Get Podcast

P3 Musikdokumentär

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister

6ix9ine – Med ett pris på sitt huvud

Berättelsen om världens mest hatade artist. Rapparen Tekashi 6ix9ine från New York trollade sig hela vägen till toppen men lever nu under dödshot från sina forna vapendragare.

Det regnbågsfärgade håret har bleknat. Nu är kalufsen i sin naturliga färg, svart, overallen är mörkblå. Men åskådarna i den federala rättsalen på Manhattan i New York har inga problem att känna igen dagens huvudperson.

Hans artistnamn är tatuerat ovanför det högra ögonbrynet och, bör tilläggas, ytterligare cirka två hundra gånger under den blåa overallen.

Det är i mitten av september 2019. Rapstjärnan Daniel Hernandez, mer känd som Tekashi 6ix9ine, är åtalad för organiserad brottslighet, vilket inkluderar grova vapenbrott, hot och narkotikabrott. Brott som i förhandsbedömningarna tros ge 47 år till livstid i fängelse. Det har inte ens gått två år sen han slog igenom. Nu riskerar Tekashi 6ix9ine att få tillbringa resten av livet bakom galler.

En dokumentär av Sigge Dabrowski

Producent: Hanna Frelin

Exekutiv producent: Vendela Lundblad

P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media.

Klippen är hämtade från The Breakfast Club, The Angie Martinez Show, NBC, Time, No Jumper, Dj Vlad, DJ Academics Youtube-konto, 6ix9ines Instagram och Snoop Doogs Instagram.



A$AP Rocky – gatan, röda mattan och Kronobergshäktet

Berättelsen om livet på Harlems gator, stjärnglansen på modegalor och kvällen i Stockholm som gjorde rapparen till ämne för den politiska toppen.

Inne på en snabbmatsrestaurang på Kungsgatan i Stockholm sitter folk och äter hamburgare och dricker milkshakes. Klockan är strax före tio en ljus och varm sommarkväll söndagen den 30 juni 2019.

På gatan utanför står ett gäng på fem amerikaner klädda i streetwearkläder. Två unga killar i jeans och vita t-shirts kommer fram till gänget. De försöker prata, men verkar ha svårt att förstå varandra.

Amerikanerna är tydligt irriterade och ber de unga killarna lämna dem ifred. Det är oklart exakt vad de vill. Men klart är att stämningen hårdnar. En av amerikanerna tar tag i den ena unga killen och lyfter bort honom. Han svarar med att bli irriterad och kastar sina hörlurar på amerikanen. Hörlurarna har gått sönder.

Inifrån restaurangen ser det ut som vilket fyllebråk som helst. Men kanske har folk där inne redan fattat vem det är som är inblandad. För ute på gatan finns en av världens mest kända rappare. Det är A$AP Rocky. Om tre dagar ska han vara huvudakt på Smashfestivalen på Stadion i Stockholm. 

Ute på gatan försöker A$AP Rocky skaka av sig killarna. Men den unga killen är upprörd över att hans hörlurar har gått sönder och fortsätter följa efter. Tillslut exploderar det för A$AP Rocky och några i gänget som misshandlar en av de unga killarna.

När polisen kommer till platsen är den ena unga killen förvirrad och chockad. Han sätts i en ambulans med skärsår, skrapsår och blåmärken.

Det som hände ikväll, på gatan i centrala Stockholm, kommer sätta A$AP Rocky på kartan och det svenska rättssystemet i världens blickfång.

P3 Musikdokumentär om A$AP Rocky handlar om resan från Harlems gator, ett tidigt modeintresse, nyskapande hiphop och relationen till Sverige. 

Medverkande: Ayan Jamal, Emil Lautin och Daniel Lindström.

Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Joanna Korbutiak.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Expressen, ABC News, TMZ, Noisey, Rap Radar, HipHopDX, Tv4 Nyheterna, The Sun och Youtubekontona Celebrity spill, Brock Fetch, Paris Videostars, I buy earrape, Ossi Metso och Kerwin Frost.



Aaliyah – R&B-prinsessan som dog för tidigt

Berättelsen om multitalangen och modeikonen som gjorde nyskapande R&B – men också historien om ett skandalöst giftermål med R Kelly och en tragisk död.

Det är den 25 augusti 2001 på Marsh Harbour Airport på Bahamas. I en taxi ute på flygplatsens landningsbana sitter den 22-åriga stjärnan. Utanför svajar palmerna och hettan trycker på, men inne i bilen brummar AC:n för fullt. När Aaliyah Haughton tittar ut genom bilrutan ser hon planet som ska ta henne hem. Runtom planet springer folk fram och tillbaka, redo att lasta det med all packning och hela teamet. På vägen hit fyllde de två plan, men nu trycks allt istället in i ett. 

Aaliyah har spelat in en musikvideo till sitt nya album. Hon är 22 år gammal och redan en av USAs hetaste stjärnor. Vid det här laget är hon både artist, skådespelare och modeikon. Dessutom drömmer hon om att gifta sig med pojkvännen Damon Dash. Aaliyah är på väg att ta över världen. 

Det är dags att gå ombord planet, men Aaliyah sitter kvar i taxin. Hon tar upp telefonen och ringer sin pojkvän. För ovanlighetens skull är hon ensam på resan – varken hennes mamma eller pojkvän har kunnat följa med den här gången. Aaliyah gillar inte att flyga, det lilla planet och den tunga lasten gör henne rädd. 

Faktum är att alla redan är medvetna om att planet är för tung lastat. Trots det sitter de till slut i sina säten och motorerna startar. 

Men planet kommer inte att hinna lämna Bahamas och Aaliyah kommer inte att komma hem igen. Det hinner knapp lyfta innan de kraschar. 

I flygplansvraket hittas Aaliyah sittandes kvar i sitt säte. Amerikas starkast lysande stjärna är död. 

P3 Musikdokumentär om Aaliyah är berättelsen om en av 90-talets unga stjärnor som dog när hon var 22 år gammal. Hon debuterade som artist bara 15 år gammal, hamnade i ett skandalöst giftermål med R Kelly och omdefinierade inte bara det musikaliska landskapet utan också hur unga tjejer klädde sig. 

Medverkande: Nadiv Bavey och Kathy Iandoli.

En dokumentär gjord av Hanna Frelin hösten 2021. 
Producent Joanna Korbutiak. 
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

En stor källa till den här dokumentären har varit boken “Baby Girl: Better known as Aaliyah” av Kathy Iandoli – som också intervjuas i avsnittet. 

Ljudklippen i avsnittet kommer ifrån NBC News, det amerikanska TV-programmet Star Search (producerat av TPE/Rysher Entertainment) 1989, Franska M6 Video Banks Youtube-kanal, fankontot AaliyahPL på Youtube, TV-kanalen BET, Inside Edition, Soul Train prisgala, Tommy Hilfigers reklamkampanj, Youtubekontot Rusty Chalfont från Oscarsgalan 1998, Hollywood Archives, CBS The early show, nöjeskanalen Extra, VMA “In memory of Aaliyah” 2001.



Adele – med rösten som vapen

Det här är berättelsen om artisten som charmar hela världen med den otroliga rösten och vad som händer när den en dag försvinner.

Det är en somrig eftermiddag 2011. Adele tar stegen upp på scenen i Minneapolis. Hon står på First Avenue, klubben Prince gjorde legendarisk i filmen “Purple rain”. Utanför trängs redan några av de 1500 personer som köpt biljetter till kvällens show. De är här för att höra London-tjejen med den starka rösten.

Bandet står redo på scen för soundcheck när Adele tar plats vid micken. Någon ger klartecken och de sköna tonerna höjs. Adele känner musiken i kroppen, slickar sig om läpparna och tar den första tonen.

Men så slutar hon. Bandet slutar spela och tittar förvirrat mot den tysta sångerskan.

Hon har tårar i ögonen. Det som inte får hända har hänt. Adeles röst är borta.

P3 Musikdokumentär om Adele handlar om den unga tjejen från London som med sin röst och charm tar hela världen med storm. Hon babblar, röker och sjunger från tårna. Tills hon en dag tappar rösten och tvingas genomgå en operation på stämbanden.

En dokumentär av Hanna Frelin.
Producent: Sigge Dabrowski.
Exekutiv producent: Vendela Lundberg.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån:  Sveriges Radio, “Skavlan” på SVT, BBC “Later… with Jools Holland”, Clever News, Faceculture, Signed Media,  webbserien “In The Attic”, Channel news 4, “60 minutes” av CBS News, X-factor England, Grammy Awards, “Carpool Karaoke with James Corden”.

Tack till boken “Adele: the biography” av Marc Shapiro.



Amy Winehouse – Tillbaka till mörkret

Berättelsen om ett liv och en karriär som blev alldeles för kort.

Det är tidig morgon i Camden, i Norra London. På gatan utanför ett hus står en grupp män. Det är sommar men männen har jackor på sig, efter timmar utomhus. I varje mans hand är en kamera med ett stort objektiv. Fotograferna utbyter cigaretter och halvhjärtade skämt om objektivens längd. Stämningen är uppsluppen. För de väntar på något. Något, eller snarare, någon. De kallar henne för råttfångaren i Camden, efter sagan om den karismastiske råttfångaren som kunde locka alla med sig med sin vackra musik.

Inne i huset sitter den 24-åriga Amy Winehouse. Hon har varit uppe hela natten medan paparazzifotograferna har väntat spänt. Amy har just vunnit fem grammys men hennes lägenhet skvallrar om ett annat liv än hos en framgångsrik sångerska. På golvet ligger chipspåsar, cigarettfimpar och folie.

Tre år senare hittas Amy Winehouse död i sin lägenhet. Hon blir 27 år gammal.

Det här är historien om en artist som anses vara en gammal själ och samtidigt – en helt ny typ av artist. Hon låter afroamerikansk, är brittisk-judisk. Hon är ung och har samtidigt en röst som låter som att hon har levt ett helt liv. Hon sjunger sofistikerat men pratar rått. Amy Winehouse musik blir odödlig eftersom hon är musikaliskt mjuk men textmässigt elak.

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent:  Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Avrotros, Tim Chippings youtube-kanal, Warner Bros Anderson, Radio Eins, Associated Press, BBC Newsnight, Asif Kapadias “Amy”, Vlad TV, Channel 4:s Popworld, RTE, BBC Fours Back to Black, Channel 5, MTV Canada, NTR, TruTvs Star Jones, CBS 2008 Grammy Awards, ITVs Evening News, Channel 4 My Daughter Amy, Global Radio och CNN News.



Annie Lennox – Eurythmics, synthar och en stilikon i kostym

Det här är berättelsen om den skotska sångerskan med den stora rösten, som både provocerade och hyllades för sin androgyna image.

December 1980, högt över Indiska oceanen. Nedsjunken i flygplansstolen sitter en förtvivlad sångerska från Skottland. Hennes korta frisyr är blonderad och kindbenen höga. Det som är mest framträdande just nu är dock dom mörka ringarna under ögonen.

Annie är helt slutkörd, men tankarna som snurrar i hennes huvud hindrar henne från att somna. Trots att hon bara är 26 år gammal oroar hon sig för att hennes artistkarriär är över, innan den knappt hunnit ta fart. Turnén i Australien har varit en mardröm. Annie inser motvilligt att rockbandet The Tourist, som sjunger i, fullständigt har kollapsat. 

Fastspänd i det trånga sätet, i den lilla kabinen, förstår Annie att hon behöver göra en radikal förändring. Innan hon hinner ångra sig vänder hon sig till sin pojkvän som sitter bredvid. Dave och Annie har varit ett passionerat kärlekspar i fyra år, lika länge som dom spelat musik ihop. 12 000 meter upp i luften förstår dock dom båda att det inte längre funkar. Dom är överens om att deras kemi är en kreativ urkraft som – om den får blomma fritt utan hinder – är ostoppbar. Men för att det ska bli möjligt, måste dom offra något.

När planet många timmar senare landar i ett gråmulet London har dom bestämt sig. Annie och Dave har gjort slut för att istället kunna satsa allt på sitt musikaliska partnerskap.

P3 Musikdokumentär om Annie Lennox är historien om att göra musik med sitt ex och ständigt utmana folks förväntningar på hur en kvinna i musikbranschen bör bete sig.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

Medverkande: Olle Romö, Karin Bolin Derne och Christian Kopponen Wikström.

Böckerna Annie Lennox – The Biography av Bryony Sutherland & Lucy Ellis och Sweet Dreams Are Made Of This av Dave Stewart har varit viktiga källor till programmet.

Ljudklippen i dokumentären kommer från intervjuer med norska NRK (1987), Efter Tre (Sveriges Radio, 1992), Paste Studios (Paste Magazine, 2016), det australiensiska tv-programmet Countdown (1980), dokumentären Omnibus (1995), Top of the Pops (BBC, 1989), Rock n Roll Hall of Fame (2022) och amerikanska Grammy Awards (1984).

 



Aqua – den skandinaviska tuggummipoppen som tog över världen

Det här är en berättelse om det färgglada och galna 90-talet, och om bandet som där och då gjorde exakt allt rätt.

Hösten 1997. Det är en varm kväll i Cleveland, Ohio. Konsertområdet är fyllt till bredden av förväntansfulla fans. De är här för att se den danska sensationen “Aqua”.

På bara några månader har Lene, René, Sören och Claus gått från att spela inför 50 personer i danska småstäder, till att vara kända över hela världen. Men de konstanta framträdandena, intervjuerna och resandet sätter sina spår.

Bredvid scenen står bandets sångerska Lene. Huvudet värker och hon är ärligt talat riktigt trött på skiten. Sen bandet slog igenom med megahiten “Barbie Girl” har hon svarat på frågan om hon känner sig som Barbie och vad hon gillar mest med dockans utseende, minst tusen gånger. 

Men Lene vill inte vara Barbie. Hon vill vara Lene.

Bandet har dessutom blivit stämda av dockans tillverkare som bestämt tar avstånd från låten. Skivbolaget har ritat upp en försvarsplan och i flera veckor har de bestämt vad bandet får och inte får säga. 

Tusentals fans skriker. Lene tar ett hårt grepp om mikrofonen och springer ut på scenen. Veckor av frustration får till slut bägaren att rinna över och hon skriker mot publiken.

Who the fuck is Barbie?!

Så fort bandet kliver av scenen, sliter skivbolagets chefer tag i henne. Männen står i en ring runt Lene och skriker. Mitt i rättstvisten har hon retat upp tillverkaren av Barbie ännu mer. Dessutom har hon hånat bandets tveklöst största hit. Det här kan kosta miljoner.

P3 Musikdokumentär om Aqua handlar om det dansk/norska bandet som tog över hela världen med sin barnsliga dansmusik.

Dokumentären är gjord av Robin Jonson i juni 2023
Producent är Joanna Korbutiak
Exekutiv producent är Anna Johanessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Mathilda Berggren, Kajsa Mellgren, Stefan Lindeberg och Michael Brinkenstjärna

Ljudklippen i dokumentären kommer från Hitlåtens historia (SVT), dokumentärerna Aqua Diary (1998) och Aqua Around the World (1997), det norska tv-programmet Casino, en intervju med CNN (1997), Bullen (SVT, 1997) och ZTV.



Ariana Grande – Ur askan i elden

Historien om terrorattacken i Manchester, Mac Millers bortgång och hur en ung kvinna växer ur kostymen som barnstjärna.

En försommarkväll i den engelska staden Manchester. Utanför järnvägsstationen Victoria står ovanligt många människor och väntar på sina barn, som är på en konsert i den jättelika arenan som ligger bredvid. Inne i arenan är publikhavet fyllt med rosa ballonger. Uppspelta fans i alla åldrar sjunger med i den sista låten. Konserten lider mot sitt slut. Lamporna tänds och det är dags att gå. Då detonerar en bomb i arenan.

Dödssiffran ska bli 23 människor. 22 offer, där några är barn, och en självmordsbombare. Flera hundra får men av attacken. Backstage hör en ung kvinna dånet av bomben. Hon har just klivit av scenen och är hela anledningen att alla har samlats i arenan den här kvällen. Den 22 maj 2017 förändras Ariana Grandes och tusentals andras liv förändras för evigt.

P3 Musikdokumentär om Ariana Grande berättar historien om hur en ung talang växer ur kostymen som barnstjärna och blir en av världens största artister. Om att slå igenom på den kommersiella marknaden och att försöka att inte förlora kontrollen om sin musik. Men det är också en berättelse om ond bråd död och missbruk – Mac Millers tragiska bortgång och terrorattacken i Manchester. 

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist 
Exekutiv producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson 
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen är hämtade från Fox Sports, CBBC, Frankie Grandes Youtube-kanal, Ariana Grandes Youtube-kanal, Broadway.com, Nickelodeons Victorious, Nickelodeons Sam & Cat, SBTV, Vimeos What’s Next for Sarah?, radiostationen Hot97, TMZ, ABC News, NBC:s Saturday Night Live, WBUR:s On point, Sky News, Ekot, BBC News, Metro Newspaper UK, BBC, Power 106, NBC:s The Tonight Show with Jimmy Fallon, ABC:s Good Morning America, Apple Musics Beats 1 och CBSLA.



Avicii – del 1

Det här är den första delen i berättelsen om den blyga Stockholmskillen som la soundtracket till en hel generation. En stjärna som brann klart, men som lämnade oss alldeles för tidigt.

Mörkret har lagt sig och det är helt fullpackat framför den stora scenen. Det euforiska folkhavet badar i den blinkande ljusshowen samtidigt som de rör sig i takt till den dunkande musiken. Bakom DJ-båset står den senaste tidens allra största stjärnskott på househimlen och han tycks ha publiken helt i sin hand.

Det är den 22 mars 2013 på Ultra i Miami. Spelningen har pågått i snart fyrtio minuter, men publiken tycks inte visa några tecken på trötthet när Avicii plötsligt stänger av musiken och ljusshowen pausas. Fansen förstår att deras favorit-DJ har något stort på gång. Men ingen kan gissa vad som kommer att hända härnäst, för nu gör han något som ingen någonsin gjort på Ultra.

I strålkastarljusets sken ser folkmassan en kille i basker, som nervöst greppar mikrofonen och börjar sjunga a cappella. Publiken vet inte alls hur dom ska reagera och innan de hunnit smälta livesången visar det sig att sångaren har sällskap på scen av ett liveband. Publiken på en av världens största festivaler för elektronisk musik står nu och lyssnar på en kille som sjunger country, ackompanjerad av bland annat en banjospelare. Några börjar bua, andra står som förvirrade frågetecken och en tredje grupp tar upp sina telefoner och börjar dela med sig av det som händer på sociala medier.

När konserten är över har nyheten spridits i hela housevärlden och de närmaste dagarna pratas det inte om annat. Man säger att Avicii tappat det och att han på egen hand just satt stopp för sin så lovande karriär.

Men de kritiska rösterna kommer snart att få ta tillbaka allt de sagt.

P3 Musikdokumentär om Avicii handlar om en av Sveriges största musikexporter någonsin. En berättelse om framgångens höga toppar, men också om dess allra mörkaste dalar.

Medverkande: Klas Bergling, Carl Falk, Laidback Luke, Filip Åkesson, Linda Nordeman och Emil Syk.

En dokumentär av Joanna Korbutiak.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 – 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Måns Mosessons auktoriserade biografi Tim: Biografin om Avicii har varit en viktig källa till programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Avicii: True stories (2017), P3 Populär (2010, 2011), Aviciis egen youtubekanal, SVT Nyheter (2018), UMF TV (2013), MTV News (2013), Ambitious Media (2013), promotionvideo för Spotify (2015), youtubekanalerna Zeon och Rickard Holmberg.



Avicii – del 2

Det här är den andra delen i berättelsen om den blyga Stockholmskillen som la soundtracket till en hel generation. En stjärna som brann klart, men som lämnade oss alldeles för tidigt.

Stämningen är upptrissad på lyxjakten där Aviciis team samlas efter konserten på Ultrafestivalens stora scen, den 22 mars 2013. Att housepublikens favorit-dj bjöd upp ett bluegrassband och spelade countrylåtar togs inte emot väl av publiken. I Måns Mosessons bok Tim: biografin om Avicii beskrivs hur Tim Bergling desperat scrollar igenom sociala medier och blir mer och mer stressad för varje negativ kommentar han läser.

På twitter skriver fans att någon borde slå Avicii i huvudet med den där banjon han hade med på scen. De undrar om han är så full att han inte fattar att han befinner sig på Ultra och inte en countryfestival. Och vissa går till och med så långt att de konstaterar att Avicii precis dödat sin egen karriär.

Tim vrider och vänder på vad dom kan ha gjort fel och försöker förstå varför folk är så upprörda. I Tim: Biografin om Avicii framgår det att managern Arash Pournouri samtidigt är hur nöjd som helst, han känner att kvällen gått helt enligt plan. Arash är övertygad om att folk snart kommer att fatta storheten i Aviciis nya countryinfluerade låtar och fram tills dess är upprördheten utmärkt pr.

P3 Musikdokumentär om Avicii handlar om en av Sveriges största musikexporter någonsin. En berättelse om framgångens höga toppar, men också om dess allra mörkaste dalar.

Medverkande: Klas Bergling, Carl Falk, Laidback Luke, Filip Åkesson, Linda Nordeman och Emil Syk.

En dokumentär av Joanna Korbutiak.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 – 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Måns Mosessons auktoriserade biografi Tim: Biografin om Avicii har varit en viktig källa till programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Avicii: True stories (2017), P3 Populär (2010, 2011), Aviciis egen youtubekanal, SVT Nyheter (2018), UMF TV (2013), MTV News (2013), Ambitious Media (2013), promotionvideo för Spotify (2015), youtubekanalerna Zeon och Rickard Holmberg.



BTS – Det skottsäkra bandet från Öst

Berättelsen om sju killar från Sydkorea som mot alla odds blev världens största pojkband.

Det är maj 2017 i Las Vegas när Billboard Music Award delas ut. Långsamt fylls T-mobile Arena av nutidens allra största musikstjärnor. Mitt i sorlet och förberedelserna börjar plötsligt läktaren att nästan skaka. Huvuden vrids åt ingången och medan skriket från läktaren blir högre lägger sig också en tystnad. Det är sju unga killar som kommer in på led. För många är de helt okända. De kommer från Sydkorea och kallar sig BTS. Ikväll ska de bli de första från Korea att ta emot ett pris på galan. Det här är historien om ett band som mot alla odds blev världskändisar.

P3 Musikdokumentär om BTS börjar på sent 80-tal med en vision om den perfekta idolen. Visionen kommer bli starten för en blomstrande Sydkoreansk musikindustri – där unga sätts i idolskolor för att träna sång, dans och skådespeleri till långt in på natten.

När det nya bandet, BTS, lanseras 2013 är det inte många som tror på dem. Deras bolag saknar pengar, bandmedlemmarna bor i våningssängar i ett och samma sovrum och de blir dessutom anklagade för att vara sellouts. RM, Suga, J-hope, Jin, Jimin, V och Jungkook får jobba hårt, i princip dygnet runt för att nå sitt mål – de ska slå utomlands.

Ett program av Hanna Frelin
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Programmet är en produktion av Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären kommer från: Sveriges Radio, SVT, CNN, ET Canada, BangtanTV, Mnet, BBC, Yahoo, MTV, Billboard, Mnets “American Hustle Life” och filmen “Burn the stage”.



Basshunter – datanörden som blev en världsstjärna

Han gör världsturnéer andra svenska artister bara drömmer om. Det här är berättelsen om en datanörd från Halmstad som blev en av Sveriges största musikexporter genom tiderna.

Med trancelåten Boten Anna tog Jonas “Basshunter” Altberg över topplistor runt om i Europa sommaren 2006. Några år senare slog han igenom i England med debutskivan Now You’re Gone – och blev en av Europas största artister. Men vägen dit var lång och krokig. Inte ens hans egna föräldrar trodde på honom.

   P3 Musikdokumentär om Basshunter är historien om pojken som slog igenom helt på egen hand. Jonas Altberg var utsatt i skolan och hamnade i dåligt umgänge. Men genom musiken hittade han en tillflyktsort. Musiken kommer också ta honom hela vägen till toppen av Englandslistan, både för singlar och album. Av svenska artister är det endast Abba som legat längre på listan i den moderna popmusikens hemland. Men kändisskapet har ett pris: hans sexbilder läcker ut på nätet och han blir jagad av vilda paparazzis i Magaluf på Mallorca. Och i Sverige tävlar recensenter och tyckare om vem som kan ge den hårdaste dissen till den svenska trancestjärnan.

Medverkar gör Jonas “Basshunter” Altberg, hans pappa Göran Altberg, ex-flickvännen Emely, DJ Rolle, managern Henrik Uhlman, engelska managern Scott Simons och lillebror Joakim Altberg.

En dokumentär av Sigge Dabrowski

Producent: Robin Jonsson

Exekutiv producent: Axel Winqvist

Inläsning: Hannah Engberg

Tekniker: Fredrik Nilsson

P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media AB.

Klippen i programmet kommer från SVT Nyheter, Sommarkrysset, Nya Vågen, Morgonpasset i P3, BBC, Celebrity Big Brother UK och Allsång på Skansen.



Benjamin Ingrosso – från hånad barnstjärna till hyllad låtskrivare

Berättelsen om det hånade kändisbarnet som bröts ner, tog sig upp och slog stort.

Det har knappt hunnit bli morgon Los Angeles. Benjamin Ingrosso ligger i kalsonger och sover i den smala sängen. På golvet nedanför ligger vännen och kollegan Felix Sandman och sover på en madrass.

De är i skivbolagets hus i West Hollywood för att skriva musik. Här är Benjamin okänd – ingen dömer honom för hans bakgrund. Från husets balkong syns hela staden vakna och i samma stund börjar de två kompisarnas telefoner låta.

Sömndrucket öppnar Benjamin upp sin telefon och möts av nyhetsflashen från Aftonbladet. Nöjesbladet avslöjar fyra deltagare i nästa års Melodifestivalen. Två av dem är killarna i rummet – Benjamin Ingrosso och Felix Sandman. 

Benjamin är plötsligt klarvaken. Telefonen ringer, det är skivbolaget som gratulerar från andra sidan atlanten. Han hör hurraropen men Benjamin sätter händerna för ansiktet och svär.

Bakom sig har han lämnat en flera år lång karriär som musikalartist och övergången till att bli artist och låtskrivare har varit svårare än Benjamin trodde – han har fått börja om från början. För ett halvår sedan stod han på Melloscenen för första gången – och efter tävlingen lovade han sig själv att aldrig göra det igen. Det är inte den utstakade vägen han vill ta. På Melloscenen känner han sig bara som sin mammas son – det störiga och käcka kändisbarnet.

Det är inte Benjamin själv som skickat in bidraget i år men han förstår precis vem som gjort det. Benjamin och Felix tittar på varandra innan de rusar upp ur sängen och skriker på skivbolagschefen Ola Håkansson.

Bara några månader senare står han på melloscenen igen. Han har tre minuter på bästa sändningstid till sitt förfogande och han ska framföra sin bästa låt hittills.

P3 Musikdokumentär om Benjamin Ingrosso är en berättelse om det hånade och hatade kändisbarnet som vill bli tagen på allvar. När Benjamin skriver sitt första skivkontrakt får han höra att vägen till att bli stor kommer vara svår och lång. Idag är Benjamin en av Sveriges mest hyllade artister och låtskrivare.

Medverkande: Benjamin Ingrosso, Bianca Ingrosso, Pernilla Wahlgren, Emilio Ingrosso och Sofia Dalén.

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin i början av 2021. 
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker Fredrik Nilsson. 
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Benjamins privata ljud, Aftonbladet, SVT Melodifestivalen/Lilla Melodifestivalen, TV4 Let’s Dance, TV4 Nyhetsmorgon.



Beyoncé – Mysteriet från Houston

Berättelsen om hur en blyg flicka från Texas blev världens stora popdrottning.

2003 slår Beyoncé igenom som soloartist med albumet “Dangerously In Love”. Hon intervjuas av programledaren Oprah Winfrey, som ger den unga stjärnan ett råd: håll tyst om ditt privatliv. Rådet präglar resten av Beyoncés karriär: hon har tagit politisk ställning på bästa sändningstid, gjort ett helt album om sin mans påstådda otrohetsaffär och berättat om det spruckna samarbetet med sin pappa och manager Matthew Knowles i en egenproducerad dokumentär. Ändå förblir Beyoncé ett mysterium. Hon syns sällan på paparazzibilder och säger sig ha ganska lite gemensamt med den hon är på scen, divan som hon döpt till Sasha Fierce.

P3 Musikdokumentär om Beyoncé handlar om stjärnans hårda arbete under uppväxten i Houston. Om hur den blyga flickan som drillats i sång och dans av sin pappa blir frontfigur i Destiny’s Child och sedan går solo. Men det är också en berättelse om hur Beyoncé ständigt förnyar sig själv och bryter ny mark i låtar, videos och samarbeten med författare och andra artister.

En dokumentär av Axel Winqvist 
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson 
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

 

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från MTV Video Music Awards 2011, NFL Network, ABC News, ABC’s Good Morning America, Fox News, CNN’s program “Beyoncé -finding her destiny”, Shriver Media, CBS 60 Minutes, VH1 dokumentärserie “Driven”, Entertainment Televisions “Destiny’s Child Revealed”, MTV, Carmen – A Hip Hopera, Dreamgirls, Lemonade från HBO, MTV News, The Oprah Winfrey Show producerat av Harpo Productions för amerikanska CBS, Black Entertainment television, CNN’s Pierce Morgan Tonight, Life is But A Dream producerad av Parkwood Entertainment för HBO, Amerikanska AM Tonight. AXS, CNN NEWS, Rolling Stone Magazine, GENIUS, Beyoncés egen youtubekanal: “Year of 4” och “Self-titled. Part 4. Liberation”, Star Search producerat av Rysher Entertainment 1993.



Billie Eilish – Förändrar världen från sovrummet

Berättelsen om musikvärldens mest omtalade tonåring.

