
Paleoteket – hälsa med en läkande kost och livsstil
Vi vill hjälpa dig att ta makten över din egen hälsa, med hjälp av en läkande kost och livsstil. Podden riktar sig till dig med autoimmun sjukdom, magbesvär, allergier och kroniska hälsobesvär. Vi ger dig fördjupande kunskap, effektiva metoder och inspiration. Vi som gör podcasten är: – Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv minskat sina symtom av autoimmun sjukdom och sedan hjälpt hundratals personer att göra detsamma) – Anna-Maria Norman, (beteendevetare och certifierad hälsocoach)
#001 Presentation av Paleoteket och av oss
Välkomna till det första avsnittet av Paleotekets podcast, som handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Paleoteket görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman (beteendevetare och projektledare). Här får du effektiva metoder och inspiration för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, magproblem, allergier, och kroniska hälsobesvär. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. I det här första avsnittet ger vi en introduktion till podden, berättar lite om oss och varför vi gör den här podden. I det här avsnittet pratar vi lite om vilka vi är och varför vi vill göra den här podden. Karl berättar om sin egen väg tillbaks till hälsa efter många år av svåra smärtor på grund av en autoimmun sjukdom. Han berättar också om hur han började hjälpa andra och hur det har påverkat honom. Anna-Maria berättar om hur hon blev inspirerad och också lade om sin kost. Vi berättar också om vad vi vill med den här podden.
#002 Det evolutionära perspektivet och hälsa
Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, (beteendevetare och projektledare). Här får du effektiva metoder och inspiration för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, magproblem, allergier, och kroniska hälsobesvär. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. I avsnitt 2 pratar vi om: Det evolutionära perspektivet – vad är det? Var finns det för koppling till hälsa? Vad är paleo – både paleolitisk kost och livsstil Kort om autoimmun paleo Jämförelse mellan Paleo och LCHF Lite personligt om paleo Miljöns påverkan på hur gener uttrycker sig
#003 Autoimmun sjukdom och kost dvs AIP
Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Idag pratar vi om: – Vad är autoimmuna sjukdomar? Vad gör att immunförsvaret attackerar friska celler? Karl berättar också varför han anser att det är den nya folksjukdomen, till exempel får vi veta att det drabbar ca 7,6-9,4% av svenska befolkningen. – Vad är autoimmun paleo, autoimmuna protokollet/AIP? Hur skiljer det sig från grundläggande paleo? Vad ingår och vad ingår inte? – Historik gällande paleolitisk näringsläraVilka var det som lade grunden för paleolitisk näringslära, Boyd Eaton, Staffan Lindeberg – Hur AIP gick från en matlista till en metod får att nå hälsa och minska symptom av autoimmun sjukdom, samt vilka personer som har legat bakom denna utveckling. – Och en teaser inför framtida avsnitt… Vi finns på : www.paleoteket.se https://www.facebook.com/paleoteket.se/ https://www.instagram.com/paleoteket.se/
#004 Några tips i början av AIP
Känns det överväldigande att komma igång med AIP (autoimmuna protokollet/autoimmun paleo)? I dagens avsnitt vill vi ge lite tips och förhållningssätt som är bra att ha i åtanke i början av din hälsoresa. Effektiva metoder och inspiration för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, magbesvär, allergier, och kroniska hälsobesvär. Autoimmun paleo, autoimmuna protokollet/AIP är poddens huvudtema. Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, beteendevetare och projektledare. Det vore guld värt om du ville ge oss en recension i Itunes eller på Soundcloud.
#005 Celiaki (glutenintolerans)- en viktig autoimmun sjukdom att förstå
Vi pratar om Celiaki (glutenintolerans) och varför det är en så viktig sjukdom att förstå om man vill förstå mekanismen bakom andra autoimmuna sjukdomar. – Varför kan gluten vara problematiskt och leda till Celiaki? – Redan i barndomen, från 6 månaders ålder brukar symptomen komma, men många får diagnosen mycket senare. – Vilka är de klassiska symptomen av celiaki, och vilka andra symptom kan vara relevanta? – Hur kan man testa om man blir sjuk av gluten? – Kan man vara känslig mot gluten utan att ha Celiaki? (svaret är ja, vi pratar kort om det här, och fördjupar oss i det i avsnitt nummer 7). I nästa avsnitt intervjuar vi Marie-Louise Höög, som själv har Celiaki och har gjort en kostomläggning som varit avgörande för minskning av hennes symptom. Följ oss gärna på Soundcloud eller Itunes, och lämna väldigt gärna en recension så att fler kan lyssna. Vi finns på www.paleoteket.se, samt www.karlhulten.se. Det går även att gilla oss på www.facebook.com/paleoteket.se (sidans namn; Karl Hultén och Paleoteket), eller på www.instagram.com/paleoteket.
#006 Hälsoresa med Celiaki (intervju med Marie-Louise)
Vi intervjuar Marie-Louise Höög, som i vuxen ålder, fick veta att hon hade Celiaki. Hon berättar om sin hälsoresa, magbesvär, hjärndimma, ledvärk, trötthet och sedan en målmedveten kostomläggning med autoimmun paleo (autoimmuna protokollet/AIP), som ledde fram till att hon idag mår mycket bättre. Hon kommer bland annat in på matbeteenden, sockerberoende, sociala utmaningar och hur hon har hanterat det. Vi tror att många kommer att få igenkänning av inspiration av Marie-Louise berättelse. Vi skulle bli väldigt glada om ni vill dela våra avsnitt i sociala medier, eller väldigt gärna ge en recension på itunes (detta gör du från datorn genom att söka upp Paleoteket, klicka på loggan, och sedan klicka på “Betyg och omdömen”). Det går att lyssna på Itunes, Soundcloud eller direkt på www.paleoteket.se. Vi finns på www.facebook.com/paleoteket.se samt www.instagram.com/paleoteket Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, beteendevetare och projektledare.
#007 Mår du dåligt av spannmål och gluten – är det på riktigt?
Mår du dåligt av spannmål som innehåller gluten (vete, korn och råg), men har inte diagnostiserad celiaki (glutenintolerans)? Är det då ofarligt för dig att fortsätta äta dessa spannmål? I det här avsnittet djupdyker vi i en forskningsstudie som kom i Juli 2016 och som bland annat visar att personer som mår dåligt av spannmålen vete, korn och råg men inte har celiaki, ändå påverkas till exempel genom att bitar bakterier läcker ut i blodet och bidrar till inflammation. På längre sikt kan det innebära betydande hälsorisker för dessa personer. Vi nämner i avsnittet av sjukvården inte har så stor kunskap på det här området. Det hävdas exempelvis ibland även från läkare att personer som mår dåligt av gluten, men inte har celiaki, inte behöver äta glutenfri kost, eftersom det inte är farligt för dem att äta gluten. Den här studien visar att det är precis tvärt om. Vi hoppas att detta snart ska uppmärksammas inom sjukvården och att också andra former av känslighet mot spannmål ska kunna undersökas och också exempelvis möjliggöra för barn att få specialkost i skolan. Det råder också en missuppfattning att man missar viktig näring när man inte äter vete, korn och råg, men i själva verket tar dessa livsmedel istället plats från mycket mer näringsrika livsmedel som exempelvis rotfrukter och grönsaker. Det är alltså inte heller något problem ur den aspekten att plocka bort spannmålen ur kosten helt om man mår dåligt av dem. Lite kort om begreppen studien: I studien har man studerat hur vete, korn och råg påverkar personer som säger att de mår dåligt av dessa spannmål, men inte har Celiaki. Man kallar detta för Non-Celiac-Wheat-Sensitivity, översatt kommer vi att kalla det för vetekänslighet. Men för att göra det lite krångligt gäller alltså de tre spannmålen vete, korn och råg. Alla dessa spannmål innehåller gluten, men de innehåller också andra proteiner som också kan vara skadliga, så man begränsar sig inte till att prata om det som man tidigare har kallat för ”Non-Celiac-Gluten-Sensitivity”. **** Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, beteendevetare och projektledare. Vi finns på www.paleoteket.se, www.facebook.com/paleoteket.se, www.instagram.com/paleoteket. Vi skulle bli väldigt glada om ni vill lämna en recension på Itunes om ni tycker om Paleotekets podcast!!! Det hjälper oss att sprida den till fler.
#008 Tarmhälsa och “läckande tarm”
Tarmhälsa är huvudtemat för detta avsnitt. Vi pratar om hur man kan ana om man har en ökad genomsläpplighet i tarmen (sk “läckande tarm”och varför tarmen är viktig för hälsan. Vi pratar bla om ämnesomsättning, immunförsvar och hormoner, samt om vad tarmhälsa har för samband med autoimmun sjukdom. Vi går även igenom hur tarmen fungerar samt avslutar med en enkel handlingsplan för att gynna läkning av tarmen. ******* Följ oss gärna på Soundcloud, Itunes eller prenumerera på podcasten i din podcast-app. Lämna en recension: Det skulle vara väldigt värdefullt om du vill lämna en recension på Itunes. Det gör du genom att först gå in på denna länk https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, och sedan klicka på den blå knappen ” View in itunes”. Klicka sedan på Paleoteket-loggan under rubriken “Podcaster”. Klicka sedan på fliken “Betyg och recensioner”. Vi skulle uppskatta det väldigt mycket. Vi finns på: www.paleoteket.se, samt www.karlhulten.se. Sociala medier: www.facebook.com/paleoteket.se (sidans namn; Karl Hultén och Paleoteket), eller på www.instagram.com/paleoteket.se.
#009 Hälsoresa med “diffusa” symptom (intervju med Britt Kelsey)
I samband med klimakteriet och ett stressigt jobb fick Britt Kelsey oförklarliga allergier (utan allergener i blodet), eksem, ledverk och hosta. Efter 30 dagar med paleo-kost försvann alla symptom. Idag mår hon “femton år yngre”. Britt Kelsey säger att hon har fått ett nytt liv, eller hon har fått sitt gamla liv tillbaka. Den viktigaste kostförändringen hon har gjort tycker hon är att hon har tagit bort gluten, även mjölkprodukter är något hon inte klarar av idag. Eftersom hon alltid har lagat mat från grunden tycker hon inte att omställningen var så svår. ****** Paleotekets podcast ger dig effektiva metoder och inspiration för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, magbesvär, allergier, och kroniska hälsobesvär. Autoimmun paleo, autoimmuna protokollet/AIP är poddens huvudtema. Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, beteendevetare och projektledare. * Lyssna på oss på Itunes, Soundcloud eller direkt i din podcast-app. * Lämna väldigt gärna en recension på Facebook eller i Itunes, här: https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2 * Vi finns på www.paleoteket.se och på www.karlhulten.se * Följ oss på www.facebook.com/paleoteket.se, www.instagram.com/paleoteket.se.
#010 Benbuljong (intervju med Under Vårt Tak)
Benbuljong är ett extra läkande livsmedel som är bra att få in i kosten om du har en inflammerad tarm. Därmed är det en naturlig del av autoimmun paleokost (autoimmuna protokollet/AIP) och även grundläggande paleo. Vi har idag bjudit in några av Sveriges främsta inspiratörer inom Paleo, nämligen Jenny och Magnus från bloggen Under vårt tak för att prata med oss om benbuljong. De är några av initiativtagarna till Benbuljongens dag, som äger rum varje år 18:e november. Vi pratar med dem om på vilket sätt det är en del av deras livsstil, samt hur man gör för att laga benbuljong. Vad är det viktigt att man tänker på? Vad finns det för vanliga missar? Vi pratar även om vad en paleolivsstil betyder för dem. På deras blogg presenterar de väldigt många fina recept inom grundläggande paleo, och självklart finns det detaljerade recept på benbuljong. Även här på Paleotekets hemsida finns det ett enkelt recept på benbuljong. Minut 1-8: Jenny och Magnus berättar om sig själva och om Under vårt tak och vad de har på gång just nu. Minut 8: Benbuljong. Minut 20,30: Paleolivsstil och Hälsotips till lyssnarna. Här hittar du Jenny och Magnus www.undervarttak.se www.paleoskafferiet.se/benbuljong/ Här hittar du Paleotekets recept på benbuljong: www.paleoteket.se/benbuljong/ ************* Paleotekets podcast ger dig effektiva metoder och inspiration för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, magbesvär, allergier, och kroniska hälsobesvär. Autoimmun paleokost, autoimmuna protokollet(AIP) är poddens huvudtema. Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, beteendevetare och projektledare. *Vi finns på www.paleoteket.se och www.karlhulten.se * Lyssna på oss på Itunes, Soundcloud eller direkt i din podcast-app. * Soundcloud: www.soundcloud.com/paleoteket * Lämna väldigt gärna en recension på Facebook eller i Itunes, här: itunes.apple.com/se/podcast/paleo…d1160256294?mt=2 * Vi finns på www.paleoteket.se och på www.karlhulten.se * Följ oss på www.facebook.com/paleoteket.se, www.instagram.com/paleoteket.se
#011 Mejeriprodukter, inflammation och autoimmun sjukdom
Varför kan mejeriprodukter vara problematiska vid autoimmun sjukdom, inflammation och kronisk ohälsa? På vilka grunder utesluts det ur paleo och den autoimmuna paleokosten (autoimmuna protokollet/AIP)? Vilka mejeriprodukter är minst problematiska? Och hur får jag i mig kalcium om jag inte äter mejerier? I detta avsnitt intervjuar Anna-Maria Norman biomedicinare Karl Hultén. Detta pratar vi om (i kronologisk ordning): Minut 1-6 Introduktion Minut: 6.0 Vi beskriver mjölken som livsmedel – vad består den av? Och vad har det för positiva och negativa effekter? 8: Hur påverkar mjölken immunförsvaret? (Inflikad fråga minut 10. korsreaktion mellan gluten och mjölkprotein/kasein + vad är en korsreaktion?) 12: Vad har mejeriprodukter för hormonella effekter? (vi pratar tex om insulin och insulinresistens vs. bra kontroll på blodsockret) 15.25: Slembildning – behöver du harkla dig ofta, rinnande ögon osv. Vad kan detta bero på? Varför är det omtvistat? 18:35: Laktosintolerans. Hur vanligt är det? Borde man undvika mjölk helt om man är laktosintolerant? Vad innebär en förvärvad oförmåga att hantera laktos, är det då troligt att man också är känslig mot mjölkprotein? Varför kan stor konsumtion av mjölk göda bakterier i tunntarmen? (SIBO, dysbios) 23: Är mjölk från gräsbetande kor bättre? Varför? (NOT: Vi var under samtalet lite osäkra på skillnaden mellan ekologisk mjölk jämfört med konventionell mjölk när det gäller innehåll av CLA och omega 3. Vi har nu kollat upp och ekologisk mjölk innehåller högre nivåer av CLA och Omega 3, se referens längre ner*) 24.45: (Eventuell) återintroduktion av mejeriprodukter? I vilken ordning introducerar man mejeriprodukter och varför? Vi pratar också om: När ska du undvika mejeriprodukter? Vad kan vara nyttigt med mejeriprodukter för de som tål det? Kan mejeriprodukter som ”helgkost” vara något? Varför spelar det roll hur ofta man konsumerar mejeri? Hur ska man få i sig kalcium om man inte äter mejeriprodukter? Vilka livsmedel som ingår i autoimmun paleokost (AIP) innehåller mycket kalcium? *Referens: Średnicka-Tober, Dominika, et al. “Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta-and redundancy analyses.” British Journal of Nutrition 115.06 (2016): 1043-1060. ************* Paleotekets podcast ger dig effektiva metoder och inspiration för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, magbesvär, allergier, och kroniska hälsobesvär. Autoimmun paleokost, autoimmuna protokollet(AIP) är poddens huvudtema. Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, beteendevetare och projektledare. *Vi finns på www.paleoteket.se och www.karlhulten.se * Lyssna på oss på Itunes, Soundcloud eller direkt i din podcast-app. * Soundcloud: www.soundcloud.com/paleoteket * Lämna väldigt gärna en recension på Facebook eller i Itunes, här: itunes.apple.com/se/podcast/paleo…d1160256294?mt=2 * Vi finns på www.paleoteket.se och på www.karlhulten.se * Följ oss på www.facebook.com/paleoteket.se, www.instagram.com/paleoteket.se
#012 Är potatis och potatisväxter bra eller dåligt?
