Get Podcast

Kära barn

II Kära barn svarar den legitimerade psykoterapeuten och barnmorskan Louise Hallin på lyssnarnas frågor om barn och föräldraskap. Podden leds av Karolina von Heidenstam.

100. “Att leva med döden” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I detta avsnitt möter vi bland andra en 4-åring som är rädd för döden, en 10-åring som hela tiden rättar sina småsyskon och en 5-åring med massor av känslor. Programledare är Lina von Heidenstam.



101. “Tumme är toppen” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om en 9-åring som är taskig mot sina kompisar, en 13-åring som är orolig över sin vikt och om en 4-åring som suger på tummen. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



102. “Nu läser vi bara!”

Kära barn är tillbaka med ett nyinspelat specialavsnitt om böcker och läsning för barn. Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor och diskuterar läsning med den vikarierande programledaren är Johan Dahlberg. 



103. “Isbiten inne i magen” REPRIS

Den här gången möter vi bland andra en 11-åring som fick sin mens tidigt, en 5-åring som tycker hon är tjock och en nedstämd 17-åring. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



104. “Gör ingenting!” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om en 7-åring som inte vågar säga ifrån, en 4-åring som inte gillar sin 90-åriga gammelmormor, en 18-åring som vill ha mer kontakt med sin pappa och 10-åring som blir hyssjad av sina föräldrar. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  



105. “Jag är ingen bäbis” REPRIS

Hur ska den 18-åriga barnvakten handskas med 6-åringen? Vad göra med 4-åringen som spelar clown och är otrevlig bland folk? Och hur är det med ADHD egentligen; är det en “bra” diagnos och ställs den i så fall på rätt sätt? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



106. “Gråt om du är ledsen” REPRIS

Hur trösta 8-åringen sedan hennes hamster dött? Hur ska man prata med sin 12-åring om sex? Och hur ska 17-åringen hantera sin bipolära pappa som dricker? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



107. “Barnen ska aldrig med in i sovrummet” REPRIS

Vad göra åt 10-åringens vinnarskalle? Hur kan man tackla 7-åringens nattskräck? Vad ska den som funderar på att skaffa barn tänka på om hen är deprimerad? Och när ska egentligen barnen träffa den nya partnern? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



108. “Det rullar på i gamla spår” REPRIS

Hur hjälpa en 13-årig bonusdotter som varit med om en slitsam skilsmässa? Vad ska man som 15-åring göra om man mår dåligt och ens mamma inte hjälper en? Och hur lämpliga är våldsspel för 6-åringar? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



109. “Jag vill inte leka” REPRIS

Hur kan den 11-åriga pojken som är utanför få bäst hjälp? Vad göra som mamma om man hamnat i den situationen att man får göra allt hemma själv? Och hur är det med leken egentligen; hur mycket ska man uppmuntra och delta? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



110. “Lugn och ro är överskattat” REPRIS

Vad ska man göra när ens bonusbarn inte vill träffa en? Hur ska 14-åringen göra med sin prestationsångest? Vad göra med8-åringen som älskar sött? Och hur är det egentligen medskärmtid? Spelar det ingen roll vad som sker på skärmen ellerär det bara tiden som räknas? Svaren på dessa frågor ochmånga fler kommer i dagens avsnitt av ”Kärabarn”. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska ochpsykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor ombarn i åldrarna 4till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



111. “Barnen speglar sig i er” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I det här avsnittet av Kära barn handlar det bland annat om en 8-åring som är tjurig och fräsig, hur mycket man ska involvera barnen i familjens ekonomiska situation och huruvida man kan “fylla på” tonåringar. Programledare är Lina von Heidenstam.



112. “Blyg är bra” REPRIS

Hur tänka kring alkohol runt barn? Vad göra åt 6-åringen som ljuger? Och hur ska man som par hantera vardagen om man har skilda syner på barnuppfostran? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



113. “Me, myself & I” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om en 14-åring som inte äter, en 5-åring som beter sig illa i sociala sammanhang och hur mycket barnen ska duscha egentligen. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



114. “En arg mamma” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I detta avsnitt möter vi bland andra en 8-åring som blir en clown istället för att säga ifrån, ett par föräldrar som aldrig får sova ihop för de fyra barnen och en 4-åring som får våldsamma vredesutbrott. Programledare är Lina von Heidenstam.