Fyshuset i Stockholm, februari 2019. Luften är kvav och svår att andas, lokalen är fylld till sin maximala kapacitet. Mitt på scen sitter 17-åring. Hon har på sig en svart t-shirt, bylsiga byxor och blåslingat hår. Publiken ser ut som små kopior av henne. Allt har gått så snabbt för fenomenet Billie Eilish.

På två år har Billie gått från skadad dansare till att få sin musik och videor streamade över 15 miljarder gånger. Plötsligt börjar tårarna rinna nedför Billie osminkade kinder. En av världens just nu största artister faller i gråt mitt under en konsert. För några år sen hade det blivit löpsedlar och skvaller om hennes mående. Men inte längre, Billie har bestämt att det är nya tider nu. Hon är artisten som pratar öppet om depression och sina känslor. Publiken gråter också. De har längtat efter någon som är precis som dem.


Det här är berättelsen om hur en hemskolad tonåring får en hel musikbransch att anpassa sig till hennes sovrum. Men det är också en berättelse om att rita om bilden av hur en världsartist ska vara – genom att vara sig själv och prata öppet om sina känslor. En hel värld var redo för fenomenet Billie Eilish. I december 2019 fyller hon 18 år.

En dokumentär av Mathilda von Essen 
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: ABC News, Apple music, musikmagasinet Pitchfork, youtubekanalen P3 Star hänger, News 6 WKMG Orlando, Montreality, youtubekontot “Justin Beiber Videos”, Vanity Fair “Same interview, one year apart”, The Ellen DeGeneres Show, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, Saturday Night Live.



Björk – särlingen från Island, på gott och ont

Det här är berättelsen om en säregen popmusiker som förtrollat en hel värld, som exotifierats och hyllats och som alltid har gått sin egen väg. Men kändisskapet har också ett pris.

Det här avsnittet innehåller en beskrivning av ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08 – 702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Det är måndagen den 16 september, 1996 när polisen bultar på dörren till en liten lägenhet i Hollywood, Florida.

Det är helt tyst, och när ingen öppnar tar poliserna sig in på egen hand. De ser sig om i den stökiga lägenheten. Det är instängt och golvet är täckt av kläder, tomburkar och bråte.

I soffan ligger en man, till synes livlös.

Han är naken, har grön och röd färg i ansiktet och har skjutit sig själv i huvudet.

Framför honom står en filmkamera, och på väggen bakom honom hänger en handskriven skylt där det står: “The best of me. 12 september”.

Det är till en början svårt att förstå vad som har hänt, men snart förstår polisen att allt kretsar kring en specifik person. Den isländska superstjärnan Björk.

I 11 inspelade videoband och en 803 sidor lång dagbok beskriver mannen sin besatthet av henne, och fyra dagar tidigare har en brevbomb skickats iväg till en adress i London. 

Vid den här tidpunkten är Björk Islands nationalklenod, en säregen musiker som tagit sig långt utanför den lilla öns gränser. 

Under sin karriär kommer Björk aldrig kompromissa med sin särart och det tar henne ända upp till toppen. Men kändisskapet har också ett pris.

P3 Musikdokumentär om Björk handlar om popmusikern som förtrollat en hel värld, som exotifierats och hyllats och som alltid har gått sin egen väg. 

Som research för det här avsnittet har vi använt oss av biografin “Björk – Wow and Flutter” av Mark Pytlik.

Medverkande: Margret Atladottir, Kaine Pieri och Lisa Wall.

En dokumentär av Siri Hill.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Anna Johannessen
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet gjordes i april 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Rokk í Reykjavík (1982), Inside Björk (2003) och Janis: Little girl blue (2015) samt filmen Dancer in the dark (2001), Channel V (1995), TV-serien The Southbank Show (1997) och MTV (1988 samt 1996).



Bob Marley – den blyge revolutionären som tog reggae ut i världen

Det här är berättelsen om mannen som drygt 40 år efter sin död fortfarande är kungen av reggae. En berättelse som tar oss från Trenchtown till ett pannrum i Bromma och sen vidare ut i världen.

3 december, 1976, Jamaica. Mörkret har lagt sig över Kingston, men inne i det stora ljusgula huset på Hope Road råder full aktivitet. Mitt i stans allra mest exklusiva stadsdel ligger Bob Marleys högkvarter – och den här fredagskvällen pågår repetitionerna för fullt. Bob har på sig ljusa byxor och en kortärmad skjorta. Klockan närmar sig halv nio när han tar en paus och går in i köket. 

Jamaica präglas av politiska oroligheter och en eskalerande våldsspiral. Bob, som numera bor i England, har kommit hit för att uppträda på fredskonserten Smile Jamaica. Spelningen, som stöttas av regeringen, är ett försök att lugna ner situationen. Oppositionen är däremot inte med på noterna och stämningen i Kingston är spänd.

Bob har blivit varnad. Det är många runt honom som tycker att fredskonserten är en dålig idé, men ingen har lyckats få Bob att ändra sig. Han står vid diskbänken och skär upp en grapefrukt när han hör det första skottet avlossas. 

Innan han hinner förstå vad det är som händer viner kulorna genom huset. Ett gäng beväpnade män går från rum till rum och skjuter vilt. Bob träffas i armen, hans fru Rita skjuts i huvudet och hans manager Don Taylor träffas med fem skott.

Men inte ens ett mordförsök lyckas stoppa Bob Marley. Två dagar efter attacken står han på fredskonsertens stora scen.

P3 Musikdokumentär om Bob Marley handlar om musikern som gjorde reggaen stor i hela världen och som än idag, drygt 40 år efter sin död, är en frihetssymbol.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak våren 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Lars Truedson
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Thomas Gylling, Isabel Sandblom (Syster Sol), Desmond Foster och Janne Schaffer

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Marley (2012), intervjuer med Gil Noble i Like It Is (WABC-TV, 1980) och Dylan Taite i Good Day (1979), samt från spelfilmen Vill så gärna tro (1971)



Britney Spears – Född, korsfäst och återuppstånden

Berättelsen om hur 00-talets största popstjärna drevs till ett livesänt sammanbrott.

En kväll i februari 2007 svänger en svart bil in på parkeringen till en frisörsalong i Tarzana, Los Angeles. Ur bilen kliver en ung kvinna, med hjälp av två stora säkerhetsvakter. På bara några sekunder rusar fyra fotografer fram, redo med objektiven. Deras blixtrar bländar den unga kvinnan, som i skydd av sina vakter tar sig in på salongen. Kvar utanför står de ihärdiga paparazzifotograferna.

Inne på salongen ber den unga kvinnan om att få sitt långa, bruna hår avrakat. Frisören säger nej, rädd att bli stämd. För kvinnan framför henne är ingen mindre än världens mest berömda och jagade personer– Britney Spears.

Det blixtrar till i Britneys ögon när hon får nej. Hon är trött på att alla säger till henne vad hon ska göra. Hon har stått i rampljuset med ett leende på läpparna sedan hon var gammal nog att gå. Nu dunkar huvudet av hårt festande, en pågående skilsmässa och paparazzikamerornas eviga smatter. Britney har bestämt sig. Apparaten ligger i hennes hand. Hon sätter den mot tinningen och ler. I samma stund uppstår ett av populärkulturens mest ikoniska ögonblick.

Det här historien om hur Britney Spears blev vår tids mest jagade villebråd. En berättelse om hur en obefintlig barndom, en noga uträknad lansering av en tonårsidol och en ny våg av kändismedia skapar ett sammanbrott som livesänds i realtid. I säsongspremiären av P3 Musikdokumentär tas vi med till ett 00-tal fyllt av droger, skandaler och det nya millenniets mest kända hits. Det här är berättelsen om hur Britney Spears blev världens största popstjärna – och hur hon överlevde 2007.

En dokumentär av Mathilda Von Essen
Producent Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmer är en produktion från Tredje Statsmakten Media



Bruce Springsteen – arbetarklasshjälten som aldrig haft ett vanligt jobb

Det här är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen men som själv aldrig har stått på fabriksgolvet eller haft ett vanligt 9 till 5-jobb.

– Do you have a need to write about your background and roots?

– I don’t think that much about what I’m going to write before it comes out. Usually the records end up completely different from what I thought. 

Året är 1984 och Bruce Springsteen gästar TV-showen Entertainment Tonight.

Han har precis släppt succéskivan Born in the USA som ska bli ett av de bäst säljande albumen genom tiderna.

Bruce Springsteen har på sig en stor svart jacka, vit skjorta och runt halsen har han knutit en röd snusnäsduk med vita mönster. 

Han tar en klunk från sin gigantiska, vita kaffekopp.

Killen med de mörka ögonen och rufsiga håret har gjort kometkarriär på kort tid men trots framgångarna svarar han ödmjukt, nästan lite blygt på programledarens frågor. 

– So, a lot of your music is about surviving, about being disillusioned with the american dream. And yet you’re the persona of that dream, you’ve made it. How do you reckon to solve those things?

– I don’t know. It’s not something I have resolved. 

Vid den här tidpunkten är Bruce Springsteen på väg rätt upp mot toppen.

Undan för undan ska han komma att bli en symbol för den amerikanska arbetarklassen, trots att han själv på många sätt är den amerikanska drömmen personifierad. Bruce Springsteen växer upp i arbetarklassfamilj, gör en klassresa och lyckas göra det ingen trodde var möjligt.

P3 Musikdokumentär om Bruce Springsteen är berättelsen om killen som blev en symbol för arbetarklassen, men som själv aldrig har haft ett vanligt 9 till 5-jobb.

Dokumentären är gjord av Siri Hill vintern 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Fredrik Söderholm, Elin Unnes och Victoria Arnewid.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Entertainment Tonight, Ed Sullivan Show, The Late show, NBC News, WBCN, musikprogrammet The Old Grey whistle Test, SVT Rapport, The Human Rights Now Tour, Rock n’ Roll Hall of Fame (1999), NJ.com, Springsteen on Broadway (2018), Howard Stern Show och Bruce Springsteen – How it all happened (2013).

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Bruce Springsteens självbiografi Born to run (2016) samt dokumentärfilmen Asbury Park: Riot. Redemption. Rock n’ Roll (2019) av Tom Jones.



Cardi B – Askungen från Bronx

En hiphopsaga om hur en före detta strippa blir en av världens största rappare.

Hösten 2018 kommer en blodröd, högklackad platåsko med en sylvass klack flygande genom rummet på en stor modefest i New York. Måltavlan är Nicki Minaj, världens största kvinnliga rappare sedan tio år tillbaka. Personen som har kastat skon är ingen mafiaboss eller vanlig gangster. Det är en av världens just nu största artister. Slagskämpen är 25 år gammal, 160 cm lång och en av de hårdaste i rummet. 

Kort därefter öppnas portarna till det stora hotellets entré. Cardi B, boven i dramat, leds ut. Hon är barfota. Hennes röda chiffongklännig är i trasor. I pannan syns en stor bula. Men hon ler. Av allt att döma är Cardi B, tjejen som kom från ingenting, den stora vinnaren. Inte bara här, utan också i hela den stora musikindustrin.

Cardi B föds in i en värld av våld och fattigdom. Strippklubben blir hennes väg ut. Berättelsen om hennes väg till toppen är mörk och smutsig. Det handlar om sängar besudlade av löss, illegala skönhetsoperationer och långa arbetspass runt strippstången. Men det är också berättelsen om en osannolik karriär. En askungesaga om hur “a regular schmegular girl from the Bronx” slår rekord efter rekord och blir drottning av New York.

Medverkande: Fanny Ndow Norrby, Ayan Jamal och Sanna Berg.

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media



Celine Dion – hela världens guilty pleasure

Det här är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan från Kanada som tog över världen med överdådig romantik.

Paris, juli 2016. Det är modevecka och hela stan kryllar av excentriskt klädda världskändisar. I sommarhettan utanför hotellet Royal Monceau vänds kameralinserna mot en powerballad-drottning – som de senaste månaderna gått igenom en djup, offentlig livskris. 

Celine Dion har råkat brista ut i gråt på scen inför tusentals åskådare, och talat ut i långa intervjuer om den outhärdliga sorgen efter att hennes stora kärlek har dött.

Men den här veckan har varit annorlunda. Hon har suttit front row på visning efter visning, i extravaganta galaklänningar och figursydda blazers. Celine Dion – som alltid hamnat på sämst klädda-listor och hånats för sin hopplösa smak – har skaffat sig en ny stylist. Och nu hyllas hon plötsligt för sin stil.

När den petita pop-divan kliver ut på gatan i Paris, har hon guldiga, högklackade Gucci-sandaler och blekta, blå stuprörsjeans. I handen håller hon en silvrig liten handväska, och på överkroppen bär hon – en gigantisk hoodie.

Alla blickar vänds mot 48-åringen, som nästan drunknar i sin svarta tjocktröja. Och det är inte vilken tröja som helst. Hela framsidan täcks av en svartvit bild på Rose och Jack i filmen Titanic.

Celine Dion håller upp handen och vinkar mot fotograferna. Hon ler bakom sina svarta pilotbrillor. När bilden på Celine sprids inser världen att den dramatiska och överdådigt romantiska powerballad-divan, mitt i all sorg, tydligen också har ett sinne för humor.

P3 Musikdokumentär om Celine Dion är berättelsen om den franskspråkiga barnstjärnan som kämpar med engelskan och tar över den globala musikscenen.

Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Tina Mehrafzoon, Andreas Carlsson, Jörgen Elofsson och Johan Petri

Ljudklippen i dokumentären kommer från Oprah (OWN 2011, 2012) , TVA 1981, CBC 1984, Radio Canada 1988, Larry King (CNN 1999), Stjärnsmäll på Liseberg (SVT 1992), Tête a Tête (1992), ATV 1994, The Jonathan Ross show (ITV 2013), TVG 2003, ABC News 2016, Instagram 2022



Coldplay – världens mest älskade och hatade band

Det här är berättelsen om hur fyra helt vanliga brittiska killar på bara några år blir ett av världens största band, trots att de vägrar att bete sig som rockstjärnor.

Det är den 10 oktober 2005 och den brittiska artisteliten har samlats på ​​the Grosvenor House Hotel i London. Den här måndagskvällen har det blivit dags för en av Storbritanniens mest prestigefyllda galor, musiktidningen Q:s Q Awards. Stämningen är laddad och konkurrensen stenhård.

När det är dags att presentera de nominerade i kategorin Best Act of the World Today radas giganter som U2, Oasis, Green Day och Muse upp. Men det är inte någon av dem legendariska rockgrupperna som ropas upp på den turkosa scenen. Vinnarna i den ärofyllda kategorin blir istället indiebandet Coldplay. 

Sångaren Chris Martin är diskret klädd i en svart jeansjacka och han inleder sitt tacktal med att rikta en känga mot Oasis skivbolagsboss Alan McGee.

– Somewhere out there Alan McGee is having a heart attack.

McGee har tidigare sagt att Coldplay gör musik för folk som kissar i sängen.

– I don’t know if you remember that, but he said we would never make it.

Coldplay slog igenom för fem år sedan och har på rekordtid vuxit till ett av världens största band. Samtidigt som de blivit allt populärare har rösterna som kallar dem tråkiga och slätstrukna blivit allt fler. En av dem som riktat spydiga kommentarer mot Coldplay är Oasis frontfigur Liam Gallagher. Inför galan har den brittiska pressen därför gjort sitt bästa för att elda på konflikten mellan den snälla och töntiga Chris och den coola och kaxiga Liam. Men Chris är inte intresserad av att slå tillbaka.

– Fuck the tabloids. Because they make our life a misery. We are not in a fight with anyone and I think Liam, although he has been rude, he’s charming.

Killarna i Coldplay är vana att bli hånade och dom verkar ta det med ro.

– Some of you probably hate us but I couldn’t give a shit because we are the best act of the world.

P3 Musikdokumentär om Coldplay handlar om ett rockband som valt en helt egen väg, vilket gjort dem både älskade och föraktade.

Medverkande: Markus Larsson, Linus Broström och Caroline Hainer.

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i början av 2022. 
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Coldplays egna dokumentär A Head Full of Dreams (2018), Q Awards 2005, Rolling Stone (2019), Zane Lowe på BBC Radio 1 (2014), The Howard Stern Show (2021), The South Bank Show på ITV (2009), BBC Choice (2002), Earthshot Prize 2021 på BBC One, MTV Global Gig (2005), TMZLive (2016), Good Morning America (2014) och ABC News (2014).



Courtney Love – rockens skandalomsusade drottning

Det här är en berättelse om en artist som trots missbruk, dödsfall och hat gång på gång reser sig ur askan och blir en av rockens stora ikoner.

Det står fullt av förväntansfulla fans framför scenen på The Reading Festival i England en sensommardag i augusti 1994. Kvinnan dom väntar på har under de senaste månaderna undvikit offentligheten, samtidigt som hennes ansikte varit med i nästan varenda tidning som finns.

När hon nu kliver ut på scenen i eftermiddagssolen är hon klädd i en kort glänsande guldklänning med puffärm och solglasögon. Håret är som alltid blonderat och rufsigt, och läppstiftet rött. Med en grön elgitarr på magen och en cigg i munnen tittar Courtney ut över folksamlingen, och hon märker direkt att alla inte är där för att stötta henne.

Det har gått drygt fyra månader sen hennes man, sångaren i rockbandet Nirvana, sköt sig själv i huvudet med en hagelbössa. Sedan dess har hon anklagats för allt från att vara okänslig som fortsätter med sin egen musikkarriär, till att det skulle vara hon som fått honom mördad.

I publikhavet ser hon nu att det står ett gäng iklädda Kurt Cobain-t-shirts och häcklar henne. Konserten är startskottet för hennes band Holes världsturné. Courtney släpper sin cigarett på scengolvet, trampar på den och drar igång första låten. För precis som tidigare i sitt liv, tänker hon inte låta något stoppa henne.

P3 musikdokumentär om Courtney Love handlar om en rockstjärna som varje gång hon blivit uträknad gjort comeback, likt en katt med nio liv.

Medverkande: Linnéa Olsson och Agnes Grefberg Braunerhielm

Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2022.
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från filmen Sid & Nancy, The late show med David Letterman, Friday night with Jonathan Ross, Barbara Walters’ 10 Most Fascinating People, BBC Radio, AP Archive, Local Wisconsin news, MTV, ABC News, NME, NBC,  dokumentärerna The return of Courtney Love och Behind the music med Courtney Love, filmerna Paper moon och Straight to hell, Youtubekontona moonstone, Cobainreed, Alexandra Ramirez, tvgator1, Guesty356 och 70’s 80’s 90’s music.



Daft Punk – Maskinen bakom maskerna

Berättelsen om två barndomskompisar som från ett pojkrum i Montmartre skapade musik som revolutionerade en hel genre.

I danstältet på Coachellafestivalen trängs publiken i ett vibrerande beckmörker. Det är april 2006 och elektroduon Daft Punk befinner sig på på botten av sin karriär.

Fans och kritiker har avfärdat deras senaste album som rutinmässig och oinspirerad. Robotarna som en gång revolutionerade den elektroniska musiken har börjat avfärdas som föredettingar.

Det ingen vet är att duon i hemlighet har spenderat hundra tusentals dollar på en scenföreställning som kommer förändra musikhistorien och synen på hur elektronisk musik kan framföras live.

Det här är berättelsen om hur två tonårskillar tar en subkultur ur franska källarlokaler till musikvärldens största scener.

En dokumentär av: Carl-Johan Ulvenäs
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort av Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Scion Radio, RÚV, The Creators Project, Rhapsody TV, BBC Radio, Sveriges Television, Recording Academy/ GRAMMYs, David Guetta, UMF TV, Collider, Wall Street Journal

Tack till dokumentären “Daft Punk Unchained” av BBC



Dave Grohl – trummisen som klev fram i rampljuset

Berättelsen om rockvärldens nallebjörn som tar sig igenom livets motgångar med hjälp av musiken. Och som alltid ger publiken vad den vill ha, även om han så bryter benet mitt under en konsert.

Det är en regnig kväll på The Reading Festival i England 1992. 40 000 fans har trotsat vädret och står förväntansfulla och väntar på kvällens huvudakt, grungerockbandet Nirvana. Den senaste tiden har Nirvana gått från ett undergroundband till att locka storpubliken.

Men framgångarna har inte bara fört gott med sig. Pengar har blivit en källa till konflikt och förändrat vänskapen mellan medlemmarna. Bandets sångare och ofrivilliga frontperson Kurt Cobain har dessutom precis fått barn, samtidigt som han dras med ett drogmissbruk. Det är Kurt som ständigt fångar medias uppmärksamhet medan bandets trummis, Dave Grohl, allt som oftast sitter tyst under intervjuer med trion.

Trots att de är festivalens höjdpunkt så är det få som tror att de kommer spela den här kvällen. Den senaste tiden har rykten om bandets splittring florerat i pressen.

Klockan är strax efter nio och mörkret har lagt sig när Kurt kommer ut på scen. Som svar på senaste tidens rubriker rullar han ut i en rullstol iklädd en vit sjukhusrock och blond peruk. Basisten Krist Novoselic står redo i en svart läderjacka och bakom trumsetet sätter sig Dave. Han är klädd i en vit långärmad tröja och har långt mörkt hår. Nu gäller det att visa publiken och media vad de verkligen går för.

Den regniga kvällen i England kommer att bli en av deras bästa spelningar någonsin. För även om bandet dras med problem är de inte klara med varandra än. Men det ingen vet är att bandets enorma framgångar kommer få ett abrupt slut. Och att det är Dave, den blyga trummisen i Nirvana, som snart kommer att lämna ifrån sig trumpinnarna och istället ställa sig längst fram på scenkanten i sitt alldeles egna band.

P3 Musikdokumentär om Dave Grohl handlar om den snälla perfektionisten som startade ett av rockens mest folkliga band. Och som genom en olyckshändelse har en alldeles särskild relation till Sverige.

Medverkande: Sofia Bergström, Johan Fink Gren, Johan Sampson.

Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld våren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av Tredje Statsmakten Media.

This is a call, The life and times of Dave Grohl av Paul Brannigan har varit en viktig källa till programmet.

Ljudklipp i avsnittet kommer ifrån CBS news, MTV news, MTV Europe, BBC, ABC News, The Bill Simmons podcast. Dokumentärerna Foo fighters back and forth och Dave Grohl- the man with the Midas touch. Youtubekontona ChartsNAwards 2, Curmodgeon NIRVANA, Jukebox Heroes, Camis, Andrea Navarro Estrella.



David Bowie – konsten att återuppfinna sig själv

Det här är en berättelse om en av musikhistoriens giganter, som genom att ständigt byta skepnad lyckas hålla sig relevant under ett halvt sekel.

Det är tisdagen den 3 juli 1973 på Hammersmith Odeon i London. Efter ett osannolikt framgångsrikt år ska glamrockaren David Bowie och hans band The Spiders from Mars avsluta The Ziggy Stardust Tour på hemmaplan.

– Ladies and gentlemen, straight from their fantastically successful world tour, including the United States of America, Japan. Now in his home country. For the last time, David Bowie.

I rollen som den utomjordiska rockstjärnan Ziggy Stardust har den bleka engelsmannen på rekordtid gått från att vara en anonym kämpande musiker till att bli en hypad kultfigur. Hans röda hockeyfrilla, tajta urringade jumpsuits och sminkade ögon lämnar få oberörda.

Ingen tycks riktigt förstå var Ziggy börjar och David slutar, men frågan är om det spelar någon roll. Som Ziggy har David tagit världen med storm.

Den färgsprakande sångaren hinner med en rad klädbyten under kvällen och när det börjar närma sig slutet bär han en svart genomskinlig meshtopp, byxor med röda paljetter på rumpan och glittriga örhängen. Men det är varken Ziggys outfits eller framförandet av låtarna som kommer att göra just den här konserten historisk.

Inför det sista extranumret kliver David fram till mikrofonen och det han säger härnäst chockar både publiken och hans bandmedlemmar.

– Of all the shows on this tour, this particular show will remain with us the longest, because not only is it the last show of the tour, but it’s the last show that we’ll ever do. Thank you.

Förvirringen i publikhavet är stor när David börjar spela låten Rock N’ Roll Suicide. Menar han att han lägger av med musiken helt, har bandet fått sparken och vad kommer att hända nu?

P3 Musikdokumentär om David Bowie är berättelsen om en artist som ständigt lyckades återuppfinna sig själv, men också en historia om rockstjärnelivets baksidor.

Medverkande: Morgan Skarin och Katarina Persson.

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak i början av 2022. 
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1979) och Rock Wives (1996), intervjuer med Canadian Broadcasting Corporation (1977), Stina Dabrowski i SVT (1987), 7.30 Report från Australiensiska ABC Television (2004), MTV (1976) och BBC’s Tonight programme (1964). BBC News (2013 och 2016), Sky Nes (2013), Channel 4 (2013), filmen 2001: A Space Oddyssey och månlandningen.



Del 1/2. Michael Jackson – kungen av pop

Berättelsen i två delar om popstjärnan som blivit geniförklarad och anklagad för sexuella övergrepp mot barn.

Den 16 januari 2004 står Ekots reporter på trottoaren utanför Santa Barbaras domstol. Där står också fans och mediebolag från hela världen. Det är första dagen på vad som kommer bli en av tidernas mest uppmärksammade rättegångar.

Dörren till den beiga låga byggnaden med tegltak öppnas. Ut kommer en helt svartklädd Michael Jackson, omringad av stora livvakter. Genom havet av fans bereds en väg för honom, mot den svarta bilen. Dörren till baksätet öppnas men Michael hoppar inte in. Istället tar han tag i biltaket och med hjälp häver han sig upp.

Till tonerna av Billie Jean höjer Michael handen till fansen, slänger kyssar och gungar till musiken.

Någon räcker Michael ett svart paraply och samtidigt som han försvinner bort in i skuggan i bilen rullar nyheten ut i världsmedia.

Kungen av pop nekar till anklagelserna om sexövergrepp mot barn. 

P3 Musikdokumentär om Michael Jackson i två delar handlar om en av världens mest framgångsrika artister men också bakslagen – en förlorad barndom och anklagelser om sexövergrepp på barn.

Dokumentärerna är gjord av Hanna Frelin och Linnea Beijer.
Producent är Carl-Johan Ulvenäs
Exekutiv producent är Axel Winqvist
Tekniker Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

De främsta källorna vi använt oss av är Michael Jacksons självbiografi Moonwalk och Ian Halperins bok Unmasked: The final years of Michael Jackson.

Ljudklipp som använts i dokumentärerna är från Sveriges Radio, The Oprah Winfrey show, musikgalan Grammy Awards, kanalen VladTV, Ed Sullivan show, inspelning Jackson 5 från konsert i Los Angeles 1970, TV-programmet American Bandstand, musikalen The Wiz, TV-intervju på Studio 54, musikvideon till Thriller, ABC News, TV-programmet Live with Dick Clark, NFL Superbowl 1993, Australiensiska A Current Affair, CNN, Entertainment Tonight, MTVs prisgala 1994, Sky News, ABC News, ABC – intervju med Barbara Walters, Brittiska ITV, Dokumentären Living with Michael, Associated Press Archive, The European Jackson Event och BBC.



Del 2/2. Michael Jackson – kungen av pop

Berättelsen i två delar om popstjärnan som blivit geniförklarad och anklagad för sexuella övergrepp mot barn.

Den 16 januari 2004 står Ekots reporter på trottoaren utanför Santa Barbaras domstol. Där står också fans och mediebolag från hela världen. Det är första dagen på vad som kommer bli en av tidernas mest uppmärksammade rättegångar.

Dörren till den beiga låga byggnaden med tegltak öppnas. Ut kommer en helt svartklädd Michael Jackson, omringad av stora livvakter. Genom havet av fans bereds en väg för honom, mot den svarta bilen. Dörren till baksätet öppnas men Michael hoppar inte in. Istället tar han tag i biltaket och med hjälp häver han sig upp.

Till tonerna av Billie Jean höjer Michael handen till fansen, slänger kyssar och gungar till musiken.

Någon räcker Michael ett svart paraply och samtidigt som han försvinner bort in i skuggan i bilen rullar nyheten ut i världsmedia.

Kungen av pop nekar till anklagelserna om sexövergrepp mot barn.

P3 Musikdokumentär om Michael Jackson i två delar handlar om en av världens mest framgångsrika artister men också bakslagen – en förlorad barndom och anklagelser om sexövergrepp på barn.

Dokumentärerna är gjord av Hanna Frelin och Linnea Beijer.
Producent är Carl-Johan Ulvenäs
Exekutiv producent är Axel Winqvist
Tekniker Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

De främsta källorna vi använt oss av är Michael Jacksons självbiografi Moonwalk och Ian Halperins bok Unmasked: The final years of Michael Jackson.

Ljudklipp som använts i dokumentärerna är från Sveriges Radio, The Oprah Winfrey show, musikgalan Grammy Awards, kanalen VladTV, Ed Sullivan show, inspelning Jackson 5 från konsert i Los Angeles 1970, TV-programmet American Bandstand, musikalen The Wiz, TV-intervju på Studio 54, musikvideon till Thriller, ABC News, TV-programmet Live with Dick Clark, NFL Superbowl 1993, Australiensiska A Current Affair, CNN, Entertainment Tonight, MTVs prisgala 1994, Sky News, ABC News, ABC – intervju med Barbara Walters, Brittiska ITV, Dokumentären Living with Michael, Associated Press Archive, The European Jackson Event och BBC.



Demi Lovato – Disney, musiken och missbruket

Det här är berättelsen om barnstjärnan som inte passade in i Disneymallen, som gång på gång kraschat inför världens blickar och just därför blivit en förebild för miljontals fans.

