
P3 Krim
Varje vecka ger Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin dig aktuella berättelser om brott och straff.
“Den kurdiske räven” och knarkkonflikterna
År 2020 gratulerar en man sin mamma på mors dag via Encrochat. Tre år senare är mannen känd som gängledaren “den kurdiska räven” och mamman dömd för penningtvättsbrott.
Räven pekas ut som en av huvudrollsinnehavarna i våldsvågen i Stockholmsområdet, men vem är han egentligen? Hur började hans brottsliga bana? Och vilka är personerna runt omkring honom?
Övriga medverkande: Filip Rydin, advokat, Henrik Söderman, kammaråklagare, Jale Poljarevius, polis, Stephan Kiernan, polis, Mats Baakki, polis.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Lars Truedson
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
15-åringen som smugglade knark och vapen från pojkrummet
När han grips tror Tullen att någon äldre ligger bakom. Men snart uppdagas att han drivit egen verksamhet från Darknet och att både vapen och knark har smugglats in i landet.
Den 24 mars tidigare i år sitter två killar, Jasper och Endrit hemma och leker. Men det är ingen vanlig lek. På golvet ligger mängder av ammunition, magasin och flera vapen. Pojkarna spelar in filmer på när de poserar, rappar och håller upp pistolerna.
Materialet kommer senare att ingå i en omfattande utredning gällande vapen- och narkotikasmuggling. Men det som står ut är killarnas unga ålder.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Karolina Tillborg, utredare Tullverket
Jens Högström, försvarsadvokat till Endrit*
Jaspers pappa
Erik, en av köparna i utredningen
* Jasper, Endrit och Erik heter egentligen nåt annat
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Adam ångrar livet i MC-klubben: “Vi kom undan med för mycket”
Han har drivit in pengar, misshandlat människor och sovit med pistol under kudden under många år av sitt liv. Idag ångrar Adam allt och försöker fortfarande att ta sig ur MC-gängets klor.
Adam var arg, begravde sina känslor och gjorde allt för sina bröder i MC-klubben. Men när hans flickvän blir gravid vill han lämna. Något som ska visa sig inte vara så lätt. Bröderna säger att det är okej, att han kan lämna men snart börjar hans gamla vänner pressa honom på pengar. Flera hundra tusen kronor.
P3 Krim handlar denna vecka om Adams försök att lämna organiserad brottslighet och om MC-klubbarnas struktur och hierarki inom det kriminella ekosystemet.
* Adam heter egentligen nåt annat och hans röst är inläst av en skådespelare
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
“Adam”, före detta medlem i ett MC-gäng
Amir Rostami, kriminolog och polis
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Alexandras fall preskriberades – mitt under rättegång
Det är juni 2022 och Alexandra hoppas få upprättelse för det hon varit med om som liten. Mittemot henne sitter en äldre man som är åtalad för grova sexuella övergrepp på henne. Ett par dagar senare läggs Alexandras fall ner – det preskriberas mitt under pågående rättegång.
I somras kom en dom från Skaraborgs tingsrätt, där en äldre man fick två års fängelse för att ha utsatt två flickor för sexuella övergrepp under flera års tid. Mannen nekar till brott och i domen står att han inte har nån förklaring till varför flickorna har påstått detta.
I den här utredningen finns också en kvinna som vi kallar för Alexandra. Mannen är misstänkt för grova sexuella övergrepp mot henne när hon var liten. Men mannen kommer inte att dömas för det han misstänks ha gjort mot Alexandra.
Mitt under pågående rättegång får Alexandra nämligen veta att hennes fall har preskriberats, att det helt enkelt gått för lång tid.
I dagens P3 Krim berättar Alexandra om den långa tiden mellan att hon utsattes för övergreppen till vändningen i somras när utredningen lades ned under pågående förhandling. Hon har nu JO-anmält polis och åklagare för hanteringen. Preskriptionsbeslut har också överklagats till Riksåklagaren.
*Alexandra heter egentligen någonting annat.
Organisationer och myndigheter som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn:
https://www.bris.se/
https://ecpat.se/
https://storasyster.org/
Medverkande:
*”Alexandra”
*Fanny Lilja, målsägandebiträde
*Ylva Lundgren, kammaråklagare
*Sven-Erik Alhem, ordförande Brottsofferjouren Sverige, tidigare överåklagare
Programledare:
Linus Lindahl
Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Almedalsmordet och terrordomen
Almedalsmordet 2022 har kommit att bli ett av årets mest uppmärksammade brottsfall. P3 Krim djupdyker vi i vad som hände den där julidagen och vad domen mot Theodor Engström egentligen innebär.
Visby den sjätte juli. Almedalsveckan pågår för fullt. En kvinna springer fram till en polisbuss och säger att en person knivskurits på Donners plats. Några minuter senare är poliserna Andreas och Emmy på torget. Andreas sätter handfängsel på Theodor Engström, som tacklats till marken, och Emmy är framme hos offret som är allvarligt skadad.
Emmy berättar för första gången om hur hon tog sig fram till Ing-Marie Wieselgren och hjälpte till med att identifiera henne. Och om de omskakande känslor som drabbade henne efteråt.
– Jag tänkte att det här kunde varit min mamma eller bara vem som helst. En kvinna som går i mitt på torget, helt ovetandes om vad som kommer hända, säger Emmy.
Vi tittar också närmare på utredningen, rättegången och vad som väntar Engström om straffet rättspsykiatrisk vård vinner laga kraft. Vi hör hans advokat Staffan Fredriksson och åklagare Henrik Olin berätta om sin syn på rättegången och domen.
Linus berättar också om sina upplevelser i Visby tingsrätt då han följde rättegången på plats. Om Engströms utbrott, den minimala salen – och varför alla lokala reportrar hade kuddar med sig.
Övriga medverkande: Lars Reuterberg som knuffade omkull Engström. Fredrik Persson, polischef Gotland och Ola Broström, chefsöverläkare samt specialist i psykiatri.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Andreas häktad i Grekland för kokainsmuggling i Öresund
Hör Andreas Fogelberg i unik intervju om det dramatiska gripandet, misstankarna och varför han hellre sitter på grekisk anstalt än svensk.
Inom loppet av två månader hösten 2020 droppas narkotika från ett fartyg i Öresund. Det handlar om sammanlagt 190 kilo kokain.
En av gångerna misslyckas hämtningen och kokainet flyter istället upp i Nyhamnsläge utanför Höganäs. Två Stockholmskillar och en tjej döms för inblandning efter att själva hamnat i sjönöd.
Andra hämtningen lyckas men strax därefter gör polisen ett tillslag i Stockholm där flera personer döms för innehav av narkotika.
Men polisen tror att någon annan är organisatören för smugglingen i Öresund: – Andreas Fogelberg, tidigare dömd i Sveriges största narkotikamål “Playa-målet”.
Under en semester i Grekland 2021 grips Andreas och sitter sedan dess häktad i landet. Han nekar till brott.
Från häktet i Grekland ger nu Andreas Fogelberg sin bild av händelsen.
Medverkande:
Andreas Fogelberg, misstänkt
Karolina Lindekrantz, åklagare
Johan Rainer, Fogelbergs advokat
Stefan Granath, biträdande enhetschef, Tullverket
31-åringen, misstänkt organisatör (rättegångsljud)
Programledare: Linus Lindahl, Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Research: Jennifer Ahlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Aqil – från busfrö till tungt kriminell
Tonårige Aqil och hans vän blir beskjutna. Aqil skadas. Vännen dör på platsen. Trots sin unga ålder har han en hög position inom en kriminell gruppering. Nu berättar han vad som lockade in honom.
När Aqil växer upp känner han att han har svårt att komma in i det svenska samhället och att få nära vänner. En kriminell gruppering i området erbjuder honom ett sammanhang, mat och cigaretter.
Aqil stiger snabbt i graderna. Han får mer ansvar. Men våldet blir också allt grövre. Aqil både utsätter andra för våld och flera gånger är han själv nära att dö. Aqil står bredvid sin vän som skjuts ihjäl.
Samtidigt görs det flera försök att få Aqil att lämna kriminaliteten innan han också mördas. Mikael, en kommunanställd som jobbar med att få ut ungdomar från kriminalitet, är drivande i det. Men kommer han att lyckas vinna Aqils förtroende?
Aqil heter egentligen något annat och vi har låtit en skådespelare läsa in det som han har berättat för oss. Även Mikael heter något annat i verkligheten.
Medverkande:
“Aqil” lästes in av skådespelaren Roy Nehmé
“Mikael”, kommunanställd
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Producent: Kina Pohjanen
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Aqils väg ut ur gänget: “Om du klarar att lämna är du en riktig soldat”
Unge Aqil har bestämt sig för att lämna gänget. Men att börja ett nytt liv blir inte lätt. Det blir också en utmaning för dem som ska hjälpa honom att starta om.
Hur är det att gå från ett liv som kretsar kring kriminalitet till att bryta med det förflutna, flytta till hemlig ort och försöka ta tag i skolan igen?
I det förra avsnittet berättade vi om Aqil, som tidigt steg i graderna i ett kriminellt gäng. Med ett pris på sitt huvud – och efter att ha utsatts för upprepade mordförsök – tar han ett erbjudande om att hoppa av med stöd av samhället.
Skola, svenssonliv och sociala koder – allt måste nu Aqil lära sig som ung vuxen.
Avhoppet blir tufft, både för honom och för flera av dem som har som jobb att hjälpa honom. Nu berättar de för P3 Krim om hur det varit och ger en unik inblick i en ung killes väg ut ur kriminaliteten.
För att hålla Aqil anonym är hans och samtliga medverkandes namn utbytta. Vi har även låtit andra läsa in vad Aqil, Elsa, Carl och Annika berättat för oss.
Medverkande:
“Aqil” lästes in av skådespelaren Roy Nehmé
“Mikael”, kommunanställd
“Elsa”, föreståndare på ett skyddat boende
“Carl”, personal på skyddat boende
“Kajsa”, lärare
“Annika”, lärare
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Reporter: Johanna Ladborn
Producent: Kina Pohjanen
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)
Barnsoldaten och krigsbrottsdomen mot mamman
Efter att “Saras” make dött i strider för IS i Syrien år 2013, rekryteras hennes då 12-åriga son som barnsoldat till terrorgruppen. Nu har mamman dömts för krigsförbrytelse.
I slutet på år 2020 landar Sara på Arlanda. Hon grips direkt av polis, misstänkt för äktenskapstvång mot en av sina döttrar. Misstanken leder inte till något åtal och Sara släpps.
Men senare görs en publicering i en blogg – och det här blir startskottet på en utredning som kommer att handla om grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse.
Det är ett brott som ligger flera år tillbaka i tiden och som handlar om hennes son, som vid tolv års ålder rekryterades och användes som barnsoldat av IS.
*Sara heter egentligen någonting annat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Fanny Holm, folkrättsexpert
Mikael Westerlund, försvarsadvokat
Reena Devgun, åklagare
Kassem Hamadé, journalist
Anna Sundberg, författarre
Producent: Alexandra Sannemalm
Reporter: Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon, Whatsapp & Signal: 0734-61 29 15
Cheerleadern och de oväntade kokainkurirerna
Kvinnan trodde mannen höll på att dränka katter. Men väskan visade sig innehålla 13 kilo kokain. Händelsen kopplas till en större knarkhärva som sträcker sig mellan Norge och flera svenska städer.
Just nu pågår en omfattande rättegång i Örebro tingsrätt där nio personer står åtalade för bland annat narkotikabrottslighet. Men rättegången handlar också om långtgående planer på att döda personer i en kriminell gruppering som konkurrerat på narkotikamarknaden i Örebro.
I åtalet misstänks bland annat två tjejer i 20-årsåldern från Stockholm för att ha transporterat hela 19 kg kokain över hela Sverige. Åtalet har också kopplingar till ytterligare tre andra åtal där domar har fallit.
Centralt i berättelsen är ett narkotikalager i Göteborg där det hämtats kilovis med kokain som sen körts till andra delar av Sverige och sen planerats att föras vidare till Norge.
Åtalen hade troligtvis inte blivit så omfattande det inte vore för information från den krypterade appen Encrochat. Men ärendet sticker också ut för att det finns tidigare helt ostraffade personer som dömts och åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Jonas Ekström, polisinspektör på spaningssektionen
Kristoffer Stahre, försvarsadvokat
Sina Safashad, försvarsadvokat
Tove Kullberg, åklagare
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
DNA-pusslet i Märstafallet
En man skjuts till döds vid en busshållplats, en skytt fångas på film och en jacka blir huvudspår i utredningen. Men tings- och hovrätt värderar bevisen helt olika. Nu avgörs allt i Högsta domstolen.
Mordet sker i Valsta, Märsta den 2 oktober 2020.
På övervakningsfilm inifrån en buss syns en person plötsligt rusa fram med ett skjutvapen i händerna. Men varken kameran eller vittnen runt omkring kan se skyttens ansikte. Istället hamnar jackan i fokus och en debatt om bevisvärdering kommer blossa upp.
Drygt fyra månader efter mordet hittas en jacka i en misstänkt persons lägenhet. Jackan är påtagligt lik den som syns på övervakningsfilmen. Och på den hittar tekniker blod från offret, DNA från den misstänkte mannen och krutstänk från ett vapen.
I tingsrätten döms mannen till livstids fängelse för mord. Men i hovrätten görs en helt annan bedömning av bevisningen. Man pekar på flera svagheter i bevisningen och mannen frias.
Bland annat har inga spår av mördaren hittats på brottsplatsen, varken elsparkcykeln mördaren färdades på eller mordvapnet har hittats och den åtalade frihetsberövades först flera månader efter gärningen, vilket omöjliggjort kontroll av spåren på hans kläder och kropp i direkt anslutning till mordet.
Dessutom gjordes beslaget av jackan så långt efter gärningen att mycket kan ha hänt med den under den tiden. Hovrätten pekar även på att den åtalade mannen inte hade nåt uppenbart motiv att mörda brottsoffret. Att de inte känt varandra särskilt väl och att det inte finns nåt tydligt personligt motiv. Hovrätten menar även att det inte finns nåt i utredningen som pekar på att han åtagit sig att skjuta åt någon annan. Utredningen har heller inte visat att den åtalade ska ha fått betalning för skjutningen.
Nu prövas ärendet i Högsta domstolen. Hur kan bedömningarna bli så olika i tings- och hovrätt? Hur mycket bevis krävs det egentligen för fällande dom i ett mordärende baserat på en indiciekedja? Och hur kan det här ärendet påverka framtida rättsfall?
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Rickard Wahlqvist, åklagare
Martin Persson, försvarsadvokat
Eva Bloch, byråchef åklagarmyndigheten
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon, Whatsapp & Signal: 0734-61 29 15
Daniela: “Jag var höggravid när jag åkte in i fängelse”
Hur funkar det egentligen om man är gravid när man hamnar i fängelse – eller precis fött barn när man låses in bakom galler?
Fängelse och barn – det känns som en kombination som är svår att få ihop. I det här avsnittet av P3 Krim träffar vi Daniela som var gravid i sjätte månaden när hon hamnar i fängelse. Hon berättar bland annat om hur hon födde sin dotter men att barnet sedan omhändertogs och det skulle dröja två år innan de fick träffas igen.
Men det händer dock att vissa har med sig barn innanför murarna. Då handlar det om barn under ett år och det är många faktorer som spelar in om det skall godkännas. T ex anstaltsmiljö, vad det finns för medfångar och vad för typ av brott personen dömts för, säger Liridona Selmonaj, kriminalvårdare och barnombudsman.
Har man med sig sitt barn i fängelset så kan man, precis som utanför murarna, vara föräldraledig. Adrian Russo, ställföreträdande anstaltschef för kvinnofängelset Hinseberg, berättar bland annat om de specialrum fångar med bebis tilldelas. Men det har också blivit mer ovanligt med barn i fängelset eftersom fler döms för våldsbrott vilket gör miljön osäker för barnen. Även överbeläggningar gör det problematiskt att ha barn i fängelset
Medverkar gör också Madelein Kattel, verksamhetschef på barnrättsorganisationen BUFFF
Avsnittsbilden är arrangerad och föreställer inte Daniela.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
De unga nätverken och våldet i Upplands Väsby
En tonårskille som blivit rånad på två “säljlurar” ska nu få tillbaka dem. Då drar han vapen och skjuter en ung man. P3 Krim handlar den här veckan om de unga nätverken och våldet i Upplands Väsby.
Polisen beskriver att det finns en närvaro av kriminella nätverk i Upplands Väsby. Det har förekommit öppen drogförsäljning, utpressningar och skjutningar. Och även om Upplands Väsby inte är ensamma om den här problematiken så har man sett många unga personer som misstänks eller finns i utkanten kring grov brottslighet. I förundersökningarna förekommer väldigt unga personer – vissa är inte ens straffmyndiga.
Veckans P3 Krim handlar om flera av de grova brotten som unga gärningsmän har dömts och misstänkts för i Upplands Väsby.
Medverkande:
Jenny Karlsson, kammaråklagare
Martin Wallin, operationsledare i lokalpolisområde Sollentuna
Pontus Bark, utredningsledare grova brott Stockholm Nord
Hanna Lindblom, försvarsadvokat
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reporter: Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Del 1 – Mordvågen i Järva: “Folk dör som flugor”
Det kallas för ett krig. Men hur startade allt? Och vilka nyckelhändelser har drivit utvecklingen i fel riktning? Under flera avsnitt under hösten berättar vi om våldet i Järva med röster både inifrån och utanför konflikterna.
Vi startar på Mynttorget vid Sveriges riksdag där det förra torsdagen hölls en demonstration mot våldet som tagit så många liv. Mammor, pappor, syskon och grannar till skjutna och mördade i gängkonflikterna i Västerort i Stockholm samlades då för att utlysa nationell kris. De har fått nog och vill inte längre hålla tyst om det som många länge inte vågat prata om.
P3 Krim startar idag en serie om våldet i Järva som kräver allt fler dödsoffer.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Faysa, anhörig
Pappan till en mördad pojke
Esme Güler, mamma och boende i Järva
Emir Gazibegovic, polis
Kontot SHZVSDP
Momo från “Life of Momo”
Mats Lindström, spaningsledare Stockholmspolisen
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Del 2 – Mordvågen i Järva: “Jag blev en gangsterbitchfru”
Awira blir kär i en äldre kille som är med i ett gäng. Hon tar snart själv klivet in i det kriminella nätverket. Pengar och knark flödar. Men våldet och döden är ständigt närvarande.
P3 Krim fortsätter den här veckan att berätta om mordvågen i Järva. I dagens avsnitt får vi träffa Awira* som tog steget in i det kriminella livet. Hur vanligt är det med kvinnor i de kriminella nätverken? Brukar killarna brösta tjejernas brott? Och vad gjorde att hon tillslut fick nog?
* Awira heter egentligen någonting annat
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Awira
Christoffer Carlsson, kriminolog
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Del 3 – Mordvågen i Järva: “Mina kusiner ville hämnas”
När Mohammeds släkting mördas vill hans familj att de ska flytta till Somalia. Men de blir kvar, flera av Mohammeds vänner går med i ett gäng och snart får han själv frågan om han vill ta klivet in.
Vi avslutar vår serie i tre delar om mordvågen i Järva. I samtal med polis och andra personer med insyn i konfliktläget går vi denna vecka igenom några av senaste dryga årets våldsamheter och försöker sätta dem i ett sammanhang.
Nu under hösten 2021 pågår vad polisen kallar för en väpnad konflikt men andra kallar det för ett krig, där närmare 10 personer blivit ihjälskjutna under ett drygt år.
Det brukar av polisen kallas för ett rött läge och i allt det här finns ungdomar som märker att allt fler väljer sida och kanske också tar steget in i kriminalitet.
I veckans avsnitt pratar vi om rekryteringen av unga och får bland annat träffa Mohammed vars släkting mördades och efter vilket han fick frågan om han själv ville kliva fram och ta en plats i gängen.
Vi träffar även Yasmin som också förlorat en anhörig och sett vänner hon växt upp med dras in i konflikterna.
* Mohammed och Yasmin heter egentligen nåt annat och deras röster har lästs in av skådespelare.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Mohammed
Yasmin
Mats Lindström, polis
Christoffer Carlsson, kriminolog
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Den ensamma avhopparen
Allt fler personer i kriminalitet tar hjälp för att kunna hoppa av. “Markus” är en av dem som lämnat utan hjälp av myndigheter eller organisationer. Nu berättar han om sin väg ut ur kriminaliteten för P3 Krim.
I Stockholmsområdet har antalet personer som försökt hoppa av kriminaliteten ökat kraftigt under de senaste åren. Sedan Stockholmspolisen gjorde om sin avhopparverksamhet har det gått från 26 pågående ärenden 2020 till 130 enligt den senaste mätningen i april i år.
Sedan finns det personer som lämnar utan att ta hjälp av myndigheter eller organisationer. Vi har träffat en av dem. Vi har valt att kalla honom “Markus”. Han är i 30-årsåldern och för en tid sedan lämnade han ett kriminellt sammanhang där han var del i att distribuera dopingpreparat och narkotika.
“Markus” kom till ett vägskäl där han var tvungen att välja om han skulle ge sig djupare in i en potentiellt mycket våldsam konflikt eller lämna det kriminella sammanhanget han var del av. I veckans P3 Krim berättar “Markus” sin historia.
*Markus heter någonting annat.
Medverkande:
“Markus”, avhoppare
Elin Hernstedt, regional samordnare för Stockholmspolisens avhopparverksamhet
Hampus Johannesson, regional samordnare för Stockholmspolisens avhopparverksamhet
Länkar till avhopparverksamheter och organisationer:
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Linnéa Hjortstam och Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Den stora blåsningen – Svartmäklare och bostadsbedrägerier för miljoner
Gabriel betalade tre hyror i förskott och fick sin identitet stulen på den svenska bostadsmarknaden. I ett annat ärende åtalas två kvinnor misstänkta för att vara svartmäklare som sålt hyreskontrakt.
På många håll runt om i landet råder det bostadsbrist. Något som kriminella inte är sena att utnyttja för att tjäna pengar på människor som desperat letar efter någonstans att bo.
I dagens avsnitt av P3 Krim tittar vi närmare på två typer av brottslighet kopplat till den överhettade svenska bostadsmarknaden.
Den ena handlar om ett avancerat annonsbedrägeri där Gabriel hittade en lägenhet på Blocket, gick på visning och sen förde över en förskottsbetalning. Men det skulle visa sig att kvinnan på visningen inte ägde lägenheten utan själv hade hyrt den för att lura flera människor på samma sätt.
Det andra handlar om brott mot jordabalken där två kvinnor står åtalade misstänkta för att ha agerat svartmäklare som sålt hyreskontrakt. Båda kvinnorna förnekar brott.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Gabriel, brottsoffer
Jan Friberg, Stockholmspolisens bedrägerisektion
Petra Öhman, utredare på Aktionsgruppssektionen på Noa
Björn Sidenhjärta, polisiär förundersökningsledare
Anna Dahlbom Langley, försvararsadvokat
Henrik Olsson Lilja, försvarsadvokat
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Den stora reptilhärvan i Skåne
Lukten är det första de lägger märke till. Polisens tillslag sker mot en lokal full av djur, levande men också döda. Det blir starten på en ovanlig och mycket omfattande utredning.
Polisen slår till mot en lokal i det lilla samhället Löberöd i Skåne den 22 mars 2018. Där hittar man nästan 900 reptiler.
Det ska bli starten på en utredning om illegal reptilhandel som har förgreningar hela vägen från Marocko till Kina.
Nu pågår rättegången mot mannen som misstänks för både grovt arskyddsbritt, brott mot djurskyddslagen, djurplågeri och smuggling.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Per-Erik Lindbäck, utredare polisens artskyddsgrupp
Kalle Melkersson, chef för reptiler på Tropicarium i Kolmården
Jocke Ljungström, organisatör Tropikmässan i Malmö
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Det osynliga relationsvåldet
Många äldre kvinnor lever i destruktiva förhållanden med både psykisk och fysisk misshandel. Relationer de har svårt att ta sig ur – och som sällan syns i medier och statistik.
Säkerligen har många en bild av ålderdomen som harmonisk och stillsam och med lyckliga par som hängt ihop länge. Men för många äldre kvinnor innebär det en tillvaro i destruktiva relationer där det kan förekomma både fysisk och psykisk misshandel – och ibland även brutala mord.
Men den här gruppen kvinnor har en tendens att hamna i bakgrunden och deras problematik förblir osynlig i brottsstatistiken. Vi möter Anita, 77, och Monika, 73, som båda berättar om sina destruktiva relationer och svårigheterna att ta sig ur dem på ålderns höst.
– “När man passerar 60 så är det inte lika enkelt att gå sin väg” säger Monika och menar att deras generation vuxit upp med en tro på kärnfamiljen till varje pris.
Och trots att många äldre personer lever i destruktiva relationer är forskningen kring detta eftersatt menar Johanna Simmons, läkare i geriatrik och som forskar kring äldre personers utsatthet för våld och övergrepp. Hon upplever ofta chockartade reaktioner när hon föreläser om våld mot äldre kvinnor och möts regelbundet av en ålderistisk föreställning om den idylliska ålderdomen som fridfull och oproblematisk.
Monika och Anita är fingerade namn och avsnittsbilden är arrangerad.
Övriga medverkande:
Eva Engman, jourkvinna på “Tantjouren”. Kerstin Weigl, journalist. Maria Edström, mediaforskare.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Dimitris väg ut – och kampen mot gängrekryteringen
Dimitris levde ett kriminellt liv. Han sålde droger och var en del av ett kriminellt gäng. Men en vändning skulle komma, och i dag kämpar han för att få fler att lämna kriminaliteten.
Det är en varm majdag. Dimitris är på väg ut till Solvalla för att spela på Sveriges största travlopp, Elitloppet. Men han kommer aldrig dit. I stället hamnar grips han efter att polisen
gjort en husrannsakan i hans lägenhet, där de har hittat narkotika. Det ska bli den slutgiltiga vändpunkten på vad han beskriver som en resa ut ur kriminaliteten. I dag jobbar Dimitris förebyggande för att ungdomar inte ska fastna i kriminalitet, som han gjorde. I något som kallas Storebrorsinitiativet kvällsvandrar han och andra i brottsutsatta områden runt Stockholm.
På söndag, den 11 september, är det val i Sverige. Inför valet har många partier pratat om hur man kan stoppa gängrekryteringen, och det brottsförebyggande arbetet nämns ofta. Men hur kan det se ut – och har det någon effekt?
Medverkande:
*Dimitris, Storebrorsinitiativet
*Mostafa, uppsökande socialsekreterare Järva
*Oskar Williamsson, gruppledare Framtid Stockholm Järva
*Lasse Wierup, journalist Dagens Industri
Programledare:
Linus Lindahl
Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Reporter: Evalisa Wallin
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Dopningshärvan på Västkusten – sålde preparat helt öppet
De två männen är som vilka kollegor som helst. Men förutom sina jobb på bemanningsföretaget driver de en av landets största dopningmarknader.
Den ena mannen är chef på bemanningsföretaget. Han lever ett flådigt liv, en villa nära havet och kör dyra bilar. Tillsammans med sin kollega säljer han också narkotika och dopningspreparat.
Affärerna är en strukturerad sidoverksamhet med excelfiler och beställningslistor, precis som ett vanligt företag. Mellan 2019 och 2021 tar de emot swishbetalningar i miljonbelopp. Lagerhållning och paketering sköts bland annat av den ena mannens föräldrar.
Vid ett tillslag mot en bil som körs av en av männens lagerhållare hittar polisen en stor mängd dopningspreparat – det är dock bara toppen på ett isberg jämfört vad man kommer att hitta i hans lägenhet. Snart står det klart för polisen hur stor härvan är.
