Get Podcast

Kan Jag Så Kan Du Podden

Med denna Podcast, vill jag inspirera och motivera er där ute, till att varje dag sträva efter att bli en så bra människa vi bara kan bli!

AVSNITT 46 JIMMY VÄISÄNEN

Jimmy berättar om sin tuffa uppväxt i Göteborg och hur han nästan fick växa upp på egen hand. Sedan flyttar han upp till Norrland och stadgar sig här. Han blir pappa tidigt, tappar jobb och körkort. Men ändå lyckas han resa sig och hitta en väg tillbaka till glädjen mot livet. Jimmy älskar stora maskiner och kör en hel del skoter. Han har tusentals följare på sociala medier och det här är hans historia om hans bakgrund! Varsågoda.



#54 – Cissi Hansson, ADHD coachen om hur det är att leva med ADHD och hur vi når vår fulla potential.

Cissi driver How To Live Well With ADHD, där hon föreläser och coachar inom just ADHD. Hon har de senaste 2 åren bott på Nya Zeeland ett år i sin van, kommit tillbaka till sverige och bor fortfarande i sin campervan. Cissi släppte en fast anställning och tryggheten för att satsa allt på sina drömmar. 



#50 – Från missbruk och stå inför 1,5 års fängelsestraff till egen företagare och 16 år ren. Jonas Johansson-Asp

Jonas är född och uppvuxen i hakkas där han kommer från en trygg uppväxt, Men Jonas började tidigt att testa alkohol, röka och sedan utvecklade han även ett drogmissbruk vilket skulle leda till förödande konsekvenser. Han började begå brott där han till slut stod inför 1,5 års fängelsestraff. Vilket också blev hans vändning. Idag är han egen företagare och har egen familj.  Jonas är ett tydligt exempel på att det faktiskt går att vända dåligt till bra. 



AVSNITT 18 SOFIE GIDLUND

Välkomna tillbaka! Idag gästar Sofie och hon tar oss igenom hennes resa från den alpina delen till den nuvarande friåkande delen av hennes liv inom skidåkning. Hon är rankad 12:a i Europa i skrivande stund men siktar högre. Vi går även in på den mentala hälsan och hur vi ska försöka tänka och göra för att få ett så bra mentalt tillstånd som möjligt. VARSÅGODA!



AVSNITT 10 JESSICA PETTERSSON

Avsnitt 10 mina vänner och Jessica Pettersson gästar. Hon är just nu på sin största resa i livet och har gått igenom många viktminskningar men aldrig riktigt fått det att bli kontinuerligt. Nu sitter hon med ett bra självförtroende och ett sunt mål som får henne att leva livet på hennes egna villkor. Det var oerhört inspirerande att få höra hur hon tagit sig igenom allting och lärorikt att få höra hur hon tacklar motgångarna. På JessicasLCHF på instagram kan ni följa hennes resa! VARSÅGODA!



AVSNITT 34 ANNA OLOFSSON

Detta avsnitt gästas av den starke Anna!  Anna är mamma till en missbrukande son. I detta avsnitt tar hon oss genom hur det är att vara närstående till en drogberoende person. Allt från behandlingshemmen, socialtjänsten, överdoserna och oron över att aldrig riktigt veta om hennes son kommer överleva dagen. Vi får ett helt annat perspektiv i detta avsnitt vilket är nyttigt för oss. Varsågoda!



AVSNITT 26 EVA SUNDBERG

I detta avsnitt gästar Eva Sundberg. Jag vill bara förbereda er på ett väldigt laddat och starkt avsnitt. Eva var med om en tragedi som ingen förälder önskar sig, nämligen få begrava sitt eget barn. Hon tar oss igenom hela historien och det är väldigt känslosamt. Mycket tårar men samtidigt mycket kärlek. VARSÅGODA!



#77 – Återblick på 2023 med Emma Andersson. *Nyårsrevy*

I dagens avsnitt går jag och mina nära vän Emma in på 2023 och året som har varit. Varje år sitter jag ner med några vänner och tittar tillbaka och pratar om det förflutna och samtidigt tittar in i framtiden på det kommande året. Varsågoda!



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 22 – Våra egna uppfattningar & livets egentliga verklighet.

I dagens avsnitt lyfter vi och djupdyker i våra uppfattningar som vi alla har, och vad livets egentliga verklighet är för någonting. Det finns ett ordspråk som säger: Det är inte vad du ser, det är hur du ser på saken. Hur vet vi ens vad som är verklighet? Din verklighet kan vara en annans overklighet. Mer om detta i avsnittet!



#78 – Tomas Liljedahl om Rock & Roll livet, missbruk & sitt uppvaknande.

I dagens avsnitt gästar Tomas som driver tatueringsstudion The North i Luleå. Tomas har det stora “hippie-hjärtat”, som han själv kallar det. Han är inte bara tatuerare, han är musiker, kallbadare, klättrare och allt där emellan. Tomas säger det så väl i avsnittet – lyssna mer på ditt hjärta. Och det är verkligen den personen han är. Ödmjuk och närvarande. Varsågoda!



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 23 – Mening, tolkning & Andrew Tate.

I dagens avsnitt pratar vi om mening, tolkning och verklighet. Som människor har vi en mening med allt vi gör, men hur tolkas det? Varför tolkas det som det gör? Och vad är egentligen den hela sanningen i hela kontexten? Vi pratar även om internetfenomenet Andrew Tate, gillar vi verkligen honom? 



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 24 – Hur mår Tobias, egentligen?

I dagens avsnitt har Tobias precis kommit hem från Marocko. Efter mycket reflektion och tankar så får vi gå in på djupet med Tobias. Hur mår han egentligen? Mycket mer i avsnittet, som alltid!



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 25 – Hur hanterar vi uppbrott och kärleken i våra liv?

Först och främst pratar jag och Tobias om vad vi delade med oss av i förra avsnittets intro. Vi har en utvidgad idé för det vi vill göra och i samband med att vi ställde frågor, så fick vi frågor tillbaka. De första 20 minutrarna svarar vi på frågan om vad vårat nästa steg är. Sen pratar vi om vad kärlek och uppbrott innebär. Hur kan vi hantera sådana situationer? Vad är egentligen den rätta vägen för att hantera dessa utmaningar i livet? Mer om detta i dagens avsnitt.



