Get Podcast

Berätta om ditt liv

En finlandssvensk podcast utan filter där lyssnarna får ta del av mina modiga gästers otroliga livshistorier.

Avsnitt 11 – Vem hade trott att glada jag skulle bli deprimerad och få social fobi?

Vad är social fobi? Hur blir man av med depression? Hur vet man om man är deprimerad?

Detta är frågor som jag och dagens gäst Sonja funderar över. 2015 så märkte Sonja att det var något som inte kändes bra inombords. Hon började isolera sig mer och mer och hade svårt med stora folksamlingar. Hon sökte sig till mentalvårdsbyrån för att få hjälp, men insåg tyvärr ganska snabbt att hennes tro blev ifrågasatt och utpekad för att eventuellt kunna vara grunden till hennes psykiska ohälsa trots att hon aldrig ens nämnt att den skulle påverka henne negativt. Hon kände också att hon inte blev tagen på allvar och sökte sig vidare inom privatvården och fick där bättre hjälp med sin social fobi.

I dagens avsnitt delar hon med sig av sina erfarenheter och man får gärna kontakta henne personligen om man har frågor kring ämnet eller bara behöver någon att bolla sina tankar med. 

Hon finns på instagram under namnet: @sonjaliljestrom. 



Avsnitt 12 – När det regnar så är pappa ledsen och saknar dig extra mycket.

En morgon i november 2019 fick Linn ett samtal om att hennes tidigare partner hade valt att avsluta sitt liv. Deras gemensamma son Alex var då 9 år gammal. 

I dagens avsnitt berättar Linn om hur hon önskat att hon hade blivit bemött i den stora sorgen, hur man berättar åt sitt barn att ena föräldern tagit sitt liv och hur man som nära till någon beroende behöver tänka för att inte bli så medberoende att man själv börjar må dåligt.

Hon berättar också om deras missfall som inträffade nästan samtidigt och hur hon först i efterhand har haft möjlighet att bearbeta all sin egen sorg eftersom hennes största fokus var på sonen Alex och att resten av livet skulle kunna fungera så bra som möjligt trots all motgång. Hon berättar också mera om Alex Warriors som hon skapade tillsammans med Alex och Project liv.  Man får gärna kontakta Linn direkt på instagram: linnidacarolina. 



Avsnitt 13 del 1 – När vården och skolsystemet sviker gång på gång

Ica föddes som prematurbarn i vecka 26 och det ledde till att hon idag har underutvecklade lungor. I skolåldern hade hon det tufft eftersom hon inte orkade lika bra som andra barn utan blev väldigt trött i kroppen. Hon blev mobbad i skolan bl.a för sin övervikt och det har satt djupa spår i henne eftersom skolan svek henne och tog aldrig tag i mobbningen ordentligt vilket gjorde att den fortsatte år efter år. 

Hon har kämpat med både psykiska och fysiska problem och försökt få vård, men även där har vården svikit henne gång på gång. 

Hon fick i vuxen ålder också diagnosen ADD och berättar mera om den. Tics har hon också blivit diagnostiserad med. 

Vikten ökade trots bra kost och hon vägde som mest 125 kg och bad om en gastric bypass operation som hon också fick kämpa sig till för att få igenom, eftersom läkarna inte ville lyssna på henne. Hon berättar mera om operationens för- och nackdelar och hur den har påverkat henne. 

Hon har också blivit diagnostiserad med fibromyalgi trots att det inte är det hon har, och hon har försökt få remiss till specialläkare utan resultat.   Hennes värk i kroppen har gjort att hon har så ont ibland att hennes vän har fått fungera som personlig assistent i flera års tid de gånger Ica inte klarar sig själv på egen hand pga fysisk smärta.  Hon har kämpat sig fram, blivit kallad psykfall och har gjort allt i sin makt för att bli vidareutredd. Hon har blivit utmattad och deprimerad och mått så dåligt ibland att hon velat ta sitt liv. Trots att hon berättat det för läkare så har de ändå inte valt att ta henne på allvar.

 

Avsnittet är indelat i två delar. Vill du lyssna redan nu på del 2 så kan du klicka här och bli VIP-lyssnare och samtidigt stöda podden. Tack för ditt stöd! 



Bonusavsnitt ( första 15 min ) – Osynliga sår måste också få läka

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet. Detta är de 15 första minuterna.  Bli VIP-lyssnare här

I dagens bonusavsnitt så gästas podden av Martina. Hon är 27 år idag och jobbar som både poledance-instruktör och erfarenhetsexpert. 