Det är helt tyst inuti det stora vita huset i Hollywood Hills. Genom panoramafönstren kan man se ut över ett sommarvarmt Los Angeles och borta vid horisonten syns Stilla havet. Det är tisdag förmiddag den 24 juli 2018. Klockan har hunnit bli elva och Demi Lovatos personliga assistent Jordan sitter på nedervåningen och börjar bli irriterad. I dokumentären Dancing with the Devil, som Demi själv varit med och gjort, berättar Jordan att hon har kommit till huset extra tidigt för att se till att Demi inte missar sin läkartid. Men trots att hon knackat på sovrumsdörren, så har sångerskan inte gått upp än.

Jordan lessnar på att vänta och går återigen upp för trapporna till Demis stängda sovrumsdörr. Hon knackar på och när hon inte får något svar den här gången heller bestämmer hon sig för att helt enkelt bara gå in i sovrummet. När Jordan öppnar dörren möts hon av mörker, kyla och tystnad. I sängen ligger Demi orörlig. Jordan tänker först att den 25-åriga superstjärnan säkert bara är full, men när hon inte lyckas få liv i Demi kommer paniken. Jordan ringer till Demis säkerhetsansvarige och strax kommer det fler personer till huset. De hjälps åt att lägga Demi i stabilt sidoläge så att hen inte ska kvävas av sina egna spyor.

Men trots att Demi fortfarande är medvetslös har ingen ringt efter en ambulans. I dokumentären Dancing with the Devil säger Jordan att hon då bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Trots att hon är rädd för att någon i teamet ska bli arg över att hon skapar onödig uppståndelse, så går hon undan och ringer 911.

– Hang in there okay, we are on our way. I’ll let you know when they are outside. You should be hearing the sirens real soon, säger larmoperatören.
– Wait. No sirens, please, right?
– No, no, no. This is a medical emergency, I have no control over that.

Den här julidagen 2018 har det gått över sex år sedan den forna Disneystjärnan och numera storsäljande soloartisten Demi Lovato slutade dricka alkohol och ta droger. Demi har gjort sig känd för att prata öppet om hur hen hanterar sitt missbruk och hur bra hen mår av sin nya nyktra livsstil. För det har Demi hyllats av både musikbranschen och media, och blivit en förebild för miljontals fans runt om i USA och världen.

Nu kämpar ambulanssjukvårdare för att få liv i Demi efter en heroin- och opioidöverdos. 

P3 Musikdokumentär om Demi Lovato handlar om att växa upp i rampljuset, krascha inför världens blickar och lyckas resa sig gång på gång.

Medverkande: Michelle Hallström, Alexander Kronlund och Viktor Wilson.

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021. 
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Slutmixen är gjord av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Demi Lovatos egna dokumentärer Dancing With the Devil (2021) och Simply Complicated (2017), spelfilmerna Camp Rock och Camp Rock 2: The Final Jam, tv-serien Sonny With a Chance, tv-programmen The Ellen Show (2020), The Late Late Show (2013), American Idol (2012), Access Hollywood (2013), NBC:s Today Show (2010), ABC:s Good Morning America (2008), Barney & Friends, Grammygalan 2020, radioprogrammet On Air with Ryan Seacrest (2011), Demi Lovatos egna youtubekanal, samt youtubekanalerna TMZ, delena722820 och Jennifer Sansone.  





Dolly Parton – konsten att ena Amerika

Berättelsen om låtskrivartalangen från Smoky Mountains som blivit älskad av hela USA.

Hollywood september 2017. Det är Emmygala och på scen står tre kvinnliga giganter, som för 40 år sedan gjorde succé med dramakomedin “9 to 5”. Till höger står aktivisten och Hollywoodroyaltyn Jane Fonda, till vänster den feministiska skådisen och komikern Lily Tomlin och i mitten står Dolly Parton.

Det har gått knappt ett år sedan USA fick en ny kontroversiell president och under kvällens gång har skådiseliten visat enad front mot fastighetsmogulen som nu bor i vita huset.

När Jane Fonda och Lily Tomlin, två av Hollywoods mest politiskt aktiva skådisar, står på scen sker inget undantag.

De jämför Donald Trump med den sexistiska och idiotförklarade chefen i “9 to 5”.

– Back in the 80’s we refused to be controlled by a sexist, hypocritical bigot and today we still refuse to be controlled by a sexist hypocritical bigot, säger Jane Fonda.

Publiken jublar, men inte Dolly. Hennes ögon är uppspärrade. Hon ser chockad ut och frågan är hur Dolly, som gjort sig känd för att aldrig ta politisk ställning, ska ta sig ur den här situationen.

Dolly tar till sin vanligaste avledningstaktik, hon skämtar om sina bröst och så är publiken med ens Dollys igen. En sak står klar, efter 50 år på scen är Dolly en av få symboler som landet USA kan enas kring. Alla älskar Dolly.

P3 Musikdokumentär om Dolly Parton är berättelsen om den fattiga flickan från bergen som tagit över världen med sin musik och blivit en av världens mest inflytelserika personer.

Medverkande: Anna Andersson, Maja Francis och Kikki Danielsson.

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin år 2021.
Producent är Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent är Vendela Lundberg.
Tekniker är Fredrik Nilson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

En av de främsta källorna till programmet är biografin “En smart blondin- boken om Dolly Parton” av Stephen Miller.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Emmygalan, Australia 60 minutes, Bobby Lords TV-show, Porter Wagoners TV-show, podcasten Dolly Partons America från WNYC radio, Dick Clarks live Wednesday show, Barbara Walters ABC News, Amerikanska filminstitutet, filmen ”9 to 5” och The Dolly show på ABC.



Drake – Rappens kung Midas

Berättelsen om hur en kanadensisk såpakändis blir 10-talets mest framgångsrika rappare.

2007 sitter Aubrey Drake Graham på en frisörsalong i Toronto, när telefonen plötsligt ringer. Numret på displayen visar ett amerikanskt nummer och när Drake svarar förändrar hans liv för alltid. Det är den levande legenden Lil Wayne som vill samarbeta med den unge, relativt okända rapparen från Kanada.

Tio år senare är Drake en av världens största artister – en hitmaskin, som med sitt med sitt känslosamma uttryck satt en ny prägel på hiphop och r’n’b. Men han är också kritiserad för att vara en kommersiell bluff som använder sig av spökskrivare och saknar en riktig rappares autenticitet och street cred.

P3 Musikdokumentär om Drake handlar om stjärnans uppväxt med sin ensamstående mamma och relationen till sin excentriske, kringflackande pappa. Om vägen till genombrottet och hur Drake gång på gång attackeras av andra rappare, som vill peta honom från tronen. För berättelsen om rapparen från Toronto är en historia om framgångens pris. Att som i den grekiska myten om kung Midas, ha förmågan att göra allt man rör vid till guld – men samtidigt bränna sig.

En dokumentär av Axel Winqvist 
Producent: Vendela Lundberg 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: CBC, Entertainment Television, The Young Turks, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The Ellen Show, X17Online, Nick Cannon Mornings i Power 106, kortdokumentären Growing Up Drake, CBS, Degrassi High – The Next Generation, Entertainment Tonight, Semtex TV, Hot 97, Fuse TV, Billboard Magazine, CNN, TMZ, DMT Music, OVO Sound, NPR, All Hiphop TV, Wochit Entertainment, MTV Video Music Awards, The Fader, Genius, Real 92,3, The Shop med Lebron James, The Daily Show with Trevor Noah, TSN Network.



Dua Lipa – Självständig till varje pris

Hon flyttar som 15-åring ensam från Kosovo för att slå igenom som popstjärna och blir den första albanska grammyvinnaren någonsin.

I en airbnb-lägenhet i London sitter Dua Lipa i en vit silkesskjorta och sänder live på instagram. Hon ska berätta om lanseringen av sitt nya album.

Det är mars 2020, håret är nyblonderat och luggen hålls bak av två hårspännen. Den nya looken är timad till hennes kommande världsturné.

I två år har Dua Lipa förberett sig på lanseringen av sitt andra album, men ingenting ska bli som planerat.

Innan den stora lanseringen läcker albumet online. Nu kan det inte skjutas upp.

Samma fredag som Storbritannien går in i sina allvarligaste lockdown sen andra världskriget, släpper Dua Lipa det album som var tänkt som ett fest-anthem.

P3 Musikdokumentär om Dua Lipa handlar 15-åringen som flyttar ensam från Kosovo för att slå igenom som popstjärna och blir den första albanska grammyvinnaren någonsin.

En dokumentär av Carl-Johan Ulvenäs
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort hösten 2020 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljud i dokumentären: Sveriges Radio, AP, BRITs, GRAMMYS, ET Canada, Elvis Duran Morning show, 103,5 KTU, Dua Lipa, RTL Television, The Tonight Show, GQ, UK Albanians Network, NPR, On Demand Entertainment, Rolling Stone, Warner Music Sweden, Humorn i P3, The Late Show With Stephen Colbert, Caitlyn Marie, Elton Kana.



E-Type – eurodiscokungen som överlevde 90-talet

Den osannolika berättelsen om en långhårig rocker som vill bli popstjärna till varje pris, och blir folklig på kuppen.

Mars 1994. Det börjar bli vår i Stockholm och solen är precis på väg upp när en liten rostig bil sakta rullar över Tranebergsbron. Martin Eriksson har tillbringat hela natten i studion tillsammans med den svenska stjärnproducenten Denniz Pop, och nu är de äntligen klara med singeln som de hoppas ska bli hans stora genombrott.

Det långa lockiga håret är uppsatt i en knut på huvudet och i bröstfickan på hans gula skjorta ligger den ovärderliga kassetten och sprider värme i hela bröstet.

Denniz Pop säger att låten är en hit, men han konstaterar också att Martin nu behöver tur för att den ska slå. Producentens ord ekar i Martins huvud när han genom vindrutan blickar upp mot den ljusnande himlen och vänder sig till högre makter. 

De senaste åren har kantats av motgångar. Han har förlorat sin mamma, kickats från sitt metalband, fått sparken från jobbet på ZTV och samtidigt som hans första solosingel fallit platt har hans gamla partner slagit stort. Martin börjar närma sig 30 och låten i bröstfickan känns som hans sista chans att uppfylla drömmen om att bli popstjärna.

I bilen, mitt på bron, den här gryningsmorgonen, lovar Martin därför att offra vad som helst. Han bryr sig inte om han tvingas leva själv eller inte får några barn, bara låten blir en hit. 

P3 Musikdokumentär om E-Type handlar om eurodiscons glansdagar, Cheironstudions genombrott och en långhårig artist som aldrig brytt sig om att vara inne.

Medverkande: Martin “E-Type” Erikson, Max Martin, Dilnarin “Dee” Demirbag och Stefan Lindeberg.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak våren 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippet från ZTV som hörs i dokumentären kommer från programmet SVT Retro.



Ed Sheeran – kärleken, hatet och plagiatanklagelser

Berättelsen om världens mest streamade artist. Hur han blev både enormt älskad och hatad – och anklagad för att ha plagierat andras musik.

Det är den 8 mars 2022 utanför rättssalen i London. Ut från den grå bilen med tonade fönsterrutor hoppar dagens huvudperson. Han som vanligtvis klär sig i jeans och en t-shirt har idag en svart kostym och vit skjorta under. Solen och kamerablixtarna reflekteras i de svarta rutorna på bilen. Ed Sheeran går rakt in mot den stora byggnaden och dörrarna bakom honom stängs. Varken kameror eller inspelningsutrustning är tillåtet inne i rättsalen. Ingen kommer därför att filma när Ed ställer sig i vittnesbåset och sjunger. 

För fyra år sen blev den anspråkslösa rödhåriga killen från England, den absolut just nu största artisten i världen. Hans låt ”Shape of you” är den första låten att streamas över 2 miljarder gånger på Spotify – det gör den till decenniets mest streamade låt. Men så står han nu också, återigen, anklagad för låtstöld. Den här gången har Ed bestämt sig för att inte ge med sig. 

Han vill bevisa att han inte är nån låttjuv utan snarare att alla ackordföljder vid det här laget redan använts i någon låt där ute – och att det därför inte kan räknas som stöld. Det är därför han nu tar ton i vittnesbåset den här tisdagen i London.

Men det finns de som inte tror på honom. Det finns de som menar att Ed Sheeran har satt i system att plagiera. 

P3 Musikdokumentär om Ed Sheeran handlar om en av världens absolut mest spelade artister – han som har jobbat hårdare än dom flesta för att ta sig dit. Artisten som världen både älskar och älskar att hata – och som flera gånger anklagas för plagiat.

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022.
Producent är Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Som research för det här avsnittet har vi använt oss av Sean Smiths biografi om Ed Sheeran.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Skavlan i SVT, Jonathan Ross Talkshow, dokumentären om Britannia High, Graham Nortons talkshow, The Music 411, Watchmojo.com, 60 minutes Australia, Young turks på Youtube, Clevver News och BBC.



Eminem – Den omaskerade hämnaren

Historien om hur en vit fattig kille blev världens mest kontroversiella rappare.

Det är tidigt 80-tal, strax söder om 8 mile road i Detroit. I en liten fallfärdig kåk bor Marshall Mathers tillsammans med sin mamma Debbie. Familjen går på bidrag och drabbas av förlust efter förlust. Debbie kämpar mot drogerna, Marshall mot mobbarna. I skolan blir han så slagen att han hamnar på sjukhus. Han har inte ens råd med ett par skor och han tvingas gå om nian tre gånger. Men Marshall har en talang – med hårda rim som vapen slår han ner sina motståndare på battlerapscenen. Som vuxen kommer han bli den bäst säljande rapparen genom tiderna. 

P3 Musikdokumentär om Eminem utspelar sig i ett regnigt Detroit – i kvarter där missbruk är regel snarare än undantag och kulor viner genom fönster. Men det är också en berättelse om en egensinnig man som i över tjugo års tid både underhållit och upprört en hel värld. Om överdoser, destruktiva relationer och kärlek i en stundtals nattvart miljö.

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media



Frank Ocean – Gåtan från New Orleans

Berättelsen om hur en spökskrivande producent tar klivet ut i rampljuset.

I augusti 2005 totalförstörs Christopher Edwin Breauxs musikstudio i New Orleans. Han är arton år och har precis börjat plugga engelska på universitetet, men katastrofen får honom att ta steget: med några hundra dollar på fickan hyr han en bil och kör till Los Angeles. Planen är att han ska stanna i några månader, men han blir kvar och etablerar sig snart som en eftertraktad låtskrivare till stjärnor som Brandy och Justin Bieber. När Christopher till slut får ett eget skivkontrakt går det inte som han tänkt sig. Skivbolaget ignorerar honom och han känner ingen kreativ frihet. Ur frustrationen föds ett nytt alter ego, som kommer att ta världen med storm: Frank Ocean är född. 

P3 Musikdokumentär om Frank Ocean tecknar ett porträtt av en artist som vägrar låta sig placeras i ett fack – oavsett om det handlar om musik eller sexualitet. Det handlar om kärleksbrev och texter som drabbar en hel värld. Om längtan efter frihet och konstnärlig integritet. Men det är också en berättelse om fans som troget väntar på ny musik, även när deras hjälte spårlöst försvinner.  

En dokumentär av Axel Winqvist 
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från Fox, CNN, Rapup-TV, P3 Soul, Ocean’s Eleven Warner Bros 1960, Zane Lowe I BBC, Hot97 med Angie Martinez, franska Trace Urban, Worldstarhiphop, La Leakers, The Young Turks, NPR, The Arsenio Hall Show, The Late Night Show med Jimmy Fallon, Norska 730, Headline News, CBS Grammy Awards 2013, Complex News, TMZ Magazine, Entertainment Weekly, MTV, ABC News, C-SPAN



Freddie Mercury – mannen, musiken, myten

Det här är berättelsen om en flyktingkille från Zanzibar som bestämmer sig för att bli rockstjärna och under sitt korta liv lyckas lägga hela världen för sina fötter.

Det står 70.000 förväntansfulla människor inne på Wembley Stadium i nordvästra London. Solen lyser och luften kokar. Klockan är bara tolv på dagen och publiken vet inte riktigt vad dom ska förvänta sig, men i efterhand kommer dom att förstå att dom har varit med om något historiskt.

Den 13 juli 1985 samlas artisteliten i London och Philadelphia för Live Aid. En 16 timmar lång livesänd välgörenhetskonsert, för att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien.

I lineupen finns artister som David Bowie, Madonna och Wham, men det är inte nån av deras framträdanden som det i efterhand kommer att pratas om. Det är nämligen ett helt annat band som oväntat stjäl hela showen, ett band som många tycker är lite passé.

Iklädd ett vitt linne, tajta stentvättade jeans och sin karakteristiska mustasch, struttar Freddie Mercury och hans bandkompisar i Queen in på den stora scenen. Han är nervös. Queen har spelat på otaliga enorma arenor, men den här gången är det inte deras egna lojala fans som står framför scenen. Freddie småspringer fram till den svarta flygeln och när han spelar dom första tonerna till Bohemian Rhapsody så exploderar folkhavet inne på arenan.

Under dom följande 20 minutrarna så släpper han inte publiken ur sitt grepp. Faktum är att han verkar kunna dirigera dom till vad som helst. Och det är inte bara konsertbesökarna inne på Wembley Stadium som förtrollas av Freddie Mercury. Backstage stannar all aktivitet upp, och framför tv-apparater runt om i världen konstateras det att inget annat band kom i närheten av Queen den här dagen.

Och tur var väl det. För framträdandet på Live Aid får folk att glömma att Freddie Mercury och Queen bara året innan var paria i hela musikvärlden, efter att ha gjort hårt kritiserade spelningar i apartheidstaten Sydafrika.

P3 Musikdokumentär om Freddie Mercury handlar om att aldrig be om ursäkt för den man är, gränslösa musikaliska samarbeten och 80-talets AIDS-epidemi.

Medverkande: Astrid Zainea, Tilde Kåreland och Ola Salo.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Axel Winqvist
Tekniker: Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentärfilmerna Freddie Mercury: The Great Pretender och Freddie Mercury: The Untold Story, journalisten David Wiggs intervjuer (åren 1984-87), videoklipp av filmarna Rudi Dolezal och Hannes Rossacher, Live Aid 1985, Queen Live at Wembley 1986, Queen – Hyde Park 1976 och youtubekontot RAMADHAN KHAMIS.



Grimes – indielöftet som blev ett Twitterskämt

Det här är berättelsen om Grimes – indieartisten som hyllats för sina egenproducerade album och sina anti-kapitalistiska ideal, ända fram tills hon trädde fram som techmiljardären Elon Musks flickvän.

Det här programmet innehåller en beskrivning av ett självskadebeteende. Har du tankar på att skada dig själv, få stöd av föreningen Shedo via deras chatt https://sjalvskadechatten.shedo.se/. Har du eller någon du känner självmordstankar, kontakta självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via deras hemsida http://mind.se. Du kan också kontakta Jourhavande medmänniska på 08-702 16 80, kl. 21-06. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

I Metropolitan Museum of Art på Manhattan hörs det smattrande ljudet från kameror. Det är en majkväll år 2018 och det har blivit dags för ett av årets största evenemang – the Met Gala.

Världskändisar, artister, skådespelare och modepersonligheter poserar på den utrullade beigea mattan. Temat för kvällen är “Himmelska kroppar: Mode och den katolska fantasin”.

Men det är inte modet som kommer vara huvudnyheten den här kvällen.

Bara timmar innan galan sprids rykten om att en av världens rikaste människor, mannen som skapat bilmärket Tesla, har börjat dejta en ny tjej. Ryktena är obekräftade, men så plötsligt står de där tillsammans framför kamerorna. 

Elon Musk och den 17 år yngre Claire Boucher, mer känd som indieartisten Grimes.

Det har gått sex år sedan Grimes slog igenom med det kritikerrosade albumet Visions, ett album som hon gjorde själv i det enkla musikprogrammet Garageband, under tre veckor, hög på amfetamin.

Då beskrevs hon som indievärldens nästa stora framtidslöfte – en nytänkande visionär.

Långt ifrån alla vet vem Grimes är när hon nu står bredvid Musk. Ändå sprids nyheten om det udda paret som en löpeld. 

Men många är genuint besvikna på att Grimes – underground-artisten som kallat sig anti-imperialist – blivit tillsammans med en labil techmiljardär som vill kolonisera Mars. 

Kvällen på The Met blir en vändpunkt. Grimes går från att betraktas som ett musikaliskt geni till att ses som ett skämt. 

P3 Musikdokumentär om Grimes är berättelsen om det kanadensiska indielöftet som blev ett Twitterskämt.

Dokumentären gjordes av Anna Lillkung i september 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Effie Karabuda, Mia Arias Tsang och Joachim Voss Sundell.

Ljudklipp i dokumentären kommer från: Lex Fridman Podcast, The Zane Lowe Interview Series, Entertainment Tonight Canada, Youtube-kanalen “lok”, The Interview Show with David Scott, POOF! The pop show och Youtube-kanalerna Intro Magazine, The Nomenklaturist, Pop Trigger, KEXP, Access Video TV och advancedfirefly,



Harry Styles – Den ultimata pojkbandsfantasin

En historia om talangjakter, fan fiction och pojkbandsfeber.

2010 söker fem tonåringa killar till tv-programmet X Factor. De delar en dröm: att få bli stora soloartister. Men riktigt så blir det inte. Killarna blir utslagna, för att sedan sättas ihop på nytt – och därmed bli världens största pojkband, just när världen trodde att pojkbandseran var slut.

Den längsta och yngsta av killarna är Harry Styles. Med hjälp av sin charm, rockiga röst och lockiga hår ska han snart bli en stjärna av gigantiska mått.

Harry Styles är nästan som en sagofigur. Så beskriver hans fans honom, att han nästan verkar för bra för att vara sant. Det här är berättelsen om hur allt började för pojkbandsidolen som växte upp och blev en artist i sin egen rätt.

Men det här är också berättelsen om att vara en projektionsyta för internets teorier och hur fansens fantasier får ett eget liv.

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Mathilda von Essen
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Vaken i P4, filmen “This is Us”, youtube-kontot “Directioner Forever”, ITV:s The X Factor, One Directions youtube-konto, TV4 Nyhetsmorgon, ABCs Good Morning America, Herald Sun, sajten Popsugar, NBC today show, filmen The Notebook, CBS Sunday Morning och radiokanalen 102,5.



Janet Jackson – popdrottningen i skuggan av skandalerna

Berättelsen om en artist som bevisade att hon var mer än sin familjs kändisskap. En stor ikon som sen tystades och föll i glömska över en bröstvårta.

En måndag i mars 2004 kliver Janet Jackson in i studion hos David Letterman. Janet som i princip föddes in i underhållningsbranschen har gjort intervjuer sen hon var fem år gammal. Men den här intervjun är annorlunda. Janet slår sig ner i en brun fåtölj, framför kulisser som visar vyn över New York. Hon rättar till sin röda klänning som lämnar höfterna och magen bar. 

Det här är första TV-intervjun hon gör sen den stora skandalen – den som kommit att kallas Wardrobe malfunction eller Nipplegate. Skandalen då 140 miljoner tittare fick se Janets ena bröst i live-TV under Super Bowls halvtidsshow. Janet gör intervjun för att få prata om sitt åttonde album som precis släppts, men David Letterman har ett annat syfte. Han vill veta allt om Nipplegate och ställer fråga efter fråga om det. Janet ber flera gånger om att få prata om något annat och ser allt mer obekväm ut. 

Under tio långa minuter fortsätter han ställa frågor om skandalen innan han tillslut går vidare, men inte heller nu för att prata om Janets musik. Som så många andra gånger får hon istället frågor om sin bror. Michael Jackson står nämligen just nu åtalad för sexuell övergrepp mot barn.

P3 Musikdokumentär om Janet Jackson är en berättelse om kampen för att ta sig ur sin Jackson-familjens skugga och ta kontrollen över sin egen karriär. Om att lyckas och hyllas som en av 90- och 00-talets största ikoner, för att sen se allt det hon byggt upp försvinna.

Dokumentären är gjord av Linnea Beijer våren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: James Francis och Aretha Bergdahl.

Dokumentären Janet Jackson av Janet Jackson och Rick Murray och biografin True You av Janet Jackson och David Ritz, är två av de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån Good Morning America, American Bandstand, The Late Late show, Lifetime, A&E, CNN, The Mike Douglas show, Hollywood’s Leading Ladies, Entertainment tonight, CBS, MTV, CBS News, Abc News The insider, The Oprah Winfrey Show, BET Networks och Rock and Roll hall of fame. 



Janis Joplin – pionjären som levde som att hon inte hade något att förlora

Berättelsen om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.

Det är högsommar i Monterey, Kalifornien 1967.

I år är det premiär för festivalen Monterey Pop och på scenen står Janis Joplin.

Hennes långa bruna hår ligger utsläppt över axlarna. På sig har hon en ljusgul stickad klänning och utsvängda byxor i samma gula färg. 

Det här är Janis och hennes band Big Brother and the Holding companys största och hittills viktigaste spelning.

Mycket, nej allt står på spel. 

Tänk att hon, Texas-tjejen från landsbygden, som för bara ett år sen harvade runt med en akustisk gitarr på små caféer i San Francisco nu står här framför tusentals människor och i sällskap med artister som Jimi Hendrix, The Who och The Mamas and the Papas. 

Publiken har ingen aning om vad de har att vänta och när Janis spruckna, innerliga röst skär igenom tystnaden är det som att tiden står still.

Janis Joplins karriär ska precis snurra igång och där och då gör hon något som ingen har gjort förut.

Där och då skapar hon musikhistoria.  

P3 Musikdokumentär om Janis Joplin är en berättelse om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon med den spruckna rösten som ekar än i dag. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.

Dokumentären är gjord av Siri Hill sommaren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Anna Johannessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Navid Bavey och Caroline af Ugglas.

Biografin Love, Janis (2005) av Laura Joplin är en av de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från ABC TV, The Dick Cavett Show, KTVU, Sveriges Radio, WDR, Rock and Roll hall of fame samt dokumentärfilmerna Janis (1974), Janis: Little girl blue (2015), Monterey Pop (1968) och Woodstock (1970). 



Jay-Z – hiphopens stora hustler

Det här är berättelsen om gatuhustlern som lyckades bli den första hiphopmiljardären.

Det är den 25 november 2003 och det ökända Madison square garden är fullsatt. När konserten ska börja släcks arenan ner och en ensam strålkastare lyser upp mot taket. Publikens blickar följer efter ljuset och får se en vit basket-tröja hissas. Det är så man gör när en spelare ska gå i pension men istället för en basketspelares namn står i röd text Roc-A-Fella och nummer ett. Det här är inte bara en konsert det är Jay-Zs stora avskedsfest.

Jay-Z har genom åren sett flera rappares karriärer ta slut. De som inte dött på grund av gatuvåldet har istället ansetts för gamla för att rappa. Nu har har åren börjat komma ikapp även Jay-Z och han tänker inte lämna sitt öde åt slumpen. Kungen av New York ska, 34 år gammal, gå i pension.

Kvällen är stjärnspäckad med artister som Missy Elliot, R.Kelly och Beyonce. Efter tre timmar står Jay-Z ensam kvar på scen i pösiga jeans, stor vit basket-tröja och keps. Arenan fylls av hans mammas röst samtidigt som tusentals guldiga gnistor faller ner på scen. Jay-Z håller upp armen i en segergest och arenan släcks.

Konserten är slut och Jay-Z ska dra sig tillbaka från rampljuset. Många fans sörjer, andra är förvirrade över att han som är på toppen plötsligt ska sluta. Jay-Z själv säger att han inte längre har nått att rappa om och att hiphopen blivit töntig. Men alla tror inte på att det här skulle vara det sista man ser av stjärnan. Kan det vara så att det här bara är ett PR-trick för att överleva längre?

P3 Musikdokumentär om Jay-Z är berättelsen om en av världens mest framgångsrika rappare. Hur han med sin hustlermentalitet lyckats hålla sig relevant i över 25 år.

Medverkande: Johannes Cakar och Özgür Kurtoğlu.

Dokumentären är gjord av Linnéa Beijer år 2021.
Producent är Hanna Frelin
Exekutiv producent är Axel Winqvist
Tekniker är Fredrik Nilson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

En av de främsta källorna till programmet är Jay-Zs självbiografi och memoar Decoded.

Ljudklippen i dokumentären kommer från MTV News, Fade to black, Rap city, Made in America, Hot 97, CNN, Fox News, ABC News och Good Morning America.



John Lennon – Beatles, Yoko och mordet

Det här är berättelsen om en av världens största stjärnor, om livet på toppen och att ändå inte känna sig lycklig.

Det är Thanksgiving år 1974 i den stora konsertarenan Madison Square Garden i New York. Sen över en och en halv timme har en man oroligt cirkulerat backstage. Han har beiga platåskor, mörkblå utsvängda byxor och en svart kavaj. Och snart är det hans tur att ge sig upp på scenen. 

Han har precis kräkts av nervositet. Svetten pärlas i pannan och ringlar sig ner i de klassiska 70-talspolisongerna. Paniken kryper längs med ryggraden. Mannen heter John Lennon.

För tio år sedan var det här hans vardag. Kväll efter kväll ställde han sig på scen framför tusentals skrikande fans med sitt band The Beatles, utan minsta tvekan. Men mycket har hänt sen dess. 

Just ikväll spelar den extravaganta popartisten Elton John inför 20 000 jublande fans. Ingen i publiken vet om det, men John har lovat honom att han ska spela några låtar. Samtidigt som Elton röjer loss uppe på scenen, peppas John av medarbetare backstage. Men hans rädsla för att publiken varken vill se eller höra honom, gör att han nästan kräks igen. 

När Elton John börjar sin presentation, sveper ett infall över John att bara dra.

Men när han hör sitt namn kickar de gamla Beatles-reflexerna in. Strålkastarna lyser upp hans axellånga hår och reflekteras i hans klassiska runda små “Lennon-brillor” när han kliver ut på scenen. Men vad John inte vet är att det här är den sista gången som han står på scen.

P3 Musikdokumentär om John Lennon handlar om en vilsen mans jakt efter kärlek. Det handlar om odödlig musik, skrikande fans och om hur han blev förespråkare för världsfred.  John Lennon blev fyrtio år gammal och kanske lyckades han hitta ro precis innan han blev skjuten till döds 1980.

