupp vid Göteborgs Universitet. Bland annat tittar Lindas team på hur den nya fetmamedicinen fungerar, diabetesmedicinen Ozempic som spås bli världens mest säljande läkemedel.

Vad är det som har hänt? Och varför går utvecklingen så fort? För 50 år sedan hade vi massiv svält världen över och idag har vi nästan 2 miljarder överviktiga (att jämföra med cirka 500 miljoner underviktiga). Hur styrs vårt ätande egentligen av hjärnan?

Lyssna även på del 1, uppsnacket där Maria och Carina pratade om veckans ämne och sin relation till vikt och bantning.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 190: GLUKOSGUDINNANS 4-VECKORS-PROGRAM

Veckans gäst är den franska biokemisten och Instagramprofilen Jessie Inchauspé @glucosegoddess med över tre miljoner följare på Instagram. Hennes vision är att göra kostforskning tillgänglig, på ett lika enkelt som visuellt sätt. Nu är hon aktuell med den nya boken Glucose Goddess Metoden, med över 100 enkla recept och ett konkret program för att få balans på blodsockret i sitt liv och därmed må bättre på både kortare och längre sikt. Eller vad sägs om att bli av med sötsuget, sova bättre och få mer energi? Jessie har genvägarna.

Lyssna även på det förra avsnittet i denna veckas dubbelrelease, där det handlar mer om förra succéboken Glukosrevolutionen, Carina är svensk förläggare för båda böckerna och Maria har sedan länge borrat i varför glukosbalans är så viktigt för oss.

Här kan du köpa båda böckerna:

https://www.adlibris.com/se/bok/glucose-goddess-metoden-9789198838442

https://www.adlibris.com/se/bok/glukosrevolutionen-balansera-ditt-blodsocker-och-forandra-ditt-liv-9789198764765?campaignId=6649d2cf-68f6-4144-9610-df20e6c24539

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 191: ÄR DU OCKSÅ HÖGKÄNSLIG?

Denna vecka gästas vi av socionomen och författaren Åsa Vikman, som toppar listorna med nya boken ”Handbok för högkänsliga” (The Book Affair förlag). Högkänslighet är ett personlighetsdrag som cirka 30 procent av befolkningen har och som kommer med många styrkor men även utmaningar, speciellt om man inte har fått sina behov tillgodosedda under uppväxten.

Att vara en Highly Sensitive Person HSP, som det också kallas, innebär att man har en hög känslighet för intryck samtidigt som man är empatisk och intuitiv, lägger märke till saker som ofta går andra förbi, man tänker mycket och djupt och är ofta mycket kreativ. Egenskaper som är riktiga superkrafter, om man har lärt sig att hantera dem.

Åsa som har skapat plattformen @orkidebarnsverige med 160 000 följare, berättar om sin resa och hur vi lättare kan ta hand om och förstå oss själva bättre när vi konfronteras med människor, känslor, olika vardagssituationer och allt som flödar. 

Veckans härliga gröna är avokado och du får ett recept på ceviche med avokado och vårlök.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 192: ALLT OM MEDELHAVSMATENS HEMLIGHETER …

Veckans gäster är vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och matskribenten och hälsoföreläsaren Charlotte Fredriksson, som tillsammans har skrivit Den goda maten, som nyligen utsågs till Årets hälsobok 2023 (Årets Svenska Måltidslitteratur) av Måltidsakademin. Ett spännande poddsamtal där författarduon hjälper oss att zooma in den hemliga blå zonen Cilento i Italien och ger oss mer kunskap om hur medelhavskost och rätt livsstil kan vara nyckeln till friskt åldrande. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 153: ANDLIG TRÄNING MED FÖRTROLLNING!

I förra avsnittet fick vi hälsa på hemma hos Katherine May och höra henne prata om det personliga, läkande skrivandet. I det här avsnittet borrar Maria och Katherine djupare i vad som är förtrollning, varför nyfikenhet är det mest intressanta förhållningssättet, hur vi behöver lära om och hitta ett mer grundat sätt att leva. Hur kan vi finna mer förundran och mening i tillvaron? Vi behöver inte bestiga berg, menar Katherine. Det räcker att gå ut i trädgården, eller titta på mikronivå. Kanske lära sig namnet på några blommor. Maria och Carina delar också med sig av sina förtrollande sommarplaner.

Här kan du köpa Katherines nya bok: https://www.adlibris.com/se/bok/fortrollning-ateruppvack-din-sjal-i-en-utmattad-tid-9789198838404

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚 DAG 3 – NYÅRSUTMANINGEN! HÄNG MED I HÄLSOREVOLUTIONENS KICKSTART 2024

Vi fortsätter med Hälsorevolutionens Kickstart 2024, ett av Maria specialdesignat må bra-program, en slags hemmaspahelg som pågår i 2,5 dagar. Målet med det här korta 2,5 dagars programmet är att få bort känslan av svullenhet efter jul och nyår, balansera tarmflora och blodsockerbalans, få tillbaks lite glow och go inför det nya året. 

I de senaste två avsnitten har du fått en introduktion, där vi gick igenom alla tekniker + kört igång med DAG 1 (en halvdag) + DAG 2 (en heldag).


Idag är det dags för DAG 3 (också en heldag). Imorgon följer sedan en avslutning = totalt 5 avsnitt i denna miniserie.

För att det ska bli så enkelt som möjligt för dig som vill hänga med på denna nyårsutmaning, så har vi skrivit ner hela programmet inklusive alla metoder, övningar, inköpslistor och tips. Du hittar hela schemat för Hälsorevolutionens Kickstart på mariaborelius.com Så roligt att du vill hänga med oss för en härlig start på det nya året. Stort lycka till!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 149: MARIA OCH CARINA PÅ RETREAT – Tystnad, meditation, yoga och digital detox

Tid för inre reflektion. In the middle of nowhere i Umbrien i Italien checkar Maria och Carina in på ett modernt kloster för fyra dagars retreat med yoga, meditation, digital detox, storslagen natur – och middagar i tystnad ackompanjerade av gregorianska munkar.

Från härliga bad i vattenfall till chanting, tungyoga och klangskålar, en och annan solhälsning och perspektiv på livet med hjälp av “ora et labora”. Häng med på vår dagbok från retreaten och möt yoga- och meditationsläraren Anna Sadhana Pilotti, som lämnade svenska Saltsjöbaden för de italienska bergen.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚 DAG 2 – NYÅRSUTMANINGEN! HÄNG MED I HÄLSOREVOLUTIONENS KICKSTART 2024

Vi fortsätter med Hälsorevolutionens Kickstart 2024, ett av Maria specialdesignat må bra-program, en slags hemmaspahelg som behöver lite förberedelsetid och sedan pågår i 2,5 dagar. Målet med det här korta 2,5 dagars programmet är att få bort känslan av svullenhet efter jul och nyår, balansera tarmflora och blodsockerbalans, få tillbaks lite glow och go inför det nya året. 

I de senaste två avsnitten har du fått en introduktion, där vi gick igenom alla tekniker + kört igång med DAG 1 (en halvdag).

Idag är det dags för DAG 2 (en heldag). Imorgon DAG 3 + sedan följer en avslutning = totalt 5 avsnitt i denna miniserie.Kanske fungerar det för dig att köra igång redan idag eller så planerar du in din start till helgen? Se vad som passar dig bäst och förbered gärna nära och kära för att du behöver fokusera lite mer på dig själv.

För att det ska bli så enkelt som möjligt för dig som vill hänga med på denna nyårsutmaning, så har vi skrivit ner hela programmet inklusive alla metoder, övningar, inköpslistor och tips. Du hittar Hälsorevolutionens Kickstart på mariaborelius.com Så roligt att du vill hänga med oss för en härlig start på det nya året. Stort lycka till!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 172: DEL 1 – UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE “DAGS FÖR EN NYKTER PAUS?”

SOBER OCTOBER? En introduktion till denna veckas avsnitt där Maria och Carina samtalar om veckans ämne: Är det dags för en nykter paus?

I fortsättningen som kommer på torsdag möter du Jesper Sahlén, allmänläkare och en av programledarna bakom podden “Är du sjuk?”. Jesper bestämde sig för att ta tre månaders paus från alkoholen. Carina och Maria pratar om sitt förhållande till alkohol och hur trenden ser ut.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚 DAG 1 – NYÅRSUTMANINGEN! HÄNG MED I HÄLSOREVOLUTIONENS KICKSTART 2024

Välkommen in i det nya året! Nu kör vi igång Hälsorevolutionens Kickstart 2024, ett av Maria specialdesignat må bra-program, en slags hemmaspahelg som behöver lite förberedelsetid och sedan pågår i 2,5 dagar. Målet med det här korta 2,5 dagars programmet är att få bort känslan av svullenhet efter jul och nyår, balansera tarmflora och blodsockerbalans, få tillbaks lite glow och go inför det nya året. 

I gårdagens introducerande avsnitt gick vi igenom alla tekniker som ni ska få testa och varför de stärker oss på vår hälsoresa. Imorgon fortsätter vi med 2 följt av dag 3 samt en avslutning = totalt 5 avsnitt i denna miniserie.Kanske fungerar det för dig att köra igång redan idag eller så planerar du in din start till helgen? Se vad som passar dig bäst och förbered gärna nära och kära för att du behöver fokusera lite mer på dig själv.

För att det ska bli så enkelt som möjligt för dig som vill hänga med på denna nyårsutmaning, så har vi skrivit ner hela programmet inklusive alla metoder, övningar, inköpslistor och tips. Du hittar Hälsorevolutionens Kickstart på mariaborelius.com Så roligt att du vill hänga med oss för en härlig start på det nya året. Stort lycka till!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 168 – DEL 2: ETT RIKT LIV EFTER KATASTROFEN

Möt Malin Sävstam, yogalärare, coach och författare som förlorade sin man och två av sina barn i tsunamin 2004. Hur reste hon sig efter katastrofen? Hur kan man gå vidare när något så fruktansvärt drabbar en? Malin berättar om sin filosofi att leva ett glädjerikt liv och hur hon försöker dela med sig och coacha andra.

Och missa inte uppsnacket – del 1 av veckans avsnitt, där Maria och Carina ger en introduktion till detta starka möte.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚AVSNITT 187: NYÅRSUTMANINGEN! INTRO TILL HÄLSOREVOLUTIONENS KICKSTART 2024

Välkommen in i det nya året! Vi här på Hälsorevolutionen vill stötta din nya eller nygamla hälso- och livsresa på bästa sätt. I detta introducerande avsnitt värmer Maria och Carina värmer upp inför det nya året och guidar er in i Hälsorevolutionens Kickstart 2024, ett av Maria specialdesignat må bra-program, en slags hemmaspahelg som behöver lite förberedelsetid och sedan pågår i 2,5 dagar. Vi går vi igenom alla tekniker som ni ska få testa och varför de stärker oss på vår hälsoresa. Allt kommer sedan kombineras för en superboost för att kicka igång den inre läkningen.

Imorgon kör vi igång med dag 1 och sedan följer dag 2 och dag 3 samt en avslutning – totalt 5 avsnitt i denna miniserie.

För att det ska bli så enkelt som möjligt för dig som vill hänga med på denna nyårsutmaning, så har vi skrivit ner hela programmet inklusive alla metoder, övningar, inköpslistor och tips. Du hittar Hälsorevolutionens Kickstart på mariaborelius.com Så roligt att du vill hänga med oss för en härlig start på det nya året. Stort lycka till!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 166: DIN BÄSTA HÖST – DEL 3 – FÅ NY ENERGI OCH MER ORK!

Tredje och sista delen i vår serie “Din bästa höst”. Lär dig få fart på dopaminet och mitokondrierna – cellernas energifabriker.

Hur får vi igång oss själva efter en trög start på dagen? Hur hittar vi motivationen? Hur får vi till den bästa planeringen? Hur blir vi bättre på att prioritera? Och hur äter, sover och motionerar vi för att fylla på med bäst energi? Maria berättar om den senaste forskningen som visar att faktiskt kan bygga starkare batterier i kroppen.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


JUST NU HAR VI ETT ERBJUDANDE FRÅN VÅR SAMARBETSPARTNER BIOTHERM: Som lyssnare kan du beställa gratisprover av Biotherms Blue Pro-Retinol Eye Cream, Blue Retinol Night Serum och Blue Pro-Retinol Cream. Använd länken nedan. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. 

 https://biotherm-se.beauty-campaigns.com/quiz/1258356_1221/RetinolRoutine.html?utm_source=podcast&utm_medium=audio&utm_campaign=biotherm_bluetherapyeyeq3_halsorevolutionenHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.NY SERIE! AVSNITT 186 – DEL 3: MANIFESTERA DITT BÄSTA NYA ÅR

Manifestera mera! Dags för tredje och sista delen i nyårsserien med the one and only @manifestingninja, vår mindset- och manifestationscoach Maria Concha från New York. Nyligen besökte hon Sverige och då passade vi på att skräddarsy en trestegsraket för dig som vill lära dig att manifestera, affirmera och skapa bästa möjliga förutsättningar för att förverkliga dina drömmar och ditt bästa 2024.

 • I den första delen fick du en allmän överblick och introduktion.
 • I den andra delen fokuserade vi på relationer, kärlek, hälsa och vår inre värld.
 • I denna tredje och och sista del handlar det om jobb, ekonomi och bostad.


Maria Concha bjuder dig även på sina bästa affirmationer för 2024 så att du enkelt kan komma igång. Gå vidare här för att hitta hela listan: https://manifestingninja.kartra.com/page/affirmations2024

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 163 – DEL 1: UPPSNACK! MARIA OCH CARINA OM LYCKA OCH NÖJDHET

Del 1 av denna veckas avsnitt där Maria och Carina samtalar om veckans ämne. Lyckan kommer, lyckan går … hur kan vi bli mer nöjda med livet?

I del 2 möter du Anders Wallensten, läkare och epidemiolog, aktuell med boken “Livsgåtan” (Bonnier Fakta).

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


JUST NU HAR VI ETT ERBJUDANDE FRÅN VÅR SAMARBETSPARTNER BIOTHERM: Som lyssnare kan du beställa gratisprover av Biotherms Blue Pro-Retinol Eye Cream, Blue Retinol Night Serum och Blue Pro-Retinol Cream. Använd länken nedan. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. 

 https://biotherm-se.beauty-campaigns.com/quiz/1258356_1221/RetinolRoutine.html?utm_source=podcast&utm_medium=audio&utm_campaign=biotherm_bluetherapyeyeq3_halsorevolutionenHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.NY SERIE! AVSNITT 186 – DEL 2: MANIFESTERA DITT BÄSTA NYA ÅR

Manifestera mera! Dags för andra delen … Vi är så glada över att kunna ge er en hel nyårsserie med the one and only @manifestingninja, vår mindset- och manifestationscoach Maria Concha från New York. Nyligen besökte hon Sverige och då passade vi på att skräddarsy en trestegsraket för dig som vill lära dig att manifestera, affirmera och skapa bästa möjliga förutsättningar för att förverkliga dina drömmar och ditt bästa 2024. I den första delen fick du en allmän överblick och introduktion, i denna andra delen fokuserar vi på relationer, kärlek, hälsa och vår inre värld. Och i den tredje och och sista delen handlar det om jobb, ekonomi och bostad.

Maria Concha bjuder dig även på sina bästa affirmationer för 2024 så att du enkelt kan komma igång. Gå vidare här för att hitta hela listan: https://manifestingninja.kartra.com/page/affirmations2024

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 159: NY SERIE! MINIFASTA DAG 1

Minifasta (periodisk fasta) blir alltmer populär. Alltså en teknik där man kortar matfönstret lite varje dag, och förlänger nattens naturliga fasta. Matsmältningen får vila och kroppen rensa ut längre tid, det man kallar autofagi. Nu kör vi igång en tre dagars hälsoboost för dig som vill pröva på!

Minifasta med oss på Hälsorevolutionen. Vi kommer att följa dig i tre dagar, och ge en rad tips som stöttar din resa. Det här är avsnittet är lite kortare än vanligt, men i gengäld kommer två avsnitt till de närmaste dagarna – del 2 (släpps imorgon) och del 3 (släpps på lördag.) Lycka till!

OBS gör alltid en minifasta i samråd med läkare, om du går på någon form av behandling. Om du har diabetes 1 eller 2, eller någon form av cancersjukdom eller ätstörning rekommenderar vi dig inte att fasta alls.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.NY SERIE! AVSNITT 186 – DEL 1: MANIFESTERA DITT BÄSTA NYA ÅR

Vi är så glada över att kunna ge er en hel nyårsserie med the one and only Manifesting Ninja, vår mindset- och manifestationscoach Maria Concha från New York. Nyligen besökte hon Sverige och då passade vi på att skräddarsy en trestegsraket för dig som vill lära dig att manifestera, affirmera och skapa bästa möjliga förutsättningar för att förverkliga dina drömmar. I denna första del får du en allmän överblick och introduktion, i den andra delen fokuserar vi på relationer, hälsa och vår inre värld och i den tredje och och sista delen på jobb, ekonomi och bostad.

Maria Concha bjuder dig även på sina bästa affirmationer för 2024 så att du enkelt kan komma igång. Gå vidare här för att hitta hela listan: https://manifestingninja.kartra.com/page/affirmations2024

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 4: PILGRIMSVANDRA – naturens helande kraft!

”Magin uppstår i mötet mellan medvind och motvind”. Naturen har blivit vår tillflyktsort, och aldrig har det varit så trångt på stigarna som denna sommar. Maria beger sig till Jämtlandsfjällen med sin man, Greger, och kommer hem full av energi. Tillsammans med Carina ringar hon in den stora vandringstrenden och hur vi vandrar med olika syften – sökande, lugnande och helande. Skogen, ängarna och bergen har en enormt läkande kraft. En som vet mycket om det är yogin, författaren och vandraren Ulrica Norberg, aktuell med boken NOMAD, samt Marias pilgrimsvandringskompis Pia Hydén, forskare och erfaren vandrare som är expert på att packa smart. Båda ger massor av kloka, praktiska tips och insikter vare sig du vill pilgrimsvandra eller bara gå en längre promenad. Det viktiga är att du tar ett steg och ett andetag i taget – i din egen takt. Häng med!

Hälsorevolutionen produceras av: Maria Borelius och Carina Nunstedt i samarbete med AcastHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 185: ÅRSKRÖNIKAN 2023 – MARIA OCH CARINA SUMMERAR PODDÅRET SOM GICK

Maria och Carina summerar livet och läget just nu. Hälsan, familjen, jobbprojekten … inte minst vårt arbete med den här härliga podden. Vi bjuder på lite glimtar från avsnitt och möten vi minns lite extra. Och blickar fram emot det nya året som kommer. Detta avsnitt är också en liten upptakt till den manifestationsserie vi kör igång redan imorgon, “Manifestera ditt bästa 2024 med Manifesting Ninja”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 6: VÄGEN TILL BÄTTRE SÖMN – TIPSEN, FORSKNINGEN OCH RITUALERNA (”sleeping divorce” nästa?)

7 av 10 svenskar har problem med sömnen… Något som leder till sämre återhämtning och kan skapa en farlig stress. I detta extra fullmatade avsnitt ringar vi in den nya forskningen, ny teknik och andra knep för en god natts sömn – tillsammans med fantastiska gäster:

 • Programledaren och författaren Alexandra Pascalidou berättar hur hon försökt komma tillrätta med sina sömnproblem och inspireras av Hippokrates och de grekiska holistiska hälsotraditionerna.
 • Nestorn inom svensk sömnforskning, Torbjörn Åkerstedt, Professor KI Psykosocial medicin delar med sig av sina lärdomar och knep (för lite drömmar kan ge ångest).
 • Lisa Carpevi, sömnkonsulten som startat sömnskola och rekommenderar Maria och Carina ”sleeping divorce” – sömnskilsmässa.

Dessutom: Veckans krydda, kamomill. Maria testar ”stenålderskväll”, nedvarvning utan el eller mobiler. Och Marias man, Greger, testar nya sömn-appen.

En podcast producerad av: Maria Borelius och Carina Nunstedt i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 12: FEM-MINUTERS-METODEN FÖR HÄLSOBALANS – Exklusiv intervju med stjärndoktorn Rangan Chatterjee + Ayurveda-guide: Är du en vata, pitta eller kapha?

Han är den brittiska succéförfattaren bakom böckerna HälsobalansenStressbalansen  och den alldeles nyutkomna Förändra ditt liv 5 minuter i taget. Vi fick en exklusiv, personlig intervju med Dr. Rangan Chatterjee, direkt från hans hemmakontor utanför Manchester.

Maten, sömnen, träningen, kärlekslistorna… Inspireras av stjärndoktorns smartaste knep och lär dig hur hälsa kan vara enkelt och roligt. 5 minuter är tillräckligt för att göra skillnad.

”Be the change!” Säger Rangan Chatterjee som också menar att dagens läkarutbildning inte räcker till:

”Vi har en tsunami av sjukdomar som beror på vår moderna livsstil… Vi måste utveckla hur vi praktiserar medicin, de verktyg vi har i den traditionella verktygslådan räcker inte längre. 


Maria möter också ayurveda-terapeuten och mindfulnessläraren Marie Androv som delar med sig av hur ayurvedan hjälpte henne igenom en svår livskris.  Lär dig det grundläggande inom den spännande indiska läkekonsten. Är du en vata, pitta eller kapha?


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 151: SOMMARGLOW! HUDHÄLSA, HUR FUNKAR DET?

Hur kan man få en mer hälsosam hy? Hur kan vår livsstil påverka? Hur många produkter behöver man? Hur kan man tänka mer pro age istället för anti age. Funderingarna är många när vi gästas av Therese Mathisen, auktoriserad hudterapeut sedan 20 år, ägare till salongen Glow Stockholm. Precis som Maria och Carina ser hon hur ett mer holistiskt förhållningssätt präglar även hudvård.

Veckans hälsorecept: Glow-sallad med äpple och valnöt.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 184 – del 2: KRISHANTERING I VARDAGEN

I del 1 – Uppsnack, som du gärna får lyssna på först, delade vi våra tankar kring hur vi hanterar kriser och motgångar i vardagen.

I denna del 2 av veckans avsnitt möter vi Henrik Wiman, känd som @psykologenhenrik på Instagram, aktuell med boken Det ska inte vara krångligt att må bättre – Handbok för tuffa dagar och ett lyckligare liv (The Book Affair förlag).

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 147 KOM I SOMMARFORM! DEL 2: Matfönster, vegoproteiner och veggiepower

UPPDATERAD! Nu med rätt ljudfil ☀️🧡 Kom i din bästa sommarform både fysiskt och psykiskt: Nu ska det handla om maten: Ny forskning, tips, trender och nya, spännande förhållningssätt. Mat för maximalt välmående och glow. Har du hängt med från början i denna serie? Annars är det bara att lyssna ikapp. Vi började förra veckan med en introduktion + del 1 som handlar om träningen. Och håll utkik, del 3 kommer inom kort som ett bonusavsnitt.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 184 – DEL 1: UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE, KRISHANTERING I VARDAGEN

Vi värmer upp och tar tempen på veckans ämne: Krishantering. Vad går vi igång på? Hur reagerar vi i kris och när vi drabbas av motgångar i vardagen? Maria och Carina delar sina tankar.

I del 2, som släpps på torsdag, möter vi Henrik Wiman, känd som @psykologenhenrik på Instagram, aktuell med boken Det ska inte vara krångligt att må bättre – Handbok för tuffa dagar och ett lyckligare liv (The Book Affair förlag).

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 172 – DEL 2: SOBER OCTOBER? MÖT LÄKAREN SOM TOG EN NYKTER PAUS

Veckans gäst är Jesper Salén, allmänläkare och en av programledarna bakom den populära podden “Är jag sjuk?”. Jesper bestämde sig nyligen för att ta tre månaders paus från alkoholen för att reflektera lite kring sina vanor. Hur mår han efter att ha kommit ungefär halvvägs? Vad får han för reaktioner? Hur kan vi alla hitta alternativa vägar till återhämtning och fest som inte innebär alkohol? Vi ser en växande nykter trend efter att allt fler tröttnat på ett mer utbrett drickande.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 183: EXTRA HELGLYSSNING! MARIAS OCH CARINAS EGNA BÖCKER

Häng med på ett extra helgsamtal om böckerna och livet. Hur har Maria och Carina tänkt när de har skrivit och förlagt sina egna böcker? Böckerna som är starkt förknippade med var de har befunnit sig i sina egna liv. Kanske har du missat någon av dem? Kanske skulle du vilja ge bort någon av dem i julklapp?

Här är hela listan på böckerna vi pratar om i avsnittet:

Marias böcker:

HÄLSOREVOLUTIONEN: KOKBOKEN (2022)

HÄLSOREVOLUTIONEN: 12-VECKORSPROGRAMMET (2021)

FÖRUNDRAN (2020)

BLISS (2019)

HÄLSOREVOLUTIONEN (2018)


Carinas böcker

… som författare:

VI SES PÅ ANDRA SIDAN – En änkas manifest för resten av sitt liv (2023)

CAT POWER – Kattens läkande kraft (tillsammans med Ulrica Norberg) (2022)

… som förläggare på egna förlaget Yourlife Books:

GLUCOSE GODDESS METODEN av Jessie Inchauspé (2023)

GLUKOSREVOLUTIONEN av Jessie Inchauspé (2023)

FÖRTROLLNING av Katherine May (2023)

ÖVERVINTRING av Katherine May (2022)

OTÄMJBAR av Glennon Doyle (2021)

Du hittar alla böckerna på https://www.adlibris.com/se

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 171: ATT GÅ VIDARE GENOM MÖRKRET – SÅ TOG CARINA HJÄLP I SORGEN

Carina berättar mer om nya boken ”Vi ses på andra sidan –En änkas manifest för resten av sitt liv” (Bookmark förlag). En själslig roadtrip där hon tvingas omfamna den nya ensamheten efter att ha förlorat Anders, 51, som hon varit tillsammans med i halva sitt liv. Maria pratar med Carina om den hjälp hon tagit på vägen, hur hon utforskat en rad terapeutiska vägar genom sorgen – från en kurs i sorgbearbetning till en manifestationscoach och kontakt med medium. Vad var det som verkligen fungerade?