Hör telefonsamtalen mellan kollegorna som blev ett första steg för polisens stora tillslag och gripanden. Möt också “Henrik” som ger en inblick i hur det är att vara köpare av dopingpreparat och hur lättillgängliga preparaten är.
Övriga medverkande:
Per Björkman,spaningsledare, Gunnar Hermansson, f.d. kriminalinspektör och Rebecca Burdell, åklagare.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Dubbelt så många barn i häkte: “Vi tröstar dem och låser sedan dörren”
Efter våldsvågen i Stockholm sitter många barn, flera så unga som 15 år, i häkte. Är det den borttagna straffrabatten för 18-20-åringar som fått gängen anlita allt yngre gärningspersoner?
I augusti 2022 tar fyra tonåringar pendeltåget till Stockholms central. Med sig har de en väska med en bomb. Strax före jul skjuts en 16-årig pojke i Kalmar i huvudet. Den misstänkte skytten är bara 15 år och de misstänkta anstiftaren bara några år äldre.
Och i Stockholm står just nu den misstänkte för mordet på Delta Gym inför rätta. Det är bara några av de grova brott där tonåringar under 18 – alltså barn i lagens mening – just nu misstänks för.
Under januari 2023 satt 38 barn i svenska häkten – dubbelt så många som ett år tidigare. Hur påverkar det barnen och de som jobbar på häktet?
För ett år sedan togs straffrabatten bort för 18-20-åringar. Tanken var att hårdare och längre fängelsestraff skulle avskräcka unga från att begå brott. Men många varnade då för att det skulle få totalt motsatt effekt – att gängen skulle börja utnyttja allt yngre tonåringar. Är det därför vi sett så många unga misstänkta i den senaste tidens våldsvåg i Stockholm?
Dynamiten som försvann och mannen som sprängdes
En man spränger sig själv i Värnamo. Men allt tyder på att det var av misstag. Mannen tros ha koppling till ett MC-gäng och sprängningen till en konflikt. Men var kom sprängmedlet ifrån?
Den här berättelsen startar två år tidigare. En företagare i Eksjö ringer då till polisen. Han berättar att han vill lämna in flera hundra kilo dynamit som legat på hans tomt under en längre tid.
Men polisen vill inte hämta sprängmedlet. Så han låter det ligga kvar. Senare ska hans hyresgäst göra ytterligare försök att göra sig av med dynamiten. Men delar av sprängmedlet hamnar i händerna på en man med Bandidos-kontakter.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Julia Rasmussen, åklagare
Rolf Weinander, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Johan Borg, operativ samordnare för polisen i Värnamo
Producent: Viktor Papini
Reporter: Jill Eriksson & Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Döden i arresten
Strax efter klockan 21 på kvällen placeras Davit i en cell. En timma senare är han död. Vad är det som har hänt? Ärendet har nått Europadomstolen och nu har den svenska regeringen kommenterat fallet.
Händelsen inträffar den 6 februari 2017 i Örebro. Davit och hans vänner har druckit och är inne på en matvarubutik när de bestämmer sig för att sno fläskfilé. De blir påkomna och flyr.
Efter en stund blir Davit illamående och spyr. Hans vänner tillkallar en kompis som ska köra Davit till sjukhuset. Men polisen hinner stoppa dem. Och de tycker Davit är påtagligt berusad.
Han förs till en cell i arresten. Men bara en timma senare påträffas han död i sin cell. Han har drabbats av en hjärnblöding och promillehalten i hans blod är inte särskilt hög. Ärendet utreds men läggs ner.
Men Davits familj nöjer sig inte och överklagar fallet till Europadomstolen. Och nu har svenska regeringen kommenterat fallet.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Mark Safaryan, advokat
Patrik Thunholm, polisforskare
Patrik Forsemalm, utvecklingschef på polisens Utvecklingscentrum öst
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Lova Nyqvist Sköld, Mette Carlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
EXTRAPODD: “Han är fullt medveten om vad han har gjort”
18-åringen som greps efter att två kvinnor dödats på Malmö latinskola medger att han ligger bakom dubbelmordet. Hans advokat Anders Elison berättar om det första långa förhöret med 18-åringen.
Vid tiden för intervjun med advokat Anders Elison hade 18-åringen begärts häktad men förhandlingen i Malmö tingsrätt hade ännu inte skett. Under eftermiddagen, onsdag 22 mars, blev mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på de båda lärarna.
Medverkande:
Anders Elison, 18-åringens advokat
Programledare:
Viktor Ahldén
EXTRAPODD: Dödsskjutningen av Einár
P3 Krim ger en uppdatering gällande artisten Einár som sköts till döds i natt.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Torsten Alm, utredare grova brott Stockholm
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
EXTRAPODD: Hovrättsdomen mot Vårbynätverket
Idag kom hovrättsdomen i det så kallade Encromålet där flera medlemmar av Vårbynätverket i Stockholm åtalats och tidigare dömts i tingsrätten. I studion finns utredaren Torsten Alm som utrett ärendet.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Torsten Alm
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Einár – mordutredningen ett år senare
Ett år har gått sedan mordet på Einár. Hör polisen Reine Berglund som var först på plats, men också varför de ännu inte lyckats gripa någon.
Den 21 oktober 2021 skjuts artisten Nils “Einár” Grönberg till döds i ett bostadsområde i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Polisen Reine Berglund ska precis avsluta sitt arbetspass när han och hans kollegor får larm om en skottlossning. Platsen de kommer till beskriver han som spöklik.
Mordet på Einár chockar många och får stor uppmärksamhet. För P3 Krim berättar familjens försvarsadvokat Martin Persson om tiden efter mordet och om hoppet att någon ska gripas.
Hör också om Einárs bakgrund och hotbild, kidnappningen och varför polisen inte lyckats binda någon till brottet efter närmare 350 förhör.
Övriga medverkande:
Torsten Alm, utredare Vårbynätverket och kidnappningen av Einár
Mats Eriksson, presstalesperson hos Stockholmspolisen
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom och Linnéa Wannefors
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Eskilstuna: Från “Finngänget” till tonårsskjutningar
Förra helgen sköts en 14-åring och 2020 mördades 16-årige “Bisrat” av en jämnårig kille. P3 Krim tittar närmare på vapenvåldet bland unga i Eskilstuna och gängkriminalitet som kryper ner i åldrarna.
Den 17 september 2020 hänger 16-årige “Bisrat” utomhus med några vänner då en annan kille plötsligt närmar sig, ropar hans namn och höjer ett vapen. Han träffas av flera skott och avlider.
Det ska visa sig att både “Bisrat” och “Pascal” varit föremål för flera riktade sociala insatser. Trots det slutade allt i mord. Vad var det som gick fel och vad ligger bakom det grova våldet mellan unga i Eskilstuna?
* Bisrat, Pascal och Adam heter egentligen nånting annat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Elin Johansson, kommunpolis Eskilstuna
Hendren Salih, fritidsledare i Nyfors
“Adam”, Bisrats vän
Thomas Bergqvist, brottsförebyggande handläggare polisen Eskilstuna
Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef för lopo Eskilstuna
Cecilia Palm, samordnare Trygga unga
Lena Söderqvist Määttä, områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
FBI:s hemliga operation Trojan Shield
Idén föds över en öl. FBI ska lura kriminella att använda byråns egna krypterade app. Några år senare grips hundratals kriminella världen över. Inte minst i Sverige.
Det är en tidig morgon i Sverige, måndag den 7 juni.
Runt om i landet förbereder sig åklagare och poliser på tillslaget med stort T. Men att man är del i ett större sammanhang är hemligt. Informationen hålls tajt och först i efterhand förstår många hur stort det hela är.
Över 150 personer grips i den stora insatsen och nu står Sverige inför ett vägval vad gäller övervakning och avlyssning.
P3 Krim handlar denna vecka om FBI:s hemliga operation och svenskarna som fastnade i polisens nät.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Emil Eisersjö, sektionschef vid underättelseenheten på NOA
Lisa dos Santos, åklagare
Sara Leckner, universitetslektor på institutionen för datavetenskap och medieteknik på Malmö universitet.
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Fallet Depp & Heard och olika gränser för yttrandefrihet
Washington Post publicerar en artikel av skådespelaren Amber Heard i december 2018. Där berättar hon om hur det är att vara våldsutsatt utan att nämna några namn. Men hennes exmake Johnny Depp känner sig utpekad och stämmer henne på miljoner. En flera veckor lång process har pågått under våren – men vem vann egentligen?
Det har knappast undgått någon att det skett en rättegång mellan skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard under våren. I veckor har det avhandlats vem som varit våldsam mot vem och om någon bevittnat misshandeln eller spår av den.
P3 Krim berättar den här veckan om bakgrunden och relationen mellan Depp och Heard med hjälp av två juridiska experter för att reda ut skillnaderna mellan svensk och amerikansk rätt. Inte minst när det gäller yttrandefrihet och förtal.
Medverkande:
*Mårten Schultz, professor i civilrätt
*Angelica Högström Walker, juristutbildad och boende i Washington
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Lars Truedson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Fallet Macchiarini och strupar som dödar
Andemariam Biyene får en plaststrupe inopererad. Kirurgen Paolo Macchiarini lovar att den ska ge förlängt liv. Men det blir stället ett lidande till döden. Nu har dom fallit mot Paolo Macchiarini.
Denna vecka ger P3 Krim hela historien om Macchiarini-skandalen och förklarar varför han till slut dömdes. Vi får bl a höra hans bedragna ex-flickvän Benita Alexander och läkaren och forskaren Kjell Asplund som utrett hela skandalen. Kan juridiken döma för bedräglig sjukvård?
Medverkande:
*Kjell Asplund, professor emeritus vid Umeå universitet
*Björn Hurtig, försvarsadvokat
*Benita Alexander, journalist och Macchiarinis före detta
*Bosse Lindqvist, journalist SVT
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Fallet Sarah Everard och polisen som blev mördare
Sarah Everard är på väg hem från en vän till sin bostad i Brixton, London. Men hon kommer aldrig hem. I stället blir hon falskeligen gripen av en polis som mördar henne. Det blir starten på en mordutredning som kommer att skaka hela nationen och inte minst förtroendet för polisen.
33-åriga Sarah Everard försvann en marskväll i London förra året när hon var på väg hem från en vän. Hon utsattes för sexuellt våld, mördades och dumpades i ett skogsområde. Och när utredningen kring det här brutala mordet rullades upp kom rättsväsendet, mer specifikt polisen, att bli kraftigt ifrågasatt.
Det visar sig nämligen att det är en polis som är den sista personen som ser Sarah Everard i livet – och som också blir misstänkt för mordet.
P3 Krim handlar den här veckan om mordet på Sarah Everard, polisen som blev mördare och övervakningskameror som var en starkt bidragande orsak till att fallet kunde lösas. Vi tittar också på ett svenskt fall där övervakningskameror blev avgörande för att polisen kunde hitta en man som misstänktes för flera våldtäkter och våldtäktsförsök i Rågsved och på Södermalm i Stockholm.
Medverkande:
*Stephanie Zakrisson, Sveriges Radios korrespondent i London
*Camilla Erixon, utredare på grovt brott på polisen i Stockholm city
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Reporter: Jill Eriksson
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Familjen och vännerna om Adriana som sköts till döds
Natten till 2 augusti 2020 är 12-åriga Adriana ute och köper hamburgare. Plötsligt avlossas flera skott mot platsen och Adriana träffas. Sju män är nu häktade misstänkta för inblandning i mordet.
Mordet på Adriana sker till följd av ett mordförsök på två män med misstänkt gängtillhörighet som utsattes för ett attentat när de befann sig på en offentlig plats med andra människor runt omkring sig.
Skjutningen är bara en av många som skett i södra Stockholm de senaste åren. En av de misstänkta för mordet har sedan länge haft en pågående konflikt med ledaren för det så kallade Vårbynätverket. Och den konflikten ligger bakom många av de dödsskjutningar som ägt rum under de senaste åren.
Vilken eventuell lojalitet som de två männen som ska ha varit tänkta måltavlor hade, är inte ännu helt klarlagt och vad som kan ha legat bakom attentatet kommer vi att återkomma till.
Skotten vid hamburgerrestaurangen var alltså inte ämnade att träffa Adriana utan de två männen som råkade befinna sig på platsen samtidigt. Men attacken var omdömeslös, 21 hylsor ska senare hittas av polisens tekniker och i åtalet om mordet på Adriana så ingår mordförsök på 16 andra personer som också befann sig på platsen.
I veckans avsnitt möter vi bland annat Adrianas mamma, gudmor och vänner som berättar om Adriana och händelsen som skakade samhället.
* Programtexten har ändrats med ett förtydligande att mordet inte sker i den då pågående konflikten mellan ledaren i Västerås och Vårbynätverkets ledare.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Susanne Yakes, Adrianas mamma
Isabella Leikas, Adrianas gudmor
Maria Gard, Rektor på Adrianas skola
Melissa, Adrianas kompis
Awan, Adrianas kompis
Rosie, Adrianas kompis
Per, polis i lokalpolisområde Botkyrka
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Frej Larsson och rapptexten som gick till Högsta domstolen
Konst eller hot? Yttrandefrihet eller lagbrott? Inför Högsta domstolens beslut tittar P3 Krim närmare på åtalet mot Frej Larsson som av hovrätten dömdes för olaga hot mot en polis efter en raplåt.
2018 åtalas Frej Larsson för olaga hot mot tjänsteman efter att det först publiceras en bild på en fisk i hans sociala medier-konto. I texten står det att fisken har samma namn som en särskild polis och att den ska “fileas på valborg”. Efter inlägget släpper han också låten “Då ska hon skjutas” med liknande innehåll där samma polis nämns med för- och efternamn.
Frej Larsson kommer att åtalas, frias i tingsrätten men fällas i hovrätten för olaga hot av tjänsteman.
Men frågan är om han ägnat sig åt ett konstnärligt uttryck och om han kommer frias med hänvisning till yttrandefrihet nu när fallet avgörs i Högsta domstolen?
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Viktor Banke, advokat
Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Sthlms universitet
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Lova Nyqvist Sköld, Mette Carlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Från gangsterbitchfru till ett liv med hemlig identitet
Awira och Karim lämnade det kriminella gänget. Men livet på flykt får snart en oväntad vändning. Nu tvingas Awira leva en lögn – med nytt namn och personnummer.
Vi återvänder till Awira som vi berättat om i ett tidigare avsnitt. Då berättade hon om sitt liv i det kriminella nätverket – om hur hon träffade Karim, blev kär och blev en gangsterbitchfru.
Awira och Karim lämnade tillsammans det kriminella livet, men kort därefter misshandlar han henne och Awira placeras i skyddat boende. När domen mot Karim kommer tvingas hon återigen byta stad. Hon får ett nytt namn. En ny identitet.
*Awira och Karim heter egentligen någonting annat. Vi har låtit en skådespelare läsa in Awiras citat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Susanne Gosenius, samordnare för brottsoffer- och personsäkerhetssektionen region Syd
Maria Jonsson, Alla kvinnors hus
Fredrik, säkerhetsexpert
Johanna, säkerhetsbedömare
Producent: Viktor Papini och Alexandra Sannemalm
Reporter: Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Fynden som avslöjade misstänkt polismördare
En man är ute med sin hund i Biskopsgården dagen efter polismordet då han ser kläder i ett grönområde nära brottsplatsen. Fynden blir högintressanta och polisen ringar snart in en misstänkt person.
Bland fynden finns handskar, byxor, jacka, munskydd och så en pistol. Polisen har möjlighet att skicka ett prioriterat ärende till NFC och väljer att skicka munskyddet. Det dröjer inte länge innan man griper en misstänkt person och börjar kartlägga hela hans förehavanden under den aktuella dagen.
I fredags kom åtalet mot en 17-årig kille som misstänks ha avlossat de skott som dödade en polisman den 30 juni tidigare i år. I åtalet framkommer inte bara hur det hela ska ha gått till utan också detaljer kring den misstänktes person. Han är tidigare dömd för mordförsök på en av männen som också beskjuts kort stund före mordet på polismannen. Händelsen kan kopplas till en konflikt i Biskopsgården i Göteborg.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anna Bergkvist, utredningsledare polisen
Hans Palm, försvarsadvokat
Lovisa Nygren, kriminalvårdschef Frivården i Göteborg
Fredrik, polismannens vän
Johan Fagerberg, polismannens kollega
Jörgen Thorén, lokalpolischef Hisingen
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
FÖRSVUNNEN: Emilia Lundberg-fallet
2019 försvinner Emilia från sitt hem i Tollarp. Elva dagar senare hittas hon död. I måndags dömdes hennes vän för mord. P3 Krim tittar närmare på fallet och vad som händer när en människa försvinner.
Kristianstads tingsrätt dömde i måndags en 22-årig man till 14 års fängelse för mordet på hans barndomsvän, Emilia Lundberg. Vad som började som ett försvinnande slutade i något mycket värre.
P3 Krim tittar denna vecka närmare på mordet på Emilia, hur forskningsläget ser ut kring försvinnanden, kunskapsläget hos polisen och vad som lockar med att hjälpa till vid försvinnanden.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Robin, vän till Emilia
Christer Lundell-Ek, insatsledare FIKK
Nina Rognli, ordförande FIKK
Rebecca Stenberg, räddningsforskare vid Linköpings universitet,
Frida Grönholm, reporter P4 Väst
Anders Leicht, polisinspektör
Melka Kjellberg, försvarsadvokat
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Förhörsledarna i Tove-fallet: “Levt med utredningen dygnet runt”
I oktober grips 20-åringen på jobbet. 18-åringen på sin gymnasieskola. I slutet av mars sitter de i Eksjö tingsrätt och ska förhöras som misstänkta för mordet på Tove i Vetlanda.
P3 Krim handlar den här veckan om Tove-rättegången inifrån och de misstänktas versioner. Två versioner som växt fram under utredningen. I avsnittet berättar för första gången förhörsledarna om vägen fram till att de misstänkta tjejerna till slut medger att de haft något med Toves försvinnande att göra.
I avsnittet hör du förhörsledarna Gunilla Karlsson och Lennart Ingvarsson, utredningsledaren Johan Ekström, Jenny Yourstone som är doktor i psykologi och de misstänktas versioner i rättssalen.
Försvinnandet av Tove i Vetlanda
Efter drygt två veckors försvinnande hittas Tove död. Två unga kvinnor sitter häktade. P3 Krim sammanfattar det vi hittills vet om fallet.
Efter en utekväll i mitten av oktober försvinner Tove. Två och en halv vecka senare hittas hon död i ett skogsområde utanför Vetlanda. Kort efter försvinnandet häktas två kvinnor misstänkta för människorov. Efter att kroppen hittats har de även delgivits misstankar om mord och gravfridsbrott.
Engagemanget i sökandet efter Tove var stort. Tessan Jigfjord på Missing People berättar om när 400 människor slöt upp i ösregnet.
Fallet har fått stor uppmärksamhet i media, och inte minst i Vetlanda. Hör lokalpolisområdeschefen Jonas Lindell hur det är att arbeta med ryktesspridningar och spekulationer. Hör också Tea Fredriksson, kriminolog på Stockholms universitet om hur ovanligt det är med kvinnliga förövare i sådana här typer av grova brott.
Övriga medverkande:
Marianne Karlsson, vård-och omsorgschef, Vetlanda kommun. Helen Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Vetlanda kommun.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Gängkriget i Eskilstuna: “Hedern är borta för länge sedan”
Skärtorsdagen 2023. En 18-åring skjuts utanför sin skola i Eskilstuna. Vittnen beskriver det som en avrättning. Maktkamp och hämndbegär driver gängkonflikterna och våldet blir allt mer skoningslöst.
“Alexander” sköts till döds på en parkering utanför sin gymnasieskola. Inte ens två veckor senare mördas en 25-åring i Fröslunda. Däremellan var det en skottlossning på centralstationen. Läget är spänt i den kriminella världen i Eskilstuna, som hade flest skjutningar per invånare av alla kommuner förra året.
Enligt polisen handlar konflikterna i grund och botten om narkotikamarknaden. Uppgörelser om områden och vem som ska äga dem. Men flera av våldsdåden ses också som ren hämnd. “Victor” med kopplingar till Eskilstunas gängvärld berättar om hur gränserna förskjuts.
Medverkande:
“Victor”, med koppling till den kriminella världen i Eskilstuna
Peter Sigurd, kommunpolis Eskilstuna
Camilla Helgesson, utredningschef polisen i Eskilstuna
Ninmar Poli, advokat
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Reporter: Johanna Ladborn
Producent: Kina Pohjanen
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)
Gängkriget mellan Räven och Dalen
Mord, skjutningar och sprängningar skakar Stockholm i en omfattning vi aldrig tidigare sett. Vi kikar närmare på en av gängkonflikterna som ligger bakom.
“Det mest extrema någonsin” – så säger en av poliserna P3 Krim pratat med om situationen. Flera konflikter ligger bakom våldsspiralen och i det här avsnittet ska vi fokusera på gängkriget mellan 36-åringen som kallas “Räven” och en 24-åring som styr Dalennätverket. Även om ingen av dem befinner sig i Sverige så ligger de bakom många av de händelser som skett i och runt Stockholm det senaste.
Bland annat krigar man om narkotikamarknaden i Sundsvall. “Det är spänt och oroligt och många ungdomar fruktar för sina liv. Det kommer att smälla här, det är bara en fråga när” säger Petra Berggren som är reporter på P4 Västernorrland i Sundsvall. Men hur kommer det sig då att det knappt skjuts och sprängs i Sundsvall medan våldet ökar i Stockholm? Vad är kopplingen? Och hur kan man styra den här typen av våldsdåd och hämndaktioner från utlandet?
Övriga medverkande:
Jale Poljarevius, underrättelsechef polisregion mitt. Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef Fryshuset. Sven Granath, kriminolog. Petra Berggren, reporter på P4 Västernorrland i Sundsvall.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Gängledaren, bilbränderna och informatörshärvan i Eskilstuna
När polisen spanar mot en utpekad gängledare utbryter skottlossning. Han häktas men snart sätts bilar i brand. Mannen figurerar även i en utredning om mord där en informatör blir röjd av polisen.
Det råder rött läge i Eskilstuna just nu och under de senaste två åren har det förekommit flera skjutningar där människor mördats och skadats. En handfull nätverk opererar på orten och ett femtiotal individer tros tillhöra de övre drivande skikten i den organiserade brottsligheten.
En av personerna är “Amir” som beskrivs som en ledarfigur kring gängmiljön i stadsdelen Skiftinge. I dagens P3 Krim berättar vi om två aktuella rättsfall – ett mordförsök i Råbergstorp tidigare i år, samt mordet i Årbyskogen 2018.
Båda fallen ska upp i hovrätten och “Amir” förekommer i bägge. Men vad var det för teknikalitet som gjorde att han friades för mordförsöket? Och hur kunde en informatör röjas i mordutredningen från 2018?
* Amir och Jamal heter egentligen någonting annat
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef för lopo Eskilstuna
Johan Karlsson, tillförordnad chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland
Carina Lennquist, biträdande regionpolischef i region Öst
Marcus Ekman, chefsåklagare
Jacob Asp, “Amirs” försvarsadvokat
Tobias Enochson, informatörens advokat
Håkan Andersson, “Jamals” försvarsadvokat
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Gängvåldet i Gävle – ledaren, advokaten och kärleken
Förra året blossade ett gängkrig upp i Gävle. Plötsligt fick staden skjutningar på allmän plats, mitt bland folk. Nu pågår rättegång mot det gäng polisen kallar det “blå”. Men vittnen har börjat ändra sig.
När det “röda” gänget i Gävle närmade sig Shottaz från Järvafältet i Stockholm trappades konflikten upp. Det blå gänget tog kontakt med Shottaz fiender Husbys hyenor. Polisen säger att man aldrig tidigare mött den här sortens våld i Gävle.
Och när polisen börjar rulla upp härvan gör de en pikant upptäckt: Bashir, ledaren för det blå gänget, har ett förhållande med sin försvarsadvokat. Hon avsäger sig snart uppdraget, men polisen misstänkte henne en tid för medhjälp till vapenbrott. Nu granskar Advokatsamfundet fallet. Kanske väntar ett straff för brott mot god advokatsed.
FOTNOT: Bashir är ett fingerat namn.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare Advokatsamfundet
Rolf Korol, polis
Thomas Persson, polis
Fredrik Normark, åklagare
Thomas Martinson, försvarsadvokat
Lena Heiman, vittnesstödjare
Producent: Viktor Papini och Lars Truedson
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Hjärnan bakom Einár-kidnappningen – och våldsspiralen i Stockholm
Under jul och nyårshelgen skjuts det och sprängs på flera ställen i Stockholm samtidigt som rättegången mot den misstänkta hjärnan bakom kidnappningen av Einár pågår. Finns det ett samband?
På juldagsmorgonen skjuts en 27-årig man ihjäl i Rinkeby och detta blir startskottet på en våldsspiral i framför allt södra Stockholm med bland annat flera sprängningar som sker i slutet av 2022 och början av 2023 – och i det här avsnittet skall vi göra vårt bästa för att förklara vad som händer och varför.
För samtidigt som detta sker pågår rättegången mot den man som misstänks vara hjärnan bakom kidnappingen av Einár. En 39-åring som hållit sig gömd sedan 2020 men som greps i Bulgarien förra året. 27-åringen som sköts i Rinkeby var i sin tur misstänkt för inblandning i mordet på Einár och flera andra personer som knutits till våldsdåden kring jul/nyår har också figurerat i utredningarna kring brotten mot Einár. Så är det en slump eller finns det ett samband?
Både gärningsmän och offer i den här våldsspiralen har i flera fall varit rappare och vi pratar med musikjournalisten Petter Hallén om kulturen och det allt hårdare klimatet inom gangsterrap – men också om Einárs texter i synnerhet vilket var hans sätt att kommunicera utåt hur han mådde och vad han varit med om. Texter som åklagaren kom att använda sig av under kidnappningsrättegången.
Övriga medverkande:
Torsten Alm, kriminalinspektör. Joel Apitzsch, advokat. Marina Chirakova, åklagare.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Hämnden efter mordet på Adriana – “Måste ta fram horbarnen”
I augusti 2020 beskjuts två män vid Mc Donalds i Hallunda. 12-åriga Adriana träffas av skotten och dör. Männen börjar snabbt planera sin hämnd.
En månad efter mordet på Adriana avlossas skott mot flera män i Vällingby. Det är de personerna som de två männen vid McDonalds tror satt i den vita bilen varifrån skotten som dödade Adriana avlossades ifrån.
I januari dömdes åtta personer till långa fängelsestraff för hämndskjutningen i Vällingby där skott gick in i tre lägenheter som inte har något med konflikten att göra.
“Jag brukar sitta där, exakt där. Om jag hade rest mig upp hade den gått rakt på mitt huvud”, säger Aisha som fick ett av skotten in i sitt vardagsrum. Hon heter egentligen något annat.
Flera av de nu dömda är barndomsvänner med dem som de försökte döda.
Övriga medverkande: Ida Arnell, åklagare, Filip Rydin, advokat, Tore Gissin, chefsrådman Södertörns tingsrätt, Elin Lodén, utredare på grova brott i Stockholm syd.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Lars Truedson
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
I skuggan av Järvakonflikten
Efter tio år i ett av landets mest omskrivna kriminella gäng bestämmer sig “Khaled” för att lämna. Men hur går man från att hålla en pistol mot tinningen på någon – till att leva ett normalt liv?
I början av 2010-talet slår “Khaled” sönder skolans rutor och är övertygad om att han kommer synas på Efterlyst på kvällen. Med åren blir brotten allt grövre. Han börjar sälja kokain och den som inte betalar kan råka illa ut.
Han har hotat människor med vapen, suttit i fängelse och varit en av personerna i Shottaz, ett nätverk involverat i en av Stockholms blodigaste kriminella konflikter.
Men “Khaled” beslutar sig för att lämna och jobbar varje dag på att inte halka tillbaka. Men att bygga upp ett hederligt liv är inte alltid enkelt. Och det tar tid.