Är potatis och andra potatisväxter som chili, aubergine och tomat nyttigt? I dagens avsnitt pratar vi om potatisväxter, även kallat nattskuggeväxter/nattskatteväxter (eng. nighshades) och vilka kemiskt aktiva ämnen som kan vara problematiska för magen, speciellt vid autoimmun sjukdom. Vi fördjupar oss också mer i just potatis och vad som är bra och vad som inte är bra med denna rotfrukt. Podcastavsnittet kan fungera som en förklaring till varför potatisväxterna utesluts ur det autoimmuna protokollet/AIP, eller “autoimmun paleo”. – Introduktion – Vilka livsmedel ingår i potatis? (bla potatis, tomat, paprika, aubergine, gojibär och physalis) – En kort anekdot – Vad innehåller potatisväxterna som kan vara problematiskt för personer med autoimmun sjukdom? – Fyra grundläggande mekanismer som glycoalkaloider i potatisväxter kan påverka kroppen. – Hur påverkar kemiskt aktiva ämnen tarmväggen? – Vad är bra med potatis? – Vad är förgiftningsymptomen och vilka nivåer av glykoalkaloider behövs för potatisförgiftning? – Hur bör man förvara och tillaga potatis, och hur ofta bör man äta det om man har en autoimmun sjukdom? ****** Vi har inkluderat ett förtydligande i blogginlägget på www.paleoteket.se ************* Paleotekets podcast ger dig effektiva metoder och inspiration för att minska symptomen av autoimmun sjukdom, magbesvär, allergier, och kroniska hälsobesvär. Autoimmun paleokost, autoimmuna protokollet(AIP) är poddens huvudtema. Paleotekets podcast handlar om hur du med kost- och livsstilsförändringar kan bygga upp din hälsa. Vi varvar fakta med konkreta tips och livsberättelser för att ge dig inspiration till att ta makten över din egen hälsa. Podden görs av Karl Hultén (biomedicinare och författare som själv har blivit helt symptomfri efter många år med autoimmun sjukdom), och Anna-Maria Norman, beteendevetare och projektledare. *Vi finns på www.paleoteket.se och www.karlhulten.se * Lyssna på oss på Itunes, Soundcloud eller direkt i din podcast-app. * Soundcloud: @paleoteket * Lämna väldigt gärna en recension på Facebook eller i Itunes, här: itunes.apple.com/se/podcast/paleo…d1160256294?mt=2 * Vi finns på www.paleoteket.se och på www.karlhulten.se * Följ oss på www.facebook.com/paleoteket.se, www.instagram.com/paleoteket.se
#013 Så Individanpassar du ditt kolhydratintag
* Vad är den rekommenderade nivån av kolhydrater när du börjar med autoimmun paleo/autoimmuna protokollet (AIP)? * Lyssnarfrågor om hur man behöva anpassa kosten vid viktnedgång, träning, låga energinivåer, bristande mättnadskänsla * Hur avgör jag vilken kolhydratnivå som passar just mig på längre sikt? Vi går igenom fyra olika nivåer av kolhydratintag utifrån dina målsättningar och hälsobesvär. a) Medelnivån, som passar de allra flesta b) Mycket låg kolhydratnivå (Individer mer stor övervikt, eller personer som snabbt vill gå ner i kroppsvikt Personer med metabola besvär. Kraftiga svängningar av blodsocker i samband med kolhydratmåltider. Neurologiska och kognitiva problem.) c) Lågkolhydratkost (Mål att gå ner i vikt. De med metabola syndromet, insulinresistens eller prediabetes. De med högt blodsocker eller kraftiga svackor efter måltid (reaktiv hypoglykemi) Humörsvängningar (dessa individer kan vissa fall må bättre på högre intag också särskilt om sämre humör beror på dålig sömnkvalitet) d) Högkolhydratkost (Personer som behöver gå upp i vikt, Personer som tränar hårt) * Hur mycket kolhydrater innehåller olika grönsaker och rotfrukter? Mer detaljer i blogginlägg på www.karlhulten.se (som publiceras torsdag 9 februari) för mer detaljerad information. www.paleoteket.se är just nu under ombyggnad. ************************** Vi som gör Paleotekets podcast är Karl Hultén och Anna-Maria Norman Lyssna www.soundcloud.com/paleoteket Itunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2 Din podcast-app Sociala medier www.facebook.com/paleoteket.se www.instagram.com/paleoteket.se
#014 Utmattning, sköldkörteln och vad en fjälltur kan betyda för hälsan (Intervju med Emma Lundgren)
Vi intervjuar Emma Lundgren, som både berättar om sin hälsoresa med eksem, utmattning och sköldkörtelbesvär OCH delar med sig av inspirerande erfarenheter från en FJÄLLTUR som hon gjorde nyligen tillsammans med sin hund. Hon berättar om hur hon förberedde kost utifrån autoimmun paleo (AIP) inför turen och vad det betydde för henne rent mentalt att vara i naturen helt frånskärmad från omvärlden i fyra dagar. ****************** För bilder se blogginlägg på www.karlhulten.se. www.paleoteket.se är just nu under ombyggnad. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev som du hittar på www.paleoteket.se Vi som gör Paleotekets podcast är Karl Hultén och Anna-Maria Norman Lyssna via: www.soundcloud.com/paleoteket Itunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2 Din podcast-app Sociala medier www.facebook.com/paleoteket.se www.instagram.com/paleoteket.se
#015 Om kött och näring för ditt immunförsvar
På vilket sätt är näringen som finns i kött viktig för ditt immunförsvar? Vi pratar om B12, D-vitamin och Zink och vilken roll de spelar. Och varför är gräsbetat kött mer hälsosamt än konventionellt kött? Och hur mycket animaliska respektive vegetabiliska livsmedel har människan traditionellt ätit? Detta och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt av “Paleotekets podcast”. Biomedicinare Karl Hultén intervjuas av Anna-Maria Norman. Upplägg (siffran betyder minut i podcast-avsnittet) 0 Introduktion med sammanfattning av avsnittet. 2.15 Vad säger forskningen om hur MÄNNISKANS NATURLIGA KOST har sett ut historiskt? Hur mycket av vår kost har varit animalisk respektive vegetabilisk? Vi pratar exempelvis om denna studie av Loren Cordain som går igenom kosten hos 229 jägar- och samlarfolk: http://ajcn.nutrition.org/content/72/6/1589.full 12.50 Vilka NÄRINGSÄMNEN får vi från växt- respektive djurriket? Vilken roll har dessa näringsämnen för en långsiktig hälsa och läkning av symptom och sjukdomar? Vi pratar exempelvis om prebiotika fibrer i grönsaker och deras roll för tarmhälsa. Vi pratar även om näring i kött, så som B-vitaminkomplexet (särskilt B12) som är viktiga för hjärnan, D-vitamin som har en roll för reglering av immunförsvaret, järn från rött kött som tas upp lätt och om viktiga mineraler) 18.34 Hur skiljer sig fettsyra-sammansättning i kyckling och fläsk mot sammansättningen i nöt (från djur som ätit spannmål)? 19.47 NACKDELAR MED RÖTT KÖTT. Kan rött kött bidra till cancer? Vi beskriver hur du med ett helhetsgrepp på kosten minskar de eventuella riskerna med att rött kött skulle bidra till cancer, och vilka mekanismer i kroppen som bidrar till detta. Vilken roll har exempelvis klorofyll, järn och magnesium i denna process? Vilken roll spelar specifika bakterier i din mage som lever av fibrer som finns i spannmål, och varför är då spannmål en dålig kombination med rött kött? 28.15 Zinkbrist och autoimmuna sjukdomar 30.38: OMEGA 3 och OMEGA 6. Vilket kött ska jag välja om jag vill äta ett så hälsosamt kött som möjligt? (Vi pratar om fettsammansättningen, och förhållandet mellan omega 3 och omega 6. Vi pratar dels om skillnaden mellan konventionellt nöt versus fläsk och kyckling, och dels skillnaden mellan gräsbetat nötkött och konventionellt nötkött. Vi pratar kort om skillnaden mellan viltfångad fisk och odlad fisk). 36 Fettet CLA och minskad övervikt och stabilisering av glukosintolerans. Det finns mer CLA i gräsbetat kött. Vi pratar om denna studie: http://jn.nutrition.org/content/130/12/2943.short 38.48 Vad pratar om att vara vegetarian eller endast äta fisk och följa det autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleo). Är det att rekommendera? 40.45 Kort om de etiska aspekterna av att äta kött, att det ekologiskt anpassade och småskaliga borde prioriteras. Vi nämner denna artikel av David Jonstad http://www.dalademokraten.se/kultur/kottbonden-ar-ingen-forbrytare ***** Hjälp oss att sprida podcasten till fler personer genom att: 1) Ge oss en recension i Itunes 2) Berätta för vänner och dela i sociala medier. ***** Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se
#016 Näring i inälvsmat, B-vitaminer, proteinnivå och Neandertalares kost
Varför är det bra att äta inälvsmat (som lever) om du vill bygga upp dina depåer av B12, zink och järn? Varför är dessa näringsämnen viktiga för immunförsvaret? Det är huvudtemat i dagens avsnitt av Paleotekets podcast – läkande kost och livsstil. Vi följer också upp teman från förra avsnittet om kött. Vi nyanserar och förtydligar att hela B-vitaminkomplexet inklusive B12 finns i animaliska livsmedel (dvs kött, fisk, fågel, ägg och mejeri), samt samtalar om var man kan hitta andra B-vitaminer. Många är ovana vid att äta inälvsmat men att göra egen leverpastej kan vara en bra början. Vi pratar också om vilka grupper av människor som kan behöva äta mer eller mindre protein, samt hur man kan göra om man ska gå över från en vegetarisk kost till paleokost. Avsnittet avslutas med att vi pratar om en studie om neandertalarnas kost. Detta och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt av “Paleotekets podcast: läkande kost och livsstil”. Biomedicinare Karl Hultén intervjuas av beteendevetare Anna-Maria Norman. Prenumerera på “Paleoteket” via Itunes, Soundcloud eller din podcast-app. Upplägg i kronologisk ordning Minut 2.20. Vi nyanserar och förtydligar att hela B-vitaminkomplexet inklusive B12 finns i animaliska livsmedel (dvs kött, fisk, fågel, ägg och mejeri), samt samtalar om var man kan hitta andra B-vitaminer. Minut 6.30 Vilka personer kan behöva äta mer eller mindre protein? Överviktiga Personer som tränar mycket Äldre personer med låg benmassa Problem med blodsockret Vad gäller specifikt för personer med autoimmuna sjukdomar, och vid kronisk inflammation? Och varför? Om du har njurproblem. 14.45 Lyssnarfråga: Vad säger vi om att försöka följa det Autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleokost, autoimmun kost), utan att äta kött? Funkar det att endast äta fisk? 17.00 Lyssnarfråga: Hur ska man tänka om man har en låg budget och vill börja med autoimmun kost (AIP)? Hur ska jag tänka om jag har varit vegetarian eller vegan och vill gå över till att äta en andel kött, magen kan ju vara känslig? 23.55 Hur får jag ihop en autoimmun kost (AIP) med låg njurfunktion och behöver begränsa proteinnivåerna? Rött kött och sköldkörtelbesvär – hur ska jag tänka? Lyssnarfråga: läker jag inte om jag inte vill äta inälvsmat? 30 Varför levern inte lagrar gifter, dvs du äter inte gifter om du äter lever. 31.18 Vi samtalar slutligen om en studie om Neandertalarnas kost, som en lyssnare har delat med oss. ***** Hjälp oss att sprida podcasten till fler personer genom att: 1) Ge oss en recension i Itunes 2) Berätta för vänner och dela i sociala medier. ***** Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se
#017 Påsk utan socker – hur påverkar socker oss och hur får du barnen på gott humör?