“Det här är en storslagen, svepande läsupplevelse om djupaste sorg och vägen vidare”, säger Maria om boken.

Här kan du beställa ditt exemplar: https://www.adlibris.com/se/bok/vi-ses-pa-andra-sidan-9789189750043

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 182: BIANCA SALMINGS TRÄNINGSDAGBOK

För Bianca Salming har träningen varit allt. Det började med att hennes pappa Börje Salming tog henne till en rad olika sporter och träningar, innan hon till slut landade i friidrotten och mångkampen. Därifrån tog hon sig till både SM och VM, och siktar nu på OS 2024 i Paris.

Vill du dokumentera din träning på ett enkelt och roligt sätt? Vill du samla dina gamla rekord och nya mål på ett ställe? Vill du hitta motivationen och bygga rutinen som tar din träning till nästa nivå?

Få bättre överblick över din träning med en träningsdagbok. Möt veckans gäst, Bianca Salming, mångkampare och friidrottare, som berättar om hur man kan bli sin egen tränare, hur idrotten hjälpt henne hantera sorgen efter hennes pappa och hur hon har skapat ännu bättre struktur.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 169: FORSKNINGEN OCH KNEPEN FÖR MER VARDAGSLYCKA!

Hur kan vi påverka vår dagliga lycka? Vad finns det för forskning och enkla knep? Och vad passar just dig? Det handlar inte om att sträva efter det perfekta livet, menar veckans gäster, Therésia Franklin och Cassandra Brunstedt, författare till nya boken “Lyckomanualen” (LB Förlag).

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 181 – DEL 2: PERFEKTIONSFÄLLAN

Vi lever i en tid där vi ständigt ställs inför nya val och budskap som handlar om att vilja ha ännu mer. Ett bättre jobb, snyggare kropp, mer väluppfostrade barn eller ett vackrare hem … Men måste vi verkligen delta i lyckojakten och konsumtionshetsen? “Vi behöver sluta jaga horisonten. Perfektion leder till blockeringar, sämre resultat och mindre lycka”.” Det menar veckans gäst, forskaren och författaren Thomas Curran, forskare i socialpsykologi vid London School of Economics, aktuell med boken “Perfektionsfällan: Att omfamna kraften i lagom bra” (Mondial).

Missa inte del 1 av veckans avsnitt där Maria och Carina diskuterade vilka områden de inte kompromissar med och var det får vara mer imperfekt.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 168 – DEL 1: UPPSNACK INFÖR VECKANS STARKA MÖTE

En introduktion till denna veckas avsnitt där Maria och Carina samtalar om veckans starka möte.

I fortsättningen som kommer på torsdag möter du Malin Sävstam, yogalärare, coach, föreläsare och författare, som förlorade man och två barn i tsunamin. Hon reste sig, valde att leva vidare och jobbar idag med retreats, kurser och att guida andra under parollen “Ett rikt liv”, där hon delar med sig av sina verktyg.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 181 – DEL 1: UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE, PERFEKTION

Vi värmer upp och tar tempen på veckans ämne, jakten på perfektion. Finns “det perfekta livet”? Hur ska vi tackla alla krav? Hur hittar man en mer hälsosam lagomnivå? Maria och Carina delar sina tankar kring vilka områden de inte kompromissar med och var det får vara lite mer imperfekt. När mår vi som bäst? Vad är en bra balans?

I del 2, som släpps på torsdag, möter vi Thomas Curran, forskare i socialpsykologi vid London School of ­Economics, aktuell med boken Perfektionsfällan : att omfamna kraften i lagom bra (Mondial).

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 167 – DEL 1 – UPPSNACK! ETT FRIARE LIV

Del 1 av denna veckas avsnitt där Maria och Carina samtalar om veckans ämne: Ett friare liv.

I fortsättningen som kommer på torsdag möter du Josefine Bengtsson, yogalärare och författare, aktuell med boken “Yoga och meditation: Släpp dig själv fri” (Bookmark förlag).

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 180 – DEL 2: HEJ VILT! JAKTEN PÅ BRA KÖTT

Ett avsnitt där vi diskuterar och skrattar hej vilt! Maria berättar om när hon som gravid tv-reporter blev biten i skinkan – av en varg! Men framförallt pratar vi om vad vi kan vinna på att äta mera viltkött; näringsmässigt, smakmässigt och miljömässigt? Möt veckans gäster, kocken och krögaren Danyel Couet och yrkesjägaren Lubbe Garell, som tillsammans har skrivit boken “I magen på en jägare” (Mondial).

“Vår önskan med den här boken är att fler upptäcker det fantastiska viltköttet. Med våra texter och recept vill vi ge människor en sundare, mer balanserad, och ja … ärligare bild av viltet och jakten, som är det absolut bästa vi vet.”

PS. Missa inte del 1, uppsnacket där Maria och Carina pratade mer om köttätande i stort.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 165: DIN BÄSTA HÖST – DEL 2 – HITTA MER BALANS, LUGN OCH RO

Vi fortsätter vår härliga serie: Din bästa höst!

I del 1 (förra avsnittet) handlade det om att sätta mål. Nu är det dags för del 2 där vi söker vägar till mer balans i livet. Hur kan vi lära oss att balansera stressen? Vi tittar närmare på hur man aktiverar “pandan”, det parasympatiska nervsystemet och fyra tekniker som hjälper oss att snabbare nå pandans rike:

Andning. Tacksamhet. Meditation. Massage.

Imorgon kommer den tredje och sista delen i vår serie, som handlar om att få ny energi och mer ork.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


JUST NU HAR VI ETT ERBJUDANDE FRÅN VÅR SAMARBETSPARTNER BIOTHERM: Som lyssnare kan du beställa gratisprover av Biotherms Blue Pro-Retinol Eye Cream, Blue Retinol Night Serum och Blue Pro-Retinol Cream. Använd länken nedan. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. 

 https://biotherm-se.beauty-campaigns.com/quiz/1258356_1221/RetinolRoutine.html?utm_source=podcast&utm_medium=audio&utm_campaign=biotherm_bluetherapyeyeq3_halsorevolutionenHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 180 – DEL 1: UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE, JAKTEN PÅ BRA KÖTT!

Vi värmer upp lite och tar tempen på veckans ämne. Maria och Carina delar sina tankar kring köttätande i allmänhet och vilt och mer hälsosamt kött i synnerhet. I fortsättningen som kommer på torsdag möter du veckans gäster, stjärnkocken Daniel Couet och yrkesjägaren Lubbe Garell som tillsammans har skrivit boken “I magen på en jägare – Konsten att jaga och laga vilt” (Mondial)

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 163 – DEL 2: VECKANS GÄST OM LYCKAN OCH LIVSGÅTAN

Härligt samtal om vad som gör oss lyckligare med veckans spännande gäst: Anders Wallensten, läkare, epidemiolog och författare till nya boken “Livsgåtan: öka din lycka och nöjdhet med modern forskning och gammal visdom” (Bonnier Fakta).

Veckans krydda och recept: Gurkmeja och inlagda solgurkor!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


JUST NU HAR VI ETT ERBJUDANDE FRÅN VÅR SAMARBETSPARTNER BIOTHERM: Som lyssnare kan du beställa gratisprover av Biotherms Blue Pro-Retinol Eye Cream, Blue Retinol Night Serum och Blue Pro-Retinol Cream. Använd länken nedan. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. 

 https://biotherm-se.beauty-campaigns.com/quiz/1258356_1221/RetinolRoutine.html?utm_source=podcast&utm_medium=audio&utm_campaign=biotherm_bluetherapyeyeq3_halsorevolutionenHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 179: MICHAEL MOSLEY OM SINA BÄSTA GENVÄGAR

Veckans gäst, den brittiska hälsogurun Michael Mosley är läkare, vetenskapsjournalist på BBC och författaren bakom 5:2-dieten och succéböckerna 5:2-dieten – friskare, smalare, längre liv med halvfasta och Blodsockerkoll på 8 veckor. Hans stora intresse för hälsa började med att han utvecklade diabetes-2. Nyligen var han i Sverige och Maria träffade honom på ett hotell i Stockholm för att prata om hans nya bok som handlar om små hälsoinvesteringar som kan ha maximal effekt på din mentala och fysiska hälsa. Allt från morgonljus, meditation, choklad, sång och dans, till mer explosiv morgonträning. “De blev ett väldigt roligt samtal om både vardagsrutiner och epigenetik, Michael är en stor sanningssökare men också han är så fnissig och kul”, säger Maria.

Att äta äpplen med skal på är också ett av Michaels tips. Du får därför ett recept på Marias hälsosamma äppelpaj.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 162: BÄTTRE BALANS MED EN ENERGIBUDGET

Känns det som att du går på sparlåga? Eller alltid har mer att göra än timmar på dygnet? Som att det aldrig finns tid för det du verkligen gillar som ger energi? Idag delar vi på Hälsorevolutionen ett lite annorlunda sätt att titta på sitt liv. Vi kallar det för att göra en energibudget och det kan vara ett bra sätt att inleda hösten.

Ekonomiska budgetar är vi vana vid. I familjen. På jobbet, oavsett bransch så diskuteras oftast intäkter- och utgifter. Det som flödar in och det som skall ut. Om utgifterna blir för stora – så fungerar det inte i slutändan. Samma sak gäller med vår mest värdefulla, mänskliga råvara – vår energi. 

Inspireras av Maria och Carinas vardagspussel och gör din egen energibudget – steg för steg:

Steg 1: Inventera och få koll.

Steg 2: Hitta energitjuvarna.

Steg 3: Ät grodan först.

Steg 4: Prioritera.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


JUST NU HAR VI ETT ERBJUDANDE FRÅN VÅR SAMARBETSPARTNER BIOTHERM: Som lyssnare kan du beställa gratisprover av Biotherms Blue Pro-Retinol Eye Cream, Blue Retinol Night Serum och Blue Pro-Retinol Cream. Använd länken nedan. Erbjudandet gäller så länge lagret räcker. 

 

 https://biotherm-se.beauty-campaigns.com/quiz/1258356_1221/RetinolRoutine.html?utm_source=podcast&utm_medium=audio&utm_campaign=biotherm_bluetherapyeyeq3_halsorevolutionen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 17: TILLBAKS TILL HÄLSORÖTTERNA MED PALEO – Mår vi bäst som jägare och samlare?

Vi är byggda för att vara jägare och samlare, men någonstans har vi gått vilse på vägen. Paleo – stenålderskost och -motion – är ett antiinflammatoriskt sätt att både äta och leva.  Veckans huvudgäst:  Anders Wallensten, läkare, vice statsepidemiolog och författare till den högaktuella boken Hälsogåtan, där han går tillbaks till hälsorötterna. Tillbaks till vårt ursprung, till den afrikanska savannen, ett ämne som Maria fascinerats av länge. Hur kan du hitta rätt verktyg, pausa skärmarna, få bättre sömn och ta rätt hälsobeslut för just din kropp och din livsstil? Du möter även raw food-entreprenören Carolina von Rosen.

Dessutom: Veckans testare Elisabeth Werner provar på olika paleo-strategier. Och veckans hälsosamma krydda är vattenkrasse!


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 160: NY SERIE! MINIFASTA DEL 2

Välkommen till på Hälsorevolutionen som just nu hälsoboostar genom att minifasta. Det här är del 2 i en serie i tre delar om minifasta.

Carina testar att fasta några timmar längre än vanligt. Maria delar med sig av sina bästa knep för att klara suget. Det är autofagin, den inre cellulära reningen som vi vill åt, som leder till snabbare uppbyggnad av kroppen och starkare immunförsvar. 

Häng med hela vägen – imorgon släpps del 3 i denna serie.

OBS gör alltid en minifasta i samråd med läkare, om du går på någon form av behandling. Om du har diabetes 1 eller 2, eller någon form av cancersjukdom eller ätstörning rekommenderar vi dig inte att fasta alls.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 178 – del 2: TONÅRSHJÄRNAN, SÅ FUNKAR DEN!

”Vi behöver hjälpa våra tonåringar att tänka själva. Det är motgiftet.” Det säger Lena Skogholm, aktuell med boken “Koden till tonårshjärnan” (The Book Affair förlag) Hur får man till en dialog med en tonåring som vägrar svara på tilltal? Vad ligger bakom alla humörväxlingar? Lena pratar om solskenshjärnan respektive grådaskhjärnan.  Att vi ska samarbeta med tonårshjärnan, inte slita på den i onödan, utan försöka stärka den. Under tonåren sker en total ombyggnation av hjärnan och det kan vara förvirrande för alla när det slår till. Men ju mer du känner till och förstår om vad som sker i tonårshjärnan, desto enklare blir det både för dig och tonåringen. Allt börjar med de tre lagren i hjärnan. Människan, apan och reptilen. Detta och mycket annat i denna veckas spännande dubbelavsnitt. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 158: TA MAKTEN ÖVER HÄLSAN – Bli starkare och friskare med små knep och nya vanor

Johannes Cullberg är certifierad kost- och hälsocoach och serie-entreprenör som grundat matkedjan Paradiset. Han driver även ett av Sveriges populäraste Instagramkonton inom kost och hälsa och brinner för att förklara komplexa frågor på ett enkelt sätt. Efter mer än två decennier med ledande positioner inom den internationella livsmedelsindustrin och hälsoindustrin har han skaffat en unik inblick i dessa branscher. Nu är han aktuell med sin bok “Ta makten över din hälsa på 12 veckor” en inspirerande hälsobok för dig som vill äta gott och leva gott länge. Lär dig hur du ska hitta ditt WHY, träna långsiktigt och undvika den billiga, energitäta och näringsfattiga fejkmaten som breder ut sig i butikerna.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 178 – del 1: TONÅRSHJÄRNAN, SÅ FUNKAR DEN!

”Vi behöver hjälpa våra tonåringar att tänka själva. Det är motgiftet.” Det säger Lena Skogholm, aktuell med boken “Koden till tonårshjärnan” (The Book Affair förlag) Hur får man till en dialog med en tonåring som vägrar svara på tilltal? Vad ligger bakom alla humörväxlingar? Lena pratar om solskenshjärnan respektive grådaskhjärnan.  Att vi ska samarbeta med tonårshjärnan, inte slita på den i onödan, utan försöka stärka den. Under tonåren sker en total ombyggnation av hjärnan och det kan vara förvirrande för alla när det slår till. Men ju mer du känner till och förstår om vad som sker i tonårshjärnan, desto enklare blir det både för dig och tonåringen. Allt börjar med de tre lagren i hjärnan. Människan, apan och reptilen. Detta och mycket annat i denna veckas spännande dubbelavsnitt. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 157: HÄLSOÅNGEST OCH HYPOKONDRI – Läkarens bästa råd

Möt Jesper Salén, läkare, aktuell med podden “Är jag sjuk?” (tillsammans med Nisse Hallberg och Emelie Uggla), som guidar oss igenom det ångestfyllda hälsolandskapet. Maria och Carina resonerar kring hur de hanterar egna krämpor. Vad ska man göra när oron slår till? Hur kan vi bäst lyssna på kroppen utan att börja noja i onödan?

Veckans ört: Ashwagandha (som kan bidra till mer lugn och ro).

Lär dig göra Ashwagandha-bollar med mörkchoklad och sesamfrön.

Du behöver:

15 dadlar utan kärnor

3 tsk ashwagandha pulver

1,5 dl kakaonibs

2 msk kokosolja

Havssalt

Sesamfrön

Gör så här: Mixa dadlar och ashwagandha i en blender. Forma till små bollar och ställ i kylen. Smält kakaonibs och kokosolja.

Ta en gaffel och dippa bollarna i chokladsmeten. Lägg på smörpapper och strö på havssalt och sesamfrön.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 177 – DEL 2: SOV DIG I FORM

Är du en av de som lider av sömnproblem? Du är inte ensam. Hela 40 procent av Sveriges befolkning gör det. Veckans gäst är sömnforskaren Christian Benedict från Karolinska, aktuell med boken Sov dig till ett bättre liv – Vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn (Bonnier Fakta). Sömnen är ”en makeover för själen”, menar Christian, som bjuder på en rad tips och insikter för hur vi alla kan sova bättre.

Missa inte del 1 – introduktionen till denna veckas avsnitt där Maria och Carina samtalar om veckans ämne, och sina sömnmönster genom åren.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 156: ☀️HÄLSOREVOLUTIONENS BÄSTA SOMMARLÄSNING

Finns det något bättre än att ligga och läsa en bok i skuggan en solig sommardag? Eller krypa upp i soffan och höra regnet smattra mot rutan. Oavsett väder, på sommaren finns förhoppningsvis mer tid till både avkopplande och mer fördjupande, reflekterande läsning som får dig att må bra.

Maria och Carina lever med högar av böcker runt omkring sig och tipsar här om 8 nya och gamla läsupplevelser som gett det där lilla extra.

Marias utvalda böcker:

GREEK FIRE – The love affair of Maria Callas and Aristotele Onassis Av Nicholas Gage

LIV 3.0: Att vara människa i den artificiella intelligensens ljus av Max Tegmark, professor i fysik, MIT.

FLAVOUR av Yotam Ottholengi.

PESTEN av Albert Camus.


Carinas utvalda böcker:

STOR MAGI (BIG MAGIC) av Elizabeth Gilbert

JAG ÄR GLAD ATT MAMMA DOG av Jeanette McCurdy

AU REVOIR AGNETA av Emma Hamberg

A RETURN TO LOVE av Marianne Williamson


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 177: DEL 1 – UPPSNACK OM VECKANS ÄMNE “SOVA SIG I FORM”

SOV GOTT? En introduktion till denna veckas avsnitt där Maria och Carina samtalar om veckans ämne: Att sova sig i form.

I fortsättningen som kommer på torsdag möter du sömnforskaren Christian Benedict, aktuell med boken “Sov dig till ett bättre liv”. Carina och Maria pratar om sina sömnmönster genom åren och delar sina bästa tips. I vilka livsfaser har vi sovit dåligt? Och hur ser sömnen ut nu?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 5: MER GLOW – så får du bättre hy inifrån och ut!

Skönhet handlar allt mer om bra hudvård och marknaden har exploderat av nya produkter. Möt Emma Wiklund, prisbelönt skönhetsentreprenör och hudnörd och Maria Ahlgren, beautyjournalist och författare som tillsammans med Maria Borelius ringar in de senaste trenderna och nya rönen. Det handlar väldigt mycket om vad vi äter, detta intygar även den framstående hudläkaren Anna Marie Olsen som Maria träffade nyligen i London: ”Vår hud är den naturliga barriären mellan den inre och den yttre världen. Om insidan är hälsosam får även utsidan mer lyster.” Hör allt om hur du ska tänka när det gäller mat, träning, sömn och bra hudvårdsrutiner – för maximal glow!


Hälsorevolutionen produceras av: Maria Borelius och Carina Nunstedt i samarbete med Acast.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 176: HUR KAN MAN HITTA SIN LYCKOBALANS?

Det är först de senaste åren som Doktor Rangan Chatterjee har känt sig riktigt lycklig, berättar han i veckans avsnitt. All den framgång som den kända författaren och läkaren har upplevt var inte nog. Pengar och status var inte lösningen. Men när han började med konkreta övningar i vardagen, för att hitta balansen mellan jobb, familj och fritid, växte känslan av lycka sig allt starkare. I sin nya bok, Lyckobalansen (Norstedts förlag) borrar Dr Chatterjee vidare kring varför lycka är så viktigt för vår hälsa.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 154: KONSTEN ATT MÅ BÄTTRE – Så kan du stärka din mentala hälsa

Nästan hälften av alla som är sjukskrivna lider av någon form av psykisk ohälsa. Det kan handla om allt från utmattning till depression och generella ångesttillstånd och tyngre diagnoser. På BUP – Barn och ungdomspsykiatrin – är det rekordlånga köer för föräldrar och barn som har det mycket svårt. Nästan 70 procent av alla barn och unga som har psykiska besvär får vänta mer än en månad på att få ett första besök.

Vad ska man göra när livet känns allt annat än lätt, och man har fastnat i tunga tankar? Veckans gäst, författaren och konstnären Matilda Heindow, 25, aktuell med boken “Konsten att må bättre” och det fantastiska instagramkontot @crazyheadcomics (med över 500 000 följare) har startat ett kollektivt samtal om psykisk hälsa och konsten att må bra. Nu delar hon med sig av sina samlade verktyg och tips som kan hjälpa dig att må bättre. Från första terapibesöket till dagen hon vaknade upp och kände glädje igen.

Hon vill hjälpa dig att göra din inre kritiker till en nära vän och lära känna destruktiva tankemönster. Påminna dig om att du är någon som förtjänar att tas om hand – för den du är.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 175: SKITSAMMA OCH MÅ BÄTTRE!

Veckans gäst, Fanny Widman är VD:n och samhällsdebattören som driver podden Fannys Förebilder. Som 15-åring kände hon att livet var slut, men en lärare fick henne att välja livet igen. Nu har hon skrivit Skitsammafilosofin (Mondial), en bok om att gå sin egen väg. Hur kan vi bry oss mindre om vad andra tycker?


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 152: FÖRTROLLNING – HITTA DIN INRE MAGI!

FÖRTROLLNING – Återuppväck din själ i en utmattad tid. Nu släpps Katherine Mays nya bok, där hon försöker reda ut livets trådar som har snärjts alldeles för tajt omkring oss. På jakt efter en annan väg utforskar hon naturens återhämtande egenskaper och tänder livsgnistan på nytt … 

Carina – som översatt boken och ger ut den på sitt eget förlag – träffar Katherine hemma i hennes skrivarlya i Whitstable, England.

Ur Carinas förord: Precis som Katherine Mays förra bok kom den här boken till mig när jag behövde den som allra mest. När min man nyligen hade gått bort efter en tids sjukdom och jag kände mig ensammast i världen. När jag behövde förtrollas för att förstå att jag är en del av något större. En del av världsalltet, havet, jorden, luften, solen och månen. 

Här kan du köpa boken: https://www.adlibris.com/se/bok/fortrollning-ateruppvack-din-sjal-i-en-utmattad-tid-9789198838404

I nästa avsnitt pratar Maria och Katherine vidare om det djupa viktiga ämnet Förtrollning och förundran.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 18: ANTIINFLAMMATORISK NYSTART 2021 – hur kan du välja hälsa med små steg varje dag?

För 8 år sedan hade Maria ont i ryggen och kände sig allmänt låg. Via en online-tränare, Rita Catolini, började hon träna och äta på ett nytt sätt och ramlade sedan över den antiinflammatoriska forskningen, vilket gjorde att hon skrev boken Hälsorevolutionen. En stor inspiratör är den dynamiske kirurgiprofessorn Stig Bengmark, som tidigt fick upp det antiinflammatoriska spåret. Tillsammans med sin fru Marianne Bengmark har han skrivit flera böcker, senast Välj hälsa: Receptboken – god mat för glad tarm och grön vardag. Båda är veckans gäster och delar sina senaste tips för den nya livsstilen.

Dessutom: Veckans testare, Clara Jarbrand, affärsjurist, 28 år, som testar att vara utan socker en hel vecka. Och veckans hälsosamma växt – spenat!


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 150: FRÅN KAOS TILL LUGN MED DIGITAL DETOX OCH ORA ET LABORA

(Fristående fortsättning från förra veckans avsnitt) Maria och Carina fördjupar sig i historien och visionen bakom Eremito. I detta avsnitt möter vi grundaren Marcello Murzilli, hotellentreprenören som startade det nutida klosterhotellet för ”solo travelers”. Han vill inte kalla sig guru, men vi känner att vi sitter och nickar när vi hör Marcello prata om dagens stressade människor. “Många går runt som sömngångare, och har inte tid för sig själv. Det är inte bra. Det gäller att ta tillbaka livet. Bestämma vad du verkligen vill. Vi behöver respektera livet, inte bara jobba. Livet är nummer ett.” Med den gamla Benediktinermodellen “Ora et labora” som förlaga delar han upp dygnet i åtta timmar arbete, åtta timmar vila och åtta timmar privatliv med umgänge, läsning, bön och annat som gör livet värt att leva. Han jobbar också med aktiv tacksamhet och ser hur människor förändras när de stänger av mobilen och vågar vara tysta i naturen. När det inre vaknar till.
En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 174: ATT RESA SIG IGEN – OCH ÖVERVINNA TUFFA SVÅRIGHETER

När livet är som tuffast, när vinden blåser hårt, och vi är tyngda av problem på alla fronter… hur kan vi orka resa oss då? 

Vi gästas av poddens egen manifestationscoach, Maria Concha från New York, känd som @manifestingninja… Idag är hon en framgångsrik coach, med en man och en bostad hon älskar … men så har det inte alltid varit. Föräldrarna var illegala migranter, pappan satt i fängelse för knarkhandel och mamman var deprimerad och livet var länge en uppförsbacke.