#79 – Robin Wiktorsson från Elitstyrkans Hemligheter om suicidala känslan, företagande & framgång.

Robin kan ni känna igen från TV4 och Elitstyrkans Hemligheter. I dagens avsnitt tar Robin oss tillbaka till hans barndom, den var allt annat än enkel. Hans mamma dog när Robin var knappt 8 år gammal, han och syskonen skulle få flytta ifrån pappa. Robin har rest sig ur askan och idag driver han flera företag och lever sin dröm redan som 27 åring. En inspirationskälla minst sagt!



AVSNITT 42 JOHANNES SARRI

Om ni lyssnat på avsnitt 34 med Anna så vet ni vad detta handlar om. Annas historia var som medberoende och förälder till en missbrukare, i detta avsnitt får ni höra hennes son ge sin sida av hela historien.  Johannes berättar om överdoserna, flykterna från behandlingshemmen och tillexempel den gången han fick skära ned sin kompis från taket som hade hängt sig. Det här får ni inte missa. Här har ni honom, varsågoda!



TRANSPARENT med gäst Simba – Del 21 – Att övervinna skammen i livet.

I dagens avsnitt gästar Simba igen! Ända från Thailand sprider han sin kunskap och sin varma personlighet. Vi pratar om att “go beyond shame”. Alltså hur vi hanterar skammen i livet, och hur vi vet vi ens att den finns där? Vad är skamligt? Hur kan jag bearbeta olika trauman/skam som hämmar mig i min vardag? Mer om detta i avsnittet! Vill ni titta in Simbas arbete så hittar ni honom på @livingwiththespirit



AVSNITT 38 FREDRIK RISBO

Fredrik fick en stroke 2015 och i detta avsnitt tar han oss igenom den tuffa händelsen.  Från att ha legat död på golvet, och sedan vakna upp på sjukhus både blind och förlamad, till att vara nästintill helt återställd idag. Fredrik har även stor passion för musik och vi pratar om hur det också har hjälpt honom tillbaka. Varsågoda!



TRANSPARENT med gäst Sven Eriksson som har valt att göra en helomvändning i livet. – Del 20

I dagens avsnitt gästar Sven Eriksson som är på väg ut på en pilgrimsresa som Tobias kallar det. Sven får berätta vad som har fått honom att göra denna resa först i 40 års ålder. Att våga gå emot alla normer är bara det en bedrift i sig. Sven har en plan och en dröm som han tror hårt på. Det är väldigt intressant att lyssna på dessa människor som väljer att göra någonting helt annorlunda och bara kastar sig ut i livet. 



AVSNITT 30 ADRIAN MITCHELL

Gästen Adrian Mitchell ger oss ett lärorikt avsnitt! Adrian har gjort snedsteg i livet som han verkligen har fått sona för. Vi alla gör snedsteg ibland. Det är därför vi pratar här i podden. Adrian var med i en misshandel som filmades och spreds på internet väldigt mycket. Vilket resulterade i hundratals dödshot. Idag är han starkare än aldrig förr och ger oss hans väg tillbaka från snedstegen och ungdomen. Riktigt inspirerande, varsågoda!



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 19 – Bemästra livets ensamhet.

I dagens avsnitt går vi igenom hur vi kan hantera ensamheten som kan uppstå i livet. Vi kan vara fysiskt omringad av människor, men samtidigt känna oss väldigt ensamma. Frågor som, “är det fel på mig?” eller “varför känns det som att jag inte passar in?” tar vi upp och mycket mer i avsnittet.



AVSNITT 22 LISA & MINNA “ADHD-MAMMORNA”

Lisa och Minna gästar avsnittet. Ni kan även se dom styra över instagramkontot “ADHD mammorna”. Tjejerna tar oss in i deras liv och hur det är att leva med ADHD. Vi går igenom allt från motgångar, mediciner, barnen, skolorna och mycket mer. Ett intressant samtal om ett ämne som är på tapeten just nu, ADHD. VARSÅGODA!



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 18 – Respekten till vuxna & du är okej precis som du är.

I dagens avsnitt går vi igenom respekten till vuxna eller dom med auktoritet över en. Vi pratar om den svenska skolan och hur utveckling har sett ut. Är det till det bättre eller till det sämre? Vad har det för effekter för oss i livet om vi far med bristande respekt? Vi pratar även om orden “du är okej precis som du är”. Är det verkligen helt sant? Är det hälsosamt att ösa vissa personer med just det påståendet? Mer om detta i dagens avsnitt.



AVSNITT 14 JOAKIM “PAPPA PAAVO” SVENSSON

Dagens gäst är ingen mindre än rapparen från Kiruna, “Pappa Paavo”. Joakim öppnar sig ödmjukt om depression, sin musikkarriär och hur mycket pengar han tjänar på sin musik. Med över 700 000 lyssningar på sina låtar på spotify, och 26 000 lyssnare i månaden så växer han större och större med sin “oseriösa” musik. VARSÅGODA!



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 17 – När smärtan & sorgen är den sista länken till den/det man förlorat.

Precis som rubriken lyder, det kan hända alla. Vad gör vi när smärtan och sorgen blir den där starka länken till det man förlorat? Går det att ta sig ur det? Hur ska vi göra isåfall för att ta oss ur det? Kan smärtan hjälpa oss att läka i vissa skeden? Mer om detta i dagens avsnitt!



TRANSPARENT med Tobias W.L och gäst Gustav Broström – Del 26

I dagens avsnitt får vi besök av Gustav Broström som numera bor i Stockholm och arbetar inom PR-branschen. Tobias berättar om hans planer för framtiden, som involverar Gustav. Vi får även en inblick i Gustavs liv och vad han har för planer för framtiden. 



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 16 – Vilka kickar går jag igång på? Vilka kickar behöver jag?

Precis som titeln säger – vilka kickar går jag igång på och vilka kickar behöver jag? Det kan vara kicken vi får av att äta skräpmat, det kan vara kicken vi får av sex etc. Men är alla kickar verkligen bra för oss? Det kan kännas bra för stunden, men vad gör det för oss i det långa loppet? Mer om detta i dagens avsnitt. 