* Khaled heter egentligen någonting annat och hans röst är inläst av en professionell skådespelare.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
“Khaled”
Frida Nordlöf, Polisens nationella operativa avdelning
Camila Salazar Atías, kriminolog
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Jakten på mannen bakom Sveriges största drogmarknad på Darknet
Polisen var övertygad om att han stod bakom Flugsvamp 2.0 men hur skulle de bevisa det? Följ med på detektivarbetet bland bitcoin, texttolkningar och darknet. Och hör mannen berätta själv!
Polisen ägnade flera år åt att jaga administratören bakom den mest ikoniska svenska marknadsplatsen på Darknet, Flugsvamp 2.0. Under ungefär tre år (2015–2018) gjordes där över 300 000 överlåtelser av olika slags narkotika, för ett värde av hundratals miljoner kronor.
Hur man lyckades få fast den misstänkte administratören var en spännande kombination av spaning, bitcoinspårning och en tidigare hemlig metod som polisens underrättelsetjänst först nu kan berätta om.
Och så berättar den dömde själv för P3 Krim från sin tillflyktsort om sina planer – han tänker inte överlämna sig till rättvisan.
Medverkande:
*”Henrik” – dömd
*Björn Eriksson, polis
*Annika Wennerström, åklagare
*Peter Marklund – rättegångsljud (analytiker)
*Kinora Awrohum, försvarsadvokat
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl och Lars Truedson
Reporter: Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Jakten på nätpedofilen
Insatsstyrkan sågar upp en dörr, slänger in chockgranater och griper en man. Han misstänks för sexualbrott över nätet mot barn från hela världen. Totalt handlar det om 50 brottsoffer.
P3 Krim handlar den här veckan om jakten på nätpedofilen.
Mannen som grips i lägenheten kallar vi för “Jonatan”. När polisen analyserat material på hans dator har man upptäckt många barn som utsatts för någon form av övergrepp. Totalt är 50 barn brottsoffer från hela världen.
Utredningen har lett till två rättsprocesser. I det ena målet är brottsoffren från Sverige och där har “Jonatan” dömts. I hovrätten dömdes han till åtta år och sex månaders fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.
Det andra målet, den internationella delen, pågår i Malmö tingsrätt. Där är samtliga brottsoffer från andra länder. Rättegången beräknas vara klar i juni.
I veckans P3 Krim berättar vi om de första anmälningarna och vad som ledde polisen till “Jonatan”.
Organisationer och myndigheter som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn:
Nationell hjälplinje för personer med självupplevt riskbeteende, tvångsmässig upptagenhet av sexuella tankar och handlingar, sexuellt intresse för barn och impulser att tvinga någon till sex:
Medverkande:
Adrien Combier-Hogg, kammaråklagare
Malin Joleby, doktor i psykologi och forskare på sexuella övergrepp av barn över nätet
Mårten Löfvander, polisens analytiker och barnutredare
“Elin”, polisens utredare
Ulf Frisell, försvarsadvokat
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Kidnappningen av Einár
En känd artist sitter häktad misstänkt för inblandning i en kidnappning mot en annan stor artist. Men vad är han egentligen misstänkt för? Och hur fick polisen tag på bevisen när ingen ville snacka?
I mars väntas åtal i en stor kidnappningshärva med totalt tolv misstänkta. Tre av dem är artister liksom brottsoffret som ska ha blivit kidnappad och förnedrad. Hur hittade polisen bevisen de behövde för att få ett genombrott i utredningen? Och har gemene man missförstått vad artisten är misstänkt för? Det här är också en berättelse om debatten om svensk gangster-rap som sköljde över Sverige och om hur branschen påverkas av kidnappningen.
* När det här avsnittet publicerades ursprungligen den 13 januari 2021 namnpublicerades varken Einár eller någon av de utpekade artisterna i åtalet.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anna Stråth, åklagare
Batin Nakam, manager
Petter Hallén, journalist
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Klostret på Kumla och religionen som väg ut ur kriminaliteten
Henrik är en av de omkring 1000 intagna som sedan starten sökt sig till klostret på Kumla. Han gick från grovt narkotikabrott till att avlägga tystnadslöfte som ett sätt att sig ut kriminalitet.
Kumlas kloster, innanför fängelsets murar 2006.
Henrik som dömts för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott söker sig till Klostret, mest för att han är så less på den vanliga fängelsematen. Men när han väl kommit dit får han frågan om vem han är, på riktigt.
”Så att då när ja fick den här frågan liksom wow. Det är ju det jag har sökt.”
Omkring 1000 intagna har sedan starten 2001 sökt sig till Kumlafängelsets kloster. Där avlägger man tystnadslöfte och får tid att arbeta med sig själva och förändra tankemönster.
Men de knökfulla svenska fängelserna har lett till att klostret stängts ner. Något som Sebastian Stakset, även känd som Sebbe Staxx, tycker är synd.
”De här morötterna försvinner och piskorna blir fler. Vi behöver förvandla hjärtan. Hårda hjärtan blir mjuka.”
Sebastian har självt levt ett liv i kriminalitet men lämnade det när han blev frälst.
”När jag fick uppleva förlåtelse, när jag fick uppleva kärlek, att det fanns en Gud som älskade mig då hände det någonting med mitt hjärta.”
P3 Krim – om andligheten, religionen och det tidigare klostret på Kumlas roll för dömda brottslingar
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Henrik, tidigare intagen på Kumla
Lars-Gunnar Skogar, pastor missionskyrkan
Sebastian Stakset, musiker
Lena Roxell, kriminolog
Martin Lardén, chef för behandlingsprogram för intagna på Kriminalvården
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Knarkfällan, utbrytarna och morden i Kalmar
I oktober 2021 hittar en pensionerad polis en gömma med amfetamin i skogen. Polisen gillrar en fälla. Det blir starten på en blodig konflikt. Inom loppet av ett halvår skjuts tre unga män ihjäl.
Händelserna kopplas till en konflikt som startar inom vad polisen kallar för Norrlidengänget. En bidragande faktor till att gänget splittras kan ha varit polisens beslag av en stor mängd narkotika.
Förra veckan dömdes en man för ett av morden i Kalmar. Trots att ett av åklagarens nyckelvittnen under pågående rättegång inte känner igen den misstänkte gärningsmannen som hon kan ha sett i anslutning till mordtillfället.
Medverkande:
Ulf Karlsson, pensionerad polis
Kjell Jannesson, åklagare
Johan Henningsson, åklagare
Erika Norberg, reporter P4 Kalmar
Johan Eriksson, försvarare
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana MelinProducent:
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Reportrar: Linnea Hjortstam & Johanna Ladborn
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Knarkhärvan i Jämtland och direktiven inifrån Kumla
Polisens gripande i ett misshandelsärende visar sig vara något helt annat. Från Kumla styrs en av de största knarkhärvorna i Jämtland historia.
En 23-årig man grips misstänkt i ett misshandelsärende. Polisen genomsöker hans mobiltelefon och hittar information som kommer leda till att minst 40 personer döms i en narkotikahärva.
Polisen kopplar härvan till narkotika- och vapenaffärer som styrs inifrån Kumlaanstalten av det kriminella nätverket Foxtrot.
Droger på sociala medier
Nätverkets säljare har i flera fall riktat in sig på marknadsföring i sociala medier. Många av narkotikaköparna är bara 15 år.
Hör kriminalinspektören Pär Sundin om ärendet som bara växte och växte. Möt också “Andrea” som berättar om narkotikaköpet men också om den tuffa tiden efter rättegången.
Övriga medverkande:
Linda Karlsson, kammaråklagare, Hilda Nygren, operativ analytiker polisen, Jacques Mwepu, kriminalvårdschef Kumla, samt en spanare från polisen som väljer att vara anonym.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Knivattacken i Vetlanda
Strax före klockan tre larmas polisen. Någon hugger människor med kniv i centrala Vetlanda. Sju personer kommer att skadas i en attack som varar i 19 minuter innan polisen skjuter gärningsmannen.
Det börjar med en attack utanför Resecentrum men gärningsmannen slutar inte där. Han fortsätter springa genom stan med en kniv i handen.
Hör rösterna från de som var nära händelserna, som såg gärningsmannen gå till attack och som försökte hjälpa de skadade.
P3 Krim har tittat närmare på förra veckans våldsamma dåd i Vetlanda. En händelse som väckt frågor om rapporteringen, polisnärvaron på mindre orter, hur Vetlanda nu har förändrats och hur det otänkbara kunde inträffa.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Göran Åhlander, vittne
Christer Lund, vittne
Maximilian, vittne
Karina Brånäs, vittne
Wisam Hamed, Vetlandabo
Lena Ljungdahl, säkerhetsexpert/f.d. polis
Carina Lennquist, biträdande regionpolischef i region Öst
Manne Gerell, kriminolog
Mikael Damberg, inrikesminister
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Lova Nyqvist Sköld, Elsa Henriksson & P4 Jönköping
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Kokainet som flöt upp på en strand i Höganäs
En privatperson ramlar på 69 kilo kokain på en strand. Dagen innan har två män hamnat i sjönöd. Det är starten på ett av de senaste årens mest märkliga narkotikafall. Just nu pågår rättegången.
Allt startar den 10 September 2020 vid Nyhamnsläge utanför Höganäs i Skåne.
En man är ute och går med sin hund längs med stranden. I vattenbrynet ligger två väskor.
Han drar upp dem på stranden och i väskorna ligger 40 hårt tejpade paket med bilder på jeepar och fotbollsklubben PSG:s klubbemblem.
Han ringer tullverket som kommer till platsen och bekräftar att det rör sig om 69 kg högkvalitativt kokain.
Tullverket börjar smida på en plan för att lura ägarna till narkotikan. Men snart får de ett samtal från kustbevakningen.
Det visar sig att två män råkat i sjönöd dagen före. Det är början på en intensiv kartläggning av de två männen.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
“Stina”, inspektör på Tullverket
Karl-Erik Esbo, åklagare
Marcus Lodin, försvarsadvokat
Kim Moeller, docent i kriminologi Malmö Universitet
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Lova Nyqvist Sköld, Mette Carlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Kokainförsäljarna i Göteborg och BRÅ:s rapport om köparna och skjutningarna
Under våren 2021 spanar polisen intensivt mot försäljning av kokain i Göteborg. Säljarna misstänks tillhöra Backanätverket och man lyckas identifiera 745 köpare och fyra personer fälls i tingsrätten.
I dagens avsnitt tittar vi närmare på en härva i Göteborg där fyra killar sålt kokain över nästan hela stan. Männen förnekar att dom sålt i stor skala men är samtidigt dömda i tingsrätten.
Men det här fallet sticker ut för att det är så många köpare som identifierats. Det handlar om 745 personer och enligt polisen är det “vanliga Svenssons”.
Dessutom har vi fått ta del av BRÅ:s senaste rapport om narkotikamarknader i Sverige som gjorts på uppdrag av regeringen. Vad har hänt sen den senaste rapporten för tio år sen? Hur ser den typiske konsumenten av narkotika ut? Finns det nån skillnad mellan de som handlar på nätet och de som köper på gatan? Och vad ligger egentligen bakom dagens många skjutningar?
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Katharina Tollin, utredare Brottsförebyggande rådet
Johan Ekström, utredare göteborgspolisen
Payam Hatami, försvarsadvokat
Mia Sandros, försvarsadvokat
Producent: Viktor Papini
Reporter: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Krigets lagar: Om folkrätt och aggressionsbrott i kölvattnet av Rysslands invasion
Mark Klamberg, professor i folkrätt gästar P3 krim för att prata om den senaste händelseutvecklingen i Ukraina. Vilka lagar gäller och vad innebär Sveriges nya lag om aggressionsbrott?
Tidigt torsdag morgon blev Ukraina invaderat av Ryssland. Stora delar av omvärlden har fördömt agressionen. Men vilka internationella lagar gäller vid ett krigsutbrott, vilka konsekvenser kan angreppet få för Ryssland på lång sikt och vilka mer specifikt kan åtalas för brott?
– Teoretisk kan man ställa personer till svars som genomför ett krig. Men det kommer bara ske om man kan gripa och rent fysiskt ställa de här personerna inför rätta. Men just nu är det orealistiskt, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
Intervjun med Mark Klamberg gjordes under torsdag förmiddag.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon, Whatsapp & Signal: 0734-61 29 15
Krigsbrott i Ukraina och detektiverna på nätet
Bara några dagar efter invasionen av Ukraina inledde ICC en utredning om krigsbrott – samtidigt samlar privata utredare in material från internet som kan bli viktig för utredningen.
Om man kallade Kuwaitkriget i början av 90-talet för det första live TV-sända kriget, där amerikanska bombningar sändes live i CNN, så är Ukraina och Syrien krig som sänts live 24 timmar om dygnet av tusentals olika konton på sociala medier.
Allt det här materialet som läggs ut frivilligt kan bli extremt viktigt – både för utredare av krigsbrott och för journalister som vill beskriva vad som händer under en konflikt.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Nick Waters, Bellingcat
Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent
Niklas Kebbon, Utrikesdepartementet
Producent: Alexandra Sannemalm
Reporter: Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon, Whatsapp & Signal: 0734-61 29 15
Krigsbrotten i Block 5A: Svenskarna, oljan och bombningarna
Människorättsorganisationer larmade om att byar brändes och bombades i området där svenska Lundin Oil utvann olja. 20 år senare åtalas Ian Lundin och tidigare VD:n för medhjälp till folkrättsbrott.
Vad visste företaget om konflikterna i området och vilket ansvar vilar på företag som är aktiva i konfliktzoner?
P3 Krim tittar vidare på ett aktuellt ärende i Stockholms tingsrätt som markerar slutet på en tio år lång utredning och benar ut varför den här utredning pågått så länge, vad medhjälp till folkrättsbrott innebär och ger en tidslinje över händelserna i Sudan från innan Lundin kom dit tills efter de lämnade.
Företaget nekar till alla anklagelser.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Brian Adeba – Sydsudan-expert på organisationen the Sentry i Washington
Kerstin Lundell – journalist och författare
Phil Clarke – Bloodhound NGO
Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet
Miriam Ingeson, doktorand i straffrätt och folkrätt vid Uppsala universitet
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Kristianstad-fallet och när samhället misslyckas förhindra dödligt våld
På måndag startar rättegången mot en man som åtalas för mord på en 27-årig kvinna i Kristianstad förra hösten. Hon är en av 14 kvinnor som förra året tros ha dödats av en man de hade eller haft en relation med.
Den 17 september förra året får en fastighetsskötare ett sms tidigt på morgonen om en misstänkt vattenläcka. Väl i lägenhetshuset upptäcker han snabbt var vattnet kommer från. Dörren är upplåst, han kliver in och upptäcker en död kvinna.
En man som tidigare haft en relation med kvinnan grips dagen efter och åtalas nu för mord.
P3 Krim fortsätter titta närmare på mäns våld mot kvinnor och i det här avsnittet pratar vi också om Socialstyrelsen senaste utredning om dödligt våld mot barn och mot vuxna av närstående, där de identifierat ett 30-tal brister i samhällets skyddsnät där brottsoffer för dödligt våld och gärningspersoner visat sig haft kontakter med samhällsaktörer kort tid före morden. Varför har samhället inte kunnat förhindra det dödliga våldet?
Länk: Socialstyrelsens rapport
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Johan Eriksson, åklagare
Jonna Håkansson, försvarsadvokat
Moa Mannheimer, utredare Socialstyrelsen
Marianne Kristiansson, överläkare rättsmedicinalverket
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Kungen och Prinsen
Säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt dagen före midsommarafton. Rättegången mot två tidigare advokater, kallade “Kungen” och “Prinsen”, är på väg att avslutas. De är misstänkta för allvarlig nätverkskopplad brottslighet.
Under det senaste året har det rapporterats flitigt i media om “Kungen” och “Prinsen”. Två tidigare försvarsadvokater som uteslöts ur Advokatsamfundet förra året efter att deras kommunikation med personer kopplade till nätverkskriminalitet genom Encrochat på ett sätt som gjort att de begått allvarliga brott mot advokatetiken.
Tidigare i våras åtalades”Kungen” för förberedelse till mord och både han och “prinsen” har varit åtalade för bland annat grovt skyddande av brottsling.
Det handlar om kopplingar till nätverk i både södra delarna av Stockholm, som Vårby och Vårberg, och till nordvästra delarna som Dödspatrullen i Järva.
Både “Kungen” och “Prinsen” har förnekat brott under utredningen och rättegången.
Tisdagen den 12 juli meddelades domen i Södertörns tingsrätt mot de före detta advokaterna. “Kungen” döms till sex års fängelse för förberedelse till mord. Han frias från åtalspunkterna medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och skyddande av brottsling, grovt brott.
“Prinsen” döms till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Han frias från åtalspunkten om skyddande av brottsling, grovt brott.
Den här veckan berättar P3 Krim om bakgrunden till en av vårens mest uppmärksammade rättegångar och vilka händelser som kopplas till de två tidigare advokaterna.
Medverkande:
*Ewamari Häggkvist, åklagare
*Slobodan Jovicic, försvarsadvokat
*Thomas Olsson, försvarsadvokat
*Mikael Jonsson, tidigare chef på Fenix på Kumla.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Kvinnan som lämnades att dö i gruvhålet
Efter en våldtäkt knuffas kvinnan ner i ett gruvhål. Hör om mordförsöket, den mirakulösa räddningen, polisutredningen och om den ovanliga domen.
Från ett 24 meter djupt gruvhål hörs ett rop på hjälp. Bland snötäckta sopor och bråte har en kvinna kämpat för sitt liv i nästan 30 timmar. Av en slump går en man och hans två barn förbi i den ödsliga skogen mellan Avesta och Norberg och kan slå larm.
Brandmannen Oscar Alm Sarin är den första personen som möter kvinnan nere i gruvhålet. Hör honom berätta om den dramatiska räddningsinsatsen, konstiga magkänslan och varför han aldrig kommer glömma den dagen.
Hör också åklagare Ann-Sofie Trossing och rådman Johan Alvner om varför den åtalade mannen dömdes till Sveriges hårdaste straff – något som är ovanligt när det handlar om mordförsök.
När det här avsnittets släpps har domen överklagats av mannens advokat Anders Ylönen, och kommer att prövas i hovrätten.
Övriga medverkande:
Mårten Andersson, polis och utredningsledare. Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Tekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Kvinnorna som hotas av nätverken
Malin försöker lämna en nätverkskriminell man. Men hon känner sig kontrollerad och upptäcker att både han och hans nätverk kartlägger hennes liv. Nätverket han tillhör skryter också om att de kan få tag på vad de vill – lagligt eller inte.
Vi berättade i förra veckan om Eva, Sara och Malin som alla tre har erfarenheter av att vara utsatt för våld av en pojkvän eller sambo som dessutom är nätverkskriminell. Alla tre har på olika sätt försökt lämna den våldsamma partnern i omgångar. För två av dem, Sara och Eva, är respektive relation avslutad men för Malin är situationen annorlunda.
I veckans P3 Krim berättar kvinnorna om hur de och deras anhöriga hotades av pojkvänner och nätverk när de försökte ta sig ur relationerna. Kvinnorna berättar också om en oro över att information från myndigheter ska läcka till nätverken, till och med från polisen.
Sveriges kommuner och Regioner svarar också på kritik från Eva, Sara och Malin.
*Malin, Eva och Sara heter egentligen någonting annat. Deras röster är inlästa av skådespelare.
Länkar för dig som är utsatt för våld i nära relation eller känner någon som är det:
https://kvinnofridslinjen.se/sv/
Medverkande:
“Malin”
“Eva”
“Sara”
Mona Lillkåll Kassarp, verksamhetschef Qrut
Sindy Niklasson, föräldrastödjare Qrut
Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i region Mitt
Åsa Furén-Thulin, sektionschef för socialtjänsten på Sveriges kommuner och Regioner
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Kvinnorna som inte finns
De gick in i relationer där det senare visade sig att deras pojkvänner var nätverkskriminella. Nu berättar Malin, Eva och Sara för P3 Krim om hur deras relationer såg ut och hur de påverkats av dem.
Gemensamt för Malin, Eva och Sara är att de så småningom förstod deras mäns position i kriminella nätverk, men först när var för sent. De har erfarenheter av olika typer av våld, har fruktat för sina egna och nära anhörigas och vänners liv och upplever att det är svårt att få hjälp av myndigheter som polis och socialtjänst för att hitta tryggheten igen.
*Malin, Eva och Sara heter egentligen någonting annat. Deras röster är inlästa av skådespelare.
Länkar för dig som är utsatt för våld eller känner någon som är det:
https://kvinnofridslinjen.se/sv/
https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/brott-i-nara-relation/har-far-du-stod-och-hjalp/
Medverkande:
“Malin”
“Eva”
“Sara”
Mona Lillkåll Kassarp, verksamhetschef Qrut
Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i region Mitt
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Kärleken som gör en blind och romansbedrägerier – Ulla hamnade i japanskt häkte
Japan, hösten 2019. Ulla har rest från Sverige för att hjälpa mannen hon är kär i. Vid en mellanlandning hämtar hon upp en väska enligt mannens instruktioner. Väskan visar sig dock innehålla narkotika. Och väl i Japan blir Ulla gripen och häktad. Hör henne berätta i P3 Krim.
Antalet anmälningar om romansbedrägerier ökar för varje år. Första halvåret i år har det gjorts drygt 600 anmälningar om romansbedrägerier. Det är inte en så stor andel av det totala antalet anmälda bedrägerier – men pengarna som brottsoffren blir svindlade på kan ofta vara höga, brottet kan ha pågått under lång tid och dessutom tror polisen att mörkertalet är stort.
En av dem som utsatts för romansbedrägeri är Ulla, som egentligen heter någonting annat. I veckans avsnitt berättar hon om hur en tvåårig relation över nätet till slut gjorde att hon hamnade i japanskt häkte.
Om du eller någon närstående har blivit utsatt för romansbedrägerier:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/romansbedrageri/
Medverkande:
*Ulla, drabbades av romansbedragare
*Anna Lioufas, kriminolog och har jobbat med bedrägerier vid polisen
*Björn Seeth, polis på nationellt bedrägericentrum
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Reporter: Jill Eriksson
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Kärleksparets drogcentral i skärgårdsidyllen
Från en villa på en ö i Roslagen anklagas ett par i 25-årsålder för att ha sålt tung narkotika till kunder över hela Sverige. Försäljningen ska ha skett på Darknet via sajten Flugsvamp 3.0.
Just nu pågår rättegången i Uppsala tingsrätt mot paret som står åtalade för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.
Ytterligare en man står åtalad för smuggling och verksamheten ska ha dragit in 3,5 miljoner kronor under ett halvårs tid.
Narkotikan ska ha importerats från Nederländerna och sen distribuerats vidare till kunder runt om i landet genom vanliga brevförsändelser på posten.
Samtliga åtalade förnekar brott.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Karolina Ekberg, utredningsledare Tullverket
Alexander Norman, Camillas försvarsadvokat
Anna Vikström, Amirs försvarsadvokat
Karin Lavén, den tredje mannens advokat
Alex, polis på Nationella operativa avdelningen
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Linköping och det nya våldet, del 1: Offret som valde att prata
I februari hålls en tingsrättsförhandling i Linköping om ett mordförsök. Under utredningen har offret varit tyst – men under rättegången väljer han att peka ut den som försökt avrätta honom.
På mindre än ett år har det varit 16 skjutningar i Linköping. Sex personer har blivit mördade och tre personer har skadats i skjutningarna, i två fall allvarligt där båda offren blev skjutna på nära håll i huvudet.
Bara en av skjutningarna har gått till åtal. Det handlar om ett mordförsök i stadsdelen Ryd i Linköping i september förra året. I februari i år hölls tingsrättsförhandlingarna i fallet och under rättegången valde offret, som varit tyst under polisutredningen, att peka ut den som sköt honom.
*Omar och Ahmed heter egentligen någonting annat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
John Skoog, Linköpingspolisen
Mats Allard, Linköpingspolisen
Kent Almroth, Linköpingspolisen
Anwar Osman, målsägandebiträde
Eva Nemec Nordh, chefsåklagare
“Ahmed”, avhoppare
Thomas Flygare, enhetschef på SIG i Linköping
Ali Ghamari, koordinator på SIG i Linköping
Lars Hurtig, advokat
Producent: Alexandra Sannemalm
Reporter: Peter Weyde, P4 Östergötland
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Linköping och det nya våldet, del 2: De ouppklarade morden
I augusti skjuts en man ihjäl på en restaurang i Linköping. Trots flera vittnen har någon misstänkt ännu inte kunnat gripas – och mordet riskerar att bli ett av flera som förblir ouppklarade.
Konflikten i Linköping har den senaste tiden varit stökig. Det handlar om både om territoriella nätverk och mc-gäng, där konfliktlinjerna varit otydliga och allianser och lojaliteter skiftar snabbt.
Samtidigt tycker sig polisen se att det finns fler skjutvapen i omlopp, något som också återspeglas i beslagsstatistiken. Men även fast flera vapen tagits i beslag är det många som fortfarande finns kvar ute på gatorna – däribland vapnet som användes vid mordet i Skäggetorp den 25 augusti förra året.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
John Skoog, Linköpingspolisen
Mats Allard, Linköpingspolisen
Kent Almroth, Linköpingspolisen
Eva Nemec Nordh, chefsåklagare
Muharrem Demirok, centerpartistiskt kommunalråd i Linköping
Producent: Alexandra Sannemalm
Reporter: Peter Weyde på P4 Östergötland och Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Livet som informatör åt polisen
Efter fem år som informatör åt polisen hamnar “Erik” i en utredning där en nära vän misstänks ha skjutit en annan vän. Fallet kommer att sluta med att “Erik” och hans familj måste gå under jorden.
I veckans P3 Krim återvänder vi till en historia om ett mord i Årbyskogen i Eskilstuna i augusti 2018 där polis och åklagare under utredningen röjde identiteten på en informatör som arbetade med polisens underrättelsetjänst.
Men det polisen inte visste var att informatören hade spelat in flera av deras möten och det hela briserade med ett stort avslöjande om att polisens utredare försökt påverka hans vittnesmål.
“Erik”, hans före detta sambo “Lisa” och deras barn blev alla tvungna att gå under jorden och helt byta identitet.
“Erik” berättar för P3 Krim om sin bakgrund som kriminell och hur han blev informatör åt polisen.
I veckans avsnitt medverkar även åklagaren Anna Asklöf som ledde utredningen om mordet i Årbyskogen tills det var på väg att prövas i hovrätten samt advokaten Byron Törnström som skrivit en akademisk rapport om informatörer och infiltratörer. Törnström har själv kommit i kontakt med informatörer i sitt jobb som advokat.
* Erik och Lisa heter egentligen något annat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
“Erik”, informatör
“Lisa”, informatörens före detta flickvän
Anna Asklöf, åklagare
Byron Törnström, advokat
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Linnéa Hjortstam och Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Livstids fängelse för Tovemordet: “De har agerat iskallt”
Två tjejer döms till livstids fängelse för mordet på Tove i Vetlanda i höstas. Hör reaktionerna om det unika fallet.
Både den 20-åriga tjejen, som vi kallat för Jennifer, och den 18-åriga tjejen, som vi kallat för Matilda, döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Jennifer döms också för skadegörelse efter att ha försökt bränna ner det hus Tove bodde i när hon var hemma i Vetlanda.
Kvinnorna har gett olika berättelser om vad som hände när Tove dog, den stora frågan inför domen var hur tingsrätten skulle bedöma det. Hör hur tingsrätten resonerat kring det.
I avsnittet hör du bland andra Toves sambos advokat, rådmannen i Eksjö tingsrätt samt forskaren Jenny Yourstone.