Vilka tekniker och metoder hjälpte henne att skapa sitt bästa liv?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 148: HELGBONUS! KOM I SOMMARFORM DEL 3: Därför är det så viktigt med avstressning

I vårt samhälle kan detta vara bland det svåraste av allt. Att varva ner. Pausa stressen. Inte bara fylla på. Det kan kännas mer lockande att prestera lite till. Men i detta bonusavsnitt – del 3 i vår serie om att hitta din bästa sommarform – så handlar det om att göra mindre. Men hur ska man tänka?

3 steg till inre frid:

1/ DJUP SOMMARSÖMN – hur kan du sova bättre?

2/ VÄRNA DIN PANDATAJM – hitta dina bästa sätt att finna lugn (obs utan tv-serier, mobil eller dator) och bli bättre på att säga nej.

3/ MER FÖRTROLLNING & FÖRUNDRAN – Varför är det så viktigt?


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 1: GODA VANOR – Bli din egen förälder!

PREMIÄR! Nu är den här: Hälsorevolutionen, en ny personlig, inspirerande podcast med vetenskapsjournalisten och hälsoförfattaren Maria Borelius och Carina Nunstedt, förläggare och producent. Här får du det senaste inom den internationella hälsoforskningen och holistisk hälsa.

Detta allra första avsnitt handlar om hur man får till goda vanor, bra vardagsrutiner och hållbara förändringar i sitt liv, bland annat genom att hantera sina rädslor, skapa nya mikrovanor, försöka bli sin egen förälder, tänka 80/20 och lära sig hantera sin inre schimpans.

Gäster: Ann Askenberger, organisationskonsult med expert på förändringsbeteenden och Malin Berghagen, yogalärare. 

Maria brottas med sina nattmackor men får veta att de har en funktion, de är nyckeln på vägen till ett annat liv. Du får även ”veckans krydda ”+ testpanelen: kyrkoherden Anna i Mora som testar att ha en naturruta.

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 32: VIKT-REVOLUTIONEN! Bättre magkänsla med matfönster, styrka och sömn

Gäster: Lovisa ”Lofsan” Sandström, PT, hälsoentreprenör och författareDr Satchin Panda, forskare och författare.

För många kvinnor kan vikten skifta flera kilo i månaden. En del ställer sig på vågen varje dag, andra vågar inte kliva upp alls. Vad kan vi göra för att noja mindre och hitta vår matchvikt? Och vad är egentligen viktigt? Vi reder ut begreppen och zoomar in den nya forskningen och de bästa råden tillsammans med Lovisa ”Lofsan” Sandström, aktuell med boken Allt du behöver veta om vikt – en bok om gener, känslor och beteenden, och Dr. Satchin Panda, som skrivit 24-timmarskoden.

Veckans testare, Maria Zervas, från Helsingborg, testar att minska matfönstret för att känna sig lättare. Dessutom: Maria tipsar om veckans hälsosamma ört, kakao inklusive recept på härlig ”Chockamocka smoothie”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 49: UTMATTAD! Kraschen och vägen tillbaka – Blossom Tainton om sin tuffa hälsoresa

Hon såg sig själv som en ”flodhäst i träsket” som knappt fick näsan över vattenytan. Kraschen kom mitt under en föreläsning. Veckans gäst, livsstilscoachen, artisten och PT:n, Blossom Tainton, är en av många hundratusentals kvinnor som drabbats av utmattningsdepression. Vägen tillbaka gick via antidepressiva och en utbildning i ayurveda och nu har hon hittat lugnet på Gotland med ett mer holistiskt hälsotänk. 

Dessutom: Emelie Grind, fembarnsmamma och chef inom kommunen, testar att varva ner med Hälsorevolutionens förundranspromenad.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 65: FRÅN KOLLAPS TILL OMSTART MED ANTIINFLAMMATORISK LIVSSTIL

Veckans gäst: Karin Adelsköld, komiker och föreläsare

Hur får man till en livsstilsförändring och hanterar utmaningarna på vägen? När Karin gick in i väggen för andra gången i sitt liv blev smällen stenhård, hon hamnade på sjukhus och kunde knappt tänka en tanke. ”När jag vaknade upp på psykakuten visste jag inte hur många barn hade”. Vägen tillbaka har varit tuff. Vändningen kom när hon började träna på ett nytt mycket lugnare sätt och sedan lade om till antiinflammatorisk livsstil med fokus att bli pigg och glad. ”Artrosen och värken försvann, jag kunde sova en hel natt, jag börjar nästan gråta när jag pratar om det,” säger Karin. Acceptans, skratta åt eländet och vicka med tårna. Det är några av knepen, berättar hon i ett öppenhjärtigt samtal med Maria. 

Dessutom ”mealprepping”: Veckans testare förbereder matlådor för hela veckan. Och Carina får besök hemma i köket av sin vän Åsa Sjöblom Nordgren som lär henne hur man mealpreppar för att maxa energin i vardagen. 


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 57: FÅ BÄTTRE KOLL PÅ DITT BLODSOCKER! Borde vi alla leva som diabetiker?

Veckans gäster: Peter Jihde, journalist och diabetiker och Emily Sonestedt, nutritionsepidemolog, Lunds universitet.

Allt fler får diabetes, både typ 1 och typ 2. För första gången i mänsklighetens historia dyker nu diabetes 2 upp hos barn och tonåringar. Moderna livsvanor och snabba kolhydrater utmanar oss. Blodsockermätare är en av de senaste hälsotrenderna bland Hollywoodkändisar. Vad tjänar vi på att få bättre koll på vårt blodsocker och våra energinivåer? Vissa menar att det bästa vore om vi alla levde som diabetiker. Peter Jihde berättar om hur han lärt sig att leva med denna vanliga sjukdom och om sin kamp för att fler ska må bättre.

Nutriotionsepidemiologen Emily Sonestedt har undersökt varför vi smälter kolhydrater på olika sätt.

Dessutom: Veckans krydda är kanel, som sägs balansera matens glykemiska index. Veckans recept: Blomkål med kanel och rostade hasselnötter.

 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 80: LEV LÄNGRE, FRISKARE OCH GLADARE – nya spännande studier om kost!

Forskningen visar tydligt att maten spelar roll, för hälsa och långlevnad. Och speciellt fokus har den antiinflammatoriska kosten fått när det gäller att förebygga sjukdom. Veckans gäst är en pionjär som verkligen undersöker hur sambanden ser ut. Maria möter den världsledande forskaren Alisja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, som samarbetar med båda Harvard Medical School, Cambridge och Oxford. “Vi tittar på helheten och fångar samspelet mellan olika näringsämnen”. Grönsaker, frukt och små mängder rött vin är extra bra, berättar Alisja. Veckans bär är blåbäret och du får ett recept på en enkel osötad blåbärssylt. Den blå färgen kommer från polyfenolen Antocyanin, och det är just den som ger många hälsoeffekter.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 72: HÄLSORESAN – DEL 2 – STARKARE INIFRÅN OCH UT!

Häng med på Hälsorevolutionens nystart 2022! I Hälsoresan del 2 fördjupar vi oss i hur vi kan bygga oss starkare. Allt med inspiration från Maria Borelius och Rita Catolino’s nya bok Hälsorevolutionen: 12-veckorsprogrammet – för styrka, hälsa och glow. 

Visste du att du tappar både muskelmassa, spänst och energi redan från 30 års ålder? Men det finns så mycket att göra för att bygga styrka och samtidigt förändra både energinivåer och hjärnkemi. 

Det handlar om maten, rörelsen, stillheten – grundpelarna i den antiinflammatoriska livsstilen – och det personliga ledarskapet.

Hälsoresan del 1 släpptes den 30/12 (lyssna gärna på det avsnittet först:) I del 3 som kommer redan den 3/1 får du lära dig hur du kan gå ännu mer på djupet. 


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 96: KOM I DIN BÄSTA SOMMARFORM – DEL 3: Bli starkare med mer proteiner!

Extra helgbonus! 

Vi nördar ner oss i en av livet viktigaste byggstenar: Proteinerna, som har hamnat lite i skymundan när striden om fetter och kolhydrater fått mycket uppmärksamhet. Maria berättar om de hälsovinster hon upplevde när hon började äta mera proteiner. Mer energi, jämnare blodsocker, bättre hy och en mer stabil vikt. Dessutom: Veckans planta är jordnöten, full av veganska goda proteiner + ett härligt recept på tomatsallad med jordnötter.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 88: KATTENS LÄKANDE KRAFT – Mer återhämtning, lek och njutning

Coronapandemin har inneburit att allt fler skaffar husdjur, och för Carinas del blev det inte bara en katt utan två….vilket sedan ledde till den nya boken “Cat Power – Kattens läkande kraft” (Bazar förlag) som hon har skrivit tillsammans med författaren och yogaläraren Ulrica Norberg.

Båda har gått igenom svår sjukdom i familjen och upplevt hur läkande katternas närvaro har varit genom den svåra tiden.

I boken delar de möten med framstående kattforskare från hela världen vid sidan av sina personliga berättelser. När katten spinner utsöndras oxytocin och vibrationerna ger en rad dokumenterade hälsoeffekter: lägre blodtryck och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. En katt kan hjälpa mot både ensamhet och olika former av psykisk ohälsa. Den hjälper oss också att leka och njuta mer.

Dessutom: Kocken Jan Boris-Möller provar att yoga varje dag, för att bli smidigare likt en katt.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 140: SJÄLVLÄKNING, GRÄNSSÄTTNING OCH SLUTA VARA EN “PEOPLE PLEASER”

För andra gången har vi förmånen att möta en av våra idoler, den världskända holistiska psykologen Dr. Nicole LePera, aktuell med boken LÄK DIG SJÄLV – Hur känslomässiga skador får stora konsekvenser och hur du kan befria dig från dem. (Det första mötet var i avsnitt 105, lyssna gärna på det igen.)

Med 6.4 miljoner följare på Instagram har @the.holistic.psychologist byggt upp en enorm community av “självläkare”. Så många av oss behöver hjälp att sätta gränser, göra upp med gamla mönster och läka känslomässiga skador. Lära oss att gå från panikläge,”fight or flight”, från att bara överleva till att leva. Att sluta vara “en people pleaser”. Det handlar bland annat om att hitta sin autenticitet, lära sig vara närvarande på djupet varje dag och att hantera sina triggerpunkter – våga gå undan och lugna sitt nervsystem för att möta andra personligheter så balanserat som möjligt.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 14: MER JUL! THE RITUAL OF FOOD – Hur äter man med mer njutning och får bättre näringsupptag på köpet?

”Rest and digest” är melodin när det parasympatiska nervsystemet får bestämma – visste du att det är lika viktigt att tänka på HUR vi äter som VAD vi äter? Att umgås och njuta av det vackra som en måltid kan vara. Gäster: stjärnbagaren Roy Fares som delar med sig av både sin härliga matfilosofi, träning och julinspiration + designern Ann Ringstrand har dukningstips för alla sinnen. 

Dessutom: veckans krydda saffran + veckans testare Nina testar att teckna ett äpple varje dag för att öka sin förundran i livet.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 142: BARNS VÄXANDE OHÄLSA – Hur kan vi hjälpa våra unga att hitta mer lugn, energi och balans?

Det kom ett brev till oss … Ett fantastiskt brev från en lärare och eldsjäl som vigt sitt liv åt att försöka hjälpa barn och unga att må bättre. Veckans gäst, Malin Siljendahl, delar med sig av sina tankar, insikter och strategier för hur man kan förebygga psykisk ohälsa och andra utmaningar hos dagens skolbarn som ofta kommer till skolan trötta och ofokuserade efter för mycket skärmtid och för lite sömn. “Dagens barn väljer bort frisk luft och samvaro med kompisar framför att sitta framför en skärm, de är hela tiden översköljda med stimuli. De är så vana att vara stillasittande att när de aktiverar kroppen och hjärtat slår hårt i bröstet blir de rädda.”

Malin såg med egna ögon i sitt klassrum hur dåligt hennes elever mådde och bestämde sig för att börja jobba annorlunda. Med hjälp av bland annat KBT-strategier, avslappning och reflektion har hon lyckats skapa mer lugn och välbefinnande hos barnen. Resultaten är fantastiska och nu vill hon sprida sina erfarenheter.

Vi möter också Oscar Nunstedt och Filippa Serra, båda 18 år, som berättar hur de har börjat reglera sin skärmtid genom att stänga av appar och sätta gräns för sin närvaro på sociala medier när de känner att det har tagit för mycket av deras liv. “Jag ville bryta det här beteendet med ‘never ending scrolling’ och att man inte tillåter sig att ha tråkigt längre’, säger Filippa.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 141: HUR KAN KVINNOR FÅ BÄTTRE VÅRD? Hälsopanelen om att ta kvinnohälsa på allvar

Vår breda, holistiska hälsopanel är tillbaka för att hjälpa oss att genomlysa de stora hälsofrågorna: Katarina Blom, leg psykolog, Doctor Diamantis, utbildad läkare i kinesisk medicin, Martin Ingvar, professor i neuro- och integrativ medicin, KI.

Idag ska vi ta upp en av de stora orättvisorna inom vården. Skillnaden i vård av kvinnor respektive män. Skillnaden i syn på kvinnors rätt till hälsovård och den bristande förståelsen för det som är unikt kvinnliga hälsoutmaningar, där allt från smärthantering till ätstörningar ser annorlunda ut hos kvinnor än män. För att inte tala om alla unika kvinnoproblem som länge inte togs på allvar, som tex endometrios och fibromyalgi …

Vården börjar i den medicinska forskningen, förståelsen, och där hade man länge mannen som måttstock, kvinnors specifika behov, både fysiska och psykiska, studerades inte, ja antogs inte ens existera. Vi vet tex att mediciner som utforskats främst på män kan få fler biverkningar för kvinnor, att kvinnor har högre sjuskrivningstal i Sverige, dubbelt så hög risk att dö efter hjärtinfarkter i Sverige och förlossningsvården dras med ständiga resursproblem. Varför ska det behöva vara så här?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 143: YRSEL OCH BALANSPROBLEM: När är det farligt och hur kan man få rätt hjälp?

”Låg status” … “kärringåkomma” … Yrsel och balansproblem har allt för ofta nonchalerats av sjukvården trots att så många drabbas. Yrsel är den tredje vanligaste anledningen till att söka vård och omfattar uppskattningsvis en miljon årliga svenska sjukvårdsbesök varav 75 000 på akutmottagning.  Läkarna och yrselspecialisterna Christian Geisler och Mikael Karlberg, brinner för att fler ska få hjälp. Nu är de aktuella med den efterlängtade boken ”Det snurrar” (Bazar förlag) som ringar in detta spännande område som också kallas för kroppens sjätte sinne.

Maria och Carina delar med sig av sina egna erfarenheter. Veckans ört: Ashwagandha, indisk ginseng för balans.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 13: MÄT DIG SJÄLV – Hur får man koll på alla hälsovärden?

MER VÄRDEKOLL. Förr räknade vi mest kalorier. Idag räknar vi allt från steg till fettprocent och kan själva mäta våra värden – vitaminer, mineraler,  hormoner med mera – via avancerade blodprov. Eller få koll på ärftliga sjukdomar med hjälp av DNA-tester.  Tack vare alla nya tekniska hjälpmedel, klockor, ringar och armband, finns möjlighet att övervaka din hälsa dygnet runt. Men hur mycket kontroll mår vi egentligt bra av?  

Maria Borelius samtalar med Fredrik Paulún, nutritionist, hälsoförfattare (aktuell med boken Biohack) samt operativ chef på Svensk Provtagning  + ringer upp sin livstilsguru Rita Catolino för att prata macros – fördelningen av makroämnen.

Dessutom: Veckans hälsosamma råvara: moroten!  Och veckans testare: Carina Klarvind, vegan, mäter om hon får i sig tillräckligt med proteiner.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 144: HUR VIKTIG ÄR VIKTEN? Hälsopanelen om extrakilon, BMI och ökad övervikt bland unga

Vi tar oss an ett stort ämne tillsammans med vår hälsopanel: Katarina Blom, leg psykolog, Doctor Diamantis, utbildad läkare i kinesisk medicin, Martin Ingvar, professor i neuro- och integrativ medicin, KI. Växande övervikt leder till ökad risk för allvarliga välfärdssjukdomar samtidigt som normerna är för snäva för mångas välmående.  Hur kan vi äta mer ”mindful” för vårt eget bästa? Hur kan vi som föräldrar navigera bland junkmat? Hur hittar vi en må bra-vikt? Vad är viktigast att hålla koll på? 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 41: TRÄNA DIN INRE SCHIMPANS – 4 tekniker för mindre oro och klokare beslut

Ett efterlängtat avsnitt där vi fördjupar oss i en av Marias favoritmodeller för att få bättre koll på den inre dialog som hela tiden pågår – baserat på Steve Peters succébok The Chimp Paradox (Schimpans-paradoxen). 

Lär dig att bryta självsaboterande beteenden, känn mindre oro och ta klokare, mer hälsosamma beslut i vardagen. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 139: MENTALT STARKARE – Så kan du utmana dig själv och komma vidare!

Som tonåring drabbades han av panikångest och ville inte gå till skolan. Han började läsa självhjälpsböcker redan i 12-13-årsåldern som utmanade honom och fick honom att utveckla sitt eget träningsprogram, “ta en lyktstolpe i taget på väg till bussen”.

Författaren, rådgivare och poddaren Johannes Hansen arbetar med både artister och företagare för att hjälpa dem att maxa potentialen i sina liv. Som mental PT predikar han tuff kärlek som till en början gör Maria en aning små-skraj.

“Jag tror så starkt på att om vi blir utmanade så växer vi, när någon är rak mot mig utifrån ett kärleksfullt perspektiv så är det bland det finaste någon kan vara”, säger Johannes.

Han ser personlig utveckling som två saker: “Det ena är att man skapar sig själv och det andra att man hittar sig själv.”

Hur kan vi lämna våra känslofällor? Vilka tankesnurror blir vi fast i? Vilka relationer bör man lämna och vad kännetecknar dem?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 33: BE THE CHANGE YOU WANNA SEE – bästa tipsen för att klara hälsoresan i ”människobyn”

Att börja leva ett hälsosammare liv är en sak. Att sedan hålla i och lyckas navigera i vardagen, i familjen och bland ifrågasättande vänner – utan att släppa alla nya vanor – är betydligt tuffare. Maria och Carina delar med sig av sina bästa tips för att klara hälsoresan i ”människobyn”. 

Dessutom: Micaela Thorström, jurist, Finland, testar att få med sig barnen på mer hälsosam matlagning.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 138: INRE STYRKA MED MEDITATION – Så kan du minska stressen, få mer ljus och fokus

Vad kan meditation göra för oss? Hur kan man sänka tröskeln om man vill lära sig meditera? Det finns en rad olika tekniker och tillsammans med veckans gäst ringar vi in grunderna. Magnus Fridh är en av Sveriges mest erfarna meditations- , mindfulness- och yogalärare som också skrivit böckerna “Viloläge” och “Att vara stilla när allt skyndar”. Hans väg in i meditationen är en vacker familjehistoria. För Magnus har meditationen blivit livsviktig på en rad olika plan, både i yrkeslivet och privat, och bland annat har den hjälpt honom att stävja sin ADHD.

Maria och Carina delar med sig av vad meditationen betyder för dem. Du får dessutom lära dig lite om veckans ört, salvia, som sägs rena luften, och får ett recept på salta tomater med salvia.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 92: HÄLSOENTREPRENÖRER – DEL 2 – DRÖMMEN OM HÄLSOSAM SNABBMAT
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 137: HITTA DIN MOTIVATION – SÅ BLIR DU DITT BÄSTA JAG!

Genom livets toppar och dalar! Det är undertiteln till boken “Hitta motivationen”, skriven av författarduon Magdalena Forsberg, skidskyttemästare och Tobias Karlsson, dansare och koreograf. Tillsammans utsatte de sig för extrem prövning när de besteg Kilimanjaro. Var och en har de brottats med sjukdom. Hör dem dela sina bästa insikter kring disciplin, framgång och vikten av balans.

Hur kommer man igång? Hur håller man i och hur håller man ut? Och hur kommer man upp på banan igen?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 84: GLOBAL HÄLSA – Steg för steg i det lilla och det stora

Två miljoner människor har tvingats på flykt sedan Rysslands militära attack mot Ukraina. Det här avsnittet om global hälsa spelades in en vecka innan kriget bröt ut. Gäst: Åsa Widell, generalsekreterare, Sverige för UNHCR.

Maria har varit i Kenya, ett land hon jobbat i mycket, och berättar om sitt besök på sjukhuset Kinondo Kweto Clinic, som framförallt byggs upp genom svenska donationer. Resan får en oväntad vändning när hon möter ​sjukvårdspersonalen som kämpar för en 14-årig våldtagen flicka som har fått problem under förlossningen.

De hälsoproblem vi kan kämpa med i vardagen i Sverige går förstås inte att jämföra med de som lever i utvecklingsländer eller befinner sig på flykt från kriget. Vi höjer blicken för att få perspektiv och se hur vi alla kan hjälpa i det stora och det lilla.

Stöd UNHCR:s arbete för människor på flykt, swisha din gåva till 123 129 50 21.

Foto: UNHCR


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 7: FÖRUNDRAN – Bästa knepen mot stressen? Hur ska man balansera ekorren och pandan?

Ett avsnitt om de stora, härliga känslorna som får oss att känna oss större och mäktigare – känslor lika gamla som mänskligheten själv, men som är så lätta att glömma bort. Förundran! Den finns till exempel i naturen, inom konsten, musiken, relationerna och sportupplevelserna. Spännande, ny forskning visar att förundran kan vara stressens motsats, men hur då? Maria Borelius tar oss med till sina favoritforskare i förundransvärlden. Vi diskuterar hur man hittar balansen mellan ekorren (som levererar och presterar) och pandan (som vilar och njuter) och tänker mer laget framför jaget.

Gäst: Ebba von Sydow, känd stilbildare, författare, journalist och trebarnsmamma, som efter månader av negativ stress var nära en utmattning men lyckades bromsa i tid och hitta tillbaka till ett mindre stressfritt liv med mer vardagsnjutning och återhämtning. 

Dessutom: Lär dig mer om veckans krydda, gurkmeja + få veckans recept.

En podcast producerad av: Maria Borelius och Carina Nunstedt i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 76: DEN HÄLSOSAMMA MEDELHAVSMATEN – Konsten att äta bättre utan att det blir tråkigt?

Olivoljan, fisken och de färgglada grönsakerna… Medelhavsmaten har kommit för att stanna och nu finns även vetenskapliga studier på hur hälsosam denna mat är. För den som vill skippa processad skräpmat och hitta en hållbar vana att äta mer hemlagad god mat för mer energi och mättnadskänsla, är det här en rolig, enkel väg. “Hitta tiden! Prioritera dig själv för att förbättra dina matvanor”, säger veckans gäst, Ulrika Davidsson, kostrådgivare och bästsäljande kokboksförfattare som har sitt andra hem på Mallorca där hon även lagade all mat och fotograferade sin nya bok “66 day challenge med medelhavsmat” (The Book Affair). Ulrikas kostprogram med lågkolhydratkost och periodisk fasta är baserade på hennes mångåriga erfarenhet av kostrådgivning. Hon lär dig äta mer hälsosamt med naturligt protein, mycket grönsaker och långsamma kolhydrater.

Hon berättar också varför det är så bra att låta magen vila och varför hennes favoritört är basilikan.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 136: NÄR HJÄRNAN OCH MINNET SVIKER: Livet med demens – de anhörigas sjukdom

Marias pappa gick bort i Parkinsons sjukdom, Carinas pappa dog av Lewy Body Demens. Vi är inte ensamma. Demensvården utgör en av de största samhällskostnaderna. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 150 000 personer, en siffra som kommer att öka i takt med att andelen äldre blir fler (Källa Demenscentrum) De anhöriga får ofta stå i centrum. Vad händer när hjärnan och minnet sviker? Vilka olika slags demens finns och hur ser riskfaktorerna ut? Nu kommer ny kunskap och forskning om hur vi bättre skall kunna förstå, diagnosticera tidigt, bromsa och hantera de här sjukdomarna…. Veckans gäst är Hedvig Söderlund, professor i psykologi och författare till nya boken “När hjärnan sviker – om livet med demens” (Bonnier Fakta).

Dessutom: Veckans grönsak är selleri och du får ett recept på en grönsakskorg med kokta ägg.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 69: DRÖM STÖRRE, HITTA DINA SUPERKRAFTER!

Skapa nya vanor steg för steg. Hitta din livskompass, dröm större och skapa ditt space. Veckans gäst är entreprenören Carina Sunding, aktuell med den livsbejakande boken “Make it happen” (The Book Affair, utkommer i januari – finns att förboka på Bokus). Carina är en av grundarna bakom kvinnonätverket 4Good och delar med sig av massor av superpowertips för den som vill börja om och hitta en ny riktning i livet.