115. “Sluta hjälpa era barn” REPRIS

Hur tackla den envisa 7-åringen? Vad göra åt 4-åringens våldsamma utbrott? Och hur ska man tänka kring barnens boende efter en separation? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



116. “Tillit kan inte byggas på ett korthus” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I det här avsnittet av Kära barn handlar det bland annat om en 5-åring som har svårt att hålla sig torr, hur man ger sina barn två språk på bästa sätt och en 18-åring som rädd för ensamheten. Programledare är Lina von Heidenstam.



117. “Bäbis till varje pris” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



118. “Tålamod är a och o” REPRIS

Hur tackla en 12-åring som är notoriskt slarvig? Vad ska man tänka på när man ska få ett familjehemsplacerat barn? Och hur stötta 11-åringen med ADD i hans sociala liv? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



119. “Gå i terapi!” REPRIS

Vad göra åt 6-åringen som får våldsamma vredesutbrott? Hur ska 15-åringen som känner sig trängd av en vän hantera situationen? Hur förbereda 4-åringen på det annalkande syskonet? Och hut mycket ska vi föräldrar lägga oss i när barnen bråkar med varandra? Svaren på dessa frågor kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



120. “Barn kan inte välja” REPRIS

Vad ska man göra när ens 4-åring är besatt av klänningar? Hur ska man gå tillväga om man oroar sig för ens barns kompis? Vad göra med 6-åringen som blir arg lätt? Och ska man berätta för sina barn om man själv har varit utsatt för övergrepp? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av ”Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



121. “Det viktiga är att försonas” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



122. “Man bråkar bara med viktiga människor” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



123. “Bra är bra och behöver inte analyseras” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om en 17-åring som har svårt för pappas sambo, 10-åringar som aldrig blir nöjda och hur man som ung kan vara den bästa mamman för sitt barn. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



124. “Vuxna förlorar alltid alla slag vid matbordet” REPRIS

Vad ska man göra när barnen inte är hungriga? Hur ska 18-åringen som har en dålig relation till sin pappa tänka? Och är det verkligen rätt att den mobbade ska flytta? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av ”Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



125. “Mamma vill inte” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



126. “Ställ frågor!” REPRIS

Veckans avsnitt av Kära barn handlar bland annat om en 12-åring med ADHD som inte kan sova, en slarvig och tanklös 9-åring och vid vilken ålder barn egentligen förstår konsekvensen av sina handlingar. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



127. “Barn gör alltid sitt yttersta och bästa” REPRIS

Ska 5-åringen gå på aktiviteter trots att han inte vill? Vad ska 16-åringen som känner sig som familjens svarta får göra? Och hur ska föräldrarna tackla sin 7-åring som börjat prata bebisspråk? Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



128. “Tröst skapar bara ett vakuum” REPRIS

I veckans avsnitt möter vi bland andra en mammig 9-åring, ett syskonpar som bråkar och en 8-åring som porrsurfar. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



129. “Lär barnen avstängningsknappen” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



130. “Jag vill inte bli stor” REPRIS

Vad ska man göra när barnen inte blir bjudna på kalas? Hur kan man hantera 5-åringen som vägrar bajsa på toaletten? Och hur kan man som förälder förbereda sitt barn på samhällets syn på ens sjukdom? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av ”Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



131. “Det är här jag kan bli ett ynk på jordskorpan” REPRIS

I veckans avsnitt möter vi bland andra en 7-åring som verkar avundsjuk på sin lillasyster, en 6-åring som har tagit över makten i familjen och en högkänslig 13-åring. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



132. “Ha rätten till din historia” REPRIS

 

Hur göra med 8-åringen som är livrädd för att lillebror ska försvinna? Vad ska man tänka på när ens 5-åring äter för mycket? Och hur tackla ledsna lämningar på förskolan? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



133. “Döden, döden, döden” REPRIS

 

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Ur innehållet den här veckan: en 10-åring som är stressad över att inte kunna somna, en tränande 17-åring som har börjat kräkas efter måltider, en 4-åring som inte får vara med och leka på förskolan och en 9-åring med ett tvångsmässigt beteende.