Har du tips så hör av dig till oss:
Mail: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Instagram: p3krimpodden
Livstids fängelse för mordet på Adriana: “Tillfredställande”
Mordet på 12-åriga Adriana skakade Sverige. Nu fälls tre män för att ha dödat henne – när de egentligen ska ha varit ute efter ett rivaliserande gäng.
I avsnittet synar vi domen närmare. Hur har domstolen resonerat när de fäller de tre för mordet – trots att det saknas teknisk bevisning som binder dem till platsen vid den tiden?
I programmet hör du bland andra försvarsadvokater, Adrianas familjs målsägandebiträde och en av rådmännen som dömde. Åklagaren Anna Svedin gästar studion och pratar om fallet som hon jobbat med i snart två år.
Har du tips så hör av dig till oss:
Mail: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Instagram: p3krimpodden
Lokalpolitikern – mordet och styckningen
En 59-årig man dör efter ett skott i huvudet. Men det finns två versioner av vad som hänt: gärningsmannens och polisens. I veckan kom domen i hovrätten.
Stockholm, den 16 september 2021.
Två personer från ett städföretag rensar skräp i Karlbergskanalen. En av dom drar upp en vit plastpåse som är ovanligt tung.
Påsen visar sig innehålla en mänsklig kroppsdel. Det här fyndet blir starten på en polisutredning som kommer uppmärksammas av flera olika anledningar.
Gärningsmannen är en tidigare sverigedemokratisk lokalpolitiker i Nyköping, och sent i utredningen kommer han själv med en version av vad som hänt. Enligt honom sköt han oavsiktligt sin tidigare vän och kollega i huvudet, och styckade därefter kroppen, som spreds på olika platser i Stockholmsområdet.
Men polis och åklagare menar att han hade uppsåt att mörda sin tidigare vän, och att det ska betraktas som ett mord.
I måndags, den 19 september 2022, fastställde hovrätten tingsrättens dom. Mannen döms till 16 års fängelse för mord, grovt vapenbrott och brott mot griftefriden.
Medverkande:
*Calle, vittne
*Ulf Höglund, utredningsledare på polisen
*Yasemin Özkan, handläggare på polisen
*Louise Gunvén, försvarsadvokat
*Anders Nilsson, vapenanalytiker på NFC
*Ingela Hessius, advokat
*Lars Dirke, hovrättslagman
Programledare:
Linus Lindahl
Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Reportrar: Alexandra Sannemalm & Jennifer Ahlbom
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Los Suecos – och mördarsvenskarna på spanska solkusten
Mord, skjutningar och tortyr. Sommaren 2018 utspelar sig en rad våldsdåd längs den spanska solkusten. Och bland annat en liga från Malmö pekas ut.
Med nio skott skjuts en spansk knarkbaron till döds i en bil. I baksätet sitter familjen. Avrättningen är bara början på en blodig sommar.
Flera svenskar visar sig ligga bakom många av de våldsdåd som sker längs spanska solkusten 2018. Ett av nätverken får namnet “Los Suecos”- svenskarna.
Nätverket består av en handfull tungt kriminella personer med bakgrund i Malmö. Ledaren, “Boxaren”, är bara 21 år vid den här tiden. Precis som för många andra ligor har Los Suecos lockats av den spanska solkusten. Framför allt närheten till Marocko som är Europas största marknad för hasch.
Hör om samarbetet mellan svensk och spansk polis, som genom en insats lyckas gripa nio personer. Tre av de ledande personerna döms till vardera 30 års fängelse i Spanien.
Medverkande:
“Johan”, polisanställd inom underrättelseenheten region Syd, Jimmy Arkenheim, tidigare chef på sektionen mot internationella grov organiserad brottslighet, Kapten Juan Ruis Espíldora från spanska polisstyrkan Guardia Civil.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Linnéa Wannefors, Lova Nyqvist Sköld
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Maria var ihop med en gängkille: “Han skulle plocka ut min hjärna”
När Maria träffar Alex är han redan dömd för brott. I början finns ingen oro men snart blir brotten grövre. Maria fastnar i en relation präglad av kontroll och rädsla för både Alex och hans fiender.
– Du kommer aldrig kunna lämna mig, du är min sa han vid något tillfälle. Jag visste vad han satt på för våldskapital så det blev ju min sanning det han sa.
Alex var aldrig fysiskt våldsam mot Maria eller barnet. Istället var det den psykiska misshandeln, skammen, rädslan och det ekonomiska våldet som präglade Marias liv innan hon lyckades ta sig ur relationen.
Kvinnors roll i närheten av eller som aktiva inom gängkriminaliteten är ett forskningsfält som har stora mörka fläckar. Och även hos polisen finns en bristfällig kunskap. Vilket är en anledning till att det just nu pågår en kunskapssatsning med försök att kartlägga hur polisen hanterar kvinnor i den kriminella miljön.
– Vi kan konstatera att polisen alltid vetat för lite om det här, och aldrig jobbat riktigt konkret med att ta reda på hur kvinnorna i de här miljöerna fungerar och det är det vi undersöker nu. Jag är delvis… bedrövad över att vi inte kommit längre, att vi behöver ställa de här frågorna idag, det är något vi missat, säger Sven Ahlbin som är projektledare på NOA:s utvecklingscenter i Göteborg.
* Maria och Alex heter egentligen nåt annat och hennes röst är utbytt. Kvinnan på bilden är inte heller Maria.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Maria*
Robin Gålnander, doktor i Kriminologi vid Stockholms Universitet
Sven Ahlbin, projektledare på NOA:s utvecklingscenter i Göteborg
Anna Lindström, verksamhetsutvecklare NOA Västra Sverige
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Morden i Örebro – George sköts ihjäl vid förskola
Tillsammans med sin vän skjuts George Chamoun ihjäl i ett dubbelmord. Hör hans bror Simon om sorgen, saknaden och Georges rädsla.
Sommaren 2022 sveper en mordvåg över Örebro. 19-årige George Chamoun och hans 20-årige vän blir två av offren.
Samma kväll som skjutningen jobbar George storebror Simon Chamoun som undersköterska på Örebros sjukhus. Samtalet inne på röntgenavdelningen får honom att springa till akuten.
Flera dödsskjutningar i Örebro 2022
Totalt har fyra personer skjutits till döds i Örebro i år, hittills. Ingen sitter frihetsberövad för morden. Hör Per Lundbäck, chef på polisens underrättelseverksamhet i Bergslagen, om den organiserade brottsligheten – och om när det kriminella nätverket Black Cobra flyttade in sitt högkvarter mittemot polisstationen.
Hör också Karin Svärdh som är rektor på Skogsgläntans förskola, om hur de regelbundet har så kallade inrymningsövningar med barnen – där barnen så snabbt som möjligt ska inomhus om något farligt skulle hända.
*Uppdatering, 5 oktober: Strax efter att avsnittet släpptes greps en man misstänkt för att vara inblandad i dubbelmordet i Varberga, där George Chamoun och hans 20-årige vän sköts till döds. Mannen anhölls på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.
Övriga medverkande:
Johanna Sollerman, brottsförebyggande strateg på Örebro kommun, Elisabeth Anestad, länspolismästare i Örebro, Elisabeth Anderson, åklagare, Andreas Ericson, reporter P4 Örebro
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Filip Bohm
Reporter: Andreas Ericson
Research: Jennifer Ahlbom
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Morden på Malmö latin – och en unik livstidsdom
En 18-årig man har dömts till livstids fängelse för dubbelmordet på två lärare, Sara och Victoria, på Malmö latinskola. Nu berättar poliserna som var först på plats om gripandet av 18-åringen.
Malmö tingsrätt, den 8 september 2022.
En 18-årig man döms till livstids fängelse i vad som är en unik livstidsdom. Gärningsmannen är nämligen den första 18-åringen att dömas till livstids fängelse i Sverige sen straffrabatten för grova brott slopades vid årsskiftet.
18-åringen dömdes för att ha mördat två lärare på sin skola, Malmö Latinskola, den 21 mars i år. Lärarna hette Sara Böök och Victoria Edström, och familjerna har gett oss tillåtelse publicera deras namn och berätta om dem i det här avsnittet.
Enligt 18-åringen själv blev Sara och Victoria offer av en slump, för att de befann sig närmast.
I det här avsnittet möter vi också de tre poliser som grep 18-åringen inne på skolan.
Medverkande:
*Daniel, polis
*David Malmsten, polis
*Martin, polis
*Helene Nordkvist, lärare Malmö latinskola
*Johan Kvart, lagman Malmö tingsrätt
*Anders Elison, 18-åringens försvarsadvokat
*Sophie Palmgren Paulsson, målsägandebiträde
*Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet
*Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet
Programledare:
Linus Lindahl
Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Research: Jennifer Ahlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Mordet i Beckomberga, krypterad bevisning och vittnets tre versioner
Hösten 2020 åker en ung man och hans flickvän till Beckomberga i norra Stockholm. Polisen misstänker att han ska sälja droger. Mannen lämnar bilen medan flickvännen sitter kvar. Sedan hör hon skott.
Den 22-åriga mannen, i detta avsnitt kallar vi honom Jabir, skjuts med flera skott och avlider.
Efter flera månader står utredningen och stampar och åklagaren tror att hon ska tvingas lägga ned utredningen. Men tack vare ANOM, alltså en av de krypterade kommunikationstjänster där bland annat svensk polis varit väldigt behjälplig av amerikanska FBI:s specialoperation, framkommer ny bevisning.
Flickvännen till Jabir blir vittne till mordet och hon kommer att spela en avgörande roll i utredningen. Till en början pekar hon ut den misstänkte skytten, men ångrar sig sedan.
*Jabir heter egentligen något annat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Sabina Böö, målsägandebiträde
Maria Hävermark, åklagare
Thomas Olsson, försvarsadvokat
Evelina Säfwe, domare
Producent: Linus Lindahl och Alexandra Sannemalm
Reporter: Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Mordet i Skogås: “Finns inga ord – otroligt tragiskt”
28 januari skjuts en 15-årig pojke till döds på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm. Kort därpå exploderar det i lägenhetsportar i Upplands Väsby och Upplands-Bro.
Polisen misstänker att alla skjutningar och sprängningar som sker i och runtom Stockholm har kopplingar till varandra. De menar att många personer som rör sig i kriminella miljöer just nu väljer att agera snabbt, eftersom de är rädda för att annars själva bli måltavlor.
Samtidigt har polisen lyckats gripa och anhålla en hel del personer, både i Stockholm och Sundsvall.
Övriga medverkande: Petra Berggren, P4 Västernorrland, fältarbetaren Farre i Sundsvall, polisen Reine Berglund, fritidsgårdschefen Jordanos Kiflemarian och Hanna Paradis, kommenderingschef för polisens särskilda händelse i Stockholm.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Mordet på Emil vid Kungens kurva
Den 18 januari förra året sitter 25-årige Emil Franzén i en bil vid Kungens kurva i Stockholm. Plötsligt träffas bilen av flera skott och Emil avlider.
Ett halvår tidigare spelas en film in som ska få unga människor att tänka till kring droger. Emil, som själv är tidigare dömd, medverkar och gör ett stort avtryck på regissören Zanyar Adami.
I filmen sker en skjutning i en bil, och det är nog ingen som tänker att det ska bli verklighet. När Emil dör pausas produktionen men kommer senare att släppas i samråd med Emils familj.
Mordet kopplas till en konflikt mellan Vårbynätverket och en man som färdades i samma bil som Emil. Mannen tros ha varit den egentliga måltavlan men klarade sig utan fysiska skador från händelsen. Det sköts från två vapen men ingen skytt har kunnat åtalas. Istället dömdes den man som kört skytten eller skyttarna till mordplatsen till livstids fängelse.
I dagens avsnitt av P3 krim pratar Emils syster Jennifer ut för första gången om mordet på sin bror och hur hon tänker kring det straff som föraren fick.
Filmen med Emil:
https://www.youtube.com/watch?v=40lkVbWZ_zk
Är du ung och har blivit utsatt för brott kan vända dig till Stödcentrum.
https://socialtstod.stockholm/familj-och-barn/ungdomar-och-brott/
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Jennifer, Emils syster
Zanyar Adami, filmregissör & författare
Linda Löfberg, stödcentrum för unga brottsoffer
Producent: Viktor Papini
Reporter: Jill Eriksson & Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Mordet på Hisingen – och om bröderna som utreds för mord
Efter en konflikt kring en mammas nya relation vill hennes två äldsta sönerna flytta. Nu misstänks de två unga männen för att ha mördat mamman och allvarligt ha skadat mammans nye pojkvän genom att köra på dem.
Dagens avsnitt handlar om en mordutredning där det fortfarande är väldigt tidigt. Fyra personer sitter häktade. Två bröder är misstänkta för mord på deras mamma och försök till mord på hennes pojkvän. Två äldre släktingar sitter häktade misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott.
Ett bråk inom släkten har skett inför mer eller mindre öppen ridå på sociala medier och fallet har skapat en debatt kring hederskultur. Det har pratats om ett slags parallellt rättssystem och enligt åklagaren finns misstankar om ett hedersmotiv. Samtidigt finns röster som motsätter sig den beskrivningen.
Medverkande:
*David Bardavid, försvarsadvokat
*Jonas Öberg, utredare Brå
*Jenny Strindlöv, reporter Kvällsposten
*Veli Brijani, redaktionschef Radio Romano
*Jan Selling, docent i historia och lektor i kritiska romska studier vid Södertörns högskola.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Mordet på Länsmanstorget: “Någon från Norra Biskop skulle dö”
En 22-årig man sköts när han kom ut ur en spelbutik på Länsmanstorget i somras. Han är en av de över 20 personer som mördats på tio år i gängkonflikten mellan Norra och Södra Biskopsgården. I veckan dömdes skytten till livstid och andra till långa straff.
Det var en ovanlig rättegång, vad gäller gängmord. För flera av de åtalade pratade och berättade och erkände åtminstone att de varit på platsen. Även om de inte erkände mord.
På tisdagen kom domen. En ung kvinna, tidigare flickvän till en av ledarna på ena sidan i gängkonflikten, friades. Men de fyra åtalade männen dömdes alla till långa fängelsestraff för mord eller medhjälp till mord.
Många av de inblandade minns inte varför konflikten började, men kan ändå tänka sig att mörda för sin sida i striden. Vad är det som driver konflikten vidare in på sitt andra decennium?
Du hör kommunpolisen Daniel Johnsson, eldsjälen och fotbollstränaren Hector Valeria, åklagare Maria Thorell samt försvarsadvokaterna David Bardavid, Max Ahlgren och Anders Lindstrand.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Lars Truedson
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Mordet på Marley och den nya sortens kalla fall
19-åriga Marley skjuts till döds när han sitter i en bil med en vän 2015. Men mordet har aldrig kunnat lösas. Och nu har dödsskjutningar blivit allt vanligare hos polisens kalla fall-grupper.
Två unga män åker i en bil i Vårby, Stockholm den 24 mars 2015 då dem plötsligt blir beskjutna med automateld. 19-årige Marley träffas av ett skott i huvudet och dör. Polisen är förvånade. Marley har ingen hotbild mot sig och är troligtvis inte måltavlan för attacken.
Två personer grips misstänkta för mordet men släpps i brist på bevis. Fallet är ett av flera mord med skjutvapen som skett senaste åren där ingen blivit dömd.
Och hos landets Kalla fall-grupper börjar brutala mord och dödsskjutningar samlas på hög. Vi har tagit del av siffror som visar att Stockholm har 33 skjutningar i kriminell miljö de senaste tio åren som blivit till cold cases.
P3 krim handlar den här veckan om mordet på Marley och den nya sortens kalla fall.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Maritha, Marleys mamma
Anders Eriksson, gruppchef Kalla fall i region Väst
Tina Frennstedt, journalist och författare
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Mordordern till 15-åringen: “Wacka någon grabb vem som helst”
Två 15-åringar släpps av i Enskededalen i södra Stockholm den 21 januari. De har med sig ett automatvapen och en av dem får order från en 20-åring i en chatt: “Wacka någon grabb vem som helst”.
Kort senare avlossas flera skott mot en kille som varken har koppling till något nätverk eller kriminalitet över huvud taget vad utredarna kunnat se. Killen klarar sig från att bli träffad och tar skydd i en Ica-butik.
Samma dag grips 15-åringarna och en tredje person efter en biljakt på motorvägen.
Åklagarens teori är att de skickades till Enskededalen för att skjuta i princip vem som helst i området.
– Det är så klart otroligt hänsynslöst beteende och skrämmande, säger åklagaren Karin Hammar.
Det här är ett av flera våldsdåd i konflikten mellan den kurdiske räven och Dalennätverket.
20-åringen som misstänks ha skrivit till den 15-årige skytten är också åtalad misstänkt för bland annat anstiftan till försök till mord för skjutningen mot en rappares port i Fruängen och för förberedelse till mord.
Den som misstänks ha skjutit mot dörren i Fruängen är en 14-åring som tidigare i veckan rymde från ett Sis-hem.
I avsnittet tar vi också upp sprängningen i ett åttavåningshus i Norsborg i veckan.
Har du tips så hör av dig till oss:
Mail: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Instagram: p3krimpodden
Människoexploatering: Viktoria och Stepan anmälde sin chef
Det ukrainska paret får jobb hos en byggare i Stockholm. Stepan får bland annat jobba hemma hos en av Sveriges mest kända personer. Men snart urartar allt. Byggaren tar deras pass och anmäls snart, misstänkt för människoexploatering.
Östermalm, Stockholm i slutet av juli 2021. Två poliser kallas på kvällen till en adress nära exklusiva Strandvägen. En man har ringt polisen för att han känner sig hotad till livet av ett ukrainskt par.
På platsen är det upprörda känslor, men när förhören genomförts så vänder historien. I stället är det mannen som grips misstänkt för att ha utnyttjat det ukrainska paret.
Paret hävdar att de erbjudits jobb, men sen fått sina pass konfiskerade och pengarna har de inte sett röken av.
P3 Krim idag om misstänkt människoexploatering på svenska byggen och restauranger.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Stepan och Viktoria
Mark Safaryan, advokat
Erik Sjödin, docent civilrätt
Eva Wintzell, åklagare
Daniel Suneson, åklagare
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Noras pappa var kriminell: “Ingen kunde tro att han begick brott”
Nora lever ett lyckligt liv med sin familj. Hon går på lågstadiet och anar inte vad som snart ska hända. Plötsligt försvinner hennes pappa men ingen säger vad som hänt. Fantasin skenar, har han dött?
Det ska visa sig att pappan gripits av polis och kommer dömas till ett flerårigt fängelsestraff. Händelsen ska förändra hela Noras liv och påverka henne ännu idag, många år senare.
Hur ska man prata med ett barn när en förälder fängslas? Vad är fallgroparna och hur ska man bygga en relation för framtiden?
P3 krim handlar denna vecka om “Nora” och om hur det kan vara när en förälder åker in i fängelse.
* Nora heter egentligen nåt annat och hennes röst har lästs in av skådespelaren Karin Engman.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Nora*
Madelein Kattel, verksamhetschef BUFFF Sverige (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse)
Sara, familjestödjare BUFFF
Malin Isaksson, senior handläggare på Kriminalvården
Christoffer Carlsson, kriminolog Stockholms universitet
Information:
Vill du som barn ha stöd kan du ringa på BUFFF:s stödlinje:
020-200 330 vardagar mellan 09-17
Det finns också en chatt där du kan skriva på tisdagar, torsdagar, och söndagar kl.19-21
Flera länkar:
Kriminalvården om föräldrarskap i fängelset https://www.kriminalvarden.se/fangelse-frivard-och-hakte/fangelse/foraldraskap-pa-anstalt/
Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse – Bufff www.bufff.se Även föräldrar erbjuds stöd.
Solrosen www.solrosen.se En mötesplats för barn och unga med föräldrar i fängelse.
Rädda Barnen www.raddabarnen.se Centrum för barn och ungdomar i kris.
Jourhavande kompis, Röda korset, rkuf.se/vad-vi-gor/jourhavande-kompis/ En chatt för barn och unga upp till 25 år, helt anonymt.
Barnombudsmannen, BO, www.barnombudsmannen.se/for-barn-och-unga/ BO:s uppdrag är att företräda barn och ungas rättigheter utifrån FN:S barnkonvention.
Barnens rätt i samhället, Bris, www.bris.se Barn och unga får stöd och kan dela med sig av sina erfarenheten och tankar.
Jag vill veta, www.jagvillveta.se, Barn och unga hittar information om vad som är brottsligt, hur det känns att bli utsatt för brott, vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång.
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Ny programledare för P3 Krim
Mariela Quintana Melin tar plats vid sidan av Linus Lindahl.
Nu kan vi avslöja vem som blir ny fast programledare i P3 Krim. Välkommen Mariela Quintana Melin som har lång erfarenhet av krimjournalistik och som från och med nästa vecka tar plats i studion bredvid Linus Lindahl. I det här extraavsnittet pratar han med Mariela bland annat om vad hon pysslat med tidigare, om hennes passion för krim och vilka fall hon jobbat med som berört extra mycket.
Programledare: Linus Lindahl
Producent: Stefan Sundberg
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Nya programledare för P3 Krim
P3 Krim byter programledare. Efter drygt ett och ett halvt år lämnar Evalisa Wallin och Viktor Ahldén över programledarskapet av P3 Krim. Linus Lindahl kommer att leda programmet och vid sin sida kommer han till att börja med att ha Pernilla Wadebäck.
Evalisa Wallin och Viktor Ahldén har programlett P3 Krim sedan starten i januari 2021. Nu lämnar de för andra uppdrag och in som programledare kliver Linus Lindahl som har varit producent för programmet sedan i våras. Till en början kommer rutinerade krimreportern Pernilla Wadebäck att programleda tillsammans med Linus. Pernilla har också gjort flera uppmärksammade P1- och P3-dokumentärer.
På onsdag läggs Evalisas och Viktors sista program ut och från och med nästa vecka hör ni Linus och Pernilla.
Hör Evalisa och Viktors tack till lyssnarna och Linus tankar om sin nya roll.
Nätverkens oväntade inkomstkällor
2019 grips två unga män med koppling till ett kriminellt nätverk i Stockholm. De ska ha tjänat miljoner på att lura äldre på pengar. Men bedrägerierna har också en annan roll. De är viktiga i rekryteringen av unga till kriminella gäng.
I måndags skulle rättegången ha startat. En rättegång med 18 åtalade och 40 brottsoffer spridda över hela landet. Personerna står åtalade för olika saker. Bland annat grovt bedrägeri men också penningtvätt. I centrum av händelserna står två unga män med kopplingar till ett kriminellt nätverk i Stockholm. P3 Krim berättar historien om hur nätverken tjänar sina pengar, om en påkostad spaningsresa ner till Spanien, hur en bedragare tänker men också om hur polisen oroar sig för att fler unga riskerar att dras in i grov kriminalitet.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Lotta Mauritzson, polisens nationella bedrägericenter
Peter Magnusson, polisens nationella bedrägericenter
“Niklas”, före detta bedragare
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Onecoin-bedrägeriet – Sebastian Greenwood och den stora kryptopyramiden
Drömmen om att bli miljonär ledde till att många investerade sina besparingar i kryptovalutan onecoin. Svenske Sebastian Greenwood var en av dem som reste jorden runt och marknadsförde kryptovalutan. Men allting visade sig vara en bluff och Greenwood greps i Thailand vintern 2018.
I veckans P3 Krim berättar vi om ett gigantiskt livsstilsföretag kopplat till en kryptovaluta som faktiskt aldrig fanns utan i stället visade sig vara ett klassiskt pyramidspel.
Det rör härvan kring krypotvalutan onecoin där mängder av personer har lurats varav tiotusentals i Sverige. I onecoins fall är det också lite speciellt för kryptovalutan, den som alla köpte in sig i, har aldrig egentligen existerat.
En av de som misstänks för att ha legat bakom bluffen är svenske Sebastian Greenwood.
Han har åtalats för stämpling till penningtvätt, stämpling till IT-bedrägeri, IT-bedrägeri, stämpling till investeringsbedrägeri och investeringsbedrägeri. Han riskerar ett fängelsestraff på mellan 20-90 år. Greenwood greps i Thailand 2018 och är häktad i USA i väntan på rättegång.
Medverkande:
*Anna Lioufas, kriminolog och har jobbat med bedrägerier vid polisen
*Josefin Aronsson, utredare på Spelinspektionen
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Reporter: Jill Eriksson
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Operation Costa – polisens hemliga infiltratör
I februari förra året tar en 25-årig man emot en lastbil fylld av narkotika. Vad han inte vet är föraren jobbar för tyska tullen och att en svensk polis infiltrerat smugglarnas organisation i tre år.
Två män dömdes i förra veckan till långa fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling efter att ha hjälpt till att genomföra en frakt av 388 kilo cannabis hela vägen från San Pedro i södra Spanien till Sverige.
Fallet har blivit känt som Operation Costa. Och det speciella med ärendet är att en polis infiltrerat verksamheten i tre års tid.
Men polisens användande av infiltratör har gett upphov till rubriker och männens försvarsadvokater har argumenterat för att polisen använt sig av brottsprovokation.
Hur kan man dömas för smuggling om själva införseln av narkotikan genomförs av polisen?
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Sara Nilsson, kammaråklagare
Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på NOA
Ivan Fialdini, försvarsadvokat
Thomas Martinsson, försvarsadvokat
“Jack”, fixarens son
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Operation Costa: “Fixaren” berättar för första gången om smuggelhärvan
Han dömdes och friades i det stora infiltrationsmålet Operation Costa. Nu pratar han ut om sin inblandning i ett av de mest uppmärksammade målen det senaste åren.
Förra veckan friade hovrätten den 58-åriga man som stod åtalad i det uppmärksammade fallet “operation costa” där nästan 400 kilo cannabis smugglades från Spanien till Sverige förra året.
En annan man dömdes till fängelse men rätten anser att 58-åringen inte skulle ha begått brotten utan påverkan från den polis som jobbade undercover med smugglingen.
58-åringen berättar för P3 Krim om hur det gick till när han blev inblandad och tillslut dömd och friad i det stora infiltrationsärendet.
– Jag har alltid legat lite i gråzonen av olika anledningar, berättar “fixaren”.
Enligt hovrättsdomen så är det inte bevisat att “fixaren” hade förmedlat kontakten utan polisens provokation – och att infilitratören drev på för att få till möten.
Nu är frågan hur polisens framtida infiltrationer kommer se ut och vilka spelregler som kommer att gälla efter en eventuell prövning i Högsta domstolen.
– Det blir ju väldigt svårt att jobba med den här typen av provokativa åtgärder om inte polisen får ta kontakt eller visa intresse för att begå brott, säger åklagare Sara Nilsson.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
“Fixaren”
Sara Nilsson, åklagare
Anne Kuttenkeuler, domare
Simon Andersson, universitetslektor i processrätt vid Stockholms universitet
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
P3 Krims Årskrönika 2022
2022 är snart slut och vi skall se tillbaka på P3 krimåret som gått, fallen som stuckit ut och rösterna som hörts.
Under år 2022 producerade P3 Krim över 40 timmar poddmaterial – varje vecka, hela året, har vi släppt avsnitt. I den här årskrönikan ser vi tillbaka på krimåret som gått – fallen som stuckit ut, rösterna som hörts och avsnitten som berört extra mycket.
Tråkigt nog slog dödskjutningarna nya rekord och kom att prägla mycket av krimåret. Flera städer drabbades extra hårt som t ex Gävle, Linköping och inte minst Södertälje. Även efterspelet av mordet på 12-åriga Adriana har fått mycket uppmärksamhet under året.
2022 blev också ett år med många fall av grovt våld mot kvinnor. Morden på Malmö Latin, kvinnan som våldtogs och kastades ner i ett gruvhål, mordet på Tove i Vetlanda och mordet på Hisingen där en kvinna kördes ihjäl av sina söner är några exempel på fall som skakade om Sverige.