Dessutom: Veckans ört är stjärnanis och du får även ett recept på vietnamesiskt stjärnanis-te.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 135: HÄLSOPANELEN OM HUR VI KAN BROMSA STRESSEN

Forskningen, råden, insikterna. Hälsorevolutionens hälsopanel är tillbaka: Katarina Blom, leg psykolog och författare (boken Tillsammanseffekten), Doctor Diamantis, utbildad läkare i kinesisk medicin (aktuell med boken Hormonell harmoni), Martin Ingvar, professor i neuro- och integrativ medicin, KI. Våra tre experter tar sig i detta avsnitt an ämnet stress. Vi har det materiellt bättre än någonsin i världshistorien, ändå ökar andelen av befolkningen som känner sig stressad. Det nya är att det kryper ner i åldrarna. Utmattning är allra vanligast i åldrarna 30-39. Hur kan vi hitta mer balans i den moderna tillvaron och bromsa den negativa stressen? Här är några av alla kloka tankar vi får med oss på vägen:

“Checka in med dig själv vad som skapar stress: Kommer det från hjärtat, sorg eller någon form av plikt? Så kan du skapa förutsättningar för ett liv med mer balans och harmoni.” DOCTOR DIAMANTIS

“Ett kognitivt sätt att hantera stress är att ställa dig frågan: Hur sannolikt är det att det som stressar dig ska inträffa och vad kan du göra då?” KATARINA BLOM

”Gör grejer tillsammans, den sociala samvaron bygger motståndskraft. Många stress- och ångestsymptom vi ser idag är i själva verket ensamhetssymtom.” MARTIN INGVAR.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 61: BALANSERA DINA HORMONER Rätt att må bra hela livet!

Hormoner påverkar oss hela livet både i kropp och psyke. Men kvinnors hormonrelaterade hälsoproblem tas inte alltid på allvar. Skulle vi kunna må ännu bättre genom livet med mera kunskap och ökat fokus från vården? Är hormoner en av de mest undervärderade hälsofaktorerna? Vi möter hormonpionjären, specialistsjuksköterskan och HerCare-grundaren Mia Lundin (författare till boken “Vägen till hormonell balans”) som reser runt Sverige och utbildar kvinnor om rätten till god hälsa genom hormonbalans, rätt kost och behandling.

Mia kämpar för att fler kvinnor ska få hjälp att förebygga både hjärt- och kärlsjukdomar, utmattning och psykisk ohälsa.

Lär dig mer om dina viktigaste hormoner och hur de påverkar kroppen.

Dessutom: vår testare provar att yoga varje morgon för att bli rörligare.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt,

förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Instagram: @halsorevolutionen_podcast Mejl: halsorevolutionenpodcast@gmail.comHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 8: ATT LEVA MED SVÅR SJUKDOM – DEL 1 – Nicole Falciani om sin vardag med reumatism

Det första specialavsnittet av två denna vecka. Möt den kända influencern och författaren Nicole Falciani, 23, aktuell med boken Du ser ju inte sjuk ut. Nicole berättar om kampen för att få en vardag som fungerar trots diagnosen barnreumatism. Hon delar bland annat med sig av ”The spoon theory” som hjälper henne att hushålla med energin de dagar krafterna inte räcker till.

Maria och Carina delar också med sig av egna personliga erfarenheter kring när en närstående är svårt sjuk. 

Dessutom: Veckans testare Anna, 52, Gävle som fått diagnosen RA – om att skriva tacksamhetsdagbok. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 53: STARKARE BEN OCH LEDER – forskningen, knepen och hoppet för skelettet!

Skelettet börjar kalkas ur redan i 40-årsåldern, men problemet är att det inte märks. En av tre kvinnor, kommer att bryta ben pga benskörhet i livet. Många leder också av värk i ben och leder. Men vad kan man göra för att få ett starkare skelett? Det ville vi undersöka. Därför åkte vi till Lunds universitet för att träffa veckans spännande gäst: Kristina Åkesson, professor i ortopedi och dekan vid Medicinska fakulteten. Det slutade med att vi hoppade upp och ner! Och testade Kristinas bästa vardagsknep, flamingoterapin!

Bonus: Veckans ört är salvia + Maria bjuder på ett recept på en superkalciumrik sallad.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 134: LYSSNARNAS BÄSTA FRÅGOR TILL GLUKOSGUDINNAN

Vilket sockeralternativ är bäst? När ska jag dricka vinäger och vilken sort? Vad är ett bra mellanmål om man inte gillar ägg? Vilken mjölk är bäst ur glukosperspektiv? Är glukos-hacksen bra för alla åldrar? Hur ska jag tänka om jag gillar havregrynsgröt? 

Wow, vad många frågor ni ville ställa till @glucosegoddess Jessie Inchauspé, biokemisten som skrivit succéboken GLUKOSREVOLUTIONEN som släpptes på svenska i januari på Carinas förlag Yourlife Books inklusive förord av Maria. När Jessie besökte Sverige nyligen passade vi på att spela in detta avsnitt där vi ställde så många av era frågor som möjligt – och fick så fina svar.

GLUKOSREVOLUTIONEN – Balansera ditt blodsocker och förändra ditt liv har sålts till 40 länder och har hittills sålt i över en miljon exemplar världen över, varav snart 15000 ex bara i Sverige. Jessie Inchauspe tar ny forskning och översätter den på ett så pedagogiskt sätt till vardagshälsa, som kan göra oss alla starkare och friskare. Tack alla våra lyssnare och följare på Instagram som hjälpte till att bidra med så många bra frågor. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 45: JAGET ELLER LAGET? Hitta bästa energin i sommar!

På sommaren längtar vi efter tid att ta hand om oss själva och våra grundläggande behov, laddar batterierna för att kunna bli de bästa, starkaste och minst stressade – både för oss själva och för familjen. Men samtidigt tränger en massa måsten på. Kanske behövs det handlas och städas hela tiden när fler personer trängs i hemmet eller i sommarstugan? Allt är kanske jättetrevligt, men det kan också bli för mycket. Vi blir stressade just när vi behövde vila… Hur kan man hitta balansen? Maria och Carina delar med sig av sina egna erfarenheter och tar bland annat avstamp i en av våra favoritfilmer, Eat Pray Love. Och där hittar vi även detta kloka citat: Happiness is the consequence of personal effort. You fight for it, strive for it, insist upon it, and sometimes even travel around the world looking for it.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 133: MYTERNA OM VULVAN – Livsomvälvande insikter om kvinnans könsorgan och tips för en frisk vaginalflora

Vi dyker ner i området vi inte pratar om förrän vi får problem. Kvinnors liv påverkas djupt av hälsan i underlivet, eller vulvan som dagens gäst kallar det. Ina Schuppe Koistinen, forskare och docent på Karolinska institutet är aktuell med en handbok full av information och konkreta råd baserade på den senaste forskningen kring vaginalflorans betydelse för allt från menssmärtor, till barnfödande, endometrios, preventivmedel och hormonbehandlingar. Först 1998 blev klitoris anatomi klarlagd. Forskningen är nedprioriterad och Ina brinner för att kvinnokroppen inte ska behöva vara ett medicinskt mysterium. “Brister i forskningen och okunskap medför att kvinnor får fel diagnos och behandling. Många kvinnor lider alltför länge och helt i onödan”, säger hon.

Carina berättar om varför hon opererade bort livmodern och Maria bjuder på ett recept med honungsrörda tranbär, som bland annat sägs kunna minska risken för urinvägsinfektion.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 37: GRÖNT ÄR SKÖNT 💚 Ät dig starkare och mindre ångestfylld

Lite grönare, lite lättare. På våren och sommaren känns det ännu roligare att fylla på med grönsaker i alla dess färger och former. Och ny forskning visar också att 5–7 portioner grönt (även bär) om dagen påverkar känslolivet och gör oss både mer motståndskraftiga och mindre ångestfyllda. 

Vi bjöd in stjärnkocken Tommy Myllymäki – författare till flera kokböcker, aktuell med krogen Aira – för att hjälpa oss att tänka mer grönt, hållbart och smakrikt. Det blev ett samtal om hälsa på djupet med de bästa råvarorna, musiken och löpningen. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 132: MER VARDAGSGLÄDJE – Hur kan vi träna oss till en ljusare livssyn?

Veckans gäst är Christina Stielli, prisbelönt föreläsare och författare till nya boken ”Dagbok för vardagslycka”. Hur kan vi bli bättre på att odla ett ljusare liv? Ända sedan antiken har de stora filosoferna och sen de stora religionerna talat om värdet av självledarskap. Innan man kan leda någon annan måste man kunna leda sig själv. Vad spelar tacksamheten för roll? Hur kan vi bli mer generösa? Christina ger oss sina bästa tips.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 98: KOM I DIN BÄSTA SOMMARFORM – DEL 4 – RÄTT FETT, VAD ÄR BÄST?

Extra helglyssning! Den avslutande fjärde delen i vår serie om hur du kommer i dina bästa sommarform.

Fett har länge varit den stora fienden när det gäller folkhälsan. Men nu växer en ny syn fram. Äter du rätt fett är det rena hälsomaten.

Näringslära är kul. Vi reder ut begreppen och guidar dig. Kokosfett eller smör – vad är bäst? Och betyder det något vad man äter till, och när på dagen vi stoppar i oss det?

Maria och Carina minns och diskuterar.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 131: SUNDA RELATIONER – Stjärnförfattarens nycklar till lycka & tankar om det mest förbjudna

Vi undersöker en av de saker som stressar oss allra mest – relationer. Vid sidan av problem kring arbetet, hälsan och ekonomiska bekymmer, så ligger relationsproblematik högt upp på stresstoppen visar forskning. Och detta yttrar sig i en rad symptom; oro, ångest, hjärtproblem, stressätning med mera.

Vi gästas av Louise Boije Af Gennäs, en av våra favoritförfattare som nyligen kom ut med nya boken “Stjärnfall” (Norstedts förlag), en drabbande relationsroman som sätter kärleken i centrum. Det handlar om vänskap, svek och het passion. Boken är en fristående fortsättning på “Stjärnor utan svindel” som kom ut för 25 år sedan. Hon har reflekterat mycket, och har massor med spännande tankar kring hur vi kan leva sundare i våra relationer. Tack Louise!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 94: DIN BÄSTA SOMMARFORM – DEL 2 – Kloka kolhydrater – tipsen för en jämnare blodsockernivå!

EXTRA HELGAVSNITT! Är kolhydrater en vän eller fiende på hälsoresan? Många forskare anser numera att det inte bara är fettet som är det främsta problemet, utan att många av oss äter alldeles för stora mängder fel sorters kolhydrater. Häng med på ett otroligt lärorikt bonusavsnitt för den som gillar näringslära. 3 bästa tipsen för den som vill maxa sina kolhydrater ur hälsosynpunkt, få ett jämnt blodsocker och extra energi inför sommaren.

Dessutom: Veckans planta är brysselkålen. Maria bjuder på ett härligt recept på rostad brysselkål dippad i gurkmeja-gomasio.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 130: BÖCKERNA SOM LYFTER OSS – Läsning för livet! Maria och Carinas bästa tips

Idag tipsar vi om böcker, gamla och nya, som har betytt mycket för vår egen utveckling och hälsoresa. Romaner, kokböcker, träningsböcker, personlig utveckling. Läsning som engagerar, och informerar på djupet och ger oss konkreta verktyg. För både Maria och Carina är läsningen central, både i jobbet och i resten av livet. Vilka böcker har betytt mest för dig?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Instagram: @halsorevolutionen_podcastHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 90: VÅGA FÖRÄNDRA DITT LIV – Tydligare mål och mening med nya, smarta livsverktyg

Hur kan vi få en livsresa som gör oss ännu mer stolta och glada? Hur vågar man förändra och lära hela livet? Kanske kan vi tänka mer som företag, bottna i våra värderingar genom att sätta egna värdeord och forma en vision för att få den riktning vi önskar? Och samtidigt tänka mer som barnen, leka mer! Veckans gäster är Frida Boisen, journalist och författare och Kristina Hagström Ilievska, organisationskonsult, som tillsammans har skrivit boken “Våga, våga” (Mondial). Vi vågar höja blicken och får massor av konkreta verktyg och tankar på vägen.

Dessutom: Veckans planta är apelsinen och Maria bjuder på ett recept på en solgul apelsinkaka.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 19: 2021 – DITT STARKASTE ÅR: Bygga muskler, hur viktigt kan det vara?

Nytt år med mer go, glow och glädje. Maria började styrketräna när hon var 52 och nu är det en självklar del av hennes vardag. Carina har avskytt gym, men efter uppmuntran från vänner förverkligar hon drömmen om att börja träna med en PT. Hur ska det gå? Veckans gäster: Fitnesscoachen och succéförfattaren Olga Rönnberg, aktuell med sin sjunde bok, ”Olgas utmaning” och Carinas PT, rörelsecoachen Sebastian Lindberg. Dessutom hälsoentreprenören Sekina Kling, VD för Homie. Lär dig hur du kan komma igång, äta rätt, få maximalt med energi, bättre stabilitet och bygga mer muskler (något många kvinnor inte lockas av… varför är det så?) Målet: Att orka med livets alla utmaningar och göra 2021 till ditt starkaste någonsin. 

Dessutom: Veckans pepp-recept, BCAA-isglass.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 86: LIVSKRAFT FRÅN TRÄDGÅRD OCH HAV – Krickelins bästa tips för läkning

Veckans gäst är Kristin “Krickelin” Lagerqvist, kreatör, bloggare och författare, aktuell med den lika inspirerande som magiska boken “Krickelins livskraft från trädgård och hav”.

Få konkreta tips för din trädgård som även får dig själv att må bra. Hur kan vi gräva där vi står och ta tillvara på det naturen bjuder på? Hur kan man hitta sin läkande plats? “Efter att ha gått igenom trauman i livet har det blivit viktigt att det vackra tar mer plats än mörkret,” säger Kristin.

Hon har även utforskat havet med den hälsosamma tången som du både kan äta och använda som gödsel.

Dessutom: Veckans grönsak är fänkål och du får ett gott recept med fänkål bakat i saffran.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 20: VACCINET KOMMER – Vad gör vi nu?

Vetenskapen har levererat, vaccinet är godkänt och klart och rullas nu sakta ut över Sverige och världen. Men det väcker många frågor och tankar. 

Veckans gäster: Jan Albert, professor i smittskydd och virologi, samt den som leder Karolinska Institutets Covidgrupp, ringar in läget tillsammans med Maria. Möt även Denise Rudberg, bästsäljande författare och utbildad hälsopedagog, som är mycket engagerad i vaccinfrågan eftersom hon själv inte blev vaccinerad som liten. 

Dessutom: Maria zoomar in trenden med läkande svampar och gör en svamp-kakao-latte som sägs stärka immunförsvaret, men maken är mycket skeptisk…


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 82: VIKTEN AV VILA OCH ÅTERHÄMTNING – Hur kan du hitta en mer läkande rytm?

Vill du också sluta snabbspola livet? Hinna med att komma i kapp dig själv och allt som händer runt omkring. Möt Katherine May, författare till nya succéboken Övervintring – Vikten av vila och återhämtning i livets svåra stunder (Yourlife Books). I sin vackra berättelse utforskar hon både sin egen personliga vinter och hur vi alla kan bli bättre på att följa naturens växlingar. Livets ebb och flod, sommar och vinter – allt går i cykler men ibland är det svårt att acceptera. Vi gör upp med begreppet ”fullt upp”, hur alla verkar förvänta sig att vi ska maxa livet med nya prestationer och upplevelser när vi kanske bara behöver vila ett tag. Kan det vara okej att svara ”jag har faktiskt inte så mycket på gång” nästa gång någon frågar hur läget är.

Veckans planta: Olivträdet. Veckans recept: Grekisk kyckling med dill och oliv.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 21: BLOMMA UT, BLI FRI OCH OTÄMJBAR – Hur kan du leva ditt vackraste liv?

Hur kan vi släppa loss och blomma ut som människor – och därmed må ännu bättre? En som har utforskat detta på djupet är författaren, yogaläraren och hälsoinspiratören Malin Berghagen, aktuell med nya boken Frihet – att leva sin längtan. I ett nära samtal med Maria berättar hon om sin väg till ett liv i mer frihet – genom tydligare gränssättning, mer acceptans och en rad spännande verktyg som vi alla kan öva på i vardagen.

Möt också författaren Glennon Doyle, vars bästsäljare OTÄMJBAR (Untamed) äntligen släppts på svenska på Carinas eget förlag. Maria har också läst boken, som gör upp med bland annat kvinnorollen och föräldraskapet och innehåller en rad starka nycklar som kan hjälpa dig på vägen till att leva just ditt vackraste liv. 

Eller som en annan av våra favoritförfattare, Elizabeth Gilbert har sagt:

OTÄMJBAR kommer att befria kvinnor – emotionellt, spirituellt och kroppsligt. Det är en fenomenal bok.”


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 78: LÄKANDE LJUD – från farligt buller till sound bath

Hörseln sover aldrig. Den varnar dig för faror mitt i natten, farligt buller som kan påverka både din vikt och ditt immunförsvar. Men ljud kan också läka ihop oss. Gäst: Göran Pershagen, professor vid institutet för miljömedicin, KI, som delar med sig av spännande forskning. En dålig ljudmiljö har visat sig koppla direkt till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, fetma kring buken och förhöjda nivåer av stresshormoner.

Carina har testat ljudterapi, sound bath, på forskningscentret Integratron mitt ute i den kaliforniska öknen. Maria delar med sig av musikaliska höjdpunkter och förunderliga toner.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 22: NYA HÄLSOTRENDER OCH TIDLÖSA BOKTIPS – Varför älskar vi fortfarande Eat, Pray, Love?

De nya hälsoböckerna avlöser varandra och sällan har vi ägnat så mycket tid åt att fundera över vår hälsa som detta Coronaår. Maria och Carina ringar in de starkaste hälsotrenderna just nu med matchande boktips därtill. Du får också möta Hälsorevolutionens favoritförfattare Elizabeth Gilbert i en intervju som Carina gjorde för några år sedan. Ikonen Gilbert delar med sig av sina tankar kring hur vi hittar våra främsta kreativa drivkrafter, analyserar livsmönster, varför svordomar är en viktig del av hennes ordförråd, hur klassikern Eat, Pray, Love föddes ur hennes största lögn och hur hon försonades med sig själv och sina föräldrar.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 74: NYFIKEN NYKTER – Dags för ett liv med mindre alkohol?

Alkoholen är en av de riskfaktorer som bidrar mest till sjukdomsbördan i Sverige, enligt folkhälsomyndigheten. Vardagsdrickandet har blivit mer utbrett, allt fler Hollywoodkändisar väljer ett nyktert liv och den här tiden på året är många sugna på att skippa vin och drinkar. Hur mycket energi ska alkoholen få ta och när blir det för mycket?

Möt veckans fantastiska gäst: Madeleine Stenberg, den framgångsrika tv-producenten som blev nykter alkoholist och grundade Stockholm 12. 

Hör om hennes dramatiska resa. Alkoholen och missbruket fick henne successivt att tappa fotfästet, och höll på att stjälpa hela hennes liv. I en period bodde hon med barnen på Grand Hotel och blev gripen av polisen efter ett utvecklingssamtal i skolan, när hon hade lånat sin langares bil. Men det tog tid innan hon förstod hur allvarligt läget var. Pengarna rann iväg och när hon var nära att förlora barnen bestämde hon sig för att ta hjälp på riktigt. 

”Jag önskar att någon sagt till mig tidigare, att jag skulle bli lycklig om jag blev nykter.”

Vi ringer även upp Lucy Blenkinsop, känd brittisk nykterhetscoach.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 23: KONSTEN ATT LEDA SIG SJÄLV – till ett liv med mindre stress och mer glädje

Vi zoomar in det kanske viktigaste och svåraste av allt, när det gäller att må bra varje dag och finna djupare hälsa. Konsten att hantera den inre oron och alla tankarna. Hur blir man bra på självledarskap? Möt den hyllade programledaren och författaren Kristin Kaspersen, aktuell med boken Vägen till att leda mig själv – via stigar, berg och snår.

Veckans testare, Pauline Olovsdotter testar att gå utanför sin comfort zone på ett mycket utmanade sätt.

Dessutom: Veckans hälsosamma krydda, rosmarin, inklusive ett härligt recept.

 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 70: TILLSAMMANSEFFEKTEN! Hur påverkar relationer vår hälsa?

Högtider är lika med att vara tillsammans med nära och kära, men det är inte alltid helt okomplicerat.Kost, träning och sömn har länge varit grunden för god hälsa. Men nu pekar mer och mer forskning på att goda sociala relationer kan vara avgörande både för att vi ska må bra och leva länge. Veckans gäst är Katarina Blom, leg psykolog, föreläsare och författare. I sin nya bok Tillsammanseffekten öppnar hon dörren till människans evolution och ger oss en djupare förståelse för vår sociala hjärna och hur relationer påverkar vår hälsa, lycka och motståndskraft. Lär dig att steg för steg skapa bättre relationer, och därigenom ett starkare välmående.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 24: HEMMAGYMPA – nya trender och SVT-Sofias bästa tips!

Det senaste året har allt fler tränat hemma och många framför teven med hjälp av SVT:s Sofia Åhmans hyllade hemmagympa. Möt svenska folkets träningsguru nummer ett i en öppenhjärtig intervju, ta del av hennes bästa tips för den som vill komma i form med enkla medel. Maria och hennes dotter Bisse har också tränat sig runt i världen med hjälp av internationella youtube-videor – från fat burning med Englands träningsstjärna Joe Wicks till kalorikrävande Bollywood-cardio och rumpsvängig dansworkout från Malawi. Enjoy!

 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 67: MÅ BRA SÅ IN I SJÄLEN: Ditt andliga gym – hur kan du stråla mer?

Veckans gäst: Agneta Sjödin, folkkär författare, poddare och programledare, aktuell med nya boken “Så in i själen” och podden med samma namn.

Följ med på Agnetas egen själsliga resa och jakt efter meningen i livet. Inspireras av hennes dagliga mentala rutiner. Vilka redskap kan man ha i sitt andliga gym?

Och hur kan du lära känna dig själv bättre och stråla mer? Carina och Maria har praktiserat tacksamhet på ett djupare plan enligt succéboken The Magic och är helt lyriska.

Dessutom: Veckans planta är den gröna ärtan och du får ett härligt recept på en krispig, grön ärtsoppa med isbergssallad.


Hälsorevolutionen är en av Sveriges största hälsopoddar, producerad av Maria Borelius, programledare, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent. I samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlsson.

Instagram: @halsorevolutionen_podcast Mejl: halsorevolutionenpodcast@gmail.comHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 129: PREMIÄR FÖR HÄLSOPANELEN – Experternas tankar om motion och motivation

Dags för ett nytt spännande inslag i podden! Låt oss presentera Hälsopanelen: Tre experter, alla oerhört kunniga och mänskliga, med olika perspektiv, för att vi ska få ett helhetsperspektiv, som vi älskar. Möt Katarina Blom, leg psykolog och författare, Doctor Diamantis, läkare i kinesisk medicin och författare och Martin Ingvar, professor i neuro- och integrativ medicin på Karolinska Institutet och författare till en rad populärvetenskapliga böcker.

Dagens ämne är motion och motivation. “Vi är skapade för att röra oss, då börjar qi, livsenergin cirkulera”, säger Diamantis.

“De sista åren har många satt sig ner och gör ingenting. Hälften av alla svenska män motionerar inte alls. Rörelse ger kroppen möjlighet att sköta sin balans. Om man rör sig mycket så ökar man motståndskraften mot att äta fel. Om man inte rör sig alls räcker det med att äta lite fel så blir man mycket sjuk. Om man inte rör sig blir små sömnstörningar stora… och lätt oro växer till mycket oro”, förklarar Martin.

“Vi lever i samhällen som präglas av kroppshets, vilket gör att många strävar efter kickar och efter att bli mer nöjda med sina kroppar”, berättar Katarina.

Hur ska vi tänka för att få mer motivation och hur kan motionen ge maximal energi, stärka oss mentalt och till och med fungera som medicin?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 63: STYRKA, HÄLSA OCH GLOW! Allt om Marias och Ritas nya 12-veckorsprogram!

Extra härligt, långt specialavsnitt! Samtal med Maria Borelius och hennes medförfattare Rita Catolino, PT och hälsocoach, om nya efterlängtade boken HÄLSOREVOLUTIONEN – 12-veckorsprogrammet: För styrka, hälsa och glow!

Vill du lära dig hur du kan äta, träna, planera för ditt liv och din inre stillhet för att hitta ett starkare och gladare du? Nu kommer äntligen den efterlängtade handboken bakom Maria Borelius egen omvälvande hälsoresa. Vägen till mer energi, mindre ledont, en stabil vikt som passar dig, lugnare mage, friskare hy och minskad risk för den stora rad sjukdomar som knäcker oss i väst i dag. Det handlar om den antiinflammatoriska livsstilen, steg för steg.

Hör Maria och Rita – i samtal med Carina Nunstedt – berätta om sina egna tuffa hälsoresor och lärdomar från både framgång och bakslag.

Det här är boken som ger dig de praktiska verktygen i ett 12-veckorsprogram. Du får lära dig om självledarskap, att finna ett inre lugn, att veta vad och när du ska äta och hur du ska träna. Forskningens senaste insikter + praktiska listor på råvaror, recept, tydliga träningsprogram och tips.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 25: HEMMASPA – vägen till härlig hudvård och mer stillhet?

Exklusiv intervju med Kerstin Florian! Möt den världskända svenska spadrottningen i ett nära samtal om att följa sin passion, lyssna på naturfolken, göra gott för andra och nå djup stillhet. Få de bästa tipsen för en härlig hemmaspa-behandling. Maria och Carina diskuterar sköna spadrömmar och skönhetsjournalisten Maria Ahlgren tipsar om de bästa ansiktsmaskerna.

Dessutom: Veckans krydda eucalyptus, bubbelbadaren Åsa + testaren Linnea som försöker få till en daglig morgonyoga-ritual.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚Avsnitt 59: Kvinnohälsa! Varför får kvinnor sämre vård?

