Get Podcast

Finland finns inte

Två journaliststuderande sätter på sig foliehattarna och diskuterar konspirationsteorier.

9. Månlandningen med Alfred Backa

Landade USA verkligen på månen 1969? Tillsammans med komikern och författaren Alfred Backa flyger vi till månen för att få reda på sanningen.

Är det verkligen möjligt att sända live från månen, med miljontals tittare som följer med?

Vi funderar om månen egentligen är en stor vridläktare för utomjordingen Casper och hans sommarteatergäng, eller om månlandningen är inspelad på Heureka.

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com19. AI chattar: Vänner eller fiender?

AI chattarna verkar finnas överallt nu, hot eller möjlighet? Kan de verkligen se eller höra, och har de kreativitet? Andrea har diskuterat saken med en AI-chatt, men blev hotad då hon ifrågasatte den. Ps. Sorry för lite bristande ljudkvalitet, Andrea är så högljutt ivrig att hon ekar i Victorias mikrofon. Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte Musik: www.purple-planet.com2. Den utomjordiska diktatorn och Illumi-naughty

Det har blivit dags att prata om sekter och hemliga sällskap! Vi dyker in i bakom Scientologins dimslöjor och rotar runt bland Illuminatis sanningar och lögner.

Ifall du inte redan är övertygad om att du ska lyssna, här är några utdrag ur podden:
"Ingen porr på arbetstid!"
"Är man eller har en själ?"
"Det här avsnittet skrämmer mig."

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte!
Musik: purple-planet.com4. “Döda” kändisar del ett – De som lever men “dog”

Välkommen till avsnittet med döda kändisar, aka avsnittet där vi connect the dots!


Först ut är Paul McCartney, som bevisligen är död om man tolkar The Beatles hemliga ledtrådar. 

Och visste du att Avril Lavigne är ersatt av en dubbelgångare?


Vi spelar också upp utvalda “meddelanden” som man kan hitta i våra tidigare avsnitt om man spelar dem baklänges. Tydligen är Andrea Batman i hemlighet #fuckRobin. 


Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com3. Julavsnitt: Pyromanerna i Gävle och IT-japparna som räddade världen (…eller gjorde de det?)

Vi överlevde både Illuminati och Scientologin, så det firar vi med ett julavsnitt! Det blir konspirationsteorier kring Gävlebocken och millenniebuggen och en maaassa bjällerklang.


Vem är det som vill se bocken brinna? Finns det ett hemligt bocksällskap? Och skulle vi ha överlevt millenniet utan IT-japparna? Den som lyssnar får svar.


I avsnittet bjuder vi på allt från skrattfest till existentiell ångest. Som vanligt. 


Från oss två, till er alla: en riktigt god jul och ett gott nytt år! Stay safe!


Musik: purple-planet.com
6. Radioaktiv älg eller utomjordingar – Vad hände vid Djatlovpasset?

Finland finns inte goes “true crime”! Den här veckan tar vi upp mysteriet vid Djatlovpasset och vad som egentligen hände där.

Lyssna på när Andrea slår hål på alla Victorias försök till förklaringar och hemmasnickrade teorier. Här arbetar vi enbart med kalla fakta.

Vår alienexpert (Victoria) reder ut hur sannolikt det är att utomjordingar ligger bakom olyckan och hur en typisk alien abduction brukar se ut. Är du inte en vän av sådana kanske vi kan locka dig med en älg eller en rysk mördar-yeti?

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com5. “Döda” kändisar del två – De som dog men “lever”

Välkommen till det andra avsnittet om döda kändisar, den här gången har turen gått till de som dog men som folk fortfarande tror att lever. 


Har du sett Elvis springa omkring i knutarna? Eller har du varit skarpsynt nog och fått syn på honom i filmen Home Alone? Det är nämligen inte bara Trump som har smugit sig in där…


Istället för att lösa gåtan med JonBenéts mord så presenterar vi teorin om att hon inte alls är död!


Vi introducerar också en helt ny konspirationsteori som inte har någonting med avsnittet att göra!


Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com10. Säsongsavslutning: Skitsnack, “valda godbitar” och bloopers

Avsnittet med en bit av alla avsnitt!

Vi funderar på vad vi egentligen åstadkommit under vår första säsong och diskuterar vad framtiden möjligtvis bär med sig.

Vilka var våra favoritteorier och vad var höjdpunkterna enligt oss? Vi spelar "valda godbitar" ur tidigare avsnitt och funderar ifall våra egon har växt sig för stora. Och bloopers finns på slutet, naturligtvis.

Tack för denna säsong, vi hörs igen när ni minst anar det!

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com7. Finland finns inte försöker lösa Zodiac-koden!

Finland finns inte goes true crime igen! Den här gången är det dags för detektiv Sorsa-ale och A-vicii att lösa mordgåtan som ingen ännu lyckats med: Vem är the Zodiac killer?


Vi försöker lösa de ökända Zodiac-koderna med våra kunskaper från Illustrerad vetenskap och diverse sidor på internet. Har vi en bättre chans att lösa koden än all världens kodknäckare?


Var the Zodiac en man med daddy-issues eller en svår barndom? Jobbade han egentligen inom polisen? Och vem har sagt att han agerade ensam? Vi presenterar våra mest troliga (och påhittade) teorier. 


Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com18. FFI goes Svenskfinland: Maria Åkerblom-rörelsen

Vem var Maria Åkerblom, och hur fick hon dryga hundra bönder att sälja allt de äger för hennes skull? Gick hon faktiskt runt Helsingfors med lejon i koppel? Det är dags för ett avsnitt om vår alldeles egna finlandssvenska, uh, sekt? Typ. Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte Musik: www.purple-planet.com12. Monoliten i Utah och andra bevis på aliens

Monoliten från Utah är på världsturné där till och med Finland räknas med! Men vad är det egentligen för metallklump som dyker upp som svamp efter regn och vem ligger bakom – kan det vara aliens?

Vi funderar också på verkliga bevis på att vi inte är ensamma i universum och våra humanisthjärnor försöker förstå fysikens lagar.

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte
Musik: www.purple-planet.com11. Säsongsstart: Qanon och #freebritney

Vi är tillbaka! Efter en lång och hård coronasommar har vi åter greppat mikrofonen för att diskutera mera konspirationsteorier.

I säsongens första avsnitt betar vi av sommarens hetaste konspirationsteorier: Qanon som haft möte på Kimitoön och #FreeBritney.

Vad ska du göra om din kompis eller mormor börjar prata om pedofili-ringar? Och hur ska man tolka Britney Spears instagramkonto?

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com13. Estoniakatastrofen del ett: 27 år av röriga utredningar

Finland finns inte tar sig an en av de största katastroferna till havs under fredstid, nämligen förlisningen av Estonia.

Vad hände egentligen? Varför är utredningen så rörig? Fanns det sovjetiskt smuggelgods ombord? Och hur får man betong att stelna i vatten?

Vi reder ut, så gott vi kan, de skummaste frågorna kring det skummaste skeppet.

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com1. Finland och andra saker som inte finns

Välkommen till vårt första avsnitt! Det här gången tar vi oss an två konspirationsteorier om saker som inte finns. 


Har du någon gång tittat upp mot himlen en klar natt och sett månen och ställt dig frågan om den ens finns?


Du kanske tror att ett helt land skulle gå säkert från sådana här konspirationsteorier, men om månen inte finns så varför skulle Finland finnas?


I avsnittet får du höra oss tala om vår nya kult, skryta med vår okunskap om diverse filmer och Victorias försök att uttala det längsta ordet i finskan. 

Peace out.
8. I karantän med Finland finns inte

Vad finns överallt runt om oss, även i din favoritpodd? Nå det är ju förstås coronaviruset!

Det här avsnittet är ett lite mera avslappnat och diskussionsbaserat avsnitt, där vi pratar om varför myter kring viruset frodas och hur man ska bete sig i matbutiken. Som de journalister vi är, funderar vi också kring mediernas roll i den situation som nu råder.

Andrea är förkyld och täppt i näsan. Victoria längtar hem till skogen.

Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte

Musik: www.purple-planet.com14. Estoniakatastrofen del två: 27 år av konspirationer

Del två av Estoniakatastrofen är här! Även om våra efterforskningar stoppas av en betalmur låter vi inte det hindra oss! Vad har vittnena egentligen sett? Kan det vara Moby Dick som rammade Estonia? Och varför slängde man atlantlåset, som låter som en ganska viktig del, tillbaka i havet? Victorias hundvalp gör också entré i poddvärlden. Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte Musik: www.purple-planet.com15. X-Files: Aliens, ufon och nyfikenhet på konspirationer

Konspirations-tjockare avsnitt har sällan skådats, det har blivit dags att gräva sig ner i Arkiv X! Victoria tar sig an en av sina favoritserier och alla konspirationer som finns i var och varannat avsnitt i kultserien från 1990-talet. Det utlovas en massa aliens, konstiga konspirationer och ett quiz! Vi funderar på om vi egentligen är en Mulder eller en Scully och om det verkligen var nödvändigt att rebranda ufon. Och så blir vi verkligt upprörda över dödandet av aliens. Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte Musik: www.purple-planet.com16. Är jorden platt?

Är jorden verkligen ett klot? Finns rymden? Och vad spenderar NASA alla skattepengar på? I det här avsnittet dyker vi ner i den skrämmande verkligheten som är flat earth-konspirationer och de otrevliga människorna som huserar där. Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte Musik: www.purple-planet.com17. Atlantis eller jättebläckfisk: Vad finns i Bermudatriangeln?

Victoria och Andrea försöker reda ut alla möjliga (och omöjliga) orsaker till varför Bermudatriangeln slukar skepp, flyg och andra farkoster. Är det elektrisk dimma, monstervågor eller en gigantisk bläckfisk? Och är Bermudatriangeln så farlig, egentligen? Följ oss på instagram och facebook: @finlandfinnsinte Musik: www.purple-planet.comPilot – Välkomna

Välkomna till podden Finland finns inte (med Andrea och Victoria)! 

I pilotavsnittet får du en introduktion till vem vi är och vad vi kommer att prata om i podden (spoiler alert, vi kommer att tala om konspirationsteorier). Vi delar med oss av våra tankar kring konspirationsteorier i allmänhet och funderar kring alternativa fakta.

Förutom det bjuder vi på platta jordar, freudian slips och nervösa skratt.


Musik: https://www.purple-planet.com/