Fler fall, och avsnitt, som stuckit ut var de om korrupta advokater, krigsbrott i Ukraina, rekordstora knarkbeslag, Almedalsmordet och inte minst påskupploppen.
Det blir också de senaste uppdateringarna om årets mest uppmärksammade fall och var de står idag.
Tack till er som lyssnar och inte minst till er som hör av er med tips. Och extra stort tack också till er som medverkat i P3 Krim under året och vars historier vi fått berätta.
Gott nytt år önskar vi på P3 Krimredaktionen.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jill Ericsson, Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
P3 Krims årskrönika
Hur blev året? Vad har stuckit ut? Och vad väntar nästa år? Vi blickar tillbaka på händelserna som dominerat rapporteringen och återvänder till rösterna som hörts i programmet under krimåret 2021.
Skjutningar i gängmiljö, krypterad information och våld i nära relationer är några av de ämnen som dominerat året. Men i de 53 avsnitt som vi gjort i år finns mycket mer. Vi har varit i stora delar av Sverige och berättat om kriminalitetens utbredning, lyssnat till människoöden och talat med hela rättskedjan så väl som de som forskar kring viktiga frågor och de som försöker arbeta förebyggande.
I veckans avsnitt blickar vi tillbaka på några av de röster som hörts i programmet och reflekterar över vad som väntar nästa år.
Tack till alla ni som lyssnat och som gjort programmet till en av Sveriges största poddar. Och stort tack till alla ni som ställt upp och blivit intervjuade. Framför allt ni som drabbats hårdast i år och som givit oss förtroendet att förvalta er historia.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
PODDFEST: Hur har det gått så långt?
P3 Krim deltog även i år i Poddfest. Nu kan du höra samtalet i efterhand.
Den här gången fick vi sällskap av Rissa Seidou, områdespolis i Järva i Stockholm och Farre Nijad, fältassistent i Sundsvall för att diskutera utvecklingen av våldet och hur allt yngre personer dras in i grov kriminalitet.
PODDFEST: P3 Krim om avhoppare – samtal om livet efter kriminaliteten
I helgen hölls Poddfest på Fotografiska i Stockholm. P3 Krim medverkade och hade ett samtal om avhoppare tillsammans med en av dem som lämnat kriminaliteten och Camila Salazar Atías från Fryshuset.
Nu kan du höra hela samtalet i efterhand.
P3 Krim har vid flera tillfällen haft med personer i programmet som berättat om hur de lyckades lämna kriminaliteten och utmaningarna om att starta ett nytt liv, en ny vardag.
I liveavsnittet möter Evalisa Wallin och Viktor Ahldén en av dem som medverkat i podden tidigare och berättat om sitt avhopp samt Camila Salazar Atías som är kunskapsområdeschef på Fryshuset.
Medverkande:
Viktor Ahldén, journalist, P3 Krim
Evalisa Wallin, journalist, P3 Krim
Avhoppare
Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset
Producent P3 Krim: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Lisa Abrahamsson
PODDFEST: Rappen och straffrätten – P3 Krim och Juridikpodden
I helgen hölls Poddfest där den samlade poddbranschen sände direkt i 12 timmar. Då diskuterade P3 Krim och Juridikpodden om rappen och straffrätten, bland annat utifrån domen i HD om Frej Larsson.
Nu kan du höra hela samtalet här i efterhand.
Bland annat reder man ut om utgången blivit samma om det varit Yasin som mordhotat en åklagare i en låt som det blev när Frej Larsson gjorde det. Hur långt får man gå i konstens namn och spelar Frejs bristande våldskapital någon roll för friandet?
Medverkande:
Viktor Ahldén, journalist, P3 Krim
Tove Lindgren, doktorand i juridik, Juridikpodden
Mårten Schultz, professor i juridik, Juridikpodden
Evalisa Wallin, journalist, P3 Krim
Producent P3 Krim: Viktor Papini
PODDTIPS: Brottskod 06 från P3 Serie
Brottskod 06 är ett ljuddrama i sju delar om polisen Saman Magids jakt på en seriemördare med siktet inställt på dömda sexualbrottslingar. P3 Krim tipsar om P3 Serie
PODDTIPS: Dagens Eko
Därför är gängen mer hänsynslösa efter mordet på Adriana. Gäst är P3 Krims programledare Mariela Quintana Melin.
PODDTIPS: I lagens namn
Två vänner ligger till synes livlösa bredvid varandra på en innergård i Hjulsta. Båda är skjutna i huvudet. Skjutningen är en del av konflikten mellan två undergrupper i Järva.
P3 Krim tipsar den här veckan om I lagens namn i P1. Veckans avsnitt handlar om den ärvda gängkonflikten i Järva och banbrytande DNA-teknik som kan leda till genombrott i utredningar om grova brott.
I lagens namn läggs ut som podd varje söndagmorgon till och med den 4 september.
PODDTIPS: P3 Dystopia om organiserad brottslighet
Gängskjutningar, maffiametoder och korruption. På vissa håll är dystopin redan här. Evalisa Wallin och Viktor Ahldén vill tipsa om podden P3 Dystopia och programmet om organiserad brottslighet.
Den organiserade brottsligheten har blivit allt mer globaliserad. Mexikanska karteller och italienska maffiaorganisationer har byggt upp storföretag som verkar på en global skuggmarknad. I takt med det här sprider sig också korruptionen som en löpeld. Och Sverige är inget undantag.
Men här ser vi också en annan utveckling – en så skarp ökning av dödsskjutningar i gängmiljön de senaste åren att Sverige är ett av de värst drabbade länderna i hela Europa. Hur kunde det bli så?
P3 Dystopia reder ut historien, nutiden och framtiden kring ett av demokratins största hot.
P3 Dystopia hittar du här.
PODDTIPS: P3 ID om Clark Olofsson
Berättelsen om rånen, rymningarna och stockholmssyndromet. P3 Krim tipsar om P3 ID om Clark Olofsson.
En sensommardag i augusti 1973 går en okänd rånare in på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm. Han tar personal som gisslan och begär tre miljoner kronor i lösen – samt att den ökände rånaren Clark Olofsson ska släppas ur fängelse och föras till banken.
Så börjar berättelsen om Norrmalmstorgsdramat och Stockholmssyndromet. Men Clark Olofsson är redan innan incidenten en rikskändis, som bland annat dömts för försök till dråp på en polis. Clark Olofsson betraktas som en farlig och samvetslös kriminell. Samtidigt har han kallats för gentlemannatjuv och liknats vid en popstjärna och flickidol.
P3 ID tecknar ett porträtt på Sveriges mest uppmärksammade förbrytare. Vi får höra om den kringflackande uppväxten i fosterhem, om biljakter och rån – och ett flertal spektakulära rymningar från olika anstalter och fängelser.
I programmet hörs Clark Olofsson själv, samt journalisterna Jan Helin och Ewa Tures.
PODDTIPS: P3 Serie
Systemet är en pulshöjande dramaserie om radikalisering i sex delar. P3 Krim tipsar om P3 Serie.
25-årige Adde spelar mest GTA och käkar snabbmat när han introduceras för ett hemligt program, Systemet, som ska göra honom vältränad och lyckad. Men Systemet visar sig också ha politiska syften. Steg för steg förvandlas Adde från looser-stämplad outsider till radikal i en våldsam mansgrupp. Samtidigt försöker hans yngre halvsyster Nancys rädda honom och hitta Systemets ljusskygge ledare. Ska hon hinna avslöja hjärnan bakom Systemet innan den stundande Domedagen?
PODDTIPS: Verkligheten i P3
Lina väcks mitt i natten av sin sambo. Han är euforisk och har en lösning på hur de ska få in extra pengar genom att sälja droger. Från och med den här stunden kommer inget mer vara sig likt.
Fler avsnitt från Verkligheten i P3 hittar du här.
Polisen i sociala medier och deras hemliga konton
Oskar grips i sitt hem misstänkt för rån. Polisen filmar honom och hans familj och lägger ut gripandet i sociala medier. Han blir igenkänd och snart väcks kritik mot polisens agerande.
Filmen var del i en miljonsatsning från polisens sida i ett försök att locka fler människor till polisyrket. Men programmet väckte känslor och togs ner innan alla avsnitt visats.
Det är ett av de senaste årens mest uppmärksammade händelser kring polisens agerande i sociala medier.
Och nyligen så kom en intern utredning från polisens dataskyddsombud fram till att det finns en hel del brister i polisens arbete på sociala medier.
En ny handbok med rekommendationer för hur poliser ska agera i sociala medier ska bli klart under året men redan nu kan vi avslöja att det är slut på fotograferande och filmande av personer under gripanden.
P3 Krim tittar den här veckan närmare på polisens officiella men också anonyma konton online.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Oskar, greps och filmades av polisen
Max V Karlsson, reporter och ledarskribent Dagens Etc
Dunkelgrå, anonym polis på Twitter
Fredrik Berg, chef för sociala medier hos polisen
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Poliserna som begår brott – så utreder de sig själva
Under våren åtalas en polis för dataintrång. Men det är bara en del i historien. Här finns även frågetecken kring pengar som swishats till en känd kriminell, blancolån och missbruk av opioider.
Förra året kom det in över 8000 anmälningar till särskilda åklagarkammaren mot svenska poliser. Det är en ökning med 18 procent mot föregående år.
Vapen som kommer bort, pengar som saknas ur beslagsförråd och en man som maskerat sig i en skräckmask och jagat ungar med basebollträ. Det är exempel på några fall som anmälts mot svenska polisen det senaste året.
Den vanligaste anmälan gäller dataintrång. Och under våren har det pågått en utredning mot en polis som misstänkts för otillåtna slagningar i polisens databas.
Men det är bara en liten del av den här polismannens berättelse.
P3 krim berättar den här veckan om poliser som begår brott och hur de utreder sig själva.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Nina Berg, utredare på Särskilda utredningar
Lena Ljungdahl, säkerhetsexpert och f.d. polis
Lotta Gustavsson, vice ordförande i PAN
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld & Mette Carlbom
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Polismordet och gängkonflikten som splittrade Biskopsgården
En polis skjuts ihjäl på Hisingen, ett brutalt mord som skakar Sverige. En 17-åring sitter häktad och man tror att det är en kriminell konflikt bakom skjutningen men att polisen inte var måltavlan.
Mordet skedde vid 22.30-tiden onsdag den 30 juni när polisen patrullerade i Biskopsgården, ett särskilt utsatt område. Det pågår kriminella konflikter på Hisingen som går flera år bakåt i tiden.
– Det här sker som en del i en lång konflikt mellan olika kriminella personer. Det kommer hända igen. Det vet vi. Vi kan inte förhindra det över tid. Vi gör vad vi kan, men det är omöjligt, säger polisens kommenderingschef Dan Windt.
Utredningen pågår och man utesluter inte att fler personer kan komma att gripas. Däremot är man i nuläget relativt säker på att polisen som dödades inte var måltavlan. Men att utreda motivet och bakgrunden till skjutningen är ändå viktigt.
– Det är viktigt ur ett kunskapsperspektiv om man ska lära sig, analysera och förstå, och förebygga fler sådana här brott. Det är viktigt för oss inom polisen att förstå motivet för att vi ska kunna göra bra riskanalyser riskbedömningar i framtiden, hur vi ska jobba, säger Dan Windt.
Fredrik var vän med den mördade polisen och jobbade ihop med honom inom Försvarsmakten. Sent på onsdagskvällen fick han ett meddelande från en gemensam kompis som undrade om han hört något från vännen.
– Jag skrev till honom på Messenger, inget svar. Jag kommer på att han är ganska dålig på att svara på Messenger. Jag skrev till hans sambo istället och hon gav mig nyheten. Jag släppte bara telefonen och satt på sängkanten. Det blir en apati, säger Fredrik.
Han startade en insamling till polisens familj som numera är uppe i miljonbelopp. Och han har en bild av hur vännen hade velat att samhället skulle reagera på mordet.
– Min högst personliga åsikt är att jag tror att han skulle vilja se förändring. Ge polisen mer resurser till att kunna göra det här, ge de dem mer verktyg och friare händer till att faktiskt kunna agera. Det tror jag är kontentan av det hela.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Björn Johnsson, skyddsombud polisregion Väst
Dan Windt, kommenderingschef polisregion Väst
Fredrik, vän till den dödade polisen
Morat, polisstudent i Borås
Pelle, polisstudent i Umeå
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Påskupploppen
Högerextreme politikern Rasmus Paludan ska hålla en manifestation i Linköping på skärtorsdagen. Men innan Paludan börjar uppstår ett kaos som kommer upprepa sig i flera städer under påskhelgen.
Rasmus Paludan, en högerextrem politiker med rötter i både Danmark och Sverige, har ansökt om att få hålla sex manifestationer i olika städer i Sverige under påskhelgen. Starten är vid lunchtid i Jönköping. Paludan bränner en koran och sedan störs hans manifestation av kyrkklockor som prästen i Råslätts kyrka valt att ringa i.
Men det kommer att bli en helt annan stämning i samband med flera av Paludans kommande manifestationer. I Linköping, Norrköping, Rinkeby, Örebro, Landskrona och Malmö blir det upplopp där ett tjugotal poliser och ett tiotal i allmänheten skadas. Flera polisfordon och personbilar sätts i brand.
Den här veckan i P3 Krim medverkar poliser som arbetade med helgens insatser och vi tittar närmare på vad som gäller kring lagstiftningen för Paludans manifestationer.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Tahir Yousef, reporter P4 Östergötland
Torsten Angervåg, chefsåklagare Norrköping
Peter Karlsson, kommenderingschef polisregion Bergslagen
Mårten Schultz, professor i civilrätt
Reine Berglund, gruppchef polisen Huddinge
Mikael Backman, kommenderingschef polisregion Öst
Ida, utryckningspolis
Daniel Poohl, vd stiftelsen Expo
Anas Khalifa, föreläsare och imam
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Linnéa Hjortstam och Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Rekordsmugglingen av kokain utanför Styrsö
I maj 2020 flyter flera paket med kokain upp i Göteborgs skärgård. Det dröjer ett år innan smugglingen avslöjas. Bland de misstänkta finns en svensk man som sålt Anom-telefoner och som jagas av FBI.
Allt börjar då tre killar är ute och fiskar då de gör det stora fyndet. De följande dagarna flyter ännu mera kokain upp i och kring Styrsö. Totalt rör det sig om 24 kilo. Men det ska visa sig att mängden som skulle smugglas in var hela 400 kilo.
När polisen börjar lägga sitt pussel pekar mycket mot ett brottssyndikat på balkan som använt sig av svenska organisatörer. Några av de tillhör kriminella nätverk i Göteborg. Andra är idag internationellt efterlysta för flertalet grova brott.
Medverkande:
Kenny Adersjö, brottsutredare hos polisen
Ted Esplund, underrättelseenheten på NOA
Franz Dahlén, sjöpolisen
Mats Dahlberg, åklagare vid RIO
Mats Mattsson, försvarare
Max Ahlgren, försvarare
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Reportrar: Linnea Hjortstam & Johanna Ladborn
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Rättegången om mordet på Malin Lindström och mannens nya version
Det har gått nästan 26 år sedan mordet på Malin Lindström i Husum. Den misstänkte mannens DNA har hittats på Malins byxor och beviset var avgörande för att ta upp fallet på nytt. Nu har mannen gett en ny förklaring under rättegången.
Mannen har fortsatt att förneka brott. Men under förhandlingen i hovrätten för Nedre Norrland gett en helt ny version som innefattar kriminella personer som han inte vill namnge och att han tillsammans med dem varit vid platsen där Malin hittades.
I avsnittet hör du bland annat mannen berätta sin version under rättegången och Malins pappa om känslorna efter beskedet att mannen blir kvar i häktet i väntan på dom.
P3 Krim har varit på plats och går igenom förhandlingsdagarna.
UPPDATERING: Den 44-årige man som vi kallar för “Hans” dömdes den 19 juli 2022 av hovrätten för nedre Norrland till fem års fängelse för mordet på Malin Lindström.
“Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år”, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren i ett pressmeddelande.
Medverkande:
*Ida Annerstedt, åklagare
*Ulf Holst, försvarsadvokat
*”Hans”, misstänkt
*Rune Lindström, Malins pappa (ny intervju gjord av P4 Västernorrland)
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Rävens barnsoldater – “Skjut vem som helst”
Helgen 20-22 januari 2023. Barn får order om att skjuta vem som helst som kan vara kopplad till Dalennätverket. Enligt polisen har de värvats av Zeronätverket, som är allierade med Räven.
En 20-åring har ställts inför rätta misstänkt för att ligga bakom planer på tre våldsdåd i år under våldsvågen i Stockholmsområdet. I rättegången målas bilden upp av hur “Rävens” nätverk och Dalennätverket båda vill åt narkotikamarknaden bland annat i Stockholm och Sundsvall. För att ta över anlitas hänsynslösa nätverk som i sin tur rekryterar tonåringar som utförare.
Enligt åklagarna har 20-åringen utrustat 14-15-åringar med skarpladdade vapen – och uppmanat dem att skjuta.
Vid ett av tillfällena stoppas en 14-åring av polis och kontrolleras – men polisen missar vapnet han gömt på sig och låter honom gå.
20-åringen ska vara en del av vad polisen kallar “Zeronätverket”. Ett kriminellt nätverk med bas i Jordbro i Haninge – som polis och åklagare menar har spelat en stor roll som utförare åt Foxtrot, den “kurdiska rävens” kriminella nätverk. Han, liksom tonåringarna, nekar till brott.
Läraren “Andreas” har haft en av 14-åringarna och en av 15-åringarna som elever och ger sin bild av det som hänt.
Medverkande:
Wissal Abdallah, advokat
“Andreas”, tidigare lärare i Haninge
“Carl”, polis i Haninge
Karin Hammar, åklagare
Tove Rhudin Nichols, advokat
Ulrika Rosén, åklagare
Lisa dos Santos, åklagare
Anton Strand, advokat
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Reporter: Johanna Ladborn
Producent: Kina Pohjanen
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)
Röjd av polisen och livet på flykt
“Erik” röjdes som informatör under en mordutredning. En man dömdes för mordet, men vittnesmålet som”Erik” lämnade bedömdes inte som nödvändigt. Flera poliser är kritiska till hur ärendet har hanterats.
“Erik” levde som yrkeskriminell med ett brett kontaktnät över hela Sverige och satt många år på några av Sveriges hårdaste anstalter. Med tiden vände “Erik”. Han blev informatör åt polisen och till slut blev han röjd under utredningen av ett mord där en av hans vänner skjutit en annan nära vän.
Den här veckan fortsätter P3 Krim att berätta om “Erik”. Om hans vittnesmål i hovrätten och livet under dödshot. Vi fokuserar också på polisens hantering av ärendet.
En polischef beskriver det som “ett sår”. En annan säger att “det är mycket som har gått fel”.
“Erik” och hans före detta flickvän “Lisa” heter någonting annat. Vi har låtit skådespelare läsa in deras citat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
“Erik”, tidigare informatör åt polisen
“Lisa”, informatörens före detta flickvän
Anna Asklöf, åklagare
Robert Eriksson, åklagare
Byron Törnström, advokat
Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland
Carina Lennquist, biträdande regionpolischef Öst
Johan Levin, polismästare Nyköping (tidigare chef för utredningsenheten i polisregion Öst)
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Linnéa Hjortstam och Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
SPECIAL: P3 Krim firar 100 avsnitt!
Så skapas ett avsnitt, första programledarduon minns tillbaka, och därför lyssnar livsstidskriminella. Välkommen till ett jubileumsavsnitt av P3 Krim.
Den 13 januari 2021 släpptes det allra första avsnittet av P3 Krim. Nu, hundra avsnitt senare, är det en av Sveriges största poddar.
I det här jubileumsavsnittet djupdyker vi i hur idén och skapandet av P3 Krim blev verklighet. Det blir ett kärt återbesök av poddens första programledarduo, Evalisa Wallin och Viktor Ahldén, som tillsammans med nuvarande ankaret Linus Lindahl tar med oss bakom kulisserna.
Hör om hur gangsterrapp blev starten till P3 Krim, varför podden skulle bli något annat än P3 Dokumentär och hårda jobbet som skapat förtroendet bland lyssnarna. Dessutom avslöjar Evalisa och Viktor den larviga startrutinen inför varje inspelning som blev omöjlig att bryta.
Tack till alla er som lyssnar, och för alla era värdefulla tips!
Medverkande: Stefan Sundberg, Evalisa Wallin, Viktor Ahldén och Linus Lindahl.
Producent: Stefan Sundberg
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Salongernas hemligheter: Sexet, männen och kvinnorna som utnyttjas
Polisen spanar mot thailändska massagesalonger som drivs av samma kvinna. 20 män kommer varje dag till den mest besökta. Efter månader av spaning, hemlig avlyssning och fynd av kondomer slår man till.
Den senaste tiden har det kommit in mycket tips om sexförsäljning på thailändska massagesalonger. Polisen jobbar aktivt mot dessa men det är ofta svårt att få de som säljer och köper sex att delta i utredningarna.
P3 Krim berättar idag om ett fall som nyligen avgjordes i Södertörns tingsrätt i Stockholm där några kvinnor faktiskt valde att prata.
Vi har intervjuat “Ning” som vittnade och som anses ha blivit utnyttjad av en kvinna som drivit en salong.
Och hur tänker männen som köper sex?
Vi har också pratat med “Per” som för flera år sen åkte fast efter ett sexköp på en massagesalong.
* Ning och Per heter egentligen nåt annat och deras röster har bytts ut.
Vill du ha hjälp med att sluta köpa sex eller bara vill prata med någon om ditt porrsurfande eller upplevde sexmissbruk så kan du söka upp din lokala KAST-grupp. (Köpare av sexuella tjänster).
https://socialtstod.stockholm/missbruk-och-beroende/kop-av-sexuella-tjanster/
Om du säljer sex eller har sex på ett sätt som gör att du inte mår bra kan du kontakta din lokala Mikamottagning för hjälp och stöd.
https://socialtstod.stockholm/missbruk-och-beroende/sex-mot-ersattning/
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Ning, massös
Per, f.d sexköpare
Anna Josefsson, inspektör och utredare Stockholmspolisen
Linda Törngren, chef människohandelssektionen Stockholm
Frida Wallin, försvarsadvokat
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Sara lurades in i en dödsfälla av vännerna
Sara tror att hon ska på fest. Men hon lockas till en byggplats där fyra unga tjejer hoppar på henne. Hon misshandlas och knivhuggs. Igår avslutades rättegången. Men frågan är vem som har gjort vad?
Händelsen inträffar i oktober 2020. Sara anländer till centralstationen i Göteborg där hon möter upp en vän. Hon tror att hon ska på fest. Men kort efter blir hon ledd iväg till en byggarbetsplats. Det hon inte vet är att en tjej hon är osams med väntar där tillsammans med ytterligare två personer.
Snart blir hon påhoppad och huggen med kniv. Men frågan är vem som höll i kniven?
Igår avslutades rättegången som handlar om mordförsök alternativt synnerligen grov misshandel. Domen väntas inom några veckor. Det är inte klart hur rätten kommer döma men vad som är klart är att fallet sticker ut. Det rör sig om ett grovt våldsbrott och alla åtalade är unga kvinnor.
De senaste sju åren har antalet personer som får uppsöka vård för knivskador ökat. Överrepresenterade är männen i åldrarna 20-40 år men även bland kvinnor har antalet skador ökat.
Socialstyrelsens statistik över vård efter knivvåld:
ÅR KVINNOR TOTAL
2008 – 132
2009 – 132
2010 – 97
2011 – 80
2012 – 81
2013 – 79
2014 – 96
2015 – 104
2016 – 98
2017 – 99
2018 – 105
2019 – 117
Summa: 1220
ÅR MÄN TOTALT
2008 – 779
2009 – 662
2010 – 596
2011 – 600
2012 – 540
2013 – 597
2014 – 638
2015 – 626
2016 – 691
2017 – 734
2018 – 718
2019 – 802
Summa: 7983
Källa: Socialstyrelsen
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Åsa Nilsson – åklagare
Erica Sommerfors – försvarsadvokat
Emma Andersson – trygghetsvärd Västtrafik
“Sara” – brottsoffer
“Fridas” pappa – far till en av de åtalade
“R” – vän till en av de åtalade
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Lova Nyqvist Sköld, Mette Carlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Sascha blev mördad på Årstabron: “De tog rätten att avsluta hans liv”
Sascha träffar två killar han litar på. Han tror att han ska fira en kompis födelsedag. Men under en promenad från Södermalm till Årsta blir han plötsligt skjuten till döds.
Det blir starten på en utredning som senare ska växa enormt när svensk polis får ett samtal från FBI om den krypterade tjänsten Anom.
Rättegången får också stora rubriker för flera incidenter i och utanför rättssalen och behöver också pausas när en ny möjlig gärningsman plötsligt pekas ut.
Nyligen kom tingsrättsdomen.
I det här avsnittet av P3 Krim pratar familjemedlemmar till Sascha för första gången ut om sonen, mordet och sorgen.
* Jack, Reza och Emir heter egentligen nåt annat
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Carina, Saschas mamma
Natischa, Saschas syster
Vännen, Saschas vän
Lisa dos Santos, åklagare
Filip Rydin, försvarsadvokat
Robin Söder, försvarsadvokat
Peter Dahlqvist, försvarsadvokat
Daniel Eriksson, domare
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Skjutningarna i Södertälje – tre döda på två veckor
Sex dödsskjutningar i år. Hör hur Södertälje gick från “det goda exemplet” till att återigen hamna i en våldsspiral.
Inom loppet av två veckor har det varit fem skjutningar i Södertälje. Tre döda och tre skadade, trots extra polisförstärkning från hela landet.
Ronna och Saltskog är de områden som varit extra utsatta, men höstens skjutningar är inte årets enda. Totalt har det skett sex dödsskjutningar i Södertälje under 2022.
Södertäljenätverket splittrades
2010 grep polisen flera ledargestalter i det så kallade Södertäljenätverket. Det blev lugnare och staden målades upp som “det goda exemplet” för hur man ska komma åt gängkriminaliteten, genom samverkan mellan olika myndigheter.
Men nu märks en tydlig ökning av våldsspiralen igen. Hör Gunnar Appelgren, poliskommissarie på Nationella operativa avdelningen, förklara varför. Möt också ungdomscoachen Andreas Haddad som berättar om vägskälet som fick honom att lämna kriminaliteten.
Övriga medverkande:
Cecilia Tepper, åklagare, Sven Granath, kriminolog vid polisen, Daniel Löfgren, operativ samordnare polisen, Karin Manole, preventionssamordnare på socialtjänsten i Södertälje, Boel Godner (S), avgående kommunstyrelsens ordförande, Alexander Rosenberg (M), tillträdande kommunstyrelsens ordförande
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Filip Bohm
Reportrar: Jennifer Ahlbom, Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Skolattacken på Malmö Latin
Malmö 21 mars 2022. Klockan är 17.12 när polisen får ett samtal om att något händer på Latinskolan. En elev på skolan har beväpnat sig och attackerat två lärare.
Tio minuter senare är polisen på plats på skolan och kan gripa den misstänkta gärningsmannen. Det är han själv, en 18-årig elev på skolan, som ringt till polisen. Enligt uppgifter till Aftonbladet säger han att han befinner sig på skolans tredje våning, att han lagt ifrån sig vapnen och att han har dödat två personer.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anna Bubenko, reporter på P4 Malmöhus Sveriges Radio
Lena Ljungdahl, säkerhetsexpert
Dalila Adilagic, rektor på NTI-gymnasiet i Kristianstad
Producent: Alexandra Sannemalm
Reporter: Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Smuggling av hundar ökar – avlivas ofta
Allt fler hundar upptäcks av den svenska tullen när de smugglas in i landet. Brottet riskerar att sprida sjukdomar och leder ofta till att hundarna avlivas.