#52 – Skenavrättad, misshandlad och spottad på. Maskrosbarnet Malin om uppväxten med sin mamma och vägen tillbaka till ett vanligt liv.

Malin berättar om sin uppväxt där hon levde med en mamma som hade ett farligt missbruk. Skenavrättad, misshandlad och spottad på är bara en del av allt som hon faktiskt fick gå igenom. Malin har tagit sin historia och gjort någonting bra av den. Hon föreläser och under julen öppnar hon upp sitt hem för andra utsatta barn.  Vill ni komma i kontakt med Malin så finns hon på sociala medier – Malin Angelina Henriksson. Eller hennes telefonnummer – 0738007767



#76 – Daniel ”runstreakdaniel” Karlsson om att ha en runstreak på över 2000 dagar.

Daniel kan ni känna igen från sociala medier eller youtube. Kanske TV också. Han har levt på trolleri i 20 år, han har haft ett eget TV-program, han har spelat SM i paintball, han spelar gitarr och piano. Som ni hör, denna man kan bemästra det mesta i livet. Det jag gillar med Daniel är hans energi och den oerhört stora optimistiska sidan hos honom, ingenting är omöjligt. Daniel nördar ner sig i vad som kan vara den bästa löparskon och även hur hans uppväxt har varit och vad som har gjort honom till den han är idag. Denna vill ni inte missa!



AVSNITT 48 JENNY UNGA

Jenny är född och uppvuxen i Kiruna, men har flyttat runt en del i sitt 30 åriga liv. Hon driver eget och har titeln lektör. Jenny pratar även om hur hon som 11 åring hade självmordstankar och sedan under sitt liv fått brottats med den mentala hälsan.  Vi pratar om hur vi kan resa oss ur mörka dagar och såklart en hel del böcker.  Jenny inspirerar mig väldigt mycket, och jag är säker på att hon kan inspirera er också. Varsågoda!



#75 – Salim berättar om våldet i hemmet, drogmissbruket & elitstyrkans hemligheter.

Salim kan ni känna igen från elitstyrkans hemligheter säsong 3. I detta avsnitt berättar Salim om sin tuffa uppväxt, hur det var att växa upp på invandrartäta områden och hur våldet i hemmet har format honom. Salim berättar även om drogmissbruket som höll på att kosta honom livet. Idag driver han egen podcast tillsammans med sina vänner som går under namnet “talkaboutit”. Han föreläser och inspirerar andra genom sin livshistoria och allt han tagit sig igenom. Vi pratar såklart också elitstyrkans hemligheter och hur det var att utsättas för den oerhört tuffa prövningen i TV4. 



AVSNITT 44 ANTON HÅKANSSON

I detta avsnitt öppnar sig Anton om sitt alkoholmissbruk som pågick under många år. Idag har han varit nykter i 4 år och han tar oss igenom vägen tillbaka till ett liv utan alkohol.  Med hjälp av AA möten och en sponsor så lyckades han resa sig.  Vi pratar även om saker som får oss människor att må bra, meditation, läsa böcker och träning med mera.  Här har ni Anton, Varsågoda. 



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 15 – När livet tar en vändning.

Ibland kan mattan under fötterna ryckas undan och vi faller hejdlöst. Det är lätt att ta saker och ting för givet här i livet. Men ack så viktigt att påminna oss om är att det kan vända på en femöring. I dagens avsnitt går vi igenom våra egna upplevelser om oförutsedda vändningar och hur vi kan bemöta dom. 



AVSNITT 40 HAMPUS WENKLO FRÅN ELITSTYRKANS HEMLIGHETER

Vi välkomnar Hampus till Podcasten!  Hampus är en av tre vinnare i Elitstyrkans Hemligheter Sverige som gått i TV4.

I detta avsnitt tar han oss igenom hur det verkligen var att bli utsatt för denna utmaning ute på Gotland under 8 dagar. Vi kommer även in på hans privata liv där han, tillsammans med sin fru Ida har fått genomgå tuffa utmaningar som tillexempel hennes cancer. En otroligt lugn och sansad person som alla älskar. Varsågoda!



TRANSPARENS med Tobias Wattman Lundstig – Del 14 – Tobias frågar ut mig om livet.

I detta avsnitt frågar Tobias ut mig om vilka vägval jag kan tänkas att välja inför framtiden. Ibland tar livet en vändning och då kan ni få höra hur Tobias resonerar när det händer. 



AVSNITT 36 HANNA & DANIEL FORS

Hanna och Daniel är syskon och berättar i detta avsnitt om hur deras liv har förändrats  efter att både deras mamma och pappa har gått bort. Deras mamma var väldigt sjuk i alkoholism och gick bort 2005, men pappa Lasse gick hastigt  bort för bara ett år sedan. Då kroppspulsådern i magen brast.  Mitt i denna tragedi i och med pappas bortgång, är Hanna gravid, och Daniel tillsammans med sin sambo får ett missfall. Allting slår verkligen till direkt, och det här är deras historia om hur livet kan förändras på ett ögonblick. Varsågoda!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 13 – Livets bieffekter.

Om jag säger att allt vi gör har bieffekter, tror du mig då? Det är faktiskt sant, du kan kalla det sekundära effekter, men allt har en effekt, vad vi än gör. När vi gör ett val, så kommer det sekundära effekter. Det belyser vi i dagens avsnitt. Tobias lyfter de flesta vinklar för oss att ta del av.



AVSNITT 32 ROLAND BERGDAHL

Den folkkäre Roland gästar!  Roland föddes blind och har tagit sig igenom livet helt galant. Tidigt utvecklade han sin talang för musik och motorer.  Om en bil står på tomgång, så kan Roland säga exakt varvtal som bilen har. Vilket är en sant, han testade det på mig för att visa att han kunde det efter avsnittet. Denna positiva och ödmjuka människa ger oss så mycket nyttigt i detta samtal så jag vill be alla att spetsa sina öron och lyssna hur denna man verkligen har lyckats i livet. Trots att många tror att hans blindhet har varit ett hinder för honom, snarare tvärtom. Varsågoda!