Veckans gäst: Alexandra Charles von Hofsten, hälsopionjär och ordförande för 1,6-miljonerklubben, 2,6-miljonerklubben och stiftelsen kvinnorochhalsa.se

Vi vet att kvinnor får sämre hjärt- och kärlvård och att typiska kvinnosjukdomar, som anorexi, eller fibromyalgi har låg status i vården. Även förlossningsvården är eftersatt på många håll. I allt för många forskningsstudier har mannen varit norm. Man använder till och med celler från handjur istället för hondjur i studier. Vad ska vi göra för att komma till rätta med orättvisorna? Vi stämde träff med Sveriges största pionjär när det gäller kvinnohälsa, och hon skräder inte orden:

”Jag blir så innibenken arg!”. 

Veckans växt: Tranbär, som bland annat är en gammal känd huskur för att förebygga urinvägsinfektion – en typisk kvinnosjukdom.

Veckans recept: Transbärssmoothie bowl med hallon. 


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 15: MEDITERA MERA! Vägen till ett lugnare sinne?

Är jaget en illusion? Maria och Carina har mediterat olika länge och för båda har det blivit ett måste i vardagen. ”Meditationen tar hand om allt, och utan den blir jag grå i huvudet”, säger Maria. Gäster: Magnus Fridh, yoga- och meditationslärare och författare, aktuell med boken Att vara stilla när allt skyndar. Emilia Löf Karlsson, “Årets yogalärare” som släppt egna meditationer och en yogakollektion och brinner för att alla ska ta ett djupt andetag och lyssna till sig själva. Martin Ingvar, neurolog och professor på KI, berättar om forskningen kring meditation.

Dessutom! Veckans krydda: Lavendel inklusive härligt recept.  Och veckans testare: Catharina Illes, pensionatägaren som försöker få in mer mindfulness i vardagen.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 55: KÖRSÅNGENS LÄKANDE KRAFT: Sjung bort stressen, öka din glädje och samhörighet!

Över en halv miljon svenskar beräknas sjunga i kör. Carina är en av dem och även Maria har sjungit mycket. Förutom att det är härligt att ta ton tillsammans ger körsången en rad dokumenterade hälsoeffekter. Bland annat minskar det stresshormonet kortisol och ger effekter på den större livskänslan. Man har också mätt effekter på immunförsvaret, och har sett att den som sjunger kan öka sin smärttröskel eftersom endorfinerna ökar i blodet. Hormonet oxytocin visar sig också ge oväntade effekter på tillit och ångestdämpning. Men hur kommer man igång?

Gäster: Gabriel Forss, artist och körledare, Happy Voices och Cecilia Åslund, körledare, Sångbolaget. Båda brinner för körsångens läkande kraft. 

Dessutom:  Lotta Jarbrand, Lidingö testar daglig uppsjungning med den sköna Cheryl Porter som finns på Youtube.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Kontakt: halsorevolutionenpodcast@gmail.com Instagram: @halsorevolutionenpodcastHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 26: HITTA DIN DYGNSRYTM – bästa tiden för sömn, mat och träning?

Gäster: Dr. Satchin Panda, författare till 24-timmarskoden. Andreas Lundstedt, artist: ”Därför kör jag periodisk fasta”.

Vi ringar in kronobiologin, tidens biologi, som har varit en av forskningens stora gåtor. Vad betyder dygnsrytmen för vår hälsa? Professor Satchin Panda, delar med sig av sina senaste, spännande resultat, till exempel när på dygnet Covidvaccinet biter bäst. På morgonen eller eftermiddagen?

En av Marias favoritartister, Andreas Lundstedt (Alcazar) är van vid sena jobbkvällar. Sedan kalendern tömdes pga coronan har han befunnit sig i ett nedstängt Grekland och kör ett strikt mat- och träningsschema tillsammans med sin man. 

Dessutom: Anna Ekelund, journalist DI, testar att lägga sig tidigare.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARFAVORIT! AVSNITT 51: KOM IGÅNG MED ANTIINFLAMMATORISK LIVSSTIL!

För 8 år sedan hade Maria ont i ryggen och kände sig allmänt låg. Via en online-tränare, Rita Catolini, började hon träna och äta på ett nytt sätt och ramlade sedan över den antiinflammatoriska forskningen, vilket gjorde att hon skrev boken Hälsorevolutionen. En stor inspiratör är den dynamiske kirurgiprofessorn Stig Bengmark, som tidigt fick upp det antiinflammatoriska spåret. Tillsammans med sin fru Marianne Bengmark har han skrivit flera böcker, senast Välj hälsa: Receptboken – god mat för glad tarm och grön vardag. Båda är veckans gäster och delar sina senaste tips för den nya livsstilen.

Dessutom: Testare, Clara Jarbrand, affärsjurist, 28 år, som testar att vara utan socker en hel vecka. Och veckans hälsosamma växt – spenat!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 27: KONSTEN ATT ÄGA SIN ÅLDER – Inspireras av blå zoner och en nyfiken väg till ditt bästa liv!

Gäster: Marianne Rundström, samhällsjournalist och författare + John Mellkvist, författare och trendspanare. 

”Ageing is a mistake” sa Deepak Chopra redan 1993. Vi undersöker åldrandet, som ju börjar redan vid 25 års ålder. Vi förändras, slits men förädlas också. Vilka tekniker finns för att må så bra som möjligt? Vi gästas av två pionjärer som har tagit upp den viktiga kampen mot ålderismen. Och Maria tar oss med till de blå zonerna, där människor lever allra längst, i bland annat Japan, USA och Italien. Vad kan vi lära av dem? Dessutom: Veckans testare Alex Irinarchos testar Abhyanga-massage för att motverka stress. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 47: KOM I DIN BÄSTA SOMMARFORM – Maten, motionen och stillheten!

Möt Marias fantastiska PT och hälsocoach, Rita Catolino, på besök från Kanada. Rita var den som fick Maria att börja med den antiinflammatoriska livsstilen, som sedan ledde till succéboken Hälsorevolutionen. Inspireras av Ritas, Marias och Carinas bästa knep och strategier för att komma i din bästa sommarform. Det handlar om både maten, motionen och stillheten. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 9: ATT LEVA MED SVÅR SJUKDOM – DEL 2 – Råd från läkaren Nina-Cavalli Björkman + Anders Nunstedts bästa strategier under cancerbehandlingen

Möt den kloka, erfarna överläkaren Nina Cavalli-Björkman, specialist i onkologi vid Uppsala Akademiska Sjukhus. Nina träffar dagligen svårt cancersjuka och anhöriga och har en rad, vinnande strategier för hur man kan förhålla sig till de tuffaste situationerna i livet – men fortfarande hitta ljusglimtar. 

Vi gästas också av Carinas man, Anders Nunstedt, musikjournalist på Expressen, som sedan två år genomgår en tuff cancerbehandling. Anders bestämde sig tidigt för en sak: ”Jag är inte min sjukdom”. Han har hela tiden tänkt ”en behandling i taget” och delar med sig av sina smartaste vardagsknep när det gäller allt från mat, motion, vänner och mindset för att orka kämpa.

Dessutom: Veckans krydda, vitlök, och veckans recept: Grillade räkor med vitlöksolja + veckans hälsokompis: Pascal Engman.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och journalist,i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 29: PANNBEN À LA KALLA – vägen till motivation för mer träning och bättre hälsa?

Veckans gäster: Exklusivt! CHARLOTTE KALLA, längdskidstjärna och författare. FRIDA LINDSTRÖM, personlig tränare, VD och yogalärare.

Som en av Sveriges mest framstående längdåkare genom tiderna har hon utvecklat en enastående krigarinställning och en förmåga att mota bort de jobbiga tankarna. Maria Borelius samtalar med Charlotte Kalla kring hur man når sina mål och får igång den allra bästa träningsmotivationen. Vi får också en rad supertips av erfarna personliga tränaren Frida Lindström kring hur vi jobbar med triggers, kan komma runt hinder och anpassa träningen för olika dagar och humör. 

Dessutom: Magdalena Jansson, Stockholm, testar iskalla duschar med hjälp av Wim Hof-metoden.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 31: NOLLPUNKTEN – vägen till absolut stillhet och frid?

Veckans gäster: Agneta Sjödin, programledare och författare.

Syster Sofie, nunna och författare, Rögle kloster. 

EXTRA LÅNGT, HÄRLIGT HELGAVSNITT! ”Lyssna så får ni leva”. Så säger fantastiskt kloka syster Sofie, nunnan från Rögle kloster, som även skrivit flera böcker. Frid är en bristvara i vårt stressiga samhälle, men vägen till lycka och mening med livet nås inte genom att bara fylla på med upplevelser, mat och stimuli. Vi behöver lyssna – och sedan tänka efter hur vi kan ge av oss själva.

Vår andra fantastiska gäst, Agneta Sjödin, aktuell med podden ”Så in i själen”, berättar om pilgrimsvandringen som ledde till en lång inre resa, hur hon hanterar ensamheten och försöker att se kärlekskraften och energin överallt. 

Dessutom: Veckans testare Emma Holm, processingenjör som plågas av stress och oro på jobbet, testar att meditera fem dagar i rad.  Veckans mineral är magnesium, som kan motverka ångest och ge djupare sömn.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 39: HITTA TRÄNINGSGLÄDJEN! Supertipsen från padeldrottningen Perrelli

Veckans gäst är Charlotte Perrelli, artist, hälsoförfattare och entreprenör, som spelar padel fyra gånger i veckan. 

Hör Charlotte berätta om hur hon hittade glädjen i den nya populära racketsporten när Coronaläget gjorde att alla jobb bokades av. ”Det är hardcore. Jag är lite rädd att trilla ner i hålet och bli deprimerad över att inte ha något att göra, att inte känna mig viktig och betydelsefull.”

Dessutom: Maria och Carina delar med sig av sina träningsutmaningar. Vår testare Katarina Ek, optiker i Växjö, testar olika typer av hemmaträning.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 127: GLUKOSGUDINNANS LIFE HACKS – Knepen för att balansera ditt blodsocker, få mer energi, lugnare sömn och bättre hälsa

I avsnitt 119 fick du lära dig varför det är viktigt för oss alla att bry sig om sitt blodsocker som varje dag varje dag vår energi, hälsa och välmående. Diabetiker har länge lärt sig att hålla koll på sitt blodsocker, men även för dem som inte är drabbade av diabetes finns stora hälsovinster med jämnare glukoskurvor, än när blodsockret svajar upp och ner.

I det här avsnittet fortsätter vi det spännande samtalet med biokemisten Jessie Inchauspé, känd som @glucosegoddess och författaren till Glukosrevolutionen – balansera ditt blodsocker och förändra ditt liv (Yourlife Books). Boken bygger på banbrytande forskning och Jessies egen hälsoresa som fick henne att utveckla en rad genvägar, enkla tips som hjälper oss att balansera blodsockret och därigenom stärka vår hälsa utan märkliga dieter eller att helt ge upp den mat vi älskar.

Som Jessie säger: De här tipsen är ”mjuka jättar”. Vi får starka hälsoeffekter utan stora ingrepp i vår vardag.

Det handlar inte bara om vad du äter, utan i vilken ordning och hur du kombinerar maten. Smarta insikter som sannolikt kommer att förändra ditt sätt att äta. Utan att du behöver följa en diet eller helt ge upp maten du älskar. Glukosgudinnans bästa life hacks – knepen i vardagen som gör att du slipper krascha på eftermiddagen, får en lugnare sömn, mer energi, slipper känna dig trött och hungrig hela tiden, minskar risken för att gå upp i vikt och skapar bättre förutsättningar för din kropp att läka.

På sikt kan även regelbundna blodsockertoppar bidra till att minska risken för svåra kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes, cancer, demens och hjärtsjukdom. Den glukossmarta livsstilen har även visat sig kunna lindra symptomen för den som redan brottas med diabetes typ 1 eller 2.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 35: SMILE 😀 Tänderna och munhälsan avslöjar mer än du tror!

Gäster: Pamela Andersson, hälsojournalist och författare och Björn Klinge, professor och författare.

Vem vill inte ha ett bländande vitt leende, problemfria tänder och fantastisk andedräkt? Din munhälsa avslöjar mer än man kan tro. Ny forskning visar att bakteriefloran i munnen kan koppla till inflammation och påverka en stor del av vår hälsa. Möt författarna till den spännande boken Din hälsa sitter i munnen. Pamela Andersson berättar hur hon drabbades av tandlossning och Björn Klinge, om hur mycket av vår identitet som kopplas till leendet + deras bästa tips.

Veckans testare: Mimmi Edström från Nacka testar ”Oil pulling”. Dessutom: Maria zoomar in den läkande örten Neem.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGFAVORIT! VIKTEN AV VINTERVILA – Följ livets ebb och flod och hitta en mer läkande rytm

Varsågoda! Ett av våra favoritavsnitt i repris!

Vill du också sluta snabbspola livet? Hinna med att komma i kapp dig själv och allt som händer runt omkring. Möt Katherine May, författare till succéboken Övervintring – Vikten av vila och återhämtning i livets svåra stunder (Yourlife Books). I sin vackra berättelse utforskar hon både sin egen personliga vinter och hur vi alla kan bli bättre på att följa naturens växlingar. Livets ebb och flod, sommar och vinter – allt går i cykler men ibland är det svårt att acceptera. Vi gör upp med begreppet ”fullt upp”, hur alla verkar förvänta sig att vi ska maxa livet med nya prestationer och upplevelser när vi kanske bara behöver vila ett tag. Kan det vara okej att svara ”jag har faktiskt inte så mycket på gång” nästa gång någon frågar hur läget är.

Veckans planta: Olivträdet. Veckans recept: Grekisk kyckling med dill och oliv.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 145: NY SERIE! KOM I SOMMARFORM – Intro/Uppvärmning!

Häng med i vår nya serie! Kom i din bästa sommarform både fysiskt och psykiskt: Detta kortare avsnitt ger en liten introduktion. Maria och Carina delar nuläge och förväntningar. Sedan kan du direkt gå vidare till del 1 som handlar om rörelse och träning. Lycka till!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 126: EXTRA NYÅRSBONUS! MARIA OCH CARINAS OCH ÅRSKRÖNIKA – VAD HAR GETT OCH VAD TAR ENERGI?

GOTT NYTT ÅR! Dags för bokslut. 2022 lider mot sitt slut…och Maria och Carina bjuder på ett bonusavsnitt med sina egna tankar om det gångna året. Vad lärde vi oss? Vad tar vi med oss? Vad omvärderar vi? Hur kan vi hushålla mer med vår energi? Vi använder en 500 år gammal metod för att fundera igenom vad vi varit med om. Den heter Examen, en religiös metod utvecklad av jesuiterna på 1500-talet, men som alla kan använda på sitt eget sätt.

PS. Vill du få ännu mer inspiration till en härlig och hälsosam livsstil? Möt Maria live i vår när hon ger sig ut på turné, och bjuder in till en föreläsning där hon ger dig knepen som skapar hälsomagi i ditt kök. När? Den 21 mars i Stockholm och den 29 mars i Göteborg. Köp din biljett på www.atikko.se

Hälsorevolutionen är en podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 97: UT! 💚 Bästa tipsen för sommarens härligaste friluftsliv

Nästan alla älskar att vara ute i naturen – speciellt så här års – men ibland kan det bli svårt att hinna med. Tipset är att sänka trösklarna. Inspireras av Anna Haag, längskidåkare och författare som tillsammans med sin man Emil har skrivit boken UT! En guide till att njuta av det härligaste som finns – att vara utomhus. Gillar du inte att bo i tält, kanske taktält är något för dig?

Dessutom: Veckans planta är lavendel. Du få ett recept på vita bönbiffar med lavendel, perfekta att ha med på utflykt.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 125: NYSTART 2023 MED HÄLSOREVOLUTIONEN – KOKBOKEN!

Snart börjar ett helt nytt år – kanske läge för en nystart med nya hälsorutiner? Vi pratar om antiinflammatorisk livsstil, maten som ger maximal energi i vardagen – allt som Marias första egna, efterlängtade kokbok, “HÄLSOREVOLUTIONEN – KOKBOKEN” (Bonnier Fakta), bjuder på. Livet är fullt av stress, tidsbrist, olika krav, och en del av oss (till exempel Carina) känner att vi har för lite kunskap i köket…

Hur kommer man igång med att laga bra hälsosam, god mat till både sig själv och hela familjen?

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 95: VIKTEN AV MER HJÄRNVILA – Tallriksmodellen för sänkt stress och bättre sömn

Livepodd från Poddfest! Fastän naturen exploderar omkring oss, är vi många som känner oss otroligt stressade inför sommaren och semestern. Vad kan vi göra för att hämta hem oss själva, och ge återhämtningen mer plats i våra liv? 

Gäst: Sissela Nutley, hjärnforskare och en av författarna till nya boken ”Hälsosegrar”.

Dessutom: Veckans ört, grönt té för en anti-stressboost + recept på grönt chai-té. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 213: TYSTNAD – HUR KAN VI MINSKA BRUSET?

Vardagens buller är sex gånger högre idag än för hundra år sedan. Vi lever i ett ständigt brus och får kämpa för att hitta tysta platser. Samtidigt är vårt behov av tystnad och reflektionsträning större än någonsin och kan ge ökad mental skärpa, fysisk och själslig balans. Veckans gäst är Ulrica Norberg, en av Sveriges mest främsta yogalärare, andningscoach och författare till en rad böcker, bland annat “Andas”, “Återhämtning” och “Cat Power” (tillsammans med Carina), nu aktuell med nya boken “Tystnad – Värdet av att minska bruset”. Här delar hon med sig av insikterna från forskningen och de bästa teknikerna, för att hitta mer tystnad i den ständigt larmande omvärlden.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 93: DIN BÄSTA SOMMARFORM: DEL 1 – Hur kan du ladda för en sommar med mer styrka, energi och närvaro?

NY SERIE! Må bättre lagom till sommaren och semestern. I det här avsnittet ger vi dig de bästa verktygen för träningen, maten och avkopplingen samt det personliga ledarskapet som behövs i varje steg. Handfasta tips! Grunderna kring hur du kan minska den låggradiga inflammationen och varför det är så viktigt. Hur du kan nå en gladare sinnesstämning, balansera din vikt, få bättre sömn, mindre svullen mage och mer glow.

Carina och Maria delar sitt nuläge när det gäller både träning, stress och mat och zoomar in ett nytt växande fokus på blodsockret. Och lär dig hur kan du bli bättre på att leda dig själv genom att stapla en god vana på en annan.

DESSUTOM: Sara Wastesson som lyckats med 12-veckorsprogrammet, känner sig starkare på alla plan – och nu tagit steget och bytt jobb!

HÅLL UTKIK! Snart släpps del 2-4 – tre bonusavsnitt – i denna miniserie där vi zoomar in maten med nya perspektiv på kolhydrater, protein och fett.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 124: ANDLIGHET – VÄGEN TILL JULEFRID? Tid för spiritualitet och mer reflektion

En gudomlig energi – hur kan man hitta den? “Våga titta på mörkret, dina skuggsidor”, säger Amanda Miklin och Mathilda Ritzén, grundare av Sveriges största spirituella plattform, Holy Crap. Deras mission är att inspirera och sprida kunskap om den inre resan.

“It’s the most wonderful time of the year” och kanske sjunger vi en julpsalm eller går i kyrkan på julafton, som Carina och Maria. Julen är inte bara en tid för konsumtion, tingel tangel och massor med mat, utan också en tid för reflektion, med en djupt andlig botten, som ibland går förlorad. 

I det här avsnittet utforskar vi den spirituella, andliga trenden. Maria, brukar tänka att vi i väst ofta sitter och väntar på andlighet….”jag känner ingenting”. Men om man vill få kondition, måste man utsätta sig för saker som leder till kondition. Man behöver träna, gå på gym, ta fram cykeln, springa i skogen eller vad man nu tycker om… Om man vill ha andliga upplevelser kan det vara bra att utsätta sig för saker som öppnar för andlighet…som meditation, bön, musik, naturupplevelser, andliga texter, lyssna på andliga samtal, yoga osv…. Maria brukar kalla det för ett ”andligt gym”.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 91: HÄLSOENTREPRENÖRER – DEL 1 – DRÖMMEN OM ETT EGET HUDVÅRDSMÄRKE

Ny serie! Många drömmer om att starta eget inom hälsa. Först ut i en rad möten med nya hälsoentreprenörer är Emilia Löf Karlsson, den nyskapande yogaläraren som har startat Breathe Soulcare, ett hudvårdsvarumärke grundat i hennes egen mission om att ge hopp, göra skillnad och inspirera. Hur gör man för att komma igång? Hur vågade hon ta steget? “Skit i vad andra säger. Hade jag lyssnat på allt som alla sa, hade jag aldrig varit här idag”, säger Emilia, som bland annat har en face mist, med både ginseng och ett budskap att boosta självförtroendet. I slutet av avsnittet bjuder Emilia oss också på en kort meditation.

Maria, “authorprenour” och Carina, förläggare som startat eget bokförlag inom hälsa, delar även sina entreprenörstankar.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 123: ENSAMHETEN – EFTERLÄNGTAD ELLER BARA SORGLIG?

Ett laddat och så viktigt avsnitt på flera sätt. Carina berättar hur skör ensamheten känns. Maria utmanar sig själv att äta middag ensam. Under stora helger blir det extra påtagligt hur tvåsamheten och gemenskapen med andra är det ideal som står i centrum. Tänk om man inte har någon direkt att hänga med? Eller väljer ensamheten för att den samvaro som finns är för komplicerad? 

Vår fantastiska gäst, Anna Bennich, leg psykolog, leg psykoterapeut (känd från TV4) och författare till bland annat boken “Vinna över ensamheten” delar sina bästa tankar och insikter kring detta alltför aktuella ämne. Sex av tio upplever att de känner sig ensamma ibland eller ofta, visar en ny undersökning och vanligast är det bland unga vuxna. “Det är inte meningen att vi ska vara ensamma eller utanför, vårt system signalerar fara””, säger Anna. Eller som Maria säger: “Evolutionen ringer i oss”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 89: KÄNSLOFÄLLAN – Så lär du dig hantera dina tankar och känslor istället för att dräneras

Veckans spännande gäst är Siri Helle, leg psykolog och KBT-terapeut, aktuell med boken Känslofällan – Ta makten över dina tankar, känslor och ditt beteende (Bonnier Fakta). Hur kan vi träna oss i att agera utifrån våra grundläggande värderingar istället för att låta oro och dåliga vanor ta över? Detta kraftfulla verktyg, med grund i KBT, har revolutionerat livet för miljontals människor. Vad är skillnaden mellan den kortsiktiga självkänslan och den långsiktiga, riktiga? Siri reder ut och guidar oss med varsam hand till mer motivation och minskad oro och stress.

Dessutom: veckans planta är kokos och du får ett härligt recept på extra krämig, vegansk pesto.

@halsorevolutionen_podcast En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 193 – Del 1: KÄNN DIG SJÄLV OCH ANDRA – COACHENS BÄSTA TIPS

En orsak till utbrändhet kan vara att man hamnar i roller där man inte passar, vilket gör att jobbet blir för ansträngande. Där man blir sitt sämsta jag. Den här veckan lär vi oss mer om självkännedom med hjälp av den erfarna norska organisationskonsulten och coachen Catherine Juell. Under sin 40 år långa karriär har hon jobbat med stora företag över hela världen. Hon har en modell för självinsikt som både företag, organisationer, familjer och privatpersoner kan använda sig av och hennes metodik D’SCOR lär oss bland annat att undvika missförstånd, lösa konflikter och kommunicera bättre.

Är du ett S, en starter?

Eller ett C, en controller?

Eller ett O, en organisatör?

Eller ett R, en relationsbyggare?

Det finns styrkor och svagheter med alla rollerna.

Detta är del 1 av veckans dubbelavsnitt – och på torsdag kommer del 2 där det handlar mer om att bygga kraftfulla team.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 87: SÅ LEVER DU LÄNGRE! Professorns bästa tips

Ända sen Maria besökte två av jordens Blå Zoner, där man åldras bättre än på andra ställen, har hon varit fascinerad av det här med det goda åldrandet. Finns det saker vi kan göra i vår vardag som skyndar på åldrandet? Och sånt vi kan göra som faktiskt kan förlänga livet?

Gäster: Linn Asterby, producent och Bertil Marklund, professor. Tillsammans gör de nya succépodden “Så lever du längre”.

Bertil delar med sig av en rad tips, inklusive sin power-pausgympa. “Jag gör 15 armhävningar en gång i timmen”, berättar Bertil.

Dessutom: Veckans långlevnadsrecept: Alex Tzatziki.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 121: KONFLIKTHANTERING MED GIRAFF- ELLER VARGSPRÅKET? Supertipsen för en mer fridfull jul!

Konflikter, bråk och oro i leden… mer eller mindre vanligt i alla hem och något som kan få oss att känna stress och må dåligt. Julen kan vara en lika härlig som kravfylld högtid, och det är bra att ha lite extra smarta strategier i bakfickan. Veckans gäst, Marianne Wilöf, coach och kommunikatör har en hel arsenal av tips på hur du kan agera bättre nästa gång en konflikt uppstår. Pratar du giraff- eller vargspråket? Vår testare Jenny Katura, frisör i Malmö, testar LUFT metoden för konflikthantering.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 85: PROTEIN – FRÅGOR, FAKTA OCH BÄSTA PULVRET FÖR JUST DIG?

Maria har länge fått oerhört många frågor om just proteinpulver och nu reder vi äntligen ut alla begrepp och fakta. Måste man verkligen äta proteinpulver? Vassle och isolat? Veganskt eller animaliskt? Vilken sort är bäst? Vilka andra kosttillskott är bra att ta? Veckans gäst är Martin Troive, kroppsbyggaren som vann SM i bodybuilding. Han är också en expert på protein i alla dess former.