Hittills i år har tullen stoppat över 250 hundar från att komma in i Sverige. Det är lika många som totalt upptäcktes under föregående år. Det handlar om alla möjliga raser, men framför allt mindre hundar.
I dagens P3 Krim berättar vi om hundsmuggling, som inte bara handlar om brottslingar som försöker tjäna pengar svart på att köpa billiga valpar utomlands för att sedan sälja dem dyrt i Sverige.
Utan om människor som blir lurade att köpa sjuka hundar som måste avlivas, om sjukdomar som kan smitta människor, valpfabriker i andra länder och miljonvinster för bedragare.
Vi har pratat med tullen om ökningen av hundar som smugglas in, och kopplingen till pandemin. Och om hur smugglarna blivit allt bättre på att förfalska dokument, allt för att lura tullen vid kontroller.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Katharina Mohlin, utredare Tullverket
Linda Maria Vonstad, ordförande för Djurskyddet Sverige
Per Leander, verksamhetschef Hundstallet i Åkeshov
Gunnel Hellman, utredare Tullverket
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Spionerna i Sverige
Ett par grips i sin villa samtidigt som rättegången mot två bröder inleds. I båda fall finns misstankar om läckt känslig information om Sverige. Kopplingar går till ryska underrättelsetjänsten GRU.
Varför dyker det upp flera fall av spioneri just nu – med kopplingar till Ryssland? Det kikar vi närmare på i veckans P3 Krim. För det är i november som Säpo och nationella insatsstyrkan slår till mot en villa utanför Stockholm där ett par i 60-årsåldern grips – och tre dagar senare inleds rättegången i det uppmärksammade målet där två bröder misstänks för att läckt känslig information om Sverige.
Både paret och bröderna misstänkts ha läckt informationen till den ryska underrättelsetjänsten GRU – och att de till slut avslöjades, och kunde gripas, har föregåtts av ett avancerat och noggrant polisarbete som skulle kunna vara hämtad från valfri spionfilm.
Men hjälp av experter och röster från åklagare och försvarsadvokater skall vi måla upp en så tydlig bild av spioneri Sverige i allmänhet och dessa två fall i synnerhet. Vilken typ av information är det som läcks? Och den stora frågan är ju – kommer vi få se fler fall gripande i liknande fall framöver?
Medverkande; Henrik Olin, åklagare. Daniel Stenling, chef för kontraspionage Säpo. Anton Strand, försvarsadvokat. Annika Sohlström, generaldirektör Livsmedelsverket. Mats Ljungqvist, åklagare. Björn Sandin, försvarsadvokat. Carolina Angelis, före detta FRA & MUST. Mikael Jonsson, forskningsledare FOI.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Linnéa Wannefors
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Stjärnan, fusket och gänghotet mot idrotten
Tog han det gula kortet medvetet? En före detta U21-landslagsstjärna i fotboll står anklagad för matchfixning. Nu testas den nya lagen om spelfusk för första gången i en pågående rättegång.
Snart kommer domen i ett uppmärksammat matchfixningsmål i Malmö tingsrätt. Mannen, en känd före detta allsvensk fotbollsspelare, ska enligt åklagaren ha tagit ett medvetet gult kort som andra sen spelat pengar på. Han ska sen ha fått en stor summa pengar efter matchen. Men mannen säger att han fick pengarna som ett lån eftersom att han under den här tiden haft ett pågående spelmissbruk.
I samma rättegång avhandlas ett misstänkt spelfusk i division 3. En tidigare spelare står anklagad för spelfusk efter misstänkt svaga insatser och för att ha tagit emot mutor från samma person som ska ha lånat ut pengar till den allsvenska fotbollsspelaren.
Enligt polisen har idrotten under väldigt många år varit särskilt utsatt för otillåten påverkan i olika former. Det handlar om allt från matchfixning, människohandel, hot och trakasserier till klubbpåverkan.
Personerna bakom kan vara gäng, enskilda kriminella och huliganer samt mer sofistikerade grupper och personer. I Sverige misstänker man att runt fem kriminella nätverk är inblandade i matchfixning och ofta finns internationella kopplingar till balkan och Asien.
Enligt siffror som P3 Krim har tagit del av så utreder Svenska fotbollförbundet just nu fem matcher efter misstanke om matchfixning.
Och enligt ansvarig utredare på Svenska fotbollförbundet har flera av de inblandade personerna i misstänkta fuskärenden det senaste året haft ett problem med spelmissbruk.
P3 Krim tittar denna vecka närmare på spelfusket inom svensk idrott.
Om du har problem med spelmissbruk kan du söka hjälp hos följande organisationer:
https://www.spelpaus.se/
https://www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/spelberoende/
Start
Och om du vill anmäla ett fusk, trakasserier eller övergrepp och av nån anledning inte kan vända dig till din förening så kan du använda Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst:
https://report.whistleb.com/sv/riksidrottsforbundet
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Fredrik Gårdare, kriminalinspektör
Jonas Claesson, integrity officer på Svenska Fotbollförbundet
Daniel Windahl, f.d. tennisspelare
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Så används klockor i den kriminella världen
En exklusiv och dyr klocka kan signalera status och rikedom men också användas av kriminella för att tvätta pengar. I Stockholm har polisen också sett hur klockrånen går i vågor.
Klockor av exklusiva märken kan vara både en statussymbol och en investering. Det är inte ovanligt att en märkesklocka som köps i början av ett år kan ha ökat i värde mot slutet av året om man bestämmer sig för att sälja den vidare. Det handlar om klockor som kan kosta hundratusentals kronor, ibland uppemot miljonbelopp eller däröver.
Värdet på armbandsuren gör dem också till ett populärt byte bland kriminella.
– Jag har 17 stycken bekanta som han blivit av med sina klockor, säger säkerhetskonsulten Tom Schuterman.
Han berättar att flera blivit rånade, till och med under pistolhot, och att det även handlar om personer som råkat ut för ficktjuvar. Men enligt Tom Schuterman kan det finnas ett stort mörkertal. Hans erfarenhet är att inte alla som blivit rånade gör en polisanmälan. I många fall är offret helt enkelt för rädd för att anmäla eftersom man är rädd för att rånarna ska söka upp dem.
Att köpa en exklusiv klocka kan också vara ett enkelt och snabbt sätt för kriminella att tvätta brottsvinster från sin kriminella verksamhet. Polisen upptäckte under utredningen av bedrägerier mot äldre att det kunde gå väldigt snabbt från att pengar överfördes till ett konto till att de användes för att finansiera ett exklusivt klockklöp.
– Förloppet från att de här pengarna omsätts är snabba mellan 30 till 60 minuter, så har då omsatt då med uttag och exempelvis det här klockköpet, säger Peter Magnusson, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.
Under våren 2021 har Länsstyrelsen gjort en särskild tillsyn mot butiker som säljer exklusiva klockor och smycken, med anledning av problemet med att brottsvinster “tvättas” genom att köpa exempelvis en dyr klocka. Förvaltningsrätten i Stockholm dömde tidigare i år tre urmakare att betala sanktionsavgifter på totalt 16 miljoner kronor för att de inte följt penningtvättslagen.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Christian Alsberg, chef för utredningsgrupp på Norrmalm i Stockholm city
Peter Magnusson, förundersökningsledare Stockholmspolisen
Tom Schuterman, säkerhetskonsult
Alexander Wallenius, spaningschef polisen Stockholm city
Producent: Viktor Papini
Reportrar: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Så jobbar polisen med spaning
Det är nog få ärenden som P3 Krim har bevakat i år som inte innefattat spaningsarbete. Men vad innebär det, vad är egentligen en snutblick, varför kan det vara bra att spela psykiskt sjuk ibland och vad gör du om du hamnar i en hiss med en beväpnad person?
Lena Ljungdahl började jobba som polis 2002, gjorde ett par år i uniform i Stockholm innan hon handplockades till länskrim och den beryktade ravekommissionen. Då jagade hon och kollegorna misstänkt påtända rejvdansare med neonfärgade nätbrynjor och spikes.
Då var det mycket benficksbyxor och triple five soul hoodies, men det var ingen som utgav sig för att vara hemlig.
Sen dess har det hänt mycket.
P3 Krim berättar idag om hur polisens spaningsarbete har sett ut genom åren, vad som har förändrats, hur en spanare klarar sig ur knepiga situationer och när poliser spanar på poliser.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Lena Ljungdahl, säkerhetsexpert och f.d polis
Sven Ahlbin, pensionerad polischef
Henrik Thelander, chef för spaningsenheten på polisens avdelning för Särskilda Utredningar
Producent: Viktor Papini
Reporter: Jill Eriksson & Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Så upptäcktes tonårstjejens knarklager – över 400 kilo
Efter att två poliser känner cannabislukt i hallen på ett lägenhetshotell i Sollentuna gör de ett tillslag mot ett av rummen. Där hittar de säckar och kartonger med mängder av narkotika.
Lägenhetshotellet i Sollentuna har hyrts av en tonårig tjej och bland alla de plastsäckar, papperspåsar och plastsäckar som hittas i rummet finns ett flertal olika preparat på sammanlagt runt 400 kilo. Ytterligare en tjej misstänks för koppling till knarklagret och på bevakningsfilmer syns även fler personer komma och gå från rummet – och vi kommer kolla närmare på hur organisationen kring det här lagret har sett ut.
Under senare tid har rättsväsendet sett hur just kvinnor har fått en alltmer en framträdande roll inom den grova brottsligheten. Vi träffar advokaten och författaren Evin Cetin som kikat närmare på just skillnaden mellan hur kriminella killar och tjejer bemöts av polis och rättsväsende:
“Är det så att vi tillämpade rosa lagboken? Att vi inte ser att tjejer kan vara en del av den här grova brottsligheten?” – säger Evin i avsnittet.
Övriga medverkande:
Daniel Danial, förundersökningsledare. Kevin Öksuz, åklagare.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Tjejer åtalas för Tove-mordet: “Bilderna hemsöker mig”
Två unga tjejer åtalas för mordet på Tove i Vetlanda i höstas. Åklagaren hävdar att den ena strypt Tove medan den andra hållit fast hennes händer. Allt började med ett gräl på krogen samma kväll.
Mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda i höstas väckte enorm uppmärksamhet. I ett extraavsnitt av P3 Krim berättar Mariela Quintana Melin och Linus Lindahl om dagens åtal och Petra Levinson från P4 Jönköping, som följt fallet nära sedan första dagen Tove försvann, berättar om mordutredningen och hur det drabbat Vetlanda. Dessutom medverkar Tessan Jigfjord från Missing People i Vetlanda.
Tjejerna hotades av nätpedofilen: “Kommer sprida dina bilder till hela skolan”
Mira och Hilda kom båda i kontakt med samma man på nätet. Med tiden utsatte han dem för sexuella övergrepp och hotade dem med att sprida materialet.
Förra veckan berättade P3 Krim om jakten på en nätpedofil i Malmö som misstänks ha begått övergrepp mot både barn i Sverige och utomlands. Han har dömts till ett mångårigt fängelsestraff för brotten mot nio svenska brottsoffer mot sitt nekande, och snart kommer domen i den utländska delen där ungefär 40 utländska brottsoffer ingår.
Två av dem som har drabbats av mannen är Hilda och Mira.
– Han mordhotade ju mig och att läcka bilder till mina föräldrar och såna saker, säger Mira.
Till slut berättade Mira och Hilda för anhöriga om övergreppen.
– Hur jobbigt det än är, och jag vet själv att det är så jobbigt att komma till just den punkten att berätta, så är det så skönt när man har fått det berättat, säger Hilda.
I veckans P3 Krim berättar de om deras kontakt med mannen. De vill medverka för att det ska finnas en röst för barn och unga som blir utsatta för olika sexualbrott och hot.
*Hilda och Mira heter egentligen någonting annat. Deras citat är inlästa av skådespelare.
Organisationer och myndigheter som jobbar mot sexuella övergrepp mot barn:
Medverkande:
“Hilda”, målsägande
“Mira”, målsägande
Malin Joleby, doktor i psykologi och forskare på sexuella övergrepp av barn över nätet
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Reportrar: Linnéa Hjortstam
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Tortyren i Sundsvall och gängens utbredning i norr
När polisen tar ett vapen och kokain i beslag leder det till ödesdigra konsekvenser för “Omar” som förvarat prylarna. Han blir torterad med kniv och får en vecka på sig att fixa fram 250.000 kronor.
Insatsen sker i Sundsvall den 1 februari inom ramen för en annan förundersökning där polisen har hemliga tvångsmedel igång. Polisen får genom övervakning reda på att det kan finnas vapen i ett förråd.
Väl inne i förrådet hittar man vapen och kokain som man tar i beslag. Eftersom de vill göra flera gripanden sätter de upp kameraövervakning men hänger tillbaka låset.
När det uppdagas att sakerna har försvunnit riktas misstankarna mot “Omar” vars familj besitter förrådet och det är han som har hjälpt till med förvaring utan familjens vetskap. Ingen döms för tortyren, istället är det “Omar” som döms för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
I veckans P3 Krim berättar vi om tortyren i Sundsvall och om hur gängen från södra Sverige i allt större utsträckning börjar leta sig norrut för att bedriva kriminell verksamhet.
*Omar heter egentligen någonting annat.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Emil Lundberg, spaningsledare polisregion Nord
Lo Jonsson, åklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall
Lilly Malmsberg, ordförande i Unga Kris i Sundsvall
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Två bomber med fyra minuters mellanrum i Norrköping
Två explosioner – och någon timme senare ett misstänkt föremål som säkrades av nationella bombskyddet. Det blev en obehaglig natt för många boende i Norrköping.
Natten till i torsdags skedde inom loppet av några minuter två explosioner vid flerfamiljshus i Norrköping. Vid den andra explosionen fick en port till ett flerfamiljshus stora skador, men ingen person kom till skada vid sprängningarna.
Strax innan sex på morgonen kom larm om ett ytterligare misstänkt farligt föremål utanför en port och Nationella bombskyddet kom dit och säkrade föremålet.
I avsnittet tar vi också bland annat upp att en kille i 20-årsåldern häktats för dödsskjutningen i Rågsved och att hovrätten fastställde domen om livstids fängelse för grovt spioneri för den äldre av de två bröder som har lämnat information till Ryssland.
Har du tips så hör av dig till oss:
Mail: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Instagram: p3krimpodden
UPPDATERAD: Malin-fallet och DNA-beviset som kan ändra på allt
1996 försvinner Malin Lindström spårlöst efter en bussresa till Husum, Örnsköldsvik. Efter ett halvår hittas hon mördad i skogen. 25 år senare utvinns DNA från fyndplatsen och nu avgörs fallet i HD.
När 16-åriga Malin hittas står det klart att någon tagit hennes liv. Men frågan är vem? Efter en tid blir en ung man intressant. Ett vittne ska ha sett honom i närheten av den plats där Malin sist sågs. Men stämmer det?
Mannen döms på indicier i tingsrätten men frias helt i hovrätten. Alldeles för mycket anses oklart. Tiden går och efter 25 år händer det osannolika. NFC lyckas extrahera en DNA-profil från fyndplatsen. Men det är bara början på de nya utredningsåtgärder som ska slänga anhöriga och utredare mellan hopp och förtvivlan.
Det här avsnittet spelades in hösten 2021 då frågan om resning ännu inte var avgjord. Men den 30 maj 2022 fattade Högsta domstolen beslut om att bevilja resning vilket innebär att det blir en ny rättegång i hovrätten.
UPPDATERING 19 juli 2022: En 44-årig man dömdes den 19 juli 2022 av hovrätten för nedre Norrland till fem års fängelse för mordet på Malin Lindström.
“Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år”, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren i ett pressmeddelande.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Rune & Inez Lindström, Malins föräldrar
Mats Svensson, överåklagare
Ola Ehrenberg, Kalla fall region nord
Marie Thors, målsägarbiträde till Rune och Inez
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
UPPDATERAT: Mordet på Delta gym och den egentliga måltavlan – nu med domen
En 16-årig kille med munskydd går in på ett gym i Stockholm med en pistol dragen. När han går förbi en tränande ordningsvakt försöker vakten stoppa honom. Det slutar med att ordningsvakten skjuts ihjäl.
Nyligen avslutades rättegången om mordet på Delta gym i Stockholm. Den slutade med en stor överraskning – kommer någon att dömas för mordet?
Den man som sköts var egentligen inte måltavlan. Han mördades när han försökte ingripa för att stoppa skytten, men var helt utan koppling till brottslighet eller till den verkliga måltavlan, en Bandidosmedlem som jobbade som PT på gymmet.
Vi berättar mer om måltavlan och om de mycket unga personer som åtalades för mordet. Är det ett beställningsmord?
Skjutningen på Delta gym är ett av flera dåd på offentliga platser de senaste åren. Kriminolog Mikael Rying beskriver hur brottsligheten har förändrats på senare tid. En faktor: morden är oftare relaterade till narkotika och mer sällan till alkohol än tidigare.
Hör också Claes Murray, utredningsledare hos Stockholmspolisen och Erik Jansson, advokat.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Reportrar: Linnéa Hjortstam och Johanna Ladborn
Producent: Lars Truedson
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Uppmanade ex att ta sitt liv – Sveriges första självmordsdom
En ung kvinna avlider efter ett självmordsförsök. Snart kommer uppgifter om att hennes före detta pojkvän uppmanat henne till att ta sitt liv.
I oktober döms mannen i Tingsrätten för att ha uppmanat sin flickvän att avsluta sitt liv. Domen bli den första i Sverige, sedan lagen klubbades igenom 1 maj 2021.
Huvudmålet är att minska självmorden snarare än att dra folk till domstol för uttalanden man gjort. Men den nya lagen är inte helt oproblematisk. Hör professor Mårten Schultz om varför den rent politiskt inte är en självklar reform. Hör även mannens advokat Klas Bjuremark om sin syn på lagen – och domen.
Möt också Fanny Tivenius som uppmanas av en vän att ta sitt liv. Hon lyckas vända sina tankar och vill göra en polisanmälan mot vännen. Hör hennes historia som kom att bli en del till att den nya lagen inrättades.
När den här podden spelas in har den dömde mannens advokat valt att överklaga domen, som kommer att tas upp av Svea hovrätt.
Mår du dåligt? Hit kan du vända dig:
I nödsituation – ring 112.
Minds självmordslinje: 90 101.
Jourhavande Medmänniska: 08- 702 16 80 (öppen kl. 21-06).
Övriga medverkande:
Alfred Skoglund, grundare av Suicide Zero, Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide zero, Danuta Wasserman professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska Institutet, Patrik Alm, chefsrådman Solna Tingsrätt.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: “Greken” begärd häktad – och son döms för mord på mamma
En av de utpekade huvudpersonerna i våldsvågen i Stockholm, mannen som kallas Greken, har nu häktats i sin utevaro.
Den 25-åriga killen som har en ledande roll inom Dalennätverket, och som kallas för Greken, misstänks för grov narkotikasmuggling och penningtvätt och har häktats i ett ärende i Sundsvall där flera personer redan är misstänkta.
I lördags, den 29 april, hittades en höggravid 20-årig tjej död i en lägenhet i centrala Örebro. En man i samma ålder misstänks för det och mordet har väckt starka känslor i bland annat sociala medier.
Ytterligare en bror har nu häktats som misstänkt för mordet på en man, som ska ha kört taxi, vid naturreservatet Hjälstaviken utanför Enköping.
VECKAN: “Jag har inte dödat Adriana”
Adrianarättegången avslutad, kvinnan i frysboxen i Värmland, två häktade för Hässelbysprängningen, advokat som hade kärleksrelation med gängledare sparkas ut och snippadomen till HD.
I veckan avslutades rättegången mot tre män efter mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka sommaren 2020. Åklagaren har pratat om en tät indicieväv som placerar de tre männen i bilen varifrån skotten avlossades. Men håller bevisningen?
Den omdiskuterade snippadomen har kommit ett steg närmare att tas upp i Högsta domstolen. Och samma domstol har också beslutat att en advokat som hade en kärleksrelation med en gängledare i Gävle inte får fortsätta vara advokat.
I veckans kortavsnitt berättar vi också om kvinnan som hittades i en frysbox i Värmland och om de häktade efter den stora sprängningen i Hässelby i Stockholm förra veckan.
VECKAN: “Många är jäkligt oroliga nu” – om skjutningarna i Stockholm och Skåne
Veckans andra korta avsnitt med uppdateringar om aktuella händelser. Bland annat om dubbelmordet i Luleå och de senaste skjutningarna i våldsvågen i Stockholm och i Skåne.
I avsnittet hör ni bland andra Reine Berglund, polis i Huddinge söder om Stockholm och Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i område Syd.
Programledare: Linus Lindahl och Linnéa Hjortstam
Producent: Lars Truedson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: “Ofattbart att de börjat ge sig på varandras familjer”
P3 Krim släpper ett tidigare kortavsnitt där vi tar upp dödsskjutningen i Tullinge, branden i Alby där två kvinnor dog och skjutningen mot fyra ungdomar i Oxie utanför Malmö.
I avsnittet hör ni Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, och Erik Åberg, tillförordnad lokalpolischef i område söder i Malmö, om de senaste händelserna i deras områden.
VECKAN: 15-åring erkänner våldtäkt i Skellefteå och Kevinfallet
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Förra veckan inleddes rättegången mot den 15-åring som misstänks för försök till mord och grov våldtäkt mot barn på en nioårig flicka i Morö Backe i Skellefteå. Hör försvarsadvokat Jens Nyström om 15-åringens nya medgivande.
Kevinfallet: Arvika kommun dömdes till att betala miljonbelopp till Robin Dahlén, som stämt kommunen för hantering när han och hans bror, Christian Karlsson, misstänktes för att ha orsakat fyraåriga Kevins död. Men bara ett par timmar senare drogs domen tillbaka.
Ordinarie P3 Krim kommer på fredag denna vecka. Då blir det ett specialprogram om Einár – ett år efter mordet.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Linnéa Wannefors
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: 72 skjutningar hittills i år, dom i Beckombergafallet och två unga män misstänks för mord
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* 72 skjutningar hittills i år.
*Två unga män, en 17-åring och en 19-åring, misstänks för att ha försökt döda en man i Upplands Väsby.
*I veckan kom domen i Beckomberga-målet: en 23-årig man dömdes för mord på en man genom att ha skjutit honom med flera skott. Även andra personer dömdes för skyddande av brottsling.
*Tommy Zethraeus inte längre häktad, men misstankarna om inblandning i en narkotikahärva kvarstår.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Alexandra Sannemalm
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Adrianamordet, våldtäkt i HD och dom i Shottaz-fall
P3 Krim Ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* En man i 30-årsåldern häktades igår på sannolika skäl misstänkt för mordet på 12-åriga Adriana samt för 16 fall av mordförsök.
* Igår kom en deldom i det stora bedrägeriärende som vi tog upp tidigare i januari i år. Det gällde framförallt två unga män kopplade till FLG/Shottaz i Stockholm som begått grova swish-bedrägerier mot äldre personer.
* Riksåklagaren vill att Högsta domstolen ska pröva ett fall då en person filmade en pågående våldtäkt av en 14-årig tjej under en fest. Killen som begick våldtäkten åtalades och dömdes för våldtäkt mot barn. Kompisen som filmade blev åtalad för kränkande fotografering och underlåtenhet att avslöja våldtäkt mot barn. Men han dömdes bara för kränkande fotografering.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Anmälningarna som skakar polisledningen
Flera avslöjanden den senaste tiden har lett till att regionpolischefen i Stockholm och ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving just nu utreds för grovt tjänstefel efter att han gjorde Linda Staaf till underrättelsechef för Noa.
I Veckan med P3 Krim lägger allt fokus på turerna kring polisledningen.
Johannes Knutsson som är professor emeritus i polisforskning gästar avsnittet.
– Det här är en varböld som har spruckit, säger Knutsson.
Har du tips? Hör av dig till oss på P3 Krim på p3krim@sverigesradio.se eller på 073 461 29 15, där når du oss också på Signal.
VECKAN: Barnmisshandel på sociala medier och rättegång i gruvhålsfallet
Linus Lindahl och Pernilla Wadebäck ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
En kvinna i Blekinge har häktats misstänkt för grov misshandel, efter flera filmklipp som spridits på sociala medier som uppges visa hur hon slår sitt barn. Hör advokat Markus Segerström och åklagare Anna Johansson Toresten.
Riksåklagare meddelar att de inte kommer att pröva fallet Alexandra. Vi har tidigare berättat om hur hennes fall preskriberades mitt under pågående rättegång. Justiteombudsmannen Per Lennerbrant och kammaråklagare Sara Stolper berättar mer.
I april hittades en kvinna i ett gruvhål mellan Avesta och Norberg. En man står åtalad för försök till mord och grov våldtäkt. I måndags inleddes rättegången.
Det har tillkommit nya brottsmisstankar i fallet med dödspåkörningen på Hisingen i somras, där två bröder misstänks för mord och mordförsök efter att ha kört ihjäl sin mamma. Hör åklagare Hediye Kurt.
Programledare: Linus Lindahl, Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Barnsoldater, straffrabatt och mordet på Årstabron
P3 Krim är tillbaka med nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* Artisten Yasin Mahmoud har släppts från häktet.
* Nu i veckan kom ett åtal gällande grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse alternativt medhjälp till dom båda brotten. En kvinna i 50-årsåldern är misstänkt för att ha tagit med sin då tolvårige son till Syrien våren 2013, och från augusti samma år sett till att han rekryterats som barnsoldat.
* En ny lag trädde i kraft från den 2:a januari gällande slopad straffrabatt för personer mellan 18 och 21 vid allvarlig brottslighet.
* Mordet på Årstabron och stöket under rättegången. I mellandagarna hölls slutpläderingarna.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Dom i Ältafallet, jävig advokat i mordärende & godnattsagor om martyrer
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* En 24-årig man har dömts till livstids fängelse för att ha mördat sin sambo i Nacka söder om Stockholm.
* I slutet av den här veckan hålls de sista förhandlingsdagarna i rättegången mot den mamma som står åtalad för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
* En advokatbyrå har blivit stoppad från att jobba med ett mordfall i Beckomberga 2020. Anledningen är att en advokat på byrån visade sig vara anhörig till några av de åtalade.
Rättelse: I en tidigare version av programmet sa vi att de två personerna med släktband till advokaten vars namn nämndes vid förhören inte var misstänkta vid tillfället för förhöret. Det stämmer inte. Av de två anhöriga till advokaten som nämndes under förhöret, var en av dem anhållen i sin frånvaro redan innan förhöret, som misstänkt för mordet. Den andra personen var intressant i utredningen och anhölls några veckor efter förhöret. Den här personen blev dock inte åtalad senare.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Dom mot Theodor Engström och Adrianarättegången skjuts upp.
Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter.
I veckan kom domen i rättegången mot Theodor Engström som döms för mord på Ing-Marie Wieselgren och förberedelse av terrorbrott genom sina mordplaner på centerledaren Annie Lööf.
Ytterligare en dödsskjutning i Södertälje. I söndagskväll sköts en man i 20-årsåldern i området Blombacka. Han avled senare på kvällen. Tre män kunde gripas – de anhölls senare skäligen misstänkta för mord.
Adrianarättegången pausas efter att nytt material från krypterade chattar är på väg in vilket kan komma att bli viktig bevisning i fallet. Det kan handla om upp emot 60 000 meddelanden som tagits fram.
VECKAN: Domen mot spionbröderna
I veckans nyhetsuppdatering tar vi upp domen mot spionbröderna som kom i torsdags.
Bröderna greps redan 2021 för grovt spioneri och det kom att bli ett av höstens mest uppmärksammade kriminalfall i Sverige. I november förra året inleddes rättegången och i veckan kom domen.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Domen mot tjejerna med knarklagret och HD-domen som kan förändra allt
Långa fängelsestraff efter att polisen hittade mer än 400 kilo knark i en lägenhet i Sollentuna. En man döms till livstids fängelse efter att Högsta domstolen prövat ett indiciemål.