#74 – Ida Rääf om sin viktresa, vändpunkten i livet & elitstyrkans hemligheter.

Ida kan ni känna igen från elitstyrkans hemligheter säsong 3 i TV4. Hon åkte ut på målsnöret den sista dagen på en tredje plats. Ida öppnar upp om sin otroliga viktresa som motsvarade ca 50 kg totalt. Vi får även höra vad som var hennes vändpunkt i livet, vad som fick henne att ändra sin livsstil drastiskt. Ett oerhört inspirerande avsnitt med en väldigt genuin och ödmjuk tjej. Varsågoda! Idas instagram: @idaraaf



AVSNITT 28 MY WIDMARK

Gästen är ingen mindre än My Widmark. My är ett så kallat maskrosbarn som vuxit upp med en alkoholiserad mamma, och en pappa som flyttade väldigt tidigt ifrån familjen. Denna barndom resulterade i att My utvecklade eget missbruk. Idag är hon nykterist och har varit i det 21 år. Hon är involverad i trygga barnen som är en organisation som hjälper ungdomar upp till 25 år som lever i dessa förhållanden. Det här är hennes historia, varsågoda!



TRANSPARENT med gäst Simba Stenqvist från Thailand – Del 12

I dagens avsnitt får vi sällskap av Simba Stenqvist ända från Thailand. Simba har tidigare bott i Sverige men valde 2019 att flytta till Thailand och öppna klinik där. Simba berättar varför han valde att lämna Sverige och allt vad det innebär att ta sig an ett sådant nytt och stort äventyr. Vi djupdyker i människans hälsa som vanligt, fast med en touch av Simba denna gång!  Länkar till Simbas verksamhet & sociala medier hittar ni här: Www.livingwiththespirit.com

https://linktr.ee/livingwiththespirit



AVSNITT 24 HANS LAAKSONEN

En stor kirunaprofil gästar vid namn Hasse Lax. Vi går igenom allt från Hasses tuffa ungdomsår i Gällivare, till att han sökte till big brother och till slut hittade sin räddare Jeanette och nu lever han lyckligare än aldrig förr! Förbered er på mycket skratt från denna otroligt varma människa. VARSÅGODA!



#73 – Thomas Gottlind, vinnare av elitstyrkans hemligheter öppnar upp om sin tid i fängelse, ultralöpning & vägen tillbaka till sitt nuvarande liv.

Thomas kan ni känna igen från TV4 och elitstyrkans hemligheter. Han är en ultralöpare och äventyrare. Thomas berättar om sina stökiga yngre dagar vilket senare resulterade i ett fängelsestraff. Med sin styrka och de lärdomar efter vägen kommer han tillbaka starkare och samtidigt hittar träningens positiva sidor. Vi går också igenom den påfrestning rekryterna får uppleva i TV4 uppdraget. Mer om detta i dagens inspirerande avsnitt!



AVSNITT 20 PONTUS JOSEFSSON

Ni är många som vill veta om min historia och min bakgrund. Nu har jag suttit ned med Emil Björnström och vi tog oss igenom min livshistoria under 2 timmar. Allt från framgången i hockeyn, till drogerna och botten för att sedan lyfta sig igen. VARSÅGODA!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 11 – Ansvar, tankar & känslor.

Vilket ansvar kan vi och bör vi ta för oss själva i våra liv? Hur kan vi hantera våra känslor när dom både dalar och stiger? På vilket sätt hör våra tankar och känslor ihop? Kan vi förstå ansvaret i våra liv, kan vi samtidigt ta bättre ansvar över våra liv. Mer om detta i dagens avsnitt!



AVSNITT 16 SUSANNE NYMAN

Avsnittet gästas av Susanne Nyman. Dagen innan hennes stora 30 års fest blev hon brutalt våldtagen av en man som vägrade lämna hennes lägenhet på en efterfest. Det är otroligt starkt att Susanne vågar öppna upp sig och sprider ordet till dom tjejer där ute som faktiskt drabbats av samma sak. Susanne tar oss nu igenom den där hemska natten.



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 10 – Den mentala barometern.

Den mentala barometern kan gå både uppåt och neråt beroende på vad vi stöter på i livet och vardagen. Hur agerar vi när vi stöter på hinder, stora som små? Finns det flera sätt att hantera dessa känslor? När vi känner att vi bara vill ge upp, hur kan vi stoppa och vända den känslan uppåt igen? Mer om detta i dagens avsnitt!



AVSNITT 12 CRISTIN RANTATALO

Nu kommer min äldsta gäst Cristin! Vi har ett långt avsnitt framför oss men det är bland dom nyttigaste samtalen jag någonsin haft i mitt liv. Cristin ger oss ett smakprov på hur inställningen till livet ska vara och hur man väljer att gå rätt väg i livet.

Världens mest positiva människa förgyller detta avsnitt! VARSÅGODA!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 9 – Sommar, förväntningar & förhoppningar.

Nu har sommaren infunnit sig på riktigt. I dagens avsnitt lyfter vi vad alla förväntningar och förhoppningar kan ha för påverkan på oss människor. För vissa blir livet en dans, för vissa kan livet bli lite mörkare trots att solen skiner starkt. Vissa faktorer är just dessa förväntningar och förhoppningar som kan infinna sig till årstiden sommar. Vi belyser hur vi kan hantera dessa ämnen om dom drar ner oss till en mörkare plats. 



AVSNITT 8 KALLE SOHLIN

GOTT NYTT ÅR PÅ ER! Dagens gäst är Kalle Sohlin. Han berättar för oss hur det var att som ung, bli egen företagare. Han har även åkt över atlanten till USA för att plugga men där allting var helt fel. Han har mycket livserfarenhet. Sen går vi in på djupet och Kalle berättar om det tyngsta som kunde hända honom, att sitta bredvid sjukhusbädden och se sin bror somna in. VARSÅGODA!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 8 – Att vara nog, bättre och perfekt.

Kan du säga att du känner dig nog bra? Är nöjd? Vad händer om vi strävar efter att bli bättre, eller till och med perfekt? Är det hållbart i det långa loppet? Mer om detta i dagens avsnitt! 