134. “Lägg av!”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Den här veckan avhandlas bland annat frågor om mammiga barn, skärmtid på förskolan och hur vi kan prata med barn om kroppslig integritet. Programledare är Lina von Heidenstam.



135. “Det som händer är själva livet” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



136. “Var inte så stenhårda” REPRIS

Veckans avsnitt av Kära barn handlar bland annat om hur man kan hantera gnällighet, en 8-åring som ljuger och är elak, en 4-åring som blir hysterisk när det är pappans tur att lägga och hur man egentligen ska göra med de trådsmala Barbiedockorna. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



137. “7/7 är ingen bra tid för barn” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Ur innehållet den här veckan: en 12-åring som inte bryr sig om något annat än sig själv, en 5-åring som tar extremt hårt på kritik och en 5-åring i växelvis boende som saknar sin mamma. Dessutom: hur är Louise syn på förskolan egentligen?



138. “Gör en föräldrarevolution” REPRIS

Kära barn handlar den här veckan bland annat om en 7-åring som biter på naglarna, en 4-åring som går igenom föräldrarnas separation och en 16-åring som är orolig över sin 13-åriga lillasyster. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



139. “Ignorera aldrig barn” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Den här veckan avhandlas bland annat frågor om en 7-åring som använder ett fult språk mot sin 4-åriga syster, en 16-åring som oroar sig för gymnasiet och om syskonbråk. Programledare är Lina von Heidenstam.



140. “Ge ungen nappar!”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



141. “Vänta in barnets utveckling” REPRIS

Denna vecka handlar Kära barn bland annat om en 11-åring som är rädd för att vara ensam hemma, en 4-åring som konstant upprepar vissa ord och om rätten till heltid på förskola för föräldralediga. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



142. “Kiss och bajs, sov och mat – släpp direkt!” REPRIS

Hur göra med 4-åringen som totalvägrar att sluta blöja? Hur påverkas barnen av att bara växa upp med sin mamma? Och kan man skada relationen till sin 10-åriga lillebror genom att flytta? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



143. “Vem orkar vara bäst” REPRIS

Veckans avsnitt av Kära barn handlar bland annat om en mamma som sörjer över att hennes 16-åring ska studera på annan ort, en 8-åring som inte vill höra att han är bäst och en 12-åring som mår dåligt över att vara medlare till sina separerade föräldrar. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



144. “Barnen har föräldrarna som sitt rum” REPRIS

 

Lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år besvaras här av Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut. Programledare är Lina von Heidenstam. Ur innehållet: Får man säga till andras barn? Hur undvika bli som sin mamma? Och hur kommer utlandsflytten påverka barnen?



145. “Du ska bli arg!” REPRIS

 

Den här veckan handlar Kära barn bland annat om en 7-åring med återkommande mardrömmar, en 15-åring som har blivit utstött av sina två bästa vänner, vad man kan göra om grannens bebis skriker hela natten och hur man ska hantera relationen till bonusbarn efter en separation. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  



146. “En ständig strävan efter balans” REPRIS

Kära barn handlar den här veckan bland annat om en 4-åring som går på en tysk förskola trots att han inte förstår språket, en 15-åring som inte vill bli faster, en mycket intensiv 6-åring och en 4-åring som kallar sin pappas nya tjej för “mamma”.

Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  



147. “Du kan inte prata med en arg människa” REPRIS

Hur mycket leksaker ska barn mellan 5 och 7 ha? Är det mobbning att säga “gnällspik” till ett barn? Och hur bemöta kommentarer från barn och vuxna om 4-åringens nya glasögon? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. 

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



148. “Elefanten i vardagsrummet”



149. “Att neka en diagnostisering är att neka barnet hjälp i livet” REPRIS

 

I veckans avsnitt möter vi bland andra en mycket högaktiv 13-åring, en 16-åring som saknar sin biologiska pappa och en 4-åring som skriker och slåss. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



150. “1-0 mamma” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Den här veckan bland annat om att äta framför teven eller inte, om oviljan till att läsa läxor och om en 9-åring som sörjer sin pappa.