Socker är en viktig del av våra stora högtider, speciellt påsken. Det kan krävas mycket av oss om vi ska lyckas hålla oss borta från det utbud som erbjuds i butikerna och i sociala sammanhang. I detta avsnitt av Paleotekets podcast pratar vi om hur vi resonerar kring socker hemma hos oss och vad vi ger barnen istället för butikens smågodis. Vi går också in på vad socker egentligen är och hur det påverkar levern, blodet, tarmen och hjärnan. Vi tar bland annat upp: Hur resonerar vi kring socker hemma hos oss? Vad är socker? Varför är överätning av socker ett problem? Belöningsvärde i kosten. Halvfabrikat och raffinerade livsmedel – hur påverkar det oss? Vad händer i levern, blodet, tarmen och hjärnan när vi äter mycket socker? Varför är det viktigt vid autoimmun sjukdom att hålla nere på nivån fruktos, och varför rekommenderar vi max 20 gram fruktos per dag vid autoimmuna protokollet (AIP?) Här finns recept på lite naturligt godis utan tillsatt socker, som vi kommer att lägga i barnens påskägg tillsammans med lite nötter och torkad frukt: http://www.paleoteket.se/matratt/godis/ ***** Hjälp oss att sprida podcasten till fler personer genom att: 1) Ge oss en recension i Itunes 2) Berätta för vänner och dela i sociala medier. ***** Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se
#018 Smärtstillande läkemedel och naturliga alternativ
Vad finns det för problem med smärtstillande NSAID-preparat (som tex ipren, treo och asperin) om du vill minska inflammation. Förenklat handlar detta om att dessa preparat skadar tarmväggens celler och bidrar till läckande tarm. Men hur ska man tänka om man verkligen är i behov av smärtlindring? Och finns det någon alternativ naturlig smärtlindring? Detta och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt av “Paleotekets podcast: läkande kost och livsstil”. Biomedicinare Karl Hultén intervjuas av beteendevetare Anna-Maria Norman Nu i dagarna har det i media framkommit att smärtstillande NSAID-preparat som exempelvis ipren, treo och aspirin kan bidra till hjärtinfarkt och man börjar diskutera att dessa läkemedel borde vara receptbelagda. Studien är en observationsstudie och säger inget om orsaken bakom, men det är ändå intressant eftersom det ytterligare stärker argumentet att ambitionen bör vara att skära ner på och helst sluta med dessa läkemedel om man vill läka från inflammation, immunrelaterad ohälsa eller autoimmun sjukdom ******* Podcasten är gratis att lyssna på. Vill du stötta podcasten får du gärna skänka en gåva genom att SWISHa till detta nummer 1231496728 Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se
#019 Köldterapi för immunförsvar och hälsa
Kyla och värme har förmåga att starkt påverka på en mängd olika processer i kroppen Exempelvis påverkas blodflöde, inflammation, aktivering av nervsystemet, avslappning i muskler och frisättning av ett flertal hormoner. Vad finns det för fördelar och nackdelar med kallvattenbad och liknande terapiformer för immunförsvar och hälsa? Och vad är viktigt att tänka på om man har en autoimmun sjukdom? I det här avsnittet berättar Karl Hultén både om sina egna erfarenheter av att använda kallbad för symptomlindring och avslappning, samt går in på vad som konkret händer i kroppen och vad som är viktigt att tänka på om man vill prova denna terapiform. Läs mer här: http://www.paleoteket.se/avsnitt-19-koldterapi-immunforsvar-och-halsa/ Referenser: Huttunen, Pirkko, Leena Kokko, and Virpi Ylijukuri. “Winter swimming improves general well-being.” International Journal of Circumpolar Health 63.2 (2004) Siems, W. G., et al. “Improved antioxidative protection in winter swimmers.” Qjm 92.4 (1999): Goedsche, K., et al. “Repeated cold water stimulations (hydrotherapy according to Kneipp) in patients with COPD.” Forschende Komplementarmedizin (2006) 14.3 (2007) Mooventhan, A., and L. Nivethitha. “Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body.” North American journal of medical sciences 6.5 (2014) ****************** * Vill stötta podcasten med en gåva? Podcasten är gratis att lyssna på, men inte gratis att göra. Om du vill stötta vårt arbete med podcasten kan du ge en (liten eller stor) gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”. Lägg också till “din epost + TACK” om du vill att vi tackar dig i podcasten, vilket vi såklart gärna gör. ******************* * Vill du ge en recension av podcasten på Itunes? Då skulle vi bli väldigt glada och fler kan då hitta till podcasten. Du går in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär”, sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Även om du prenumererar på podcasten behöver du söka upp den på nytt för att lämna en recension. ******************* Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se
#020 Histaminintolerans
I det här avsnittet av Paleotekets podcast – om läkande kost och livsstil berättar Karl Hultén, Biomedicinare, om vad histaminintolerans är, vad det kan bero på samt hur man kan bli av med det. Ett av de områdena som det är relativt vanligt att uppleva besvär är just i samband med histamin, och histamin kan bildas i proteinrika livsmedel. I kostupplägg vid autoimmun sjukdom, det autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleo) fokuserar vi mycket på näringsrika livsmedel där några av de allra viktigaste beståndsdelarna är animalier med stor andel protein. Samtidigt är det vanligt att man i den här gruppen har dysbios, läckande tarm och en allmänt känslig tarmslemhinna. Det kan hos en del medföra symtom utlösta av histamin. För symptom- och matlistor läs vidare på http://www.paleoteket.se/avsnitt-20-histaminintolerans/ Ge gärna en gåva: Podcasten är gratis att lyssna på, men den är inte gratis att göra. Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en liten eller stor gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#021 Frivillig enkelhet, tid, marginaler och hälsa
Vad betyder frivillig enkelhet för oss? Och varför kan det här perspektivet vara ett hjälpmedel när du vill bygga en långsiktig hälsa och läka från autoimmun sjukdom? Vi berättar lite om våra grundpelare, vad som har inspirerat oss, hur det här perspektivet guidar oss i sociala relationer, hur vi organiserar saker hemma och i arbetet och vad det betyder för hälsan. Sammanfattningsvis handlar frivillig enkelhet helt enkelt om att identifiera det som är viktigast i livet, och rensa bort allt annat. * Frivillig enkelhet och det evolutionära perspektivet * Tips: Skriv ner dina 4-5 prioriteringar i livet, låt dig guida dig när du prioriterar i livet. * Tid och marginaler, vad betyder det för oss i sociala relationer * Arbete * Resor, slow travel * Sammanfattningsvis handlar frivillig enkelhet helt enkelt om att identifiera det som är viktigast i livet, och rensa bort allt annat. Blogginlägg för avsnittet: http://www.paleoteket.se/avsnitt-21-frivillig-enkelhet-tid-marginaler-och-halsa/ ***** Det här avsnittet presenteras i samarbete med Gröna gårdar levererar ekologiskt gräsbeteskött från 40 gårdar i västsverige. Leverans i Västsverige och Stockholm (både hem till dörren och till utlämningställen). Läs mer på www.grönagårdar.se ***** * Vill du ge en recension av podcasten på Itunes? Då skulle vi bli väldigt glada och fler kan då hitta till podcasten. Du går in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär” (det behöver du göra även om de prenumererar), sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. ******************* Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se ***** * Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#022 Tre rutiner för att bygga hälsa
I det här avsnittet pratar vi om varför det är så viktigt med rutiner för att bygga en långsiktig hälsa. Specifikt pratar vi om betydelsen av tre rutiner, nämligen: morgon-, kväll- och sömn-rutin. Vi förklarar varför vi ser semestern/ledigheten som ett viktigt tillfälle att prova nya vanor och rutiner. Dels är det en möjlighet, då man oftast har mer tid och dels ser vi det som en utmaning då man inte längre har de ramar som vardagen ger. I avsnittet samtalar vi Karl Hultén (biomedicinare som själv minskat symtomen av autoimmun sjukdom med hjälp av kost- och livsstilsförändringar) och Anna-Maria Norman (beteendevetare). Vi samtalar utifrån våra våra egna erfarenheter och kunskapsområden samt utifrån vårt liv tillsammans som sambos och föräldrar. Avsnittet publiceras i samarbete med Gröna Gårdar, www.grönagårdar.se Läs här: http://www.paleoteket.se/avsnitt-22-tre-rutiner-for-att-bygga-halsa/ ********* Vill du ge en recension av podcasten på Itunes? Då skulle vi bli väldigt glada och fler kan då hitta till podcasten. Du går in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär” (det behöver du göra även om de prenumererar), sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#023 Hur återintroducerar jag livsmedel? (vid AIP eller annan eliminerings-kost)
Hur gör jag om jag vill prova att återintroducera livsmedel som jag har uteslutit under en period? Hur länge bör jag äta en läkande kost som autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleo) innan jag kan börja återintroducera? Vad finns det för andra parametrar än tid att ta hänsyn till? Och hur gör jag? Avsnittet även är relevant om du provat en annan elimineringskost än just AIP. I avsnittet hänvisas till detta blogginlägg: http://www.paleoteket.se/vad-ar-aip/… där det finns ett schema för i vilken ordning man kan börja återintroducera livsmedel, om man vill utgå ifrån risk för reaktion. Dock bör man också ta hänsyn till vilka livsmedel man själv saknar, därför kan schemat se olika ut för olika personer. I Paleotekets nyhetsbrev som du anmäler dig till på paleoteket.se kommer vi att inkludera mer skriftlig information gällande både hur du kommer igång med en AIP-kost (autoimmuna protokollet, autoimmun paleo) samt hur du gör återintroduktioner. I avsnittet deltar Karl Hultén, som är biomedicinare och som själv har minskat sina symtom av autoimmun sjukdom genom kost- och livsstilsförändringar och Anna-Maria Norman som är beteendevetare och podcastens programledare. Läs mer om oss här. Avsnittet publiceras i samarbete med Gröna Gårdar, www.grönagårdar.se ***** Var med i utlottning av 5 exemplar av “Autoimmun kokbok – läkande paleokost”…genom att ge en recension på Itunes samt mejla till info@paleoteket.se Såhär gör du: Du går in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär” (det behöver du göra även om de prenumererar), sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#024 Födoämnesintolerans och överkänslighet – vad säger blodproverna, IgG-test?
Blodprover som mäter födoämnesintoleranser (sk IgG-test) blir allt vanligare. Men vad säger de egentligen? I det här avsnittet diskuterar vi detta och utgår från följande lyssnarfråga: “Om man gör ett blodprov där man testar IgG (och IgE) antikroppar mot olika födoämnen och ser att man inte har antikroppar mot tex mjölkprotein, kan man då följa ett autoimmuna protokollet (AIP) men inkludera mjölk? Alltså, det verkar ju enklare att testa antikroppar än att utesluta en massa födoämnen och sedan prova sig fram och se vad man reagerar på, men kanske är det inte så enkelt?” Dagens avsnitt(minut): 0.00 Introduktion 3.00 Lyssnarfrågan om blodprov för matintoleranser samt svar. 18.20 Olika typer av överkänsligheter (Typ 1-typ 4). Hur fungerar immunförsvaret? Vad är normala reaktioner? Vad letar man efter vid provokationstester/återintroduktioner (som vi pratade om i avsnitt 23)) 25.41 Vi summerar svaret på lyssnarfrågan om man kan ta blodprov för att ta reda på om man har en överkänslighet mot vissa livsmedel. OBS! Var med i utlottningen av 5 ev av “Autoimmun kokbok – läkande paleokost”, genom att ge en recension av podcasten via Itunes eller din podcast-app. Skicka ett mejl till info@paleoteket.se så är du med i tävlingen. Såhär gör du via Itunes: Du går in via på datorn eller telefonen och söker på “Paleoteket” under fliken ”Affär” (det behöver du göra även om de prenumererar), sedan klicka på loggan och välja ”Betyg och recensioner”. Lyssna gärna på tidigare avsnitt: Avsnittet är en uppföljning på avsnitt 23 “Hur återintroducerar jag livsmedel – vid AIP (eller annan eliminerings-kost)” . Om du inte redan gjort det kan också vara bra att lyssna på avsnitt 8 om Tarmhälsa och läckande tarm samt avsnitt 3 om Autoimmun sjukdom och kost (dvs AIP) . Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#025 Rörelse och träning för hälsan med Jonas Bergqvist
I dagens avsnitt pratar vi om rörelse och träning med Jonas Bergqvist från Paleo Institute, författare till boken Ät och Lev Paleo. Hur påverkar rörelse och träning egentligen kroppen och hälsan? (exempelvis den hormonella miljön och syresättning av kroppens olika system). Hur hårt behöver man ta i för att få effekt? Hur skiljer sig träningen åt om man ska läka från sjukdom versus om man vill optimera sin styrka och kondition? Du får också konkreta tips på hur du praktiskt komma igång med rörelse i din vardag: vardagsrörelse, styrketräning och konditionsträning. 0. Introduktion 3 Introduktion av Jonas Bergqvist och vad Paleo, paleokost och paleolivsstil innebär för honom. 8 Rörelse och träning – varför är det bra för hälsan? (vardagsrörelse, konditionsträning och styrketräning) Vad innebär det att ha en evolutionär ansats på rörelse och träning. 20.30 Konkreta och praktiska kom igång tips för konditionsträning: hur du kommer igång med konditionsträning. Från promenader till intervallträning och vad våra kroppar är anpassade för. 31.17 Styrketräning och människokroppen ute i det fria, och våra fem grundövningar. 34.45 Att optimera versus att läka från sjukdom – vad är viktigt att tänka på när det gäller rörelse och träning. Intervjuare: Anna-Maria Norman Erbjudande till Paleotekets lyssnare:Jonas Bergqvist erbjuder Paleotekets lyssnare 20% på sin online-kurs “Paleo Challange 3 månader – ta din hälsa och fitness till nya nivåer med paleolivsstil” fram till 6:e november . Kursen hittar du här, ange koden Paleoteket17 för att få rabatten när du beställer: http://institute-online.thinkific.com/bundles/paleo-challenge-ta-din-halsa-och-fitness-till-nya-nivaer-med-paleolivsstil ****** Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#027 Nordiskt mörker, D-vitamin och autoimmun sjukdom
Autoimmuna sjukdomar förekommer i högre grad i norden än på sydligare breddgrader. En bakomliggande faktor är att vi har för låga nivåer av D-vitamin, på grund av bristande solljus. D-vitamin bildas nämligen i huden med hjälp av ultraviolett UVB-ljus som finns på sommar och vår. Detta är ev av de viktigaste faktorerna att ha koll på för alla som har autoimmun sjukdom. I det här avsnittet djupdyker Karl Hultén, biomedicinare, i temat och Anna-Maria Norman intervjuar. Frågor som tas upp: Hur bildas D-vitamin i kroppen? Vad gör D-vitamin i kroppen? Vilket roll har D-vitamin i immunförsvaret Vilken nivå av D-vitamin ska man sikta på att ha i kroppen? Källor till D-vitamin Barn och d-vitamin ******** ERBJUDANDE: 10% rabatt på Gräsbeteskött med vår kod “PALEOTEKET” Avsnittet publiceras i samarbete med Gröna Gårdar (www.gronagardar,se), som levererar ekologiskt gräsbeteskött från 40 gårdar i västsverige. Gröna Gårdar ger Paleotekets lyssnare 10% rabatt på deras nötbox (10, 20 eller 30 kg) fram till 30/10-17. Ange rabattkoden PALEOTEKET. ********** Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#028 (in english) Autoimmune wellness – diet and beyond (with Mickey Trescott and Angie Alt)
Autoimmune Wellness and health is not only about diet. This is something that Angie Alt and Mickey Trescott write about in their book Autoimmune Wellness Handbook. In this episode of the Paleoteket podcast they are invited to tell about their approach and the seven steps of the autoimmune journey. One important message in the book is that you are the main expert and the leader in your own healing process. Mickey and Angie can be found on www.autoimmunewellness.com The seven steps are: Inform Collaborate Nourish Breathe Sleep Move Connect You can find the link to their book in this blogpost: http://www.paleoteket.se/avsnitt-28-autoimmune-wellness-diet-and-beyond-mickey-trescott-angie-alt/ Do you want to have more information from us? * Read more on www.paleoteket.se (copy the adress to google translate to read in english). Subscribe to our newsletter (in Swedish) on paleoteket.se * Follow us on Facebook, www.facebook.com/paleoteket.se * Follow us in Instagram, www.instagram.com/paleoteket.se This episode is in english, but otherwise the podcast is mainly in Swedish, subscribe in Itunes/Podcaster: https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2 Soundcloud: www.soundcloud.com/paleoteket Or listen in your browser; http://www.paleoteket.se/lyssna-pa-podcasten-paleoteket/
#029 Ny forskningsstudie om autoimmun paleokost (AIP) – vid Crohns och Ulcerös kolit
Nyligen genomfördes en klinisk studie på autoimmuna protokollet (AIP, autoimmun paleokost) på ett sjukhus i Kalifornien. I studien deltog 15 patienter med pågående inflammatorisk tarmsjukdom (Ulcerös Kolit och Crohns). Efter bara sex veckor så var resultatet att 11 av 15 personer i remission, det vill säga symtomen hade delvis avtagit eller helt försvunnit. I det här avsnittet av “Paleoteket” podcast varvar vi ett samtal mellan Karl Hultén (biomedicinare) och Anna-Maria Norman (beteendevetare) med en intervju med Angie Alt (hälsocoach) som varit delaktig i studien. Läs om avsnittet här
Avsnitt 29 Ny forskningsstudie om autoimmun paleokost (AIP) vid Crohns och Ulcerös kolitLäs studien sammanfattad i skrift här: http://www.paleoteket.se/ny-forskningsstudie-om-kost-vid-inflammatoriska-tarmsjukdomar/ Avsnittet presenteras i samarbete med Gröna gårdar, www.gronagardar.se Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#030 Barn i köket och nyttig mat (intervju med Fanny Lindkvist)
Att inspirera till matglädje genom att laga nyttig mat tillsammans med barnen låter som en väldigt bra idé. Men hur gör man? I dagens avsnitt har vi bjudit in Fanny Lindkvist som nyligen har kommit ut med boken “Det stora matäventyret – att lyckas med barnen i köket” (passar om du vill laga sockerfritt, naturligt glutenfritt och mejerifritt med barnen). Hon delar med sig av en massa praktiska tips om vardagsmat, barnkalas och mycket mer! Fanny hittar du på bloggen www.lesscarbs.se. Följ henne också gärna på www.instagram.com/lesscarbs. Här kan du hitta boken som nämns i avsnittet: http://www.paleoteket.se/avsnitt-30-barn-koket-och-nyttig-mat-intervju-med-fanny-lindkvist/ Avsnittet presenteras i samarbete med Gröna gårdar, www.gronagardar.se Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#031 Lantbruk, socialt kompetenta människor och gräsbetande djur (Jan Karlsson, Gröna gårdar)
Detta är ett lite filosofiskt samtal med Jan Karlsson, grundaren av Gröna Gårdar. Han berättar om hur han tog över familjegården när den endast hade en handfull suggor och mjölkkor. Vi pratar om skiftet från jägar och samlarsamhället till jordbrukssamhället och vad det har det inneburit för oss människor. Bland annat har det enligt Jan bidragit till vårt hänsynslösa utnyttjande av naturresurser. Samtidigt fanns det i den tidigare samhällsstrukturen, som byggde på mindre grupper och byar, en gemenskap och ett ömsesidigt beroende som gav människor en mening med livet. “Var och en ska odla hälften av sin mat själv, det är kanske enda sättet för att vi ska komma runt den här galenskapen….så att vi förstår hur saker och ting hänger ihop. I och med jordbruket blev vi fråntagna våra rötter.” Vi samtalar också kring: * Betydelsen av skiftesreformen 1827 * Kor och klimatatet * Köttets kvalitet – hur det påverkas av vad djuren äter. * Hur skiljer sig produktion av gräsbeteskött från konventionell produktion. Intervjuare: Anna-Maria Norman Läs även här: http://www.paleoteket.se/lantbruk-manniskor-grasbetande-djur-jan-karlsson/ *************** Vill du träffa Jan Karlsson och besöka hans gård? Var med i Gröna Gårdars initiativ “Häng med en bonde” på Tradera för Musikhjälpen. Ni kan vara med och tävla om detta fina erbjudande fram till 17/12-17 genom att lägga ett bud som går till Musikhjälpen. https://www.tradera.com/item/341356/297836156/hang-med-en-bonde- Avsnittet presenteras i samarbete med Gröna gårdar, www.gronagardar.se Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#032 Autoimmun sjukdom och det autoimmuna protokollet (AIP) – Karl Hultén i Hälsohormoner, del 1
Karl Hultén intervjuas i podcasten Hälsohormoner av Tine Worén och Sofia Eklund. Det här är det första av två delar, 32 och 33 av Paleoteket (Avsnittet finns i sin helhet i avsnitt 18 av Hälsohormoner, som sändes i september 2017). Hälsohormoner hittar ni där podcasts finns. De finns även på facebook och instagram @halsohormoner. Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#033 Frågor om hormoner, tarmflora, FODMAP, IBS och allergier- Karl Hultén i Hälsohormoner, del 2
Varför är kvinnor mer drabbade av autoimmun sjukdom än män? Vad har hormoner för betydelse för immunreglering och autoimmun sjukdom? Riskerar man en för smal tarmflora om man exkluderar många livsmedel ur kosten? Är IBS en autoimmun sjukdom? Hur kan FODMAPs kombineras med AIP? Vad har allergier och autoimmun sjukdom gemensamt? Det här är den andra av två delar av en intervju med Karl Hultén i podcasten Hälsohormoner av Tine Worén och Sofia Eklund. (sändes i september 2017). Den första delen av samma intervju hittar du i avsnitt 32 av Paleoteket. I avsnittet nämns AIP/autoimmuna protokollet. Ett kostupplägg för att minska symtomen av autoimmun sjukdom. Läs mer om det här: http://www.paleoteket.se/vad-ar-aip/ Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#034 Kan zink läka läckande tarm?