#55 – Från antidepressiva tabletter, till polisutbildningen med Joakim Rova.

I dagens avsnitt berättar Joakim hur han gått från att ha ätit antidepressiva tabletter, till att han nu snart är utbildad polis. När Joakim fick nog av sina demoner han brottats med i flera år, så skrev han ner sina tankar på ett papper, När han dagen efter läste vad han själv skrivit blev han oerhört rädd för sig själv, och på den vägen sökte han hjälp. Vi pratar om hans väg tillbaka till ett hälsosamt mående och hur man kan hantera dessa mörka perioder i livet. 



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 7 – Drömmar, Mål & Livet.

I detta avsnitt lyfter vi vad det innebär att ha drömmar och mål. Hur påverkas vi när livet har en annan plan för oss? Är det bra att ha drömmar och mål? Kan vi ha orealistiska drömmar och mål? Hur hanterar vi livet när det sker oförutsägbara saker omkring oss? Mer om detta i dagens avsnitt!



#53 – En återblick på 2021 tillsammans med Sarah. Fyllecell, break-ups, toppar & dalar. *NYÅRSREVY*

Gott nytt år på er!  I detta avsnitt sitter jag ned med min bästa vän Sarah, och vi summerar året som har gått. Trots Covid-19 har det hänt en hel del och vi går djupare in på livet. Sköt om er! 



#72 – Joakim Isaksson Markström om sin tid i biggest loser, sin uppväxt & att ”komma ut” efter gymnasiet.

Joakim är från Korpilombolo i norra Sverige. Han kommer senast från sin medverkan i biggest loser i TV. Joakim berättar om hur det var att sticka ut från mängden i en liten tätort i sin uppväxt och bli dåligt behandlad på grund av det. Joakim flyttade tidigt hemifrån till Luleå och kände genast att han blev mer accepterad för den han är. Efter gymnasiet kommer Joakim ut och han delar med sig av vad allt omkring det innebär. Han är en oerhört ödmjuk individ som siktar högt och står med bägge fötterna på jorden. 



#51 – Tobias W-L, multiterapeuten om kopplingen mellan det fysiska, psykiska och emotionella i våra liv.

Tobias Wattman Lundstig driver RååKraft & Hälsa i Luleå. Han är utbildad inom kiropraktik, massage, fysiologi, kognitiv hälsa och studerar kontinuerligt psykologi och neurologi. Vi pratar om psykisk ohälsa och hur vi kan lösa många problem vi kan ha med kroppen och det mentala. Över 2 timmar ren och skär kunskap och nyttig information. Det här får ni inte missa! Varsågoda. 



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 6 – Respekt, trygghet & otrygghet.

I detta avsnitt går vi igenom de områden som lyder i avsnittets titel. På vilket sätt påverkas vi om vi inte får respekt? Hur påverkar det oss om vi är den individ som inte är villig att ge respekt? På vilket sätt hör respekt och trygghet ihop? Mer om dessa frågor i avsnittet!



AVSNITT 49 LOTTA DAHLBERG

Välkomna till avsnitt 49 med Lotta Dahlberg. Lotta var med om övergrepp av en närstående släkting som barn och det  pågick i några år. Hennes mamma dog när hon var 15. lotta blev  diagnotiserad med PTSD och har även haft ett självskadebeteende. Hennes räddning var när hon självmant la in sig på psyket. Ni hör att detta är en historia som verkligen är tung. Men det här är hennes bakgrund. Här har ni Lotta. 



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 5 – Dwell & Styrka

I detta avsnitt lyfter vi två vanligt förekommande områden, att “dwella” och vad det innebär. Även på vilket sätt styrka kan påverka oss i livet. Är det bra att alltid vara stark? Finns det baksidor till att gå runt och “dwella” (älta)? Mer om detta i avsnittet! 



AVSNITT 47 MINNA & LISA ”ADHD-MAMMORNA”

Nu är dom tillbaka!  För ett år sedan satt jag ner med dessa tjejer och pratade om deras resa. Nu har det hänt en hel del sedan sist. Dom har startat sin egna podcast och under den här tiden har dom även hunnit gå att bli mammor på nytt!  Vi pratar även om hur det är att förlora sin pappa alldeles för tidigt. Men som vanligt är det alltid ett gott snack med dessa beundransvärda tjejer!



#71 – Fredrik Glader om livet som elithockeytränare, SM-guld & baksidorna av en prestationsbaserad miljö.

Fredrik Glader är 45 år gammal och kommer precis från sitt tränaruppdrag i Tingsryd. Han har flertalet SM Guld på sitt CV, han har varit sportchef för den anrika föreningen MoDo Hockey, han har tagit upp det danska damhockeylandslaget till A-VM. Fredriks meritlista är lång och han är inte klar än. Fredrik är en oerhört lugn person som med sina perspektiv ger oss en inblick i hur den prestationsbaserade kulturen och miljön kan vara. 



AVSNITT 45 IDA LINDSTRÖM FRÅN ROBINSON & ENSAM I VILDMARKEN

Skellefteåtjejen Ida gästar detta avsnitt. Ida är senast aktuell i dokusåpan Ensam i vildmarken. Hon har även varit med i Robinson 2018. Ida öppnar verkligen upp sig och berättar hur hon gått sin egen väg här i livet. Vi pratar även om panikångest och hur man kan resa sig ur gråa dagar. Varsågoda!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 4 – Spite & Orättvisor

I detta avsnitt lyfter vi spite & orättvisor. Spite kan förknippas med hämnd men det är djupare än så. Tobias ger oss verktyg och hjälpmedel för att hantera till exempel konflikter och olika typer av motstånd. Vi delar med oss av egna erfarenheter utifrån vårt perspektiv i livet angående dessa ämnen. 