Hon hade en väldigt tuff uppväxt som hon ännu idag försöker bearbeta. När hon var på resa tillsammans med sin dåvarande partner till hans hemland blev hon våldtagen av en man mitt i natten som hade brutit sig in. Trots flera försök till att prata med psykolog så kände hon inte att hon blev tagen på allvar, vilket ledde till att hon till sist utvecklade ett beroende till cannabis.

Hon flyttade bort från Österbotten och flyttade in i ett kollektiv. Där insåg hon ganska snabbt att där bor personer med svårare missbruk och mycket psykisk ohälsa, som gör att även hennes mående blir sämre. Så hon flyttade hem tillbaka och började läsa på om trauma och holistisk hälsa som hon delar med sig av i avsnittet.

Hon väntar nu på beslut från Kela för att få beviljat psykoterapi men får vara beredd att vänta mellan ett halvår till ett år innan den blir beviljad.  Man får också kontakta henne privat på @tinas_tankar. 

 



Avsnitt10 – Min kamp mot anorexin

I dagens avsnitt så får ni lyssna till Fridas berättelse om sin kamp mot anorexin i vuxen ålder.  Hon berättar om hur hon levde med den i många år och hur den påverkade henne både fysiskt och psykiskt.  Hon trodde inte att hon skulle ha möjligheten att bli gravid, men har idag 2 fina barn tillsammans med sin man Kaj som har varit en viktig stöttepelare och som har haft stor inverkan på hennes tillfrisknande.  Hon fick också förlossningsdepression med deras första barn och berättar också om kampen som medberoende. 

 

Man får gärna kontakta Frida personligen på hennes instagram med feedback eller frågor: @fridasfridasfridas.



Avsnitt 6 del 2 – Att älska sig själv – även de dagar man tror man förtjänar det minst

@sandraantfolk gästade podden för ett par veckor sedan. I del 2 pratar vi om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Vi pratar också mycket om hennes resa till att börja tycka om sig själv. Hon har pendlat mycket i vikt under åren och trots viktnedgång ändå inte fått en bättre självkänsla. Vi pratar också om hur  skolcoacher hela tiden blir vanligare i högstadieskolor och vilken roll de har.

Vi funderar hur man kunde redan från liten lära sig mer om hur viktig självkänslan är, och om hur man kan tänka kring vila, sömn och hur man kan göra när tankarna blir för många. Detta är hennes historia. ❤️



Avsnitt 14 – Hjärtats nystart

När Heidi, Mojan var 34 år fick hon en hjärtinfarkt. Det är väldigt ovanligt att få en hjärtinfarkt i så ung ålder och hon hade inga symptom alls innan hon blev tvungen att ringa efter ambulans eftersom hon blev så dålig. Hon var en timme från döden när hon kom in. Idag lever hon ett helt vanligt liv förutom att hon som hon beskriver det – får köra i någon växel lägre än andra. Hon är positiv till livet och gör det mesta av det, eftersom hon också lärt sig att inte ta livet för givet.  Vill man kontakta Heidi med feedback eller frågor får man gärna höra av sig till henne på instagram: mmmojan. 



Avsnitt 2 del 2 – När livet blir för tungt

I del 2 av Jeanettes berättelse så berättar hon om hur hon efter ett försök att bli nykter fick återfall och föll tillbaka i drogberoendet. Hon berättar om hur hon blev våldtagen av en vän och mådde psykiskt väldigt dåligt. Efter en mångårig kamp mot beroendet, så lever hon idag ett nyktert liv och hon berättar om sin väg ut.

Vi pratar om var man kan söka hjälp när man själv är i ett beroende, vid psykisk ohälsa, självmordstankar samt vid medberoende. Kontakter vid beroende/medberoende: Pixnekliniken i Malax ( svenskspråkig ) +358406508112 Minnesota-hoito i Lapua ( finskspråkig ) +35880004500 Familjen Hemåt i Larsmo: +358447966584 Beroendevårdskliniken Jakobstad: +35867862607 Kokenet: Online USM – Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård Valo Vid självmordstankar: Suicide Zero Finland: +35810195202 Vid psykisk ohälsa:  Ungdomsstationen ( Fiilis i J:stad 12-29 år ), Klaara i Vasa 13-24 år ) Mentalvårdsbyrån  Psykiatriska vuxenmottagningen Psykosociala förbundet Mera info hittas på: https://www.pepp.fi/stodtjanster



Avsnitt 2 del 1 – När livet blir för tungt

I del 1 av avsnitt 2 så gästas podden av Jeanette. Hon berättar om hur hennes alkoholberoende började redan som 15-åring och hur det utvecklades till drogberoende. Vi pratar om självdestruktivitet och om när livet blir så tungt att man också försöker ta sitt liv. Hon berättar om flertal försök att bli nykter – och om sina återfall. 