Zink spelar en roll i hundratals funktioner i kroppen. Det återfinns i princip alla celler och är näst efter järn det som finns i störst mängd. Ett tillräckligt zinkintag skyddar mot infektioner, men inte nog med det. Brist på zink orsakar försämrad läkning, blodbrist och ökar risken för både autoimmun sjukdom och psykiska hälsobesvär. Läs anteckningar från avsnittet här med källor och tips på kosttillskott: http://www.paleoteket.se/034-kan-zink-laka-lackande-tarm/ Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#035 Probiotika mot läckande tarm: så interagerar laktobaciller med tarmens slemhinna
Den probiotiska bakterien Lactobacillus plantarum finns i rikliga mängder i olika typer av syrade grönsaker som surkål, kimchi och oliver. Levande bakterier i kosten du äter kan bidra till att stärka tunntarmens barriärfunktion, vilket är viktigt när du har en autoimmun sjukdom eller andra inflammatoriska besvär eftersom en läckande tarm ofta är ett av grundproblemen. Surkål kan användas som ett terapeutiskt verktyg och det är bra att få i sig lite av det varje dag, om ens mage tål det. Men eftersom surkål innehåller stora mängder L. plantarum kan det också orsaka problem i vissa fall.En tarmvägg som är mycket inflammerad och känslig kan nämligen irriteras även av denna typ av probiotiska bakterier. Det är därför klokt att introducera L.plantarum efter minst några veckor på en läkande kost som AIP och vara försiktig genom att trappa upp långsamt och noterar eventuella symtom. I det här avsnittet av podcasten Paleoteket går vi in på vilken funktion Lactobacillus plantarum kan ha i läkningsprocessen. Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#036 Lev utan gifter med husmoderskurer och lifehacks, del 1 (Martina Johansson och Fanny Lindkvist)
Ett hem utan gifter är temat i detta avsnitt. Vi får besök av de två populära bloggarna och författarna Martina Johansson och Fanny Lindkvist som nyligen kommit ut med boken Giftfri- ett rent liv utan tillsatser. Gifter och plaster i vår miljö riskerar att stimulera ett redan överaktivt immunförsvar, kan vara hormonstörande och till och med kan utgöra en triggar för autoimmun sjukdom. I det här avsnittet ger Martina och Fanny massor av praktiska tips på hur du kan göra ditt hem mer giftfritt. Vi har delat upp intervjun i två, och i avsnitt 36 fokuserar vi på tips för ett giftfritt hem, och det handlar mycket om giftfri städning och tvättning. I nästa avsnitt (nr 37) kommer vi att fokuserar på giftfri hygien och skönhet. Här hittar du länkar till Martina och Fannys bloggar, till deras bok och till deras olika tips i avsnittet: http://www.paleoteket.se/avsnitt-36-lev-utan-gifter-med-husmoderskurer-och-lifehacks-del1-martina-johansson-och-fanny-lindkvist/ Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#037 Lev utan gifter, del 2, hygien och skönhet (Martina Johansson och Fanny Lindkvist)
Hygien och skönhet utan gifter är temat i detta avsnitt. Vi får besök av de två populära bloggarna och författarna Martina Johansson och Fanny Lindkvist som nyligen kommit ut med boken Giftfri- ett rent liv utan tillsatser. Hygien- och skönhetsprodukter kan vara hormonstörande och gifter i vår miljö kan utgöra en triggar för olika hälsobesvär, exempelvis autoimmun sjukdom. I det här avsnittet ger Martina och Fanny massor av praktiska tips på hur du kan använda naturliga hygien- och skönhetsprodukter. Detta är den andra delen av två på temat att Leva giftfritt. I första delen, i avsnitt 36 fokuserar vi på tips för ett giftfritt hem, och det handlar mycket om giftfri städning och tvättning. Här hittar du länkar till Martina och Fannys bloggar, till deras bok och till deras olika tips i avsnitt 36 och 37 : http://www.paleoteket.se/avsnitt-36-lev-utan-gifter-med-husmoderskurer-och-lifehacks-del1-martina-johansson-och-fanny-lindkvist/ Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Eller sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#038 Grönsaker – varför är de bra för hälsan?
Grönsaker är hälsosamt, det är nog alla överens om. Men på vilka olika sätt är grönsaker bra för vår hälsa? Och varför kan grönsaker minska risken för bland annat inflammation, cancer och övervikt.
Avsnitt 38 Grönsaker – varför är de bra för hälsan?I nästkommande avsnitt (39) pratar vi om hur grönsaker påverkar vår tarmflora. Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Eller sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#039 Grönsaker, din tarmflora och din hälsa
I grönsaker finns det polyfenoler och fibrer som påverkar vår tarmflora/mikroflora. Men mår alla bra av att äta så mycket grönsaker som möjligt? Och vad gäller om du har IBS? Hur påverkar olika kostupplägg sammansättningen mellan olika bakteriestammar i tarmfloran? I förra avsnitt (38) pratade vi av andra aspekter av varför grönsaker är bra för hälsan. http://www.paleoteket.se/avsnitt-38-gronsaker-varfor-ar-de-bra-for-halsan/ Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Eller sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#040 Probiotika – hitta din personliga kombination av kosttillskott
Probiotika, dvs levande mikroorganismer, kan vi få i oss genom kosttillskott eller syrade livsmedel. Vi går i detta avsnitt igenom vad forskningen har visat gällande den roll probiotika kan ha på maghälsa och immunförsvar. Vi ger också konkreta tips på hur du kan prova dig fram till en kombination av probiotika-kosttillskott som passar dig. Läs också här: http://www.paleoteket.se/avsnitt-40-probiotika-hitta-din-personliga-kombination-av-kosttillskott/
#041 Autoimmun handbok är här! Och vi är tillbaka i etern.
Vi har varit tysta i 9 månader, men nu är vi tillbaka i etern. I detta avsnitt berättar vi om vår nya bok Autoimmun handbok och om de verktyg som finns i den. Vi berättar också lite om skrivprocessen. Här kan du läsa mer om boken: www.paleoteket.se/autoimmunhandbok Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Eller sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#042 Sköldkörteln och autoimmun kost (AIP) – Ny studie visar goda resultat
En studie publicerad 27:e april 2019 visar att autoimmun kost (AIP) kan förbättra symtomen av Hashimotos, det vill säga autoimmun sköldkörtelsjukdom. De deltagare som fullföljde kostprogrammet uppvisade minskade symtom, högre livskvalitet, lägre inflammation, minskat kroppsfett, bättre hy, bättre sömnkvalitet och förbättrad maghälsa. Vill du fördjupa din förståelse kring immunförsvar, maghälsa och AIP (autoimmun kost) kan du läsa vår nya bok Autoimmun handbok – för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom. Läs om den och köpa den här: https://www.paleoteket.se/autoimmunhandbok/ Vi har även skrivit ett blogginlägg om den nya studien: https://www.paleoteket.se/skoldkortelsjukdom-och-kost-ny-studie-visar-att-autoimmun-kost-aip-ger-goda-resultat/ REFERENSER: Detta är forskningsstudien vi pratar om i detta avsnitt; Robert D. Abbott , Adam Sadowski, Angela G. Alt “Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto’s Thyroiditis 27. 4 (2019) https://www.cureus.com/articles/18455-efficacy-of-the-autoimmune-protocol-diet-as-part-of-a-multi-disciplinary-supported-lifestyle-intervention-for-hashimotos-thyroiditis Vi jämför även med denna studie om Hashimotos och en lågkolhydrat paleo-kost som liknar AIP: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5028075/ Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Eller sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#043 Viktiga principer – när du ska läka från autoimmun sjukdom, magbesvär eller inflammation
I det här avsnittet går Karl Hultén igenom nio viktiga principer som det är viktigt att förstå när man vill använda kost och livsstil för att bygga hälsa och minska symtom av autoimmun sjukdom, inflammation, magbesvär och allergi. Principerna kommer från Autoimmun handbok: läs mer om boken här paleoteket.se/autoimmunhandbok
#044 Så reagerar din kropp på processad mat – ny klinisk studie
Den moderna processade maten har länge misstänkts som en av de faktorer som bidrar till ohälsa och ökande övervikt. I en ny klinisk studie (maj 2019) har man undersökt på vilket sätt så kallad “ultraprocessad mat” påverkar kroppen och på vilket sätt den skiljer sig från oprocessad naturlig mat. Deltagarna fick två olika kostupplägg och prövade det ena upplägget under två veckor och det andra upplägget under två veckor. Studiens titel sammanfattar också resultatet av studien: “Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake”. I detta podcast-avsnitt resonerar vi kring studiens resultat.
#045 Aptitreglering, vikt, hunger och mättnad
Hur regleras hunger och mättnad och hur påverkar vår aptitreglering möjligheten att hålla en sund vikt? Vilka hormon styr vår aptitreglering? Vad är leptin och leptinresistens? Detta avsnitt bygger vidare på avsnitt 44 om Processad mat. Tycker du om podcasten Paleoteket och vill höra mer från oss? Nu kan du stötta podcasten via Patreon och göra det möjligt för oss att prioritera podden mer: www.patreon.com/paleoteket. Du ger en gåva per avsnitt och detta dras en gång i månaden. Tanken är att vi med din hjälp ska kunna publicera fler avsnitt oftare (men högst ett avsnitt per vecka)!!!