Vi har tidigare berättat om den 18-åriga tjej som polisen hittade sovandes i ett lägenhetshotell i Sollentuna bland sopsäckar med narkotika. Nu döms hon till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. I tingsrätten berättade hon sin version av det som hänt.
“Hon har hamnat i en situation där hon har dragit på sig en skuld och då fått detta som ett alternativ. Att hon ska förvara viss narkotika i form av hasch och en liten mängd under en kortare period”, berättar hennes advokat Ersin Aziman.
När hon märkte att det var mer narkotika än hon trott så ska hon ha försökt dra sig ur, men då blivit hotad. Den förklaringen köper dock inte tingsrätten. Även den andra, tidigare ostraffade, kvinnan döms till sju år och sex månaders fängelse.
Högsta domstolens dom om ett mord i Märsta 2020 har nu kommit. Den man som tidigare friats av hovrätten döms nu till livstids fängelse. Och den här domen kan få stor betydelse i framtiden eftersom det bygger på så kallad indiciebevisning.
VECKAN: Dubbelmord i Ulricehamn och domar efter påskupploppen
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
*En 21-åring är misstänkt för dubbelmord efter att två personer hittats döda i en lägenhet i Ulricehamn.
*Ett våldtäktsmål i Sundsvall som vi på P3 Krim tog upp häromveckan har tagit ännu en vändning. Hovrättsförhandlingen fick tas om, men nu har mannen som dömdes i tingsrätten dragit tillbaka sin överklagan.
*Åtal har kommit gällande bland annat ett mordförsök som är en del av ett större ärende, och har koppling till mordet på Adriana den 2 augusti 2020.
*Och så har de första hovrättsdomarna gällande påskupploppen kommit, och för flera inblandade skärps straffen.
Medverkande:
*Lo Jonsson, åklagare
*Ida Arnell, åklagare
*Viktor Banke, advokat
Programledare:
Linus Lindahl
Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Dödsskjutningarna
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
På bara fyra dagar har tre mord skett i landet med skjutvapen. I Kalmar, Eskilstuna och Örebro. Utöver det så skottskadades en person i Västerås i tisdags kväll.
I veckans nyhetsuppdatering tar P3 Krim ett grepp om dödsskjutningarna. Totalt har 29 personer skjutits till döds i år, vilket är tolv fler än vid samma period förra året. Kriminologen Sven Granath kommenterar utvecklingen i avsnittet.
En sammanställning över mord med skjutvapen från TT visar att året siffror är nästan det dubbla mot tidigare år:
2018: 14 stycken januari till maj (hela året: 43)
2019: 18 stycken januari till maj (hela året: 45)
2020: 19 stycken januari till maj (hela året: 47)
2021: 17 stycken januari till maj (hela året: 45)
2022: 29 stycken till maj
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Fritagningen i Södertälje och det första kronvittnet berättar själv
Morddömd 17-åring fritogs på väg till tandläkaren, mordet vid gymnasieskolan i Eskilstuna, pappa erkänner att han dödat sin son och hör Sveriges första kronvittne berätta själv i tingsrätten.
Den 17-åriga killen som dömdes till sluten ungdomsvård för mordet på Delta gym i centrala Stockholm fritogs under vapenhot på torsdagen när han var på väg till tandläkaren. Nu är han efterlyst. Det här är andra gången på drygt två månader som en fritagning sker i samband med ett vårdbesök.
Klockan 15:43 på skärtorsdagen fick Polisen fick larm om höga smällar vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Skott hade avlossats utanför skolan och en kille i 20-årsåldern som var elev på skolan hade skjutits ihjäl.
I Luleå startar rättegången mot den pappa som åtalats för att ha mördat sin 8-åriga son i januari i år. Mordet har väckt starka känslor och krav på lagändringar har höjts eftersom pappan hade umgängesrätt med sonen trots att det fanns varningssignaler kring honom från bland annat polis och socialtjänst. Tidigare i veckan erkände pappan att han mördat sonen.
Och i veckan kom den första svenska morddomen där ett kronvittne fått stor betydelse. Det gäller ett mord på en 25-åring utanför Högskolan i Borås i november 2020. En 22-årig kille dömdes till 14 års fängelse för mordet. Kronvittnet satt häktad i cellen bredvid den nu dömde och eftersom häktet i Borås är väldigt lyhört kunde de prata med varandra. Då ska 22-åringen ha berättat om mordet för kronvittnet som valde att gå till polisen med uppgifterna. Hör honom själv berätta om varför han valde att vittna.
VECKAN: Fritagningen, DNA-träff i kallt fall och personer nära “Räven” åtalade
Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter.
Vi berättar om 20-åringen som fritogs utanför Vrinnevisjukhuset i Norrköping i onsdag. Mamman till Marie som mördades i en tygaffär i Göteborg 2005 berättar om beskedet att man har fått en DNA-träff på en misstänkt – men trots det kommer inte åtal väckas. Vi berättar också om två personer nära kopplade till “den kurdiske Räven” som åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott – och en tredje person i utredningen är internationellt efterlyst.
Har du tips så hör av dig till oss:
Mail: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Instagram: p3krimpodden
VECKAN: Heroin-kirurgen, mordet i Kramfors och skjutning i Skärholmen
Nytt mord i Skärholmen, rättegång startad om skjutningen i Gubbängen, heroinkirurg i Skåne och mordet på en kvinna i kramfors är nu uppe i rätten.
Rättegång har startat i Sundsvalls tingsrätt där en man i 45-årsåldern står åtalad för mord och grovt gravfridsbrott på en 25-årig kvinna från Timrå.
Den senaste skjutningen i Stockholm gäller ett mord på en man i 30-årsåldern som sköts utanför tunnelbanan på onsdagskvällen.
En kirurg i Skåne och hans flickvän har dömts till fängelse efter att polisen hittat stora mängder heroin i deras lägenhet.
Första rättegången med koppling till våldsvågen i Stockholm har startat. Det gäller de skjutningar som skedde mot två lägenheter i Gubbängen i Stockholm där två 15-åringar bland annat står åtalade.
VECKAN: Hjärnan bakom Einár-kidnappningen dömd till 13 års fängelse
En 39-årig man dömdes i dag måndag till 13 års fängelse för inblandning i kidnappningen av rapartisten Einár där han misstänks vara hjärnan.
39-åringen har hållit sig gömd sedan 2020 men som greps i Bulgarien förra året. Han knyts till kidnappningen av Einár genom en lång rad meddelanden på Encrochat. I detta kortavsnitt av P3 Krim hörs polisen Torsten Alm, åklagaren Ida Arnell och advokaten Joel Apitzsch
VECKAN: Hjärnan bakom kidnappningen av Einár åtalad och dom mot polisman.
Linus Lindahl och Stefan Sundberg ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
En 39-årig man åtalas för inblandning i kidnappningen av rapartisten Einár där han misstänks vara hjärnan. Mannen har hållit sig undan sedan kidnappningen men kunde gripas i somras.
Åtal har väckts mot 15 personer som är misstänkta i en stor narkotikahärva med bas i Kristianstad. Framställningen och förvaringen av narkotikan har bland annat skett i ett stall. Vi hör kammaråklagare Marie Reutne berätta mer om den omfattande härvan och hur den varit organiserad.
Åtal har också väckts i det uppmärksammade fallet i Mälarhöjden där en kvinna och hennes sexåriga son knivmördades. En man i 40-årsåldern, som är släkt med kvinnan, greps efter dådet. Åklagare Ingrid Viklund berättar att han även åtalas för grovt barnfridsbrott eftersom ett yngre syskon bevittnade mordet.
I måndags kom domen i det uppmärksammade fallet där en man i 50-årsåldern avled efter ett polisingripande på Lidingö. Polisen får villkorlig dom och dagsböter – åklagare Per Nichols och advokat Tobias Enochson ger sin syn på domen.
Programledare: Linus Lindahl, Stefan Sundberg
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Husrannsakan hos polisen, Hässelbybarnen och polismordsdom
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigast händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan berättar vi om:
Åklagare Anna Asklöf försökte förra sommaren få till en husrannsakan hos polisens underrättelsetjänst för att få ut material om den informatör som avslöjades av polis och åklagare i samband med rättegången om mordet i Årbyskogen 2018. Åklagaren fick sin begäran nekad av tingsrätt och hovrätt men den visar att man vid det här skedet hade information om att mannen kunde vara informatör. Något som åklagaren nekade kännedom om när mannens identitet senare röjdes. Men när P3 Krim når henne säger hon att mannen för henne fortfarande är att betrakta som ett vittne.
Evalisa var på plats i Solna tingsrätt i onsdags under häktningsförhandlingarna av den man som misstänks för mord och mordförsök efter att två barn hittades allvarligt skadade utanför ett flerfamiljshus i Hässelby i söndags. Ett av barnen avled senare på sjukhus. En längre version av nyhetsuppdateringen läggs ut i poddflödet senare under dagen.
En man i 25-års åldern som ansetts tillhöra kärnan av den så kallade Dödspatrullen har begärts häktad av RIO, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Han befinner sig just nu i Spanien där han är häktad i ett annat ärende.
Idag föll domen mot den 17-åring som stått åtalad för mord på en polisman i Biskopsgården i Göteborg samt ytterligare mordförsök.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor PapiniKontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Häktad för gymmord, tre dödsskjutningar och åtal för brott mot lagen om meddelarskydd
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
*Ung man häktad för mordet på ett gym i centrala Stockholm.
*Tre dödsskjutningar under den senaste veckan. I Södertälje hittades en 21-årig man mördad i närheten av en kyrkogård. I Skarpnäck sköts en man till döds efter ett möte om problem som skett i området den senaste tiden. Under onsdagen sköts en 23-årig man till döds i Karlshamn.
*Tre personer åtalade misstänkta för brott mot lagen om meddelarskydd. De misstänks ha gett ett vårdbiträde på ett äldreboende en skriftlig erinran efter att hon kritiserat hanteringen av covidsmittade äldre i media.
VECKAN: Kvinnor i kriminella miljöer
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
I P3 Krims nyhetsuppdatering den här veckan tar vi ett grepp om en polisrapport som visar att kvinnor har större delaktighet i de kriminella miljöer än vad man tidigare trott.
Rapporten beskriver att kvinnor sällan genomför det grova våldet, men kan verka planerande. De kan förvara vapen och droger eller sätta upp möten för personer som sedan faller offer.
I avsnittet intervjuas Sven Ahlbin som är verksamhetsutvecklare på nationella operativa avdelningen, Noa. Han är en av författarna till rapporten.
– Det kan vara att man hjälper till att arrangera. Till exempel att man förvarar gods, vapen, narkotika. Man gömmer, hyr bilar eller kanske i andra sammanhang står som ägare för olika former av bolagsformer som gör att de försvinner i det stora hela, säger Ahlbin om kvinnornas roll.
I rapporten står det bland att annat att det finns information om att kvinnor och män försöker infiltrera polisen genom att söka sig till polisutbildningen och civila anställningar.
– Vi har ju fått det till oss men har inte på något sätt kunnat kontrollera upp det. Så det är en av våra rekommendationer till polismyndigheten att på ett tydligare sätt titta på det här och se om det stämmer, säger Sven Ahlbin.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Livstidsdom i Kristianstadmordet och Tommy Zethraeus i narkotikahärva
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
*Livstidsfängelse för mannen som dödade en kvinna i Kristianstad.
*Under måndagskvällen sköts två män i Söderhamn. En man avled och den andra blev svårt skadad. Tre personer har gripits, misstänkta för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.
*Stureplansmördaren Tommy Zethraeus häktad i narkotikahärva.
*En advokat, som hade ett uppdrag i en mordutredning, har blivit anmäld till Advokatsamfundet efter att polisen upptäckt ett jävsförhållande mellan advokaten och den misstänkte.
VECKAN: Man häktad för mordet på Malin och socialtjänsten om kritiken i veckans avsnitt
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
*Högsta domstolen har beviljat resning i målet om mordet på Malin Lindström 1996. En man som varit misstänkt tidigare har häktats och rättegång väntar i hovrätten.
*I veckans avsnitt av berättade vi om de unga nätverken och våldet i Upplands Väsby. socialtjänsten har inte svarat frågor om situation förrän nu. Hör intervjun i avsnittet.
Veckan med P3 Krim tar sommaruppehåll och är tillbaka i augusti. Våra långa avsnitt tar dock inte sommarledigt utan kommer fortsatt att publiceras varje tisdag.
Medverkande:
Annica Blomsten, socialchef Upplands Väsby kommun
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Mord i Norsborg, åtalad advokat och rappare misstänkt för grov fridskränkning
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
*19 åring ihjälskjuten i Norsborg.
*Advokat åtalad, misstänkt för skyddande av brottsling.
*Rapartist från Stockholmsområdet åtalad misstänkt för grov fridskränkning.
*Utredning om människoexploatering nedlagd.
*Domen mot den kvinna som i Stockholms tingsrätt dömts för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse har nu vunnit laga kraft.
VECKAN: Mord på gym, skottlossning i Västerås och åtal om yppandeförbud
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
*Mord på gym i centrala Stockholm.
*Man skjuten i Västerås.
*En tidigare advokat, som uteslutits ur Advokatsamfundet, har åtalats misstänkt för brott mot yppandeförbud.
*Åtalet om ett uppmärksammat misstänkt rånförsök i centrala Stockholm.
VECKAN: Mordet på Adriana i rätten och måltavlans larmsamtal
När Adriana-rättegången återupptogs spelades ett larmsamtal från en av måltavlorna upp. Det är någon som skjuter, säger han. P3 Krim om när delen om mordet på Adriana startade.
Sedan i höstas pågår den stora rättegången i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt. Sex män är åtalade för olika brott och tre av dem är misstänkta för mordet på 12-åriga Adriana i augusti 2020.
Mariela Quintana Melin var på plats under rättegången och berättar vad som kom fram.
Lyssna också på P3 Nyheter dokumentär om mordet på Adriana där Mariela medverkar.
VECKAN: Mordhot i rätten, Ghost & Älta-fallet
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigast händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan berättar vi om:
Åtta personer greps, misstänkta för förberedelse till mord, mitt under den pågående rättegången om mordet vid Årstabron.
Ghost-telefoner har hackats efter att Sverige fått hjälp av FBI.
I veckan kom åtalet mot en man som misstänks för att ha dödat sin sambo i Älta, en kvinna i 20-årsåldern som han dessutom nyligen fått barn med.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Ny dödsskjutning i Södertälje och åtal i våldtäktsfall
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
En person har gripits misstänkt för inblandning i en av dödsskjutningarna i Örebro i somras. Mannen anhölls under onsdagen, samma dag som P3 Krim släppte ett avsnitt om fallen. Han misstänks för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.
Nu har åtal väckts i det uppmärksammade våldsdådet från i somras, där en nioårig flicka hittades svårt skadad i ett skogsparti i Morö Backe i Skellefteå. En pojke åtalas för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.
På torsdagskvällen inträffade ännu en skjutning i Södertälje, denna gång i stadsdelen Saltskog. En ung man har dött av sina skador, och en annan vårdas på sjukhus med allvarliga skador. Skjutningen är den femte i Södertälje de senaste veckorna.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Filip Bohm
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Olyckan på Östersjön, ungdomsrån och Adriana-vapnet
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* I början av veckan så skedde en olycka på Östersjön mellan Ystad och Bornholm. Ett danskt fartyg på väg från Södertälje till Danmark körde ihop med ett större brittiskt fartyg och kapsejsade. En man har hittats död i fartyget och en man saknas fortfarande.
* Igår kom hovrättsdomen om det vapen som användes vid mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg i augusti förra året.
* Polisanmälningar om rån mot personer under 18 år har ökat i hela landet, det visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet.
* Dom om matchfixing med före detta Allsvensk fotbollsspelare. I veckan kom hovrättsdomen i en matchfixingshärva inom svensk fotboll och det blev rätt stora ändringar jämfört med tingsrättsdomen.
* Nya uppgifter om Palmemordet från SvD. En man som skrev ett erkännandebrev och bifogade patronhylsor har identifierats men nekar till att ha nåt med mordet att göra.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Omhäktning i Vetlanda och mamma åtalas för barnmisshandel
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Båda kvinnorna som misstänks vara inblandade i Toves död i Vetlanda har omhäktats. Hör åklagare Adam Rullman om vad som ligger bakom de nya misstankarna. Ena kvinnan är besviken över omhäktningen, enligt hennes försvarsadvokat Maria Birkhammar.
En video på en mamma som misshandlar sin dotter väckte stor uppmärksamhet på sociala medier i september. Fler anmälningar gjordes och mamman kunde snabbt gripas. Kvinnan, bosatt i Ronneby, åtalas nu för grov misshandel, misshandel och ofredande.
I tisdags avslutades rättegången mot Theodor Engström. Hör åklagare Henrik Olin, som yrkar på att Engström ska dömas till livstids fängelse för terroristbrott genom mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. Hör också Engströms utbrott som ledde till att han fick lämna salen.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom, Linnéa Wannefors
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Palmemordet, sexualbrott och gängrättegång i Linköping
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* Igår släppte vår systerpodd P3 Dokumentär de två första avsnitten av totalt sju om Palmemordet och de så kallade Holmérbanden. Det handlar om ljudinspelningar med spaningsledaren under palmemordets första utredningsår – Hans Holmér.
* I veckan startade huvudförhandlingarna i ett stort sexualbrottsärende i Malmö, där en man i 30-årsåldern står åtalad för bland annat våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott
* Nämnden för brottsskadeersättning hamnade i blickfånget nu i början av veckan när de kom med ett beslut som rörde upp känslor. En man nekades ersättning från brottsoffermyndigheten efter mordet på hans fru. Beslutet har aldrig tidigare tagits på samma grunder.
* I tisdags startade en rättegång mot tre personer som misstänks för mordförsök i stadsdelen Ryd i Linköping den 15 september förra året.
Producent: Viktor Papini
Reporter: Linnea Hjortstam
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
VECKAN: Rapparen – “Ni är helt ute och cyklar”
Ny misstänkt för mordet i Skogås. Skjutningarna i Södertälje. P3 Krim uppdaterar dig om det senaste.
En 15-åring har anhållits misstänkt för mordet på en annan 15-åring i Skogås. Sedan tidigare är en 17-åring häktad för medhjälp till mordet.
I veckans nyhetsuppdatering berättar vi också om hur de skjutningar som skett mot dörrar i Södertälje kan kopplas till konflikten mellan “Räven” och Dalennätverket. Och en känd rappare skriver till P3 Krim”ni är helt ute och cyklar”.
Samtidigt har Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, delgivits misstanke om brott i samband med att Linda Staaf fick jobbet som underrättelsechef på Noa.
VECKAN: Räden i Sundsvall och de häktade för sprängningarna
Sprängningarna och skjutningarna har fortsatt – vi uppdaterar dig om läget.
Vi går igenom senaste veckans händelser kopplade till de pågående gängkonflikterna i Stockholm. Vi tittar närmare på vilka som sitter häktade för den senaste tidens olika skjutningar och sprängningar – och gripandena som gjordes i Sundsvall i går.
Har du tips så hör av dig till oss:
Mail: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Instagram: p3krimpodden
VECKAN: Rättegång mot Macchiarini, rappare dömd för kvinnomisshandel och kvinna hittad i gruvhål
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* Rättegången mot den tidigare hyllade kirurgen Paolo Macchiarini inledd.
*En man häktad misstänkt för våldtäkt och försök till mord efter att en kvinna hittats i ett 25 meter djupt gruvhål i Norberg.
*Rappare har dömts till två års fängelse för bland annat grov fridskränkning mot en tidigare flickvän.
*Tennisspelare dömd för tagande av muta efter dubbelfel.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Skjutningar i Kalmar och skadestånd för felaktigt utpekande
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* Sex skjutningar i Kalmar på kort tid, två med dödlig utgång
* Polisen tror sig ha hittat den försvunna kvinnan i Grästorp
* Skadestånd till bröderna som felaktigt pekades ut som Kevins mördare
VECKAN: Skolattack, vapenhärva och gängens bedrägerivinster
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* I måndags morse fick polisen i Kristianstad i Skåne in ett larm om en attack på en gymnasieskola i staden. Två personer knivskars när en tonårspojke gick till attack mot en elev och en lärare. Det ska visa sig att händelsen har koppling till skolattacken i Eslöv i Augusti förra året.
* I går lämnade åklagaren in ett åtal i Värmlands tingsrätt gällande grovt vapenbrott respektive medhjälp till grovt vapenbrott. Det anmärkningsvärda är att de två medhjälparna ska ha varit behjälpliga inifrån fängelset på Kumla. Samtliga förnekar brott.
* Nationellt bedrägericenter har tagit fram siffror som visar att gängkriminella i Stockholm förra året tjänade minst lika mycket på bedrägerierna som på droger. Nästan 80 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som 2020.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Skolattacken, hovrättsdom i fallet om skjutvapen i musikvideo och barnpornigrafibrott
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
*Skolattacken i Malmö
*Hovrättsdom i fallet om ett skarpt skjutvapen i musikvideo
*Synkroniserat tillslag mot flera personer i Stockholm som misstänks för grovt barnpornigrafibrott genom fildelning
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Alexandra Sannemalm
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Snippadomen och åtal för mordet på mamman på Hisingen
Professorskritik mot hovrättens resonemang om snippa. Åtal mot bröder som körde ihjäl sin mamma. Man dömd till rättspsykiatrisk vård misstänkt för polisattack i Norrköping.
I detta kortavsnitt av P3 Krim uppdateras om några av händelserna i veckan.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Lars Truedson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Sprängning i Hässelby drabbade barnfamilj
Veckans korta avsnitt med uppdateringar om aktuella händelser. Bland annat om sprängningen i Hässelby i västra Stockholm och attacker i Skåne.
I avsnittet hör ni bland annat en granne till det sprängda huset och Skånepolisens presstalesperson Nils Norling.
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Producent: Lars Truedson och Viktor Papini
Reporter: Johanna Ladborn
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Sprängningarna mot rapparna och Einár-kopplingen
En man i 30-årsåldern skjuts till döds på en parkering i Rinkeby på juldagsmorgonen 2022. Sedan dess har ett flertal skjutningar och sprängningar skett i Stockholmsområdet.
Några av våldsdåden tros ha riktats mot personer som haft koppling till kidnappningen av artisten Einár 2020 eller som varit aktuella i utredningen av mordet på honom.
På nyårsafton mördades en man i Vällingby och det är ett dåd som polisen inte menar hänger ihop med våldsdåden i Rinkeby och södra Stockholm.
Natten mot måndagen skedde också en explosion i porten till ett hus där en känd rappare är skriven.
I det här kortavsnittet sammanfattar vi de senaste händelserna.
VECKAN: Svensk polis utreder gasläcka och rättegång om klimataktion på E4
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Läckorna på gasledningarna Nord Stream misstänks ha orsakats av sabotage. Eftersom två av läckorna ligger inom svensk ekonomisk zon har svensk polis upprättat en anmälan om brott.
Det har varit flera sprängningar i flerfamiljshus under förra veckan. Först i skånska Åstorp och Helsingborg och senare två i Stockholmsområdet, Huvudsta och Södermalm. Karim Ottosson, lokalpolischef i Helsingborg, berättar om utredningarna i Skåne.
Nu inleds rättegången mot de klimataktivister som blockerade och limmade fast sig på E4:an i höjd med Solna i augusti. Hör åklagare Marina Ivic om varför det är en svår fråga hur man ska se på den här typen av misstänkta brott.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Filip Bohm
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Theodor Engström i rätten, Gävle-skjutning och självmordsdom
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
I tisdags inleddes rättegången mot Theodor Engström, som står åtalad för terroristbrott efter mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. P3 Krims Linus Lindahl har varit på plats i Visby. Hör honom berätta om de första rättegångsdagarna.
I lördags sköts en 25-årig man ihjäl i stadsdelen Sätra i norra Gävle. Tre personer, alla under 18 år, sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för mordet. Det här är den tredje skjutningen i Gävle senaste månaden.
En man i 30-årsåldern döms för uppmaning till självmord av Solna tingsrätt. Domen är den första i sitt slag. Mannen ska ha mejlat sin ex-flickvän där han uppmanade henne att ta sitt liv, vilket hon också gjorde. I måndags överklagades domen. Hör mannens advokat Klas Bjuremark.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Tiktok-misshandel, Sex-salongerna och politiker som anklagats för ofredande
P3 Krim Ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan berättar vi om:
* Tre unga kvinnor har dömts för en grov misshandel mot en 16-årig tjej. Det här skedde förra sommaren på en gångbro på Ångbåtsbron nära centralstationen i Malmö. Motivet ska ha varit ett tjafs mellan två av tjejerna. Och händelsen filmades.
* Polisens tillslag i Stockholms län i slutet av november mot sex- och människohandel. Drygt 70 personer har gripits, de flesta är misstänkta för sexköp eller försök till köp av sexuella tjänster.
* Nya ministrar har utsetts i den nya regeringen. Vem får ansvar för polisfrågor? Och vem överser tullverkets brottsbekämpning? Dessutom utreds en minister för sexuellt ofredande och en annan politiker överklagar en fällande dom om sexuellt ofredande.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Tonåringar gripna med bomb, mamma och dotter döms i svartmäklarhärva och mordet på Einár
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
*En person misstänkt för brott i utredningen om mordet på Einár.
*Mamma och dotter döms till fängelser i härva med försäljning av hyreskontrakt i Stockholm
*Flera män har åtalats för ett mord och ett mordförsök i Gävle förra året. Både mordet och mordförsöket ses som del i en kriminell konflikt i staden
* Polisen kallades till centralstationen i Stockholm i veckan efter att en misstänkt bomb hittats. Tre tonåringar har anhållits misstänkta för förberedelse till mord, alternativt förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.
*Två män och en kvinna döms till fleråriga fängelsestraff för mordplaner i Helsingborg.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Tove-rättegången, Rävens samtal och första åtalet i våldsvågen
Starka känslor i rättegången efter mordet på Tove, pojkar åtalas efter skjutningar i Gubbängen, mord i Norsborg kan klaras upp och Räven skickar röstmeddelanden.
Linus Lindahl har tillbringat veckan i Eksjö tingsrätt och bevakat rättegången mot de två kvinnor som misstänks ha mördat Tove i Vetlanda. I slutet yrkade åklagaren på livstids fängelse för 20-åringen och minst 18 år för 18-åringen.
I Stockholm har det första åtalet kommit för brott under våldsvågen. Två 15-åriga pojkar åtalas för försök till mord efter två skjutningar mot lägenheter i Gubbängen den 28 december.
Samtidigt har polisen slagit till mot den Kurdiska rävens misstänkta logistikcentral i Strängnäs och hittat ungefär 200 kilo narkotika. Och i ett röstmeddelande från Räven själv hörs hur viktigt Strängnäs är för honom.
I april förra året sköts en 19-årig kille till döds mitt i ett bostadsområde i Norsborg i Botkyrka. Nu åtalas sex personer för inblandning.
VECKAN: Två kvinnor saknas, mord i Södertälje, resandebrott & bråk om cannabis-cigarett
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* En man hittades skottskadad i en bil i Södertälje under tisdagen. Han avled och händelsen utreds som mord.
* Två kvinnor försvann nyligen, den ena hör hemma i Grästorp i Västergötland och den andra i Bromma norr om Stockholm. Och i båda fallen misstänker polisen att det ligger brott bakom.
* Förhandlingarna gällande mordet i Husby i maj förra året har avslutats. Endast en av de fyra åtalade har hållits kvar i häktet i väntan på dom.
* Nyligen avgjordes ett fall i hovrätten gällande en person som friats efter att ha hävdat att han fått THC i kroppen av misstag efter att ha rökt en cigarett. Vilka framtida effekter kan denna praxis ge?
* Vad är resandebrott? Förra helgen greps två män i 40-årsåldern på Landvetters flygplats, misstänkta för just resandebrott.