Veckans planta: Banan. Du får också ett härligt recept på på Tahini-banan-proteinbars.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 120: EN GRÖN JUL – Från glad advent till ett härligt, hälsosamt och hållbart julbord

Många längtar efter julen med alla ljus och all gemenskap den sprider. Julen kan också vara tyngd av krav på relationer och julbord med för mycket av det goda. Många vill äta mer grönt i advents- och juletid, men hur får man till det? I detta avsnitt ska vi undersöka hur man kan få en jul full av mys och traditioner, men samtidigt lite grönare och lite mera hälsosam. Matkreatören och författaren Malin Landquist ger massor av tips i sin nya bok Grön jul.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.Avsnitt 28: MEALPLANNING – vägen till hälsosamma middagar och mer energi!

Gäster: Ulrika Davidsson, kokboksförfattare och kostrådgivare + Åsa Sjöblom Nordgren, entreprenör och ”mealpreppare”

Hur kan vi minska stressen i mataffären och i köket och istället göra en superplan för hälsosamma middagar hela veckan? Och få mer tid, energi och pengar över på vägen? Vi zoomar in trenden med mealprepping. Sveriges skickligaste måltidsplanerare, kokboksförfattaren Ulrika Davidsson, som coachat tusentals människor till en bra kosthållning hjälper oss på vägen med massor av bra tips. Vi ringde också upp entreprenören Åsa Sjöblom Nordgren som lever ett hektiskt jobbliv som VD i Kalifornien, där “mealprepping” länge varit stort. Själv har hon mealpreppat sedan 1999 för att optimera sin energi och prestation varje dag. 

Dessutom: Veckans krydda lagerblad, inklusive härligt, kryddigt recept.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 119: GLUKOSREVOLUTIONEN – Därför ska du bry dig om ditt blodsocker!

Varför behöver man bry sig om sitt blodsocker och sina glukoskurvor? Gäller det inte bara diabetiker? Glukostoppar, vad är det och varför har det visat sig vara så skadligt för kroppen?

Om du ska göra en sak för att förbättra din hälsa, så är det att få koll på just detta. Det menar veckans spännande gäst, den kända biokemisten och forskaren Jessie Inchauspé, som har skrivit världssuccén GLUKOSREVOLUTIONEN. I januari kommer den på svenska (på Carinas förlag, Yourlife Books) med förord av Maria.

Jessies mission är att göra forskning begriplig, och det är just det som har fått hennes Instagramkonto @glucosegoddess att växa till en rörelse, med över en miljon följare som delar hur Jessies life hacks har förändrat deras liv. Vår moderna, sockerrika mat och vårt ätande gör oss sjuka – och det är ojämna och toppiga glukoskurvor som är den okända förklaringen. Möt glukosgudinnan som har tagit upp kampen mot glukostopparna och vill att alla ska må bättre, få tillbaks energin och glädjen, hitta sin jämvikt, bli av med sötsuget och tröttheten, sova bättre, motverka inflammation och en rad andra hälsoeffekter på både kortare och längre sikt.

NY BOK! GLUKOSREVOLUTIONEN – Balansera blodsockret och förändra ditt liv

SVENSK RELEASE 3 januari 2023 – KLICKA PÅ LÄNKEN OCH FÖRBESTÄLL redan idag och få boken före alla andra: https://www.adlibris.com/se/bok/glukosrevolutionen—balansera-ditt-blodsocker-och-forandra-ditt-liv-9789198764765Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 81: Extra helgavsnitt! TRENDSPANING KRING HÄLSOMAT + LYSSNARFRÅGOR

Intresset för mat bara växer och kunskapen kring hur vi kan äta mer hälsosamt blir allt större. Idag gör vi en internationell matspaning: Maria zoomar in världens bästa matkultur, den italienska och Carina går och storhandlar med sin vän Åsa Sjöblom Nordgren i San Diego, Kalifornien, för att kolla in de senaste hälsomat-trenderna. Dessutom: Hur mycket grönt ska man äta? Vi svarar på lyssnarnas spännande frågor om mat, träning, hormoner, gluten med mera. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 118: MATGLÄDJE! ÄTA I SÄSONG – Hur kan du få mer näring och miljötänk?

Veckans gäst är Malin Landqvist, matkreatör och kokboksförfattare med ett hjärta som klappar lite extra för miljön. Genom att följa naturens gång, kan man äta mer lokalt, näringsrikt och hållbart. Men hur får man det att funka i en stressig vardag? Våra föräldrar och förfäder åt bara färskpotatis och jordgubbar på sommaren, inte mitt i vintern… När tappade vi detta självklara förhållningssätt, och hur kan vi tänka för att ta tillvara på rester på ett smartare sätt? Malin har inspirationen och knepen.

Veckans planta är hjortron och du får ett recept på chia och anis, att ha till ostbrickan.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 79: SMÅ HÄLSOSTEG I VARDAGEN – Vetenskapligt och långsiktigt, vad funkar bäst?

Träningen, maten, återhämtningen, stressen, sömnen… Våra medvetna livsstilsval i vardagen kan påverka så mycket som 40 procent av vårt välbefinnande, visar forskning. Att sakta men säkert ta små steg kan leda till en större, mer hållbar hälsoförändring. Och denna vecka har vi tre gäster i studion som hjälper oss på vår resa, författarna bakom den nya boken “Hälsosegrar: den vetenskapliga vägen till ett friskare liv”: Linda Bakkman, näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap, Örjan Ekblom, professor i idrottsvetenskap, doktor i fysiologi, GIH

och Sissela Nutley, föreläsare och hjärnforskare, KI.

Ett fullmatat avsnitt. Maria och Carina diskuterar sina bästa enkla hälsoknep. Vad funkar för dig?


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 117: MANIFESTERA MERA – Hur kan man bli bättre på att nå sina mål och attrahera ett ljusare liv?

ÅH, det här är ett av våra mest spännande avsnitt på länge! Möt Maria Concha, en av världens mest framstående manifestations-coacher, som både Carina och Maria har tagit hjälp av i sin personliga utveckling. Hur kan du göra dig fri från gamla mönster? Hur kan du skapa ditt drömliv, bli bättre på att sätta mål och ska bättre förutsättningar för att nå dem?

Är du nyfiken på att lära dig mer om manifestation och affirmationer? Manifesting Ninja, Maria Concha, ger även en present till alla lyssnare: Denna länk ger dig möjligheten att anmäla dig till Marias nyhetsbrev: https://manifestingninja.kartra.com/page/alignedvision

Som tack får du dels en arbetsbok om att hitta en så kallad “Aligned vision” – en meningsfull riktning framåt – dels en arbetsbok med över 100 affirmationer som kan hjälpa dig på vägen.

Dessutom: Veckans planta är chia och du får ett recept på en drömmig chiapudding med mango.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 77: DOKTOR LAGOM – Dags att avliva hälsomyterna om träning?

Lagom är bäst. Veckans gäst, Fredrik “Doktor lagom” Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings Universitet, har fått stort gensvar på sin nya bok “Radikalt lagom: Så lever du långt och lyckligt utan att träna, banta och stressa dig till döds” (Volante). Efter 30 år som läkare med fokus på bland annat höga blodtryck och diabetes, har han samlat sina erfarenheter, inklusive många egna studier. Fredrik vill avliva hälsomyterna – att det är bra att träna hård konditionsträning, springa långt och ofta. Han värjer sig mot idealbilden att vi alla ska försöka leva som idrottsmän och menar att det kan vara direkt skadligt för mångas hjärtan att springa även kortare sträckor som 5 kilometer. Många av de hälsoråd vi matats med länge har helt enkelt motbevisats av vetenskapen. Kolhydrater är boven – inte fett som man länge hävdat. Och det är helt okej att dricka något glas rödvin varje dag, säger Fredrik. Ett spännande avsnitt om hur du kanske ska tillåta dig att ta det lite lugnare på löpbandet, njuta mer av livet, satsa på lugn styrketräning istället, stressa mindre och må bättre.

Veckans planta är den röda vindruvan. Och Maria delar med sig av maken Gregers recept på favoriträtten Coq au vin.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 116: BARN OCH MAT – Hur kan man få hela familjen att äta mer hälsosamt?

Vi drömmer om att sätta oss ner tillsammans vid ett fint dukat middagsbord, med vällagad mat, tända ljus och nära samtal om dagen som varit. Men den som har barn vet att det finns många hinder på vägen. Veckans gäst, Ulrica Johansson är doktor i medicin/pediatrik, dietist och även gastronom. I sin forskning har hon bland annat riktat in sig på de allra minsta barnen och hur man introducerar bra matvanor – OTIS studien belyser hur fel mat tidigt i livet kan öka riskfaktorerna för sjukdomar. Hur ska vi tänka för att middagsbordet inte ska bli ett minfält? Vad kan man vinna på att barn lär sig bra matvanor när det gäller skydd mot framtida sjukdomar? Och vad betyder det för vagusnerven med en bra familjemiddag?

Veckans recept: Citron- och korianderhummus perfekt för grönsaksdipp.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 75: SJÄLVLÄKNING MED KINESISK MEDICIN – Möt Doctor Diamantis!

Ett spännande möte med Doctor Diamantis Koukouvinos, aktuell med nya boken Nyckeln till din hälsa – självläkning med kinesisk medicin.

”En helt fantastisk bok som öppnat mina ögon för ett så vackert helhetstänk”, säger Maria. Hör Diamantis berätta om sin egen hälsoresa från basketproffs i Grekland till naprapat och doktor i kinesisk medicin med egen klinik i Stockholm. Dagens livsstil kan göra många sjuka i olika kroniska åkommor, från psykisk ohälsa till mag- och tarmproblem. Diamantis vill få oss att flytta tillbaka fokus från hjärnan till hjärtat och hitta vägen till visshet inom oss och utforska de obalanser, mentala flisor, som kan ha fastnat och skapat smärta av olika slag.

Dessutom: Veckans planta är gojibäret som ursprungligen kommer från sydvästra Kina och har den högsta proteinhalten av frukter och bär. Du får också recept på en varm Overnight oats med goji.

 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 115: MÅ BÄTTRE MED ÅREN – Friskare och lyckligare? Forskarens bästa tips

💚 Vi börjar åldras vid 25 års ålder. Kan vi skjuta på åldrandet, göra det friskare och gladare, med små vardagliga knep?

Möt Katarina Steding-Ehrenborg, hjärtforskare, lektor i hälsovetenskap och docent vid Lunds universitet, aktuell med boken Bättre med åren. Det finns många sätt att fördröja åldrandet, men livet handlar ju inte om att överleva, utan om att leva. När vi säger att vi vill få fler år i livet menar vi snarare att vi vill få mer liv i åren. I Bättre med åren berättar Katarina Steding-Ehrenborg om de bästa sätten vi känner till för att bromsa åldrandet på ett sätt som ger guldåren guldkant.

Dessutom: Veckans testare: Cecilia Viklund, hälsoförläggare, har haft problem med balansen sen hon hade Covid,  testar att stå på ett ben, tajmar varje dag under en vecka för att se hur länge hon kan stå…

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 73: HÄLSORESAN – DEL 3 – HITTA UTHÅLLIGHETEN OCH VÄGEN VIDARE!

Häng med på Hälsorevolutionens nystart 2022: I ”Hälsoresan del 3” fördjupar vi oss i hur man bäst skapar vanor som håller i längden. Hållbara strategier för ett liv som blir en ständig hälsoresa, där man hela tiden lär sig och utvecklas. Vi lägger till mer avancerade tekniker som periodisk fasta, “carb cycling”, träningsmetoder som ”HIITS” och Tabata, högintensiv intervall träning och låter ekorren vila för att balansera stresshormonerna. Vi diskuterar långsiktig motivation, “grit” och glädje i vardagen. Allt med inspiration från Maria Borelius och Rita Catolino’s nya bok Hälsorevolutionen: 12-veckorsprogrammet – för styrka hälsa och glow.

Det handlar om maten, rörelsen, stillheten – grundpelarna i den antiinflammatoriska livsstilen – och det personliga ledarskapet.

Hälsoresan del 1 släpptes den 30/12 och del 2 släpptes den 1/1 – lyssna gärna på de avsnitten först.

Dessutom: Vi ringer upp lyssnarna Helena och Maja som är varandras hälsokompisar. Veckans planta är havre. Havregryn är inte bara fulla av spännande betaglukaner utan också en fin källa för den som vill lägga till lite mer kolhydrater den dagen man tränar hårdare. Du får även ett recept på Marias dotter Ericas värmande gröt.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 114: FEJKMATEN – Vad gör den moderna, processade maten med oss?

Vi borrar ner oss i den moderna, processade maten, som veckans gäst, biokemisten, journalisten och matdebattören Ann Fernholm kallar “Fejkmaten” (titeln på hennes nya bok). Högprocessade soppor, kex, sötade yoghurt, glass, choklad, vegokorv, flingor, energidrycker… allt som svämmar över i mathyllorna när man traskar runt i affären och skall plocka ihop vardagsmaten.

På ytan vanlig mat, men med ingredienser som knappt går att utala och som gör oss sjuka.​

Vart är vi på väg? Och hur ska vi hitta tillbaka till en mer hälsosam, hållbar riktning framåt.

Dessutom: Veckans planta är jordnöten och du får ett oprocessat recept på jordnötssmörsfyllda dadlar.


PS: En annan spännande bok som ifrågasätter all den sockriga, processade maten och vad den gör med oss, är boken “Glukosrevolutionen”, som kommer ut på Carinas förlag Yourlife Books. Förordet är skrivet av Maria. Läs mer och förbokade ditt ex här: https://www.adlibris.com/se/bok/glukosrevolutionen—balansera-ditt-blodsocker-och-forandra-ditt-liv-9789198764765


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 71: HÄLSORESAN DEL 1 – KOM IGÅNG! Ditt nya hälsoår 2022

Vill du också skina igen? Häng med på Hälsorevolutionens nystart 2022: Hälsoresan del 1-3 och lär dig att hitta de bästa må bra-strategierna. Allt med inspiration från Maria Borelius och Rita Catolino’s nya bok Hälsorevolutionen: 12-veckorsprogrammet – för styrka hälsa och glow. 

Det är lättast att följa med om du har boken, men utan går också bra.  Det handlar om hälsa ur olika dimensioner: mat, rörelse, stillhet – grundpelarna i den antiinflammatoriska livsstilen – och att lära sig att leda sig själv, till exempel genom att skriva ett brev till dig själv.

Vi börjar med knepen för att komma igång. I del 2 (släpps 1/1) och del 3 (släpps 3/1) får du lära dig att gå ännu mer på djupet när det gäller både maten, träningen och insikten.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 113: FANTASTISKA FASCIAN – Stel och trött? Så tar du hand om bindväven!

Kunskapen om bindväven, fascian, har länge varit eftersatt inom den moderna läkarvetenskapen. Men på senare år har det kommit allt mer forskning. Känner du dig ibland stel, trött och har spänningar i kroppen? Ofta sitter det just i fascian. Cecilia Douglas, fascia- och rörelseterapeut blev tidigt fascinerad av kroppens största organ. Häng med på ett spännande avsnitt, som bland annat lär oss hur vi kan röra oss mer flerdimensionellt, vrida och vända på oss för att bryta den utbredda stelheten. 

Veckans bonus: Maria testar olika typer av fasciaträning med tips från Youtube:

Fascial Flow Workout – YouTube

30 MIN Connective Tissue Workout with Miranda Esmonde-White | Essentrics – YouTube

Fascia Release for Neck, Shoulders & Chest – Standing Practice! – YouTube


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 69: DRÖM STÖRRE OCH HITTA DINA SUPERKRAFTER

Skapa nya vanor steg för steg. Hitta din livskompass, dröm större och skapa ditt space. Veckans gäst är entreprenören Carina Sunding, aktuell med den livsbejakande boken “Make it happen” (The Book Affair, utkommer i januari – finns att förboka på Bokus). Carina är en av grundarna bakom kvinnonätverket 4Good och delar med sig av massor av superpowertips för den som vill börja om och hitta en ny riktning i livet.

Dessutom: Veckans ört är stjärnanis och du får även ett recept på vietnamesiskt stjärnanis-te.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 112: DIN INBYGGDA HÄLSOKOMPASS – Lyssna in och ät rätt för just din kropp

Kan man öka sin inre känslighet för vad som är rätt och fel mat och livsstil? Lyssna på den inneboende visdom som evolutionen gett oss. Hitta, och använd din inbyggda kompass. Vad ska du undvika för mat? Och vad kan du äta hur mycket som helst av? Nya boken Hälsokompassen innehåller den senaste forskningen, personliga tips och goda och nyttiga recept.

Veckans gäst, författaren och näringsfysiologen Fredrik Paulún har skrivit den tillsammans med Martin Brunnberg, också näringsfysiolog.

Du får också: Veckans ört, lavendel och ett recept på härliga vita bönbiffar från Provence.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 68: TRÄNA DIN GRÄNSSÄTTNING – Lär dig att värna ditt space och din energi!

Gäst: Kaj Erixon, coach och terapeut, med tjugo års erfarenhet. Kaj driver företaget Resonancework och har väglett tusentals personer i olika grupp-processer, individuell terapi och parterapi.

Vi omfamnar det spännande ämnet gränssättning, som påverkar våra liv och vår hälsa så mycket. Maria och Carina diskuterar utmaningarna med att sätta gränser, säga ja och nej för att värna sitt utrymme, sin energi och sin tid. Varför är så många av oss så dåliga på detta, både hemma och på jobbet? Varför kan det kännas egoistiskt att sätta gränser, när alla borde förstå att man inte orkar, inte räcker till för allt och alla? Vad kan vi vinna på att sätta sunda gränser, lyssna till det Kaj kallar för “vårt inre signalsystem”? Och hur kan vi lära oss att tackla omgivningens reaktioner när vi plötsligt gör nya val? Julen står för dörren, vi vill så väl men det kan bli alldeles för mycket av allt om vi inte ser upp. Välkommen till ett magiskt avsnitt som vi hoppas ni gillar och vill sprida till alla som vill bli bättre på att ta hand om sig själva.

Kaj delar också med sig av sina bästa tips när det gäller konfliktlösning i familjen, i vardagen och favoritcitatet: “Life depends on a walk around the lake”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Instagram: @halsorevolutionen_podcast Mejl: halsorevolutionenpodcast@gmail.comHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 111: LEV LIVET FULLT UT! Succéförfattarens recept på hängiven livsnjutning

Många har läst och förförts av boken “Je m’appelle Agneta”. I veckans avsnitt gästas vi av författaren Emma Hamberg, som satt ord på det många längtar efter. Att våga ta steget och förverkliga sina drömmar. Veckla ut sina vingar och flyga fritt. Precis som sin romanfigur har Emma också förälskat sig i Frankrike. “Där äger jag gatan lite mer än här”, säger Emma. Hon hyllar fantasin och vänskapen och berättar hur hon lärt sig att få kraft av att leva med döden ständigt närvarande. “Det här livet kan sluta när som helst, det vet vi. Därför försöker jag göra livet så roligt det bara går, jag måste bara det.”

Maria och Carina berörs och delar sina egna erfarenheter.

Emma bjuder dessutom på ett härligt recept ur nya kokboken “Au Pif”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚AVSNITT 66: DE GODA BAKTERIERNA – DIN KROCKKUDDE I LIVET (i samarbete med SuperSynbiotics)

Ett sponsrat bonusavsnitt i samarbete med SuperSynbiotics. Lär dig allt om de goda bakterierna, dina bästa kompisar. Hur kan vi välja hälsa? Få bakterierna att bli flera och göra mera nytta? Så att vi kan bli vårt optimala jag, få mer energi och minska risken för låggradig inflammation. 

SuperSynbiotics produkter är naturliga kosttillskott som innehåller patenterade mjölksyrabakterier och kostfibrer. Produkterna är baserade på 15 års forskning av professor Stig Bengmark, som ni också får lära känna lite närmare – inklusive Stigs viktigaste hälso-budord.

Du kan läsa mer om Supersynbiotics produkter och hur du stärker din tarmflora på supersynbiotics.se Där kan du också köpa alla produkterna. Med rabattkoden HÄLSOREVOLUTIONEN får du 10 procents rabatt på alla SuperSynbiotics produkter.  

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 110: BOOSTA LYMFSYSTEMET – För bättre cirkulation och starkare immunförsvar!

Vårt fantastiska lymfsystem har stor betydelse för hälsan och balansen i kroppen. Veckans gäst, Karin Björkegren Jones, är en välkänd hälsoprofil, yogalärare, lymfmassör och författare till en rad hälsoböcker. När hon själv fick problem med lymfödem efter en cancerdiagnos, började hon lära sig mer om vad hon kunde göra och skrev boken “Omstart: för en starkare, renare och friskare kropp”. Hur optimerar vi vår lymfa för mer go och glow?

Vår lyssnare Pia Kinhult från Ängelholm testar torrborstning.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 64: DIN BÄSTA VIKT – Hälsobalans med Dr Rangan Chatterjee

Äntligen fick vi möta vår stora hälsoinspiratör, Doctor Rangan Chatterjee, aktuell med sin nya, fjärde bok, Viktbalansen. Det blev ett fantastiskt samtal med Maria om helhetshälsa, sömn, mat, stress, träning, forskning och att hitta strategierna som verkligen funkar i längden. 

”Varför vi äter fel är den viktigaste frågan. Det handlar ofta om ensamhet, stress eller sömnbrist. Då kanske vi behöver en plan för att hantera stressen eller sömnen, i stället för ännu en ny diet”, säger Dr Chatterjee.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 109: DITT FANTASTISKA LUKTSINNE – Vad har lukten att göra med din hälsa?

Människan har bättre luktsinne än nästan alla djur. Veckans gäst, Johan Lundström är luktforskare, biolog och psykolog som studerat vad lukten har för betydelse för vår hälsa och vårt känsloliv. Kan den hjälpa oss att välja partner? Kan den hjälpa oss att diagnosticera sjukdomar. Och vad betyder den för vårt minne?

I avsnitt 106 handlade det om parfym och dofter för alla sinnen och nu nosar vi vidare i detta spännande område.

Vi hälsar även på i Marias kök i Rom – bakom kulisserna på fotograferingen av nya kokboken – där matstylisten & sommeliern Malin Landqvist berättar hur mycket luktsinnet betyder i hennes jobb.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 62: VÅGA PRATA OM DÖDEN – Läkarens bästa råd!

Hur hanterar man döden för bästa möjliga liv fram tills livet är slut? 

Hur ofta talar du om döden? Kan svåra samtal ge sunda perspektiv på vardagens småproblem, och påminna om det viktiga i livet?

Det tror Jakob Ratz Endler, narkosläkare som har varit med många patienter när de dör. Nu är han aktuell med boken Hantera döden – en handbok.

Att tänka och prata mer kring döden – och att lära sig mer om vad som faktiskt kommer att hända – gör oss bättre förberedda. 

Maria och Carina delar med sig av sina erfarenheter kring döden och vad de har lärt sig på vägen. 

Dessutom: Veckans livgivare, recept på judisk kycklingsoppa!

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 108: DEL 2/ MOTION SOM MEDICIN – Kom igång efter sjukdom eller operation

I nya boken “Cancerkampen” (Bonnier Fakta) berättar läkaren Anders Södergård vad träningen kan betyda för den som är sjuk. Till exempel om du genomgår en behandling eller ska komma på benen efter en operation. I det här andra avsnittet om motion som medicin fördjupar vi oss i just detta, hur träningen kan lindra och stärka. Anders drabbades själv av en elakartad hjärntumör när han bara var 25. Idag är han verksam som skolläkare och företagsläkare i Fagersta.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 60: SOV GOTT! Sömnforskarens bästa tips


Hur har du sovit? 60 procent är missnöjda med sin sömn, visar en ny undersökning. Dagsljuset, mat- och kvällsrutiner är bara några av alla faktorer som påverkar hur du sover. Den goda sömnen börjar redan dagen innan. Lär dig hur du ska tänka sömnstrategiskt. ”Men sömn är inte någon prestationsfråga”, säger sömnforskaren, Christian Benedict (@sleep_advocate), docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, författare till boken Sömn, sömn, sömn: Hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och känslor hör ihop med din sömn.

Dessutom: Monika Friberg, ekonomichef Hässleholm, testar en ny sömnrutin. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Instagram: @halsorevolutionen_podcast Mejl: halsorevolutionenpodcast@gmail.comHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 107: MOTION SOM MEDICIN – Läkarens bästa träning i kampen mot cancern

Cancer bekämpas inte bara med cellgifter, kirurgi och strålning, utan också med motion! Ny forskning visar att motion fungerar som en kraftfull cancerdämpare genom att stärka upp allt från energi till immunförsvar och DNA.

Möt veckans gäst Anders Södergård, läkare och träningsinstruktör aktuell med ”Cancerkampen”, handboken som han själv hade velat ha när han drabbades av cancer för 16 år sedan. ”Jag förstår inte varför cancerpatienter inte får ett träningsschema”, säger han.

Dessutom: Lyssnaren Helena Cordesius, ingenjör och trebarnsmamma i Lund, testar högexplosiv Hiits-träning.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 58: RESA SIG STARK! Hur kommer man igen efter en svår barndom?

Den första självbiografiska romanen Berätta aldrig det här – berättelsen om mammans självmord – kom ut hösten 2020 och har sålt i över 100 000 exemplar. Nu kommer den fristående fortsättningen, Du är inte längre min dotter, där pappans svek, misshandel och övergrepp står i centrum. 