#046 Sköldkörteln i fokus med Nadja Öström
Nadja Öström är ordförande för Sköldkörtelförbundet, hälsocoach och författare. Här ger hon en grundkurs i sköldkörtelns funktion, de sjukdomar som finns kopplade till sköldkörteln och berättar vilka näringsämnen som är extra viktiga. Hon delar också med sig av sin egen hälsoresa och beskriver hur hon ser på den sjukvård som idag ges till sköldkörtelsjuka och vad Sköldkörtelförbundet menar borde ingå i det de kallar för en “individanpassad vård”. Det här är ett otroligt innehållsrikt avsnitt som du med sköldkörtelsjukdom inte får missa. Du hittar Nadja på: https://www.nadja.nu/ Läs om Sköldkörtelförbundet på: https://skoldkortelforbundet.se/ VILL DU HÖRA MER FRÅN PALEOTEKET? Stötta podcasten Paleoteket genom att bli stödmedlem på: https://www.patreon.com/paleoteket LYSSNA: Prenumerera din podcast-app sök på “Paleoteket” och välj prenumerera. Lyssna även via Soundcloud eller Acast eller direkt på paleoteket.se FÖLJ OSS: Läs mer om oss på: https://paleoteket.se/ (prenumerera på nyhetsbrevet) Facebook och Instagram @paleoteket.se
#047 God blodsockerkontroll ger minskad inflammation och en tarmflora i balans
I det här avsnittet går Karl Hultén igenom vilken betydelse en god blodsockerkontroll har för din hälsa. Några teman som tas upp: – bristande blodsockerkontroll bidrar till övervikt och inflammation. – genom att arbeta för en förbättrad blodsockerkontroll kan du minska inflammationgraden i kroppen. – en förbättrad blodsockerkontroll kan även förbättra tarmflorans balans. I kapitel 15 i vår bok Autoimmun handbok hittar du fördjupning och konkreta verktyg på detta tema. Autoimmun handbok finns att köpa via Adlibris och Bokus. Läs gärna om boken här: https://paleoteket.se/autoimmunhandbok Vill du stötta vårt arbete med podcasten? Ge en liten gåva varje gång vi släpper ett avsnitt, så gör du det möjligt för oss att fortsätta med och prioritera podden. Detta gör du enkelt genom att bli stödmedlem via https://patreon.com/paleoteket
#048 Ann Fernholm om socker, allergier, mat för barn och forskning om kost
Anna Fernholm, vetenskapsjournalist och doktor i medicinsk bioteknik, har skrivit flera böcker där hon fördjupat sig i sockrets och de snabba kolhydraternas påverkan på hälsan och hur du kan få barn att äta riktig mat. Nu vill hon med sin nya bok ”Stora boken om barn och mat”, som kom ut tidigare i år, lyfta betydelsen av ren, naturlig, näringsrik och oprocessad mat. Intervjun har tre övergripande teman som också följer hennes intresseområden: – Den påverkan socker och processad mat har på kroppen – Forskning om kost och hälsa och vad som skulle behövas på detta område. – Och slutligen barn och allergier Värd i detta avsnitt: Anna-Maria Norman Ann Fernholms hemsida: http://annfernholm.se/ Ann Fernholms senaste bok: https://www.bokus.com/bok/9789174248166/stora-boken-om-barn-och-mat/
#049 Paleo-kost förebygger kronisk sjukdom visar färsk genomgång av forskningsläget
Paleokost förebygger kronisk sjukdom. Det konstaterar en systematisk genomgång och meta-analys av forskningsläget som publicerades i juli 2019. 24 kliniska studier har jämfört paleokost med kostupplägg som diabeteskost, nordiska näringsrekommendationer, medelhavskost med mer. Resultaten var helt entydiga: paleokosten är bättre för din hälsa än nuvarande kostråd. I detta avsnitt deltar Paleotekets Karl Hultén och Anna-Maria Norman. Läs gärna också blogginlägget på samma tema (med länk till studien): https://www.paleoteket.se/avsnitt-49-paleokost-forebygger-kronisk-sjukdom-visar-genomgang-forskningslaget/ ******** Vill du stötta vårt arbete med podcasten? Ge en liten gåva varje gång vi släpper ett avsnitt, så gör du det möjligt för oss att fortsätta med och prioritera podden. Detta gör du enkelt genom att bli stödmedlem via https://patreon.com/paleoteket Är du nyfiken på vår bok Autoimmun handbok? Den finns att köpa via Adlibris och Bokus. Läs gärna om boken här: https://paleoteket.se/autoimmunhandbok
#050 Hälsoeffekter av kaffe – inflammation, stress och abstinens
Kaffe är världens mest konsumerade psykoaktiva substans som till skillnad mot de flesta andra liknande ämnen är lagligt och oreglerat. Medelsvensken dricker 3,4 koppar per dag vilket är näst mest i världen. Forskningen tyder på att kaffe är relativt harmlöst, men det finns betydande konsekvenser för vissa individer. Kaffe har nämligen effekter på både stress-system, tarmrörelser, hjärna, njurar och maghälsa. ******** Vill du stötta vårt arbete med podcasten? Ge en liten gåva varje gång vi släpper ett avsnitt, så gör du det möjligt för oss att fortsätta med och prioritera podden. Detta gör du enkelt genom att bli stödmedlem via https://patreon.com/paleoteket Är du nyfiken på vår bok Autoimmun handbok? Den finns att köpa via Adlibris och Bokus. Läs gärna om boken här: https://paleoteket.se/autoimmunhandbok
#051 Skolmat och kostråd – går det att påverka? Sandra Owe (Familygood)
Sandra Owe är IT-konsult, kostrådgivare och bloggare på Familygood.se. Hon delar med sig av hur man kan påverka de officiella kostråden som i sin tur styr skolmaten samtidigt som hon vill ge barn och föräldrar den kunskap de behöver för att göra hälsosamma val. Detta har hon förmedlat i sin bok om Kostronauterna som heter den Friska maten för hela familjen. Sandra vill uppmana oss alla att engagera oss i den process som nu pågår att ta fram de nya Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR) som alltså styr de kostråd som i sin tur styr vilken mat våra barn får i skolan. Det finns flera sätt att påverka, och första tillfället har deadline redan 31/10. Läs mer om Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) på Livsmedelverket https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/naringsrekommendationer/ Länk till projektet som ska leda fram till nya rekommendationer 2022 https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022 Länk till hur man kan skriva in förslag på ämnen de bör behandla https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022#get-involved Anmälningen för experter, deadline 1 november. Tipsa dina favoritexperter. https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022#call-for-experts Sandras bok: https://www.adlibris.com/se/bok/den-friska-maten-for-hela-familjen-kostronauterna-visar-vagen-till-en-piggare-vardag-med-naturlg-mat-mindre-socker-och-mer-naring-9789188799203 Sandras hemsida: http://wp.familygood.se/ Sandras instagram: https://www.instagram.com/familygood.se/ ********************** Vill du stötta vårt arbete med podcasten? Ge en liten gåva varje gång vi släpper ett avsnitt, så gör du det möjligt för oss att fortsätta med och prioritera podden. Detta gör du enkelt genom att bli stödmedlem via https://patreon.com/paleoteket Det går också att ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”. Är du nyfiken på vår bok Autoimmun handbok? Den finns att köpa via Adlibris och Bokus. Läs gärna om boken här: https://paleoteket.se/autoimmunhandbok Vill du ha mer information från Paleoteket: * Prenumerera på podcasten via Itunes/din podcast-app, https://itunes.apple.com/se/podcast/paleoteket/id1160256294?mt=2, www.soundcloud.com/paleoteket eller i din Podcast-app. Eller sök på “Paleoteket – läkande kost och livsstil”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se
#052 Mat för sköldkörteln – och en ny kokbok
Forskningsstudier från april 2019 respektive 2016 visar att det är möjligt att på egen hand, med kostens hjälp, häva och till och med bli helt symtomfri från sköldkörtelsjukdom. I Kokbok för sköldkörteln (nov 2019), med recept av Cecilia Nisbet Nilsson och fakta av Karl Hultén, presenteras ett kostupplägg som bygger på samma principer som tillämpats i den kliniska forskningen – så kallad autoimmun kost (AIP). I det här podd-avsnittet berättar Karl Hultén vad som är viktigt att tänka på när det gäller kost vid sköldkörtelsjukdom. Några av de punkter som tas upp är: – vad autoimmun kost (AIP) är och hur det påverkar sköldkörtelsjukdom – kopplingarna mellan glutenkänslighet och Hashimotos – hur du ska tänka kring intag av selen och jod när ska äta för att minimera risker och symtom – hur din tarmflora kan påverkas för att minska dina symtom – hur du kan rå på förstoppning och hur det kan hänga samman med sköldkörtelsjukdom. Med koden paleoteket19 får du 10% rabatt hos Bokus fram till 30/11-19: https://www.bokus.com/bok/9789163998089/kokbok-for-skoldkorteln-lakande-autoimmun-kost/ Här kan du läsa lite mer om boken: https://www.paleoteket.se/kokbok-for-skoldkorteln/ Och provläsa boken: https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789163998089/partner/smakprov
#053 Karin Björkegren Jones : Balans – naturlig väg till friskare sköldkörtel
I detta avsnitt intervjuas Karin Björkegren Jones, som är yogalärare, författare och journalist. Hon delar med sig av sin hälsoresa med en cancerdiagnos och sköldkörtelsjukdom och berättar om sitt sökande efter naturlig läkning och hur hon använt sig av yoga, andning, alternativ vård, kost och kosttillskott. Dessutom berättar hon om sin nya bok Balans – naturlig väg till friskare sköldkörtel (december, 2019). Karins hemsida: http://www.karinbjorkegrenjones.se/ Karins nya bok: https://www.bokus.com/bok/9789155267650/balans-naturlig-vag-till-friskare-skoldkortel/ RABATT: Avsnittet presenteras i samarbete med greatlife.se. Med koden PALEOTEKET får du 20 % rabatt på alla produkter från Innate Response och MegaFood under hela 2020 (NOTERA: i avsnittet säger vi “10% rabatt på alla produkter” men nu får du 20% rabatt på produkter från dessa två varumärken istället). Läs mer på https://www.greatlife.se/ * Produkter från Innate Response: https://www.greatlife.se/varumarke/innate-response * Produkter från MegaFood https://www.greatlife.se/varumarke/megafood Vi finns här: https://www.paleoteket.se/ Vår tipssida: https://www.paleoteket.se/vi-rekommenderar/ Kokbok för sköldkörteln: https://www.bokus.com/bok/9789163998089/kokbok-for-skoldkorteln/ Mat och symtomdagbok: https://www.bokus.com/bok/9789163998096/mat-och-symtomdagbok-for-dig-med-ibs-inflammation-diffusa-symtom-allergi-eller-autoimmun-sjukdom/ Autoimmun handbok: https://www.bokus.com/bok/9789163998072/autoimmun-handbok-for-dig-med-inflammation-magbesvar-allergi-eller-autoimmun-sjukdom/
#054 Vegetabiliskt vs. animaliskt protein – vilka är skillnaderna?
Protein är helt avgörande för din hälsa. Det hjälper till att bygga, reparera och underhålla kroppens strukturer. Proteiner är också involverade i alla de processer som styr din kropp. Protein finns i både animalier och vegetabilier, men hur skiljer det sig åt och hur väl kommer de kroppen till godo? Det förs en intensiv debatt om vad vi borde äta. Ofta får vi höra att vegetabiliska alternativ borde ersätta de animaliska. Vi ska nu gå igenom vad vetenskapen säger om hur de vegetabiliska proteinkällorna påverkar vår hälsa och hur de jämför de sig med animaliska källorna när det gäller: – mängden protein i livsmedlen – proteinets kvalitet – hur mycket som faktiskt absorberas – näringsinnehåll och antinutrienter. Läs även detta blogginlägg: https://www.paleoteket.se/avsnitt-54-vegetabiliskt-vs-animaliskt-protein-vilka-ar-skillnaderna/ **************************** RABATT: Avsnittet presenteras i samarbete med greatlife.se. Med koden PALEOTEKET får du 20 % rabatt på alla produkter från Innate Response och MegaFood under hela 2020 (NOTERA: i avsnittet säger vi “10% rabatt på alla produkter” men nu får du 20% rabatt på produkter från dessa två varumärken istället). Läs mer på https://www.greatlife.se/ * Produkter från Innate Response: https://www.greatlife.se/varumarke/innate-response * Produkter från MegaFood https://www.greatlife.se/varumarke/megafood **************************** NY ONLINEKURS: Kom igång med AIP – sex veckor med autoimmun kost. 20% rabatt på kurspriset till 31/12 2019. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/onlinekurs-kom-igang-med-aip/ VAD ÄR AIP? https://www.paleoteket.se/vad-ar-aip/ ************** Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se
#055 Antinutrienter – växternas mörka sida
I både paleokost och AIP (autoimmun kost) utesluts spannmål, baljväxter och pseudospannmål. Och detta är ett mycket effektivt steg mot läkning vid autoimmuna, inflammatoriska och andra kroniska sjukdomar eftersom dessa livsmedel innehåller en stor mängd antinutrienter, eller antinäringsämnen. Detta är ämnen som på ett negativt sätt påverkar absorption eller nedbrytning av maten du äter. De kan utgöra därmed en minuspost på ditt näringskonto. I detta poddavsnitt får du en ordentlig genomgång av några viktiga antinutrienter: – Enzymhämmare som hämmar aktiviteten av det matsmältningsenzym som behövs för att maten ska brytas ner. Enzymhämmare finns främst i spannmål, pseudospannmål, mejeriprodukter och baljväxter. – Fytater (saltet av fytinsyra) som minskar näringsupptaget genom att binda mineraler som zink och magnesium. Fytater finns främst i spannmål och baljväxter, men även i nötter och frön. – Lektiner (växtprotein) som stör matsmältningen och tarmslemhinnan. Lektiner finns bland annat i spannmål, baljväxter, nötter och frön. Exempel på lektiner är prolaminer (exempelvis gluten) och agglutinin. Lyssna och läs även detta blogginlägg på samma tema:
Antinutrienter – lektiner, enzymhämmare och fytater i spannmål, pseudospannmål och baljväxter**************************** RABATT: Avsnittet presenteras i samarbete med greatlife.se. Med koden PALEOTEKET får du 20 % rabatt på alla produkter från Innate Response och MegaFood under hela 2020 (NOTERA: i avsnittet säger vi “10% rabatt på alla produkter” men nu får du 20% rabatt på produkter från dessa två varumärken istället). Läs mer på https://www.greatlife.se/ * Produkter från Innate Response: https://www.greatlife.se/varumarke/innate-response * Produkter från MegaFood https://www.greatlife.se/varumarke/megafood **************************** LÄS VÅRA BÖCKER: https://www.paleoteket.se/bocker/ DELTA I VÅR ONLINEKURS: Kom igång med AIP – sex veckor med autoimmun kost. https://www.paleoteket.se/onlinekurs-kom-igang-med-aip/ VAD ÄR AIP? https://www.paleoteket.se/vad-ar-aip/ ************** Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se
#056 Coronaviruset: Så stärker du ditt immunförsvar och förhindrar spridning
Många är stressade över osäkerheten kring covid-19. I sådana lägen är det konstruktivt att fokusera på det man kan göra och att följa WHO’s råd om begränsning av smittspridning. För det finns faktiskt en hel del du kan göra själv för att stärka ditt immunförsvar och minska risken för dig själv och andra. Här hittar du de länkar som hänvisas till i avsnittet: https://www.paleoteket.se/avsnitt-56-coronaviruset-sa-starker-du-ditt-immunforsvar-och-forhindrar-spridning/
#057 Känslor under Coronapandemin – intervju med Christofer Gradin Franzén, leg. psykolog
Coronapandemin gör att många av oss möter känslor som vi inte är vana vid: rädsla, oro och ovisshet. Därför har vi bjudit in psykologen Christofer Gradin Franzén för att prata om just känslor. Christofer blir intervjuad av Anna-Maria Norman. I avsnittet pratar vi om: – Vad händer i våra hjärnor under perioder som denna, där vi ser hot och upplever ovisshet och oro? – Vad händer med våra relationer och hur hanterar vi oron för de vi älskar? – Vilken funktion har rädsla? Kan det vara dåligt att INTE alls känna rädsla eller oro? – Vilka fallgropar är det lätt att hamna i? Hur kan vi på ett konstruktivt sätt hantera dessa fallgropar? – Vad finns det för strategier/verktyg som hjälper oss att ta hand om de känslor som uppstår? Christofer Gradin Franzéns hemsida och mottagning: https://www.christoferpsykolog.com/ ****** Samarbetspartner och rabatter: Det här avsnittet presenteras i samarbete med Nyttoteket, som fokuserar på produkter med rena ingredienser av hög kvalitet. Vår favorit är deras Clean Collagen, som kommer från gräsbetande kor och är helt fritt från tillsatser. Kollagen innehåller en rad aminosyror som är viktiga för leder, hud, hår och matsmältning. Ta 1-2 matskedar per dag och blanda i en varm eller kall dryck. Just nu får du 15% rabatt på hela sortimentet hos Nyttoteket. Ange koden PALEOTEKET (med stora bokstäver) i kassan. Besök: https://www.nyttoteket.se/ NY OMGÅNG AV VÅR ONLINEKURS (8/5 -19/6 2020): Kom igång med AIP – sex veckor med autoimmun kost Läs mer här: https://www.paleoteket.se/kom-igang-med-aip/ VAD ÄR AIP? https://www.paleoteket.se/vad-ar-aip/ ************** Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se
#058 Omställningsbesvär och metabol flexibilitet
LÄNK TILL GRATISFÖRELÄSNINGEN SOM NÄMNS I AVSNITTET: https://paleoteketacademy.se/courses/gratisforelasning-omstallningsbesvar-och-metabol-flexibilitet/ Många som ställer om till lågkolhydratkost, paleo eller AIP (autoimmun kost) får omställningsbesvär. Dessa besvär är signaler från kroppen som ger värdefull information. Hur mycket omställningsbesvär du får ger en fingervisning om din metabola hälsa. Metabol hälsa är viktigt för alla aspekter av ditt liv: hur du presterar, hur du mår och hur du ser ut. Karl Hultén berättar i detta avsnitt vilka processer som pågår i kroppen som orsakar omställningsbesvär och går igenom vad metabol flexibilitet är för något. Du kommer självklart också få tips på vad du kan göra för att lindra omställningen. I avsnittet hänvisar Karl till olika grafer och bilder, som du av naturliga skäl inte kan se. Anledningen är att detta egentligen är en föreläsning i filmformat och vill du ta del av hela föreläsningen inklusive bilder kan du registrera dig på en gratisföreläsning som finns vår helt nya kursplattform Paleoteket Academy. Förutom föreläsningen om omställningsbesvär får du där ta del av en film där Karl ger svar på vanliga frågor som brukar uppkomma i början av en kostomläggning. NY OMGÅNG AV VÅR ONLINEKURS (8/5 -19/6 2020): Kom igång med AIP – sex veckor med autoimmun kost https://www.paleoteket.se/onlinekurs-kom-igang-med-aip/ VAD ÄR AIP? https://www.paleoteket.se/vad-ar-aip/ ************** Läs om våra böcker: https://www.paleoteket.se/bocker/ Läs om våra onlineutbildningar: http://paleoteketacademy.se/ Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se
#059 Geners uttryck ändras med autoimmun kost AIP vid ulcerös kolit
En ny studie visar att autoimmun kost (AIP)kan ändra uttrycket av mer än 300 gener i tarmväggen och aktivera läkning, reparation och minskad inflammation. Vi har tidigare gått igenom flera kliniska studier som visar att kostupplägget AIP (autoimmunt protokoll/autoimmun kost), som är en variant av paleokost, kan bidra till läkning vid autoimmuna sjukdomar som MS, IBD och Hashimotos). Vad som fortfarande saknas är dock svaret på frågan hur? Varför sker läkning och symtomförbättring? Den studie vi nu ska berätta om har tittat närmare på geners uttryck när personer går över till AIP och den lägger ytterligare en pusselbit till vår förståelse av hur AIP och paleo kan häva kronisk sjukdom. Läs gärna också blogginlägget på samma tema: https://www.paleoteket.se/geners-uttryck-andras-med-hjalp-av-autoimmun-kost-aip-vid-ulceros-kolit/ ****** Samarbetspartner och rabatter: Det här avsnittet presenteras i samarbete med Nyttoteket, som fokuserar på produkter med rena ingredienser av hög kvalitet. Vår favorit är deras Clean Collagen, som kommer från gräsbetande kor och är helt fritt från tillsatser. Kollagen innehåller en rad aminosyror som är viktiga för leder, hud, hår och matsmältning. Ta 1-2 matskedar per dag och blanda i en varm eller kall dryck. Just nu får du 15% rabatt på hela sortimentet hos Nyttoteket. Ange koden PALEOTEKET (med stora bokstäver) i kassan. Besök: https://www.nyttoteket.se/ ************** Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se
#060 Helhetshälsa för sköldkörteln med Elin Cederberg, Paleodrottningen
“Kombinationen av AIP, goda sömnrutiner, naturvistelse och återhämtning i form av yoga och meditation har gjort att jag i dag är i princip symtomfri och känner mig levande och lycklig” Elin Cederberg, 40 år (driver bloggen Paleodrottningen) Elin fick diagnosen Hashimotos 2006, ett knappt år efter hennes första barns födelse. Hon har prövat både det ena och det andra i sökandet efter att må bättre. Hon har testat LCHF, PALEO och AIP, hon har åkt till Norge för att byta medicin och har sedan tagit hjälp av funktionsmedicinska läkare i Sverige, lärt sig yoga och att andas rätt. Följ med in i Elins berättelse från 2006 till idag. ****** Samarbetspartner och rabatter: Det här avsnittet presenteras i samarbete med Nyttoteket, som fokuserar på produkter med rena ingredienser av hög kvalitet. Vår favorit är deras Clean Collagen, som kommer från gräsbetande kor och är helt fritt från tillsatser. Kollagen innehåller en rad aminosyror som är viktiga för leder, hud, hår och matsmältning. Ta 1-2 matskedar per dag och blanda i en varm eller kall dryck. Just nu får du 15% rabatt på hela sortimentet hos Nyttoteket. Ange koden PALEOTEKET (med stora bokstäver) i kassan. Besök: https://www.nyttoteket.se/ ************** Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se
#061 Lyssnarfrågor om AIP – antiinflammatorisk autoimmun kost
Vi har fått in många frågor om AIP (antiinflammatorisk autoimmun kost) från er lyssnare och nu besvarar vi några av dem i detta avsnitt. Teman som tas upp är: Hur blir jag av med gaser? Är allt förstört om jag dricker Kaffe? mm. GRATIS-WEBINAR 10:e eller 14:e september. Anmäl dig här: https://event.webinarjam.com/register/1/x4z21cm START 18:e September: Antiinflammatorisk kost (AIP) – 8 veckor onlinekurs och gruppcoaching. Läs mer och anmäl dig här: https://paleoteketacademy.se/presentationssida-antiinflammatorisk-kost-aip/ Samarbetspartner och rabatter: Det här avsnittet presenteras i samarbete med Nyttoteket, som fokuserar på produkter med rena ingredienser av hög kvalitet. Vår favorit är deras Clean Collagen, som kommer från gräsbetande kor och är helt fritt från tillsatser. Kollagen innehåller en rad aminosyror som är viktiga för leder, hud, hår och matsmältning. Ta 1-2 matskedar per dag och blanda i en varm eller kall dryck. Just nu får du 15% rabatt på hela sortimentet hos Nyttoteket. Ange koden PALEOTEKET (med stora bokstäver) i kassan. Besök: https://www.nyttoteket.se/
#062 Kan vegetarisk kost bidra till depression och ångest?