Medverkande: Viktor Norén, Sven Hallberg, Michelle Ryberg.

En dokumentär av Karin Valtonen Knutsson.
Producent: Hanna Frelin och Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent: Anna Johannessen.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Som stor källa för det här avsnittet har vi använt oss av boken “John Lennon: The Life” av Philip Norman och “John” av Cynthia Lennon.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (1980), “John Lennon & Elton John LIVE – Whatever Gets You Thru the Night” (1974), Rolling Stone (december 1980 och 1970), RKO Radio med Dave Sholin (December 1980), videon “The Beatles funny interviews” (Youtubekonto: Apple Scruff), BBC TV “Concert: It’s The Beatles´ Live” (1963), CBS News New York “A taste of Beatlemania in the 1960s” (2014, dokumentärfilmen “The Beatles: The First US Visit” (1991), The Ed Sullivan show, CBS (1964), videon “Beatles member John Lennon and new wife Yoko Ono stage a bed-in in Amsterdam” (Youtubekonto: Iconic), The Dick Cavett Show, ABC (21/9 1971 och 11/5 1972), Lennons hemmavideo “Little Sean singing his favourite Beatles-song to John” (Youtubekonto: TheBeatlesStine), ABC News (1980) och CNN (1980).



Juice WRLD – emorapparen som förutspådde sin egen död

Det här är berättelsen om emorapparen från Chicago som gjorde kometkarriär, fick hängivna fans världenöver och sedan dog av en överdos, endast 21 år gammal.

Den 8 december, 2019. Himlen är svart och nästan helt molnfri när den lyxiga privatjeten gör sig redo för landning. Klockan är halv ett på natten och genom flygplansfönstret ser Jarad Higgins, mer känd som Juice WRLD, ett glittrande Chicago breda ut sig.

På bara två år har han gått från att vara helt okänd till att bli en av sad boi-rappens största namn. Jarad har nyss fyllt 21 och nu är han på väg till sin hemstad för att fira. 

Stämningen på planet är på topp. Jarad har på sig en svart hoodie och pösiga byxor, och de karakteristiska dreadsen guppar när han skrattar med sina kompisar.

Men så snart planet har landat ändras stämningen helt. När kabindörren öppnas, rusar ett gäng poliser in. De skriker och börjar direkt söka igenom passagerarnas bagage. Alla sitter blickstilla.

Ända tills Jarads kropp plötsligt börjar skaka okontrollerat. 

P3 Musikdokumentär om Juice WRLD handlar om en ung killes driv och förmåga att rappa om sina känslor, en förmåga som betytt otroligt mycket för fans över hela världen.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i maj 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Malkolm Landréus, Karl Malm och Anis Don Demina

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Juice WRLD: Into the Abyss, Hotspot Atlanta, Capital XTRA (Tim Westwood TV), J Cruz Show (Power 106 Radio LA), The Breakfast Club, Lyrical Lemonade, MTV News, Jimmy Kimmel Live!, Tamron Hall Show och No Jumper, samt från Youtube-kontona Anis Don Demina, Juice WRLD, Jalen theillest, GommeBlog.it, Logan Lemon, Chris Long Films, Toothpick Productions, Ollie Young, rexthorpey, Timothy Jörgensen, Akademiks, Courierpochi och candylobster.




Justin Bieber – Underbarnet som spårade ur

Historien om hur en ung kanadensare får hela världen att häpna och tusentals tonårshjärtan att smälta, med lika stora delar skandaler som musikalitet.

I januari 2014 grips Justin Bieber av polis. Han har druckit, rökt marijuana och kört dragrace i ett bostadsområde i Miami Beach. Händelsen är en utav flera incidenter som pekar på att Bieber blivit det som så många fruktat – en tonårsstjärna som spårat ur.

P3 Musikdokumentär om Justin Bieber handlar om förlorad barndom – om den fattiga uppväxten i Kanada, moderns självmordsförsök och världsgenombrottet vid femton års ålder. Om ett musikaliskt underbarn som gör allt för att bryta sig loss från bilden av en söt, oskuldsfull pojke. Men det är också en berättelse om Justin Biebers unika relation till sina beliebers – fansen som stöttar sin hjälte genom allt, så länge han fortsätter producera musik.

En dokumentär av Axel Winqvist
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson



Justin Timberlake – popprinsen och skandalerna

Berättelsen om en av 2000-talets mest hyllade artister och hur skandalerna kom ikapp flera år senare.

Det är vinter 2004 och inne på Staples Arena i Los Angeles hålls årets Grammygala. 23-åriga Justin Timberlake står på den stora silvriga scenen klädd i svart kostym, ljusrosa skjorta och slips. Han har precis vunnit kategorin årets manliga popsångare för sin succesingel “Cry me a river” och nu håller han sitt tacktal.

Men det som publiken är mest intresserad av är det som kommer efter –  ursäkten för den stora skandalen veckan innan. Då gästade han Janet Jacksons halvtidsshow på Super bowl och när de tillsammans avslutade låten Rock your body slet Justin av Janets korsett. Hennes bröst syntes i TV framför miljontals tittare. Det har under veckan skapat ramaskri i hela USA.

Janet Jackson som skulle delat ut pris under kvällen syns inte till, hennes inbjudan har blivit indragen. Justin däremot går av scen och vinner under kvällen en till grammy för sitt album Justified.

P3 Musikdokumentär om Justin Timberlake handlar om stjärnan som trots skandaler får en kometkarriär och förändrar popmusiken för alltid. Men skandalerna kommer mer än tio år senare att komma ikapp popprinsen.

Medverkande: Jesper Hagenborn, Daniel Paris och Irena Pozar.

En dokumentär av Linnéa Beijer gjord i början av 2021. 
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Axel Winqvist
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort av Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: CBS, Rysher Entertainment Inc, Walt Disney productions, CNN, Total request live, MTV News, The boyband con, MTV’s Video music awards, Oprah’s master class, ABC News, Primetime (ABC), CD UK, Hot97, Access Hollywood, Entertainment tonight, Grammy awards, Victoria’s secret fashion show, Sveriges radio, NFL – Superbowl halftime show, The Ellen DeGeneres Show, BET awards, Good Morning America och The tonight show.



Kanye West – Den ständigt provocerande renässansmannen

Historien om en av vår tids mest banbrytande och kontroversiella artister.

Det är 80-tal i Chicagos South Side. En liten kille med en ensamstående mamma drömmer om att en dag ta över världen. Han har många drömmar. Att bli modedesigner är en, att bli rappare är en annan. Självförtroendet är med honom, men inte alla de rätta förutsättningarna. Den lilla killen heter Kanye West och kommer bli en av världens mest kända och omtalade artister. 

P3 Musikdokumentär om Kanye West är historien om hur en bilolycka och en rosa pikétröja kan förändra inte bara en artists liv – utan också en hel musikgenre. Det är också berättelsen om hur en familjs arv och historia av politisk aktivism formar en orädd och ung man, som ständigt hamnar i blåsväder på bästa sändningstid. 

En dokumentär av Vendela Lundberg

Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är ett en produktion från Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från MTV Video Music Awards 2015, Rolling Stone Magazine, MTV News, Bad Boy Radio, Yahoo Music, Billboard Awards 2004, Late Registration Electronic Press Kit, A Concert for Hurricane Relief (NBC), The Today Show (NBC), Alligator Boots (Myspace), Larry King Live (CNN), First Insight Productions, MTV Video Music Awards 2009, CNN, Power 105.1, Runaway (film), Watch the Throne Mini Documentary, BBC1, NPR News, 3scompanyradio, Keeping Up With the Kardashians (E!), The Guardian, TMZ, CNN News och Kanye Wests Youtubekanal.



Kate Bush – den kompromisslösa kameleonten som gjorde comeback

Det här är berättelsen om den säregna brittiska popartisten som slog igenom som tonåring, gjorde succé, försvann och sedan kom tillbaka.

Det är den 20 juni 1993 och den 34-åriga brittiska popartisten Kate Bush stegar in i en TV-studio.

Bush har nyligen släppt sitt sjunde album, The Red Shoes, och ikväll ska hon medverka i Aspel & Company – en populär talkshow där kändisar frågas ut.

Stämningen i studion är avslappnad, trots att programledaren Michael Aspel inleder med att ifrågasätta varför Bush skyr offentligheten.

– Did you shun publicity in the spotlight deliberately?

– I think on some levels, yes, I do. But the main thing was that I wanted to spend a lot more time working, rather than spending a lot of time promoting the work.

Tonen i studion är skämtsam. Bush och Aspel skojar om hur det är att vara föremål för mäns fantasier och Bush får prata om varför hon hellre är i studion än på scen.

Det finns inga tecken på att något skaver. Men bakom kulisserna döljer sig en annan verklighet – Bush liv håller på att krackelera.

När hon sätter sig framför pianot i studion och börjar sjunga låten Moments of pleasure är den skämtsamma tonen plötsligt som bortblåst. Bush ser sorgsen och sammanbiten ut.

Ingen kan förutse att framträdandet den här kvällen är ett av Bush sista och att hon snart kommer att försvinna helt. 

P3 Musikdokumentär om Kate Bush är berättelsen om den kompromisslösa och säregna brittiska popartisten som trots långa pauser från offentligheten alltid kommer tillbaka.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Nanna Olasdotter Hallberg, Nils Hansson och Karolina Larsson.

Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC, Netflix, DailyMotion och YouTube-kontona The KT Bush Band, Dave, Pikachuonetwo, Symphonyofflowers, Bryan RW, abba2shay, Sir Bob, mrbrickylad, ronnepon haneveren, Saiq, citytransportinfo, GijsPiano, AureyoBoss, bakerist, LewisPringle, EmptyNestExplorers, MythicalMusic, samt Polly.

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Kate Bush – The Biography av Rob Jovanovic och Under the Ivy – The Life and Music of Kate Bush av Graeme Thomson.



Katy Perry – den långa tonårsrevolten

Berättelsen om tjejen som drog från den religiösa uppväxten in i en egen glittrande värld och hur hon en dag får svårt att ta sig ur den.

I ett rum med bruna väggar, en mönstrad matta, bokhyllor och golvlampor har Katy Perry slagit sig ner i en fåtölj. Mitt emot henne sitter terapeuten Dr. Siri Sat Nam Singh. I Vicelands programserie The therapist har han ett öppet terapisamtal med olika artister. Den här gången är det Katys tur att sitta i den andra fåtöljen med flera kameror riktade emot sig.

Katy har på sig en klänning med pastellfärgat mönster, ett par klackskor med vita fjädrar och lila läppstift. Hennes hår är blekt rosa, en i raden av färger hon haft under sin över 15 år långa karriär. Vid det här laget har hon flest följare på Twitter i hela världen, hon har toppat Billboardlistorna flera gånger om. Gift sig och skilt sig. Och gjort det mest tittade Superbowluppträdandet genom tiderna. Fansen och media är vana vid hennes olika färgsprakande och galna uttryck. Men nu, i fåtöljen hos terapeuten, är något annorlunda.

Katy har klippt håret kort och den nya frisyren har mötts av negativa kommentarer. Folk tycker att hon ser ut som Miley Cyrus eller att hon försöker efterlikna artisten Pink. Vissa menar att frisyren är början på slutet för Katy Perry. Kanske är det precis det hon vill. För Katy är håret, den här gången, något mer än bara ett utseende.

Katy som alltid synts med långt svallande hår i alla olika färger har klippt håret kort i en vilja att skala av sig sina glittriga filter och nå ett mer autentiskt jag. För innerst inne lever Katheryn Hudson kvar, barnet som växte upp under strikta religiösa former som hon en gång flydde ifrån. Kanske kommer Katy Perry, som vi har känt som den färgsprakande och ständigt glada, snart att vara borta.

P3 Musikdokumentär om Katy Perry handlar om popstjärnan som på vägen till att bli en av världens största artister tappar bort vem hon egentligen är. För att sedan hitta till ett sannare jag.

Medverkande: Kakan Hermansson, Effie Karabuda och Anders Theodor.

Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld år 2021.
Producent: Hanna Frelin.
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Dokumentären Katy Perry: Part of Me av Dan Cutforth och Jane Lipsitz, har varit en av de främsta källorna till programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån Brit Awards, Viceland, Katy Perry: Part of Me,  ArtisanNewsService, johnjayandrich, The Ellen Show, American Music Awards via youtubekontot Juan Pablo, NFL, Katy Perrys youtubekanal.



Kendrick Lamar – Frälsaren från Compton

Berättelsen om hur en fattig kille från södra Los Angeles kröns till Västkustens kung och rappens framtid.

Kendrick Lamar Duckworth är bara fem år gammal när han bevittnar sitt första mord, strax utanför sina föräldrars hus i södra Los Angeles. Kendrick växer upp i Compton, en stadsdel där de ökända gängen Bloods och Crips styr gatorna. Kampen mellan en destruktiv värld och önskan att göra gott präglar Kendricks liv från en tidig ålder. Under sin uppväxt kommer han ha både släktingar och nära vänner som faller offer för våld och kriminalitet. Han är vittne till den amerikanska crackepidemien, Rodney King-kravallerna och rasism i USA:s polis och rättsväsende. 

Tidigt i sin karriär som rappare gör Kendrick ett val – han vill nå ut med sin berättelse och förändra bilden av Compton. Han vill visa världen att omständigheterna han vuxit upp i kan få vem som helst att begå onda handlingar. Kendrick är “a good kid from a mad city” – och han tycker sig ha ett uppdrag från gud. 

P3 Musikdokumentär om Kendrick Lamar är en historia om den amerikanska drömmens baksida och musiken som enda utväg. Men det är också en berättelse om hur en påse med kakor och gratis kyckling kan ha skapat världens bästa rappare, med texter som använts i kampen mot rasism och självaste Donald Trump.

En dokumentär av Axel Winqvist
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från The Fader, CBS News, ABC News, BBC, Mucho TV, BET Awards 2015, Grammy Awards 2016, NPR, Entertainment Scoop, Vice, Sway In The Morning, Aplus Film, Sirius XM’S Hiphop Nation, BrandNew Hiphop, Youtubekontot Swoozie, Fox News, Hollywood Fix, P3 Soul, The Guardian.



Kesha – berättelsen om musikbranschen och metoo

2014 anklagar popstjärnan Kesha sin egen stjärnproducent för våldtäkt och tio år av psykisk misshandel.

– I love you guys more than you will ever know. It’s like mindblowing, säger Kesha in i kameran. 

Hon ligger på mage i sängen och håller mobilkameran nära det fräkniga ansiktet. På sidan hänger det långa blonda oborstade håret. Det här är en videohälsning till fansen som vart med henne i varenda steg. 

– I can’t put out new music. But I can sing something someone else has done, säger Kesha och börjar sjunga Amazing Grace.

2009 blev hon världsberömd med låten “TiK ToK” och uppmärksammad för hennes stil, obrydda attityd och referenser till fest och fylla. Fem år senare stämmer hon stjärnproducenten bakom låten för våldtäkt och tio år av psykisk misshandel.

Kesha vill bli fri från kontraktet med sin påstådda förövare. Om tre veckor får hon svar från domaren. Den anklagade Dr Luke nekar. Enligt honom har Kesha och hennes mamma hittat på detta för att få kunna förhandla till sig ett bättre kontrakt.

P3 Musikdokumentär om Kesha är berättelsen om en av musikbranschens längsta rättstvisten och artisten som med sin rock and roll-aura blev en feministisk ikon.

En dokumentär av Hanna Frelin och Linnea Beijer
Producent Carl-Johan Ulvenäs
Exekutiv producent Axel Winqvist
Tekniker Fredrik Nilsson

Programmet är gjort hösten 2020 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Sveriges Radio, fankontot “Kesha Today”, Lopez Tonight, TV-serien “Simple Life”, Ellen DeGeneres, Ryan Seacrest, MTV-serien “My crazy beautiful life”, ABC News, Poptrigger, Entertainment tonight, Brit Awards, Good Morning America och Keshas egna Youtube-kanal.



Kiss – rockbandet som lät maskerna falla

Det här är berättelsen om rockbandet som blev kända för sin gränslöshet på scen, om deras uppgång och fall och när det är dags att visa sitt rätta ansikte.

Det är nyårsafton i New York, 1973. Trots att det är långt kvar till midnatt har publiken på Academy of music redan korkat upp.

De flesta är här för att se Blue Oyster Cult och Iggy and The Stooges, men det hittills rätt okända förbandet har också dragit publik. 

Det ryktas om att deras utflippade scenshower inte liknar någonting man sett förut och många undrar vilka som döljer sig bakom de vita och svarta maskerna. 

Det går ett sus genom publiken. Ut på scenen stolpar Kiss, vitsminkade i skyhöga platåskor, svart läder och tuperade hår. 

Bara några månader tidigare stretade bandet runt på olika sunkhak i New York. Nu står de här, framför en stor publik, på ett av stans mest creddiga konsertställen. 

Alla i bandet vet: det är nu det gäller. 

Kiss ska senare bli kända för sina mäktiga scenshower där leviterande trumset, pyroteknik och eldkanoner ingår, men ikväll ska basisten Gene Simmons göra något han aldrig har gjort på scen förut.

I slutet av låten Firehouse går Gene fram till scenkanten med en fackla i näven, han breder ut sina fladdermusvingar, höjer facklan och blåser eld.

Publiken fullkomligt exploderar, och Gene Simmons tuperade kalufs fattar eld – för allra första gången. 

P3 Musikdokumentär om Kiss är berättelsen om bandet vars vilda konserter och noggrant utmejslade scenpersonas tar dem till den absoluta toppen men som snart ska befinna sig vid ett vägskäl – ska de fortsätta gömma sig bakom maskerna, eller ska de visa sina rätta ansikten?

Dokumentären gjordes av Siri Hill sommaren 2022.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Lars Truedsson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Carl Linnaeus, Kristofer Andersson och Monica Borgman.

Biografierna KISS – den osminkade sanningen av Carl Linnaeus och KISS – Partners in crime vol 2 av Carl Linnaeus och Alex Bergdahl samt dokumentären KISSTORY (2021) av D.J Viola är de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från: Nightbird med Alison Steele, WTHI-TV, Eyewitness News, People Magazine, Youtube-kanalen KISS ARMY ROCKS, KISS Catalogue, The tomorrow show med Tom Snyder, MTV och KDLT News Today.



Kleerup – Ut ur mörkret

Från radhusen i Täby till toppen av Englands-listan.

I en lägenhet i Göteborg, en våning upp, sitter musikern Andreas Kleerup, ensam. Han har långt hår ner till axlarna, ska snart fylla trettio, har redan hunnit få en etta på Englandslistan och vinna tre grammisar. Men trots att han står på toppen av sin karriär, vill han inte fortsätta leva.
Andreas Kleerup sitter med en flaska alkohol och en burk receptbelagda, lugnande tabletter. Han kliar sig i skägget och ser sig omkring i det dåligt belysta rummet. På burkens etikett, i ett allvarligt typsnitt, står namnet på hans läkare. Tabletterna får han egentligen inte ha längre, men han har lyckats hämta ut dem ändå. Andreas, som är från Stockholm, har under hela dagen försökt få sina vänner i Göteborg att förstå hur dåligt han mår, men budskapet har inte nått fram och hans problem känns oövervinnerliga.

Den första lugnande tabletten fungerade inte. Inte den andra heller. En kall vind blåser in genom det halvöppna fönstret. Träden utanför knarrar besvärat, medan Andreas Kleerup sväljer hela burkens innehåll och lägger sig i sängen.

P3 Musikdokumentär om Kleerup är en berättelse om trummor, tvångstankar och demoner. Om mannen som har skapat några av Sveriges mest odödliga poplåtar.

Programmet tar bland annat upp ämnet självmord. Om du har tankar om självmord finns det hjälp att få. Självmordslinjen drivs av föreningen Mind. Hit kan man ringa eller chatta anonymt dygnet runt. Fler telefonjourer hittar du på 1177.se

En dokumentär av Robin Jonsson
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Axel Winqvist
Programmet gjordes från Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: SVT, TV4, BBC och Sveriges Radio



Lady Gaga – Monstret från Manhattan

Berättelsen om hur en katolsk skolflicka blev både monster och helgon.

2007 får en 21-årig gogo-dansande New York-tjej rådet att ge upp rockscenen, färga håret blont och operera näsan. Hon heter Stefani Germanotta och har stora drömmar om att bli en stjärna. Hon lyssnar på alla råd utom ett. Året efter sprintar albumet The Fame in på topplistorna. Artisten bakom kallar sig för Lady Gaga och tar världen med storm med sina odiskutabelt catchiga poprefränger. Vem hon är bakom sin tjocka blonda lugg och besynnerliga kläder vet inte många – bara att hon beter sig som att hon redan är en superkändis. 

Tio år senare har Lady Gaga ömsat skin och uppträtt i fler olika kostymer och identiteter än vad hon har släppt album. Hennes fans, Little Monsters, tillhör de mest lojala i popvärlden och hennes röst fyller arenor. Men fortfarande är det få som vet vad som rör sig bakom hennes poker face.

P3 Musikdokumentär om Lady Gaga berättar om en ung begåvning som alltid reser sig, trots flera fall (både bildligt och bokstavligt). Det är en historia om missbruk och övergrepp, och om att nå sin dröm för att senare ifrågasätta om det hela var värt det. Men det är framför allt en berättelse om musikens läkande kraft och om hur en katolsk teaterapa från Manhattan blev både ett monster och helgon. 

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist 
Exekutiv producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson 
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen är hämtade från ABC:s 88th Academy Awards, OWN:s Oprah’s Next Chapter, Youtube-kontot Gaga Direct, Youtube-kontot deuma9, Sommar i P1, NBC:s Today Show, MTV News, Youtube-kontot huddingebo80, TV4 Nyhetsmorgon, Youtube-kontot Sandy Deco, ABC:s The ten most fascinating people 2009, ITV:s Brit Awards 2010, Warner Bros Televisions The Ellen Degeneres Show, MTV:s Video Music Awards 2010, Netflixs Gaga: Five Foot Two, ABC:s 20/20, Los Angeles Times Lady Gaga backstage at the 2011 MTV Video Music Awards, Youtube-kontor myladygaga2013, iHeart Radio:s Elvis Duran and the Morning Show, TYT Networks The Young Turks, TMZ, Sirius XM Radios The Howard Stern Show, NFL:s Superbowl, Entertainment Tonight och Vogue Magazine.



Laleh – bara få va mig själv

Det här är berättelsen om en av Sveriges största popstjärnor, som länge vägrade att bli just en berättelse. Hon som alltid gått sin egen väg och gjort allt på sitt eget sätt.

Hässelby strand, nordvästra Stockholm, våren 2002.

I ett avskalat rum i en industrilokal sitter 20-åriga Laleh Pourkarim och hämtar andan. Hon har precis släpat in flera stora tunga platta paket i det lilla rummet.

På golvet bredvid kartongerna ligger en blå sovsäck och en tom förpackning blåbärssoppa. Det var länge sedan hon åt lagad mat. Hon är pank, känner knappt någon i stan och har inget riktigt hem. En del av henne längtar hem till mamma i Göteborg, men Laleh gör sitt bästa för att slå bort den tanken. Hon har kommit till Stockholm för att satsa på musiken. Och efter långa förhandlingar har hon lyckats landa tidernas mest generösa debutant-skivkontrakt.

Tack vare sin musikaliska talang och enorma envishet har hon övertygat ett skivbolag om att ge henne en kvarts miljon kronor, så att hon kan bygga upp sin egen inspelningsstudio. Skivbolaget har bönat och bett att hon istället ska samarbeta med erfarna producenter, men Laleh tycker inte att det har funkat. Hon vill göra allt själv.

Därför sitter hon nu här – ensam på golvet i industrilokalen och packar upp marknadens bästa mixerbord, kompressor och reverb. Det enda problemet är att Laleh inte har någon aning om hur man använder grejerna. Överväldigad tar hon upp den ena bruksanvisningen tjockare än den andra. Hon förstår att det kommer ta tid, men hon ska klara det – på egen hand. 

P3 Musikdokumentär om Laleh är en berättelse om att alltid gå sin egen väg, trots att priset emellanåt varit högt.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i maj 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Anna Johannessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Laleh Pourkarim, Moa Bartholdsson, Jens Lekman, Gustaf Thörn, Mattias Wachtmeister och Tina Mehrafzoon.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Studio Pop (SVT, 2004), Grammisgalan (2006), Stina! (SVT, 2007), Så Mycket Bättre (TV4, 2011), dokumentären Laleh – Välkommen hem (2022), Laleh på Ullevi (SVT, 2022) och NRK (2012).



Lana Del Rey – Drottningen av sad girls

Berättelsen om hur en ung artist skapar ett uppseendeväckande alter ego som både hånas och hyllas.

Redan från start är Lana Del Rey en omstridd figur – många kritiker hävdar att hon är en fejkad produkt skapad av musikindustrin, att hennes pappa köpt hennes karriär och att hennes låttexter är alltför banala. Menar den unga kvinnan som poserar framför den amerikanska flaggan och putar med sina läppar att hon är en seriös musiker? 

P3 Musikdokumentär om Lana Del Rey tecknar ett porträtt på en mytomspunnen artist som än idag är omgiven av rykten om sin bakgrund. Om en ung kvinna som skapat ett filmiskt universum som bygger på drömmen om Amerika och en nostalgi till det som en gång var. Men det är också en berättelse om en artist som går sin egen väg, oavsett om det handlar om åsikter, videos eller konstnärligt uttryck. 

En dokumentär av Axel Winqvist
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media 

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från Brittiska Pathetone Weekly, Popcandies TV, MTV, Index Magazine, NME, Q Magazine, MySpace, Holländska FaceCulture, Saturday Night Live producerat av NBC, PBS Idea Channel, BuckHollywood, Fox, Billboard Magazine,  Wochit Entertainment, Clevver News, TMZ, NBC, NEWS 24 och The Ryon Show.



Lauryn Hill – hiphopdrottningen som abdikerade

Det här är berättelsen om det sena 90-talets allra klarast lysande stjärna, som oväntat försvinner från rampljuset när hon står på toppen av sin karriär.

Publiken jublar när talkshowprogramledaren Rosie O’Donnell glatt presenterar dagens gäst. Det är hösten 1998 och kvinnan som slår sig ner i den rostfärgade fåtöljen är årets allra hetaste artist. Samtidigt som hennes låtar parkerat sig på topplistorna syns Lauryn Hills ansikte på varenda tidningsomslag. Alla vill ha henne.

Trots all uppståndelse tycks Lauryn Hill avspänd. Hon skojar med programledaren, flörtar med publiken och pratar passionerat om sin solodebut. NBCs kameror zoomar in på Lauryns felfria hy och leende ögon. Hon är klädd i t-shirt och skinnkjol, med korta dreads och stora ringar i öronen. Utåt sett verkar allt perfekt. 23 år gammal är hon tvåbarnsmamma. Nyss gjorde hon världssuccé med Fugees och nu står kritikerna på rad för att hylla hennes solodebut.

Lauryn Hill ses som hiphopens framtid och trots att hennes album precis släppts verkar folk knappt kunna bärga sig inför vad hon ska komma med härnäst. Vad ingen vet där och då, den här hösten 1998, är att Lauryn Hill inom kort – helt kommer att försvinna från rampljuset. Faktum är att det aldrig kommer att komma något nytt studioalbum från hiphopens allra klarast lysande stjärna. Istället ska dom kommande tjugo åren domineras av spekulationer om divalater och galenskap – och frågan på allas läppar kommer vara: “Vad var det egentligen som hände med Ms. Hill?”.

P3 Musikdokumentär om Lauryn Hill handlar om en kvinnlig hiphoppionjär och priset hon fått betala för sin framgång.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
Producent är Hanna Frelin.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker är Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från podden Dissect, 1999 Grammy Awards, Live at the Apollo Amature Night 1987, It’s Showtime at the Apollo 1996, filmen En värsting till syster 2, dokumentärfilmen Concerning Violence, MTV Unplugged No. 2.0 med Lauryn Hill, instagramkontot selahmarley, Fox5, samt youtubekontona Time, Vlad-TV, Mike Willis, Before they were famous och Real Reality Gossip.



Lil Kim – den banbrytande sexikonen från Brooklyn

Det här är berättelsen om rapparen som var först med färgglada peruker, chockade världen med sina explicita texter och länge fick kämpa för att lyckas bevisa att hon klarade sig utan Biggie.

Manhattan, den 18 mars 1997. En extra stor kista, i glänsande mahogny, rullas ut ur begravningskapellet på Madison Avenue. I kistan ligger en av världens största rappare. Christopher Wallace, känd som The Notorious B.I.G, eller Biggie Smalls. 

Ett stort pressuppbåd väntar när begravningsföljet kommer ut ur kyrkan. De 350 gästerna är elegant svartklädda, i glänsande skinnkavajer och fluffiga pälsar. Många har solglasögon, trots att det är vintermulet ute. Hiphop-giganter som Puff Daddy, Jay-Z och Queen Latifah skymtar fram i vimlet. Gästerna hälsar lågmält på varandra i trängseln.

En av de sista som kommer ut ur kapellet är Lil Kim. En nykläckt hiphop-drottning, känd för sin sexiga stil och sina grova låttexter, som just sålt dubbel-platina med sitt debutalbum. Trots att hon bara är en och femtio lång, är Lil Kim omöjlig att missa för fotograferna. Hon är den enda i kändishavet som inte kan hålla tillbaka tårarna. Lil Kim hulkar och fulgråter mitt på Madison Avenue. Hon stöttas upp av sin vän, artisten Mary J Blige, och bryr sig inte om att skydda sitt ansikte från kamerorna. Till slut faller Kim ihop i Marys armar. Hon ser ut att skrika av smärta. 

Lil Kim har precis sagt hejdå till mannen hon beskriver som sin mentor, pappa, bror och älskare i ett. Biggie, som lärt henne att rappa med ett rimschema och en attityd som gjort dem båda världskända. Han som tagit in henne i sin familj – och älskat henne som ingen annan. 