Avsnitt 3 – Att jobba som Onlyfans-kreatör

I dagens avsnitt gästar Sarah podden. Hon jobbar idag som Onlyfans-kreatör på heltid. Vad är riktigt Onlyfans och hur bör man tänka om man funderar på att börja jobba som kreatör? Kan man tjäna pengar och hur stor del tar Onlyfans av det du tjänar? Allt detta + en hel del annat pratar vi om i dagens avsnitt. 

Vill man ställa frågor direkt till Sarah så hittar ni henne på Instagram under namnet: Saraheveliina.



Avsnitt 9 – Vi måste prata om svåra känslor också

Idag får ni lyssna till @elincassandra som kommer prata om ämnen som andra helst undviker – och som hon älskar att prata om. Nämligen smärta, döden, lidande och skam. Hon är utbildad mental coach och tränare och pratar mycket om mental hälsa. När hon var i tonåren miste hon tyvärr sin mamma i en ovanlig tumörsjukdom, en sjukdom hon själv blev diagnostiserad med som 11-åring och som gör att hon behöver opereras ofta. Vi pratar mycket om vården kring psykisk ohälsa.



Avsnitt 4 – Att leva med ocd och att bli förälder

I dagens avsnitt pratar vi en hel del om psykisk ohälsa med Sabina som gästar podden. Hon har sedan liten haft ocd och ångest. Vi reder ut vad ocd betyder och pratar om hur de upptäckte hennes diagnoser och hur de har påverkat uppväxten. 2019 blev hon förälder. Men hur hanterar man sina känslor när man inte upplever att man älskar sitt barn från första stund? Vi pratar om skammen, känslorna och hur man mår när man tänker väldigt mörka tankar om sitt barn. Hon berättar även om hur hon i dagens läge mår mycket bättre och hur hon har lärt sig hantera sina tankar.  Har du frågor gällande t.ex ocd så får du väldigt gärna ta direkt kontakt med Sabina. Hennes instagram är: sabinaannadaniela.  Du kan även vid all typ av psykisk ohälsa kontakta psykosociala förbundet : https://fspc.fi/



Avsnitt 6 del 1 – Att vara snäll mot sig själv – även de dagar man tror man förtjänar det minst

@sandraantfolk gästade podden för ett par veckor sedan. Hon studerar idag till mental coach och peppar människor till att lära sig vara snälla mot sig själva. ❤️ Men vägen dit har inte varit så enkel. Hon berättar också om hur hon i lågstadiet blev mobbad och har kämpat med att hitta kärlek till sig själv och sin egen kropp. Hon har även en utmattning bakom sig som har lärt henne att sätta bättre gränser för egen hälsa. Vi pratar även en hel del om anti-depressiva mediciner och vården kring psykisk ohälsa. Detta är hennes historia. ❤️ Del 2 släpps nästa söndag. Vill du lyssna på hela hennes historia redan idag?  Bli VIP-lyssnare och få tillgång till hela avsnittet + bonusavsnitt.  Tack för ditt stöd. ❤️



Avsnitt 5 – Min man var fängslad – jag var gravid med vår son

I det allra första avsnittet så fick ni lyssna till Simons berättelse om hans tid i fängelset. 

I dagens avsnitt som släpps så får ni lyssna på Katjas berättelse, som då var Simons flickvän och gravid med deras son. 

Ni får lyssna till hennes sida av berättelsen, om hur det kändes för henne att ha sin partner frihetsberövad. Hur tungt och ensamt det kunde kännas att vara gravid. Hon berättar bl.a om deras möten på fängelset, hur socialen fanns med i bilden och gav stöd och om att de var tvungna att gifta sig för att Simon skulle få rätten till faderskapet och för att få hälsa på sin son på förlossningen. Stöd finns i Finland, men åter igen så går det mesta på finska. 



Avsnitt 13 del 2 – När vården och skolsystemet sviker gång på gång

Ica föddes som prematurbarn i vecka 26 och det ledde till att hon idag har underutvecklade lungor. I skolåldern hade hon det tufft eftersom hon inte orkade lika bra som andra barn utan blev väldigt trött i kroppen. Hon blev mobbad i skolan bl.a för sin övervikt och det har satt djupa spår i henne eftersom skolan svek henne och tog aldrig tag i mobbningen ordentligt vilket gjorde att den fortsatte år efter år. 

Hon har kämpat med både psykiska och fysiska problem och försökt få vård, men även där har vården svikit henne gång på gång. 