Vegetarianer och veganer lider mer av depression, ångest och relaterade tillstånd. De känner sig också mer nedstämda och har mer självskadebeteenden. Det visar en systematisk genomgång av forskningsläget som publicerades i april 2020. Frågan är varför vegetarianer mår sämre? Studien omfattade 160 257 deltagare från 18 observationsstudier från olika delar av världen. Målet var att undersöka just sambandet mellan vegetarianism och depression, ångest och annan mental ohälsa. Anteckningar till avsnittet med referenser:
Kan vegetarisk kost bidra till depression och ångest? (avsnitt 62 + blogg)Vill du diskutera avsnittet eller komma med kommentarer? Gör det då gärna under inlägget om avsnittet på vår facebook-sida: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Våra kanaler: Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se Våra tjänster: Läs om våra böcker https://www.paleoteket.se/bocker/ Läs om och anmäl intresse till nästa omgång av vår onlinekurs “Antiinflammatorisk kost (AIP) – 8 veckors onlinekurs med gruppcoaching”: https://paleoteketacademy.se/presentationssida-antiinflammatorisk-kost-aip/
#063 Klara och magen – bästa möjliga liv med IBD (inflammatorisk tarmsjukdom)
Klara Twete har sedan 20 år tillbaka de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös kolit. Hon började med autoimmun kost (AIP) 2017 och har med hjälp av kostomläggningen i kombination med läkemedel för första gången hamnat i vad som på läkarspråk kallas för remission, alltså att symtomen har avtagit markant eller försvunnit. Klara Twete driver bloggen Klara och magen, där hon delar med sig av recept och veckomenyer med AIP, autoimmun kost. Slogan för bloggen är “Modifierad paleo för bästa möjliga liv med IBD” och det sammanfattar väldigt väl också denna intervju med Klara. Klaras blogg hittar du här: https://klaraochmagen.se/ Klaras recepttips, Korma med kyckling https://klaraochmagen.se/recipe/korma-med-kyckling-och-mango/ Klaras recepttips, Lasagne med spaghettipumpa: https://klaraochmagen.se/recipe/lasagne-med-spagettipumpa-istallet-for-lasagneplattor-aip-paleo-glutenfri-mjolkfri/ Här finns Klaras veckomenyer: https://klaraochmagen.se/category/veckomeny/ Klara är inte ensam om att få de här fantastiska resultaten av kosten. I avsnitt 29 så presenterar vi en forskningsstudie där patienter med pågående inflammatorisk tarmsjukdom testade AIP. Efter bara sex veckor var 11 av 15 personer i remission. Lyssna på avsnitt 29 och läs detta blogginlägg där studien också finns länkad: https://www.paleoteket.se/ny-forskningsstudie-om-kost-vid-inflammatoriska-tarmsjukdomar/ Den här intervjun gjordes främst med hänsyn till deltagarna i vår onlineutbildning: Antiinflammatorisk kost (AIP). Och eftersom vi vet att personer som just är inne i en omställning till AIP är väldigt intresserade konkreta och praktiska tips så fokuserar vi mycket på det i det här avsnittet. Vi kommer in på matlagning, recept, kryddning, matplanering och hur man kan tolka kroppens signaler vid återintroduktion, alltså när det är dags att bredda kosten. Klara berättar också hur hon brukar göra med sin strikta kosthållning i sociala sammanhang. Våra kanaler: Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se Besök gärna vår hemsida http://paleoteket.se/ Läs om alla poddavsnitt https://www.paleoteket.se/podcast/ Läs om oss https://www.paleoteket.se/om-oss/ Läs om våra böcker https://www.paleoteket.se/bocker/ Läs om och anmäl intresse till nästa omgång av vår onlinekurs som startar i början av 2021 “Antiinflammatorisk kost (AIP) – 8 veckors onlinekurs med gruppcoaching”: https://paleoteketacademy.se/presentationssida-antiinflammatorisk-kost-aip/
#064 Frågestund live – tema paleo och AIP (autoimmun kost)
Det här är första avsnittet för i år. Vi inledde året med en gratis Hälsoutmaning och e-postkurs om paleo och AIP och bjöd sedan in deltagarna och våra övriga följare till en live-sänd frågestund på vår facebook-sida. De flesta av frågorna ställs live och vi svarar. Sändningen hölls 19:e januari 2021. I det här avsnittet får ni höra en helt oredigerad live-sändning, men frågor om alltifrån sköldkörtelns potential att läka och vad man ska tänka när magen börjar krångla i början av en kostomläggning. Vissa av frågorna kom från personer som just börjat med den nya kosten, men vi märkte att många av frågorna också kom från personer som var väldigt insatta och hade läst vår bok Autoimmun handbok, vilket är superskoj. Anmälan har stängt till vårens omgång av onlinekursen Antiinflammatorisk kost (AIP). Anmäl intresse till kursen här: http://eepurl.com/hb082n
#065 Karnivorkostens historia
Det är mycket vi inte vet i dag om hur en karnivorkost påverkar kroppen, men erfarenheten och forskningen från 1800- och 1900-talen ger oss flera intressanta ledtrådar. I de första svenska kostråden som kom på 1800-talet lyftes kött fram som viktigt för att få starka och friska arbetare till industrin. Att kött var det mest hälsosamma livsmedlet visste man sedan länge. Redan i antikens Grekland fick de olympiska atleterna en köttbaserad kost för att prestera väl. I dag har den här kunskapen delvis gått förlorad och välgjord forskning har fallit i glömska. Det här avsnittet är en inläsning av en artikel som Karl Hultén har skrivit för tidskriften Hälsa och funktionsmedicin: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/ Artikeln finns att läsa här: https://www.paleoteket.se/karnivorkostens-historia/ Våra kanaler: Prenumerera på vårt nyhetsbrev på https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/ Följ oss på facebook: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ Följ oss på instagram: https://www.instagram.com/paleoteket.se Besök gärna vår hemsida http://paleoteket.se/ Läs om alla poddavsnitt https://www.paleoteket.se/podcast/ Läs om oss https://www.paleoteket.se/om-oss/ Läs om våra böcker https://www.paleoteket.se/bocker/
#066 Sköldkörteln och sökandet efter min läkande kost (med Kerstin Lövkvist Söderholm)
Det var 2 år sedan Autoimmun handbok kom ut och detta firar vi med en intervju med Kerstin Lövkvist Söderholm, som använt både Autoimmun handbok och Mat- och symtomdagbok när hon läkt från symtom av sköldkörtelsjukdom (Hashimotos). Under sin resa med autoimmun kost (AIP) hittade hon en rad viktiga nycklar till bättre mående. Vägen har ibland varit krokig, men med stor beslutsamhet och nyfikenhet tog Kerstin stora kliv mot en bättre hälsa.
#067 Inflammation efter covid – så lurar virus immunförsvaret
* DETTA ÄR RÄTT VERSION! Vi råkade först publicera en oredigerad version av detta avsnitt. Om du råkar ladda ner det, lyssna på detta avsnitt istället.* Covid-19 och andra virus kan aktivera immunförsvaret på fel sätt och provocera fram inflammation och autoimmuna processer som kvarstår under lång tid. Några av de vanligaste symtomen på så kallad “långtidscovid” är trötthet, ledvärk och lungsymtom, men listan blir allt längre ju fler fallrapporter och studier som publiceras. I det här avsnittet pratar vi om: * Vad kan dessa konsekvenser bero på? * Vad kan du själv göra för att minska risken? NYHET Anmäl dig till intresselistan för medlemskapet vi nu arbetar med att utveckla. Namnet är “Hälsodetektiverna” och syftet är att hjälpa dig med hälsoutmaningar att individanpassa kost och livsstil, så att du kan ta makten över din egen hälsa. Hälsodetektiverna ska ge dig den kunskap och motivation som krävs för en lyckad livsstilsförändring med antiinflammatorisk och artriktig föda och en livsstil som våra kroppar är byggda för. Du blir först med att veta när det öppnar och får en lanseringsrabatt när det väl är dags. Klicka här och registrera dig: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ Här hittar du länkar till övriga avsnitt vi nämner samt referenser: https://www.paleoteket.se/avsnitt-67-inflammation-efter-covid-sa-lurar-virus-immunforsvaret/
#068 Antiinflammatorisk kost vid reumatism och Sjögrens – intervju med Åsa Frödin
I det här avsnittet pratar vi med Åsa Frödin som revolutionerat sin hälsa med hjälp av antiinflammatorisk kost. Under tolv år levde hon med reumatism, trötthet, värk och utmattning men har i dag en helt ny verklighet på grund av kost och livsstil. “Att det gick att ändra sin hälsa med kost på det här sättet, det är ju helt fantastiskt. Det trodde jag aldrig i början….och jag hade kanske inte suttit här i dag om jag inte hittat autoimmun kokbok” Under intervjun berättar Åsa om sina besvär som började 2001 med ledgångsreumatism (RA). Samtidigt har hon också lidit mycket av hjärndimma och koncentrationssvårigheter. Efter att ha fått barn debuterade ytterligare en autoimmun sjukdom Sjögrens syndrom som hon diagnostiserades med 2016. Det började med fibromyalgi-liknande värk, trötthet och hjärndimma. Lösningen blev för Åsa en antiinflammatorisk kost, inspirerad av autoimmun kost (AIP), där särskilt uteslutning av gluten mycket noggrant var viktigt för henne. Hon måste även begränsa nötter och potatisväxter bland annat. Under intervjun berättar hon ingående om sina erfarenheter och lärdomar. NYHET 1: Nu kan du delta i vår onlinekurs AIP MASTERCLASS när det passar dig. Anmäl dig nu!!! Anmäl dig till “AIP-masterclass – 12 veckor till din antiinflammatoriska kost”. Du studerar online när det passar dig och guidas successivt genom din kostomställning, individanpassning och finjustering. Du har tillgång till kursen i 12 månader. https://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/ NYHET 2: Hälsodetektiverna Anmäl dig till intresselistan för medlemskapet vi nu arbetar med att utveckla. * Namnet är “Hälsodetektiverna” och syftet är att hjälpa dig med hälsoutmaningar att individanpassa kost och livsstil, så att du kan ta makten över din egen hälsa. *Hälsodetektiverna ska ge dig den kunskap och motivation som krävs för en lyckad livsstilsförändring med antiinflammatorisk och artriktig föda och en livsstil som våra kroppar är byggda för. * Anmäl intresse nu. Du blir först med att veta när det öppnar och får en lanseringsrabatt när det väl är dags. Klicka här och registrera dig: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ Intresserad av våra böcker? Du hittar dem här: https://www.paleoteket.se/bocker/
#069 Elitidrottare med reumatism – Intervju med Ulrika Toft Hansen
Ulrika Toft Hansen har spelat handboll på elitnivå sedan hon var 22 år gammal. Hon har spelat i Danmark, Sverige, Tyskland och Frankrike. Varit med i os i London och spelat i svenska landslaget. Sommaran 2017 spelade hon i danska ligan och fick under samma period diagnosen reumatism. Hennes nydebuterade autoimmuna sjukdom föregicks som den så ofta gör av magproblem, acne, hormonella problem och utebliven menstruation. I dag är hon praktiskt taget symtomfri och hon har haft stor hjälp av både kost- och livsstilsförändringar. Hon äter idag en vanlig paleokost plus mejeriprodukter och har kunnat sluta med Metotrexat och Cimzia för tre månader sedan. Ulrika föreläser om kost och träning. Ulrikas hemsida: https://www.ulrikatofthansen.se/ Ulrikas instagram: https://www.instagram.com/ulrikatofthansen/ VILL DU OCKSÅ BLI EN HÄLSODETEKTIV? Vi arbetar just nu med att utforma ett medlemskap under arbetsnamnet “Hälsodetektiverna”. Anmäl intresse här för att få veta när vi lanserar. https://paleoteket.se/medlemskap/ AIP-MASTERCLASS – en 12 veckor lång onlinekurs där du får den kunskap och det stöd du behöver för att transformerar din hälsa med hjälp av antiinflammatorisk autoimmun kost (AIP). Du guidas genom omställningen till autoimmun kost (AIP) och vi hjälper dig med individanpassning och finjustering. Du kan anmäla dig när det passar dig och har tillgång till kursen i 12 månader. https://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/
#070 Vad är SIBO och hur kan du bli av med det? (DEL 1 intervju med läkaren Peter Martin)
Har du hört talas om SIBO? Det betyder överväxt av bakterier i tunntarmen, eller på engelska “small intestinal bacterial overgrowth”. I det här avsnittet. som är den första delen av två, berättar den funktionsmedicinska läkaren Peter Martin om vad SIBO är, hur det uppstår och delar med sig av 5 behandlingsmetoder som brukar användas inom funktionsmedicinen. Du får också en hel del matnyttig kunskap om matsmältningen. Läs mer om Peter Martins mottagning FUNMED här: https://www.funmed.se/ Läs om utbildningar för vårdpersonal här: https://www.fmvu.se/ NYHETER FRÅN PALEOTEKET * AIP masterclass – 12 veckor till din antiinflammatoriska kost: http://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/ * Anmäl intresse till vårt kommande medlemsskap Hälsodetektiverna: https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#071 Kan karnivorkost läka SIBO? (DEL 2 intervju med med. dr. Peter Martin)