AVSNITT 43 MARCUS BRANDT FRÅN ELITSTYRKANS HEMLIGHETER

Marcus gästar och ni känner säkert igen honom från elitstyrkans hemligheter i TV4. Marcus öppnar upp sig om sin tuffa barndom där han blev mobbad för sin dyslexi. Men snabbt hittade han idrotten där han insåg att han var en stor talang.  Marcus har rest och tävlat världen över i iron man och triathlon med stora framgångar. Vi pratar också såklart om hans medverkan i det tuffa uppdraget i TV4.  VARSÅGODA!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 3 – Suicid & Rädsla

I det här avsnittet belyser vi suicid & rädslor. Vi delar med oss av egna erfarenheter av suicid och Tobias ger oss även verktyg för hur vi kan bemöta det. Det här ämnen som både jag och Tobias anser att det pratas för lite om. Att våga öppna upp, att våga vara transparent är ett viktigt första steg. 



AVSNITT 41 MAX PISANO DEL 2

I detta avsnitt berättar Max om sitt uppdrag i TV4, Elitstyrkans Hemligheter.

Vi får se Max lämna i ett otroligt vackert avsnitt, efter att han kommit till stor insikt i sig själv.

Nu förklarar han vad alla tårar handlade om i TV. Den underbara Max, varsågoda!



#70 – Jonathan Palmqvist om sin pappas självmord, 9 års missbruk och elitstyrkans hemligheter säsong 2.

Jonathan har medverkat i säsong 2 av Elitstyrkans hemligheter i TV4. Han öppnar upp om sitt missbruk som varade i 9 år. Hans pappa sköt sig själv när Jonte var 18 år gammal, allt som hände därefter är en historia utöver det vanliga. Jonathan är idag 5 år helt ren och har valt en häslofrämjande väg i livet. 



AVSNITT 39 YOGAINSTRUKTÖR LISE

I detta avsnitt gästa yogainstruktören Lise. Hon tar oss igenom hennes mörka uppväxt och hennes väg tillbaka till livet. Hon ger oss mycket lärdomar och bevisar att allt är möjligt om man bara bestämmer sig. Vi pratar även kylaterapi och varför det är så bra för oss att utföra.  Mycket klok och genuin som ger oss oerhört mycket klokhet, Varsågoda!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 2 – Självkänsla & Självförtroende

I detta avsnitt lyfter vi ämnena självkänsla och självförtroende. Vi dyker djupare i verktygen vi kan använda oss av när motgångar uppstår. Vi delar även med oss av egna scenarion och erfarenheter. 



AVSNITT 37 MAX PISANO

Max är en otroligt färgstark människa som ger oss en hel del perspektiv på livet. Han har spelat in flera tv-program, han har bott i Afrika, han har sprungit från Stockholm till Kebnekaise med sin lilla cykelvagn, listan kan göras lång vad Max har uträttat i sitt liv. Det här är hans historia. Varsågoda!



#69 – Tobias Lidén Lindbäck som driver Elite Recovery & Performance om hälsa, träning och om att våga satsa i livet.

Tobias driver företaget Elite recovery & performance i Luleå. Tobias är 25 år gammal och berättar hur han valt just sin väg i livet. Allt från att ha bott & jobbat i Australien, till att ha jobbat i gruvan. Han valde att satsa helhjärtat på det han älskar och idag kör han 100% eget. Vi pratar en hel del träning, hälsa och att våga gå sin egen väg i livet.



AVSNITT 35 TINA JAKOBSSON & FRIDA SÖDERHOLM

Dagens gäster är inga mindre än Frida och Tina. Deras historia är något utöver det vanliga. Deras pappor till sina barn, var med om en tragisk dödsolycka sommaren 2019. En lastbil får framhjulspunktering och kommer över på fel sida av vägen, vilket orsakade hela olyckan. Nu berättar dessa tjejer om olyckan, och även tiden efter allting har hänt. Hur dom har kunnat bearbeta hela situationen och kunnat hitta tillbaka till livet här idag. Detta avsnitt ger oss ett otroligt perspektiv på livet, att vi inte ska ta någonting för givet. På ett ögonblick kan det vara borta. Det här är deras historia, Varsågoda!



TRANSPARENT med Tobias Wattman Lundstig – Del 1

Välkommen till Transparent med Tobias Wattman Lundstig. Tobias kommer från och med nu vara en egen kategori under Kan jag så kan du podden. Tobias är en multiterapeut specialiserad inom kommunikation, konflikt, samtal, coachning med mera. Under våra Transparentavsnitt kommer vi att lyfta olika ämnen varje gång. Poängen med det här är att vi inte söker något rätt eller fel, inget dömande, utan vi pratar ur ett transparent perspektiv för att förstå varandra på ett bättre och behagligare sätt, och på så sätt kan man nå fram till lösningar.



AVSNITT 33 LISA AHLQUIST

Gästen är ingen mindre än Lisa Ahlquist som är en av 2 ägare till den populära inredningsbutiken Kvadrat i Kiruna. Lisa ger oss en inblick i företagslivet, och sedan pratar hon även om sin uppväxt där hon fått handskas med panikångest och ätstörningar. En oerhört härlig och jordnära kvinna som lyser upp detta avsnitt! Varsågoda.



#68 – Joachim Nyberg om att få cancerbesked, sin hockeykarriär & att uppskatta livet.

Joachim är född och uppvuxen i Kiruna men är bosatt i Luleå. Han var en lovande hockeystjärna som ung men drogs med skador tidigt. Efter karriären har han utbildat sig till civilekonom och jobbar nu på bank. Joachim fick 2021 ett besked om att han har testikelcancer. Det har förändrat hans liv på många sätt. Idag mår han väldigt bra men måste fortfarande lämna prover för att säkerställa att cancern inte tagit fart igen. 



AVSNITT 31 WILMA KROOK

Ingen mindre än Wilma Krook gästar avsnittet! Väldigt ung hade Wilma redan bestämt sig för att hon ska operera brösten när hon blir 18. Hon fick höra kommentarer att hon är platt över brösten redan i mellanstadiet av olika killar. Detta fick Wilma att känna att hon måste göra något för att passa in. Många år senare har hon nu opererat ut sina silikonbröst, efter att hon fick en allvarlig sjukdom som många kan få av att operera sig. Det är en helt annan Wilma idag än för 10 år sedan enligt henne själv. Viktigt avsnitt eftersom detta är på tapeten idag, hur osäkerheten och självkänslan kan förstöra för oss. Och hur ska vi handskas med det? Det här är Wilmas historia, varsågoda!