Hon fick i vuxen ålder också diagnosen ADD och berättar mera om den. Tics har hon också blivit diagnostiserad med. 

Vikten ökade trots bra kost och hon vägde som mest 125 kg och bad om en gastric bypass operation som hon också fick kämpa sig till för att få igenom, eftersom läkarna inte ville lyssna på henne. Hon berättar mera om operationens för- och nackdelar och hur den har påverkat henne. 

Hon har också blivit diagnostiserad med fibromyalgi trots att det inte är det hon har, och hon har försökt få remiss till specialläkare utan resultat.   Hennes värk i kroppen har gjort att hon har så ont ibland att hennes vän har fått fungera som personlig assistent i flera års tid de gånger Ica inte klarar sig själv på egen hand pga fysisk smärta. 

Hon har kämpat sig fram, blivit kallad psykfall och har gjort allt i sin makt för att bli vidareutredd. Hon har blivit utmattad och deprimerad och mått så dåligt ibland att hon velat ta sitt liv. Trots att hon berättat det för läkare så har de ändå inte valt att ta henne på allvar.



Avsnitt 7 – Mitt inre krig mot ätstörning, medberoende och psykisk ohälsa

Sedan väldigt ung har Corinne kämpat med olika stadier av sin ätstörning, medberoende och psykisk ohälsa. När hon var 11 år blev hon våldtagen, och det är också en av de största orsakerna till att hon mått väldigt dåligt.  Ätstörningen är något hon vill lyfta fram extra mycket, och hur den har sett ut under åren. Hon gick ner 60 kg på 10 månader, och det är inte alls hälsosamt att gå ner så mycket på så kort stund. Men från både bekanta och även vården hördes heja-ropen. Det var aldrig fråga om HUR hon gick ner. Människor blev intresserade av vad hon gjort för att kunna gå ner så mycket under så kort period. Ingen som frågade om det var hälsosamt och hur hon mådde.  Hon berättar om konsekvenserna som kom efteråt och som hon troligen är tvungen att leva med resten av sitt liv. Hon berättar också om sin ADHD-diagnos som hon fått i vuxen ålder, och vi diskuterar kring uttrycket “ADHD är en superkraft”. Idag jobbar hon som skolgångsbiträde och trivs med det hon gör. Tack vare sin erfarenhet är hon också väldigt duktig på att se de elever som behöver extra stöd eller som mår dåligt. Hon har också gått en erfarenhetskurs och har nu även sökt in till utbildningen erfarenhetsexpert. 

Har man frågor efter avsnittet så får man gärna kontakta henne direkt på instagram: @corinneees.

 



Avsnitt 1 – Tiden i fängelset

I det första avsnittet av Berätta om ditt liv får vi lyssna till Simons berättelse om när han dömdes för grovt narkotikabrott och hamnade i fängelse. Strax efter att han hamnar in går hans pappa bort i cancer. Hans dåvarande flickvän är gravid och kommer föda under tiden han sitter inne. Vi tar upp en massa viktiga frågor och funderar kring det finländska systemet i de finska fängelserna. Är det bättre än på ålderdomshem? Hur påverkar det självkänslan? 



Avsnitt 8 – vad står HBTQIA+ för och vad behöver vi lära oss?

När Ellinor växte upp på 70-talet så kände hon redan som liten att hon inte ville klä sig i klänningar. Hon ville klippa håret kort och var en så kallad pojkflicka som gärna ville spela fotboll istället för att leka med dockor.  Hon växte upp i ett samhälle där hon kände sig helt fel. När hon kom upp i tonåren försökte hon intala sig att hon kunde bli kär i det motsatta könet, för hon ville så gärna passa in och kunna känna sig som alla andra.

Först som vuxen vågade hon komma ut som lesbisk och bor idag på Åland tillsammans med sin fru och deras barn. Hon jobbar med att åka ut till skolor och företag för att ge mer kunskap om hur man bemöter HBTQIA-personer. Detta är hennes berättelse.  Har ni frågor så får man gärna höra av sig till hennes instagram: elli.wrangtorp. 



Bonusavnitt: Kärlek – Tankar & känslor i ett samkönat förhållande

Idag på Alla Hjärtans Dag så släpps podcastens allra första bonusavsnitt! Jag har haft Sara som har gästat podden, och berättar om hur hon träffade sin blivande fru! Vi pratar om hennes tankar och känslor kring ett samkönat förhållande, bonusfamilj och vi funderar även över hur man vet om man har träffat sin själsfrände.

Nu hittar Sara på instagram under namnet: @saragunmarie. 