Kan karnivorkost läka SIBO? Det vi pratar om i detta avsnitt är en fallstudie som Peter Martin publicerat tillsammans med Martina Johansson och Anneli Ek, där de undersöker vilken effekt 6 veckors karnivor-kost har på patienter med SIBO. Det här är en fortsättning på förra avsnittet om SIBO, överväxt av bakterier i tunntarmen. Läs studien här: https://www.researchgate.net/publication/348629591_A_Zero_Carbohydrate_Carnivore_Diet_can_Normalize_Hydrogen_Positive_Small_Intestinal_Bacterial_Overgrowth_Lactulose_Breath_Tests_A_Case_Report NYHETER FRÅN PALEOTEKET * AIP masterclass – 12 veckor till din antiinflammatoriska kost: https://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/ * Anmäl intresse till vårt kommande medlemskap Hälsodetektiverna: https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#072 “Efter två veckor försvann ledvärken” – Ingela Bood Carlsson, som har hypotyreos (Hashimotos)
Ingela Bood Carlsson började successivt få fler och fler symtom: ont i lederna, trötthet och svullna i händer. Blodprov avslöjade autoimmun hypotyreos (Hashimotos). Hormonersättning (Levaxin) som hon fick av sjukvården hjälpte fortfarande inte efter flera månader. För 4,5 år sedan gick hon över till antiinflammatorisk autommun kost (AIP) och efter två veckor var ledvärken borta. Hon berättar här om hur hon breddat kosten med hjälp av återintroduktioner. Nu kan du starta vår onlinekurs när det passar dig. Var sjunde dag får du en ny kursmodul under 12 veckor. Kursen heter: AIP-MASTERCLASS – 12 veckor till din antiinflammatoriska kost. Läs här: https://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/ Anmäl intresse till vårt kommande medlemskap “Hälsodetektiverna”: https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#073 Dansare med ankyloserande spondylit (Bechterews) – intervju med Adam Seid Tahir
I det här avsnittet träffar vi Adam Seid Tahir som är dansare och har ankyloserande spondylit. Han har sökt sig fram till en individanpassad kost. Adam berättar om hur han drabbades av inflammation i lederna redan som 16 åring och kunde då inte dansa längre. Några av medicinerna han fick skadade levern så att hans ögonvitor blev gula. När det var som värst kunde han inte komma ur sängen på grund av smärtan. I dag har han inte haft symtom av sjukdomen på tre år. Han tar inga mediciner sedan fem år tillbaka. De första åren tog han värktabletter efter behov. I dag är han symtomfri tack vare en individanpassad AIP-kost. En kostfaktor som adam särskilt noterat är att stärkelse gör honom sämre men i dag kan han äta betydligt bredare än då han började med antiinflammatorisk kost (AIP). “Genom AIP insåg jag vilken läkande kraft mat kan ha. Jag lärde mig att mitt tidigare tillstånd inte behövde vara för evigt. Att jag kunde göra mig totalt fri från smärta. OCh i dag är jag just det, totalt symtomfri. Genom att äta en personlig version av AIP-kosen kan jag nu jobba med det jag älskar, vilket är att dansa. Detta kändes som en omöjlighet för bara några år sedan. ” Avsnittet spelades in i oktober 2020 och har tidigare varit publicerad som film i vår onlinekurs AIP Masterclass. ***** KOMMANDE MEDLEMSKAP: HÄLSODETEKTIVERNA Vill du också bli en hälsodetektiv? Vi arbetar just nu med att utforma ett medlemskap under arbetsnamnet “Hälsodetektiverna”. Anmäl intresse här för att få veta när vi lanserar. https://www.paleoteket.se/medlemskap/ AIP-MASTERCLASS – 12 veckor till din antiinflammatoriska kost Nu kan du delta i vår onlinekurs AIP MASTERCLASS när det passar dig. Du studerar online när det passar dig och guidas successivt genom din kostomställning, individanpassning och finjustering. Du har tillgång till kursen i 12 månader. https://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/ Intresserad av våra böcker? Du hittar dem här: https://www.paleoteket.se/bocker/
#074 Typ 1-diabetes och läkande kost(intervju med Linda Wade)
“Mat är verkligen medicin. Efter tre månader med kosten var mitt långtidsblodsocker bättre, mina levervärden var normala, mina blodfetter bra. Jag hade inte längre problem med min lever. Det blev en enorm boost för kroppen.” I det här avsnittet intervjuar vi Linda Wade som är 28 år och har typ 1-diabetes. Hon delar här med sig av hur hon med hjälp av kostens hjälp kunde revolutionera sin hälsa. Hon är småbarnsförälder och fick diabetes i samband med graviditeten under en rutinkontroll hos barnmorskan upptäcktes att hennes fastande blodsocker var för högt. Sjukvården gav henne en blodsockermätare och besked om att hon skulle äta och leva som vanligt och att det inte fanns mycket hon själv kunde göra. NYHETER FRÅN PALEOTEKET KOMMANDE MEDLEMSKAP: HÄLSODETEKTIVERNA Läs mer och anmäl ditt intresse. https://www.paleoteket.se/medlemskap/ AIP-MASTERCLASS – 12 veckor till din antiinflammatoriska kost Anmäl dig och starta kursen direkt. Var sjunde dag får du nytt spännande material. Läs mer och anmäl dig här https://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/ Intresserad av våra böcker? Du hittar dem här: https://www.paleoteket.se/bocker/
#075 Ger naturlig immunitet 27 gånger bättre skydd än vaccination?
En studie från Israel publicerades i augusti 2021 och har blivit omskriven i ett antal svenska medier. Den visar att naturlig immunitet ger 13 gånger mindre risk för infektion och 27 gånger mindre risk för symtomatisk covid-19 än vaccination. Nu ska vi gå igenom studien, vad den visar och prata lite om varför naturlig infektion skulle kunna ge bättre skydd än vaccination. Grupperna som jämförs: Grupp 1: Ej tidigare infekterade som vaccinerats med två doser av Pfizers vaccin. Grupp 2: Tidigare infekterade och som inte fått vaccin. Grupp 3: Tidigare infekterade och som fått en dos av Pfizers vaccin. Studien: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1 Läs också vår sammanfattning av resultaten: https://www.paleoteket.se/ar-naturlig-immunitet-27-ganger-battre-an-vaccination-avsnitt-75-blogg/
#076 Så uppstår immunitet (mot smitta)
I dessa dagar talas det mer än någonsin om immunitet. Var och varannan person har tagit antikroppstest och många har säkert hört talas om T-cellsimmunitet. Men vad betyder egentligen dessa ord? Vad är “immunitet”och hur fungerar immunförsvarets minne? Detta podcast-avsnitt ger en grundkurs i immunologi. Vi går igenom: * vad är immunologi? * Immunförsvarets delar: första, andra och tredje försvarslinjen * fyra grundläggande egenskaper hos immunförsvaret * Hur fungerar antikroppar? * Minnesfunktionen, B-celler och T-celler * Covid-19, antikroppar och T-cellsimmunitet * Vad vet vi om andra corona-virus?
#077 Så skyddar D-vitamin mot inflammation och virusinfektion
Inget annat vitamin har de hormonella egenskaper som D-vitamin har. D-vitamin påverkar immunförsvaret och har stor betydelse vid virusinfektioner. I de kommande tre avsnitten ska vi gå igenom vad du själv kan göra för att förebygga infektion och motverka virusinfektion. Det handlar om näringsämnena D-vitamin, zink och fiskolja som kan reglera immunförsvaret till lägre inflammation och mycket mer. I detta avsnitt går vi igenom att D-vitamin: – fungerar som ett hormon, inte bara ett vitamin. – påverkar hela kroppen – skyddar mor luftvägsinfektioner – har använts vid behandling av covid-19 – ger stärkt försvar mot virus – har antiinflammatorisk effekt – sjunker vid kronisk inflammation Dessutom talar vi om hur du kan få i dig D-vitamin genom naturliga källor, som solen och kosten, och hur du ska tänka kring dosering om du tar kosttillskott. Läs gärna också blogginlägget och se alla referenser: https://www.paleoteket.se/sa-skyddar-d-vitamin-mot-inflammation-och-virusinfektion-avsnitt-77-blogg/
#078 Så skyddar zink mot virusinfektion och inflammation
Zink är ett spårämne som har en roll i hundratals enzymatiska reaktioner i kroppen, skyddar mot infektioner, hjälper tarmen att läka och hjälper även till med sårläkning. Men vad de flesta inte känner till är att zink också kan skydda mot virusinfektioner, hjälpa immunförsvaret att fungera bättre vid kronisk inflammation och bidra till att återföra hälsan till normalläget. De viktigaste källorna till zink är rött kött, inälvsmat, ostron annan havsmat. För referenser och text: https://www.paleoteket.se/sa-skyddar-zink-mot-virusinfektion-och-inflammation/ Lyssna gärna också på avsnitt 76 “Så uppstår immunitet mot smitta”, där vi går igenom hur immunförsvaret fungerar samt avsnitt 77 ” Så skyddar D-vitamin mot virusinfektion och inflammation”. HÄLSODETEKTIVERNA ÖPPNAR RUNT NYÅR Vi berättar i avsnittet om vårt nya medlemskap Hälsodetektiverna, som öppnar portarna i mellandagarna 2021. Sen i början av det nya året (20 januari 2022), startar vi med en gemensam hälsoutmaning för alla medlemmar. Skriv upp dig på intresselistan här, så får du ta del av en lanseringsrabatt: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ JULKLAPPSTIPS: Autoimmun handbok, Kokbok för sköldkörteln eller någon av våra andra böcker. https://www.paleoteket.se/bocker/ Sagt om Autoimmun handbok (dessa recensioner kommer från instagram, men på Bokus.se finns fler): “Bästa boken. Den sammanfattar, förklarar, motiverar och inspirerar. Dessutom handfasta tips, råd och vägledning”. “Den gav mig livet åter” AIP-MASTERCLASS AIP MASTERCLASS är ett utbildningsprogram online där du under 12 veckor får den kunskap och det stöd du behöver samtidigt som du transformerar din hälsa med hjälp av antiinflammatorisk autoimmun kost (AIP). Starta när det passar dig. https://paleoteketacademy.se/aip-masterclass/
#079 Så skyddar omega-3 mot virusinfektion och inflammation
Fettsyran omega-3 kan stänga av den inflammationen som ofta dröjer sig kvar efter en infektion och till och med skydda mot att virus ska få fäste. Omega-3 finns i animaliska livsmedel, som fisk, fiskolja, fiskleverolja och gräsbeteskött. Det här är det tredje och sista avsnittet i en serie om tre där vi går igenom just zink (avsnitt 78), D-vitamin (avsnitt 77) och omega-3 (avsnitt 79). BLOGGINLÄGG MED REFERENSER: https://www.paleoteket.se/sa-skyddar-omega-3-mot-virusinfektion-och-inflammation/ BLI MEDLEM I HÄLSODETEKTIVERNA – en gemenskap som hjälper dig att uppnå dina hälsomål: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ * Kickoff-seminarium 20/1 kl 20.00 * Delta i Hälsoutmaningen Reset-30 som startar 20/1 och pågår i 30 dagar. Vi fokuserar på kost, sömn, rörelse och social gemenskap. Du får ta del av resurser som hjälper dig att nå dina mål. * Varje månad får du ny kunskap och inspiration, samtidigt som du är en del av ett positivt socialt sammanhang online. LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR: https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#080 En hälsoprocess i 6 steg – din färdplan
Idag ska vi dela med oss av något som vi kallar “Din färdplan”. Det är en process som vi delat in i sex steg och som hjälper dig att effektivt bygga upp din hälsa med hjälp av kost och livsstil. ***Anmäl dig till Hälsodetektiverna och hälsoutmaningen Reset-30 (start 20/1-2022)här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ *** ***35% nystartsrabatt på medlemspriset tom 19/1-2022*** Hälsa är ju inte en quick-fix, utan det är något vi kontinuerligt får arbeta med. Ibland satsar vi lite mer dedikerat och ibland får vi “hålla i och pausa”, och underhålla de resultat vi uppnått (oavsett om de är små eller stora). Tanken med färdplanen är att den ska hjälpa dig att se var du befinner dig och vad du kan göra härnäst. Den ger dig en riktning och överblick. Därför utgör den grunden för det vi gör inom Hälsodetektiverna, läs mer om den nedan och/eller se den här filmen. I medlemskapet fördjupar vi oss mer i varje fas, men här får du i varjefall en förståelse för processen på ett övergripande plan. Och förhoppningsvis gör det dig också nyfiken på att gå med i Hälsodetektiverna.
#081 Q&A Åtgärder vid magsjuka, IBS trots paleo och förhindra stor viktnedgång vid AIP
Vi har tagit in frågor från medlemmarna i Hälsodetektiverna och besvarar här följande frågor: Du kan själv hoppa fram till den fråga som intresserar dig: * Minut 0-8.40 försnack * Minut 8.40 Fråga 1: Vad kan man äta vid magsjuka (som inte är vitt bröd och nyponsoppa)? Dessutom går vi igenom olika kosttillskott som kan hjälpa. * Minut 21.45 Fråga 2: Hur förhindrar jag att gå ner i vikt vid AIP/paleo? * Minut 37.00 Fråga 3: Vad gör jag om jag har magproblem och gaser trots att jag äter paleo/AIP? Läs mer om Hälsodetektiverna här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#082 Q&A Hur viktigt är det att helt utesluta gluten?