#67 – En återblick på 2022 med Sarah & Emma. *NYÅRSREVY*

Vi tar och blickar tillbaka på året 2022 och allt som är värt att nämna. Vi blickar även framåt mot 2023 och våra mål och planer. Ett gott samtal med två av mina närmsta vänner. God fortsättning!



AVSNITT 29 TONY BJÖRKENVALL

Tony Björkenvall mina damer och herrar. Sångare och gitarrist i Kirunabandet Willy Clay Band. Tony tar oss igenom hans händelserika liv, både som privatperson och som artist. De har turnerat runt om på jorden och Tony ger oss mäktiga storys om hur livet som artist kan vara. Förband åt John Foggerty, låtar på svensktoppen, gå ut på scen med Brad Paisley och mer där till. Jag lät Tony spela 3 låtar för er, Most of all, en osläppt som kommer att släppas senare, och The Miner. Låtarna hittar ni på minut 36, och på 1 timme och 11 minuter, samt outrot i avsnittet. Det här får ni inte missa, varsågoda!



#66 – Ida Collin Thelin om en tuff uppväxt, missbruksrelationer & att få ett barn med Crouzon syndrom.

Ida är 32 år gammal och bor i Boden. I detta avsnitt tar hon oss igenom en tuff uppväxt där missbruk förekommer. Hon berättar även om hur det är att få ett barn med Crouzon syndrom och hur livet blir annorlunda. Ida visar hur man verkligen kan vända ett tufft liv till något positivt. På instagram under namnet @mayliecollin kan ni följa deras resa där Ida visar en inblick i hur deras liv ser ut.



AVSNITT 27 ANNIKA ÄLVERO

Annika Älvero gästar! Annika jobbar som socionom och i detta avsnitt tar hon oss igenom hur det är att jobba med just det. Vi pratar även hur ungdomen ser ut idag där alkohol och droganvändning är en vardag för vissa ungdomar. Annika berättar även om tiden då hon hade cancer och hur hon tog sig ur den jobbiga tiden i sitt liv. Varsågoda!



#65 – Emma Vånemo om att vandra genom Afrika, varför homosapiens bör dö ut och elitstyrkans hemligheter.

Emma är en äventyrare som senast kommer från en vandring tvärs över Afrika. Hon har medverkat i elitstyrkans hemligheter i TV4, vilket har gett henne mycket insikt i livet. Hon söker nu jobb som brandman men har absolut inga tankar på att sluta äventyra runt om i världen. Vi pratar även varför människans existens bör upphöra för jordens skull. 



AVSNITT 25 LINA JOHANSSON

Lina Johansson gästar. Linas liv vändes upp och ned på en femöring när hennes mellersta barn drabbades av ett hjärtstillestånd, inte ens 1 år gammal. Dom lyckades återuppliva henne. Hela historien rör en till tårar och jag vill bara förbereda er på ett väldigt tungt, men samtidigt fint avsnitt. Det är lätt att vi tar livet för givet men efter att ha lyssnat på Lina så inser man hur snabbt allting kan vända och att vi faktiskt är väldigt lyckligt lottade på denna jord. Ta hand om nära och kära, var snälla mot varandra och ha respekt. VARSÅGODA!



#64 – Kristian Klintbo om tiden i Elitstyrkans hemligheter och vägen tillbaka från anorexia.

Kristian medverkade i elitstyrkans hemligheter säsong 2 i TV4. Tidigare i livet har han kampats med anorexia och i detta avsnitt berättar han hur hans väg tillbaka såg ut. Vi pratar mycket träning och hur livet har tett sig för Kristian fram till idag som 40 åring. Han hör hemma i Helsingborg där han driver ett gym och hjälper klienter att nå sin fulla potential. 



AVSNITT 23 EVELINA PERSSON

Evelina Persson gästar och öppnar upp sig angående sin utbrändhet. Vi pratar om symptomer att vara uppmärksamma på och hur man ska hitta sin väg tillbaka på fötter igen. Vi går igenom mycket om den mentala hälsan och hur viktigt det är att vi lär känna oss själva. VARSÅGODA!



#63 – Jessica Bornkessel om träning, ångest och att hitta balansen i livet.

Jessica är en inspiratör som älskar funktionell träning med styrka och kondition som fokus, och just i detta avsnitt går vi igenom träning, och hur det är att leva med ångest. Jessica växte upp utan sin mamma som också skulle visa sig sätta sina spår. Med hjälp av träning och personlig utveckling lever hon sitt bästa liv idag och tar oss igenom hennes väg tillbaka till livet.  Hon går under namnet jessicaspowertraining på instagram där ni kan följa hennes resa.



AVSNITT 21 HANNA BERGMARK

Hanna Bergmark gästar! Influencern och stylisten från Kiruna. Hon har över 22 tusen följare på instagram i skrivande stund och bedriver en oerhört vacker och stor content där. Hanna arbetar även som frisör i sin egna salong. Sedan tar Hanna oss lite djupare och går igenom hennes ungdomsår, hur det är att växa upp med en pappa som har alkoholism och hur hon fått vara otroligt stark för att ta sig igenom livet på egna ben. VARSÅGODA!



#62 – Att lämna en kriminell bakgrund bakom sig och gå vidare i livet, med Emil Flygare.

Emil är född och uppvuxen i Kiruna. Under tonåren började kriminalitet att infinna sig i hans liv. Misshandel, droger, alkohol och inbrott är bara några få saker vi går igenom i detta avsnitt. Det här är Emils historia om hur han har tagit sig igenom en tuff kamp med livet. Idag har han sin egna familj och mår bättre än aldrig. Syftet med detta avsnitt från Emils sida är också att han en gång för alla vill lämna allt dåligt bakom sig. Det var en ära att få sitta ner med honom. 



AVSNITT 19 TOVE KVARNÄS

Avsnitt 19 gästas av Tove Kvarnäs som hade ett mål att ta sig jorden runt på en segelbåt. Efter flera år till sjöss är hon i Kiruna igen och jag hade äran att få prata med henne om hennes resa. Tove tar oss igenom hela resan och även många upplevelser som man bara kan drömma om att få uppleva. VARSÅGODA!