151. Sk**t ska sk**t ha REPRIS

Hur göra med 11-åringen som inte vill gå till skolan? Varför äter 12-åringen groteska mellanmål? Och kan 5-åringen sakna empati? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 

Tack alla kära lyssnare för tålamodet! Vi kan inte lova något men vi hoppas så småningom komma med purfärska avsnitt. Håll så länge godo med dessa gamla guldkorn…



152. “Den röda tunneln” REPRIS

Kära barn handlar den här veckan bland annat om en gnällig 4-åring och en 17-åring som undrar om hon saknar empati. Sedan en ofta ställd fråga: hur många barn ska man egentligen skaffa? Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  



153. “Myror är stora och lejon är små” REPRIS

I veckans avsnitt möter vi bland andra en 5-åring med maniska beteenden, en 8-åring som påstår sig veta allt och en mamma som undrar om det verkligen är fel att låta sina barn sova över hos mormor och morfar en gång i veckan. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



55. “Ha rätten till din historia”

Hur göra med 8-åringen som är livrädd för att lillebror ska försvinna? Vad ska man tänka på när ens 5-åring äter för mycket? Och hur tackla ledsna lämningar på förskolan? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



56. “Döden, döden, döden”

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.

Ur innehållet den här veckan: en 10-åring som är stressad över att inte kunna somna, en tränande 17-åring som har börjat kräkas efter måltider, en 4-åring som inte får vara med och leka på förskolan och en 9-åring med ett tvångsmässigt beteende.



57. “Lägg av!”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Den här veckan avhandlas bland annat frågor om mammiga barn, skärmtid på förskolan och hur vi kan prata med barn om kroppslig integritet. Programledare är Lina von Heidenstam. 

Besök gärna kärabarn.nu och ställ din fråga! Där finns även ett ständigt växande sökbart frågearkiv där du kan lyssna på enskilda frågor från programserien.



58. “Det som händer är själva livet”

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



59. “Var inte så stenhårda”

Veckans avsnitt av Kära barn handlar bland annat om hur man kan hantera gnällighet, en 8-åring som ljuger och är elak, en 4-åring som blir hysterisk när det är pappans tur att lägga och hur man egentligen ska göra med de trådsmala Barbiedockorna. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Besök kärabarn.nu för att lyssna på tidigare avsnitt, söka på enskilda frågor och ställa egna frågor!



60. “7/7 är ingen bra tid för barn”

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Ur innehållet den här veckan: en 12-åring som inte bryr sig om något annat än sig själv, en 5-åring som tar extremt hårt på kritik och en 5-åring i växelvis boende som saknar sin mamma. Dessutom: hur är Louise syn på förskolan egentligen?



61. “Gör en föräldrarevolution!”

Kära barn handlar den här veckan bland annat om en 7-åring som biter på naglarna, en 4-åring som går igenom föräldrarnas separation och en 16-åring som är orolig över sin 13-åriga lillasyster. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Besök kärabarn.nu för att lyssna på tidigare avsnitt, söka på enskilda frågor och ställa egna frågor!

 



62. “Ignorera aldrig barn”

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Den här veckan avhandlas bland annat frågor om en 7-åring som använder ett fult språk mot sin 4-åriga syster, en 16-åring som oroar sig för gymnasiet och om syskonbråk. Programledare är Lina von Heidenstam.



63. “Ge ungen nappar!”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Gå in på kärabarn.nu och ställ din fråga. Där finns även ett sökbart frågearkiv där du kan lyssna på enskilda frågor från programserien.



64. “Vänta in barnets utveckling”

Denna vecka handlar Kära barn bland annat om en 11-åring som är rädd för att vara ensam hemma, en 4-åring som konstant upprepar vissa ord och om rätten till heltid på förskola för föräldralediga. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Besök kärabarn.nu för att lyssna på tidigare avsnitt, söka på enskilda frågor och ställa egna frågor!  



65. “Kiss och bajs, sov och mat – släpp direkt!”

Hur göra med 4-åringen som totalvägrar att sluta blöja? Hur påverkas barnen av att bara växa upp med sin mamma? Och kan man skada relationen till sin 10-åriga lillebror genom att flytta? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



66. “Vem orkar vara bäst?”