När Kim bryter ihop på trottoaren, förstår hon inte hur hon ska kunna leva vidare utan Biggie. Samtidigt går snacket i musikbranschen, om huruvida Biggies död också betyder slutet på hennes kometkarriär. För vad är egentligen Lil Kim utan Biggie Smalls?

P3 Musikdokumentär om Lil Kim är berättelsen om raptalangen som växer upp på gatan, bryter ny mark på hiphopscenen och hellre hamnar i fängelse än förlorar sin kredd.

Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Lillkung
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Mariana Benyamin Sir, Ayan Jamal och Mohamed Touzari

Ljudklippen i dokumentären kommer från Rolonda, BET, Youtube, Power 105, Power 106, Hot 97, Revolt TV, CBS, MTV och Watch what happens live.



Lil Nas X – internetfenomenet från Atlanta

Det här är berättelsen om en ung kille som skriver historia på mindre än ett år.

Den 8 januari 2019 sätter Montero på filmkameran på telefonen som står uppställd på bordet. Han bor hemma hos sin syster i Atlanta och är luspank. I handen håller han en pepperonipizza som dryper av fett när han börjar äta den.

På sig har han ett par skotskrutiga pyjamasbyxor och en mörk sliten t-shirt med namnet på det legendariska rockbandet Lynyrd Skynyrd på bröstet.

För bara några dagar sedan la han upp låten “Old Town Road” på Soundcloud.

– Right now it has 2 k on Youtube, 1 k on Instagram and not even 1 k on Spotify yet I don’t think, berättar han för kameran.

Montero har hoppat av skolan, flyttat in hos storasyster och inte sovit en blund det senaste halvåret. Dag och natt sitter han och försöker sprida låten.

Han har räknat ut allt – det borde gå bra. Nej, det måste gå bra. 

Men Montero kan faktiskt inte räkna ut vad som kommer hända nu. Att han, under 2019, kommer skriva in sig i historien kan inte han förutspå.

Lil Nas X historia har bara börjat.

P3 Musikdokumentär om Lil Nas X handlar om en ung kille som får hela världen att vilja klä sig som cowboys. Han skapar en helt egen musikgenre, är ett geni på internet och kommer dessutom ut som homosexuell när han är på toppen av allt. Lil Nas X skriver historia.

En dokumentär av Hanna Frelin
Producent: Sigge Dabrowski
Exekutiv producent: Axel Winqvist
Teknik: Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media. 

Ljudklipp i dokumentären kommer från: Lil Nas X Instagram, Sveriges Radio, CBS Morning, Zach Sang show, Hot 97, Genius, Good Morning America, Youtubern Grady Smith, Bobby Bones Show, BBC, Ellen DeGeneres, Douglas County school system.

Övriga källor: Rolling Stone Magazine, Time, New York Magazine, GQ, NPR



Lil Wayne – underbarnet som ritade om den amerikanska hiphopkartan

Det här är berättelsen om hur en envis liten killen från New Orleans lyckas bli världens största rappare, samtidigt som han är med och gör hiphop mainstream.

Det här avsnittet innehåller en beskrivning av ett självmordsförsök. Har du eller någon du känner självmordstankar kontakta din vårdcentral, självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 eller via mind.se eller Jourhavande Medmänniska på telefonnummer 08 – 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

11 november 1994, New Orleans, Louisiana. Ute på gatan passerar bilar med jämna mellanrum och kvarterets barn leker precis som vilken fredagseftermiddag som helst. Men inne i apartement D på Monroe Street är ingenting som vanligt. 

Väggarna i den slitna lägenheten är vita. På sängen ligger en halväten hamburgare och i ett hörn står en tv-apparat. På den lilla skärmen rullar en musikvideo med rapparen Biggie, men Dwayne rycks inte med av musiken.

Han står istället framför spegeln – med en pistol i handen. Det var inte så här han hade tänkt sig att allt skulle sluta, men han känner att han inte har något val.

För precis nu – när hans musikkarriär efter flera års rappande, äntligen är på väg att ta fart – så har hans mamma satt stopp. Trots att ett skivkontrakt känns inom räckhåll, så har hon förbjudit honom att fortsätta med musiken. 

Dwayne Michael Carter Junior har nyligen fyllt 12 år och han har bestämt sig. Om han inte får hålla på med hiphop så vill han inte längre leva.

P3 Musikdokumentär om Lil Wayne handlar om hur det är att komma in i musikbranschen som barn och lyckas nå toppen, helt på egna villkor.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson

Medverkande: Assia Dahir, Petter Hallén och William Hallström

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären The Carter (2009), intervjuer i den amerikanska talkshowen Katie (ABC, 2013), VH1 Behind the Music (2009), Skip and Shannon Undisputed (Fox Sports 2016), tv-programmet Club Hot Spot (1999), youtubeserien Uncomfortable Conversations With Emmanuel Acho (2022), nyhetssändningar från CNN (2021) och Fox News (2021), Grammy Awards (2023) och youtubekontot The Hollywood Fix.



Little Jinder – Hit får du aldrig komma igen

En berättelse om en artist som gav upp, bytte språk och gjorde succé.

Det är sommaren 2013. Josefine Jinder ligger på en solvarm klippa i Frankrike. Hon ser inte det vackra runtomkring, hjärnan är insvept i dimma. Hon känner att hennes senaste skiva är skit, att hon kan inte skriva låtar längre, att hon är slut som artist och att livet är ett skämt. Men så far en tanke genom huvudet. Eftersom hon inte kan skriva låtar på engelska längre kanske hon borde pröva på svenska istället?

Så föds idén till den nya Little Jinder – och ett nytt popfenomen påbörja sin resa. Med sina självutlämnande texter om hjärtesorg, flykt och kaos lyckas Josefine Jinder sätta fingret på en känsla som tusentals människor delar. Hon är frustrerad, kär och uttråkad. Hon blir en poetisk röst för unga, struliga hjärtan – och utmålas samtidigt som Sveriges enda riktiga rockstjärna. Hon säger vad hon tycker, dricker tequila i tv och gör uppror mot det hon anser vara en trist och stelbent artistelit.

Fem år senare vill Josefine göra upp med sitt alter ego: hon har gett allt av sig själv och blottat sitt inre i tre ofiltrerade album. Det är dags att växa upp. Men vem är den nya Little Jinder?

P3 Musikdokumentär om Little Jinder tecknar ett porträtt på en av Sveriges mest egensinniga artister. Det handlar om viljan att bara vilja stänga in sig i studion och jobba, samtidigt som provokatören Jinder ständigt tycks hamna i blåsväder på grund av sin rättframhet och vassa tunga. Men framförallt är det berättelsen om hur Josefine Jinder blev Little Jinder.

En dokumentär av Arvid Hallberg 
Producent: Axel Winqvist 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media



M.I.A – Popdrottning utan rötter

Flyktingen som blev en popikon – Från inbördeskriget i Sri Lanka till röda mattan i Hollywood.

M.I.A ska precis uppträda på Super Bowl, år 2012. Årets sporthändelse i USA.

Madonna, Nicki Minaj och M.I.A kliver på scen och framför 68 000 skrikande människor, spelar de låten “Give me all your luvin”.

M.I.A och Nicki Minaj är utklädda till hejarklacksledare. Bilden vilar på M.I.A.

Hon tittar rakt in i kameran och sträcker upp långfingret åt hela USA.

I ett religiöst land där svordomar censureras har M.I.A, som dessutom är utlänning, precis visat fingret för 100 miljoner patriotiska amerikaner.

Medier är rasande och M.I.A undrar om karriären plötsligt är över.

P3 Musikdokumentär om M.I.A är en berättelse om att fly från krig och hamna på röda mattan i Hollywood. Om att ha en fot i två kulturer, men inte stå stadigt i någon. Om att försöka berätta för världen om ett inbördeskrig, men att känna att ingen vill lyssna.

En dokumentär av Robin Jonsson
Producent: Sigge Dabrowski
Exekutiv Producent: Axel Winqvist
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media.


Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Mathangi/Maya/M.I.A, M.I.As Youtube-kanal, Slumdog Millionaire, Ekot, AP, Fox News, A-F-A, Clique tv, House of Strombo, CBS, CNN och QTV.



Mabel – En svensk queen av England

Knäckt av prestationsångest och scenskräck slutar Mabel gå till Rytmus musikgymnasium. Några år senare är hon en av Englands största artister.

Det är den 18 februari 2020. Balklädda stjärnor går röda mattan på Brit Awards, lyckligt ovetandes, vissa stannar till framför mikrofonerna och skojar lite om det nya viruset.

Om några veckor kommer världen rasa samman. Men i kväll är det fest. Den kvinnliga artist som väntas bli galadrottning  – nominerad i tre kategorier – är brittisk/svenska Mabel McVey, 24. Det är också hon som ska kicka igång ceremonin med ett maffigt öppningsnummer.

Mabel skrider fram längs röda mattan i en glittrig röd klänning och rak page. Senast en svensk artist vann en av musikvärldens främsta utmärkelser var 30 år sen. Den som vann då är också Mabels dejt: hennes mamma Neneh Cherry.

På vägen in i O2-Arena viskar Neneh hon i sin dotters öra: “Du kommer vinna ikväll.”

– Snälla, säg inte så. Säg inte så, svarar Mabel.

Ett program av Sigge Dabrowski

Producent: Hanna Frelin

Exekutiv producent: Vendela Lundberg

Slutmix: Fredrik Nilsson

P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media.

Klippen i programmet kommer från Capital Radio, The Brit Awards och Youtube-kontot From the Dining Table Harry.



Madonna – Queen of pop

Berättelsen om hur en ung kvinna från ingenstans lägger världen för sina fötter och definierar pop i generationer framåt. 

Madonna Ciccone förlorar sin mamma redan som 5-åring. Efter det letar hon bara efter en sak: en biljett bort från den sömniga småstaden i Michigan och det strikta katolska hemmet med åtta syskon. Biljetten blir dansen och det är den som för henne till New York i början av 80-talet. Efter år i smutsiga lägenheter med kackerlackor, långa svettiga klubbnätter och spelningar med skramlande rockband så hittar Madonna till slut fram till det hon har jagat efter: berömmelse.

Fyra decennier senare är Madonna är levande legend med en karriär som saknar motstycke. Hon är på många sätt urprototypen av en kvinnlig popstjärna: när det kommer till kläder, musik och videos har hennes olika stilar kopierats av artist efter artist. Men hon har också kallats för en dålig förebild och anklagats för att ha legat sig till toppen. Många har utnämnts till hennes tronföljare. Men Madonnas är fortfarande Queen of pop.

P3 Musikdokumentär om Madonna är en historia om att inte få någonting gratis. En explosiv berättelse om drömmar och att inte låta någonting eller någon stå i ens väg. Ett porträtt på en hårdhudad och sårbar kvinna, som hela tiden uppfinner sig själv på nytt. Men framför allt är det sagan om hur Madonna lyckats befinna sig i strålkastarljuset i snart fyra decennier.

Medverkande: Agnes-Lo Åkerlind, Fredrik “Apollo” Asplund, Robert Rydberg och Maria G Francke.

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media



Mariah Carey – den sista divan

Det här är berättelsen om en av musikhistoriens mest framgångsrika artister och vad det kan kosta att slå sig fri, från ett kontrollerande skivbolag och en äkta make.

Det är högsommar 2001 och i en MTV-studio med utsikt över Times Square i New York, har Mariah Carey precis kraschat en livesändning av det populära musikprogrammet TRL. Endast iklädd en grå oversize t-shirt.

Förvirringen är stor. Studiopubliken skriker, den överraskade programledaren Carson Daly förstår inte alls vad som händer och Mariah verkar inte heller ha koll på vad hon ska göra nu.

Efter några inledande frågor om vad hon gör där, börjar Mariah plötsligt att ta av sig den grå t-shirten.

– What are you doing? Mariah Carey stripping on TRL right now, utbrister Carson Daly till kameran.

Under t-shirten har hon korta guldiga shorts och en grön halternecktopp. Programledaren ser skeptisk ut, men det verkar inte beröra Mariah, som istället börjar svamla om att hon behöver gå i terapi.

– You are my therapy session right now Carson. You see every now and then, somebody needs a little therapy, and today is that moment for me.

Publiken stirrar storögt på Mariah och programledaren himlar med ögonen till tv-tittarna.

Skandalen är ett faktum. Direkt efter programmet börjar media rapportera om att den skönsjungande divan verkar har tappat det och kort därefter läggs hon in på behandlingshem.

Efter drygt tio år i rampljuset har en av 90-talets allra mest framgångsrika sångerskor brutit ihop, och just då är Mariah Carey helt uträknad.

P3 Musikdokumentär om Mariah Carey handlar om hur ett maskrosbarn från Long Island blev en av vår tids största divor.

Medverkande: Margret Atladottir och Nicholas Ringskog Ferrada-Noli.

En dokumentär av Joanna Korbutiak.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Axel Winqvist
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort i början av 2021 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Mariah Careys självbiografi The Meaning of Mariah Carey, som hon skrivit tillsammans med Michaela Angela Davis, har varit en av de främsta källorna till programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Video Soul, The Oprah Winfrey Show, The Oprah Conversation, Larry King, Total Request Live, MTV News, The Late Show with David Letterman, Stina och Lennart i TV4, Grammy Awards, VH1’s Most Amazing Comebacks, Mariah Careys youtubekanal, Entertainment Tonight, Taff, TMZ, Watch What Happens Live with Andy Cohen, CNN News, The Early show (CBS), Dick Clark’s New Year’s Rockin’ Eve och youtubekontot Ordinary Guy.



Marilyn Manson – berättelsen om hur Amerikas antikrist till slut blev cancelled

Han är en av USA:s allra mest kontroversiella rockstjärnor, vars artisteri i decennier retat gallfeber på konservativa, men som i år plötsligt blev cancelled av en helt annan anledning.

Det råder fullständig panik inne på Columbine High School i den lilla staden Littleton, strax utanför Denver. Vad som började som en helt vanlig tisdag i slutet av vårterminen 1999 har utvecklats till USA:s blodigaste skolskjutning ditintills. Tolv elever och en lärare dödas av två andra elever, som avslutar massakern med att ta sina egna liv.

Dådet skakar om hela landet och frågan som alla vill ha svar på är varför? Vad var det som drev två till synes helt vanliga tonårskillar att döda sina skolkamrater.

Efter att felaktiga rykten sprids om att skyttarna ska ha varit Marilyn Manson-fans tvekar moralkonservativa grupper inte en sekund på att lägga skulden på den provokative skräckrockaren. De menar att hans våldsamma texter inspirerat skyttarna och att han bär ett personligt ansvar för massakern.

Marilyn Manson är vid det här laget på väg att bli en av USA:s största rockstjärnor och trots att hans karriär bara är några år gammal är det inte första gången den svarthåriga och vitsminkade skräckrockaren är inblandad i en skandal. Och det ska visa sig att det inte heller kommer att bli den sista.

P3 Musikdokumentär om Marilyn Manson handlar om en artist som gör allt för att chocka omvärlden med sitt artisteri, protesterna han möter och hur det till slut blir hans privatliv som får honom på fall.

Medverkande: Sofia Bergström, Ellen Greider och John Andersson.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak år 2021.
Producent är Hanna Frelin
Exekutiv producent Anna Johannessen
Tekniker är Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media

Marilyn Mansons självbiografi Den långa hårda vägen ut ur helvetet från 1998, som han skrev tillsammans med Neil Strauss, har varit en viktig källa till dokumentären.

Ljudklippen i dokumentären kommer från: Bowling for Columbine, Haunted by Columbine Retro Report Documentary The New York Times, Phil Donahue Show, CNN Entertainment Weekly, Larry King Now och Entertainment tonight. Nyhetssändningar från ABC 7, NBC, WTVR och CBS. Youtubekontona Roll Call, Nightscare3mations, ALICE Training, Mark Zep och Walé.



Markus Krunegård – småstadskillen som nästan gav upp

Berättelsen om Norrköpingsbon med rockstjärnedrömmar och hur han till slut hittade den magiska formeln.

Det är slutet av februari år 2008 och Markus kliver på tunnelbanan i Skärmarbrink för att ta sig in mot stan. Det är en ovanligt varm månad i år, snön som borde lägga sig som ett tunt täcke över staden smälter istället till regn långt innan det landar på marken. Regnet gör Stockholm grått.

Det är en syn Markus känner till vid det här laget. I den här staden har han strövat omkring på gatorna ett bra tag nu – drömt om ett liv som rockstjärna med bandet Laakso. Men det där stora genombrottet, som känts så nära men ändå så långt bort, har aldrig kommit. Och Markus, som nu hunnit fylla 29 år, har kommit till den trista insikten att det helt enkelt är så att ingen vill lyssna på hans musik.

Han måste växa upp och skaffa sig ett riktigt jobb.

Men innan han ger upp drömmen har han också bestämt sig för att göra en sista grej. Släppa ett soloalbum – en skiva helt på svenska. Den första singeln kom ut för bara en vecka sen, men Markus förväntningar är låga.

Han sitter själv på tunnelbanan och slår på radion på mobilen. Ur de knastriga hörlurarna hör han av en slump sin egen låt spelas. Programmet som sänds heter P3 Populär. Markus är välbekant med formatet flipp eller flopp och förstår att just i detta nu ska expertpanelen recensera hans singel. Han spetsar öronen.

– Jag gillar texterna skitmycket. Jag tycker det är jättebra och tror ändå att folk kan ta in det, säger recensenten. 

Markus har vid det här laget redan förlikat sig med att det är dags att lägga av med musiken. Men där och då, på tunnelbanan från Skärmarbrink, tänds en gnista av hopp. De båda experterna och lyssnarna flippar.

– En trippelvinst för Markus Krunegård helt enkelt, avslutar programledaren.

Markus tänker att kanske är det nu det äntligen blir något. Kanske är det nu han får sitt stora genombrott.

P3 Musikdokumentär om Markus Krunegård är en berättelse om att komma utifrån och slå sig in i musikbranschen. 29 år gammal, och redan veteran på scen, slår Markus äntligen igenom när låttexterna byter språk från engelska till svenska.

Medverkande: Markus Krunegård, Kyllikki Krunegråd, Aino Oxblod, Lars Skoglund och Carolina Norén.

En dokumentär gjord av Hanna Frelin hösten 2021. 
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent Anna Johannessen. 
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från SVTs program Musikbyrån från 2005, Sveriges Radios Ekot, P3 Populär och P3 Star från 2008.



Mayhem – black metal-bandet som föll offer för myten om sig själva

Det här är berättelsen om bandet som gjorde Norge till ett Mecka för black metal-fantaster, och som förknippas med både kyrkbränder och mord.

Det här avsnittet innehåller våldsamma scener och en beskrivning av ett självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 – 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Folkets hus i Jessheim, strax norr om Oslo. Året är 1990, och i den mörka lokalen har ett hundratal black metal-fans samlats. Med skräckblandad förtjusning betraktar dom den upplysta scenen. Framför trumsetet ligger flera knivar och blänker och längst fram tronar två pålar med spetsade grishuvuden.

Bakom scen står fyra killar i sena tonåren. Deras långa hår hänger ner över axlarna och det vita sminket klibbar i pannan. Sångaren, en gänglig kille i trasiga jeans, drar ett djupt andetag från en stinkande plastpåse. I påsen har han flera, halvruttna fågelkadaver. Den sista pusselbiten för att komma i stämning innan giget. Han drar handen genom sitt blonda hår och rättar till den svarta, skitiga tröjan. Han ler när han tänker på vad som snart ska ske. Det ska bli blodigt, det ska bli storslaget, och de ska skriva historia som det mest extrema black metal-bandet i Norge. 

När han hör publikens skrik tillta i styrka vet han att det är dags. Han tar ett djupt andetag, och tar steget ut i strålkastarljuset.

P3 Musikdokumentär om Mayhem är berättelsen om bandet som ville bli Norges ondaste, men också en historia om black metal-gengrens genomslag.

Dokumentären är gjord av Siri Hill, våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

Medverkande: Harald Fossberg, Jon Jeffersson Klingberg och Andréa Hillgren.

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är reportageboken Blod, eld, död – en svensk metalhistoria (2011) av Ika Johannesson och Jon Jeffersson Klingberg, biografin The Death Archives – Mayhem 1984-94 (2015) av Jørn Stubberud, dokumentärfilmen Until the light takes us (2008) av Aaron Aites och Audrey Ewell samt NRK TV:s dokumentärserie Helvete – Historien om norsk black metal (2020) av Thomas Alkärr och Håvard Bråthen, som det även hörs klipp ur i dokumentären.

Övriga ljudklipp kommer från High Voltage från Top Radio (1987), Heavy consequence (2019), Sveriges Radios Musikjournalen (1993), Ekot (Sveriges Radio 1993, 1994), norska nyhetssändningar (NRK 1992, 1993, 1994), och Youtubekontona AMS Paul (2022) och ED Productions (2018).



Megan Thee Stallion – superkraften från Houston

Berättelsen om den unga rapparen som med sina explicita texter snabbt tar världen med storm samtidigt som hon genomgår flera personliga tragedier.

I ett lyxigt mansion i Holmby Hills i Los Angeles hänger artisten Megan Thee Stallion över poolkanten i en svart bikini. Spotlights lyser upp det turkosblå vattnet i den annars mörka kvällen. Megan är 25 år och har på kort tid blivit en av USAs hetaste rappare.

Bredvid henne hänger husets ägare Kylie Jenner i en guldig bikini med matchande örhängen. En brasa brinner stämningsfullt i bakgrunden medan musik pumpas högt ur högtalarna. Det är den 11 juli 2020 och poolpartyt fångas på Megans instagram live.

Efter ett tag kommer rapparen Tory Lanez simmande bakom dem, trycker in sig mellan tjejerna och säger några ord in i kameran. Det går rykten om att Megan Thee Stallion och Tory Lanez skulle vara ett par. 

Senare samma kväll hovrar en helikopter ett par kilometer ifrån Kylies mansion. Den lyser ner på en gata där polisen stoppat en svart SUV. På asfalten vid sidan av bilen ligger Tory Lanez på mage med armarna ut från kroppen.

Poliserna ber de andra passagerarna att långsamt gå ut ur bilen en efter en. En av dem är barfota och har bara en svart bikini på sig. Det är Megan. Hon ombeds gå med händerna i luften och backar mot polisen med stapplande steg. På asfalten lämnar hon blodspår efter sig.

Händelsen filmas av ett vittne och kommer fylla nätet med spekulationer om vad som hänt och varför Megan blöder. En händelse som kommer placera henne mitt i hetluften.

P3 Musikdokumentär om Megan Thee Stallon är berättelsen om den unga rapparen från Houston som trotsat alla motgångar och blivit en stor stjärna inom loppet av bara några år.

Medverkande: Amie Bramme Sey och Mariana Benyamin.

Dokumentären är gjord av Ellen Hammarskiöld i början av 2021.
Producent: Hanna Frelin.
Exekutiv producent: Axel Winqvist.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån Saturday night live,TMZ, Angie Martinez Show, BET Networks, The Late Show, CBS News, CNN, Sacramento Bee, Russel Brands youtubekanal, Ben Shapiro Show, Recording Academy / GRAMMYs och Megans Instagram via youtubekontona Kylie Jenner Snapchats Songs, Clout och Black dice Tv.



Metallica – från metal till mainstream

Det här är berättelsen om hur ett av världens mest älskade och hatade band, går från att vara underground till att stämplas som mainstream.

Det är sent på kvällen den 26 september 1986. Utanför Solnahallen i Stockholm hoppar fyra långhåriga och svettiga rockstjärnor in i sin skruttiga turnébuss. De har precis avslutat ännu en spelning under sin hektiska Europaturné och i morgon väntar en ny konsert i Köpenhamn.

Samtidigt som de rullar ut från parkeringen uppstår ett skojbråk om vem som ska sova var. Gitarristen Kirk Hammett och basisten Cliff Burton kommer överens om att den som drar det högsta spelkortet ska få den mest åtråvärda sovplatsen, fönsterplatsen, som Kirk försökt paxa. Med ett leende på läpparna håller Cliff upp spader ess. Kirk får missnöjt plocka ihop sina serietidningar och flytta på sig.

Trots tjafset somnar alla rätt gott i sina obekväma små kojar. Turnén är en succé och den senaste skivan säljer bra. Känslan längs med E4:an söderut den natten, är att dom kan gå hur långt som helst.

Men turnébussen kommer aldrig fram till Köpenhamn. Samtidigt som dagen gryr, väcks bandmedlemmarna plötsligt av att bussen kränger från sida till sida. Chauffören har tappat kontrollen och i höjd med den småländska vägkrogen Gyllene rasten kör dom av vägen. Från sin fönsterplats kastas den 24-åriga Cliff Burton ut ur rutan, och sekunden senare krossas han av den vältande bussen och dör direkt. 

Det här hade varit slutet för nästan vilket band som helst. Men för Metallica så har resan, trots allt som redan hänt, bara börjat.

P3 Musikdokumentär om Metallica handlar om ett rockband som lyckas erövra världen trots dödsolyckor, backlash från fansen och interna splittringar.

Medverkande: Paula Möller, Anders Tengner och Erik Danielsson.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i början av 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Fredrik Brolins bok Metallica: sorgespel & segertåg har varit en viktig källa till avsnittet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sommar i P1, Some Kind of Monster, Polarpriset, Meet the Laureates 2018, Grammy Awards, MTV News, Southpark, HuffPost Live, Rapport, TV4 Nyheterna, The Big Four på SVT. Samt Youtubekontona Lucas García, Guitar Center, Themetalgod66683 och 0musa07.



Miley Cyrus – Konsten att begrava en barnstjärna

Berättelsen om hur Miley Cyrus mördar sitt alter ego Hannah Montana.

MTV Video Music Awards 2013. En gigantisk brun teddybjörn med blinkande ögon står framställd på scenen. Framför björnen står ett band redo. En lucka öppnas i teddyns mage och ut kommer Miley Cyrus, i en fluffig body med en nalle över bröstet. Hennes hår är uppsatt i två små bollar på huvudet. Hon räcker tungan mot MTV:s kameror – och sen drar hon igång ett av USA:s mest omdiskuterade TV-framträdanden någonsin.

Miley Cyrus är barnstjärnan som föddes in i showbiz tack vare sin pappa, countrystjärnan Billy Ray Cyrus. Under sina tonår gör hon rollen som Hannah Montana – och tröttnar.

Det här är berättelsen om en offentlig revolt som enligt många påminde om en skenande tågolycka med droger, fest och skandalomsusade scenframträdanden. Men det är också en berättelse om att göra sig fri – och en musikalisk talang som rör sig obehindrat mellan country, hiphop och rock. Miley Cyrus är produkten från Disneyfabriken som vågade öppna sitt hjärta – och skrev in sig själv i historien om pop.

En dokumentär av Axel Winqvist 
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från:MTV Vide Music Awards, The Zach Sang Show, ABC News, Popsugar TV, NBC News, “Music City Tonight” från The Nashville Network, CNN, CBS, Headline News, The Orange County Register, Teen Choice Awards från Fox, Lifetime TV, On Air with Ryan Seacrest, Disney Channel, The Wendy Williams Show, IHeart Radio, Yahoo Music, Splash TV, NBC Today, Netflix, BBC Radio 1.

I dokumentären återges även referat från tidningarna Rolling Stone Magazine och Vanity Fair.



Miriam Bryant – Olyckskorpen som blev en näktergal

Berättelsen om hur en svartsynt poet från Göteborg charmar ett helt land med humor, ärlighet och talang.

Göteborg, 2004. I ett radhus i förorten Utby sitter en ung tjej framför en TV och zappar mellan olika kanaler. I hennes huvud spelas en dagdröm, där hon själv är huvudperson och blir intervjuad i olika talkshows. Tjejen heter Miriam Bryant och drygt tio år senare har drömmen blivit verklighet: Miriam hyllas för sin medverkan i TV Fyras Så Mycket bättre, når publikrekord på flera festivaler och prisas för årets låt på P3 Guld. Men vägen dit är krokig och bakom kulisserna har det inte alltid gått som Miriam tänkt sig.

P3 Musikdokumentär om Miriam Bryant tecknar ett porträtt på en artist som inte räds att prata om det svåra i livet, som ständigt öppnar upp sin diktbok för sina fans med humor och svärta. Hör berättelsen om ett hus som brinner ner, en helg i Örnsköldsvik som förändrar livet och hur det kan kännas att vara en ung kvinna i musikbranschen.

En dokumentär av Axel Winqvist
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från Die Pierre M Krausse Show på Tyska SWR, P4 Premiär, P4 Göteborg, Tyska Videoscout-it, MTV Movie Awards, ABC, The Tonight Show with Jay Leno producerat av NBC, TV Fyras Så Mycket Bättre, TV Fyra Nyhetsmorgon, NRJ, Breaking News från Kanal 5, P3 Guld och Expressen.



Miss Li – hur livet förändrar musiken

Det här är berättelsen om den svenska indiepopdrottningen som vägrade att lyssna på sin kropp, kraschade, men lyckades komma igen.

Det är mars 2010 i staden Austin i Texas. Genom det stora sovrumsfönstret syns folklivet nere på gatan. Årets festival South by Southwest har dragit hit närmare 2000 band från hela världen och festen pågår dygnet runt. Men Linda orkar inte ens titta ut. Hon ligger däckad i sängen och under täcket är det tyst och lugnt. 

Att få spela som Miss Li på festivalen South by Southwest är hur stort som helst. Men Linda har svårt att njuta. Medan alla andra i bandet är ute och minglar stänger hon in sig på det trånga och bleka hotellrummet. 

Under den senaste tidens turnerande har smärtan blivit allt mer intensiv. Ena dagen är  högerhanden så svullen att hon tvingas spela piano med bara en hand. Andra dagen är det knät eller foten som blivit dubbelt så stor. 