Var fjärde barn blir misshandlat i Sverige idag, var sjunde barn utsätts för sexuella övergrepp. Journalisten och författaren Frida Boisen vill göra skillnad. Hon har öppnat dörren till sina barndomstrauman och skriver om tabubelagda ämnen på ett sätt så att väldigt många känner igen sig. Hur har hon kunnat resa sig så stark i stället för att låta uppväxtens fotboja dra ner henne? Maria beskriver det som att Frida tog rollen som ”familjens åskledare”.

Dessutom: Veckans växt är mandelträdet. Maria bjuder även på ett favoritrecept: Pestofisk med mandel och pecorino. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 106: DOFTER FÖR ALLA SINNEN – Kan parfymer få oss att må bättre?

Sommaren är tid för njutning, då vi med hjälp av vårt luktsinne kan hänge sig åt allt naturen och omgivningen har att erbjuda. Men vad betyder lukter och dofter för oss? Hur kopplar dofter och lukt till hälsa? Detta ska vi fördjupa oss i två avsnitt på raken. Hur kan vi möta fler härliga dofter, för att förstärka fina sinnesstämningar?

Veckans gäst är Ann Ringstrand, doftkreatör och designer, som berättar hur mindfulness ledde henne till dofternas värld. Hon guidar oss till hur en doft kan växa fram och hur rätt parfym kan hjälpa till att grunda oss.

Som gammal parfymförsäljare på NK älskar Maria att botanisera bland parfymer och delar med sig av sina favoriter. Carina har ingen tydlig doft hon förknippar sig med, men har på senare år börjat diska med mer medveten väldoft.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 56: ÖVERLISTA SMÄRTAN – Programmera om din hjärna och få livet tillbaka!

Veckans gäster: Carin Hjulström, författare och journalist och Karsten Ahlbeck, smärtläkare, som tillsammans skrivit boken Överlista smärtan: Programmera om din hjärna och få livet tillbaka (Bonnier Fakta). Carin berättar om hur smärtan höll på att mala ner henne fullständigt innan hon fick hjälp på Smärtkliniken vid Sankt Görans Sjukhus, där Karsten jobbar. I 10 år kämpade hon innan vändningen kom.

Hur kan man hantera, övervinna, ja överlista smärta? Så att man kan leva vidare även med långvariga smärttillstånd.

Dessutom: Veckans testare Greta Werner, student Köpenhamn, testar att röra på sig varje timma, trots ryggont, stillasittande jobb och tentaplugg.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 105! EXKLUSIVT MÖTE: KONSTEN ATT LÄKA SIG SJÄLV – Holistiska psykologen Nicole LePera om hur kropp och själ kan hänga ihop

EXTRA LÅNGT SPECIALAVSNITT! Nicole LePera är verksam inom holistisk psykologi, och utbildad vid Cornell University i USA. Med utgångspunkt i sitt instagramkonto @the.holistic.psychologist, har LePera spridit sin filosofi till miljoner människor världen över. Nyss kom hennes bok Läk dig själv (engelsk titel: How to do the work) ut på svenska och vi fick ett exklusivt möte! Dr Nicole menar att gamla trauman kan påverka ens kropp och själ och att man genom en serie konkreta steg kan läka sig själv – lämna destruktiva tankar och handlingar, som äter ens glädje och fysiska hälsa. 

Veckans planta är svartkål och ni får även Marias recept på Cavolo Nero al limone et aglio.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 54: BYGG STARKA HJÄRNMUSKLER – För mindre stress och mer energi!

Starka hjärnmuskler ger dig en airbag mot stress, mer energi och gör dig mer nöjd och glad. Det är lätt att bara köra på och slita på hjärnan, med psykisk ohälsa som följd. Veckans gäst är Lena Skogholm, beteendevetaren, föreläsaren och författaren bakom succéboken Bemötandekoden, som har sålt i över 50 000 exemplar. I sin nya bok Livskoden enligt hjärnan, ger hon massor med konkreta verktyg för hur du kan bygga en stark hjärna. Lär dig skillnaden mellan reptilhjärnan, aphjärnan och människohjärnan – hur ska man tänka för att navigera bäst?

Gäst är också Martin Ingvar, professor i kognitiv neurofysiologi, KI som slår fast att skolans miljö är långt ifrån anpassad för hjärnan.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARFAVORIT! 💚NYFIKEN NYKTER – Dags för ett liv med mindre alkohol?

SOMMARFAVORIT I REPRIS! Alkoholen är en av de riskfaktorer som bidrar mest till sjukdomsbördan i Sverige, enligt folkhälsomyndigheten. Vardagsdrickandet har blivit mer utbrett, allt fler Hollywoodkändisar väljer ett nyktert liv och den här tiden på året är många sugna på att skippa vin och drinkar. Hur mycket energi ska alkoholen få ta och när blir det för mycket?

Möt veckans fantastiska gäst: Madeleine Stenberg, den framgångsrika tv-producenten som blev nykter alkoholist och grundade Stockholm 12. 

Hör om hennes dramatiska resa. Alkoholen och missbruket fick henne successivt att tappa fotfästet, och höll på att stjälpa hela hennes liv. I en period bodde hon med barnen på Grand Hotel och blev gripen av polisen efter ett utvecklingssamtal i skolan, när hon hade lånat sin langares bil. Men det tog tid innan hon förstod hur allvarligt läget var. Pengarna rann iväg och när hon var nära att förlora barnen bestämde hon sig för att ta hjälp på riktigt. 

”Jag önskar att någon sagt till mig tidigare, att jag skulle bli lycklig om jag blev nykter.”

Vi ringer även upp Lucy Blenkinsop, känd brittisk nykterhetscoach.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 52: FÅ MER ENERGI – en höstboost för ditt inre välbefinnande!

Vad är det som gör att vi har mer energi vissa dagar och andra inte? Veckans gäst är Lars Hain, civilekonom, coach, mindfulnesstränare och meditatör, som driver Mikropausen. Han ser sig själv som en elektriker som hjälper människor att optimera sin energi, lösa upp blockeringar och få mer ljus i livet. 

Dessutom: Erica Borelius-Larson, 31, kommunikatör, testar den amerikanska succemetoden ”The Secret”, för att höja sin inre tacksamhet och få mer vibrationer.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 104: BÄSTA SOMMARTRÄNINGEN – Hälsocoachens bästa tips för mer variation och lekfullhet

Veckans gäst är Sofia “PT-Fia” Ståhl, hälsoprofil, PT, föreläsare och författare (aktuell med boken “Tio vägar till hälsa”) som delar med sig av sina bästa tips för en skön, varierad sommarträning. Mer lek, frihet och variation. Försök släppa på prestationen, känn in vad du är sugen på och utforska din träning, säger Sofia. Kanske träna tillsammans med barnen eller en vän?

Maria ger en rapport från den dagliga morgonpromenaden med Greger och Carina paddlar ut på SUP-brädan.

Dessutom: Veckans planta är lingon och du får ett recept på en härlig “Lingon love smoothie” som passar perfekt efter träningen.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 50: DEN UTMATTADE HJÄRNAN – och vägen till läkning!

Möt Hedvig Söderlund, hjärnforskare och professor i psykologi, som blev utbränd när pressen blev för stor både på jobbet och privat. Erfarenheten ledde till boken ”Den utbrända hjärnforskaren”, där hon delar med sig av både sin egen livsresa och sina kunskaper om vad som egentligen händer i hjärnan när stressen tar över. Varför känns det som ett nederlag att bli utmattad? Hur kan man omvärdera sin självbild och hitta vägen till läkning?


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARFAVORIT! 💚☀️ BALANSERA DINA HORMONER!

Rätt att må bra hela livet! Är hormoner en av de mest undervärderade hälsofaktorerna? Lär dig mer om dina viktigaste hormoner och hur de påverkar kroppen. Kvinnors hormonrelaterade hälsoproblem tas inte alltid på allvar. Skulle vi kunna må ännu bättre genom livet med mera kunskap och ökat fokus från vården? Vi möter hormonpionjären, specialistsjuksköterskan och HerCare-grundaren Mia Lundin, författare till boken “Vägen till hormonell balans”, som kämpar för att fler kvinnor ska få hjälp att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, utmattning och psykisk ohälsa.

Dessutom: vår testare provar att yoga varje morgon för att bli rörligare.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt,

förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Instagram: @halsorevolutionen_podcastHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 48: SOMMARFAVORIT! STILLHET & SKÖNHET – möt spadrottningen Kerstin Florian!

Exklusiv intervju med Kerstin Florian! Möt den världskända svenska spadrottningen i ett nära samtal om att följa sin passion, lyssna på naturfolken, göra gott för andra och nå djup stillhet. Få de bästa tipsen för en härlig hemmaspa-behandling. Maria och Carina diskuterar sköna spadrömmar och skönhetsjournalisten Maria Ahlgren tipsar om de bästa ansiktsmaskerna.

Dessutom: Veckans krydda eucalyptus, bubbelbadaren Åsa + testaren Linnea som försöker få till en daglig morgonyoga-ritual.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 103: LÄKANDE ÖRTER – Hur kan vi leva mer i samklang med naturen?

Vad växer längs vägen som kan ge både hälsa och matglädje? Välkommen till detta magiska avsnitt med Lisen Sundgren, författare, örtterapeut, herbalist, expert på vilda växter. Hennes arbetsplats är naturen. Hon trivs bäst när hon får samla läkande örter, rensa ogräs eller krama en tall och vi är så glada över att hon guidar oss bland älggräs, nässlor, ramslök, blommor och tallskott. Häng med på en ovanligt, helande utforskande skogspromenad.

Dessutom: Veckans planta är endive och du får ett recept på en krämig endivesallad med krämig senapsdressing.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARFAVORIT I REPRIS! AVSNITT 46: DEN NYA FASTAN – HITTA DITT MATFÖNSTER!

FAVORITAVSNITT I REPRIS! Vi zoomar in allt om den stora fastetrenden. Varför är det klokt att låta magen vila ibland? Varför har fasta så många hälsovinster? Och vad finns det för olika fasteformer?

Gäster: Kerstin Brismar, professor och forskare på Karolinska Insitutet (KI) – Sveriges främsta expert på blodsockerreglering som har gjort ett flertal fastestudier. Ulrika Davidsson, bästsäljande hälsoförfattare, snart aktuell med en ny bok om just perodisk fasta. Rita Catolino – Marias PT och hälsocoach. 

Maria fascineras av ketoner, småätande möss och blodsockerkurvor. Du får även ”veckans krydda ”+ testpanelen: journalisten Libbe som testar att få in fastan i sitt liv.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARFAVORIT! TRÄNA DIN GRÄNSSÄTTNING – Lär dig att värna ditt space och din energi!


SOMMARFAVORIT! Under sommaren ställs många relationer på sin spets. Veckans gäst, Kaj Erixon, coach och terapeut, med tjugo års erfarenhet, hjälper oss att omfamna det spännande ämnet gränssättning, som påverkar våra liv och vår hälsa så mycket.

Maria och Carina diskuterar utmaningarna med att sätta gränser, säga ja och nej för att värna sitt utrymme, sin energi och sin tid. Varför är så många av oss så dåliga på detta, både hemma och på jobbet? Varför kan det kännas egoistiskt att sätta gränser, när alla borde förstå att man inte orkar, inte räcker till för allt och alla? Vad kan vi vinna på att sätta sunda gränser, lyssna till det Kaj kallar för “vårt inre signalsystem”? Och hur kan vi lära oss att tackla omgivningens reaktioner när vi plötsligt gör nya val? Välkommen till ett magiskt avsnitt som vi hoppas ni gillar och vill sprida till alla som vill bli bättre på att ta hand om sig själva.

Kaj delar också med sig av sina bästa tips när det gäller konfliktlösning i familjen, i vardagen och favoritcitatet: “Life depends on a walk around the lake”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 44: SOMMARFAVORIT I REPRIS! BLOMMA UT, BLI FRI OCH OTÄMJBAR – Hur kan du leva ditt vackraste liv?

Hur kan vi släppa loss och blomma ut som människor – och må ännu bättre? En som har utforskat detta på djupet är författaren, yogaläraren och hälsoinspiratören Malin Berghagen, aktuell med nya boken Frihet – att leva sin längtanI ett nära samtal med Maria berättar hon om sin väg till ett liv i mer frihet – genom tydligare gränssättning, mer acceptans och en rad spännande verktyg som vi alla kan öva på i vardagen.

Möt också författaren Glennon Doyle, vars bästsäljare OTÄMJBAR (Untamed) nyligen släpptes på svenska på Carinas eget förlag. Maria har också läst boken, som gör upp med bland annat kvinnorollen och föräldraskapet och innehåller en rad starka nycklar som kan hjälpa dig på vägen till att leva just ditt vackraste liv. 

Eller som en annan av våra favoritförfattare, Elizabeth Gilbert har sagt:

OTÄMJBAR kommer att befria kvinnor – emotionellt, spirituellt och kroppsligt. Det är en fenomenal bok.”


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 102: FÖRLÅTELSEN – Så kan du gå vidare och bli fri!

”Mitt absoluta favoritverktyg när det gäller personlig utveckling”. Det säger veckans gäst om förlåtelsen. Anders Magnusson, VD och grundare för institutet för sorgebearbetning, är med oss igen för att dela sina tankar kring varför det är så viktigt att förlåta både sig själv och andra. “Jag ger upp hoppet om en annorlunda och bättre gårdag, och förlåter dig så att jag blir fri”. Det är enda vägen till att bli lycklig och harmonisk, menar Anders och reder ut begreppen och missförstånden. “Förlåtelse är en gåva man ger sig själv”. Även inom de stora världsreligionerna är skulden och förlåtelsen ett återkommande tema.

Dessutom. Veckans ört är stjärnanis och du får ett recept på spa-té med stjärnanis, lime och ingefära.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 30: NYFIKENHETENS KRAFT – Hur kan man stretcha sina mentala muskler?

Veckans gäster: Ulrica Norberg, författare och yogalärare + Martin Ingvar, professor i Lärandets neurobiologi, KI

Varför är det så viktigt för hälsan att vara nyfiken? Utforska och lära nytt hela livet? Hur kan en större öppenhet stärka oss? I sin nya bok NYFIKEN – Väck ditt inre geni har Ulrica Norberg fördjupat sig i just detta. Lär dig att stretcha dina mentala muskler och hitta tillbaks till det nyfikna barnet inom dig. Maria och professor Martin Ingvar rotar i varför människan en gång blev nyfiken, konspirationsteorier, baskunskaper och frågan om bläckfiskar egentligen är så nyfikna som den stora Netflixdokumentären påstår.. . Ja, det 30:e avsnittet av Hälsorevolutionen är riktigt spännande!

Dessutom: Veckans testare Hanna och vännen Anders testar att lära sig ett nytt språk via en app. Veckans ört är kaffeplantan, som stärker nervsystemet.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARFAVORIT! HITTA DIN BÄSTA VIKT – Hållbar hälsobalans med Dr Chatterjee

Kanske missade du detta favoritavsnitt när det släpptes i höstas? Äntligen fick vi sitta ner på riktigt för ett långt samtal med vår stora hälsoinspiratör, Doctor Rangan Chatterjee, aktuell med sin nya, fjärde bok Viktbalansen. Det blev ett fantastiskt samtal om helhetshälsa, sömn, mat, stress, träning, forskning och att hitta strategierna som verkligen funkar i längden. 

Hur hittar man sin bästa vikt?

”Varför vi äter fel är det viktigaste frågan. Det handlar ofta om ensamhet, stress eller sömnbrist. Då kanske vi behöver en plan för att hantera stressen eller sömnen i stället för ännu en ny diet”, säger Dr Chatterjee.  


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 40: SJÄLVLÄKNING ENLIGT SANNA EHDIN – hur kan vi bryta en ”sjuk livsstil”?

Hon är hälsopionjären som redan 1999 slog igenom med den banbrytande boken Den självläkande människan. Och självläkare kallar hon sig fortfarande, veckans gäst, Sanna Ehdin, bästsäljande författare och immunolog, aktuell med den nya boken Sannas fastebok (släpps 8 juli). Vi ringde upp henne i hennes andra, soliga hemland Australien, för ett samtal om vardagshälsa, immunförsvar, vagusnerven (bukhjärnan) och den nya forskningen kring fasta. Dessutom: Maria testar Sannas special-vattenfasta – lyssna hur det gick!

Veckans recept: Kallbryggt grönt te med mynta, lime, honung.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 101: MÖT SORGEN OCH SMÄRTAN… och hitta glädjen och nyfikenheten igen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 38: FUNKTIONSMEDICIN, SÅ FUNKAR DET Näring – träning – sömn – mening – mål?

Gäst: Patrick Wahlberg, näringsterapeut och funktionsmedicinare, Greatlife.se

Vi undersöker det som kallas funktionell medicin, som intresserar allt fler med mer diffusa sjukdomssymptom. Magproblem, ryggont, allergier och sömnproblem… Listan kan göras lång. Möt Patrick Wahlberg, aktuell med boken PXP Ditt bästa jag: Fysisk och psykisk hälsa med PXP-metodenEn holistisk hälsobibel! I ett spännande samtal med Maria om vad vi ska tänka på när det gäller näring, träning, sömn och även sorgebearbetning.

Veckans frukt: Citronen. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 100: VÅRA BÄSTA LYCKOPILLER – Enkla vägar till mer sommarglädje!

HURRA! Hälsorevolutionen podcast firar 100 avsnitt med ett riktigt glädjepiller. Maria och Carina delar med sig av musik, mat, rörelse, umgänge, inspiration, natur, böcker… allt som ger oss själva energi. Våra bästa egna lyckoknappar – enkla vägar till mer sommarglädje!

Vi ringer också upp Maud Brandin – som startade skrattyogarörelsen i Sverige 1999 och du får en enkel vardagsövning för att träna skrattmusklerna. 

Ja, yoga kan ge starka lyckokänslor. Jan Boris Möller, kock, rapporterar från sin första månad med yoga. Har han blivit rörligare?

Tack för att just du lyssnar och hjälper oss att göra Hälsorevolutionen till en av Sveriges största hälsopoddar!


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 36: LÖPNING SOM KRISTERAPI – bästa intervallträningen och stiltipsen

Veckans gäster: Daniel Lindström, modechefen som springer för livet, och Charlotte Holmquist, löpcoach.

För modejournalisten Daniel blev löpningen livsviktig när han gick igenom en separation. Han sprang igenom krisen och sedan dess tar han på sig löparskorna nästan varje dag. ”Jag tog med mig en kompis och det blev som terapi. Man springer och pratar om jobbiga grejer och sedan känns allt lättare”. 

Daniel, modechef på Café och King Magazine ger även de bästa stiltipsen för dig som vill springa både skönt och snyggt. Själv äger han ett 30-tal par löparshorts!

Charlotte, löpcoach och PT från UCSP bidrar med de bästa råden för dig som vill komma igång och springa eller utveckla din löpning.

Dessutom: Veckans testare Dorotea Landelius provar på olika vägar till mer regelbunden träning + Marias bästa Youtube-springtips.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARFAVORIT! KINESISK MEDICIN MED DOCTOR DIAMANTIS

SOMMARFAVORIT I REPRIS! Ett spännande möte med Doctor Diamantis Koukouvinos, utbildad naprapat och läkare i kinesisk medicin, aktuell med nya boken Nyckeln till din hälsa – självläkning med kinesisk medicin.

”En helt fantastisk bok som öppnat mina ögon för ett så vackert helhetstänk”, säger Maria. Hör Diamantis berätta om sin egen hälsoresa från basketproffs i Grekland till naprapat och doktor i kinesisk medicin med egen klinik i Stockholm. Dagens livsstil kan göra många sjuka i olika kroniska åkommor, från psykisk ohälsa till mag- och tarmproblem. Diamantis vill få oss att flytta tillbaka fokus från hjärnan till hjärtat och hitta vägen till visshet inom oss och utforska de obalanser, mentala flisor, som kan ha fastnat och skapat smärta av olika slag.

Dessutom:  Veckans planta är gojibäret som ursprungligen kommer från sydvästra Kina och har den högsta proteinhalten av frukter och bär. Du får också recept på en varm Overnight Oats med Goji.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 34: MER RÖRLIGHET OCH FLOW – hej då, gamnacke och stela axlar!

Veckans gäster: Simon Sköld, MMA-fighter, författare och onlinecoach. Charlotte Wåhlin, ergonom och fysioterapeut.

Våra kroppar pressas hårdare än på mycket länge av allt stillasittande hemarbete det senaste året. Vi måste själva ta ansvar för att ta pauser och sätta gränser. Mejlkorgen blandas lätt ihop med tvättkorgen och gamnacke (även kallad sms-nacke) är ett allt mer utbrett fenomen. Simon Sköld delar med sig av sina bästa träningsknep från nya boken Rörlighetsträning för ett smidigare liv. Och ergonom Charlotte Wåhlin, som även driver arbets- och miljömedicinbloggen, inspirerar oss att ta mer möten på gående fot.

Dessutom: Veckans testare Anna Jonasson, 17 år, gymnasieelev i Västervik, som suttit framför datorn hela dagarna testar att sätta timern för att ta 5 minuters träningspaus varje timme. Veckans tips: 100-åringarnas morgongympa. 

 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 99: ETT ANDETAG I TAGET – Bättre andning, bättre hälsa!

Livets mest grundläggande rytm uppstår i andningen. Ändå glömmer vi bort den, och det kan få allvarliga konsekvenser för vår hälsa. Hur hittar vi tillbaks till vår bästa mest energigivande andning? Veckans gäst: Ulrica Norberg, yogalärare, andningscoach och författare till succéboken “Andas: Livet händer mellan två andetag”. Andningen är en superkraft och du kan träna upp din andningsförmåga till att bli din främsta tillgång. Stärkt immunförsvar, ökad mental balans, bättre sömn, ökad lyckokänsla och förbättrad cirkulation är några av alla positiva effekter som kan komma ur en regelbunden andningsträning.

Vi ringer även upp Malin Hildenborg, narkosläkare vid Karolinska Sjukhuset. Under Covid-åren har vi ännu mer förstått hur viktig vår andning är.

Ta del av en rad tips, förhållningssätt + en av Ulricas bästa andningsövningar.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 122: OPTIMERA DINA SIGNALSUBSTANSER OCH HORMONER – Så kan du bli ditt bästa mentala jag

Vi älskar verktygen som snabbt kan lyfta oss, och idag ska vi titta närmare på 6 nycklar till att må toppen! I den nya succéboken “Sex substanser som förändrar ditt liv” (The Book Affair) har den internationellt kända svenska föreläsaren och författaren David JP Phillips fördjupat sig i människans djupgående förmåga att kommunicera med sig själv. Det han kallar för ”äkta självledarskap” började med en 19 år lång depression som sedan ledde fram till WOW-kursen, Sveriges i särklass mest bokade kurs i ämnet.

Vi vet att aktiva handlingar ändrar vår hjärnkemi. Skeenden skapar känslor som puffar på våra signalsubstanser dopamin, serotonin och hormoner som kortisol, oxytocin, testosteron … Sedan har vi endorfinerna. Frågan är vad vi kan göra för att puffa dem, ja manipulera dem, mer i rätt riktning och bli mer “grundglada”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

PS Den 24 januari är Carina moderator för den stora inspirationskvällen, EN KVÄLL FÖR HÄLSAN, på Oscarsteatern i Stockholm. David J Phillips är en av de fantastiska författarna på scenen. Medverkar gör även Doctor Diamantis, Agneta Sjödin och Ulrika Davidsson. Som Hälsorevolutionen-lyssnare får du rabatt.

Läs mer om eventet här: https://www.atikko.se/event/en-helkvall-for-halsan-24-jan-2023-stockholm-1417 Boka din plats med rabattkoden ABSOLUT20.

 
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 146: DEL 1 – NY SERIE! KOM I SOMMARFORM – Bästa rörelsen för fysisk och psykisk styrka!

Idag ska vi zooma in 3 sätt att tänka kring bra sommarträning – ny forskning och rörelse som kan stärka oss.

 1. FASCIA-TRÄNING: Detta kroppens största organ består av närmare 3000 nervtrådar som alla påverkar hur vi känner oss i kroppen. Här är ett Youtubeklipp på ett enklare pass om du vill träna din faschia: Fascial Flow Workout – YouTube Och här en lite mera avancerad: Fascia Flossing – Morning Essential Floss – YouTube
 2. VANDRA MERA – GÄRNA MED RYGGSÄCK: Vi tittar närmare på den spännande naturpyramiden och ger vandringstips.  
 3. MUSKELTRÄNING – Tips på minigym och bra hemmaträning: 30 Min FULL BODY DUMBBELL WORKOUT at Home | Muscle Building – YouTube


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 193 – Del 2: KÄNN DIG SJÄLV OCH LÄR DIG BYGGA VINNANDE TEAM

Detta är del 2 av veckans dubbelavsnitt – i första delen handlade det om att lära känna sig själv och hitta sin bästa roll. Där man blir sitt bästa jag! I denna andra del handlar det om att bygga kraftfulla team. Återigen möter vi den erfarna norska organisationskonsulten och coachen Catherine Juell. Under sin 40 år långa karriär har hon jobbat med stora företag över hela världen. Hon har en modell för självinsikt som både företag, organisationer, familjer och privatpersoner kan använda sig av och hennes metodik D’SCOR lär oss bland annat att undvika missförstånd, lösa konflikter och kommunicera bättre.

Är du ett S, en starter?

Eller ett C, en controller?

Eller ett O, en organisatör?