Vi har fått in en fråga gällande gluten från en av medlemmarna i Hälsodetektiverna: ”Jag vill leva efter 80/20 regeln och vid enstaka tillfällen äta gluten eftersom jag inte känner några symtom när jag gör det. Vad händer i kroppen och i tarmen? Det handlar inte om att äta gluten ofta utan enstaka tillfällen i liten mängd. Jag har ingen autoimmun sjukdom.“ I detta podcast-avsnitt besvarar vi frågan. Bli medlem i Hälsodetektiverna här: https://paleoteket.se/medlemskap/ Referenser hittar du här: https://www.paleoteket.se/avsnitt-82-qa-hur-viktigt-ar-det-att-helt-utesluta-gluten/
#084 God metabol hälsa är nyckeln till alla dina hälsomål
Vid en vanlig hälsokontroll brukar man undersöka blodtryck, blodsocker, BMI (vikt) och blodfetter, som kolesterol och triglycerider. Men vad säger dessa värden egentligen om din hälsa? Svaret är att de avslöjar hur väl din ämnesomsättning, även kallat “metabolism”, fungerar. 50% av svenskar har en rubbad ämnesomsättning. En viktig nyckel till att motverka sk. metabolt syndrom är att inte konsekvent bryta mot den egna kroppens kolhydrattolerans. Vill du bli en hälsodetektiv tillsammans med oss? Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ Delta i vårt medlemsseminarium 24/3 kl 19-20 på temat Kolhydrattest och blodsocker (seminariet spelas in och finns där även om du blir medlem senare). Lär dig hur du testar vilka kolhydratkällor och -nivåer som passar för dig. Här kan du läsa avsnittet som text samt hitta en rad referenser: https://www.paleoteket.se/god-metabol-halsa-ar-nyckeln-till-alla-dina-halsomal-avsnitt-84-blogg/
#085 Hur farligt är högt kolesterol?
“Vid mitt senaste läkarbesök visade det sig att jag har förhöjda kolesterolvärden och min läkare vill nu att jag börjar ta kolesterolsänkande medicin. Vad ska jag göra?” De flesta som går över till en mer hälsosam kost delar en gemensam upplevelse. De ser en ökning av det “farliga” LDL-kolesterolet och flera andra förändringar av blodsocker och blodfetter. Under många år har vi fått oroliga frågor om det och därför tänkte jag nu en gång för alla gå igenom det du behöver veta om kolesterol. Det är visserligen sant att LDL ökar av mer mättat fett i kosten, men det är skräpmat (mjölmat, färdigmat, socker och växtoljor) som gör att det blir skadligt, främst genom en process som kallas glykering, men också genom oxidation, som vi snart ska tala mer om. Det du måste ta med dig om något från den här genomgången är att det är stor skillnad mellan små skadade LDL-partiklar och stora friska LDL-partiklar och att vi måste se på helheten av de hälsomarkörer som beskriver metabol hälsa. Vill du bli en hälsodetektiv tillsammans med oss? Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ Delta i vårt medlemsseminarium 24/3 kl 19-20 på temat Kolhydrattest och blodsocker (seminariet spelas in och finns där även om du blir medlem senare). Lär dig hur du testar vilka kolhydratkällor och -nivåer som passar för dig. Här kan du läsa avsnittet som text samt hitta en rad referenser: https://www.paleoteket.se/hur-farligt-ar-hogt-kolesterol/
#086 Utmattning. Lyssna (inåt), agera och förändra i små steg(intervju med Anna Magnusson)
I dagens avsnitt får du träffa Anna Magnusson som delar med sig av sina erfarenheter av att läka från utmattning. Hon berättar hur det har gått upp för henne att stress inte bara handlar om att ha mycket att göra, utan att stressorer också kan vara kost, dålig sömn, pollen och en bristande maghälsa. De senaste åren har hon gjort mycket för att läka och delar med sig av viktiga strategier: exempelvis daglig yoga, dagboksskrivande, behandling mot SIBO och nu senast (sedan den senaste hälsoutmaningen i Hälsodetektiverna) riktig mat till frukost och mejerifritt. Anna är medlem i vårt medlemskap Hälsodetektiverna och berättar också om sina erfarenheter från vår senaste hälsoutmaning Reset-30 i januari och samtalar kring vad som ska vara Annas fokus inför nästa Reset-30 som startar måndag 23/5. Vill du också vara med i Reset-30 som startar 23/5 och bli medlem i Hälsodetektiverna. Här läser du mer och anmäler dig: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ Hälsodetektiverna är en gemenskap online som hjälper dig att uppnå dina hälsomål. Vi fokuserar på antiinflammatorisk, evolutionsbaserad och artriktig kost och en livsstil som våra kroppar är byggda för, samt utgår ifrån att varje människa är unik och att individanpassning är nyckeln till framgång.
#087 Mjölksyrning – syra grönsaker med Anastasia Lundqvist
“Att äta syrade grönsaker är att vara väldigt snäll mot sin mage, och det krävs ingen särskild utrustning – bara du ger grönsakerna gott om tid att mogna ifred. Det stora jobbet görs av mjölksyrabakterierna som jobbar på i det tysta och sänker PH-nivån och tar död på skadliga bakterier, vilket gör att grönsakerna håller länge. I den syrliga smaken utvecklas också unika aromer.” Detta säger dagens gäst Anastasia Lundqvist, matkreatör och kokboksförfattare. DELTA I UTLOTTNING AV ANASTASIAS BOK OM GEORGISK MAT: “Blå berg, grön mat, orange vin”. Gör tre saker: 1)Besvara frågan (svar i avsnittet): Vilket historiskt fynd visar på den äldsta fermenteringen och i vilket land hittades fyndet? Skriv ditt svar under inlägget om detta avsnitt på Paleotekets instagram eller facebook. 2) Gilla Paleoteket på instagram https://www.instagram.com/paleoteket.se/ eller facebook https://www.facebook.com/paleoteket.se/ 3) Gilla Anastasia på instagram https://www.instagram.com/anastasia__lundqvist/ Svara senast sista juli. Vinnaren utses i augusti. VILL DU BLI MEDLEM I HÄLSODETEKTIVERNA? – en gemenskap online som hjälper dig att uppnå dina hälsomål (där får du också en instruktionsfilm, intervjun i film med meny, och en E-bok och smarriga recept).
#088 Vinter-wellness – 14 steg till välmående under vintern
Ladda ner checklistan: Vinter-wellness – så får du din bästa vinter någonsin https://mailchi.mp/paleoteket.se/checklista-vinter-wellness Läs artikeln om Vinter-wellness på paleoteket.se. Där hittar du också de länkar vi nämner. https://www.paleoteket.se/vinter-wellness-14-steg-till-valmaende-under-vintern/ Bli medlem i Hälsodetektiverna här för att bland annat delta i höstens seminarier om bastubadets hälsoeffekter, dygnsrytm och hormoner, och vinterbadets hälsoeffekter, få möjlighet att ställa frågor i forumet och ta del av ett stort bibliotek av föreläsningar och texter: https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#089 IBS-mage och mat som medicin (intervju med Eva)
Eva, medlem i Hälsodetektiverna, berättar om sina erfarenheter och hälsovinster av att använda Mat som Medicin vid IBS (irriterad tarm) och fibromyalgi. Hur kan kosten vara till hjälp vid IBS respektive fibromyalgi? Vad ger det att skriva matdagbok när man lägger sitt hälsopussel? Vilken roll har periodisk fasta spelat in Evas hälsobygge? Hör om möjligheter och svårigheter, fallgropar och fällor på vägen. BÖRJA 2023 tillsammans med oss: Gå “AIP Masterclass – 8 veckor till din antiinflammatoriska kost”. Kursstart 25:e januari. OBS! Anmäld dig senast 3:e januari för 30% rabatt på kurspriset. Redan när du anmäler dig får du första modulen i kursen, 14 dagars ångerrätt. Läs mer här: paleoteketacademy.se/aip-masterclass/ och/eller Bli medlem i Hälsodetektiverna och delta i hälsoutmaningen Reset-30 som startar 12:e januari. paleoteket.se/medlemskap/
#090 Hur postural träning kan förbättra din hållning och minska värk (Rasmus Svärd, fysioterapeut)
I det moderna samhället finns det många faktorer som kan bidra till dålig hållning. . Det leder i sin tur vidare till smärtor i rygg, knän, nacke och mycket mer. I grunden beror problemen på stillasittande och inaktivitet. I dagens avsnitt samtalar vi om Postural träning med Rasmus Svärd, fysioterapeut och postural terapeut. Postural träning fokuserar på att korrigera felaktiga kroppshållningar och rörelsemönster som anses vara en orsak till smärta och nedsatt funktion. Genom att återskapa naturlig och avslappnad hållning och rörelse, aktiveras kroppens självläkning och symtom försvinner. Du hittar Rasmus verksamhet på hemsidan https://www.posturalworkout.com/ eller på instagram https://www.instagram.com/physiorasmus/ BONUS En bonus för alla er som är medlemmar i Hälsodetektiverna är att vi nu har lagt in en film i Biblioteket, där Rasmus instruerar Karl när han gör ett antal grundrörelser, som egentligen passar alla som vill prova på Postural träning. Dessa övningar kan du med fördel köra innan du gör din vanliga styrketräning. Inom medlemskapet arrangerar vi medlemsmöten varje månad, svarar på frågor i vårt forum och har hälsoutmaningar cirka 2 gånger per år. Om du inte är medlem och vill bli det, då besöker du https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#091 Bättre maghälsa i sex steg – och varför all hälsa börjar i magen
Redan för 2500 år sedan hävdade den moderna medicinens grundare Hippokrates att ”All hälsa börjar i magen”. I dag visar den senaste forskningen att han haft rätt hela tiden. Det är alltså inte bara så att en dålig maghälsa leder till förstoppning, matsmältningsbesvär, och övervikt. Det är bara toppen av isberget. “Sex steg till bättre maghälsa – och varför all hälsa börjar i magen” är temat i detta podcastavsnitt. Vi går igenom följande sex steg: * Undvik mat som kan orsaka läckande tarm och en obalanserad tarmflora. * Inkludera stödjande livsmedel. * Testa olika kostupplägg och utvärdera hur du mår. * Tänk på när, hur och hur ofta du äter. * Inkludera tillskott som kan hjälpa. * Gör viktiga livsstilsförändringar. Troligtvis dyker det upp frågor när du lyssnar på avsnittet och vi svarar på dessa inom vårt medlemskap Hälsodetektiverna. Vi arrangerar ett medlemsseminarium online redan nu på onsdag 22/2 kl 19-20. Där följer vi upp det vi pratat om i detta avsnitt genom att besvara medlemmars frågor. Som vanligt spelas seminariet in och kan även ses i efterhand. Inte medlem än? Bli då det här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ (OBS! du kan använda ditt friskvårdsbidrag) Redan medlem? Anmäl dig till seminariet på medlemsplattformen och skriv din fråga under evenemanget.
#092 SIBO – behandling, förebyggande och den senaste forskningen om mikrobiomet i tarmen(SIBO del 1)
De senaste åren har det talats mycket om tarmfloran. Och på senare tid har man också börjat uppmärksamma en viss typ av obalans i tarmfloran som kallas SIBO. SIBO är en förkortning av “Small Intestinal Bacterial Overgrowth”. Detta är ett tillstånd där det finns en överväxt av bakterier i tunntarmen, vilket kan orsaka en rad hälsoproblem, inklusive inflammation, kroniska symtom, utmattning och magproblem. Faktum är att 35% av personer med IBS har visat sig ha SIBO och att det finns en koppling mellan SIBO och många olika hälsobesvär. I vårt senaste podcastavsnitt fördjupar vi oss i detta tema. Detta är den första delen av två. Vi går i detta avsnitt igenom vad den senaste forskningen säger om mikrobiomet vid SIBO och presenterar några olika strategier för hur SIBO kan hävas och kontrolleras. Vill du ställa frågor kring avsnitten och få extramaterial? Bli medlem i Hälsodetektiverna. https://www.paleoteket.se/medlemskap/
#26 Funktionsmedicin och tester (intervju med Cecilia Norlin)
Inom funktionsmedicinen försöker man tar reda på vad som är orsakerna till hälsoproblem, och gå till botten med dessa istället för att endast behandla symtomen. I verktygslådan finns en rad funktionsmedicinska labb-tester, där man kan mäta i avföring, blod, serum, saliv och hår för att hitta obalanser i kroppen och undersöka tarmhälsa (tarmflora, bakterier, parasiter mm), cellens metabolism och hormoner. Dessa metoder börjar bli vanligare i Sverige, så vi vill ge er lyssnare en överblick för att ni själva ska kunna skaffa er en bild över vad som finns. I detta avsnitt intervjuar vi den funktionsmedicinskt inriktade sjuksköterskan och näringsterapeuten Cecilia Norlin, från Optimal Hälsa Stockholm, www.optimalhalsa.com, som har en lång erfarenhet av att analysera denna typ av tester. Vi försöker i avsnittet skapa en överblick över vilka tester som finns tillgängliga, samt hur dessa kompletterar skolmedicinen. Vi går igenom följande tester: * Comprehensive Stool Analysis Parasitology (CSAP), avföringstest som testar tarmflora, bakterier, parasiter och svampar (läs mer tex här) * Organix Acid, urintest som kan säga saker exempelvis om cellens metabolism * DUTCH, urintest som testar hormoner * Utandningstest, som testar för SIBO, överväxt av bakterier i tunntarmen Cecilia nämner i början den funktionsmedicinska matrisen. Länkar till tester och matrisen hittar du i följande blogginlägg: http://www.paleoteket.se/avsnitt-26-funktionsmedicin-och-tester-med-cecilia-norlin/ Intervjuare: Anna-Maria Norman Introduktion med Karl Hultén och Anna-Maria Norman ********** 10% rabatt på Gräsbeteskött med vår kod “PALEOTEKET” Avsnittet publiceras i samarbete med Gröna Gårdar (www.gronagardar,se), som levererar ekologiskt gräsbeteskött från 40 gårdar i västsverige. Gröna Gårdar ger Paleotekets lyssnare 10% rabatt på deras nötbox (10, 20 eller 30 kg) fram till 30/10-17. Ange rabattkoden PALEOTEKET. ********** Vill du ha mer information från oss? * Prenumerera på podcasten via Itunes, Soundcloud eller i din Podcast-app. Sök på “Paleoteket”. * Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.paleoteket.se * Följ oss på Facebook: www.facebook.com/paleoteket.se * Följ oss på Instagram: www.instagram.com/paleoteket.se Ge gärna en gåva: Om du vill stötta det arbete vi gör med podcasten kan du ge en gåva genom att SWISHa till nummer: 1231496728 eller betala till BG 785-9267. Som meddelande skriv “gåva”.
#83 Q&A Frågor om salt. Benskörhet utan mejeri?
Hur mycket salt är bra för hälsan? Och hur kan man förebygga benskörhet om man äter en kost utan mejeri? Detta är två frågor från medlemmar i Hälsodetektiverna, som vi besvarar i detta avsnitt. Bli gärna medlem i Hälsodetektiverna. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskap/ Podcasten Paleoteket görs av Karl Hultén, biomedicinare, och Anna-Maria Norman, kostrådgivare och hälsocoach
#93 Nya insikter om SIBO i tunntarmen – vad modern teknik har avslöjat (SIBO del 2)
SIBO (överväxta av bakterier i tunntarmen) som pågår i tunntarmen har till stor del varit okänt för oss fram till idag! Nyligen publicerades en studie som för första gången visade exakt vad SIBO består av. Vilka typer av bakterier och i vilka förhållanden? Till och med kan man se hur dessa bakterier orsakar några av de symtom vi ser av SIBO. Nyckeln till svaret var modern RNA-sekvensering kombinerat med ny provtagningsteknik för tunntarmen. Nu ska vi sätta tänderna i studien och lära oss mer om var frontlinjen för vår kunskap ligger just nu. GÅ VÅR KURS: Maghälsa på djupet – förstå och hantera SIBO och IBS. Kursstart 24/4. Det här är kursen för dig som tycker att det är svårt att hitta en långsiktig strategi som gör att du fortsätter att må bra. 4 live-seminarier måndagar 12-13, nedladdningsbara resurser och inspelat material. Alla seminarier spelas in. Läs mer här: https://paleoteketacademy.se/produkt/maghalsa-pa-djupet/ BLI MEDLEM HÄLSODETEKTIVERNA Bli medlem i Hälsodetektiverna om du vill vara en del av en gemenskap som hjälper dig att uppnå dina egna hälsomål, genom ny kunskap, gemenskap och inspiration. Varje vecka besvarar vi medlemmarnas frågor inom medlemskapet. https://www.paleoteket.se/medlemskap/