När väckarklockan till slut ringer drar sig Linda motvilligt upp ur sängen. Hon klär på sig, stoppar i sig mer smärtstillande. När hon en stund senare kliver upp på scenen känns det som att hon återfått energin igen, men så snart hon kommer upp till det bleka hotellrummet igen, återkommer den svåra smärtan.

Linda står precis på tröskeln inför sin stora USA-satsning, och hon är livrädd för vad som skulle hända om hon inte lyckas fullfölja turnén. Kommer allt hon kämpat för de senaste åren vara förgäves? Kommer hon ens kunna fortsätta vara artist?

P3 Musikdokumentär om Miss Li handlar om en artist som vägrar ge upp

Medverkande: Linda “Miss Li” Karlsson, Sonny Gustavsson, Erika Nemeti, Natasha Azarmi och Lars Winnerbäck.

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022. 
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Anna Johanessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från SVT:s lokala nyheter Gävledala (2007), Svensktoppen (2007 och 2011), P3 Nyheter (2012), Apples reklam för Ipods (2009) och Youtubekanalen Top News (2015).



Molly Hammar – den rastlösa popstjärnan som gick sin egen väg

Det här är berättelsen om en otålig sångerska som varken har tid eller lust att vänta på det stora genombrottet.

Det är den 7 februari 2015, och i Scandinavium i Göteborg råder full Mello-feber.

Det var långt ifrån självklart att Molly Hammar skulle stå här ikväll, för hon tvekade länge. Melodifestivalen känns som ett kommersiellt jippo som inte ligger i linje med den typ av artist hon vill vara. Samtidigt känner hon att karriären står och stampar och Mello kan vara, det måste vara, hennes väg ut i rampljuset. 

Nu har den 19-åriga tjejen från södra Stockholm svalt stoltheten och bestämt sig för att ge allt. 

Mollys röda klänning med släp och hennes utsläppta bruna hår fladdrar i  Mello-fläktarna. Hon känner att hon sätter allt.

Darrig av lycka går hon av scenen, och efter att de andra artisterna i tur och ordning har uppträtt och rösterna har räknats är det dags för utslagning.

Namn efter namn ropas upp. Men inte Molly Hammar.

P3 Musikdokumentär om Molly Hammar är berättelsen om en artist som slår igenom som tonåring och sedan kämpar för att hitta sin egen väg inom musiken.

Dokumentären är gjord av Siri Hill, vintern 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Hanna Frelin
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media

Medverkande: Molly Hammar, Andreas Pettersson, Oscar Zia, Carolina Norén och Martina Rådegård.

Ljudklippen i dokumentären kommer från SVT (Melodifestivalen 2015 och 2016), TV4 (Idol 2011, Nyhetsmorgon 2018, Bingolotto 2020, Så mycket bättre 2022), Expressen TV (intervju i samband med Idol 2011) och Molly Hammars instagramkonto.



Molly Sandén – Längtar efter nästa steg

Berättelsen om en tonåring som växer upp i offentligheten, söker lyckan i Los Angeles och hittar sig själv i sina egna texter.

Det är februari 2016 i Friends Arena i Stockholm. Molly Sandén står på scen framför ett gigantiskt publikhav. Årets Melodifestival ska avgöras och Molly är med för tredje gången. Hon är favorittippad av spelbolagen och kvällspressen älskar henne. Men Molly vill vara var som helst – förutom just här. Hon har egentligen tagit ett steg mot att göra musik som betyder nåt mer för henne. Magkänslan om Melodifestivalen har sagt nej. Men Molly är van vid att lyssna på vad andra säger, det har hon gjort sen hon slog igenom som trettonåring.

Nu står hon framför miljontals tevetittare och sjunger en låt som hon inte bottnar i. Efter uppträdandet skäms Molly så mycket att hon inte vill gå ut genom dörren. Hon drar täcket över huvudet och känner att det är omöjligt att kunna vara sig själv.

Men vad hon inte vet, är att det bästa inte hänt än. Molly Sandén kommer att få upprättelse.

P3 Musikdokumentär om Molly Sandén handlar om att slå igenom ung.  Om att bli mobbad för sin kropp och få frågor om sitt kärleksliv redan som sextonåring. Om steget från Disneyfabrikens pastellfärger och påklistrade leende – till att använda sitt eget mörker och ärlighet i musiken

En dokumentär av Mathilda von Essen 
Producent: Axel Winqvist 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljuden i dokumentären är hämtade från TV4, Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet TV, NRJ, Youtube och Mix Megapol.



Morrissey – från pionjär till paria

Det här är berättelsen om en frispråkig indiepionjär som gått från dyrkad till cancelled.

Sommaren 1992 har varit ovanligt regnig i London, men lördagen den 8 augusti lyser solen över de 30 000 konsertbesökarna i Finsbury Park. Operarösten dånar när Morrissey gör entré på scen. Hans blå jeans är rätt tajta och en den glänsande guldskjortan är uppknäppt ända till naveln. Men publiken är måttligt imponerad. 

Det är det kultförklarade ska-popbandet Madness som står bakom festivalen Madstock, och Morrissey har blivit inbjuden i sista stund. Den forne The Smiths-frontmannen har därför inte särskilt många supportrar framför scenen. Istället består publikhavet den här dagen till stor del av högerextrema skinheads. Men det är först under andra låten som stämningen blir riktigt dålig. För plötsligt plockar Morrissey upp en brittisk flagga från scengolvet, som han dansar runt med och sveper över sina axlar. Ute i publiken blandas burop med homofoba glåpord, och föremål slängs upp på scenen. Skinheadsen tycker inte att det passar sig att den queera Morrissey sveper in sig i deras Union Jack.

Spelningen leder till nattsvarta rubriker i den brittiska musikpressen, men fokus ligger inte på det faktum att Morrissey häcklats och utsatts för homofobi. Istället handlar artiklarna om att Morrisseys flörtande med högernationalistisk estetik gått för långt.

P3 Musikdokumentär om Morrissey är berättelsen om britten som på 80-talet revolutionerade popmusiken och gjorde sig känd för att alltid sparka uppåt, men som på senare år anklagats för motsatsen.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak, vintern 2023
Producent och programledare Siri Hill
Exekutiv producent Hanna Frelin
Tekniker Fredrik Nilsson.

Medverkande: Andres Lokko, Jasmine Rhya Rosenlund och Lovisa Sandberg.

Ljudklippen i dokumentären kommer från Top of The Pops (BBC 1983), The One Show (BBC 2009), Granada Report (1984), Jools Holland (BBC 1995), Guitar Interactive Magazine (2013), AP (1984), Radio X (2018), Larry King (2015), Front Row (BBC Radio 2009), The Importance of Being Morrissey (2002), konsertfilmen Wolverhampton 88 , Youtubekontona Rolling Rockvideos och Sam Esty Rayner.



Nick Carter – Backstreet Boys och flickidolens uppgång och fall

Det här är berättelsen om Nick Carter – arbetarklassungen som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman och om pojkbandet som tvingades växa upp.

Det är den 2 januari 2002 i Tampa, Florida, och på nattklubben Pop City är festen i full gång.

Musiken dunkar, och drinkarna är söta.

Mitt på dansgolvet står en 21-årig blond kille med mittbena och vaggar fram och tillbaka bland de svettiga, dansande kropparna.

Han är full. Riktigt full.

Killen går i skytteltrafik mellan baren och dansgolvet och vid stängning börjar det spåra. Ett bråk uppstår med bartendern, och killen blir utkastad av vakterna.

När han vägrar lämna området ingriper polis. 10 gånger ber dem honom att gå, och till slut är måttet rågat.

Poliserna ger honom en sista varning: om han inte har dragit innan de har räknat till tre kommer de gripa honom. 

Killen står kvar. 

Utifrån sett skulle det här kunna vara vilken stökig utekväll som helst, men händelsen kommer resultera i feta tidningsrubriker och ryktesspridning. 

För killen som bråkar på nattklubben är inte vem som helst. Han är Nick Carter, svärmorsdrömmen i världens mest kända pojkband Backstreet Boys, och snart kommer han drabbas av kändisskapets baksidor.

P3 Musikdokumentär om Nick Carter är berättelsen om en arbetarklassunge som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman, och om pojkbandet som tvingades växa upp.

Dokumentären är gjord av Siri Hill i september 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Tali da Silva, Alexander Kronlund och Maximilian Wallér Zandén.

Självbiografin Facing the music and living to talk about it (2013) av Nick Carter och Backstreet Boys – Official biography (1997) av Rob McGibbon är en två av de främsta källorna i programmet.

Ljudklipp i dokumentären kommer från WDSU, Amateur hour, Vevo, Celebrity Justice, Ellen Degeneres Show, Live! With Regis and Kathie Lee The Sydnerian, House of Carters, samt dokumentärfilmen Backstreet Boys: Show ’em what you’re made of (2015). 



Nicki Minaj – Älskad, hatad, alltid omtalad.

Från crackepidemin i New York till rekord på Billboards lista. Ingen har någonsin skapat hits som drottningen av rap.

Utanför restaurangen Red Lobster i New York, står 19-åriga Onika Maraj. Onika är kort och har vågigt, svart hår. Hon tittar ner på sina skor och sedan upp mot taken på höghusen runt omkring henne. Luften är tjock. Det börjar bli kväll och bilarna kryper långsamt nerför den breda gatan. Onika har precis fått sparken för fjärde gången. Efter ett bråk med två kunder, tvekade chefen inte en sekund.

Hon tänker på kunderna hon skällt ut och knyter handen i fickan. De vägrade ge henne dricks, men framför allt, stal de hennes viktigaste ägodel; hennes penna. Trots det, ångrar hon sig. Onika visade fingret åt paret, rakt framför restaurangchefens ögon.

Onika kommer en dag att bli en av världens största popstjärnor, men nu har hon ingenting att falla tillbaka på. Hennes familj har inga pengar. Hon har inget skivbolag och att jobba som servitris, fungerar inte. Framtiden är oviss, men en sak vet hon. Ingen tar hennes penna ifrån henne.

P3 Musikdokumentär om Nicki Minaj är en berättelse om att klara sig ur crack epidemin i New York och hamna i popvärldens finrum. Om en kvinna som hittade sin roll i en mansdominerad bransch och skapade ögonblick vi aldrig glömmer.

En dokumentär av Robin Jonsson
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv Producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: E-Live, Hot 97, CBS News, Crown/Tidal, MTV, Kush, Genius, Billboard, Hiphopgame TV, 107.5 Taylor Cuts, ExtraTV och TMZ.



Nirvana – Ung för evigt

Historien om hur ett band från Seattle ger en röst åt unga människor i generationer framåt.

Den 8 april 1994 hittar en elektriker Kurt Cobain död i sitt hem i Seattle. Bredvid kroppen, i en blomkruka, är ett papper fäst med en penna rakt igenom. I det långa brevet, står det i spretig text: “It’s better to burn out, than to fade away”.

Historien om Nirvana börjar med att två utstötta killar bestämmer sig för att spela punk ihop. Det är den två meter långa Krist Novoselic och den korte, magre Kurt Cobain. Efter år av små spelningar och märkliga bandnamn hittar den udda duon pusselbiten som saknas i trummisen Dave Grohl – och succén är ett faktum. Nirvana lockar till sig utstötta och frustrerade kids och blir på kort tid rösten för en hel generation.

P3 Musikdokumentär om Nirvana är en berättelse om ett band som sticker hål på 80-talets pudelrocks-ballong. Det handlar om en ångesttyngd frontman som skriver långa brev till både fans och journalister och att hastigt bli så känd att det inte längre går att undvika det etablissemang man spenderat sitt liv med att avsky. Men framförallt är det en historia om en osannolik låtskrivarförmåga som tar alternativrocken förbi Michael Jackson på topplistorna.

Medverkande: Magnus Broni, Groovy Nicks, Lars Aldman och Elin Unnes.

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media



Ny säsong – ny programledare

På alla hjärtans dag släpper vi årets första dokumentär och nu kommer programmet att låta lite annorlunda. Siri Hill tar nämligen över som programledare efter Hanna Frelin.



Oasis – Rockhistoriens giftigaste syskonbråk

Berättelsen om hur två bröder från Manchester lever ut myten om sig själva med kraschade hotellrum, kaosartade spelningar och vilt festande.

1988 befinner sig en ung brittisk kille på turné med rockbandet Inspiral Carpets. Han arbetar som roadie och har rest med bandet till Tyskland. Han ringer hem till sin mamma i Manchester och får reda på att hans lillebror Liam har startat ett band. Storebror Noel tycker det låter som en usel idé, om han själv inte får vara med i bandet och skriva alla låtar. Så börjar berättelsen om ett av 90-talets mest tongivande rockband.

P3 Musikdokumentär om Oasis handlar om bröderna Liam och Noel Gallaghers liv i rampljuset. Om den hårda uppväxten i Manchester, som kantades av både våld och musik. Om drömmen att slå igenom och att bli unisont hyllade av en hel värld. Men framförallt är det en berättelse om två bröder som inte kan hålla sams – om en karismatisk sångare och en genialisk låtskrivare som både hatar och behöver varandra.

En dokumentär av Teresa Kristoffersson 
Producent: Axel Winqvist 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Dokumentären Oasis: Supersonic producerad av Entertainment One, Top of the Pops, Guth av TG4, Parkinson, Inspelning av John Harris från brittiska NME, Late Night with David Letterman, The O-Zone, BBC News, Sky News, MTV, Sirius XM, Channel 4, Seven Network, portugisiska SIC, The Pat Kenny Show, Absolute Radio, CBS Sunday, Ekot.

I dokumentären återges scener från böckerna The Last Party av John Harris och Brothers, From Childhood To Oasis -The Real Story av Paul Gallagher och Terry Christian. Artikeln Oasis: Ruling Asses skriven av Chris Mundy och publicerad i Rolling Stone Magazine (1996-05-02) har också varit en viktig källa.



Oskar Linnros – Den ofrivillige popstjärnan

Historien om en revanschlysten rappare från Sundbyberg.

2009 sitter Oskar Linnros ensam i sin studio och blickar tillbaka på sin karriär. Han har uppträtt som ena halvan av den både utskällda och älskade hiphopduon Snook, producerat sin ex-flickvän Veronica Maggio till succé och varit en del av Maskinens segertåg med “Alla Som Inte Dansar.” Tre framgångar som slutat med dålig stämning. Nu måste han uppfinna vem soloartisten Oskar Linnros är.

P3 Musikdokumentär om Oskar Linnros berättar om en av Sveriges mest spännande musikkarriärer. Om uppväxten i Sundbyberg och första mötet med Daniel Adams-Ray, hur det känns att bli kallad för Lidingörappare – och att vinna folkets jubel. Om textrader som etsat sig fast i populärhistorien. Men det är också berättelsen om en ofrivillig popstjärna – som trots tre soloalbum ständigt överväger att dra sig tillbaka från rampljuset.

En dokumentär av Axel Winqvist

Producent och berättare: Vendela Lundberg

Exekutiv producent: Ulla Svensson

Tekniker: Fredrik Nilsson

Programmet är en produktion av Tredje Statsmakten Media.



Ozzy – bråkstaken och läshuvudet från Rosengård

Rapparen som tog sig från ett kriminellt liv på Malmös gator och valde musiken framför allt.

– Jag fick höra det redan timmen efter. Jag till och med ringde Ozzy, sen svarade han faktiskt. Han ba, jag är på sjukhuset. Så jag tänkte att det är något som inte stämmer, säger rapparen Valon Ajredini.

Valon var aldrig med. Av en slump ringer han upp sin vän som han känt sen barnsben. Ozzy sitter på akuten med blod som rinner. Han har blivit knivhuggen. Hade kniven gått två centimeter djupare hade Ozzy kanske inte levt idag. Men han låter lugn på telefon.

– Han var jättelugn, sa ‘jag är på sjukhuset’ som om inget hade hänt, säger Valon.

Ozzy är den nya malmöstjärnan, rapparen alla väntar på ska släppa egen musik. Nu är han blodig på sjukhus och har två val. Antingen gör han som han är fostrad på Rosengårds gator – han hämnas. Eller så släpper han allt och blir en före detta brottsling och nutida musiker.

– Du får välja nu, tänker Ozzy. Ska du hämnas eller göra ett liv för dig själv och din familj? Okej, om jag skulle dö jag hade dött. Men du är här av en anledning. Och vad är anledningen? Offra ett öga för att lyckas.

P3 Musikdokumentär om Ozzy handlar om rapparen från Rosengård som trotsade ödet och valde musiken framför allt. På bara några år har Ozzy satt sin prägel på den svenska hiphop-scenen och kallats en framtida ikon, banbrytande och en av Sveriges bästa konstnärer.

En dokumentär av Hanna Frelin. 
Producent Carl-Johan Ulvenäs.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.



Ozzy Osbourne – skräckrockaren som kom in i värmen

Det här är berättelsen om artisten som skrämde slag på en hel föräldrageneration, la grunden för hårdrocksgenren och fick en egen banbrytande reality show.

Des Moines, 1982. 5 000 personer står och trampar i den stora konsertsalen och längst fram på scenen framför röda sammetsdraperier står Ozzy Osbourne. Han är barbröstad och byxorna är svarta och tighta. Ögonen är svartsminkade och det svettiga långa håret ligger klistrat längs med kinderna.  

Vem hade kunnat tro att Ozzy, en arbetarklasskille från Birmingham i England, skulle stå på den här scenen som kvällens huvudperson? Det har gått tre år sedan hans missbruk nästan kostade honom livet, men Ozzy är vid liv och har sen karriären som soloartist drog igång turnerat konstant. Konserterna har blivit allt mer utflippade och den här kvällen är inget undantag.  

Ozzy är van vid att publiken kastar upp saker på scenen under spelningarna, den ena grejen sjukare än den andra. Den här kvällen tar en tonåring upp något rätt litet, mjukt och svart ur fickan och kastar upp det framför Ozzy.

Han tar kvickt upp föremålet, stoppar det i munnen och biter till. Kras, låter det när fladdermusens nacke knäcks. Mannen som kallas The prince of darkness har gjort det igen och publiken fullkomligt exploderar.

Vid det här laget är Ozzy en av musikvärldens mest mytomspunna rockstjärnor och historierna om hans galna upptåg är många. Men ännu har inte omvärlden sett allt, för 20 år senare kommer Ozzy att bjuda in tv-kameror till sitt hem i Beverly Hills och bli om möjligt en ännu större ikon.

P3 Musikdokumentär om Ozzy Osbourne handlar om rockstjärnan som satte skräck i sin omvärld och sen bjöds in i finrummen.

Som research för det här avsnittet har vi använt oss av självbiografin “I am Ozzy”, skriven av Chris Ayres och Ozzy Osbourne. Det är bland annat därifrån vi hittat berättelsen om hur han ligger med en stulen TV på magen i gräset och inser att han är en usel tjuv.

Medverkande: Anders Tengner, Per Soläng och Michelle Hallström.

Dokumentären gjordes av Siri Hill.
Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Lars Truedsson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från dokumentären God bless Ozzy Osbourne (2011), BBC:s Top of the pops (1970), intervjuer i 2SM Radio (1973), AXS TV, Night flight (1982), 60 minutes Australia (2010) och Good morning Britain (2020). Tv-programmet The Osbournes (2002), MTV Awards (2003), youtubekontot Metal is forever, radioreklam för skivan Paranoid (1970), The Today Show (2011), ABC och dokumentären The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years (1988).



P3 Musikdokumentär önskar gott nytt år!

P3 Musikdokumentär är tillbaka om en vecka, tills dess tipsar Vendela Lundberg om tidigare program ur vår serie.



PODDTIPS: P3 Dokumentär om Jonestown

P3 Musikdokumentär är tillbaka med en ny säsong i höst. Så länge vill vi tipsa om ett avsnitt från vår systerpodd P3 Dokumentär – om Jonestown.

Hör sektledarens egen son själv berätta sin historia. Han tar lyssnare in i sektens innersta kärna. Lyssna i appen SR play!



PODDTIPS: P3 ID

P3 Musikdokumentär tipsar om ett nytillkommet syskon – nya podden P3 ID.

I den nya serien P3 ID kan du lyssna på spännande biografier i radioformat. Idrottsstjärnor, världsledare och entreprenörer står i fokus i programmet som tar sig an storslagna människoöden och livsberättelser. Senaste avsnittet handlar om Ivanka Trumps resa från glamourös it-girl på Manhattan till maktens absoluta korridorer i Vita Huset, när hennes pappa blir president i USA.

Hör även berättelsen om hur Elon Musk skapat Tesla och SpaceX och nu vill operera in chip i människors hjärnor. Eller historien om hur skådespelerskan Meghan Markle gifter sig med Storbritanniens prins Harry för att sen lämna det brittiska hovet.

P3 ID släpper ett nytt avsnitt varannan måndag hela våren. Glöm inte att prenumera där du hittar dina poddar!



PODDTIPS: P3 ID om Johnny Depp

Berättelsen om hur en kille med rockstjärnedrömmar blir världens kändaste skådespelare.

Nu drar en ny säsong av P3 ID igång, podden med starka berättelser om intressanta personligheter. Säsongspremiären om Johnny Depp handlar om en levande legend som för många blivit synonym med sina annorlunda rolltolkningar, men som på senare tid uppmärksammats för ekonomiska bestyr och anklagats för misshandel av sin exhustru Amber Heard. Vi får följa med till 80-talets Hollywood och höra berättelsen om hur en strulig kille börjar skådespela för att ha råd med hyran – och sen blir ett av världens mest kända ansikten.

Hör historien bakom kändisskapet i SR Play eller där poddar finns.



PODDTIPS: P3 Låten

I P3 Låten plockar en artist isär sin låt och berättar om hur den blev till från första vissling till sista textrad.

Artisten berättar helt på egen hand om hur låt en växte fram, varför synth – och trumljud låter som de gör och hur känslor, platser och människor i artistens liv just där och då blev till en sida i den svenska musikhistorien.



PODDTIPS: P3 Låten Benjamin Ingrosso & Felix Sandman

P3 Låten djupdyker i Ingrosso & Sandmans svenska hit “Tror du att han bryr sig?”.

Låten som gått en brokig väg genom språkbyten, Melodifestivalen-planer och en helt ny gäst innan den till slut landade hos lyssnarna.

Hör Benjamin berätta om hur den där magnetiska melodislingan föddes med lite hjälp av den franska duon Daft Punk. Hur Felix Sandman gick från att vara ett fan till en samarbetspartner. OCH inte minst – en exklusiv demoversion av låten.

Hitta podden i SR Play!



PODDTIPS: P3ID om Jonas Åkerlund

Idag vill P3 Musikdokumentär tipsa om en annan podd från Sveriges Radio P3 ID om musikvideoregissören Jonas Åkerlund.

Under flera decennier har han skapat uppseendeväckande och ibland kontroversiella videor åt de allra största – som Roxette, Madonna, Lady Gaga och Beyoncé. Nu berättar Jonas Åkerlund om sin långa, stjärnspäckade karriär som fortfarande rusar på i snabb takt. På senare år har han också uppmärksammas för sina uppskruvade, inte sällan våldsamma, filmer. Ett program om framgång, musikvideons storhetstid och världsstjärnor. Men också om sågningar, censur och black metal.



PODDTIPS: Sebastian Herlows försvinnande

Vi vill tipsa om en annan podd från Sveriges Radio: Den fiktiva dramapodden Sebastian Herlows försvinnande, från P3 serie.

I dramaserien får vi följa pianisten Max som försöker ta reda på vad det är som hänt hans ex, den världskända houseproducenten Sebastian. Precis som P3 Musikdokumentär är det här en podd som visar att framgångar i en tuff musikbransch ofta kommer med ett högt pris.

Sebastian Herlows försvinnande från P3 Serie är en psykologisk thriller i fem delar om jakten på framgång. Alla avsnitt går att lyssna på redan nu i Sveriges Radio Play.



Patti Smith – poesin, rocken och konsten att överleva

Det här är berättelsen om den svartklädda poeten med oborstat hår som drömde om att bli konstnär i New York och idag kallas för punkens mormor.

Det är en måndag mitt i sommaren år 1967. Vid bussterminalen mot New York står en smal svarthårig ung tjej. Trots sommarvärmen är hon klädd i jeans, polo och en lång grå regnrock hon köpt på frälsningsarmén för just det här tillfället

Patti är 20 år gammal och den här stunden är stor. Hon ska lämna allt i New Jersey bakom sig och ge sig ut på nya äventyr i den mytomspunna storstan. Hon har ingen direkt plan och vet inte alls vad som kommer hända när hon anländer. Men hon vet vad hon lämnar bakom sig.

Förra sommaren blev Patti gravid. Så snart magen började synas blev Patti utslängd från utbildningen på lärarhögskolan och utstött ur den religiösa gemenskapen hon vuxit upp i. Graviditeten var en olyckshändelse och bebisen adopterades bort direkt vid födseln. Det är med både sorg, lättnad och stark beslutsamhet hon nu ska börja sin resa mot att uppfylla konstnärsdrömmen i New York.

Men när Patti kommer fram till biljettluckan inser hon att hon räknat fel. Biljetten är dyrare än sist och pengarna hon har i handen kommer inte att räcka. Patti blir orolig och går in i telefonkiosken vid busstationen, för att i lugn och ro tänka ut en plan. Att återvända hem till föräldrarna med svansen mellan benen är uteslutet. Men kanske var det ödet som gjorde att hon klev in i just den här telefonkiosken. För på hyllan framför henne ligger en vit läderplånbok. Patti plockar försiktigt upp den och upptäcker att innehållet skulle kunna försörja henne i en hel vecka. Patti tvekar, men sen tar hon pengarna och springer till bussen. 

Patti Smith kom till världen på en måndag. Idag är det också måndag och Patti känner hur hon nu föds på nytt. Hon kommer för alltid känna tacksamhet till den okända ägaren av den vita läderplånboken. Hade det inte varit för dem pengarna hade Patti kanske aldrig tagit sig till New York och hade det inte hänt hade hon kanske aldrig kommit att kallas drottningen av Rock n Roll.

P3 Musikdokumentär om Patti Smith handlar om att bli artist på egna villkor och att sätta konsten framför allt.

Medverkande: Susanne Ljung, Sibille Attar och Jonna Blode Hanno.

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin våren 2022. 
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Anna Johanessen.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från intervjuer med SVT (1976), ABC News (2017), New York Times, SRF Arkiv, NME och Jimmy Fallon. Rock & Roll Hall of Fames youtubekonto (2007), Patti Smiths instagramkonto (2020) och en spelning i St Marks Church (1971)



Pete Doherty – poeten, missbruket och The Libertines

Berättelsen om den unga konstnärens rockstjärneliv, fyllt av drömmar, droger, skandalrubriker och en vänskap som överlever allt.

Det är en höstdag i oktober 2003. I södra England öppnas porten till ett fängelse upp och ut på gatan kliver en 24-åriga man, vid namn Pete Doherty. Slängt över axeln har han en grön duffelbag och en stor plastpåse med sina privata tillhörigheter.

Utanför fängelsets tjocka murar har löven börjat anta en brun färg. Pete har precis avtjänat ett två månader långt fängelsestraff. Ett straff han fick efter att han, påverkad av tunga droger, gjort inbrott och stulit saker från en lägenhet i norra London.

Lägenheten tillhörde gitarristen och sångaren Carl Barat – Petes bandkollega och bästa vän.

Utanför fängelseportarna, står en person lutad mot en bil och väntar. Mannens bruna hårslingor hänger ner över ansiktet och mellan luggens glipor tittar två intensivt blå ögon fram. Han är där för att hämta Pete och när Pete ser vem det är börjar han springa mot honom.

Det är bästa vännen Carl, som trots inbrottet mot honom, står där och väntar på Pete. De bästa vännerna gråter och kramas länge, sen hoppar de in i bilen. De har bråttom, för trots att Carl en gång redan sparkat den stökiga Pete från bandet, och Pete dessutom just suttit inne för ett brott mot Carl själv, så ska de om några timmar upp på scen tillsammans.

De ska fira att Pete äntligen är en fri man, för det här är två killar som, vad som än händer, inte verkar kunna hålla sig borta från varandra. Tillsammans lever de drömmen som rockstjärnor, men för Pete finns det ingen broms. Han är en nytändning för brittisk rockmusik, ett virrvarr av droger och destruktivitet. Så frågan är hur länge The Libertines kommer att stå pall den här gången. För trots att debutalbumet kom ut bara ett år tidigare så har deras resa mot slutet redan börjat.

P3 Musikdokumentär om Pete Doherty handlar om den skandalomsusade rockstjärnan som överlevt mot alla odds. Det är en berättelse om konstnärsdrömmar, fest och vänskap.

Medverkande: Per Magnusson, Evelina Roos och Rasmus Arvidsson.

Dokumentären är gjord av Hila Stefansson 2021.
Producent Hanna Frelin.
Exekutiv producent Axel Winqvist.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

I researchen till programmet har vi använt oss av böckerna Pete Doherty: Last of the Rock Romantics av Alex Hannaford och Pete Doherty: My Prodigal Son – A Child in Trouble, a Family Ripped Apart, the Extraordinary Story of a Mother’s Love av Jacqueline Doherty.

Ljudklippen i dokumentären kommer från BBC News, Channel 4 news, NME news, MTV, Late Show with David Letterman (CBS), Hope Rehab Centers egna Youtube-kanal, BBC-dokumentären Whatever happened to the likely ladsAnthems for doomed youth (en dokumentär av Roger Sargent) och There are no innocent bystanders från The Libertines Youtube-kanal.



Petter – Pionjären med nio liv

Berättelsen om hur en kille, som kallades ordblind, öppnade dörrar för en hel genre.

2006 reser Petter runt i Sverige med sin nya hit Det går bra nu. Låten är skriven med glimten i ögat, för faktum är att det inte går så bra. Petter kör sin egen turnébil och har svårt att få spelningar. Det har gått flera år sedan han var hiphop-Sveriges starkast lysande stjärna. Men Petter har något som andra saknar: han är en Rocky Balboa som vägrar att ge upp.