VECKAN: Vapensmedjan i Lund, Polismordet och Yasin
Från och med idag släpper P3 Krim nyhetsuppdateringar varje fredag. Vi tar upp de viktigast nyheterna från veckan, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan pratar vi om:
Tullens avslöjande om en 20-årings vapensmedja i Lund
Yasin som begärdes fortsatt häktad i hovrättens förhandlingar om människorovet av Einár
Sista rättegångsdagen om polismordet i Biskopsgården
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Vissa erkännanden i Tove-fallet och dödade åttaåringens pappa häktad
Veckans KRIM-uppdatering
En av kvinnorna i Tove-fallet har nu kommit med vissa erkännanden kring vad som hände på mordnatten.
Vi tar också upp dödsskjutningen på Jordbros pendeltågsstation och åtal kring dödsskjutningen i ett parkeringsgarage i Karlshamn. Och även att den misstänkta pappan i fallet med den dödade åttaåriga pojken i Luleå nu häktats.
Har du tips? Hör av dig till oss på P3 Krim på p3krim@sverigesradio.se eller på 073 461 29 15, där når du oss också på Signal.
VECKAN: Åtal efter Almedalsmordet och försvunnen kvinna hittad död
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
I tisdags åtalades 33-åriga Theodor Engström för terroristbrott, genom knivmordet på Sveriges kommuners och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i somras. Hör åklagaren Henrik Olin förklara varför mordet ses som ett terroristbrott. Hör även Engströms försvarsadvokat om varför hans klient inte borde dömas till fängelse.
Theodor Engström åtalas även för förberedelse till terroristbrott för mordplanerna på Centerledaren Annie Lööf.
För drygt två veckor sedan försvann en 21-årig kvinna från Vetlanda efter en utekväll. I onsdags hittades hon död i ett skogsområde. Strax efter försvinnandet häktades två kvinnor på sannolika skäl misstänkta för människorov.
Misstanken kvarstår och kvinnorna kan nu komma att delges nya brottsmisstankar. I nästa ordinarie avsnitt av P3 Krim kommer du kunna höra mer om fallet i Vetlanda.
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Åtal för två mord i Hjulsta, misstänkt skolmördare kan ha haft psykisk störning och flera åtalas för narkotikaförsäljning på Darknet
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
*Fem unga män åtalas för inblandning i två uppmärksammade mord i Hjulsta under våren och sommaren 2021.
*18-åringen som misstänks ha mördat två lärare på Malmö latinskola kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning under attacken. Det visar en så kallad paragraf 7-undersökning som gjorts för att ta reda på om det finns behov av att gå vidare med en stor rättspsykiatrisk undersökning.
*Hovrätten fastställer domarna mot de tre män som tidigare dömts för mordet på Årstabron i Stockholm i september 2020. Två män dömdes till livstids fängelse och den yngste av dem till 14 års fängelse.
*Åtal har väckts för omfattande narkotikaförsäljning på Flugsvamp 3.0 på Darknet. Sex män åtalas i åldrarna 20 till dryga 70 år. Under den misstänkta brottstiden har det skickats ungefär 1 400 brev med kokain, amfetamin, ecstacy, benso och hasch till köpare runtom i Sverige.
VECKAN: Åtal för mordet på Adriana
Tre män åtalas misstänkta för mordet på 12-åriga Adriana som sköts till döds i Botkyrka 2020. P3 Krim har talat med polis, åklagare och advokater.
Under fredagen väcktes åtal mot tre personer som är misstänkta för mordet på 12-åriga Adriana, som sköts till döds vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka 2020.
Adriana träffades av två skott
Enligt åtalet var de misstänktas mål att mörda tre män från Vårbynätverket. När de misstänkta kom till platsen sköt de istället mot två andra män från en gruppering de då hade en konflikt med. Men istället för måltavlorna träffades Adriana av två skott och dog på platsen.
Hör två av de åtalades advokater, Johan Eriksson och Martin Persson, om varför de inte tycker bevisningen är tillräcklig.
Övriga medverkande:
Anna Svedin, åklagare, Lukas Molander, utredningsledare polisen
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reportrar: Jill Eriksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
VECKAN: Bröder åtalas för resandebrott, försvinnande utreds på nytt och påskupploppen
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan:
* Tio frihetsberövade och ytterligare 77 personer misstänkta för brott efter påskupploppen.
* Efter att en kvinna hittades i ett gruvhål i Norberg har polisen återupptagit utredningen om ett försvinnande i Surahammars kommun i januari 2020.
* Två bröder åtalas för resandebrott. Det är en del av terrorlagstiftningen och berör resande till andra länder i terrorsyfte.
*En fyraårig flicka som vårdades på sjukhus visade sig lida av långvarig undernäring. Nu har en man och en kvinna åtalats misstänkta för synnerligen grov misshandel mot flickan.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Dödsskjutning i biltunnel och livstids fängelse i gruvhålsmålet
Linus Lindahl och Fanny Hedenmo ger den senaste uppdateringen av veckans krimnyheter. Hör detaljerna kring de viktigaste händelserna.
Förra veckan sköts en man till döds i en bil på Södra länken i Stockholm, mitt under rusningstrafik. Tre män är häktade för mordet. Hör kammaråklagare Daniel Jonsson om det senaste i fallet.
De tolv klimataktivister från gruppen “Återställ våtmarker” har fått sina domar efter att blockerat vägbanan på E4an vid Haga Norra vid Solna i augusti. Samtliga tolv åtalade dömdes i måndags av Solna tingsrätt för sabotage å ohörsamhet mot ordningsmakten.
Det blir livstids fängelse för den man som våldtog och kastade ner en kvinna i ett gruvhål mellan Avesta och Norberg. Det meddelande tingsrätten i förra fredagen. Men enligt åklagaren är det en ganska ovanlig dom.
Programledare: Stefan Sundberg, Fanny Hedenmo
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jennifer Ahlbom & Linnéa Wannefors
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
VECKAN: Våldtäktsmannens pass, drönarhysteri & Luleåmord
P3 Krim ger varje fredag nyhetsuppdateringar från veckan som gått. Vi tar upp de viktigaste händelserna, knyter an till tidigare avsnitt och blickar framåt.
Den här veckan om:
* Åtalet gällande mord på en 25-årig kvinna på Notviken i Luleå förra sommaren.
* Misstänkta drönare över Stockholmsområdet
* Uppdrag gransknings reportage om det omtalade fallet med våldtäktsmannen och skadeståndet
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Viktor Papini
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Vad hände sen – vi återvänder till fyra av vårens P3 Krim-fall
Svidande kritik mot en narkotikadom, åklagarna vill att Yasins straff ska skärpas och långa straff för gängkriminella i Gävle. P3 Krim sammanfattar ett intensivt 2021 hittills.
Vårby- eller encromålet – där bland annat kidnappningen av en ung svensk artist men också mordplanering, en sprängning och flera andra grova brott ingår – har blivit något av en följetong senaste året. Rättegången i tingsrätten är avslutad och 28 av 31 fälldes.
Men både många av de åtalade och åklagarna har överklagat. De åtalade vill bli frikända, medan åklagarna vill att straffen ska skärpas. Två män i 20-årsåldern som friades för inblandning i kidnappningen vill åklagarna få fällda i hovrätten.
– När man läser domskälen kan man också förstå att tingsrätten i och för sig tycker att de på något sätt varit delaktiga i det här men att deras agerande kanske inte omfattas av gärningsbeskrivningen. Nu har vi justerat åtalet till att avse andra moment också. Med anledning av det så tror jag att hovrätten. om de tycker som tingsrätten. kommer att döma de här personerna i hovrätten, säger åklagare Anna Stråth.
Gängvåldet i Gävle blossade upp under 2020 och två grupperingar misstänks ha skjutit mot varandra. I våras avhandlades flera åtalspunkter om våldsbrott mot vad polisen benämner de “blå” och tingsrätten dömde ut fängelsestraff. Men i höst väntar prövning i hovrätten.
Utredningen om polismordet i Göteborg fortsätter. Den 17-åring som sitter häktad misstänkt för mordet nekar alltjämt. Men han har blivit omhäktad igen och kommer även att genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.
– Det är inte så ovanligt att man under allvarliga våldsbrott kan få indikationer på att det är lämpligt att göra en sådan här undersökning, säger åklagare Ulrika Åberg.
Kärleksparets drogcentral i skärgårdsidyllen ledde till mångåriga fängelsestraff för en kvinna och man i Uppsala tingsrätt. De fick tio år vardera men i hovrätten sänktes straffet till åtta års fängelse. Dessutom riktades skarp kritik mot avsaknaden av hur tingsrätten gjort sin bevisvärdering.
– Det var väldigt svårt för mig som advokat att förklara för min klient efter tingsrättens dom varför han hade blivit dömd för jag förstod inte det, jag förstod inte vad de hade gått på, säger advokat Anna Vikström som företrädde den dömde mannen.
Hovrätten konstaterar att det lagts fram rätt mycket bevisning – framför allt en omfattande skriftlig bevisning – men att tingsrättens “redovisning av hur den har värderat utredningen är (…) påfallande kortfattad”.
P3 Krim har sökt domaren i målet men han är på semester, och det är även lagmannen på Uppsala tingsrätt. Lagmannen skriver dock i ett mejl att varje domare är självständig i sitt dömande och varken hon eller domarens närmaste chef ska lägga sig i hur han dömer. Hon påpekar också att hovrätten hade kunnat undanröja domen och återförvisa den till tingsrätten men att så inte skett.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anna Stråth, åklagare
Ulrika Åberg, åklagare
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Vapenhandeln på Kumla och rap-videon som avslöjade mordvapnet
När tolvåriga Adriana mördas efterlyser polisen en vit bil. Bilen leder till ett garage där en patron hittas. Patronen kopplas senare till en rapvideo där mordvapnet syns. Men det är bara början.
Utredningen om mordet på tolvåriga Adriana har tagit flera vändor. Åtal kring själva mordet väntas under våren där flertalet personer just nu sitter häktade, några i sin utevaro.
Men det har redan kommit fällande domar med beröringspunkter till mordet. Bland annat åtal gällande vapenbrott i samband med en musikvideo där polisen kunnat matcha en patron, som lämnats i garaget där delar av videon spelades in, till det vapen som användes i dödskjutningen av Adriana.
När mordvapnet väl hittas misstänks det ha sålts vidare via en vapenhandel som drivits inifrån Kumlaanstalten – ett fängelse med högsta säkerhetsklass.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Susanne Yakes, Adrianas mamma
Isabella Leikas, Adrianas gudmor
Melissa, Adrianas kompis
Awan, Adrianas kompis
Rosie, Adrianas kompis
Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie polisregion Mitt
Anna Svedin, åklagare
Linda Karlsson, kammaråklagare
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Vapnet i våldsvågen och HD-domen som förändrar polisens arbete: “Katastrofalt”
Polisen hittar ett vapen i en säng. De byter ut det mot en replika. Sen slår polisen till när tonåringar hanterar den. Men innan domen mot dem faller kommer en ny HD-dom – som förändrar allt.
Det vapen polisen hittar av en slump i en lägenhet i Bredäng i Stockholm visar sig ha använts minst tre gånger i den pågående våldsvågen i Stockholm. Vid ett mord och två mordförsök. Polisen byter ut vapnet mot en replika, en attrapp, och sätter upp en hemlig kamera.
En 16-åring och en 18-åring grips på bar gärning när polisen i realtid kan se att de hanterar vapenattrappen. De åtalas för försök till grovt vapenbrott. Södertörns tingsrätt friar dem – med hänvisning till en helt färsk dom i Högsta domstolen. Poliser runt om i Sverige larmar nu om att HD-domen slår undan benen för den väletablerade metoden att byta ut vapen och narkotika – och ändå få personer som hanterar det efteråt fällda.
Medverkande:
Olle Andersson, utredningschef polisområde Västerbotten
Mats Baakki, kriminalinspektör, regionala utredningsenheten polisregion Stockholm
Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, Stockholms universitet
Erik Nord, utredningschef polisregion Väst
Ninmar Poli, advokat
Isabel Thorén, chef på Nationellt skjutvapencenter
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Reporter: Johanna Ladborn
Producent: Kina Pohjanen
Ljudtekniker: Maths Källström
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)
Välkommen till “Lilla Christiania”
Kilovis med droger, avlyssnade telefoner och en kartläggning av sällan skådat slag. Idag föll domen mot Vårbergsnätverket i Stockholm. En utredning som började på ett ovanligt sätt.
Den 17 februari 2020 slår polisen till. Tio personer grips med koppling till det kriminella nätverket i Vårberg, söder om Stockholm.
Insatsen sker efter en längre tids spaning, avlyssning och kartläggning med målet att försöka fälla gängledare för människohandel. Något som gör den här utredningen unik.
Men det här är också berättelsen om en rättegång som kom att få rubriker för annat än droger och om ett kärleksbrev som fick en advokat entledigad från sitt uppdrag.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Emir Gazibegovic, Spaningsledare
Thomas Östman, Regional säkerhetschef Stockholms tingsrätter
Maria Broberg, Säkerhetschef Göteborgs tingsrätt
Maria Wallin, Utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor
Frida Wallin, Försvarsadvokat
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Vännerna som blev dödsfiender – Mordet i Gamlestaden, Encrochat och mannen som pratade
2016 splittras södra biskopsgården i två falanger. Det blir startskottet på flera våldsamma år. 2020 skjuts en utpekad ledargestalt ihjäl i Gamlestaden och nu pågår förhandlingarna i hovrätten.
Man brukar säga att de första timmarna efter ett mord kan vara avgörande för en utrednings utfall. Vid mordet i Gamlestaden i Göteborg nås polisens utredningsledare kort efter skjutningen av information som ska få stor betydelse.
Det pågår nämligen redan spaning mot flera individer i ett narkotikaärende och telefoner från de intressanta individerna har varit aktiva vid mordplatsen.
Jakten på gärningsmännen startar och det ska sluta med att 12 personer döms för inblandning i mordet och en för stämpling till mord på en av den mördade mannens anhöriga.
Nu pågår hovrättsförhandlingarna och där har försvaret kallat in expertis från England för att ifrågasätta användandet av något som förekommit frekvent under det senaste årets grova brottsutredningar – Encrochat.
Kommer försvaret ha nån lycka? Kommer fallet gå hela vägen till Högsta domstolen? Och hur kommer det sig att en person som valde att berätta väldigt mycket om sina förehavanden, inte fick nån strafflindring?
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Anna Bergkvist, utredningsledare polisen
Daniel Johnsson, kommunpolis Hisingen
Thomas Martinson, försvarsadvokat
Filip Rydin, försvarsadvokat
Peter Sommer, professor digital forensik
Producent: Viktor Papini
Reporter: Karin Isaksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Våldsprofetian – Daniels väg ut ur ett mc-gäng
Daniel satt inne för grov misshandel när han bestämde sig för att lämna sitt gäng. För P3 Krim berättar han om livet som kriminell med flera fängelsedomar och vad som fick honom att förändras.
– Det är ett långdraget självmord som man håller på med, säger Daniel i dag om det gamla livet.
Han hade missbrukande föräldrar och det gick tidigt snett för både Daniel och hans äldre bror. När Daniel för några år sedan dömdes till fängelse för en grov misshandel – han slog och knivhögg en man som fick allvarliga skador – fick dock livet en vändning.
Inne på anstalt fick han kontakt med en person från avhopparverksamheten Passus som gav ett starkt intryck, och som fick Daniel att lova att ge ett år av sitt liv åt att försöka lämna kriminaliteten. I dag är han själv coach och jobbar med att försöka få andra kriminella att välja ett annat liv.
Han beskriver sitt tidigare kriminella liv som en stadig upptrappning, där han till slut går med i ett mc-gäng och våldet eskalerar. Det blir som en tävling mot andra kriminella med höjda insatser.
– Säg att du hugger någon eller skjuter någon. Nästa gång du hamnar i en konflikt så kan du inte bara åka dit och örfila personen.
Våldet blir allt allvarligare och även om Daniel var känslokall utåt mot omgivningen och brottsoffer byggdes ångesten inne i honom på.
– Allt lagras på inombords tills det blir som som en tryckkokare som du inte vet vart du ska göra av någonstans.
Oavsett om man lämnar ett mc-gäng eller ett nätverk som bygger på geografisk tillhörighet till exempelvis en förort till en storstad handlar det framför allt om att förändra ett kriminellt tankemönster. Och att myndigheter lyckas fånga upp personer som är motiverade, snabbt.
– Motivationsfönstret är väldigt kort ofta, det handlar ibland om 24 timmar, säger Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset.
– Det går inte att tro att man tre månader senare kan svara “nu skulle vi kunna hjälpa dig”.
Länkar:
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Daniel*, avhoppare & coach
Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset
Susanne Gosenius, brottsoffer- och personsäkerhetssektionen i polisregion Syd
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
* Daniel är ett fingerat namn.
Våldtäktsfallet i Sundsvall – och övergrepp i rättssak
En kvinna som blivit utsatt för en våldtäkt drar inför hovrätten tillbaka sina anklagelser. Avgörande blir ett bandat telefonsamtal med den misstänktes försvarsadvokat. Men fallet ska senare få ännu en vändning.
I april i år döms en man i 30-årsåldern i Sundsvalls tingsrätt för våldtäkt. Men i hovrätten ser allt ut att ändras – brottsoffret tar nämligen tillbaka sina anklagelser mot mannen.
I ett bandat telefonsamtal mellan mannens försvarsadvokat och kvinnan så ändrar hon sin historia, och tar tillbaka sina anklagelser. Men åklagaren i fallet tycker att de nya uppgifterna är märkliga, och misstänker att kvinnan blivit utsatt för påtryckningar. Det bekräftas senare av kvinnan i förhör, och just nu pågår istället en utredning om övergrepp i rättssak – samtidigt som förhandlingarna i hovrätten måste tas om. Försvarsadvokaten i fallet har själv begärt att bli entledigad från fallet – och får kritik av åklagaren för hanteringen av det bandade samtalet.
Medverkande:
*Lo Jonsson, åklagare
*Jakob Lindgren, advokat
*Johanna Skinnari, forskare på Brottsförebyggande rådet (Brå)
*Fredrik Wallin, chef på Kronobergshäktet
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Producent: Linus Lindahl
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
Vårbykonflikten som ledde till mordet på Adriana
Februari 2011. En kille hittas skjuten med flera skott i benen i ett trapphus i Vårby gård. Det här blir starten på en blodig konflikt mellan Vårbynätverket och deras ärkefiende.
Förra veckan dömdes tre män till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka 2020.
En av dem är en man som beskrivs som Vårbynätverkets ärkefiende, och som själv är från Vårby. Och det är hans konflikt med Vårbynätverket som ledde fram till mordet på Adriana.
Den numera pensionerade fritidsgårdschefen Evy Wallin som haft kontakt med många av de killar som mördats – och dömts för att ha mördat – i konflikten som pågått i över 10 år ger sin bild, liksom polisen som såg grupperingarna i Vårby växa fram.
Medverkande:
Evy Wallin, tidigare fritidsgårdschef Vårby
Per Ekholm, polis, tidigare chef poliskontoret i Vårby
Martin Östholm, operativ samordnare i polisområde Västmanland
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Reporter: Johanna Ladborn
Producent: Kina Pohjanen
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)
Vårbynätverket: “All lojalitet till en ledare, en trakt, en agenda”
Efter förra veckans åtal kommer det nu fram allt fler detaljer om Vårbynätverket. P3 Krim tittar närmare på gängets framväxt och detaljerna som sticker ut i åtalet.
Åtalspunkterna var många när åtalet mot Vårbynätverket släpptes förra veckan. Det var bland annat försök till mord, grovt vapenbrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, försök till utpressning, grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.
P3 Krim berättar idag om nätverkets framväxt, hur strukturen och de interna förhållningsreglerna sett ut och om konflikten mellan Vårbynätverkets ledare och en annan man som han misstänks ha utsatt för mordförsök.
Dessutom en hel del annat. Bland annat om en bomb som hittades i en lägenhet som var redo att detonera när poliserna genomförde en husrannsakan. Bomben hade kunnat ödelägga stora delar av byggnaden och i våningen under lägenheten fanns en förskola.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Filip Rydin, försvarsadvokat för ledaren i Vårbynätverket
Frida Wallin, Yasins försvarsadvokat
Niclas, lokalpolis i Huddinge
Amir Rostami, kriminolog och polis
Ingela Hessius, målsägarbiträde
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Yasin och kidnappningsförsöket
Igår åtalades rapparen Yasin för stämpling eller förberedelse till människorov av en annan svensk artist. Åtalet ingår i en av Stockholms största brottsutredningar mot kriminella gäng genom tiderna.
Rapparen Yasin åtalades under tisdagen för stämpling eller förberedelse till människorov. Händelsen ska ha ägt rum i slutet av mars förra året men misslyckats. En tid senare genomförs kidnappningen men Yasin är då inte delaktig och åtalades alltså inte för den händelsen.
Åtalen om människorov ingår i en större utredning mot det så kallade Vårbynätverket med flera andra åtalspunkter och totalt 28 tilltalade personer.
Åtalen omfattar bland annat mordförsök, narkotikabrott, sprängdåd och grova vapenbrott utöver kidnappningen av den kända artisten.
P3 Krim tittar i två delar närmare på Vårbynätverket och börjar denna vecka med misstankarna mot Yasin.
Yasin har nekat till brott.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Torsten Alm, kriminalinspektör
Frida Wallin, Yasins försvarsadvokat
Rappnyheter
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Yasin, kidnappningen och rösterna inifrån rättegången
Igår kom beskedet att Yasin hålls kvar i häktet och riskerar att dömas till fängelse för stämpling till människorov av en annan känd artist. Hör ljudet från rättssalen och det tidiga polisförhöret.
I förra veckan var det dags för åtalet mot Vårbynätverket att avhandla delarna som behandlar kidnappningen av en framgångsrik artist i april 2020. Under de utredningens gång har ingen velat prata med polisen. Men under rättegången började flera att prata.
Yasin förhördes om misstankarna mot honom gällande det första misstänkta försöket att kidnappa artisten som aldrig blev av. Yasin nekade till brott och berättade istället att han försökte avstyra allt när han förstod vad som höll på att hända.
Men åklagaren håller inte med om den förklaringen och yrkade på att Yasin skulle dömas till ett och ett halvt års fängelse.
Igår kom också besked i häktningsfrågan. Något som brukar ge en indikation på om den åtalade kommer dömas eller inte. Och rätten beslutade att Yasin skulle hållas kvar i häktet. Vilket kan innebära att han döms till fängelse.
Rätten höll också förhör med en annan rapartist som misstänkts för delaktighet i det människorov som senare genomfördes och som Yasin inte varit misstänkt för. Även han fick beskedet att han hålls kvar i häktet.
P3 Krim handlar denna vecka om Yasin, kidnappningen och rösterna inifrån rättssalen.
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Torsten Alm, kriminalinspektör
Johan Grahn, försvarsadvokat
Frida Wallin, försvarsadvokat
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist & Fredrik Nilsson
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
Östermalmsläkaren och kopplingarna till Södertäljenätverket
En företagsledare ringer en läkare på Östermalm i Stockholm. Vad de inte vet är att polisen lyssnar. Det blir starten på en utredning som också ska peka mot organiserad brottslighet i Södertälje.
Nyligen dömdes en läkare till fängelse för bland annat att ha skrivit ut tusentals narkotikaklassade tabletter. Läkaren nekar till narkotikabrott.
På sin mottagning på Östermalm i centrala Stockholm har han haft kontakt med sina patienter genom WhatsApp, och fått betalt genom Swish. Bland patienterna finns flera gängkriminella, bland annat en företagsledare som enligt poliskällor är kopplad till Södertäljenätverket och som misstänks för inblandning i en stor ekobrottshärva som utreds just nu. Det här är ett exempel på hur organiserad brottslighet misstänks för välfärdsfusk, enligt polis och åklagare.
Medverkande:
Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption
Linnea Graaf, samordnare Region Stockholm
Thomas Martinsson, advokat
Torbjörn Hermansson, polis i Södertälje
Gunnar Appelgren, kommissarie Nationella operativa avdelningen, NOA
Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin
Producent: Viktor Papini
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Reportrar: Johanna Ladborn
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
“Kan inte finnas nåt värre än att bli mördad på öppen gata inför folk”
På bara tre veckor har fem kvinnor mist livet, dödade av någon de känt. Vi möter en vän till Aline, som dödades i Alvesta, och kollar vad som görs inom polisen och politiken för att förhindra fler mord.
Fem mördade kvinnor, mördade av män i deras närhet på tre veckor – det sticker ut med tanke på att det brukar vara ungefär femton sådana mord per år.
Senaste veckan har debattartiklar och politiska förslag haglat, och det har riktats kritik mot både politiker och myndigheter om att det görs för lite och för långsamt.
Denna vecka har P3 Krim kollat på de fall som skett nu i närtid. Och så har vi pratat med olika aktörer om vad som går att göra med politiska förändringar – och med förbättrat arbete hos polis och andra aktörer.
Här kan du få mer information om hur du får hjälp om du eller någon du känner är utsatt för våld i nära relation:
https://ungarelationer.se/
https://kvinnofridslinjen.se/sv/
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Monika Johansson, Alines förvaltare.
Atilla Yoldas, journalist och författare
Michael Johansson, sektionschef på sektionen Brott i nära relation hos Polisen, Stockholm syd.
Elin Moradi Demont, jurist som engagerat sig i frågan om mäns våld mot kvinnor.
Producent: Lars Truedson
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
“Vad jag än gjorde så var jag en hora”
Greta blir kär på en fest men kärleken slutar i fysisk och psykisk misshandel. Det kommer ta tid att ta sig ur och Gretas vittnesmål är bara ett av många från unga som levt i en våldsam relation.
Enligt en aktuell studie från Stockholms universitet har sex av tio gymnasieelever utsatts för våld i en nära relation. Den vanligaste förekomsten är kontroll, systematiskt nedtryckande och elaka glåpord. Men många vittnar också om slag, sexuellt våld eller tvång till sexuella handlingar.
P3 Krim tittar denna vecka närmare på våld i unga relationer, vi får höra flera skakande berättelser och söker svar från politikerna hur våldet kan förebyggas och bestraffas.
Här kan du få mer information om hur du får hjälp om du eller någon du känner är utsatt för våld i nära relation:
https://kvinnofridslinjen.se/sv/
Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Greta
Malin*
Sofia*
Sibel Korkmaz, doktorand Socialt arbete vid Stockholms Universitet
Linn Törnlund, samordnare Tjejjouren Skogsrå i Sundsvall
* Namnen är inte deras riktiga
Producent: Viktor Papini
Reporter: Lova Nyqvist Sköld
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15
”Maria” fruktar hämnd efter att sonen gripits: ”Vi är inte skyldiga”
När “Marias” son blir gripen misstänkt för ett grovt våldsbrott förändras allt. Förutom chocken över det inträffade finns det fler saker som oroar. Det finns en hotbild mot resten av familjen.
Den senaste veckan har fokus legat på anhöriga till personer i eller runt kriminella nätverk. Mordet på en man i 50-årsåldern i Tullinge, en pappa till en man kopplad till Vårbynätverket, har t.ex. gjort många oroliga.
Och flera poliser beskriver det som att gängens gränser har flyttats fram och att våldet nått en ny nivå och att det bara varit en tidsfråga innan någon anhörig skulle dö.
Den här veckan möter vi “Maria” vars son “Kevin” gripits misstänkt för inblandning i ett grovt våldsbrott.
* Maria och Kevin heter egentligen något annat. Marias röst är också utbytt.
Övrig medverkan från Christer Tessman från polisens brottsoffer- och personsäkerhetsverksamhet (BOPS)
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Viktor Papini
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: p3krim@sverigesradio.se
Tipstelefon: 0734-61 29 15