Veckans avsnitt av Kära barn handlar bland annat om en mamma som sörjer över att hennes 16-åring ska studera på annan ort, en 8-åring som inte vill höra att han är bäst och en 12-åring som mår dåligt över att vara medlare till sina separerade föräldrar. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



67. “Barnen har föräldrarna som sitt rum”

Lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år besvaras här av Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut. Programledare är Lina von Heidenstam. 

Ur innehållet: Får man säga till andras barn? Hur undvika bli som sin mamma? Och hur kommer utlandsflytten påverka barnen?



68. “Du ska bli arg!”

Den här veckan handlar Kära barn bland annat om en 7-åring med återkommande mardrömmar, en 15-åring som har blivit utstött av sina två bästa vänner, vad man kan göra om grannens bebis skriker hela natten och hur man ska hantera relationen till bonusbarn efter en separation. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  



69. “En ständig strävan efter balans”

Kära barn handlar den här veckan bland annat om en 4-åring som går på en tysk förskola trots att han inte förstår språket, en 15-åring som inte vill bli faster, en mycket intensiv 6-åring och en 4-åring som kallar sin pappas nya tjej för “mamma”. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  



70. “Du kan inte prata med en arg människa”

Hur mycket leksaker ska barn mellan 5 och 7 ha? Är det mobbning att säga “gnällspik” till ett barn? Och hur bemöta kommentarer från barn och vuxna om 4-åringens nya glasögon? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



71. “Elefanten i vardagsrummet”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. 

Ur innehållet i avsnitt 71 : Det 8-åriga bonusbarnet är väldigt oroligt och ”mammigt” på pappakvällarna, kusinen blir så arg när 9-åringen inte vill leka och 4-åringen är en riktig nappagris.

Programledare är Lina von Heidenstam. 



72. “Att neka en diagnostisering är att neka barnet hjälp i livet”

I veckans avsnitt möter vi bland andra en mycket högaktiv 13-åring, en 16-åring som saknar sin biologiska pappa och en 4-åring som skriker och slåss. Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Besök kärabarn.nu för att ställa egna frågor!



73. “1 – 0 mamma”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Den här veckan bland annat om att äta framför teven eller inte, om oviljan till att läsa läxor och om en 9-åring som sörjer sin pappa.



74. “Skit ska skit ha”

Hur göra med 11-åringen som inte vill gå till skolan? Varför äter 12-åringen groteska mellanmål? Och kan 5-åringen sakna empati? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



75. “Den röda tunneln”

Kära barn handlar den här veckan bland annat om en gnällig 4-åring och en 17-åring som undrar om hon saknar empati. Sedan en ofta ställd fråga: hur många barn ska man egentligen skaffa? 

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  



76. “Myror är stora och lejon är små”

I veckans avsnitt möter vi bland andra en 5-åring med maniska beteenden, en 8-åring som påstår sig veta allt och en mamma som undrar om det verkligen är fel att låta sina barn sova över hos mormor och morfar en gång i veckan. 

Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



77. “Föräldrar har rätt att bli rädda”

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



78. “Det är friskt att bli arg”

Lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år besvaras här av Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut. Programledare är Lina von Heidenstam. 



79. “Det är klart att du får sova hos mig om du behöver det”

Går det att kombinera småbarnsliv och studier? Hur bemöta en väldigt känslig 4-åring? Och hur tackla 7-åringen som kommer över varje natt? Svaren på dessa frågor och många fler kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



80. “Hungern är på föräldrarnas sida”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. Den här veckan handlar det bland annat om mathets, om förmågan att leka och om man är elak som inte vill skaffa ett syskon till sitt barn.



81. “Finns det något tråkigare än att leka med barn?”

Lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år besvaras här av Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut. Programledare är Lina von Heidenstam.  Ur innehållet: Hur påverkas barn av stora barngrupper? Vad menar egentligen Louise när hon säger: ”var med barnen”? Och hur får man en 6-åring att sitta kvar vid matbordet?

 



82. “Fatta punkt nu ba”

Hur göra med 11-åringen som vantrivs i familjens nya land? Varför spelar 4-åringen clown? Och varför har 9-åringens beteende försämrats efter flytten? Svaren på bland andra dessa frågor kommer i dagens avsnitt av “Kära barn”. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



83. “Flytta inte på skåpet varje gång ungen vill det”

I veckans avsnitt möter vi bland andra en 5-åring som kissar på sig när föräldrarna säger till på skarpen, en mamma som är mycket rädd för att barnen ska bli sjuka och en 5-åring som styr hela familjen med sina vredesutbrott. 