Eller ett R, en relationsbyggare?

Det finns styrkor och svagheter med alla rollerna.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 43:HAPPY FEET! – Dansa loss och bästa knepen för glada sommarfötter

Det som göms i snö… nu tittar våra fötter fram i sommarvärmen och vi ger bästa hälsotipsen för sköna, smärtfria fötter. Vi får även besök av Tobias Karlsson från Let’s Dance som delar med sig av sina bästa danstips och sin stora livsresa.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.AVSNITT 83: MER TRÄNINGSBALANS, FLOW OCH HELHET – Vad passar just dig bäst?

Om du lyckas få in återhämtning, så kommer träningsresultaten så mycket snabbare. Det säger veckans gäst Frida Lindström, PT, yogalärare och VD för det egna gymet UCSP, som hon vill leda med hjärtats kraft. Träning och hälsa är något mycket individuellt, och det gäller att lyssna noga vad just du drivs av och mår bra av i livet. Samtidigt är det lätt att träna för ensidigt, glömma bort helheten och att även träna självkänslan. Mata dig med mindre negativa tankar som sätter sig som stress i kroppen och försämrar formen. Försök istället ge tillbaka, ta hand om dig. Springa, styrketräna, yoga, vila, vandra – hur kan du hitta din bästa träningsmix och träningsbalans? Det försöker vi zooma in i veckans avsnitt med hjälp av Fridas superexpertis och långa erfarenhet. Du får också lära dig att ge bindväven, fascian, lite extra kärlek på vägen?

Dessutom: Veckans testare Sara Westesson, förskollärare från Småland berättar hur det går att följa Hälsorevolutionen: 12-veckorsprogrammet, som har hjälpt henne att komma igång efter en period av sjukdom.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.Avsnitt 42: SOMMARGLOW – De nya knepen för din bästa hy

Vem vill inte ha en stark hy med glow inför sommaren?

Vi gästas av hudforskare Johanna Gillbro, författare till Hudbibeln, och nördar ner oss i tipsen för en frisk vacker hy. Var hittar du maten, bakterierna, hudvården som ger glow? När ska du sova och hur ska man röra på sig? Funkar collagen, hyalyronsyra, peeling? Sommar, sol och bad – hur ska vi vara på stranden för bästa hyn? Tips på Hudgazpacho för glow, och Joachim Arnessen, på Gotland testar om fotmassage kan ge piggare fötter.


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! EN GRÖN JUL – Från glad advent till en hälsosam och hållbar jul

Favoritavsnitt i repris! Många längtar efter julen med ljus och gemenskap. Julen kan också vara tyngd av krav på relationer och julbord med för mycket av det goda. Många vill äta mer grönt i advents- och juletid, men hur får man till det? I detta avsnitt undersöker vi hur man kan få en jul full av mys och traditioner, men samtidigt lite grönare och lite mer hälsosam. Matkreatören och författaren Malin Landqvist ger massor av tips från sin bok “En grön jul”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! FAVORIT I REPRIS: FANTASTISKA FASCIAN

Lär dig ta hand om bindväven!

Kunskapen om bindväven, fascian, har länge varit eftersatt inom den moderna läkarvetenskapen. Men på senare år har det kommit allt mer forskning. Känner du dig ibland stel, trött och har spänningar i kroppen? Ofta sitter det just i fascian. Cecilia Douglas, fascia- och rörelseterapeut blev tidigt fascinerad av kroppens största organ. Häng med på ett spännande avsnitt, som bland annat lär oss hur vi kan röra oss mer flerdimensionellt, vrida och vända på oss för att bryta den utbredda stelheten. 

Extra: Maria testar olika typer av fasciaträning med tips från Youtube:

Fascial Flow Workout – YouTube

30 MIN Connective Tissue Workout with Miranda Esmonde-White | Essentrics – YouTube

Fascia Release for Neck, Shoulders & Chest – Standing Practice! – YouTube


En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 1 – STYRKEPASS!

Välkommen till dag 1 av vår 10 dagar långa Nyårsutmaning!

All träning är bra. Det vet de flesta av oss. Snabba promenad, löpning, cykling, simning, skidor. Och du som lyssnar vet att Maria är en stark förespråkare för styrketräning. Daglig rörelse sätter igång vår ämnesomsättning och våra hunger och mättnadshormoner balanseras. En superstrategi helt enkelt.

Så idag vill vi peppa dig stärka dina muskler, ditt hjärta, din hjärna på ett sätt som fungerar i ditt liv. Och att göra detta varje dag under de här tio dagarna.

När du har avslutat dagens övning, ta en bild av något du vill och lägg ut på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen. Så deltar du i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 10 – STÄRK HJÄRNAN MED PULSTRÄNING

Välkomna till sista dagen av vår 10 dagar långa härliga Nyårsutmaning! Tack alla som hängt med ända hit. Vill du stärka din hjärnkemi för bästa energi och känslan av att ha huvudet med dig, tänka klart och balanserat? Inspireras av en av Marias motionsgurus, Jane Fonda, som redan på 1980-talet sa, väldigt klokt, att bra motionsprogram måste innehålla 3 delar; styrka, stretching (som ni fått pröva på redan under det här programmet) Och nu kommer vi till den tredje delen: Den aerobiska motionen, flåsmotionen. Alltså löpning, snabb cykling, snabb promenade, skidåkning osv. Förr så talade man mest om hur det här stärker hjärthälsan, genom att träna hjärtat att slå oftare så stärks hjärtat precis som vilken muskel som helst. Och det gäller fortfarande. Men man hittar många fler fördelar, som påverkar hela hälsan och måendet på djupet.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 2 – MEDITATION!

Välkommen till dag 2 av Nyårsutmaningen! Längtar du efter mer lugn, mer äkta kontakt med din inre röst och mindre ångest och oro? Den här dagen är för dig!

Vi lever stressade liv. Så mycket som skall hinnas med. Så stora och svåra beslut. Livet kan vara tufft. Kronisk stress gör oss sjuka.

Vi behöver pauser. Mikropauser. Då vi får vara i ro med vårt inre. I Asien har man länge förstått värdet av meditation som ett sätt att läka stress, och både Maria och Carina mediterar dagligen. Så idag vill vi peppa dig att unna dig egen tid, att meditera 5-10 min på ett sätt som passar dig. Vi inspirerar till olika enkla tekniker.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 3 – BALANSERA BLODSOCKRET MED EN GRÖN FÖRRÄTT!

Vill du få jämnare energi? Mer glow? Idag ska vi jobba med vår energi, som är så intimt kopplad till blodsockret. Dagens industrimat innehåller mindre fibrer och näring än vår ursprungliga kost, vilket höjer vårt blodsocker. Fel typer av bakterier gynnas i tarmarna, vi får ständiga insulinskjutsar, som gör oss trötta och som leder till ökad risk för sjukdom. En teknik är att äta maten i en annan typ av ordning. I nyutkomna boken “Glukosrevolutionen”, som vi gjort flera avsnitt här om i podden (avsnitt 119 och 127) berättar biokemisten och författaren Jessie Inchauspe om hur vettigt det är att börja måltiden med grönsakerna. Så detta är dagens utmaning –du får här flera härliga tips på hur.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 4 – SKRIV TACKSAMHETSDAGBOK!

En av de enklaste, mest kraftfulla tekniker som finns för att känna mer ljus och glädje är att skriva tacksamhetsdagbok. Vi har under förra året arbetat mycket med den här tekniken, och upplevt hur den ändrar oss och attraherar ett mer positivt liv.

Så idag vill vi peppa dig att skriva ner tio saker som är härliga i ditt liv just nu. Enligt den här modellen:

Jag är så tacksam för…..eftersom det ger mig……

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 5 – TA HAND OM BINDVÄVEN!

När bindväven är elastisk och väl fuktad känner vi oss som smidiga katter. När bindväven däremot är uttorkad och förstelnar, känner vi oss som vi sitter i en för trång dykardräkt. I bindväven sitter 2,700 nervtrådar som hela tiden läser av var vi är i kroppen. Så för att må vårt bästa jag är det viktigt att hålla igång sin bindväv, fascian.

Så idag vill vi peppa dig att tänka på din bindväv. Till exempel genom att göra yoga, gärna yinyoga.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 6 – MINIFASTA

Matsmältning tar enormt mycket energi, ja man beräknar att 30 procent av all energi vi spenderar går åt till just att ta hand om födan som kommer in i våra kroppar. När vi fastar mer än 12 timmar, alltså nattens sömn på 6-8 timmar, plus några timmar till, sätts hälsoeffekter igång. Tarmarna får vila. Bakterierna i tarmarna börjar syssla med något vi kallar autofagi, alltså en en rensande och reparerande fas. 

Sugen på att pröva? Enklast är att bara dricka din frukost, alltså vatten, örte, te eller kaffe. Skjut fram det första målet till kl 10-11.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Foto: PUKKA.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 7 – GÅ EN FÖRUNDRANSPROMENAD

Välkomna till den sjunde dagen av Hälsorevolutionens nyårsutmaning. Ett lite längre bonusavsnitt: I dag skall vi sätta igång vår hjärna på flera sätt som skapar välmående. Och den metod vi tänkte använda är Förundranspromenad! Förundran är när vi upplever stora ljusa vidgande känslor inför det vackra, underbara i livet. När vi stannar upp och tar in.Vi vet att detta sänker inflammationsmarkörer, sätter igång oxytocin, som är läkande. Forskarna misstänker också det sk endocannabinoida systemet-det som ger en slags vidgande, euforisk, intensiv livskänsla.

Häng med på vår Förundranspromenad!

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 8 – STÄRK HELA DIG MED EN STARKARE TARMFLORA

Välkomna till dag 8 i Nyårsutmaningen! Det här är spännande. Vill du ta ett snabbt grepp om din hälsa-som påverkar hela din kropp och ditt dagliga välmående? Idag gör vi just det, genom att stärka tarmfloran!

Ända sen 2015 har forskningen exploderat om några mycket mycket små kompisar som är helt nödvändiga för människan….vi talar ofta här i podden om de bakterier och mikroorganismer som lever i våra kroppar, huvudsakligen i tarmen. Ja 90% av alla celler du bär på är bakterier och mikrorganismer.

I miljontals år har de levt i symbios med människan. Vi är gjorda för att fungera ihop. Och precis som med alla symbioser är det win-win.Vi ger bakterierna näring och vatten. Och bakterierna hjälper oss att sköta matsmältning, lindra inflammation, hantera tarmväggarnas integritet och balansera vår hjärnhälsa.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Den vackra grönsaksbilden är tagen av Charlotte Fröling.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN 2023: DAG 9 – HITTA LUGNET MED ABHYANGA

Känner du ångest och oro ibland? Idag ska vi undersöka hur vi själva kan få fart på ett hormon som snabbt klipper av ångestkänslor. Som hjälper oss att självreglera och höja vår lycka och vårt lugn snabbt.

Vi talar om oxytocinet…. Välkommen till Nyårsutmaningen dag 9, där vi testar en ny morgonritual, en teknik lånad från ayurveda: Abhyanga är en självmassage som görs med långa bestämda tag, som sveper handen längs länderna mot hjärtat, längs blodbanorna. Du börjar med att värma lite sesamolja till kroppstemperatur.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.


Foto på sesamolja: Opella.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.BONUS! NYÅRSUTMANINGEN – HÄNG MED FRÅN BÖRJAN!

Vill du gå in i det nya året med mer energi, balansera stress, vikt och känna dig mer harmonisk? Idag vill vi bjuda dig till en 10 dagars Nyårsutmaning som ger dig en extra januariboost. För att få en fin start på ett härligt år.

Tio dagar med favoritstrategier som vi valt ut till dig för att de fungerar, har stöd i forskning och praktisk erfarenhet, och för att det är saker vi själva återkommer till hela tiden. Tio vanor som kan förändra ditt liv, hjälpa dig att attrahera ljus, känna dig starkare, lugnare och mer balanserad.

Du som är med i Hälsorevolutionens nyårsutmaning kan delta i utlottningen av 2 fina bokpaket som innehåller böckerna “Glukosrevolutionen”, “Hälsorevolutionen: Kokboken”, “Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet” och “Övervintring”. Allt du behöver göra är att lägg ut en bild på Instagram och tagga @halsorevolutionen_podcast #nyårsutmaningen.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.EXTRA! 💚REPRISAVSNITT TILL MINNE AV MICHAEL MOSLEY (1957–2024)

EXTRAINSATT REPRIS! Med anledning av den brittiska hälsogurun Michael Mosleys plötsliga död, repriserar vi den fina intervju som Maria gjorde med Michael i höstas när han besökte Stockholm i samband med lanseringen av “Mosleys 30 bästa hälsotips” (Bonnier Fakta). Mosleys stora intresse för hälsa började med att han utvecklade diabetes-2. Maria träffade honom på ett hotell i Stockholm för att prata om hans nya bok som handlar om små hälsoinvesteringar som kan ha maximal effekt på din mentala och fysiska hälsa. Allt från morgonljus, meditation, choklad, sång och dans, till mer explosiv morgonträning. “De blev ett väldigt roligt samtal om både vardagsrutiner, proteiner och epigenetik, Michael var en stor sanningssökare men också så fnissig och kul, ” minns Maria.

Att äta äpplen med skal på är också ett av Michaels tips. Du får därför ett recept på Marias hälsosamma äppelpaj.

Michael Mosley, 1957–2024, var läkare, vetenskapsjournalist på BBC och mannen bakom 5:2-dieten och succéböckerna 5:2-dieten –friskare, smalare, längre liv med halvfasta och Blodsockerkoll på 8 veckor. Flera av hans vetenskapsdokumentärer har visats i svensk tv, exempelvis serien “Medicin med Mosley”. Han utnämndes till Medical Journalist of the Year i Storbritannien.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGBONUS! CHECK IN: Böckerna och livet – Maria och Carina kollar läget!

Bakom kulisserna. Hur går det med allt? Maria och Carina ringar in diverse böcker, ljudböcker, event och andra kreativa processer som pågår vid sidan av podden och i poddstudion.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGBONUS! CHECK IN: Vi poddar loss i Rom och laddar för klosterretreat

Vi är på topp! Eller i alla fall känns det så när vi ligger i varsin soffa på en av Marias terrasser i Rom, poddar och laddar inför att ge oss upp i bergen på ett retreat med namnet “The art of being your brilliance”. Där ska vi “reclaima oss själva”, gå i kloster, vandra i naturen och vara tysta nästan hela tiden men i detta lilla bonusavsnitt pratar vi på om vårtrötthet, stress och hur man kan ta en paus och släppa prestationen.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGBONUS! Marias hälsosnacks: Lär dig Abhyanga, ångestdämpande oljemassage – och mobilsera oxytocin

Torr, frusen, orolig? I veckans bonuspodd Marias hälsosnacks tipsar Maria om en urgammal ritual som dämpar ångest, stärker lymfan och ger glow. Abhyanga med varm sesamolja, en enkel och billig hälsoritual som du kan göra själv. Den ger välmående en hel dag, när vi mobiliserar det heta hormonet oxytocin. Och är perfekt för alla stela hemmakontors-nackar.

Nytt avsnitt varje torsdag! Hälsorevolutionen är en podcast producerad av: Maria Borelius och Carina Nunstedt i samarbete med Acast.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGBONUS! TRÄNA DIN INRE SCHIMPANS

Fyra tekniker för mindre oro och klokare beslut! Ett efterlängtat reprisavsnitt om en av Marias favoritmodeller för att få bättre koll på den inre dialog som hela tiden pågår – baserad på Steve Peters succébok The Chimp Paradox (Schimpans-paradoxen).

Lär dig att bryta självsaboterande beteenden, känn mindre oro och ta klokare, mer hälsosamma beslut i vardagen. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HELGFAVORIT! SÅ KAN DU VINNA ÖVER ENSAMHETEN

Favoritavsnitt i repris! Under stora helger blir det extra påtagligt hur tvåsamheten och gemenskapen med andra är det ideal som står i centrum. Tänk om man inte har någon direkt att hänga med? Eller väljer ensamheten för att den samvaro som finns är för komplicerad? Ett laddat och så viktigt avsnitt på flera sätt. Carina berättar hur skör ensamheten ibland känns. Maria utmanar sig själv att äta middag ensam.

Vår gäst, Anna Bennich, leg psykolog, leg psykoterapeut (känd från TV4) och författare till bland annat boken “Vinna över ensamheten” delar sina bästa tankar och insikter kring detta alltför aktuella ämne. Sex av tio upplever att de känner sig ensamma ibland eller ofta, visar en ny undersökning och vanligast är det bland unga vuxna. “Det är inte meningen att vi ska vara ensamma eller utanför, vårt system signalerar fara””, säger Anna. Eller som Maria säger: “Evolutionen ringer i oss”.

Detta avsnitt släpptes för första gången i december 2022.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.Helgbonus! FÖRUNDRANSPROMENAD – Guidad ”walking meditation” med andningstips, frågor och tankar på vägen: Vad ger dig mening och närhet just nu?

 Välkommen till en guidad förundranspromenad. En stund i naturen, för kropp, själ och sinne. Följ med vetenskapsjournalisten och biologen Maria Borelius på en halvtimmes lugn, meditativ vandring. Hitta en park eller en skog i din närhet och gå i din egen takt – i sällskap av Marias röst, andningstips och tankar kan du förhoppningsvis få fatt i de större känslorna på vägen. Känn in naturen. Upptäck de magiska träden – vad säger trädet till dig idag? Titta upp mot himlen. Vart är solen på väg? Vilka färger ser du? Vad vill livet säga dig just nu?


Den vandrande meditationen finns i många traditioner. Mindfulness-rörelsen, pilgrimsrörelsen, buddhismen och används av förundransforskarna vid Berkeley-universitetet för att skapa just de läkande effekter som visats; ökad ro, ökad känsla av sammanhang med andra, sänkning av inflammationsmarkörer och ökad meningsfull närvaro i livet.

 

Nytt avsnitt varje torsdag! Hälsorevolutionen är en podcast producerad av: Maria Borelius och Carina Nunstedt i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.HÄLSOREVOLUTIONENS SOMMARPÄRLOR – DEL 1

Premiär för Hälsorevolutionens sommarserie “Sommarpärlor”, små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. 

Denna första sommarpärla tittar vi närmare på Zon 2, det vill säga lågintensiv träning, som enligt ny forskning är extra stärkande för mitokondrierna, cellernas energifabriker.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.Hälsorevolutionen: Premiär 17 september!

Nu kommer den efterlängtade podden HÄLSOREVOLUTIONEN med Maria Borelius, vetenskapsjournalist och bästsäljande författare. Premiär den 17 september 2020!

I Hälsorevolutionen får du det senaste inom den internationella hälsoforskningen och antiinflammatorisk livsstil, speglat i de gamla beprövade hälsotraditioner som finns jorden runt. Mycket skratt, mycket kunskap, mycket inspiration!

Vi som gör podden är Maria Borelius, vetenskapsjournalist, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent. Vi brinner för att du ska känna dig ljusare, starkare, lugnare, gladare och få skina i just ditt liv. Tillsammans med dig som lyssnar utforskar vi det nya hälsolandskapet med ett lika kritiskt som nyfiket öga. Vi kommer ha gäster som är forskare, läkare, entreprenörer, författare, kulturprofiler, vänner, kända, okända hälsoprofiler som är med och testar olika moment under resans gång. Och Maria delar generöst med sig av både egna misstag och framsteg.

Vi brinner för att du ska känna dig ljusare, starkare, lugnare, gladare och få skina i just ditt liv. Din nya hälsoresa börjar nu!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.JULBONUS! 33 bästa hälsoklapparna – té, choklad, böcker, cashmirfilt eller nya springskor?

Maria och Carina pratar om julens utmaningar och listar härliga, värmande, upplyftande julklappar att önska sig själv eller ge bort. Speciellt tack till Louise Boije af Gennäs för att vi fick spela din nya, härliga jullåt “I’d like you for Christmas” – till förmån för Sveriges alla hårt covid-19-arbetande sjuksköterskor. Ta hand om er!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.MÅNDAGSBONUS! Hälsosnacks! Marias hemmagym – 6 enkla övningar för mental styrka

Bonuspodd! Under Coronan är det ännu svårare att komma iväg till gymet och få till en regelbunden träning. Maria tipsar om hur du kan fixa ett enkelt hemmagym och delar med sig av 6 övningar som ger både fysisk och mental styrka!

Nytt avsnitt varje torsdag! Hälsorevolutionen är en podcast som vill göra dig starkare, ljusare och gladare – producerad av Maria Borelius, vetenskapsjournalist och författare och Carina Nunstedt, förläggare och producent.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARBONUS! PROVLYSSNA PÅ FÖRTROLLNING

Är du nyfiken på den nya boken “Förtrollning – återuppväck din själ i en utmattad tid” av den brittiska författaren Katherine May som skrev “Övervintring”. I detta bonusavsnitt hälsar vi på i ljudboksstudion när Malin Berghagen läste in boken och så får du provlyssna på 2 kapitel. Varsågod!

Vill du läsa den inbunden kan du köpa boken här: https://www.bokus.com/bok/9789198838404/fortrollning-ateruppvack-din-sjal-i-en-utmattad-tid/

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARBONUS! PROVLYSSNA PÅ GLUKOSREVOLUTIONEN

Vill du lära dig mer om hur du kan balansera ditt blodsocker och vilka effekter det kan ha på din hälsa – provlyssna på succéboken “Glukosrevolutionen” av den franska biokemisten och författaren Jessie Inchauspe. Vill du läsa den inbunden kan du köpa boken här: https://www.adlibris.com/se/bok/glukosrevolutionen-balansera-ditt-blodsocker-och-forandra-ditt-liv-9789198764765

Ps Vill du fortsätta lyssna på resten av boken, finns den tex på Nextory, Storytel och BookBeat.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARPÄRLOR: DEL 2 – TRÄNA FASCIAN UTOMHUS

Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie “Sommarpärlor”, små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. 

I denna andra sommarpärla tittar vi närmare på fascian, det vill säga kroppens största känsloorgan, som kan vara extra tacksam att ta hand om på sommaren för att få kraft, lugn och pepp. Både Maria och Carina rekommenderar yoga, eller annan stretchträning utomhus, följt av ett härligt dopp.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARPÄRLOR: DEL 3 – DUKA FÖR MER HARMONI

Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie “Sommarpärlor”, små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. 

I denna tredje sommarpärla njuter vi av utelivet och den vackra sommardukningen, som ger en extra dimension av välbefinnande vid måltiden. För Maria innebär sommaren “en orgie i dukningar”, men hon har inte alltid varit sådan …

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SOMMARPÄRLOR: DEL 4 – ENSIDIG (UNILATERAL) TRÄNING

Vi fortsätter med Hälsorevolutionens sommarserie “Sommarpärlor”, små tips om hälsa, livsstil, rörelse, mat, avstressning, uteliv, böcker att läsa i solstolen och annat smått och gott. Sånt som får oss att må bättre och ökar livskänslan. 

I denna fjärde sommarpärla tittar vi närmare på ensidig träning, eller unilateral som det även kallas. I vanliga fall så tränar vi båda sidan av kroppen samtidigt, men det finns studier som visar att unilateral träning är än mer effektiv. Där vi alltså använder ett ben eller en arm åt gången.

Problemet är bara att det tar lite mera tid. Dubbelt så lång tid helt enkelt, eftersom man gör en sida i taget. Å andra sidan aktiverar den här träningen fler muskler, och vi får lära oss känna efter vilken sida som är starkast och om vi har obalanser i kroppen. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.SÖNDAGSBONUS! CHECK IN – DEL 1: Maria och Carina delar stort och smått

BONUSPODD! Både Maria och Carina befinner sig ibland i längre perioder på olika platser i olika faser av bokskrivande. Vi ringde upp varandra för att checka in läget och dela lite tankar.

Detta är del 1 i en ny serie kortare bonusavsnitt som vi släpper med jämna mellanrum.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.☀️💚SOMMARFAVORIT I REPRIS! PRATAR DU GIRAFF- ELLER VARGSPRÅKET?

Kanske har du missat det här favoritavsnittet som släpptes i höstas och fick så fin respons:

Konflikter, bråk och oro i leden… mer eller mindre vanligt i alla hem och något som kan få oss att känna stress och må dåligt. Sommaren kan liksom stora högtider vara lika härligt som kravfyllt, och det är bra att ha lite extra smarta strategier i bakfickan. Vår gäst, Marianne Wilöf, coach och kommunikatör har en hel arsenal av tips på hur du kan agera bättre nästa gång en konflikt uppstår. Pratar du giraff- eller vargspråket? Vår testare Jenny Katura, frisör i Malmö, testar även LUFT metoden för konflikthantering.

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.💚☀️SOMMARFAVORIT I REPRIS: GRÖNT ÄR SKÖNT!

Ett av våra mest älskade avsnitt som du kanske har missat …

Lite grönare, lite lättare. På sommaren känns det ännu roligare att fylla på med grönsaker i alla dess färger och former. Och forskning visar också att 5–7 portioner grönt (även bär) om dagen påverkar känslolivet och gör oss både mer motståndskraftiga och mindre ångestfyllda. 

Vi bjöd in stjärnkocken Tommy Myllymäki – författare till flera kokböcker, aktuell med krogen Aira – för att hjälpa oss att tänka mer grönt, hållbart och smakrikt. Det blev ett samtal om hälsa på djupet med de bästa råvarorna, musiken och löpningen. 

En podcast producerad av: Maria Borelius, vetenskapsjournalist och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent, i samarbete med Acast. Klippare: Andreas Carlson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.