Det här är historien om hur en 24-årig rappare slår igenom brett – innan Grammisgalan ens har en kategori för hiphop och rap. Om ett epokgörande debutalbum och en era där både media och skivbolag plötsligt vill lägga allt krut på svensk rap. 

P3 Musikdokumentär tecknar ett porträtt på en hårt slitande artist. Om att åldras i sin genre men fortfarande stå stadigt efter tjugo år som artist och ständigt bygga broar mellan generationer.

Medverkande i dokumentären: Petter, Feven, Lilla Namo, Ozzy, Petter Hallén och Sleepy. 

En dokumentär av Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen är hämtade från SVT:s Musikbyrån, TV4:s sändning från Grammisgalan 1999, ZTV, SVT:s Rapport, P4:s Svenska Albumklassiker, SVT:s Kulturnyheterna och Youtube-kontot SuperDanskRap.



Post Malone – den kritiserade rapparen som blev en musikalisk vilde

Det här är berättelsen om Post Malone – den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som aldrig varit intresserad av att placeras i ett musikaliskt fack.

Det är tidig lördagsmorgon, år 2015. Utanför är det sensommar och New York kokar. Det gör det också i talkshowen Breakfast Clubs inspelningsstudio.

– Good morning everyone, this is DJ Envy and Charlamagne da God, we are The Breakfast club and guest in the building is … Post Malone!

Framför en av de tre mickarna sitter 20-årige Post Malone, nedsjunken i stolen i en olivgrön stor t-shirt med massa hål. Det bruna, lockiga håret har han satt upp i en slarvig tofs mitt på huvudet. 

Han ser lite morgontrött ut, men han är taggad. 

I studion är det bra stämning. De snackar om Post Malones uppväxt, hans musikpreferenser och om Dallas Cowboys.

Men snart tar intervjun en annan vändning. 

– Are you afraid that you as a white rapper may be considered a culture vulture?, frågar en av programledarna.

På kort tid har Post Malone gått från att vara en nobody från Texas till en av USA:s mest omtalade artister. 

Med sin låt White Iverson har han tagit nätet med storm. Men långt ifrån alla jublar över den vita artisten med guldtänder, braids och som rappar om pengar, brudar och berömmelse.

Kritiska röster hörs om att Post Malone bara är en i raden av vita artister som profiterar på svart kultur.

P3 Musikdokumentär om Post Malone är berättelsen om den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som sedan blev en musikalisk vilde.

Dokumentären är gjord av Siri Hill hösten 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Levi Hielle-Bergström, Amel Suljevic och Cornelia Biller.

Ljudklippen i dokumentären kommer från The Breakfast Club, Snoop Dogg TV, Viral Twitch, Dash Radio, CelebNMusic 247, Noisey Raps, Skee TV, The tonight show with Jimmy Fallon, American Music Awards 2018, Celeb Watch och Howard Stern Show.



Prince – den mytomspunne perfektionisten

Det här är berättelsen om en mytomspunnen superstjärna som med sin unika stil, utomordentliga talang för musik och kamp mot skivbolaget förändrade musikscenen för alltid.

Det är november 1996 och Prince sitter i soffan bredvid sin fru Mayte. Paret är stiligt klädda helt i vitt. Prince ser samlad ut, Mayte ler men säger inte mycket.

Oprah Winfrey har blivit inbjuden till Prince hem Paisley Park för att prata om stjärnans första album sen han bröt med sitt skivbolag. Men när Mayte gör sin make sällskap i soffan handlar intervjun om annat. Paret har precis blivit föräldrar. Men sonen Amiir har inte synts till och ryktet går att allt inte står rätt till med barnet.

– What is the status of your pregnancy or your baby? frågar Oprah.

För en liten stund sen låg Mayte Garcia på sitt rum och grät. Nu ler hon stort framför TV-kamerorna. Tyst vänder hon blicken mot Prince. När Prince svarar är det bara hon som vet att han inte talar sanning.

– Our family exists. We are just beginning it. We have many kids to go, a head of us, svarar Prince. 

Prince har fått Mayte att låtsas som att allt är bra. Men dom två vet att sonen Amiir inte finns.

Amiir redan har varit död i fyra dagar och Prince, som varit en av världens största artister, kommer de närmsta åren att dra sig undan.

P3 Musikdokumentär om Prince handlar om den hårt arbetande supertalangen från Minneapolis som både blivit utbuad, utskrattad och höjd till skyarna.

Medverkande: Lisa Wall, Navid Bavey och Elfar Sigmundsson.

En dokumentär av Hanna Frelin och Viktor Ahldén. 
Producent: Joanna Korbutiak
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort i början av 2021 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio, The Oprah Winfrey show, NPR, spelning på LA Colosseum, American Music Awards, TV-klipp med Tipper Gore, Larry Kings talkshow, Grammy Awards, NFL – Superbowl halftime show, intervju med Tavis Smiley, The tonight show med Jimmy Fallon, Vita husets presskonferens med president Obama, Youtube-kontot Cathy Baldwin och BBC.



R Kelly – Artisten och anklagelserna

Berättelsen om en artist som älskats, hatats och anklagats i snart trettio år tid.

I september 2021 döms R Kelly, mot sitt nekande, på alla nio åtalspunkter för brott begångna under 25 års tid. Det gäller bland annat människohandel, koppleri, utpressning och olika sexuella övergrepp. Han har enligt domen satt i system att locka till sig unga kvinnor och flickor för att utnyttja dem. Den här dokumentären är gjord hösten 2019.

Salt Lake City 2002. Lätt snö faller över den gigantiska arenan medan fyrverkerier smäller i luften. Det är invigningen av vinter-OS och superstjärnan R Kelly står på scen. Han är på toppen av sin karriär. Med sina hypersexuella r&b-låtar och episka ballader har han vunnit folkets hjärtan och blivit kallad för kung i sin genre. Men samma dag har tidningen Chicago Sun Times publicerat en artikel i stjärnans hemstad. Den rapporterar om en video som påstås föreställa R. Kelly i en sexuell situation, när han kissar på en fjortonårig tjej.

P3 Musikdokumentär om R. Kelly handlar om ett musikaliskt geni vars musik överskuggas av anklagelser om sexuella övergrepp, giftermålet med femtonåriga Aaliyah och barnpornografi. Om en stjärna som i nästan trettio års tid pendlat mellan att vara en hyllad ikon och radiostationernas paria.

Det här är historien om Robert Sylvester Kellys karriär: om den fattiga uppväxten i södra Chicago, genombrottet i 90-talets början och skandalerna som följt honom som en skugga.

En dokumentär av Axel Winqvist hösten 2019
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Black Entertainment Television, IOK, Chicago Sun Times, ABC, NBC, R Kelly: The Raw and Uncut Interview, GQ-Magazine, Inside Edition, The Real, P3 Soul, SiriusXM, Big Break med Natalie Cole, Grammy Awards 1998, Fox. Westwood One, Fox, WBEZ, Fuse, TMZ, ESPN, CLTV, Associated Press, VH1 Soul Train, Chappelle’s Show, CBS, MTV, Centric TV, NPR.



Ramones – punkpionjärerna som hatade varandra

Det här är berättelsen om bandet som bröt ny mark, men allra mest drömde om att få en stor hit.

Hösten 1974, New York. Trots att det är fredagskväll så är det inget större drag inne på rockklubben CB-GB´s. Längst in i den mörka klubben finns en liten anspråkslös scen. Men dom få besökarna som är här ikväll verkar måttligt intresserade av bandet som ska spela. 

När de fyra unga killarna kliver ut i strålkastarljuset ser de inte mycket ut för världen. I tajta jeans, t-shirts, svarta skinnjackor och stora kalufser som hänger ner över ögonen – intar trummisen Tommy, basisten Dee Dee, gitarristen Johnny och sångaren Joey sina platser på den lilla scenen.

När Dee Dee räknar in och den första låten drar igång står det däremot snabbt klart att det här bandet inte låter som något annat. Det är som att dom fyra killarna släppt loss en musikalisk orkan över de få besökarna i lokalen. Musiken är simpel, näst intill amatörmässig, vilket inte är så konstigt. Medlemmarna har nyss lärt sig spela sina instrument. 

Publiken är som i chock och snart kommer stämningen att bli än märkligare. När sångaren Joey ska introducera nästa låt börjar trummisen Tommy tjafsa. Irriterat fräser han att han istället vill spela en annan låt. Men då får HAN mothugg av basisten Dee Dee. Gitarristen Johnny är märkbart frustrerad, han vill bara komma igång med nästa låt. Tommy blir förbannad och svär åt dom andra, men ger till slut med sig.

Konserten är kort och när den är över är publiken lika tagen som förvirrad. Halva tiden har bandet tjafsat. Halva tiden har bestått av korta låtar som rivits av i ett vansinnigt tempo.

Vad besökarna inne på CBGB’s inte vet där och då, är att bandet dom just sett inom några år kommer att förändra rockhistorien – samtidigt som det interna tjafset på scen med tiden kommer utvecklas till rent förakt.

P3 Musikdokumentär om Ramones är en berättelse om ett banbrytande punkband som vägrade att kallas för punk, ett band som drömde om att slå stort i USA och därför stod ut med varandra alldeles för länge.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg våren 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Janne Lagerström och Gustav Stjernqvist

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är böckerna “Hey Ho Let´s Go: The Story of The Ramones” av Everett True, “Commando: The Autobiography of Johnny Ramone” av Johnny Ramone, “Ramones I Sverige” av Sven Lindström, Janne Lagerström, Petter Lönegård & Kjell Magnusson samt dokumentären “End of the Century: The Story of the Ramones” (2003).

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären “End of the Century” (2003), Tomorrow Show (1981), The Noise (1989), Modern Rock at the Jersey Shore (1995), Howard Stern Show (1996), Brass Tracks – A Punk Documentary (1977), The Year Of Punk (1978), The London Weekend Show (1976),



Rihanna – Antihjälten från Barbados

Historien om en tonårings resa från Barbados som med hjälp av systerskap, humor och revanschlust ska definiera en hel generation.

Det här är historien om Rihannas uppväxt på Barbados som kantades av missbruk och våld. Om första mötet med Jay-Z och lanseringen av henne som en exotisk popprinsessa. Om födelsen av en bad girl, eller badgal, som hon själv skulle uttrycka det.

P3 Musikdokumentär om Rihanna tecknar en bild av en motvillig förebild och om vilda fester på privatplan. Det är historien om en artist som besöker strippklubbar, röker gräs och pratar utan filter. Med hjälp av systerskap, humor och revanschlust mot revisorer och skivbolagsbossar ska Rihanna inte bara skrivas in i musikhistorien utan också bli en populärkulturell ikon.

En dokumentär av Vendela Lundberg

Producent: Axel Winqvist

Exekutiv producent: Ulla Svensson

Tekniker: Janne Waldenmark



Rob Halford – metalguden i Judas Priest som kom ut ur garderoben

Det här är berättelsen om den brittiska metalpionjären som kände sig tvungen att dölja sin sexualitet, samtidigt som han på scen tog läder och nitar till en helt ny nivå.

Sommaren 1980. Texas. Dörren till toaletten på rastplatsen för lastbilar öppnas försiktigt. Rob drar nervöst handen genom sitt kortklippta blonda hår medan han försäkrar sig om att det stinkande rummet är tomt. Han andas ut och undersöker de olika toalettbåsen, innan han hittar det han söker.

I väggen mellan två bås finns ett uppborrat hål, runt en decimeter brett. Rob går in och stänger dörren om sig. Låser. Fäller ner toalettlocket och sätter sig och väntar. Och väntar. 

Till slut hör han den gnisslande toadörren öppnas. Rob lyssnar noga. Mannen som kommer in sätter sig i båset bredvid. Sakta låter Rob sin fot glida längs med golvet, in under öppningen mellan båsen och han ser hur den okände mannen bakom den tunna väggen gör samma sak. Rob tar första steget. Lyfter sakta foten och knackar med den mot marken. Tre gånger. Mannen i båset bredvid gör samma sak. Och det är signalen Rob har väntat på, signalen som betyder att det nu är fritt fram. Utan att utbyta ett enda ord vet dom båda männen exakt vad som kommer att hända. Rob knäpper upp sina byxor och ställer sig vid hålet…

När de är klara lämnar den okända mannen toaletten, medan Rob sitter kvar. Det är en oskriven regel för att se till att dom förblir anonyma för varandra. Rob tar ett djupt andetag och drar upp byxorna. Det är dags att åka tillbaka till efterfesten på lyxhotellet, där hans bandkollegor vid det här laget festar med champagne och groupies. 

Rob Halford möter sin egen blick i badrumsspegeln. Han är sångare i ett av världens största heavy metal-band. Och om nån skulle få reda på vad som precis har hänt är han övertygad om att det skulle vara slutet för både honom och Judas Priest

P3 Musikdokumentär om Rob Halford handlar om att bryta ny mark både när det gäller musik och image – och att till slut våga visa världen vem man verkligen är.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg i mars 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Lars Truedson
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Sofia Bergström, Daniela Pilic och Susanne Ljung.

Huvudsakliga källor som använts som underlag för dokumentären är Rob Halfords böcker Confess (2020) och Biblical (2022) samt K.K. Downings “Heavy Duty: Days and Nights in Judas Priest” (2018)

Ljudklippen i dokumentären kommer från Stil i P1 (Sveriges Radio, 2015), Dream Deceivers: The Story Behind James Vance vs. Judas Priest (1992), AXS TV (2021), The Old Grey Whistle Test (1975), Top of the Pops (1979), Backstage Pass (1989), Sirius XM (2020)



Roxette – den svenska framgångssagan

Det här är berättelsen om bandet med de stora drömmarna och vägen till den absoluta världstoppen.

Det är den 12 januari 1989. Roxettes manager Marie Dimberg står vid sidan av en öde väg ute på den australiensiska landsbygden. Värmen är tryckande och dammet yr. 

Hon är visserligen på semester, men nu måste hon ringa ett viktigt samtal hem till Sverige. Det är nämligen Per Gessles födelsedag. Den forna ungdomsidolen har hunnit bli 30 år gammal. Gyllene Tiders glansdagar ligger bakom honom och tillsammans med den stigande stjärnan och vännen Marie Fredriksson har han bildat gruppen Roxette. De har precis släppt sitt andra album Look Sharp! och i Sverige är de hetast av alla. Men trots det så är Per missnöjd när Marie Dimberg ringer för att gratulera honom från andra sidan jorden. 

– Då hade vi ju sålt 350.000 exemplar i Sverige. Han sa “ingenting händer, du får komma hem nu! Ingenting händer”, berättar Marie Dimberg. 

Att det går bra hemma i Sverige är inte det viktigaste för Per, han vill slå utomlands. Trots att de kämpat för det i tre år nu, så verkar ingen i utlandet vara intresserad av den svenska popduon. De egentryckta t-shirtsen, med texten “Today Sweden, tomorrow the world”, börjar kännas lite pinsamma vid det här laget. 

För Roxette är det dock fortfarande ingen fråga om de kommer att lyckas, det är en fråga om när och Per är otålig. Men han kommer inte behöva vänta så länge till. Utan att vare sig Per Gessle, Marie Fredriksson eller managern Marie Dimberg vet om det så har det i början av 1989 börjat bubbla på andra sidan Atlanten. Tack vare en utbytesstudent snurrar nämligen Roxettes låt The Look just nu på en lokalradiostation i Minneapolis och det kommer att få ringar på vattnet. 

P3 Musikdokumentär om Roxette är berättelsen om hur två musiker från Halmstad på ett udda sätt blir världsstjärnor. Med fyra listettor i USA har Roxette lyckats med något ingen annan svensk har gjort, varken före eller efter. 

Medverkande: Per Gessle, Marie Dimberg, Dean Cushman och Magnus Broni.

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin under hösten 2021. 
Producent är Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent är Anna Johannessen.
Tekniker är Fredrik Nilsson. 
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media. 

En källa vi har haft stor användning av är boken Roxette – den osannolika resan tur och retur av Sven Lindström. 

Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (”Så blir soundet till” år 1986, Efter tre i P3 år 1989, Kulturnytt, Ekot, Rrox år 1984), SVT (Glädjehuset år 1984, Jacobs Stege år 1986), America’s top 10 sänt av All American Television, dokumentären ”En andra chans” med Marie Fredriksson gjord av TV4 år 2004, programmet ”Sen kväll med Luuk” på TV4 från 1998, Sky News Australia och filmat material från konserten i Amsterdam 2009 från youtube-kontona “Zynius” och “Eugene Commandeur”.



Selena Gomez – blottad för hela världen

Från barnstjärna till vuxenliv, genom hjärtesorg och sjukdom – medan hela världen ser på.

Selena Gomez är mitt uppe i turné 2016. Hon står framför 12 tusen personer i arenan i Nya Zeeland och precis som nu har varenda konsert fyllts av magi.

Selena ska precis göra som hon alltid gör – sträcka ut lillfingret till publiken och få dom att lova att älska sig själva.

Men så i ett vingslag ändras allt.

Det är som att hon äntligen ser klart och magin försvinner. Framför henne står 12 tusen versioner av hennes själv – olyckliga 20- och 30åringar som dricker och röker. 

Selena är trött. För varje konsert hon har gjort blir det allt svårare att röra på kroppen och nu känns det nästan omöjligt.

Hon kan inte säga allt det där hon brukar säga till fansen. Det är ingen idé. Inget kommer någonsin bli bättre. Smärtan är obotbar.

Selena går av scenen, tar flyget hem till USA, ställer in resten av turnén och försvinner bort från strålkastaren.

P3 Musikdokumentär om Selena Gomez är en berättelse om när önskan att bli superstjärna som barn blir till en förbannelse i vuxen ålder. När hela världen spekulerar i hennes psykiska och fysiska hälsa tar Selena och berättar sin egna version.

En dokumentär av Hanna Frelin
Producent: Robin Jonsson
Exekutiv Producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media.


Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: PBS Barney & Friends, Clevver News, Selena Gomez Youtubekanal, Disney channel, TMZ, ABC News, Ryan Seacrest, New York Times, Vouge, Ellen DeGeneres, Theatre people, American Music Award, TMZ, The late show with David Letterman, Mandy Teefeys instagram, Selena Gomez instagram, Hollyscoop, Daily Motion, P3 Star, Sex and the city (HBO), Today och Capital FM.



Shakira – rösten, höfterna och hämnden

Det här är berättelsen om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset – för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.

Miami, 9 januari 2023. Solen skiner och trots att morgonrusningen inte är över än så har termometern redan letat sig upp till 25 grader. På motorvägen ringlar köerna långa och längs med stränder och caféer har turister börjat samlas.

Det tycks vara en helt vanlig dag i Florida, men så börjar folk plötsligt att blicka upp mot skyn. Högt uppe på den molnfria himlen närmar sig ett litet flygplan. Med händerna som skydd mot solen försöker människorna nere på marken kisande att tyda vad som står på flygplanets banderoll.

I takt med att mullret tilltar i kraft blir det allt lättare att se texten. Och dom som inte kan spanska plockar snabbt fram sina mobiler och börjar googla. “Una loba como yo, no está pa tipos como tu”, typer som du duger inte åt en Shewolf som jag.

Förvirringen är stor, men nyfikenheten ännu större. Och det tar inte lång tid innan det står klart att det är den colombianska popstjärnan Shakira som är avsändare. Sångerskan, som inte haft någon hit på länge, har det senaste året omgärdats av flera skandaler. Budskapet på banderollen är en hälsning till hennes ex – fotbollsspelaren Gerard Piqué. Pappan till hennes barn, som sägs ha bedragit henne med en betydligt yngre kvinna.

P3 Musikdokumentär om Shakira handlar om den colombianska rocktjejen som erövrade världen, blev fotbollsfru och försvann från rampljuset – för att sen göra comeback i rollen som den bedragna kvinnan.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i april 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Michelle Hallström, Hilma Eklund och Luis Gabriel Mesa Martinez

Ljudklippen i dokumentären kommer från filmen “Shakira in Concert: El Dorado World Tour” (2019), nyhetssajten Reuters (2021), nyhetsprogrammet Good Morning America (2022), Nyhetsmorgon (2005), tv-programmet 60 Minutes (CBS, 2020), talkshowen The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (2022 och 2023), MTV-programmet TRL (2002) och Youtube-kontona Shakira Media, Mis vhs, FESTIVALDEVINACHILE, The Shakira Fan 97, Shakira America, Somos Shakifans, The Ministry of Ambience, Chalie Boy TV, mcKay ZA Stock, Ranger, Sonador Sonador, Raquy Danziger, Atmo Sphere, Shakira, Adrian, WMTV, Citizentube, Maximo TV, Gatos Exoticos, This Morning, The Cheva Radio, Shakira Czech, FIFA, Barry Schiffman, Neil4T, Ballilatini, i Kevin SM och The Relax Guys. 



Sia – gömmer sig mitt i rampljuset

Berättelsen om artisten som försvann i ett mörker av ångest, alkoholism och scenskräck och flera år senare kom tillbaka som en stor blond gåta.

Sia står på en scen i London och ser ut över publikhavet. Hon är barfota och håret är klippt i en kort blond page – luggen skymmer delvis ögonen målade med svart kajal. Hon är 35 år och har varit artist i hela sitt liv – nu har hon fått sitt första stora genombrott men hon är inte i närheten av den stjärna hon ska bli…

Men trots den efterlängtade framgången mår hon inte bra. Hon dricker för att orka stå på scen och tar tabletter för att slippa scenskräck och ångest. Hon drar sig tillbaka och slutar turnera. Men flera år senare får Sia plötsligt en idé – hon ska kliva ut i rampljuset igen men den här gången ska hon göra det på sina villkor.

P3 Musikdokumentär om Sia handlar om den långa och krokiga vägen till listettor och om att samtidigt vägra acceptera popbranschens regler.

En dokumentär av Teresa Kristoffersson
Producent Hanna Frelin
Exekutiv producent Axel Winqvist
Tekniker Fredrik Nilsson
Programmet är gjort hösten 2020 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från ABC news, BBC, MTV Australia, Triple J studios, Howard Stern Show, UndercoverHD.com, Radio Adelaide, CBS news, The Ellen Show, Entertainment tonight och Good Morning America och Sias egen You Tube kanal



Silvana Imam – En ikon i realtid 

Berättelsen om hur en rappare från Jakobsberg blir en omdiskuterad symbol och älskad modersgestalt.

Det är mitten av 90-talet i Jakobsberg utanför Stockholm. I Tallbohovskolans matsal är det skolavslutning. Den Blomstertid är avklarad när en tjej i kort hår, baskettröja och vita jeans ställer sig upp framför föräldrar, klasskamrater och lärare. Hemma kallar hon sig för Erik. I skolan passar hon inte in. Nu mimar hon Paparazzi med Xzibit – och så föds en stjärna.

Två decennier senare är Silvana Imam en av Sveriges mest uppmärksammade artister. Med sina politiska ställningstaganden för hbtq-personer och antirasistiska utspel är hon lika stora delar folklig som independent.

P3 Musikdokumentär om Silvana Imam tecknar ett porträtt på en frivillig och ibland ofrivillig rebell. Om en beslutsam rappare med starka åsikter – men kanske framförallt, en berättelse om en människa som både kräver och förväntar sig mer av livet – och vill att andra ska göra samma sak.

En dokumentär av Axel Winqvist 
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Malou Efter Tio, TV 4 Nyhetsmorgon, P3 Nyheter, Expressen TV, Sway in The Morning, SVT, God Morgon Sverige, Grammisgalan 2016, Aftonbladet TV, Ekot, QX-Galan 2015.



Sinéad O’Connor – den irländska rebellen som vägrade låta sig styras

Det här är berättelsen om den snaggade sångerskan som tog världen med storm med låten Nothing Compares 2 U, för att kort därefter stämplas som ett oberäkneligt oväder.

Det här avsnittet handlar delvis om allvarlig psykisk ohälsa och självmord. Har du eller någon du känner självmordstankar, vänd dig till din vårdcentral. Du kan också kontakta till exempel självmordslinjen Mind på telefonnummer 90101 och via deras hemsida mind.se, eller Jourhavande medmänniska på telefonnummer 08 – 702 16 80. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Det är den 3 oktober 1992. Runt om i USA har amerikaner slagit sig ner i tv-sofforna för att se på det anrika sketchprogrammet Saturday Night Live. Flamsiga sketcher avlöser varandra och studiopubliken skrattar på precis rätt ställen. När den livesända showen närmar sig sitt slut är det dags för kvällens gästartist att inta scenen. 

26-åriga Sinead O’Connor tittar rakt in i kameran och stämningen i studion förändras helt. Hennes vadlånga vita spetsklänning påminner om en katolsk konfirmationsklänning och bredvid henne brinner tjocka vita ljus. Håret är snaggat och i händerna håller hon ett stort fotografi – med bilden vänd mot sig.

Den irländska sångerskan som två år tidigare gjort världssuccé med balladen Nothing Compares 2 U – har ikväll valt att framföra en gammal Bob Marley-låt. Samtidigt som hon sjunger de sista tonerna, lyfter hon upp fotografiet och vänder det mot kameran. Det föreställer den sittande påven, Johannes Paulus II. Utan att för en sekund släppa tv-tittarna med blicken river hon sönder bilden och säger:

– Fight the real enemy!

Publiken har ingen aning om hur de ska reagera och tv-producenterna tittar panikslaget på varandra – det här stod inte i manus. Sinead har knappt hunnit blåsa ut de tjocka vita ljusen innan tv-kanalens telefoner börjar ringa. 

P3 Musikdokumentär om Sinéad O’Connor handlar om hur hon gjorde uppror mot ett konservativt system och utmanade bilden av hur en kvinnlig artist ska bete sig, men också om priset hon fick betala för det.

Dokumentären är gjord av Joanna Korbutiak i augusti 2023
Producent är Anna Lillkung
Exekutiv producent är Anna Johannessen
Slutmix är gjord av Fredrik Nilsson
Programledare är Siri Hill

Medverkande: Karen Dempsey, Kajsa Grytt och Kristofer Andersson

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären Nothing Compares (2022), intervjuer i Avsminkat (Sveriges Radio, 1988), The Late Late Show (RTÉ, 1990 och 1992), Taking A Stand (RTÉ, 1992), This Morning (ITV, 2007), framträdanden i Saturday Night Live (NBC, 1992) och youtubekontona WION The World is One News, Jordy McDermott och Polly.



Snoop Dogg – Den sista gangstern

Ur kravaller och gängkrig föds en av rapvärldens största ikoner.

En 17-åring står på trottoaren i Long Beach, Kalifornien, ryggen vänd mot en butik med tvättmaskiner. Han heter Calvin Broadus och är 1.93 lång, smal med tjocka korta rastaflätor.

Men ingen säger Calvin, alla säger Snoop eftersom han ser ut som seriefiguren Snobben. I bakfickan på jeansen hänger en blå bandana.

En dag som denna kan Snoop dra in 1 000 dollar lätt. En dub roc, cirka 0,3 gram crack-cocaine, kostar 25 dollar.

P3 Musikdokumentär om Snoop Dogg handlar om en av gangsterrapens förgrundsgestalter, Dr. Dres högra hand som sedan debuten 1992 varit ständigt aktuellt och regelbundet figurerat på topplistorna. Men som också varit delaktig i dödsskjutningar, jobbat som hallick och som sällan missar en chans att reppa gänget the Rollin 20s Crips. Hör också polisen Anders – för första gången – dra hela storyn om när Snoop Dogg blev gripen på centralbron i Stockholm efter en spelning i Globen.

En dokumentär av Sigge Dabrowski
Producent Hanna Frelin
Exekutiv producent: Axel Winqvist.
Tekniker: Fredrik Nilsson
Inläsningar av: Hannah Engberg, Ninos Chamoun
P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: The Breakfast Club, Dj Vlad, The Word, Sway in the Morning, The Defiant One’s, Snoop: Reincarnated, MTV Video Music Awards, Yo: MTV Raps, Straight from the Streets, Rockspår i P3, Los Angeles Criminal Court, The Source Awards, NBC, Hollywood Walk of Fame.



Spice Girls – Svek, frigörelse och girl power

Berättelsen om hur fem britter skapar en folkrörelse som detonerar och imploderar inför hela världens ögon.

Det är en vårkväll i staden Maidenhead strax väster om London. I ett brunt tegelhus håller fem unga kvinnor på att packa ihop sina tillhörigheter i stora sopsäckar. Stämningen är nervös och stressad. I det här huset har tjejerna blivit lovade en karriär som popstjärnor. Det är deras manager som betalar för hyran, men nu har de bestämt sig för att bryta sig loss från hans bolag. Gruppen stoppar sina demos i fickorna, packar in sig i en Fiat och kör i väg. Året är 1995 och det är såhär berättelsen om Spice Girls börjar.

P3 Musikdokumentär om Spice Girls är historien om hur fem brittiska tjejer orsakar masshysteri i en hel värld. Under två korta men intensiva år är Spice Girls överallt – de intervjuas i TV, reser till Sydafrika för att träffa Nelson Mandela och skapar rubriker när de kysser prins Charles på en välgörenhetsgala. Gång på gång upprepar Emma, Melanie C, Melanie B, Victoria och Geri sitt budskap om vikten att ta för sig och välja vänskap framför killar. Med sin Girl Power skapar de en folkrörelse som kommer att påverka en hel generation av unga tjejer. Men bakom kulisserna lurar interna bråk, ett pressat schema och en ständig konkurrens om gruppens ledarskap. 

Det dröjer inte länge förrän ett av pophistoriens största draman briserar inför öppen ridå. 

I programmet hörs Anders Tengner, Emma Veronica Johansson, Sandra Beijer och James Savage. 

En dokumentär av Axel Winqvist 
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: TV Fyra, SVT Aktuellt, TFI Friday i BBC, Pierce Morgan Live, Associated Press, Olympiska Spelen 2012, Spice World The Movie, CBS, NBC Radio, Parkinson och dokumentärerna Viva Forever (ITV), Raw Spice (Zig Zag Productions), Geri (Molly Dineen 1997), Spice Girls – Giving you Everything (BBC).