Bonusavsnitt ( De första 15 min ) – Jag valde att föda hemma

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet. Detta är de 15 första minuterna.  Bli VIP-lyssnare här

Idag gästas podden av Irene som ska få berätta om hur hon valde att föda båda barnen hemma med hjälp av stödpersoner. Hon läste på mycket innan förlossningarna och tycker att det är magiskt att föda och skulle gärna göra det flera gånger trots att hon i dagens läge tycker det räcker med två barn. ❤️



Bonusavsnitt ( Första 10 min ) – Låt oss prata om endometrios

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet. Detta är de 10 första minuterna.  Bli VIP-lyssnare här Idag gästar Maria podden och ska prata mera om endometrios som är väldigt vanligt bland kvinnor men som det pratas om väldigt lite. Hon fick sin mens vid 12 års ålder, och började äta p-piller när hon var 15 år. Under den tiden var smärtorna under bra kontroll, men när hon slutade ta dem så började hon få svåra smärtor före och under menstiden. Hon gick på läkarkontroller men fick till svar att det var vanligt att ha smärtor. Smärtorna blev bara värre och många gånger fick hon ligga ihopkuren i sängen och andas igenom attackerna, som kändes som knivar i underlivet. Hennes diagnos kom först när hon och hennes sambo började kolla upp deras barnlöshet. Där såg gynekologen direkt hennes endometrios, och hon fick då svar på varför hon hade haft problem. Då var hon 28 år gammal. Nu har de kämpat i flera år med att bli gravida, och även påbörjat ivf-behandling som inte går så bra pga hennes sjukdom. Detta är något som man sällan hör om i svenskfinland, utan bara i sverige där det talas mer om problemet. Nu hoppas hon att hennes berättelse ska belysa även andra att söka hjälp och få mer kunskap.



Bonusavsnitt ( de första 15 min ) – Att leva med en psykopat

Obs! Som patron/VIP-lyssnare kan du lyssna på hela avsnittet. Detta är de 15 första minuterna.  Bli VIP-lyssnare här

“Dagens modiga gäst har valt att vara anonym. Som väldigt ung blev hon tillsammans med sin dåvarande partner. Till en början var allt bra. De blev snabbt gravida och då började den psykiska misshandeln. Hon fick höra att hon var äcklig och att han inte ville vara nära henne. Han var manipulativ och övertygade henne om att hon var sjuk, så hon vågade inte lämna i tron om att hon aldrig skulle klara sig på egen hand.

Hon blev straffad när hon inte gjorde som han önskade, och var tvungen att betala med sex om hon ville ha något från affären. Hon gästar podden tillsammans med sina två döttrar, en av dem har också valt att medverka. “



Bonusavsnitt – Psoriasis och mobbning

I dagens bonusavsnitt berättar Simone om hur hon blev mobbad under skolgången pga. att hon redan som liten blev diagnostiserad med hudsjukdomen psoriasis och för hennes vikt. Detta ledde till att hon började må så dåligt att hon ville ta sitt liv.  Vad är psoriasis? Hur påverkar hudsjukdomen ditt liv? Hur påverkade mobbningen Simone? Vad är det viktigaste att tänka på när man blir mobbad?  Vid mera info om psoriasis så kan ni gå in på instagramkontot: “ungmedpsoriasis”

Blir du mobbad? Prata om det med någon. Kurator, psykolog, vän, familj.

Håll det inte för dig själv. Sök stöd i skola eller på jobb. 



Bonusavsnitt första 15 min – Jag var ett skilsmässobarn med dyslexi som blev mobbad i skolan

Hur är det att som 8-åring se sina föräldrar välja att gå skilda vägar?  Hur mår man som barn och hur behöver man tänka när man går i tankarna om att separera eller skilja sig – för att göra det lättare för barnens skull?  I dagens bonusavsnitt gästar Monia podden och berättar om detta.  Vi pratar också om hur det är att bli en nyfamilj både från mammas och pappas sida, och vilka komplikationer det kan ge. Hur kommer man som bonusförälder in i familjen?  Monia har också kämpat med dyslexi hela sitt liv och har ännu idag svårt att läsa böcker för sina barn i rädsla för att säga fel. Hon har också blivit mobbad i skolan vilket har gjort att hennes självkänsla påverkats negativt.  Detta är hennes historia. 



Introduktion

Varmt välkomna till den nya finlandssvenska podden “Berätta om ditt liv”.  Här kommer en kort introduktion. Jag söker hela tiden efter nya gäster med intressanta livsberättelser, så om just du har något du vill komma och prata om så är du varmt välkommen att höra av dig till: berattaomdittliv@gmail.com eller skicka meddelande direkt till min instagram berattaomdittliv_ .