Louise Hallin, legitimerad  barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



84. “Hot, tjat och mutor”

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



85. “Gråt inte – forska!”

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



86. “Barnen är alltid medvetna om konfliktlägen”

Lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år besvaras här av Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut. Programledare är Lina von Heidenstam. 



87. “En sak i taget” REPRIS

I detta avsnitt av Kära barn handlar det bland mycket annat om en frånvarande pappa, syskonbråk, känsliga barn och stamning. Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 

Detta är en repris från 23 november 2015



88. “Förändringar måste man ta tag i” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I detta avsnitt av Kära barn handlar det bland annat om en 15-årig flicka med panikångest, en 4-åring som inte vill gosa, en 7-åring som stjäl och mycket mer. Programledare är Lina von Heidenstam.

Repris från 7 december 2015

 



89. “Stäng av strömbrytaren” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I detta avsnitt av Kära barn handlar det bland annat om en 8-åring med kontrollbehov, en 4-åring som vägrar bajsa utan blöja och en arg och orolig 6-åring. Programledare är Lina von Heidenstam.  

Repris från 14 december 2015



90. “Var med era barn!” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.

Repris från 22 december 2015



91. “Döden i grytan” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om en 9-åring som har svårt för separationer, en familj som hamnat i hotfällan och vad som händer med barnen vid skilsmässa.Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.  

Repris från den 29 december 2015



92. “Barn gnäller aldrig utan anledning” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om enäggstvillingars separation, hur man kan prata med barn om terror, hur man som lärare kan närma sig en sur och arg elev och om oroliga 7-åringar. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.

Detta är en repris från 30 november 2015



93. “Släpp greppet och behåll kontrollen” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I detta avsnitt av Kära barn handlar det bland annat om barn som skrattar vid tillsägelse, en missnöjd 5-åring, mammiga barn, en retad 7-åring och syskonbråk. Programledare är Lina von Heidenstam.

Repris från 2016



94. “Förlåt då!” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I det här avsnittet av Kära barn handlar det bland annat om en 6-åring som längtar efter att bli vuxen, en 15-åring som inte följer regler, 10-åringens natur och om man ska tvinga barn att säga förlåt. Programledare är Lina von Heidenstam.

Repris från 2016



95. “Ett lejon under sängen” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om en orolig och rädd 7-åring, en 4-åring som vill bestämma allt, mellanbarnets position i syskonskaran och en 4-åring som inte vill sova. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.

Repris från 2016



96. “Beslutet är hela grunden” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I dagens avsnitt möter vi bland annat en 5-åring som juckar mot sina händer, en 16-åring som vill sova över hos sin pojkvän och en 6-åring med bakterieskräck. Programledare är Lina von Heidenstam. 



97. “Gör livet lätt för dig” REPRIS

I veckans avsnitt av Kära barn blir det bland annat frågor om 8-åring som inte lyssnar på tillsägelser, en 3-åring som blir arg för minsta lilla, en 6-åring med tics och om att växa upp med en psykiskt sjuk mamma. Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam.



98. “Böckerna, böckerna, böckerna” REPRIS

Den legitimerade barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. I det här avsnittet av Kära barn handlar det bland annat om en 10-åring som umgås med en busig och ouppfostrad pojke, en 5-åring som inte vill sova och om huruvida en 4-åring kommer bli uttråkad av skolan för att hon är så duktig. Programledare är Lina von Heidenstam.



99. “Perfekta defekta är vi allihopa” REPRIS

Louise Hallin, legitimerad barnmorska och psykoterapeut, svarar på lyssnarnas frågor om barn i åldrarna 4 till 18 år. Programledare är Lina von Heidenstam. 



NYA AVSNITT UTE NU

Kära lyssnare! Helt nya avsnitt av Kära barn finns nu att lyssna på! På Livetkanalen! Än så länge finns ett nytt avsnitt ute, men flera kommer! Följ Livetkanalen: https://link.chtbl.com/Livetkanalen

Och vill du ställa frågor till Kära barn så gå in på https://www.livetkanalen.se/kara-barn

Vi hörs!