Stevie Nicks – Fleetwood Mac, drogerna och den stora återkomsten

Berättelsen om kvinnan som förtrollar världen med texter om hjärtesorg, men förlorar sitt självförtroende i missbrukets avgrund. Och hur hon sedan tar sig tillbaka, ända upp till topplistorna igen.

Året är 1977. På en kudde på golvet i ett stort hus i Hollywood sitter en 29-årig kvinna. Hon har långt rågblont hår med lugg och är klädd i en lång svart klänning och guldiga smycken. Framför henne står en kamera uppställd och en journalist från det Australienska programmet Countdown intervjuar henne. 

I always wanted to be a singer. I always wanted to be a songwriter, berättar hon 

Kvinnan heter Stevie Nicks och har de senaste åren tagit topplistorna med storm som sångare och låtskrivare i bandet Fleetwood Mac. I sitt knä har hon sin pudel Ginny med nästan lika fluffigt hår som henne själv. 

Stevie är precis där hon vill vara i livet. Att vara frontperson i ett av världens nu största band är det bästa som hänt henne. Men det kommer också med ett pris. Reportern undrar om Stevie är lycklig. 

– Well becoming one of the biggest names in the rock scene today, both the group and yourself, are you happy? 

Stevie stryker fingrarna genom pudelns päls och slår ner blicken i golvet.

– Sometimes. I’m tired of being on the road. I’m tired. Period. I’m very tired. 

För att orka har Stevie skaffat sig en följeslagare. I sin sko har hon ett gram kokain vart hon än går. Och det kommer leda henne rakt ner i drogernas fördärv.

P3 musikdokumentär om Stevie Nicks handlar om ett band med för mycket känslor för sitt eget bästa, om kvinnan som benämns som en av historiens främsta låtskrivare och hur hon hade sönder sin egen näsa.

Medverkande: Linnéa Holm och fanet Sarah.

En dokumentär av Ellen Hammarskiöld.
Producent: Hanna Frelin.
Exekutiv producent: Anna Johannessen.
Tekniker: Fredrik Nilsson.
Programmet är gjort våren 2022 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Gold Dust Woman: The Biography of Stevie Nicks av Stephen Davis har varit en viktig källa till programmet.

Ljudklipp i avsnittet kommer från Associated Press, podden Oprah’s Masterclass, tv-programmen Countdown, The Chris Isaak Hour, CBC News, KTVB Idaho’s News Channel 7, Nine Network, ABC, Grammy awards, dokumentärfilmen The Dance och Youtubekontot Fleetwood Mac on MV.



Stormzy – den ofrivillige aktivisten

Från drogförsäljning och knivslagsmål i södra London till Time Magazines omslag. Stormzy har på kort tid blivit rösten för unga svarta i Storbritannien.

Alla hjärtans dag 2017. Den brittiske rapparen Stormzy har på kort tid blivit en av Storbritanniens snabbast växande artister.

Han somnar tillsammans med sin flickvän i sin nya bostad i Chelsea i västra London, efter ett kändismingel på Elle-galan.

Området har tidigare varit hemstad för både kungligheter och tidigare premiärministrar och är i stor utsträckning bosatt av vit överklass.

Strax innan klockan ett på natten, parkerar polisbilar utanför byggnaden. De har fått larm av grannarna om ett inbrott i ett av områdets fastigheter och gör sig redo för att bryta sig in genom dörren.

Om några dagar ska han släppa debutalbumet “Gang Signs and Prayer”.

Ett album som ska bli historiskt.

Stormzy som av Time Magazine kommer utses till en av framtidens ledare, får nu sin dörr inslagen av polisen för att hans grannar misstar honom för en inbrottstjuv.

P3 Musikdokumentär om Stormzy handlar om lillebrorsan med läshuvudet från Croydon och resan från drogförsäljning och knivslagsmål till omslagsperson för Time Magazine.

En dokumentär av Carl-Johan Ulvenäs

Producent: Hanna Frelin
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är gjort hösten 2020 och görs av Tredje Statsmakten Media.

Vill du höra mer från P3 om Stormzy, lyssna på Mats Nileskärs intervju i P3 Soul.

Ljudklipp i dokumentären kommer ifrån: Sveriges Radio, BBC Radio 1, BBC Music, Channel 4 News, Noisey – VICE, The Jonathan Ross Show av ITV-studios , Youtube-kanalerna: Mobo-awards, BRITs, Stormzy, Kanye West, Road Vibez TV, CThaGod, Channel 4, Skye News, Brittish GQ.



Taylor Swift – Amerikas hämndlystna sweetheart

Historien om en countrystjärnas väg till total popdominans.

I december 1989 föds en flicka i Wyomissing, USA. Under uppväxten har hon en dröm som inte går hem hos hennes jämnåriga kamrater – en dröm om stålsträngade gitarrer och smäktande ballader. Den unga tjejen heter Taylor Swift och hennes önskan är att få spela och sjunga countrymusik. 

P3 Musikdokumentär handlar om hur Taylor övertalar sina föräldrar att flytta till Nashville, countryns huvudstad. Om ensamheten i skolan, skvallerpressens intresse för hennes relationer och ett avbrutet tacktal som får hela världen att häpna. Men det är också en berättelse om genrebytet från country till pop och Taylors relation till sina “swifties” – fansen som troget följer sin idol genom mediestormar och hjärtesorg.

En dokumentär av Pontus Andersson & Vendela Lundberg
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är ett en produktion från Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från P3 Din Gata, SVT Skavlan, The Ellen Show, ABC News, The Inside Edition från NBC, Grammypro.com och Recording Academy, MTV Video Music Awards 2009, Entertainment Tonight, CNN, The View, PBS 39, HUB TV, The Paul O’Grady Show i ITV, INC Magazine, Larry King Now, Radiostationen US 99, Sirius XM, Taylors Swifts Myspace och Youtubekanal, Country Music Television, The Today Show från NBC, Clevver News, TMZ, Watch What happens live, Taylor Swift Secret Sessions 1989, TV4 Nyhetsmorgon, Splash TV, Keeping Up With The Kardashians från Amerikanska E! och australiensiska Today FM.



The Hives – Ett rockdrama i svart och vitt

Historien om hur fem killar från Fagersta blev ett av världens bästa live-band.

En decemberdag 2003. Himlen är lika grå som gruset på marken i den lilla industrinstan Fagersta. Utanför ett kråkslott står fem killar i 25-årsåldern. Deras ansikten är trötta. På marken ligger en hög svarta kostymer med gröna mögelfläckar på. The Hives har befunnit sig på turné i flera år och är nu på toppen av sin karriär. Efter bara två skivor, har de redan släppt ett Greatest hits-album. Nu ska kostymerna brinna.

Vad de inte vet när röken stiger från de svarta kostymerna, är att framtiden kommer bli något helt annat. Turnéer jorden runt, tv-framträdanden, rubriker, pengar och berömmelse.

Det här är berättelsen om ett band som har kallats för världens bästa live-akt, som fortsätter turnera trots skivbolagsbråk, rättegångar och skador. Det är också en historia om att bli omhuldade av hiphop-världen, om en tid då skivbranschen strösslade nya band med pengar och om att ge allt på scen för sina fans.

En dokumentär av Vendela Lundberg

Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är ett en produktion från Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från SVT Tvärsnytt, Jools Holland (BBC), Top of the Pops (BBC), BBC Radio 1, Musikbyrån (SVT), Agent Provocateur (reklamfilm), MTV Video Music Awards 2002, Late Night with David Letterman (NBC), SVT Nöjesnytt, P3 Nyheter, Forbes, New Musical Express, P4 Västmanland och Kulturnytt.



The Latin Kings – berättelsen om när förorten fick en röst

Det här är historien om gruppen som gick emot strömmen och började rappa på svenska, blev utsedda till representanter för hela den svenska förorten och la grunden för svensk hiphop som den låter idag.

17-årige Douglas León rör sig med bestämda steg över scenen. Han har en röd bandana på huvudet, ringar i öronen och en intensiv blick. Det är tidigt 90-tal och det är dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som fångar Douglas rapp. Men det är inte för att prata om sin musik som han är med i filmen.

Douglas, som har en pappa från Venezuela och en mamma från Sverige, är med för att berätta om hur det är att vara invandrare och leva i förorten.

– Fittja är också farlig nu, men jag trivs där, jag har bott där i 15 år, jag kommer alltid bo där.
– Vilka är det som bråkar?
– Turkar, greker, svenskar mot…Man håller ihop, latinamerikaner håller ihop, syrianer håller ihop, turkar håller ihop. Man blir som en familj, man hjälper varandra.

Sverige befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det politiska samtalet är mer polariserat än på länge. Lasermannen sprider skräck bland personer med utländsk bakgrund, nazister demonstrerar på gatorna och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati sitter i riksdagen.

Dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som sänds på SVT våren 1993, följer främst ett gäng unga skinheads. Intervjuer varvas med konsertscener med deras favoritband Ultima Thule, i publiken ser man killarna heila till musiken. Men då och då dyker Douglas och hans kompisar, bröderna Christian och Hugo Salazar Campos, upp i bild. 

– Jo men det har man varit med om att polisen kallar en jävla svartskalle, n***r och sånt. Jo det har man varit med om, säger Douglas in i kameran.

Det här är en av dom första gångerna som hiphoparna Douglas, Christian och Hugo får illustrera det nya Sverige och agera motvikt åt rasister. Men det kommer att bli långt ifrån den sista. 

Trion som så småningom ska göra succé som The Latin Kings kommer att uppmärksammas lika mycket som symboler för förorten, som för sina insatser som artister. Trots att dom själva bara vill hålla på med musik.

P3 Musikdokumentär om The Latin Kings är historien om en hiphopgrupp som bryter ny mark och lägger grunden för svensk hiphop som den låter idag.

Medverkande: Douglas “Dogge Doggelito” Leon, Salla Salzar, Rodrigo Pencheff och Marimba Roney.

Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
Producent var Hanna Frelin.
Exekutiv producent var Lars Truedsson.
Slutmixen gjordes av Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Rasist, javisst?, SVT:s Gomorron Sverige (1994) och Bullen (1993), Sveriges Radios Ekot (1993), 1995  års Grammisgala som sändes i SVT, Dogge Doggelitos youtubekanal och Elgigantens reklamfilmer från 2005 och 2007.



The Weeknd – R&B-världens Joker

Berättelsen om artisten som tog sig från Torontos festgator rakt upp på topplistorna utan att någon förstod vem han egentligen var.

Det är en tidig sommarkväll den 25 juni 2009 i en lägenhet i Toronto, Kanada.

Tystnaden lägger sig och Abel Tesfaye hör blodet rusa genom venerna. Han har återigen sluppit komma ner från drogerna. Sluppit ångesten och påminnelserna om verkligheten. Han är hög och ett mjukt lugn lägger sig som en dimma i huvudet. 

Klockan på TVn visar halv sex på kvällen när det vanliga låga bruset avbryts av CNN:s jingel. Ett brådskande nyhetsläge har uppstått och i TV-rutan visas bilder på kungen av pop.

Michael Jackson dör på sjukhus under TV-sändningen.

Dödsbeskedet lämnar inte bara ett tomrum i Abel – han ser hela världen sörja på ett sätt han inte sett förut. Minnena av stjärnan tar Abel tillbaka till uppväxten i mammas hus; de inpräntade texterna, sången och dansen.


En ikon har lämnat jorden och tomrummet behöver fyllas. Fortfarande dimmig i huvudet och med blodet rusande i venerna sätter sig Abel upp. Han bestämmer sig där och då för att bli någon ingen annan har sett förut.

Han ska bli nästa generations stora ikon.

P3 Musikdokumentär om The Weeknd handlar om mörker, fester och en ovilja att bli en kändis som alla andra. Det är artisten som egentligen inte passar in – en joker.

En dokumentär av Hanna Frelin
Producent: Sigge Dabrowski
Exekutiv producent: Vendela Lundberg
Teknik: Fredrik Nilsson
P3 Musikdokumentär görs av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Beats 1 – Apple Music, CNN, Sveriges Radio, dokumentärfilmen “Michael Jackson’s Journey from Motown to Off the Wall”, youtube-kanalen “wkndxo”, Internet Archive och American Music Awards.

Övriga källor: The Guardian, Rolling Stone, Pitchfork och New York Times.



Thomas Stenström – småstadskillen som besegrade jante

Det här är berättelsen om Thomas Stenström – drömmaren från Uddevalla som aldrig accepterat omvärldens begränsningar eller lyssnat på sina egna tvivel.

Det är en sommarkväll år 2015. Sveriges nya stjärnskott, artisten och låtskrivaren Thomas Stenström, är ute på turné.

Trängseln är stor längs med kravallstaketen. Publiken väntar ivrigt på att Thomas och hans band ska komma upp på scen.

Atmosfären bland konsertbesökarna hade inte kunnat vara bättre. Men, det som den taggade publiken inte vet är att stämningen backstage är en helt annan.

Något är inte som det ska. 

Totalt utslagen på golvet bakom scenen ligger 27-årige Thomas. Pulsen bankar hårt och hans ben känns som bly.

Han måste bara blunda i några minuter. Samtidigt är en sjukvårdare på väg för att säkerställa att han verkligen mår bra.

Under det senaste året har Thomas slagit något slags rekord i turnerande. Efter genomslaget med hiten “Slå mig hårt i ansiktet” flockas människor för att se honom uppträda, och under 2014 har han haft fler än 100 spelningar runt om i landet.

Han älskar att stå på scen och blir lika förvånad varje gång publiken kan texterna till hans låtar och han lever på adrenalinet. Samtidigt strävar han alltid efter att göra sina spelningar bättre.

Thomas har jobbat stenhårt i över ett år. Men nu är krafterna slut.

Från golvet säger han matt åt bandmedlemmarna att gå ut på scenen. Han lovar att han snart kommer. 

Men Thomas – drömmaren från Uddevalla som aldrig kan stå still – är på väg mot en crash, trots att hans karriär knappt hunnit börja.

P3 Musikdokumentär om Thomas Stenström är berättelsen om småstadskillen som besegrade jante.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022.
Producent Siri Hill.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Thomas Stenström, Petter Ericsson, Natasha Azarmi och Michael Schröder.

Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, SVT, SR och Youtube-kanalerna Thomas Stenström, Bettis, Fisdisa, Cancerfonden, LeaMaliniemi och Alex G.



Timbuktu – Utan rädsla

Berättelsen om hur en skånsk kille med amerikanska föräldrar börjar rappa och tar Sverige med storm.

En dag i december 2013 står en grupp kostymklädda kvinnor och män samlade i i riksdagshuset i Stockholm. Dom pratar lågt med varandra, nästan viskar. Snart ska dom få lyssna till ett tal av en man, som rört upp en stor politisk storm.


Talaren själv, står i ett hörn. Han är välklädd, hans skor är blanka. Han har knappt sovit på en vecka. Det har pratats om honom i media varje dag.


Det har sagts att han har kommit med hot.

I hans innerficka ligger nu en bit papper och bränner.


Jason Diakité går med sina blanka skor och ställer sig vid ett litet runt bord i rummets hörn. Han plockar ut sitt tal ur bröstfickan. Och sedan ett pass. Till ljudet av journalisters fotoblixtar och gästernas mummel, tar han till orda.


Passet är inte ens hans egna. Jason har tagit sin flickväns, av misstag. Men det spelar ingen roll – symbolhandlingen med det upphållna passet och hans spruckna röst blir sprängstoff.


Dagarna efter fylls sociala medier av meningen: Jag är Jason.

Men Jason själv, lyckas ingen nå.

P3 Musikdokumentär om Timbuktu handlar om hur en Sveriges största artister hela sin karriär har lyckats vara folklig och utmanande på samma gång. Det är ett program om ett sökande efter identitet och mening. Om att både förlora sig i, och räddas av musik.

En dokumentär av Vendela Lundberg

Producent: Axel Winqvist

Exekutiv Producent: Ulla Svensson

Tekniker: Fredrik Nilsson

Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljuden i dokumentären är hämtade från SVTs Musikbyrån, SVT Rapport, SVTs TV-huset, P3 Nyheter och The Stretch and Bobbito Show.



Tina Turner – drottningen av rock’n’roll

Det här är berättelsen om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.

3 juli, 1976. Det är 32 grader varmt i centrala Dallas när det gifta paret Ike och Tina Turner stiger ut ur sin limousin. Gästerna inne på Statler Hotel stirrar på musikduon när de går mot receptionen. Men det är inte deras kändisskap som föranleder blickarna, utan blodfläckarna på Tinas vita byxdräkt. 

Hennes ansikte är svullet och hon tittar bort när Ike förklarar för hotellpersonalen att de varit med om en olycka. Sanningen är att han än en gång har slagit sin fru blodig.

Framme på hotellrummet tror Ike att bråket har passerat. Tina erbjuder sig att beställa middag och ger honom massage. Sen föreslår hon med mild röst att han borde passa på att sova en stund innan kvällens show.

När Ike har somnat ser Tina sin chans. Hjärtat bultar hårt när hon greppar tag i necessären och sveper en cape runt sina axlar. Utan att göra ett ljud smyger hon försiktigt ut ur rummet. 

Hon rusar genom personalköket och tar sig ut till hotellets baksida. Hon är livrädd att någon i Ikes entourage ska se henne. Därför fortsätter hon att springa, kvarter efter kvarter. Ända tills hon kommer fram till en stor motorväg.

Med andan i halsen stannar Tina upp. Hon ser ett motell på andra sidan vägen, bakom all trafik som passerar i hög hastighet. Hon tvekar en sekund, men hon vet att hon måste ta sig dit.

När Tina kliver ut på vägbanan bromsar bilarna i panik. Plötsligt ser hon ljuset från en lastbil som kommer rakt mot henne

P3 Musikdokumentär om Tina Turner är en berättelse om den amerikanska sångerskan som överlevde misshandel, flydde, började om från noll och blev en av världens största rockstjärnor som 45-åring.

Dokumentären är gjord av Anna Lillkung i juni 2023
Producent Joanna Korbutiak
Exekutiv producent Anna Johannessen
Slutmix Fredrik Nilsson
Programledare Siri Hill

Medverkande: Frida Almberg, Markus Larsson och LaGaylia Frazier

Självbiografin “Tina Turner: My love story” har används som en huvudsaklig källa.

Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentären “Tina” (2021), MTV, CNN, E! News, CBS, Oprah: Next Chapter och YouTube-kontona Tina Turner Fan, VBV Videos, Cal Vid, bluesugar58, Vonle Music, victor merino, The World of Ike & Tina, Catarina Troiano, KlassikAkzente, Steve Herold, Mimre-TV och Mitch Diamon.



Tove Lo – En jakt på frihet i fritt fall

Berättelsen om hur en låtskrivare tar klivet ut i rampljuset med självutlämnande texter om kärlek, kaos och självdestruktivitet.

Året är 2010 och i en stökig lägenhet vid Tegnérlunden i Stockholm har ett tjejgäng i tjugoårsåldern startat ett kollektiv, där det mesta handlar om att festa – och göra musik. En av tjejerna heter Tove Nilsson. Hon hankar sig fram, jobbar extra i klädbutiker och spelar med ett coverband på Finlandsfärjor och firmafester. Tove drömmer om att slå igenom som soloartist – men tvivlar på om hon har det som krävs. Fyra år senare har Tove en hit som klättrar till topp tre på amerikanska Billboard. Det är som att hela världen sjunger med i hennes låt Habits (Stay High) – om att fly hjärtesorg med fest och droger. 

P3 Musikdokumentär om Tove Lo tecknar ett porträtt på en artist som med hjälp av text och musik bryter sig loss från borgerliga konventioner i barndomens Djursholm. Om en ung kvinna som först gör sig ett namn som låtskrivare för att plötsligt sitta i en bil, på väg hem till Max Martin. Men det är också en berättelse om kändisskapets baksidor – om ett hektiskt turnéliv som är på väg att gå överstyr, om att göra sig fri en ätstörning och sjunga inför tusentals människor när rösten går sönder. 

En dokumentär av Axel Winqvist
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson 
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media 

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från Studio Ett, P3 Nyheter, PP3, Jimmy Kimmel Live, Wild 94.9, Power 96 Radio och CW Television, Grammy Pro TV, Zach Sang Show, Grammisgalan 2015 (SVT), On Air Live With Ryan Seacrest, australiensiska iHeart Radio och Expressen TV.



Tove Styrke – först Idol, sedan världen

Det här är berättelsen om Tove Styrke – popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.

Det är den 1 mars 2018.

På den stora scenen i Milwaukee framför tusentals människor står Tove Styrke. Det här är första stoppet på den Nya zeeländska artisten Lordes USA-turné, och Tove har aldrig stått på en så stor arena förut. 

Det var ett tag sedan som Lorde hörde av sig och erbjöd Tove att vara förband på hennes turné. Det här är Toves stora chans, och hon är peppad till tusen. 

Men någonting är inte som det ska. 

När Tove drar igång den första låten, Borderline, som publiken vanligtvis inte kan stå still till händer ingenting.

Publiken rör sig inte en tum. 

Tove sveper oroligt med blicken över publikhavet. Folk betraktar henne förstrött, någon kastar ett öga på klockan, en annan snackar med kompisen bredvid. 

Tove börjar sakta men säkert gripas av panik. I flera år har hon jobbat för att slå igenom stort utanför Sveriges gränser. 

Ska hennes första stora, internationella arenaspelning bli ett fiasko? 

Vid den här tidpunkten har Tove Styrke tagit första steget ut på en internationell arena och är på toppen av sin karriär, men vägen hit har varit minst sagt krokig. 

P3 Musikdokumentär om Tove Styrke är berättelsen om popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.

Dokumentären är gjord av Siri Hill i oktober 2022.
Producent Anna Lillkung.
Exekutiv producent Hanna Frelin.
Tekniker Fredrik Nilsson.
Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

Medverkande: Tove Styrke, Anna Östman Styrke, Tina Mehrafzoon och Linnéa Gröning.

Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, Expressen TV, SVT, Elle-galan 2020 och musikmagasinet Diffus. 



Travis Scott – konsertkulturen och dödsolyckan på Astroworld

Det här är berättelsen om rapparen som hamnade i världens blickfång när tio personer klämdes ihjäl på en av hans konserter.

Klockan är nio på kvällen när den stora scenen äntligen lyses upp. Ljuset formar en stor röd portal och ovanför svävar en enorm fågel som slickas av eldslågor. Musiken dånar och i samma stund som eld skjuts upp från scenkanten hoppar den stora Houstonrapparen Travis Scott ut i strålkastarljuset. 

Det är den 5 november 2021 och besökarna på Astroworld är lika euforiska som artisterna över att äntligen, efter nästan två års pandemi, få njuta av livemusik på en festival. Publikhavet ser ut som en stor stjärnhimmel med tusentals mobiler som lyser i mörkret. Den här konserten har alla förutsättningar att bli legendarisk, men de kommande 70 minuterna kommer istället att gå till historien som en tragedi. 

Travis Scott kommer senare säga att han, där och då på scenen, inte förstår vad som pågår i publiken. Vid flera tillfällen stoppar han dock showen tillfälligt. Redan 30 minuter in i konserten tystnar musiken plötsligt när Travis får syn på en golfbil med blinkande sirener i folkhavet. Bilen har svårt att ta sig fram och Travis ber publiken att signalera att de mår bra.

Is everybody good? Put a middle finger up in the sky!

Sen startar showen igen och de som kan börjar hoppa till musiken, men faktum är att det är flera personer som överhuvudtaget inte kan röra på sig. Publikhavet är för tajt packat och när en faller, faller de runt omkring som dominobrickor. De som inte kan resa sig blir liggande under alla fötter och ingen verkar höra ropen på hjälp. 

Det som händer den här kvällen är en av de dödligaste konsertolyckorna på många år. Det är heller inte första gången någon skadas under en av Travis Scotts konserter. Frågan på allas läppar är därför vilket ansvar Travis själv bär för dödsfallen. 

P3 Musikdokumentär om Travis Scott handlar om när hiphopen tågar in på festivalscenen och de katastrofala följderna av en röjig konsertkultur.

Medverkande: Johannes Cakar, Oliver Bergklint Törnros och Amy Harris. 

Dokumentären är gjord av Hanna Frelin i början av 2022. 
Producent Joanna Korbutiak.
Exekutiv Lars Truedsson.
Tekniker Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär produceras av Tredje Statsmakten Media.

Ljudklipp i dokumentären kommer från Apples sändning av konserten på Astroworld 2021, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon 2018, dokumentären Look Mom I Can Fly på Netflix, ESPN, Power 106 Los Angeles, Youtube-konton Malluminati, realityshowen Keeping Up With The Kardashians, twitterkontot @barbie_VXXV, TMZ, Fox 26 Houston, KHOU11, ABC News, intervju med Charlamange da God 2021 och Travis Scotts egna instagram 2021.



Whitney Houston – En popdivas demoner

Berättelsen om en av historiens mest älskade artister, vars tragiska livsöde berörde en hel värld.

Whitney Houston kollar sig i spegeln. Ögonlocken känns tunga och formen är ojämn. Snart ska hon uppträda inför 20 000 personer. Det är den 10 september 2001 och Whitney Houston ska kicka igång Michael Jacksons 30-årsjubileum i den berömda arenan Madison Square Garden på Manhattan i New York. Nyligen har hon blivit gripen på flyget med cannabis och sparkats från Oscarsgalan.

Vilken Whitney ska publiken få se ikväll? Den änglalika messo-sopranen, eller profilen som dragit rubriker i skvallertidningarna?

Seth Riggs, Michael Jacksons legendariska sånglärare, har under genrepet försökt få Whitney att hitta tonerna med sina patenterade övningar, men med bara minuter kvar till showtime är popdivan försvunnen.

 
Seth Riggs och Michael Jackson kollar på varandra.

”And Michael said: what are we going to do”, säger Seth.

P3 Musikdokumentär om Whitney Houston: En popdivas demoner, är berättelsen om kärlek och lojalitet – men också om girighet och intolerans.

En dokumentär av Sigge Dabrowski

Producent: Robin Jonsson

Exekutiv producent: Vendela Lundberg

Orginalmusik: Jens Siverstedt

Inläsning: Ninos Chamoun

Tekniker: Fredrik Nilsson

P3 Musikdokumentär är en produktion av Tredje Statsmakten AB. 

 
Klippen i dokumentären kommer från P3 Soul, NPR, LGBTQ&A, Yes:Girl, Sirius FX, The Insider, Inside Edition, Oprah: The Next Episode, The Oprah Winfrey Show, Arsenio Hall, The Merv Griffin Show, The Grammys, P3 Eldorado, The Bodyguard, ABC, Michael Jackson: 30th anniversary, The Houstons: On Our Own, Ekot.



XXXTentacion – Hatad, älskad och död vid 20

Berättelsen om en ung rappare från södra Florida som blir känd för sin nyskapande musik och ökänd för en misshandel.

Det är varm tisdagskväll mitt i sommaren 2018. Polisen i Los Angeles har svarat på ett larm om ungdomar som gör uppror. Med full mundering jobbar de hårt för att få tillbaka kontrollen över Melrose avenue. Helikoptrar hovrar över ungdomarna ungdomarna som spelar hög musik och skriker med i texten.

Ungdomarna bär ilska, de bär sorg och ikväll har dom släppt konsekvensstänket. De kastar flaskor på polisen. Men de är inte på Melrose avenue för att protestera. Det här är ungdomar som delar en och samma sorg.

Dagen innan har deras idol, rapparen XXXTentacion, skjutits till döds i vad som verkar vara något så värdelöst som ett rånmord.

P3 Musikdokumentär om XXXTentacion handlar om en ung rappare som på kort tid hinner göra ett stort intryck på världen. Med sina mörka ögon och strålande karisma liknas han vid en sektledare och blir både hatad och älskad.

En dokumentär av Hanna Frelin
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media


Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: podcasten No Jumper, CBS Miami, radioprogrammet The Beat och Pitchfork.



Zara Larsson – Rebellen som vägrade bli barnstjärna

Historien om hur en tonårstjej lägger världen för sina fötter med hjälp av vilja, talang och storslagna drömmar.

För tio år sen var Zara Larsson flickan med rösten och en dröm så stor att få hade vågat uttala den med samma självklarhet. Zara var barnet som vägrade bli barnstjärna – hon hade bestämt sig för att bli större än så. Idag är Zara en världsartist, med miljontals fans och streamningar världen över. Men Zara är inte nöjd. Hon vill bli som sin idol Beyoncé och sjunga för utsålda arenor.

P3 Musikdokumentär om Zara Larsson handlar om villauppväxten i Enskede, om talangjakterna och det stora genombrottet som får henne att resa runt världen. Men det är också en berättelse om vad som händer bakom scen – om hat, dödshot och prestationsångest.

En dokumentär av Axel Winqvist
Producent: Vendela Lundberg
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är ett en produktion från Tredje Statsmakten Media.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från P4 Jämtland, P4 Malmöhus, P3 Star, Musikguiden i P3, Kulturnytt, Ekot, “Jag ska bli stjärna” från TV 4, Talang 2008 producerat av produktionsbolaget Freemantle Media för TV 4, TV 4 Nyhetsmorgon, SVT:s Go’kväll, SVT Opinion, SVT Gomorron Sverige, Svenska Dagbladet, Aftonbladet TV, Expressen TV, Vakna med NRJ, youtubekontot JustkiddingNews, Webb-TV-programmet Genius, argentinska Filo News, Alex Schulmans podcast Schulman Show producerad av Perfect Day Media, NRK:s sändning från Nobels fredspris 2013, The Ellen Show, The Tonight Show starring Jimmy Fallon producerat av Universal Television för NBC, MTV EMA:s i Rotterdam 2016, franska TV programmet Le Mad Mag, BBC Music Awards och EM-invigningen 2016 inspelad av UEFA TV.

Hatkommentarerna är inlästa av Petter Ljunggren och Fredrik Nilsson.