#61 – Erik Haapalahti om att ta sig ur depression, klättring och att vattenfasta i 7 dygn.

Erik är uppväxt i den lilla byn Lainio och kommer från en bra barndom. När Erik sedan flyttade till Kiruna och började gymnasiet kom alkohol in i bilden och en rattfylla senare och ett förlorat körkort fick han verkligen känna på en depression. Med hjälp av klättring och goda vanor kunde han hitta tillbaka glädjen i livet. Idag är han nykterist och har ett otroligt starkt driv till att bli en så bra människa som möjligt. Att vattenfasta i 7 dygn är bara en av många fascinerande saker Erik har lyckats med i sitt liv.



AVSNITT 17 SEBASTIAN HÄGGKVIST

Idag gästar Sebastian Häggkvist podden. Sebastian har gått igenom ett enormt djupt hål iochmed spelmissbruk. Vi pratar om hela hans period från där allt startade, till att han idag sitter helt fri från missbruket. Sebastian vill inspirera andra och med sin historia kunna hjälpa andra att inte gå i samma fotspår som han gick. VARSÅGODA!



#60 – Liv Sebbas om sin tuffa uppväxt, ätstörningar & att stå med bägge fötterna på jorden vid framgång.

Liv går på djupet när vi pratar uppväxten i Finland. Hon berättar även om sina ätstörningar som gjorde henne manisk. Hon driver en stor Instagramsida @livannikas och berättar hur vi förblir ödmjuka när vi når framgång. Att det går att resa sig från djupaste mörkret är Liv ett levande exempel på. 



AVSNITT 15 IDA & VIKTOR “UNGA FÖRÄLDRAR”

I detta avsnitt gästas podden av Ida och Viktor från “unga föräldrar” i TV4 och även “mitt stora samiska bröllop”. Ett öppet samtal där dom berättar om sitt liv tillsammans och hur livet förändrats efter TV rutan. Vi pratar även psykisk ohälsa och egna erfarenhet därifrån. VARSÅGODA!



#59 – Jens Rönnqvist om sin uppväxt, nättroll och tiden före och efter medverkan i Farmen TV4.

Jens berättar om sitt liv hur det var innan medverkan i Farmen i TV4. Hur han är uppväxt i dom norrländska skogarna och har testat på det ena yrket efter det andra. Allt från att bli stridspilot till att vara ordningsvakt. Jens berättar även hur vi hanterar hat som kan vara en medföljande faktor när man gör TV eller har en stor följarskara på Instagram. 



AVSNITT 13 GUNNAR SELBERG

Låt mig presentera kommunalråd Kiruna kommun, Gunnar Selberg.

En driven och energisk person som har nära till skratt och är lättsam att prata med.

Vi går igenom Gunnars liv från uppväxt till där han är idag, som kommunalråd. För oss som lever och verkar i Kiruna så kommer svar på det mesta, om skola, omsorg och vården med mera. VARSÅGODA!



#58 – Ali Yusefi om flykten från Afghanistan, landslagsboxningen och sin nya bok.

Ali flydde från Afghanistan som 14 åring. Flykten tog ungefär 1 år att genomföra där han blivit lurad av smugglare, varit hemlös, utan pengar och så mycket mer absurda saker som är svåra att föreställa sig. Ali har vunnit SM i boxning och har slagits för Sveriges landslag. Han är nu aktuell med sin nya bok “Här är mitt liv”. 



AVSNITT 11 EDDIE JOHANSSON

AVSNITT 11 och ingen mindre än Eddie Johansson från Kiruna. Som tonåring var han överlägset starkast i landet. Han hade kontakt med förbundskapten till sveriges landslag, alla visste vem han var.

Han har över 800 kg i “totalen” i styrkelyft. Momenten marklyft, bänkpress och benböj.

Eddie är en livsnjutare. En ödmjuk människa och väldigt målmedveten.

Jag behöver inte säga mer. Eddie är en människa jag är glad att jag fick prata med. En stor inspiration för mig. VARSÅGODA!



#57 – Samtal om meningen med livet, tillfrisknande och även varför drivmedelspriserna skjuter i höjden. Med Jonas.

Jonas har tagit sig igenom ett tungt missbruk och idag utbildar han fackliga människor om hur man ska hantera denna problematik. Han är även anställd hos Preem och har en god insikt i huruvida drivmedelspriserna sticker uppåt. 



AVSNITT 9 JANA BJUHR

Nu får vi öppna öronen och ta in fakta på en helt ny nivå! Jana har över 20 år i branschen som kost och näringsrådgivare. Vi pratar om vad vi ska äta för att må så bra som möjligt, om träning och alla dom sakerna som hör ihop! Spetsa öronen och ta in alla hjälpmedel som Jana delar med sig av! VARSÅGODA!



#56 – Annelie om att leva med bipolär sjukdom, ångest & ätstörningar.

I detta avsnitt berättar Annelie om hur det är att leva med bipolaritet, ångest och ätstörningar.  Vad jag kan känna är att det pratas väldigt lite om dom problemen Annelie har, därför är det en ära för mig att få sitta ner med henne och höra hennes historia där vi tar oss från djupaste dalen till högsta toppen.



AVSNITT 7 KIEREN CONIBEAR-TRATHEN

Let me introduce KCT! Kieren are born and raised in south England but has moved to Sweden for his fotball dreams. Kieren also grew up tough. He had a mother who drank until she passed away. Kieren needed to be his own hero almost for 20 years. And this is also a good example for everyone that has something on your chest, open up and speak up. We shall not be afraid when it comes to open up about our problems. ENJOY!



TRANSPARENT med Tobias W.L – Del 27 – Hur vi hanterar fight & flight scenarion.

I dagens avsnitt pratar vi adrenalinkickar, våra fight & flight sidor och nervsystemet. Varför jagar vissa dom där extrema kickarna? Vad är det som händer i kroppen när vi badar isvak? Hurdan påverkan har dessa kickar på vårat nervsystem? Och mycket mer i avsnittet!